letjenen 19.03.07, 10:51 po długim obserwowaniu Forum i ja dołączam do grona piszących, na dobry początek dzieląc się ciekawą informacją: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34265,3994909.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antekgrzymala Re: fortepian Chopina 19.03.07, 23:34 Ciekawe, czy ten instrument się nadaje do czegokolwiek poza patrzeniem nań. Moje pierwsze doświadczenie z fortepianem ,,z epoki'' było straszne: Polskie Nagrania wydały czarną płytę z paskudną okładką i tytułem bodajże po prostu ,,Fortepian Chopina''. Tam pewien polski pianista grał na rzęchu, bo nie sposób inaczej tamten instrument nazwać, to i owo z dorobku kompozytora Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: fortepian Chopina 21.03.07, 00:29 Pewno nadaje się tak sobie, może go zrenowują jak to się czasem robi (aż jestem ciekaw jaki procent oryginalnych części zostaje potem w instrumiencie?), i wtedy, kto wie kto wie, może znajdzie się skryty pod strunami manuskrypt walczyka czy etiudki jakiejś? Dang Thai Son był zachwycający (to było dwa lata temu, grał z Bruggenem na festiwalu beethowenowskim, tak?). Pozdrawiam, k. Odpowiedz Link Zgłoś
littlun1 Re: fortepian Chopina 21.03.07, 11:24 pewien polski pianista grał na rzęchu - nie moglem sie powstrzymac od smiechu , jak takie szlachetne instrumenty mozna tak nazwac ! , a powaznie chcialbym miec takie nagranie z rzęchem! Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: fortepian Chopina 22.03.07, 21:36 proponuję schoonderwoerda który zagrał chopina na pleyelu z 1836r. ja osobiście dopóki nie dowiem się o dowodach potwierdzających to odkrycie to po prostu w to nie uierzę Odpowiedz Link Zgłoś
stary71 Re: fortepian Chopina 23.03.07, 00:39 Jeden z fortepianów Pleyela, na którym grał Chopin, znajduje się w Muzeum UJ w Krakowie. Trafił tam, jako część kolekcji Edouarda Ganche'a w Paryżu, skąd zabrali go hitlerowcy. Do Krakowa sciągnął go Hans Frank, który urządził w Bibliotece Jagiellońskiej (za hitlerowskich czasów Staatsbibliothek) wystawę pamiątek po Chopinie... Instrument jest w dobrym stanie, dokonywano na nim nagrań. Wymaga tylko ciągłej konserwacji. Obecnie wykonyje sie poważne remonty i rekonstrukcje takich instrumentów, buduje się równiez repliki. Jest to osobna, bardzo rozległa dziedzina działalności muzycznej, wymagajaca znajomości zarówno muzyki danej epoki (koniecznie), jak i dawnej praktyki rzemieślniczej, materiałoznawstwa, itd. ------------ Nie zapomnę Longwehicla.... Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: fortepian Chopina 05.04.07, 06:56 Wczoraj kupiłam płytę z Koncertami Chopina granymi na Erardzie z 1849 roku (Dang Thai Son, Bruggen, Orkiestra XVIII wieku; nagrania z dwóch festiwali "Chopin i jego Europa"). www.nifc.pl/chopin/nifc/musics_publications/id/352 Nie miałam czasu się wsłuchać, ale płyta chyba bardzo dobra. Dang - kiedy słuchałam go na żywo podczas festiwalu - bardzo mi się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś