Dodaj do ulubionych

Rosyjska dusza

26.12.24, 09:59
W restauracji w Paryżu siedzi dwóch rosyjskich arystokratów i słucha muzyki.
- Ech, jak ja bym teraz wszedł na scenę i nasrał do tego białego fortepianu - rzecze jeden z nich.
- Nie możesz - odpowiada drugi - to Paryż, ta francuska słowocz nie rozumie rosyjskiej duszy.

Ciocia Andromeda przygotowała tłumaczenie rosyjskiego filmu, który pokazuje tę "rosyjską duszę".
Dla mnie ten film jest chory.
Obserwuj wątek
    • boavista4 Re: Rosyjska dusza 29.12.24, 02:14
      ja to tam nie chodzę na żadne kacapskie filma, Oglądam tylko filma holywuckie, bo one kształtują nasza duszę , a także inne części ciała, pobudzają do wzwodu a nawet orgazmu. Chciałbym złożyć hold największej polskiej dziennikarce telewizyjnej, pani Olejnik, Podobno opuściła swoja karierę , Taka wielka szkoda dla polskiej publiki! Kogo ona teraz będzie przesłuchiwać poza zasięgiem telewizyjnej publiki?! .Teraz kiedy Assada opuszcza zona, byc moze pani Olejnik poslubi tego putlerowskiego azylanta?
    • boomerang Re: Rosyjska dusza 29.12.24, 05:00
      Taka jest prawda, że od Rosjan trzeba się trzymać z daleka, a już zwłaszcza czerwone światełko powinno się zapalić gdy Rosjanin klepie cię po plecach i mówi że jesteś jego drug i brat, bo to oznacza że planuje cię zabić po to żeby cię obrabować.
      • stefan4 Re: Rosyjska dusza 29.12.24, 16:13
        boomerang:
        > gdy Rosjanin klepie cię po plecach i mówi że jesteś jego drug i brat,
        > bo to oznacza że planuje cię zabić po to żeby cię obrabować.

To twierdzenie jest o tyle bezpieczne, że całkiem nieweryfikowalne. Żeby je obalić lub potwierdzić, trzeba by wniknąć w to, co inny człowiek myśli wtedy, gdy mówi coś całkiem innego.

Inny przykład:
        kiedy imigrant do Australii mówi kobiecie, że jest piękna i zaprasza ją na kolację z perspektywą na śniadanie, to oznacza, że chce wrócić samotnie do domu i nakarmić kota.

No, weź teraz udowodnij, że to nieprawda.

- Stefan
        • obrotowy Rosyjska dusza - jak kazda dusza :) 29.12.24, 18:37
          stefan4 napisac chciał:
          > mezczyzna mówi kobiecie, że jest piękna i zaprasza ją na kolację z perspektywą na śniadanie,
          to oznacza, że chce wrócić samotnie do domu i nakarmić kota.
          >
          > No, weź teraz udowodnij, że to nieprawda.

alez to prawda.
        • felusiak1 Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 09:18
          stefan napisał: To twierdzenie jest o tyle bezpieczne, że całkiem nieweryfikowalne

W kontekście rosyjskiej duszy można powołać się na Biesy, Braci Karamazow i Zbrodnię i Karę.
          • stefan4 Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 12:02
            felusiak1:
            > W kontekście rosyjskiej duszy można powołać się na Biesy, Braci Karamazow i Zbrodnię i Karę.

Tylko na jednego Rosjanina? To my mamy większe osiągnięcia. W kontekście polskiej duszy można powołać się na epatowanie masowym sadyzmem w ,,Quo vadis'' Sienkiewicza, na ,,Trędowatą'' Mniszkówny i na ,,Trybunę Ludu'' z roku 1968.

- Stefan
            • boomerang Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 18:16
              > W kontekście polskiej duszy można powołać się na epatowanie masowym sadyzmem w ,,Quo vadis'' Sienkiewicza, na ,,Trędowatą'' Mniszkówny i na ,,Trybunę Ludu'' z roku 1968.

Ani jednej z wyżej wymienionych pozycji nie czytałem i nie znam nikogo kto by czytał. Dostojewskiego czytają wszyscy Rosjanie.
              • stefan4 Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 18:36
                boomerang:
                > Ani jednej z wyżej wymienionych pozycji nie czytałem i nie znam nikogo
                > kto by czytał.

Szczęśliwe kangury!

boomerang:
                > Dostojewskiego czytają wszyscy Rosjanie.

Sienkiewicza czytają wszyscy uczniowie w polskiej szkole, albo dostają dwóje. I potem do niego rzadko wracają (moze się brzydzą?) ale i tak uważają, że on wielkim pisarzem był.

- Stefan
                • senioryta13 Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 18:41
                  stefan4 napisał:
                  > Sienkiewicza czytają wszyscy uczniowie w polskiej szkole, albo dostają dwóje.
                  > I potem do niego rzadko wracają (moze się brzydzą?) ale i tak uważają, że on wi
                  > elkim pisarzem był.

Piszesz w imieniu innych, a ty lektur nie czytales?
                • boomerang Re: Rosyjska dusza 31.12.24, 01:05
                  > Sienkiewicza czytają wszyscy uczniowie w polskiej szkole

Za moich czasów tylko Ogniem i Mieczem było przymusowe w liceum, a w podstawówce Janko Muzykant.
                  • felusiak1 Re: Rosyjska dusza 01.01.25, 20:43
                    Potop byl przymusowy a nie Ogniem i Mieczem.
            • felusiak1 Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 20:41
              stefek, bzdury wypisujesz.
            • tapatik Re: Rosyjska dusza 31.12.24, 10:17
              Sienkiewicza akurat czytałem, aczkolwiek "W pustyni i w puszczy" bardziej mnie zainteresowało niż "Quo Vadis".
    • hadrian_pl Re: Rosyjska dusza 29.12.24, 13:27
      24 grudnia tego roku Vloger Martin czyli Marcinek byl w Moskwie i zrobil film.
      www.youtube.com/watch?v=zGijQxrp_58

Takiego czegos by w niemieckiej TV nie pokazali.,USA i w wielu innych miastach czy rejonach.
      On byl niedawno takze w Kijowie i Warszawie.
      • tapatik Re: Rosyjska dusza 29.12.24, 13:41
        Nie znam niemieckiego.
        • hadrian_pl Re: Rosyjska dusza 29.12.24, 15:46
          Obraz duzo mowi.Po za tym mozna wlaczyc napisy.
          www.directupload.eu/file/d/8783/hivdx2ou_png.htm
          Na Ukraine na ulicy sa glownie Ukraincy,w Polsce Polacy,w Moskwie bardzo duzo obcokrajowcow z panstw arabskich.
          • petronella.kozlowska Re: Rosyjska dusza 29.12.24, 16:12
            hadrian_pl napisał:

,w Moskwie bardzo duzo obcokrajowcow z panstw arabskich.

tak jak w Niemczech - ostatnio tańczuyli w Norymberdze

0:45

1:23 Berlin

www.youtube.com/watch?v=0mbvVRotYgI
            • hadrian_pl Re: Rosyjska dusza 29.12.24, 16:26
              petronella.kozlowska napisała:

> hadrian_pl napisał:
              >
              > ,w Moskwie bardzo duzo obcokrajowcow z panstw arabskich.
              >
              >
              > tak jak w Niemczech - ostatnio tańczuyli w Norymberdze
              >
              > 0:45
              >
              > 1:23 Berlin
              >
              > www.youtube.com/watch?v=0mbvVRotYgI

Jest pewna roznica miedzy Arabami w Moskwie i Arabami np.w Berlinie.
              www.directupload.eu/file/d/8783/waltmtcm_png.htm
              Ci w Moskwie placa sami za swoj pobyt,czy to zamieszkanie,wyzywienie,utrzymanie,zakupy itd.W Niemczech jest inaczej,to podatnicy na nich placa.A oni sie potem swoim zywicielom brzydko za to odwdzieczaja.
              • petronella.kozlowska Re: Rosyjska dusza 29.12.24, 19:03
                hadrian_pl napisał:

> Ci w Moskwie placa sami za swoj pobyt,czy to zamieszkanie,wyzywienie,utrzymanie

panienki i alkohol..
    • senioryta13 Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 10:36
      tapatik napisał:

> W restauracji w Paryżu siedzi dwóch rosyjskich arystokratów i słucha muzyki.

W Londynie, w Royall Hall, jak co roku, odbyl sie swiateczny koncert. Utwory Czajkowskiego, Rachmaninowa i Szostakowicza otwarly Classic Gala Concert. Amerykanska PBS transmitowala koncert na zywo. A jak tam u Was, w innych zakatkach swiata, nadal palicie ksiazki?
      • tapatik Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 16:18
        Przypomnij mi, kiedy paliliśmy książki? Polska była bardzo tolerancyjna.

Film wykorzystany przez Andromedę został nakręcony przez rosyjską telewizję.
        • senioryta13 Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 16:32
          tapatik napisał:
          > Przypomnij mi, kiedy paliliśmy książki? Polska była bardzo tolerancyjna.

Byla? a juz nie jest?
          Np. na naszym forum niektorzy bojkotuja ich literature, doslownie jak w sredniowieczu.

> Film wykorzystany przez Andromedę został nakręcony przez rosyjską telewizję.

W Polsce tez produkuja glupie szmiry, ktorych nie da sie ogladac.

• tapatik Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 19:59
            senioryta13 napisał:

> tapatik napisał:
            > > Przypomnij mi, kiedy paliliśmy książki? Polska była bardzo tolerancyjna.
            >
            > Byla? a juz nie jest?
            > Np. na naszym forum niektorzy bojkotuja ich literature,
            > doslownie jak w sredniowieczu.

Pomiędzy bojkotem książek, a ich paleniem jest jednak znacząca różnica.

> > Film wykorzystany przez Andromedę został nakręcony przez rosyjską telewizję.
            >
            > W Polsce tez produkuja glupie szmiry, ktorych nie da sie ogladac.

Tu nie chodzi o to, że ten film jest szmirą. Nie byłem w stanie go obejrzeć ze względu na zbyt silne emocje, jakie we mnie wywoływał.
        • stefan4 Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 17:47
          tapatik:
          > Przypomnij mi, kiedy paliliśmy książki?

Jej pewnie chodzi o palenie książek w USA, przecież wyraźnie napisała ,,w innych zakatkach swiata''. Np. o te wydarzenia:

• On February 2, 2022, Pastor Greg Locke of the Global Vision Bible Church in Mount Juliet, Tennessee, led a book burning event with attendees also throwing books and other media into the fire.

• Traditionalist Catholic seminarians purged a Boone, North Carolina, theology library in 2017 of works they considered heretical, including the writing of Henri Nouwen and Thomas Merton. The books were burned.[

• In May 2013, two San Jose State University professors, department chair Alison Bridger, PhD and associate professor Craig Clements, PhD, were photographed holding a match to a book they disagreed with, The Mad, Mad, Mad World of Climatism, by Steve Goreham.

• Sometime during the weekend of April 15–17, 2011, books and other items designated for a new public library in the Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints polygamous community Colorado City, Arizona, were removed from the facility where they had been stored and burned nearby.

• On September 20, 2010, the Pentagon bought and burned 9,500 copies of Operation Dark Heart, nearly all the first run copies for supposedly containing classified information.

To tylko niektóre ostatnie przypadki palenia książek w USA. Dalej w przeszłość nie sięgam, bo co się będę grzebał w amerykańskiej niechlubnej prehistorii. Pełniejszą dyskusję zagadnienia można znaleźć np. tutaj.

- Stefan
          • tapatik Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 19:57
            Stefciu, ona napisała "A jak tam u Was", czyli w Polsce. No chyba, że uważa mnie za Amerykanina.
          • stefan4 Re: Rosyjska dusza 01.01.25, 16:39
            stefan4:
            > Jej pewnie chodzi o palenie książek w USA, przecież wyraźnie napisała
            > ,,w innych zakatkach swiata''.

tapatik:
            > ona napisała "A jak tam u Was", czyli w Polsce

Ale skąd. Pisząc na polskim forum o innych ,,zakatkach swiata'' nie mogła mieć na myśli Polski. Tylko jakieś inne ,,zakatki'' (to od rosyjskiego ,,закат ''?). Nie chciałem pozostawić jej słów zawisłych w powietrzu, więc dostarczyłem danych na temat współczesnego palenia książek. Akurat tak wyszło, że w USA...

- Stefan
            • senioryta13 Re: Rosyjska dusza 01.01.25, 20:05
              stefan4 napisał:

> stefan4:
              > > Jej pewnie chodzi o palenie książek w USA, przecież wyraźnie napis
              > ała
              > > ,,w innych zakatkach swiata''.
              >
              > tapatik:
              > > ona napisała "A jak tam u Was", czyli w Polsce
              >
              > Ale skąd. Pisząc na [b]polskim forum o innych ,,zakatkach swiata''
              > nie mogła mieć na myśli Polski.

To takie proste, a ty komplikujesz. Kazdy wie skad pisze, wiec wszystko inne to zakatki swiata. Polska wystepuje w tym przypadku jako zakatek.
              • stefan4 Re: Rosyjska dusza 02.01.25, 00:04
                senioryta13:
                > To takie proste, a ty komplikujesz. Kazdy wie skad pisze

Każdy wie, skąd pisze (3.os.l.poj.). Ale może nie wiedzieć, skąd Ty piszesz (2.os.l.poj.); szczególnie, że za ksywę przyjęłaś sobie słowo hiszpańskie, tyle że napisane z dwoma błędami ortograficznymi.
                Ale ponieważ stale piszesz nieortograficznie, te akurat błędy nikogo nie dziwią.

Mniejsza z tym. Chodziło o to, gdzie częściej i z większym zacietrzewieniem pali się książki. Wszystkie dane (kilka przypadków zacytowałem) wskazują na to, że w USA daleko więcej niż w RP.

- Stefan
      • bmc3i Re: Rosyjska dusza 31.12.24, 02:40
        senioryta13 napisał:

> tapatik napisał:
        >
        > > W restauracji w Paryżu siedzi dwóch rosyjskich arystokratów i słucha muzy
        > ki.
        >
        > W Londynie, w Royall Hall, jak co roku, odbyl sie swiateczny koncert. Utwory Cz
        > ajkowskiego, Rachmaninowa i Szostakowicza otwarly Classic Gala Concert. Ameryka
        > nska PBS transmitowala koncert na zywo. A jak tam u Was, w innych zakatkach swi
        > ata, nadal palicie ksiazki?

Tradycja indeksu ksiąg zakazanych, odżywa w amerykańskich stanach rządzonych przez republikanów, w któryvh na nowo są tworzone.
      • donvito52 Re: Rosyjska dusza 31.12.24, 21:56
        senioryta13 napisał:

> tapatik napisał:
        >
        > > W restauracji w Paryżu siedzi dwóch rosyjskich arystokratów i słucha muzy
        > ki.
        >
        > W Londynie, w Royall Hall, jak co roku, odbyl sie swiateczny koncert. Utwory Cz
        > ajkowskiego, Rachmaninowa i Szostakowicza otwarly Classic Gala Concert. Ameryka
        > nska PBS transmitowala koncert na zywo. A jak tam u Was, w innych zakatkach swi
        > ata, nadal palicie ksiazki?

Ja czytam. A Ty ??
    • tapatik Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 20:08
      hadrian_pl napisał:

> Syn stwierdzil,ze w Moskwie stopa zyciowa jest wyzsza niz w Niemczech.

W Moskwie. Niech wyjedzie na prowincję poza Moskwę.

> Czy nie ma podobnych filmikow o Rosji od polskich vlogerow?Boja sie?

Dziwi Cię to?
      W którymś z filmów Andromedy była opowieść o kryminaliście, który kogoś zabił. Akurat zaczęła się wojna, więc zamiast iść do więzienia poszedł na front. Jakimś cudem przeżył, wrócił i ponownie kogoś zabił. Ponownie poszedł na front i znowu wrócił. Teraz wszyscy go omijają, bo się boją, że znowu kogoś zabije.
      Co więcej władze uważają go za bohatera.
    • tapatik Re: Rosyjska dusza 30.12.24, 21:42
      A wiecie, jeszcze jedna uwaga na marginesie: Polacy obrzydliwie nie lubią tych, którzy wyrzekają się swojej rosyjskości. Czyli Ukraińców. Aż do wstrętu. Aż do mdłości. Dajcie Polakowi wybór, w jakim języku będzie z nim rozmawiać, powie na 50%: „polski lub rosyjski, żadnego ukraińskiego, k… mać!”.

W jaki niby sposób Ukraińcy są rosyjscy?
      Równie dobrze można by powiedzieć, że ja wyrzekam się swojej rosyjskości.
      Ukraińcy to nie są jacyś zbuntowani Rosjanie, im jest bliżej do Polaków niż do Rosjan.

Miałem możliwość rozmowy z Ukraińcem i rozmawiałem z nim po angielsku, bo ten język znam.
      Czy Myśl Polska nie jest czasem częścią kacapskiej propagandy?
      • stefan4 Re: Rosyjska dusza 01.01.25, 16:44
        tapatik:
        > Miałem możliwość rozmowy z Ukraińcem i rozmawiałem z nim po angielsku,
        > bo ten język znam.

Ja przy różnych kontaktach z Ukraińcami stosowałem różne języki:
            • polski,
            • rosyjski,
            • angielski,
            • każdy swój, czyli on po ukraińsku a ja po polsku (da się zrozumieć).

Nie mogłem rozmawiać czysto po ukraińsku, bo nie umiem. Ale akurat język nigdy nie stanowił problemu.

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka