colonella 07.04.07, 20:29 choć już sobota to czy ktoś mógłby zaproponować mi coś wzniosłego i pełnego uczucia na niedziele i poniedziałek? chodzi mi o coś co mnie powali;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasthoff To jest to ! 07.04.07, 21:24 Antonio Caldary "Magdalena u stóp Chrystusa" - oratorium. Nagranie dla wytwórni Harmonia Mundi pod dyrekcją Rene Jacobsa. Mnie powala na oba kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
lohengrin4 Re: To jest to ! 07.04.07, 22:07 Ale pytanie było o coś na niedzielę lub poniedziałek. Owszem, to oratorium Caldary powala, ale jest ewidentnie wielkopiątkowe. No własnie, i tu się zaczyna problem. Dziesiątki pasji, tenebre, muzycznych opracowań jutrzni, ale to wszystko dotyczy tej ciemnej strony świąt, od Wielkiej Środy do Wielkiej Soboty. A niedziela i poniedzialek? Owszem jest oratorium Bacha, są jego kantaty (a propos powalania na kolana - kantata nr 4!). Ale to rzeczy znane podobnie jak kojarzący się tu nieodparcie "Mesjasz". Pozostaje wrazenie, że jubilacyjna muzyka związana z niedzielą i poniedzialkiem wielkanocnym jest zdecydowanie liczebnie uboższa. Ja w każdym razie - w przeciwieństwie do okresu pasyjnego - nie potrafie zaproponować czegoś ewidentnie związanego z niedzielą i poniedziałkiem wielkanocnym, nieznanego i powalającego na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: To jest to ! 07.04.07, 22:19 Mnie powala "Zwycięzca śmierci, piekła i szatana"... Najlepiej spiewane na Rezurekcji w drewnianym kościółku w Łodygowicach*. Jak również "Otrzyjcie już łzy płaczący". *To na marginesie górali z wątku o Szymanowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: To jest to ! 08.04.07, 09:26 Tak, to jest to! Też przepadam za pieśniami wielkanocnymi. Oprócz melodii wzruszają mnie jeszcze słowa - cudowna staropolszczyzna, pełna zagadek, które intrygowały moje dzieci, np. dlaczego ktoś chciał pomazać Chrystusa? "Trzy Maryje poszły / drogie maści niosły / chciały Chrystusa pomazać / Jemu cześć i chwałę dać" - pieśń "Chrystus zmartwychwstał jest", XIVw. A ja mam dziś nastrój bardzo wiosenny i właśnie szykuję śniadanie w takt Symfonii Włoskiej Mendelssohna pod Bernsteinem. A co słychać u Was? Wszystkiego wiosennego, muzycznego, świątecznego!... Odpowiedz Link Zgłoś
zamek NawZAJĄC wszystkim :) 08.04.07, 12:09 Nie chcę być profanem, ale u mnie dziś nic nie słychać (odpoczywam od zawodu, hehe), a wczoraj było słychać... Joe Cockera "No Ordinary World". Jak ferie, to ferie, klasyka od wtorku :) Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: NawZAJĄC wszystkim :) 08.04.07, 18:14 Schatz, az sobie poszukałem gdzie są te Łodygowice, i ciekaw jestem czy robią to tak dobrze jak na Podhalu, gdzie nabożeństwa Wielkotygodniowe też są powalające. Natomiast odpowiedz na pytanie o przewagę pieśni pasyjnych nad radosnymi kryje się być może w "Ukrajemy szyneczki i zmaczamy w chrzanie/ jakżeś dobrze uczynił, żeś zmartwychwstał, Panie!", co jest może mniej archaizujące niżby lubiła Arana, lecz oddaje dobrze nastroje w zakończenie Wielkiego Postu:) Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: NawZAJĄC wszystkim :) 09.04.07, 08:48 Kanarek: Natomiast odpowiedz na pytanie o przewagę pieśni pasyjnych nad radosnymi kryje się być może w "Ukrajemy szyneczki i zmaczamy w chrzanie/ jakżeś dobrze uczynił,żeś zmartwychwstał, Panie!", co jest może mniej archaizujące niżby lubiła Arana,lecz oddaje dobrze nastroje w zakończenie Wielkiego Postu:) Nie jest to może najstarszy zabytek piśmiennictwa, ale przykład znamienny,więc cenny, czyli to, co lubią arany. :) A muzyka na dzisiaj? Nikt jeszcze nie wspomniał o II Symfonii Mahlera "Zmartwyhwstanie" polskieradio.pl/kultura/kultura.asp?id=1659 A radiowa Dwójka proponuje dziś Małą mszę uroczystą" Rossiniego www.polskieradio.pl/dwojka/artykul.aspx?id=1916 Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: NawZAJĄC wszystkim :) 09.04.07, 08:51 Noooooo... skoro sam admin daje przykład,to przyznam się, że u mnie wczoraj po południu było słychać saksofony Garbarka. I czułam się bardzo świątecznie, bo na wysokościach...muzyki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: To jest to ! 07.04.07, 22:29 A może najlepszym rozwiazaniem, byłoby posłuchanie dźwięków ciszy? A co do Caldary, to racja, tylko muzyka tak piękna, że można jej słuchać często, bez okazji, a i tak się nie znudzi. Kiehr jest zjawiskowa. Scholl rownież. Można też jeszcze inaczej. Ja na przykład dziś wysłuchałem Edity Gruberowej z ariami koncertowymi Mozarta, w wersji koncertowej z 1990 roku, kompletu pieśni Giuseppe Verdiego, a teraz kończę oglądanie Eugeniusza Oniegina z Piotem Beczałą. Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: To jest to ! 09.04.07, 10:20 co na święta? rubik oczywiscie. jest przynajmniej raz dziennie w kazdej stacji. normalnie ręce opadają. teraz młócą to w Polsacie Odpowiedz Link Zgłoś