Dodaj do ulubionych

Szlaki turystyczne

18.10.07, 22:21
Szlak Włókniarzy przez Plutycze :
www.klimatypodlasia.pl/informacje.php?id_podkategorii=2&id_kategorii=3&id_powiatu=2&id_gminy=7
Obserwuj wątek
    • burak-cukrowy Re: Szlaki turystyczne 21.10.07, 12:16
      niczego już nie będzie na PKP, kasy zlikwidowane...
      tak często ze Strabli do Plutycz i pociągiem do Białegostoku i Bielska
      pl.wikipedia.org/wiki/Strabla_(stacja_kolejowa)
      • obserwer11 A może do Wenecji zrobić krok ? 22.10.07, 20:04
        Ptasim kupkom w Wenecji - nie

Martyna Wilk

Nie wiem, czy istnieje ptak bardziej popularny od gołębia. Gołębie zna każdy. Większości z nas kojarzą się one z brudem i maleńkimi białymi plamkami – gołębimi kupkami, które zdają się być wszędzie.

Z zapaskudzonymi ptasimi odchodami parkowymi ławkami, samochodami, budynkami użyteczności publicznej czy zabytkowymi budowlami, walczy właściwie każde miasto Europy. Kraków, Paryż, Wiedeń. Zakłada się specjalne siatki „antygołębiowe” mające uniemożliwiać ptakom siadanie na gzymsach i zakładanie gniazd przy zadaszeniach. Strzela się z wiatrówek, aby hukiem przegnać stada ptactwa. Student politechniki wrocławskiej opatentował „kolce na gołębie” – na parapetach budynków pojawiają się bolce, które nie pozwalają gołębiom na nich wylądować. Ponadto okazuje się, że sprawę ptasiego mikro-kału można też rozwiązać sposobami polityczno-administracyjnymi.

W Wenecji za walkę z gołębiami zabrał się burmistrz miasta, Massimo Cacciari. Podpisał on ustawę, która z dniem 30 kwietnia 2008 roku zakaże turystom karmienia gołębi zlatujących się na plac świętego Marka. Wszystko po to, aby zmniejszyć szkody, jakie ptasie odchody wyrządzają weneckim zabytkom.

Tym sposobem już wkrótce wycieczki japońskich turystów obsypujących się wzajemnie ziarnem po to, by popstrykać sobie zdjęcia z chmarą gołębi na ramionach i głowach, przestaną być największą atrakcją weneckiego placu. Jeśli zaś sami macie ochotę podkarmiać gołębie na najsłynniejszym gołębiowym placu Włoch i niestraszne Wam biało-szare pamiątki na ciele tudzież garderobie, spieszcie się! Do kwietnia niedaleko.
        • 11rewresbo koleją ? 04.11.07, 00:54
          www.kolej.one.pl/index.php?dzial=linie&id=317&&okno=galeria
          • markochmeleski Re: koleją ? 04.11.07, 05:46
            Moich dyduw,tym szlakom czerez Czeremchu wywezli do Kirhizji,ale ne trafiw ich
            szlag,odion utiuk a druhi zostaw
            • 11rewresbo Re: koleją ? 04.11.07, 22:48
              a moich przywezli zza linni Kirsona i Ony poichały na piwnocz
              do miesnosti Główka mieżd horodom Goldap i Bani Mazurski
              o w 1959 wernuklis na Pidlasze i żyli w Wurli do swojej smerti:
              • markochmeleski Re: koleją ? 05.11.07, 05:44
                11rewresbo napisał:

> a moich przywezli zza linni Kirsona i Ony poichały na piwnocz
                > do miesnosti Główka mieżd horodom Goldap i Bani Mazurski
                > o w 1959 wernuklis na Pidlasze i żyli w Wurli do swojej smerti:
                rewresbo czyj ty wnuk jesteś bo jakoś ne mohu skojażyty,napewno znaw Twoich didów
                • obserwer11 Re: koleją ? 05.11.07, 07:42
                  proste, na mohiłkach w Orli ja buw no i w Pluticzach moi diedy .
                  • markochmeleski Re: koleją ? 05.11.07, 09:39
                    obserwer11 napisał:

> proste, na mohiłkach w Orli ja buw no i w Pluticzach moi diedy .
                    11rewresboobserwer11 zaputaw ty mene i zamotaw szczo i ja z toho nic ne
                    poniaw,to w Wurli pochowany materyny batki czy batkowy?
                    • obserwer11 Teper to szcze zamotaju : 05.11.07, 09:49
                      po mieczu - w Orli
                      po kądzieli - w Plutyczach
                      • markochmeleski Re: Teper to szcze zamotaju : 05.11.07, 18:29
                        obserwer11 napisał:

> po mieczu - w Orli
                        > po kądzieli - w Plutyczach
                        Teper wsio jasne batko z Wurli to ty prystupa w Plutyczach
                        • obserwer11 Re: Teper to szcze zamotaju : 05.11.07, 20:59
                          pudło;
                          Bat'ko ne odnoho dnia ne żyw w Wurli; Died i Baba 40 lit i umerli.
                          żinka moja z Wurli, a jej bat'ko byw w zarządzie Koła PZW w 1962-67 ?
                          o teper ja namieszaw ? no to prawda
                          • markochmeleski Re: Teper to szcze zamotaju : 06.11.07, 04:42
                            po mieczu znaczyt po batkowi,a po kądzieli po matery,czy nie?
                            Bez półlitra nierozbierosz.Pana Hajdukiewicza ziat?
    • markochmeleski Kotorohoś dnia pryjedu do Plutycz 05.11.07, 18:37
      mój samochod wże tam byw z wapnom ja szcze nie.Intieresno.A może wże lietom to
      dopływu łodkoj?Wytyczu pry okazji szlak samohonno-piwny.Zobaczym
    • markochmeleski szcze odion szlak 06.11.07, 04:38
      słowa pieśni pulskiej:
      Ech nowotwór,jaki cudny,
      jaki duży duży rak
      z nim przeżyjesz chwile trudne,
      nim cię w końcu trafi szlag

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka