Dodaj do ulubionych

Shalom na ul.Koziej

06.07.08, 12:48
Wczoraj, 5.07 o godz 19.00 odbył sie niezwykły Koncert "Shalom Alejchem" w
synagodze tykocińskiej. Pieśni żydowskie w języku
jidysz, hebrajskim i polskim w wykonaniu: Darek Wójcik - śpiew, Lesław Lic -
klarnet, Marta Nanowska - skrzypce, Piotr Lemańczyk - kontrabas, Andrzej
Nanowski - fortepian.
Brawom, bisom nie było końca!
Nie tylko artyści byli doskonali - publiczność także!
Dziś dalszy ciąg żydowskich muzycznych przeżyć koncertowych - jazz plus
orkiestra Filharmonii.Suita Jazzowa "Tykocin".
Obserwuj wątek
    • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 13:10
      przepraszam za durne pytanie, ale co wyznacza 'zydowskosc' piesni
      wykonanej w jezyku jidisz, hebrajskim, polskim...? slowa, muzyka,
      autorzy...;)? czy widzi mi sie ...?

malaise4 napisała:

(...)
      > Pieśni żydowskie w języku jidysz, hebrajskim i polskim (...)
      • malaise4 Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 13:30
        kto pyta nie blądzi! Nie każda pieśń śpiewana w języku jidisz czy hebrajskim
        jest żydowską...Nie wiem co Ci sie widzi, ale chodzi o te wszystkie kategorie,
        które wymieniłeś i parę innych: tradycja, tożsamość, religia,kultura
        • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 13:35
          dzieki za odpowiedz, ale pozwol, ze powtornie zapytam....!

malaise4 napisała:

> kto pyta nie blądzi! Nie każda pieśń śpiewana w języku jidisz czy
          > hebrajskim jest żydowską...(...)
          • malaise4 Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 14:11
            Koncert rozpoczął sie od pięknego wykonania "Miasteczko Belz"- ludowej pieśni,
            autor nie znany. Za to tłumaczenie, polskie słowa, napisała Agnieszka Osiecka,
            dawno temu.Dziś ten utwór był śpiewany w jidisz w synagodze, na otwarcie
            koncertu. Polska wersja otwiera płytę "Raz,dwa, trzy" - czy te oczy mogą kłamać?
            Historia Miasteczka jest bardzo przejmująca, nie ważne w jakim języku śpiewana -
            po wczorajszym wykonaniu przez solistę ...zapadła cisza! a potem huragan braw.A
            przeciez wiekszosc publicznosci nie zna jidisz.
            • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 14:20

dzieki za sprawozdanie z koncertu, ale pozwol , ze nadal bede
              pytal...

malaise4 napisała:

> Koncert rozpoczął sie od pięknego wykonania "Miasteczko Belz"-
              > ludowej pieśni,autor nie znany. (...)
              • malaise4 Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 14:58
                gdy zaśpiewasz hymn polski po hebrajsku to będziesz miał jeszcze jakieś pytania?
                przeciez nie tylko język jest ważny , jest najmniej ważny prawdę mówiąc...
                muzyka w ogóle na wymiar międzynarodowy, powinna mieć, prawda?
                • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 15:05
                  wiec dlatego pozwol, ze sie po raz kolejny powtorze...

malaise4 napisała:
                  (..)
                  > przeciez nie tylko język jest ważny , jest najmniej ważny prawdę
                  mówiąc... (..)
                  • grat.nowy Re: Shalom na ul.Koziej 09.07.08, 22:21
                    widzi mi się, że coś Ci się widzi...
                    • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 09.07.08, 22:23
                      Lecz na razie za mgłą
        • Gość: J 07 Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.07.08, 18:20
          Nie kazdy zyd przyznaje sie do swojej tozsamosci.

malaise4 naplsala:
          >...Nie wiem co Ci sie widzi,ale chodzi o te wszystkie kategorie,
          >ktore wymieniles i pare innych:tradycja,tozsamosc,religia,kultura

• shiva772 Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 20:56
            Bardzo żałuję, że nie byłam na tym koncercie. Gdzie przed faktem
            mogę sie dowiedzieć o tego typu imprezach, związanych z kulturą i
            tradycjami żydowskimi?? Jestem miłośniczką kultury żydowskiej ale
            takie imprezy w naszym regionie ciągle mi umykają.
            Co do wypowiedzi tych panów wyżej radzę się nie przejmować, to
            przedstawiciele gatunku którego się nie da wytępić, niestety -
            antysemickie zakute łby, bez szans na zrozumienie słów: szacunek,
            tolerancja, ekumenizm.
            • gerwazjusz Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 21:04
              W doopie mam taki ekumenizm, który polega na tym, że jakaś chora z nienawiści do
              katolików osoba fałszywie podaje się za księdza i opowiada chamskie, niewybredne
              antykatolickie dowcipy. Jeżeli kogoś te dowcipy nie drażnią i solidaryzuje się z
              osobą je głoszącą, to znaczy, że jest tyle samo warta co ona.

A na szacunek, to trzeba zasłużyć a wtym przypadku raczej na to się nie zanosi.
              • baska8 Re: Shalom na ul.Koziej 12.07.08, 08:05
                Popieram Gerwazjusza. Jest w tym niestety dużo prawdy, choć to żałosne, ale
                niestety tak jest. Eskalacja nienawiści dla katolików pod płaszczykiem
                tolerancji dla innych wyznań. To bardzo smutne!!!!
            • Gość: azp11 Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.elpos.net 06.07.08, 21:08
              Tu masz trochę szacunku, tolerancji i ekumenizmu.
              • azp11 Re: Moderator znowu się błaźni 08.07.08, 00:14
                Wycina posty bez żadnego odznaczenia tego faktu, w wyniku czego
                niektóre wpisy zupełnie tracą sens. Nieładnie!
            • malaise4 Re: Shalom na ul.Koziej 07.07.08, 22:22
              Obiecuje, ze dam znac . W tym tygodniu w Supraslu odbywaja sie warsztaty dla
              mlodziezy nt jak uczyc tolerancji, ktore prowadzi m.in p. Ewa Wroczynska (
              Muzeum w Tykocinie). W sobote , na zakonczenie warsztatow odbedzie sie koncert,
              w Supraslu. A na stronie WOAK Białystok mozesz przeczytac pragram duzej imprezy
              Festiwal Osmiu Kultur na Podlasiu/ warto o tym wiedziec i uczestniczyc / to juz
              za tydzien!
              Natomiast zapraszam na Dni Kultury Zydowskiej 18/19 pazdziernika 2008, program
              jeszcze w trakcie realizacji.
              • shiva772 Re: Shalom na ul.Koziej 07.07.08, 23:48
                Dziękuję ślicznie!! Napewno będę za tydzień na tym Festiwalu. I
                oczywiście nic nie wiedziałam, słabiutki ten nasz lo0kalny
                marketing! Co do Dni Kultury Żydowskiej to od lat sie wybieram na
                Kazimierz ale ostatecznie tylko w TV oglądam...więc już nie mogę się
                doczekać października.
              • azp11 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 00:18
                Pisanie przez ciebie o tolerancji zakrawa na kpinę. A może to takiej
                tolerancji uczą w Tykocinie? W takim razie gratuluję.
                • 141288bs Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 04:12

Tolerancji ucza w Krakowie,ale...skoro mamy szlag dziedzictwa,beda
                  nuczac w Filii Tykocinskiej.
                • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 11:33
                  Rozumiem, że wypowiedzi tych, którzy o kulturze żydowskiej piszą "szambo" ci nie
                  przeszkadza, bo im jakoś uwagi nie zwracasz...
                  • azp11 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 18:13
                    Znowu łżesz kłamco perfidny, korzystając z tego, że moderator
                    usunął mój post, w którym ustosunkowałem się do tamtej wypowiedzi,
                    na co zareagowałeś:
                    - Nie komentuj tego, kliknij na kosz.
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=81788331&a=81802712
                    Znamienne jest natomiast, że ty jesteś tak bardzo wyczulony na
                    wszelką krytykę odnoszącą się do nawet najbardziej bezczelnych
                    oszczerstw ze strony środowisk żydowskich, a obrażanie i poniżanie
                    Polski, Polaków spływa po tobie jak woda po kaczce. Pewnie razem z
                    Maleise chodziłeś na lekcje tolerancji, a może to twój kolejny nick?
                    • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 18:26
                      Napisałeś co najmniej kilka postów przypisując autorce (?) wątku jak
                      najbardziej podłe intencje, a tamten chamski post skomentowałeś pół żartem na
                      temat urynowego forum czy jakoś tak. gdy osobnik J07 podjął ten jakże
                      "błyskotliwy" wywód nie zareagowałeś w żaden sposób. To tyle na temat twojej
                      bezstronności i obiektywizmu.
                      • azp11 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 18:43
                        Nie tyle przypisywałem jej podłe intencje, co wskazywałem na nie. To
                        chyba jest różnica.
                        Z bezstronnością, o której piszesz, skończyłem, kiedy określone
                        środowiska żydowskie podjęły niewyobrażalnie perfidną akcję
                        szkalowania polskiego narodu, co - jak wnioskuję z twoich
                        wypowiedzi - zbytnio ci nie przeszkadzało, podobnie jak pozostałej
                        społeczności żydowskiej.
                        Ty zaś swoją bezstronnością przypominasz tolerancję w wykonaniu
                        Maleise. Niezły team tworzycie.
                        • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 19:36
                          Niewyobrażalnie perfidnych akcji szkalowania różnych narodów znajdziesz na tym
                          forum co niemiara, ale tobie nie przeszkadza szkalowanie tylko jednej nacji
                          (zresztą chętnie się do tego szkalowania od czasu do czasu przyłączasz), co sam
                          przyznałeś wprost w swoim poście. Tym samym wykluczyłeś się z grona osób
                          obiektywnych mimo, że wielokrotnie o tej obiektywności zapewniasz. Nie musiałeś
                          przyznawać. Dawno zauważyłem, że uwielbiasz tematykę żydowską i nie możesz żyć
                          bez atakowania żydów, a przypisywanie komuś żydowskiego pochodzenia należy do
                          twojego stałego repertuaru, bo tacy, jak ty takie przypisywanie traktują jak
                          obelgę. Tak więc gdy określone polskie środowiska od dziesiątków lat szkalują
                          naród żydowski ty bez wątpienia im kibicujesz. Zresztą: jeśli Nowak jest twoim
                          idolem to nawet komentował tego nie będę. Przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli.
                          • azp11 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 20:24
                          • azp11 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 20:45
                            Nie znajdziesz kłamco ani jednego postu, w którym szkaluję
                            jakikolwiek naród. A do obowiązku obrony tych, którzy opluwają mój
                            naród - nie poczuwam się. Twoje zaangażowanie w roli ich adwokata
                            powinno im wystarczyć, mistrzu insynuacji.
                            Jeżeli legendy o polskich obozach zagłady nie otworzyły jeszcze
                            niektórym ludziom oczu, to pozostało im tylko leczenie, jednak z
                            niepewnym skutkiem.
                            • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 20:50
                              Teraz ty kłamiesz
                              • azp11 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 20:53
                                Chyba w twoim mniemaniu, ale i w to wątpię.
                                • 141288bs Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 20:57
                                  To zydowska taktyka - wmowic,niewygodne ominac,poplatac itd.itd.
                                  • shiva772 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 21:14
                                    Jak żydowska taktyka? Gdzie niby jest napisane że to właśnie
                                    żydowska taktyka? A może hinduska albo pakistańska? Najszybciej jest
                                    to twoja (141288bs)taktyka i inych tego typu ludzi którzy nie wiedzą
                                    o co im chodzi a koniecznie chcą mieć rację. A chodzi im o to że
                                    mają uprzedzenie do Żydów z niewiadomych przyczyn :))) Oczekujecie,
                                    że wśród Żydów będą same kryształowe dusze? To naród jak każdy inny,
                                    są wśród nich zakute łby jak wasze antysemckie oraz przeciętne,
                                    normalne, światłe i tolerancyjne. Całe spektrum jak wśród
                                    wszystkich ludzi.
                                    • 141288bs Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 21:40
                                      To kto w takim razie w czolowych gazetach,cytowanych przez gazety
                                      wszystkich panstw tego swiata,pisze,cytuje;polskie obozy
                                      koncentracyjne?Tylko tyle na razie.
                                      • shiva772 Re: "Polskie obozy..." 08.07.08, 21:55
                                        Kto w czołowych gazetach światowych pisze "polskie obozy
                                        koncentracyjne" ?

Odpowiedź jest prosta. Piszą dziennikarze - osoby które guzik wiedzą
                                        o historii, i zaden normalny człowiek nie wytacza za to wojny
                                        WSZYSTKIM Żydom.
                                        a) nawet jeżeli piszą to dziennikarze Żydzi to tylko Ci niedouczeni
                                        (a takich niedouków multum wszędzie, bo historia rozumisz to nie
                                        jest pestka i żeby ją zrozumieć to trzeba coś czytać i chcieć
                                        rozumieć.
                                        b) bardzo często dziennikarze, o czym już się tołkowało przy
                                        okazji "tych obozów" - powtarzają, cytują, powielają to hasło,
                                        niewiedząc nawet że robią błąd. I robią to dziennikarze wszelkiej
                                        maści - Amerykanie, Portorykańcy, Hindusi itd...
                                        c) dziennikarze to nie historycy
                                        d) są wśród Żydów ludzie którym zależy na szarganiu imienia Polski
                                        (ale nie jest ich wielu, to ułamek procenta). Robią to bo
                                        utożsamiają cierpienia i holocaust z terenem Polski. Czasem myślę
                                        sobie, że trudno im się dziwić - ledwie przeżyli, ledwie uszli,
                                        ciągle ich się atakuje TU W POLSCE. Pośrednio antysemici w Twoim
                                        stylu przyczyniają się do ich rozgoryczenia i złości. Sama osobiście
                                        czuję niechęć do Niemców bo mój dziadek zginął w II WŚ.
                                        • 141288bs Re: "Polskie obozy..." 08.07.08, 22:23
                                          W/g.twojej opinii,zwrotu takiego uzywaja niedouczeni.
                                          Rozumiem,ze Swiatowy Kongres Zydow,bo to oni pierwsi wprowadzili
                                          ten zwrot,jest zespolem ludzi niedouczonych.
                                          • shiva772 Re: "Polskie obozy..." 08.07.08, 22:44
                                            Jestem historykiem więc podaj mi rok i źródło z którego wziąłeś tą
                                            informację. Bardzo możliwe, że dla uproszczenia ten kongres
                                            zastosował takie nazewnictwo nie przewidując dalszych implikacji
                                            takiego określenia ( kongres zrzesza Żydów z niemal stu krajów więc
                                            łatwo jest przegłosować hasło, bo wielu ludzi nie ma pojęcia jak
                                            jest różnica między polskie a na terenach Polski). Kongres powstał w
                                            1936 roku, ma siedzibę w NY gdzie mieszka chyba najwięcej
                                            antysemitów :)
                                            Nie oczekuj że powiem, że ta, w gruncie rzeczy bardzo pozytywna
                                            organizacja jest niedouczona.
                                            • 141288bs Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 02:55
                                              Zrodlo;byly konsul Kosulatu RP w NY,Pan Surdykowski,interwenjowal w
                                              tej sprawie.Skutek polowiczny,bowiem okreslenia te pokilku
                                              miesiecznej przerwie,powrocily jeszcze bardziej zwielokrotnione.
                                              Mialo to miejsce okolo 12 lat wstecz,ale w dalszym ciagu,co pewien
                                              czas jest powtarzane.- I na uwagi naszego MSZ,czy ambasady RP w
                                              Waszyngtonie,gazety tlumacza sie jakimis bledami typu;przeoczenie,
                                              blad zecera i jeszcze cos tam niewinnego.
                                              Jesli jestes tak dociekliwa,odszukaj P.Surdykowskiego,rezyduje w
                                              swojej rezydencji gdzies w Sudetach i od czasu do czasu umieszcza
                                              swoja publicystyke w gazetach polsko-jezycznych.
                                        • azp11 Re: "Polskie obozy..." 08.07.08, 23:40
                                          Jak na historyka, niezły z ciebie kabareciarz.
                                          • shiva772 Re: "Polskie obozy..." 08.07.08, 23:49
                                            azp11 nie twórz spamu. Nie masz nic do dodania w wątku to się nie
                                            wypowiadaj. Muszę cofnąć coby kliknąc kosz.
                                            • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 00:00
                                              Myślę, że to moje krótkie zdanie ma więcej sensu niż cały twój długi
                                              wywód.
                                              • shiva772 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 00:08
                                                A ja myślę, ze jak się nie ma argumentów to się poprostu kładzie
                                                uszy! Szalom!
                                                • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 12:04
                                                  Więc napiszę bardziej dosadnie, jeżeli delikatna ironia do ciebie
                                                  nie dociera. Ten post:
                                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=81788331&a=81897775
                                                  To stek bzdur.
                                                  • shiva772 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 20:20
                                                    Nie ten post to nie jest stek bzdur. Kilkanaście artykułów, które
                                                    zawierały hasło "Polskie obozy koncentacyjne" miały je na zasadzie
                                                    kopijuj - wklej - doczego sie przyznali Ci co je napisali, kilka
                                                    razy osoba pisząca artykuł nie miała pojęcia że popełnia błąd, przy
                                                    czym artykuł miał wyraźnie propolski wydzwięk. Itd, itp.
                                                    Do antysemitów nie docierają żadne argumenty i ja sie z tym już
                                                    dawno pogodziłam. Jednak w ostatecznym rozrachunku warto z nimi
                                                    trochę podyskutować, zwłaszcza na forum, żeby inni ludzie -
                                                    bezstronni zauważyli że są to oszczerstwa i uprzedzenia, często
                                                    podparte rzekomo mocnymi argumentami.
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 20:43
                                                    Więc "polskie obozy zagłady" to oszczerstwa ze strony antysemitów?
                                                    Mam nadzieję, że mimo iż jesteś historykiem, nie uczysz w szkole.
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 20:45
                                                    To oczywiście było do Shiwy
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 20:44
                                                    Więc "polskie obozy zagłady" to oszczerstwa ze strony antysemitów?
                                                    Mam nadzieję, że mimo iż jesteś historykiem, nie uczysz w szkole.
                                                  • shiva772 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 21:23
                                                    Aleś ty sprytny - żąglujesz słowami jak chcesz :)))
                                                    Mam propozycję - skup sie i przeczytaj jeszcze raz, bo błędne
                                                    wnioski wyciągasz :)) Żałosne w dodatku. Łączysz coś z czymś i
                                                    wychodzi bzdet.
                                                    Mam Ci wytłumaczyć jeszcze raz?? Proszę:
                                                    "POLSKIE OBOZY ZAGŁADY" to zlepek słów który ktoś kiedyś wymyślił
                                                    celem uproszczenia nazewnictwa, nie mając pojęcia że tworzy w ten
                                                    sposób coś obraźliwego i fałszywego. Nie był to historyk lecz
                                                    dziennikarz. Zwrot się niestety przyjął - często powielały go osoby
                                                    które nie mają nic wspólnego z historią a nawet w tekstach o
                                                    pozytywnym dla Polski wydzwięku..
                                                    A wy antysemici przylepiliście się do tego i nie odpuszczacie. Macie
                                                    raj.
                                                    I po co ja to piszę - przecież wałkujemy to po raz drugi!
                                                    Uczę w szkole, tak. Całkiem nieźle mi idzie.
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 21:42
                                                    Swoje wywody włóż między bajki. O tym że pewne środowiska żydowskie
                                                    oskarżą Polaków o holokaust, jeżeli Polska nie wypłaci im haraczu,
                                                    słyszałem już ładnych kilkanaście lat temu. Wtedy jednak nie
                                                    wierzyłem, że Ziemia może nosić tak podłych, cynicznych oszczerców.
                                                    Jednak niedługo musiałem czekać na pierwsze potwierdzenia tych gróźb.
                                                    Jeżeli piszesz do mnie:
                                                    > A wy antysemici ...
                                                    To wskaż przynajmniej jeden post, w którym zawarłem antysemickie
                                                    treści.
                                                  • 141288bs Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 22:42
                                                    shiva722 napisala:
                                                    >"POLSKIE OBOZY ZAGLADY"to zlepek slow ktory ktos kiedys wymyslil
                                                    >celem uproszczenia nazewnictwa...

Ten ktos,to Swiatowy Kongres Zydow tak sobie uproscil nazewnictwo,
                                                    i takie niewiniatko uproszczone wyslal w swiat.A to uproszczone
                                                    niewiniatko tak sie rozbawilo,ze do teraz od czasu do czasu wystawia
                                                    swoj jezyczek.
                                                    Figlarne to uproszczonko,nie do powstrzymania.
                                                  • 141288bs Re: "Polskie obozy..." 10.07.08, 03:23

A shiva772 podkresla to uproszczenie wielkimi literami.
                                              • tomaszz.3 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 09:40
                                                "Myślę, że to moje krótkie zdanie ma więcej sensu niż cały twój długi
                                                wywód."
                                                Pycha to pierwszy grzech główny. Nienawiść też w tej siódemce się znajduje.
                                                Lojalnie cię uprzedzam, żeby nie było za późno dla ciebie
                                                • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 12:07
                                                  Nienawiść? Na której pozycji?
                                                  • tomaszz.3 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 13:06
                                                    Podpada pod jedną z siedmiu wymienionych kategorii. Zajrzy do książeczki
                                                    nabożeństwa, to dowiesz się, pod którą.
                                                  • tomaszz.3 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 13:07
                                                    Twoja nienawiść bierze się z gniewu, co sam w tym wątku przyznałeś.
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 20:50
                                                    > Twoja nienawiść bierze się z gniewu, co sam w tym wątku przyznałeś.
                                                    ----------
                                                    Nie kręć, przyznaj się lepiej, że strzeliłeś gafę, chociaż i tak
                                                    wiem, że się nie przyznasz.
                                                  • tomaszz.3 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 20:57
                                                    Myślałem, że się rozumiemy i że gdy coś napiszę "nie wprost" to zrozumiesz, ale
                                                    nie zrozumiałeś,więc w imię miłości bliźniego powiem ci tak: niech ci będzie, że
                                                    strzeliłem gafę.
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 21:06
                                                    Niech mnie los uchroni, przed twoją miłością bliźniego.
                                                  • tomaszz.3 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 21:12
                                                    Przecinek wstawiłeś z głupia frant, mimo że sobie polskością gębę wycierasz.
                                                    Cóż, trudno, skoro chcesz być jak cymbał pusto brzmiący, ja ci zabronić nie
                                                    mogę. Zresztą żeglarze z tzw. wartościami chrześcijańskimi zawsze byli na bakier¶
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 21:52
                                                    Na próżno przywołujesz słowa św. Pawła. To, jak ty pojmujesz miłość
                                                    bliźniego, nie ma nic wspólnego z tym, o czym on pisał.
                                                    Co do przecinka: został po skróceniu wypowiedzi, ale za uwagę
                                                    dziękuję, chociaż wątpię w twoje dobre intencje.
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 21:54
                                                    Nie lubisz żeglarzy?
                                                  • tomaszz.3 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 22:00
                                                    Ty się nie dasz lubić, a jesteś żeglarzem. Ja mówię tylko o ich moralności, a
                                                    nie czy ich lubię, czy nie
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 22:33
                                                    Tak tylko spytałem.
                                                  • tomaszz.3 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 22:05
                                                    Co cię tak zmieniło, zp? Przecież swego czasu byłeś człowiekiem, z którym
                                                    (przeprasza za wyrażenie) "konie można było kraść". Dlaczego tak zgorzkniałeś?
                                                  • azp11 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 22:32
                                                    Konie wyszły z użycia.
                                                  • tomaszz.3 Re: "Polskie obozy..." 09.07.08, 22:32
                                                    To prawda.
                                        • baska8 Re: "Polskie obozy..." 12.07.08, 08:26
                                          Sami Żydzi sa powodem tych ataków i tego, ze ich tak nie lubią wszędzie. To
                                          naród, który podobnie jak niemieccy faszysci ma sie za panów świata, pogardza
                                          innymi narodami, uważa , ze wszystko mu sie należy i ma priorytet na prawdę. TO
                                          NIE PRZYPADEK,że Żydzi są tak nie lubiuani na całym świecie. Może gdyby zdobyli
                                          się na jakąś autorefleksję byłoby inaczej. Ale mam wrażenie iż ich pogarda dla
                                          innych nacji jest tak ogromna, ze nie stać ich na to, nie rozumieja nawet takiej
                                          potrzeby
                                  • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 21:41
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=81159792&a=81857018
                                    (a tu masz przykład zastosowania takiej taktyki)
                                    • 141288bs Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 22:12

A jednak to byl fakt.
                                      Pytalem shive772 aby nie oceniac niewinnego.
                                      • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 22:31
                                        Tak, to był fakt, że celowo poplątałeś osoby, żeby skierować wątek na inny tor.
                                        Oczywiście
                                        • 141288bs Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 22:35
                                          Wiesz co...pozwol,ze przemilcze twoja glupote.
                                          • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 22:54
                                            Chyba cię przeceniłem, ty Issaca Singera naprawdę nie znasz, więc rzeczywiście
                                            niecelowo poplątałeś osoby
                                            • 141288bs Re: Shalom na ul.Koziej 09.07.08, 03:00
                                              Nie nieznam,jedynie slyszalem,ze otrzymal nagrode Nobla.I chcialem
                                              upewnic sie ,czy to ten ktory zima 2006 byl w Polsce?
                                              Shiva,przed nazwiskiem umiescila jedynie inicjaly imion.
                              • baska8 Re: Shalom na ul.Koziej 12.07.08, 08:19
                                Do tomaszza.3 Co innego szkalować naród żydowski a co innego bronić Polaków
                                przed ich niesłusznymi obelgami. Czyżby tylko Żydzi mieli patent na prawdę?
                                • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 12.07.08, 10:58
                                  Ja tu widzę wyłącznie szkalowanie, a rzekoma obrona Polski przed
                                  niesłusznymi obelgami jest tylko pretekstem do wylania "uczuć"
                                  rasistowskich. Nie rozumiem, dlaczego pragną na tym forum oni
                                  zarzuty o antysemickie nastawienie Polaków absolutnie wiarygodnymi.
                                  Może to kolejny element tej kampanii, o której tu w kółko chrzanią?
                                  Kto i ile im płaci za te brednie, nie mam pojęcia
                                  • 141288bs Re: Shalom na ul.Koziej 12.07.08, 13:07
                                    "Nie rozumiem,dlaczego pragna na tym forum oni zarzuty o
                                    antysemickie nastawienie Polakow absolutnie wiarygodnymi"
                                  • azp11 Re: Shalom na ul.Koziej 14.07.08, 14:14
                                    Jak nie masz pojęcia, to nie pisz bzdur. Poza tym przeczytaj, co sam
                                    napisałeś, bo trochę tam brak sensu.
            • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 17:47
              wypraszam sobie...!!!
              pisze ne tym forum od dobrych kilku lat... czesto na watkach, takich
              jak ten... to co pisalem, mozesz odnalezc w archiwum...jezeli jestes
              w stanie przytoczyc, choc jedno zdanie z mojej pisaniny, ktore by
              uzasadnialo twoja opinie, bede ci wdzieczny.... jezeli nie, bede
              cie musial uznac za mala, podla, oszczerczynie.... !

nigdy bym sie nie spodziewal ,ze pytanie, o to,
              "co wyznacza 'zydowskosc' piesni wykonanej w jezyku jidisz,
              hebrajskim, polskim " ? - moze byc pytaniem antysemickim...?

to ze autorka watku miala , klopoty z odpowiedzia, nie jest jeszcze
              powodem, aby wyzywac mnie , w imie tolerancji, szacunku i
              ekumenizmu....

shiva772 napisała:
              (..)
              > Co do wypowiedzi tych panów wyżej radzę się nie przejmować, to
              > przedstawiciele gatunku którego się nie da wytępić, niestety -
              > antysemickie zakute łby, bez szans na zrozumienie słów: szacunek,
              > tolerancja, ekumenizm.
    • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 06.07.08, 15:26
      pozwol, ze ta wersje zignoruje i nadal bede pytal...

malaise4 napisała:

> Jestes upiwrdliwy.Moze wolisz taka wersje?
      > Jestem księdzem i niedawno dostałem pracę w kościele na stanowisku
      > Marketing Assistant w parafii.(...)

• Gość: tomekk Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:39
        To może sam odpowiesz na swoje pytanie?
        • Gość: J 07 Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.07.08, 18:39
          tomekk napisal:
          >To moze sam odpowiesz na swoje pytanie?

Bogo2 zadal pytanie,a odpowiedz nalezy do adresata pytania.
          - Proste,prawda?Zrozum tez to;zeby cos docenic,to trzeba to
          rozumiec.Bogo2 nie zna idisz,i nie chce bic braw,jak to uczynila
          wiekszosc nie znajacych tego jezyka.
          • Gość: tomekk Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:18
            Odpowiedź padła kilka razy
            • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 18:03
              bylbym wdzieczny, gdybys ja powtorzyl... jakosc nie moge znalezc...!

Gość portalu: tomekk napisał(a):

> Odpowiedź padła kilka razy
          • Gość: tomekk Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:26
            A że żadna odpowiedź nie zadowoliła bogo, więc być może pora, by wyraził własne
            zdanie na ten temat. A tak w ogóle to po co się wtrącasz w ten wątek? czyżbyś
            nagle postanowił się przyznać do swojej żydowskiej tożsamości? Poza tym polski
            tekst piosenki, o której mowa jest w Polsce powszechnie znany, a muzykę i klasę
            śpiewu wystarczy słyszeć. Koneserzy opery idą często na przedstawienia śpiewane
            w języku włoskim mimo, że nie znają ani w ząb języka włoskiego. Proste
            • Gość: J 07 Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.07.08, 20:02
              tomekk napisal:
              >...Koneserzy opery ida czesto na przedstawienie spiewane
              >w jezyku wloskim mimo,ze nie znaja ani w zab jezyka
              wloskiego.Proste

Zgadze sie,ze koneserzy opery,ale wy zydzi staracie sie wmowic
              swiatu,ze wszystko co zydowskie,to jest najlepsze.Podobnie sprawa
              sie ma z;gromkimi brawami,po pewnym czasie milczenia,i bisami,co ma
              podkreslic jak to wielkie wrazenie odniesli sluchacze koncertu.
              • Gość: tomekk Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 21:00
                na razie to ty mi ciągle coś wmawiasz
                • Gość: J 07 Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.07.08, 21:14
                  Nie,przytoczylem jedynie sprawozdanie,malaise4,z koncertu na Koziej.
                  Natomiast,ze jestes oszustem,to stwierdzenie w dalszym ciagu
                  utrzymuje i przypominam tobie.
                  • Gość: tomekk Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 21:19
                    Skoro tak uwielbiasz powtarzać oszczerstwa na mój temat, proszę bardzo,
                    powtarzaj je sobie. Zwisa mi to. Nie zamierzam się przejmować twoimi bredniami
            • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 18:18

moim zdaniem nie bylo nawet proby odpowiedzi, tylko proby
              zignorowania pytajacego... !

Gość portalu: tomekk napisał(a):

> A że żadna odpowiedź nie zadowoliła bogo(..)
              • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 18:27
                Czyli nie myliłem się twierdząc, że odpowiedzi cię nie usatysfakcjonowały
                • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 18:36
                  mnie ? , zupelnie nie...!
                  pytanie, czy ciebie by, usatysfakcjonowaly...? :)

tomaszz.3 napisał:

> Czyli nie myliłem się twierdząc, że odpowiedzi cię nie
                  usatysfakcjonowały
                • bogo2 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 19:09
                  nie, bo moze byc tak,ze ktos, gdzies ,kiedys, za kilkanascie lat,
                  wpadnie na pomysl, ze piosenki jonasza kofty, to piesni zydowskie,
                  ktore mozna po polsku spiewac...
                  mysle, ze autorka watku zdawala sobie z tego sprawe, dlatego wija
                  sie jak piskorz, zeby nie puscic pary z pyska.. i dlatego bylem i
                  jestem taki, upierdliwy....
                  bo kofta,zyd,caly zanurzony w polsce byl...

tomaszz.3 napisał:

> Czyli nie myliłem się twierdząc, że odpowiedzi cię nie
                  usatysfakcjonowały
                  • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 19:38
                    I dlatego poprosiłem, żebyś spróbował sam odpowiedzieć na to pytanie, bo
                    podjąłeś ciekawy wątek.
                  • tomaszz.3 Re: Shalom na ul.Koziej 08.07.08, 19:39
                    Moja prośba o odpowiedź została wycięta z wątku
    • Gość: azp11 Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.elpos.net 06.07.08, 20:43
      Widzę, że się prosisz o szarą maść.
    • Gość: tomekk Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 21:21
      Nie komentuj tego, proszę. zaznacz kosz
    • Gość: azp11 Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.elpos.net 06.07.08, 21:22
      Tak, tam też.
      • Gość: tomekk Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 21:26
        I w ten sposób wątek dojrzał do tego, żeby trafił na oślą ławkę. Miało być o
        kulturze, a skończyło się jak zwykle.
        • Gość: azp11 Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.elpos.net 06.07.08, 21:31
          O czym miało być, to założyciel wie najlepiej.
    • Gość: tomekk Re: Shalom na ul.Koziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 21:23
      Juz wystarczająco się pogrążyłeś
    • Gość: azp11 Re: skąd my znamy te zwyczaje? IP: *.elpos.net 06.07.08, 21:48
      Mi chodziło o wklejanie. Nie wiem, czy jasno się wyraziłem.
      • Gość: tomekk Re: skąd my znamy te zwyczaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 22:11
        Ten podany przeze mnie w linku autor to stary specjalista od wklejek opisujący
        się czasem jako good.natured,e.truth., 1,2,3 i dziesiątki innych. Myślałem, że
        się domyślisz, że mi też o wklejki chodziło
        • baska8 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 12.07.08, 08:37
          Do Tomka i Schivy.
          Ta dyskusja jest żenująca. Prezentujecie filozofie Kalego Jeśli Żydzi robią
          podłość, to w porządku, ale jeśli ktoś oskarża o tą podłość Żydów to jest
          antysemitą. Ja w tym wszystkim widzę więcej antypolonizmu, niż antysemityzmu.
          Dlaczego o antypoloniźmie żydowskim nie mówi się głośno?
          • tomaszz.3 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 12.07.08, 08:54
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=82036089&a=82039889
            (tu masz przykład tego "antypolonizmu". od paru dni głoszone są całe litanie
            takich treści zabronionych przez prawo. kto tu prezentuje moralność Kalego nie
            będę pisał)
            • baska8 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 12.07.08, 09:34
              To nie przypadek Tomku, ze Żydów nie lubią na całym świecie. Mają się za
              nadludzi (podobnie jak hitler, który ich mordował) i pogardzają innymi nacjami.
              Uważają, że tylko oni maja prawo do życia. Zagarniają dla siebie wszystko, co
              najlepsze,nie licząc sie z innymi. Chrześcijanin nie jest dla nich człowiekiem,
              bo wyznaje inną religię, podobnie jak Muzułmanin. To przede wszystkim oni
              wykazują wręcz dramatyczny brak tolerancji. Dlatego jest taki odzew na ich
              poczynania ze strony innych nacji i wyznań. Przy tym wszystkim nie zadają sobie
              trudu, by przeanalizować tą niechęć innych ludzi. Przyczyny szukają w innych a
              nie w sobie. A jeśli chce sie zmieniać świat zawsze trzeba zacząć od siebie. Ta
              ich postawa ma jednak głębsze podstawy, wynika z głębokiej pogardy dla innych
              • tomaszz.3 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 12.07.08, 11:01
                Zacznij więc od siebie, zacznij. Porzuć głęboką pogadrdę dla innych
                wyrażoną w każdym słowie twojego wpisu oraz dramatyczny brak
                tolerancji też tu widoczny, a potem poradź swoim kolegom, którzy od
                kilku miesięcy nieustannie mnie obrażają wypoisując coraz większe
                idiotyzmy na mój temat. Jeśli odpowiada zaś ci to, co oni wypisują,
                to wybacz, ale pogarda skierowana do takich osób jak ty zaczyna mieć
                jakiś sens...
                • tomaszz.3 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 12.07.08, 11:06
                  Co do bredndi na mój temat, to ta banda frustratów może sobie pisać
                  co zechce. Problem zaczyna się w tym, gdy głoszą opinie sprzeczne z
                  prawem, za któryhc głoszenie admin powinien natychmiast ich
                  zbanować, a nawet rozważyć, czy nie zawiadomić prokuratora w związku
                  z podejrzeniem o szerzenie nienawiści rasowej. A opisywana przez
                  ciebie pogarda ma bardziej uniwersalny charakter. Niestety tak się
                  składa, że osoby, które uważają siebie za "głęboko religijnych"
                  i "największych patriotów" nie tylko pogardzaja innymi religiami i
                  innymi narodami, ale na ogół głęboko je nienawidzą. Masz tu takich
                  osobników całe tabuny, skoro jesteś taka pełna miłości, uzcciwa i
                  zarzucasz innym moralność Kalego, miej raczej pretensje do nich. ja
                  piszę źle tylko o tych, którzy piszą źle o innych i wyrażają tym, co
                  mówią i tym, co robią głęboką pogardę i nienawiść wobec innych
                  • azp11 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 14.07.08, 14:25
                    > ja piszę źle tylko o tych, którzy piszą źle o innych i wyrażają
                    > tym, co mówią i tym, co robią głęboką pogardę i nienawiść wobec
                    > innych

--------------------
                    A jak się ma do tego twój post o pasie startowym z macew?

PS
                    (,)
                    • tomaszz.3 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 14.07.08, 15:25
                      Łżesz
                      • azp11 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 14.07.08, 15:39
                        Nie wypieraj się teraz.
                        • tomaszz.3 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 14.07.08, 16:10
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=81788331&a=82124435
                          (twoje szanse wzrosły)
                • 141288bs Re: skąd my znamy te zwyczaje? 13.07.08, 23:06
                  >...ale pogarda skierowana do takich osob jak ty zaczyna miec
                  >jakis sens...
                  czyli zabijac goii,jest chwala.
                  Chwala temu ...!!!
                  • tomaszz.3 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 14.07.08, 09:20
                    Ja nie pogardzam ludźmi twojego pokroju. Ja was traktuję jak powietrze, choć
                    przyjemnie jest pstryknąć wam od czasu do czasu na tym forum w nos i nazwać po
                    imieniu wasze patologiczne poglądy i opinie. Wijecie się wtedy i próbujecie
                    kąsać jak osy z rozgrzebanego gniazda, ale ja na wasze ukłucia jestem odporny
                    wy, spadkobiercy adolfiej tradycji
              • shiva772 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 14.07.08, 14:27
                Szlag mnie zaraz trafi co za durnowate podejście!
                Na całym świecie nienawidzą Żydów??
                Ta postawa zwie sie antysemityzmem.
                Tak! Na całym świecie są RÓŻNE frustracje i uprzedzenia, co nie
                znaczy że trzeba im ulegać i popierać. Trzeba walczyć z każdym
                objawem dyskryminacji. Nieważne kogo ktoś dyskryminuje. Żyd,
                Katolik, Tatar, Muzułmanin - każdy ma prawo żyć! W moim otoczeniu
                nikt nie nienawidzi Żydów.
                A Ty Baśka właśnie dyskryminujesz Żydów.

I co Ty chrzanisz, że Żydzi "Zagarniają dla siebie wszystko, co
                > najlepsze,nie licząc sie z innymi. Chrześcijanin nie jest dla nich
                człowiekiem,bo wyznaje inną religię, podobnie jak Muzułmanin."
                Co Ty wogóle wiesz o religii Żydów??
                Podstawą ich życia i egzystencji - mówię o głęboko wierzących i
                praktykujących Żydach - jest studiowanie Tory i życie zgodne z
                DEKALOGIEM!!!! W religii Żydów - goje - nieżyddzi są pojmowanie jako
                potrzebni i niezbędni. W ich przekonaniu uczciwi goje także znajdą
                sie z Żydami w niebie, po nadejściu Mesjasza.
                DALEJ! Żydzi głęboko nienawidzą przemocy - w ich naturze leży pokój.
                Dlatego wymordowano ich miliony bo sie nie buntowali.
                Dopiero holocaust umocnił syjonizm i parcie do uzyskania swojego
                kraju. Wcześniej przez 2 tyś lat nie mieli takiej potrzeby.
                • azp11 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 14.07.08, 14:47
                  "...Wcześniej przez 2 tyś lat nie mieli takiej potrzeby."
            • pan_gerwazy Re: skąd my znamy te zwyczaje? 14.07.08, 19:00
              tomaszz.3 napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=82036089&a=82039889
              > (tu masz przykład tego "antypolonizmu". od paru dni głoszone są całe litanie
              > takich treści zabronionych przez prawo. kto tu prezentuje moralność Kalego nie
              > będę pisał)

Chyba Mosiek Sztyrlic tak się zapluł ze wściekłości, że linki pomylił. Tu jest
              poprawny link o prawdziwym, wstrętnym antysemicie, czyli wybitnym żydowskim
              historyku, Szymonie Datnerze.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=82036089&a=82069206
              Buuuueeeeeechachachacha!
              • tomaszz.3 Re: skąd my znamy te zwyczaje? 15.07.08, 09:23
                To ty dostajesz szału na myśl o tym, że patron placu będzie miał Mordechaj na
                imię i od paru dni za wszelką cenę próbujesz go poniżyć
                • pan_gerwazy Re: skąd my znamy te zwyczaje? 15.07.08, 21:27
                  tomaszz.3 napisał:

> To ty dostajesz szału na myśl o tym, że patron placu będzie miał Mordechaj na
                  > imię i od paru dni za wszelką cenę próbujesz go poniżyć

Ależ mosiek. Tyle razy ci powtarzałem - nie sądź innych po sobie. Ty już kilka
                  dni z pianą na pysku głupoty piszesz a ja sobie spokojnie trzeciego szaszłyka
                  czwartym piwkiem zapijam.
                  • 141288bs Re: skąd my znamy te zwyczaje? 16.07.08, 03:17
                    Tez dostrzegam - nawet na jego oczach.
          • shiva772 Re: I jeszcze jedno Baśka 14.07.08, 14:36
            Jeśli Żydzi robią
            > podłość, to w porządku, ale jeśli ktoś oskarża o tą podłość Żydów
            to jest
            > antysemitą.

Jeżeli chodzi o mnie to NIGDY nie jest w porządku gdy ktoś komuś
            robi podłość. Dlatego stoję tu murem w obronie Żydów - znam ich
            religię i historię i czuje się jako Polka fatalnie gdy my Polacy
            prezentujemy bezpodstawnie antysemickie pierdoły.
            Co Ci baśka zrobili Żydzi osobiście???
            Zabrali Ci coś?
            A może masz chłopaka z Palestyny i on Cię nakręca?
            Może Twoja rodziona dostała mienie pożydowskie po wojnie za friko a
            Ty nawet o tym nie wiesz?
            Może w końcu Twoja rodzina stała przed stodołą gdy palono Żydów w
            jednym z pogromów?

A wszystko to dlatego, że nie rozmawiali po Polsku, mieli pejsy i
            izolowali sie od innych społeczności.
            A to samo teraz robią Polacy w Stanach - nie gadają po Angielsku
            zbijają się w grupy, izolują się w getta, a co najgorsze oskarżają
            Żydów za swoją nieudolność...Na szczęście w Stanach nie spędza sie
            takich ignorantów do stodoły żeby ich podpalić.
            • azp11 Re: I jeszcze jedno Baśka 14.07.08, 14:52
              "...A może masz chłopaka z Palestyny i on Cię nakręca?
              Może Twoja rodziona dostała mienie pożydowskie po wojnie za friko a
              Ty nawet o tym nie wiesz?
              Może w końcu Twoja rodzina stała przed stodołą gdy palono Żydów w
              jednym z pogromów?..."
              • shiva772 Re: Azp.. 14.07.08, 14:59
                Co żenujące??? Sama prawda!
                Tak to bywało i miejmy chociaż na tyle taktu żeby teraz nie atakować
                ofiar.
                • azp11 Re: Azp.. 14.07.08, 15:14

Żenujące jest to, co piszesz do Baska8l. Nikt ci nie zarzuca, że coś
                  przywłaszczyłaś (czy twoja rodzina) po Żydach, nikt nie oskarża
                  twojej rodziny o zbrodnie, bądź więc miła i nie imputuj tego
                  adwersarzom.
                  PS
                  A gdzie tak za friko rozdawali mienie żydowskie? Chyba u Grossa.

• shiva772 Re: Azp.. 14.07.08, 15:23
                    To są dywagacje historyczne - nie zarzuty bezpośrednio do rodziny i
                    osoby Baśki. I Ty dobrze AZP o tym wiesz. Nie rozrzedzaj dyskusji.
                    Mienie pożydowskie to tysiące albo i miliony kamienic gdzie żyją
                    sobie Polacy. Skoro to tak mało to czemu jest szum gdy sie o nie
                    upominają?
                    Takie drastyczne porównania może uświadomią Baśce że jej nienawiść
                    jest nie na miejscu a hasło "cały świat nienawidzi Żydów" to jakaś
                    bzdura totalna. Ja lubię Żydów choć i mniej miłych też poznałam.
                    Bo ja generalnie lubię ludzi i jestem wielką przeciwniczką
                    generalizowania. Są dobrzy i źli Żydzi, są dobrzy i źli Niemcy i
                    Polacy itd.
                    • azp11 Re: Azp.. 14.07.08, 15:38
                      A cóż to za dywagacja historyczna, np:
                      "Może w końcu Twoja rodzina stała przed stodołą gdy palono Żydów w
                      jednym z pogromów?"
                      Jeżeli nie czujesz tu żadnego (delikatnie mówiąc) nietaktu, to może
                      rozszerzmy te dywagacje: Może rodzina Shivy ...
                      Dopiero, jak próbowałem napisać coś adekwatnego, zrozumiałem w
                      pełni, jakie to perfidne. Dokończ więc sama, jeżeli chcesz.
                      • shiva772 Re: Azp taktowny jaki :) 14.07.08, 15:47
                        Się nagle zrobił. Proszę:
                        A może rodzina Shivy stała przed stodołą? A może rodzina Shivy
                        objęła kamienicę po Żydach?

A może! a kto to wie? Ja za czyny swojej rodziny sprzed 100-u lat
                        nie odpowiadam - tylko z siebie. Raczej nie stali przed stodołą bo w
                        tej okolicy nie było pogromów tego typu a i kamienic nie mamy :))))

Nie można popełniać tych samych błędów!
                        Skoro historia była tak dramatyczna to sie uczmy tolerancji i
                        miłości do ludzi.
                        To nie Żydzi wymordowali milionów gojów a odwrotnie, czy Was AZP i
                        Baśka to nie zastanawia?
                        • tomaszz.3 Re: Azp taktowny jaki :) 14.07.08, 16:14
                          Ależ oczywiście. Każdy z nas mógł mieć kuzyna stojącego przed stodołą,
                          podpalającą tę stodołę, kuzyna szmalcownika, kuzyna granatowego policjanta
                          konfidenta, współpracownika sb itd. Rzecz w tym, że ludzie tacy jak zp udają, że
                          w przypadku Polaków takie rzeczy miejsca nie miały.
                          • azp11 Re: Azp taktowny jaki :) 14.07.08, 17:11
                            Może i w przypadku każdego z was tak mogło być, nie uogólniaj jednak.
                            Co do zp, to niczego nie udaje, nie wpisuje się tylko w kampanię
                            oszczerstw, zmierzającą do wyłudzania pieniędzy pewnych "zaradnych "
                            środowisk.
                        • azp11 Re: Azp taktowny jaki :) 14.07.08, 17:18
                          > To nie Żydzi wymordowali milionów gojów a odwrotnie, czy Was AZP i
                          > Baśka to nie zastanawia?

• shiva772 Re: Azp taktowny jaki :) 14.07.08, 20:09
                            azp11 napisał:

> > To nie Żydzi wymordowali milionów gojów a odwrotnie, czy Was AZP
                            i
                            > > Baśka to nie zastanawia?
                            >
                            > ___________
                            > Goj gojowi nie równy. To że "jacyś goje" wymordowali miliony
                            Żydów,
                            > nie oznacza jeszcze, że Polacy mają bić się w piersi i przez
                            > pokolenia wypłacać się jakimś cwaniakom.

_____________________________________________________________________
                            Żyd Żydowi nie równy, to ,że jacyś Żydzi cwaniakowali nie znaczy, że
                            trzeba przekreślić wszystkich, uznać cały naród za cwaniaków i nie
                            oddać żadnej sprawiedliwości. Trzeba poprostu szanować człowieka AZP.
                            • azp11 Re: Azp taktowny jaki :) 15.07.08, 16:32
                              Zwidy miewasz? Czy ja gdzieś oskarżam (przekreślam) wszystkich Żydów?
                              Piszesz pod przyjęte z góry założenia.
                  • tomaszz.3 Re: Azp.. 14.07.08, 15:24
                    > A gdzie tak za friko rozdawali mienie żydowskie? Chyba u Grossa.
                    Zgłoś się do Bogatyni. Masz szanse
                    • azp11 Re: Azp.. 14.07.08, 15:27
                      Już lecę.
                • pan_gerwazy Re: Azp.. 14.07.08, 19:12
                  shiva772 napisała:

> Co żenujące??? Sama prawda!
                  > Tak to bywało i miejmy chociaż na tyle taktu żeby teraz nie atakować
                  > ofiar.

Przyznam, że rzeczywiście określenie użyte przez Azp (żenujące) nie oddaje
                  istoty rzeczy. Moim zdaniem określenie "kompletne dno" bardziej by oddawało
                  poziom argumentacji jego przeciwniczki.
                  • shiva772 Re: Panie Gerwazy! 14.07.08, 19:48
                    Jest taka zasada "nie wpie...laj się między wódkę z zakąskę". Nic tu
                    nie zostało wyjęte z dupy - każdy kolejny wpis jest konsekwencją
                    innego - jak to na forum - Ty zaś wskakujesz nie w pięć ni w
                    jedenaście i jedyne co masz do napisania to "dno". To Twój poziom
                    argumentacji jest żenujący 0 nie masz nic do powiedzenia to piszesz
                    dno :)))
                    Owszem dno. Dnem były niektóre zachowania w naszej historii. Trzeba
                    sie z tym pogodzić i nie powtarzać błędów. Ty byś najchętniej chciał
                    tego dna sięgnąć jeszcze raz. Ja nie chcę żebysmy my Polacy
                    powtarzali błędy, których naprawić sie nie da.
                    • pan_gerwazy Re: Panie Gerwazy! 14.07.08, 21:42
                      shiva772 napisała:

> Jest taka zasada "nie wpie...laj się między wódkę z zakąskę". Nic tu
                      > nie zostało wyjęte z dupy - każdy kolejny wpis jest konsekwencją
                      > innego - jak to na forum - Ty zaś wskakujesz nie w pięć ni w
                      > jedenaście i jedyne co masz do napisania to "dno". To Twój poziom
                      > argumentacji jest żenujący 0 nie masz nic do powiedzenia to piszesz
                      > dno :)))
                      > Owszem dno. Dnem były niektóre zachowania w naszej historii. Trzeba
                      > sie z tym pogodzić i nie powtarzać błędów. Ty byś najchętniej chciał
                      > tego dna sięgnąć jeszcze raz. Ja nie chcę żebysmy my Polacy
                      > powtarzali błędy, których naprawić sie nie da.

Przepraszam, ale czy to jest twoje prywatne forum, że śmiesz innym wulgarnie
                      sugerować, gdzie mogą pisać a gdzie mają się nie wpierd....???

Nie mogę wobec tego postu być szczerym, bo zbyt mocne słowa by mi pod klawiaturę
                      weszły. Mądrzejszy czasami powinien sobie odpuścić, ale nie radziłbym nikomu
                      odbierać tego jako moją słobość. Nie chcę tylko sięgać tego dna, o którym
                      poprzednio wspominałem.

Nie odpuszczam sobie dlatego, ze jestes kobieta ale dlatego, że jesteś matką.
                      Dam ci jednak dobrą radę. Jeżeli chcesz, by ktoś szanował ciebie i twoje dzieci,
                      to szanuj się sama, kobieto. Nie krzywdź swoich dzieci.
                      • shiva772 Re: Panie Gerwazy! 14.07.08, 21:59
                        pan_gerwazy napisał:

Przepraszam, ale czy to jest twoje prywatne forum, że śmiesz innym
                        wulgarnie
                        > sugerować, gdzie mogą pisać a gdzie mają się nie wpierd....???
                        _______________________________________________________________
                        Nie to nie jest moje prywatne forum. Jednak nie po to wywodziłam
                        wszystko od podstaw żebyś Ty mi jednym słowem "dno" wszystko
                        zanegował. Na forach sie dyskutuje a nie neguje jednym słowem!

A już to co na końcu żeś napisał człowieku to poprostu żal :)
                        Moje dzieci i moi uczniowie będą wiedziały, że wszystkim ludziom się
                        należy szacunek, bez względu na wyznanie, pochodzenie i uprzedzenia
                        sąsiadów.
                        Także Wujku Dobra Rada daruj sobie :) Jestem już duża i wiem co
                        robię. Notabene często brak argumentów pokrywa się takimi "radami".
                        Czytam sobie Twoje wypowiedzi w innym wątku i ręce mi opadają. Nie
                        chcę wchodzić w dyskusję z człowiekiem który lży Żydów choćby tak:
                        (cytat)

"Ot, żydki sobie coś pohałasowały pobunowały i zostali ukarani. Ten
                        Tenenbaum też mi jakoś na Czapajewa mi nie wygląda. To ilu Niemców
                        ten pejsaty
                        gieroj zabił, że mu żółtozębni plac podarowali?"

Takie hasła to dla mnie poniżej jakiegokolwiek dna. To kilometr w
                        mule pod dnem. Dlatego pozwoliłam sobie na wulgaryzm w stosunku do
                        Ciebie, Panie Gerwazy.
                        • shiva772 Re: Aha Panie Gerwazy! 14.07.08, 22:07
                          Mój dziadek zginął w II WŚ. Nie zdąrzył nikogo ustrzelić, co za pech
                          najpierw ustrzelili jego. Mój dziadek cioteczny przeszedł z Armią
                          Andersa pół świata. Zmarł 12 lat temu. Nigdy nie powiedział złego
                          słowa na Żydów. I tego się będę trzymać. Dobro (tolerancja) zwycięża
                          zło (przemoc).
                          • pan_gerwazy Ależ Pani Shiva 15.07.08, 21:49
                            Musi pani zrozumieć, że białostockie forum, to jest niestety rodzaj kloaki. Żywy
                            dowód niższości kulturowej białostoczan w porównaniu z resztą Polski. Wprawdzie
                            udało mi się zrobić z kloaki tzw półkloakę, ale nadal nie jest to miejsce dla
                            porządnych dam.

Mógłbym Ci bez trudu logicznie i bezspornie udowodnić, że wcale nie jestem
                            antysemitą. Jest tylko pewien problem. Musiałbym być szczery a szczerość
                            niebardzawo opłaca się na tym forum. Chyba jednak raz byłoby mnie stać na taki
                            gest. Niech to będą 3 pytania czy zagadnienia, z tym że zastrzegam sobie
                            możliwość odrzucenia pytań. Odrzucone pytania oczywiście nie liczą się do tej
                            trójki.

Tak naprawdę, w prywatnym życiu jestem spokojnym człowiekiem lubiącym podróże,
                            dobrą kuchnię i aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu, stroniącym od polityki.

Tylko zwykła próżność i być może jakieś skłonności sadystyczne (np znęcanie się
                            nad mośkiem sztyrlicem) trzymają mnie na obrzeżach tego szamba.
                            • shiva772 Re: Ależ Pani Shiva 16.07.08, 21:37
                              pan_gerwazy napisał:

> Musi pani zrozumieć, że białostockie forum, to jest niestety
                              rodzaj kloaki.
                              -----------------------------------------
                              Dawno to zauważyłam... jestem na tym forum od 2005 roku. Najgorzej,
                              że tę kloakę tworzą osoby takie jak Pan Gerwazy. Osobiście ręki do
                              tego nie przykładam. Poprostu sporadycznie zaglądam.
                              ---------------------------------------------------------------
                              Żywy
                              > dowód niższości kulturowej białostoczan w porównaniu z resztą
                              Polski. Wprawdzie
                              > udało mi się zrobić z kloaki tzw półkloakę, ale nadal nie jest to
                              miejsce dla
                              > porządnych dam.
                              --------------------------------------------------------------------
                              Pana wypowiedzi (w rodzaju zacytowanej przeze mnie kilka postów
                              wyżej) tworzą tu raczej HIPERKLOAKĘ, natomiast tekst o niższości
                              kulturowej białostoczan uważam za skandaliczny a dodatkowo stanowi
                              tylko dowód na to, że ma Pan jakieś przedziwne uprzedzenia i
                              kompleksy.
                              ---------------------------------------------------------------
                              • pan_gerwazy Re: Ależ Pani Shiva 17.07.08, 01:43
                                Nie chce mi się dziś zbytnio rozpisywać, więc spróbuję napisać zwięźle.

1/. Zanim zacząłem pisać na forum, przez pół roku czytałem to, co inni pisali.
                                Nie miałem zamiaru pisać, bo to było okropne bagno, gdzie epitety typu "katolska
                                bladź" czy "pier.... polaczek" były n porządku dziennym. Wszyscy ze wszystkimi
                                się wyzywali - białostoczanie z mieszkańcmi Łomży, prawica z lewicą, prawosławni
                                z katolikami, każdy nick miał swoje fałszywki. Teraz jest jeszcze baaardzo
                                daleko do ideału a nawet normalności, ale beze mnie było wielokroć gorzej. Jak
                                już ktoś kłamie, to powinien to robić inteligentnie i nie ośmieszać się.

2. Żeby rozwiązać jakiś problem, trzeba najpierw go zdiagnozować. Na
                                białostockim forum pojawiało się niepropocjonalnie dużo prymitywnych wątków
                                antykatolickich i antypolskich. Niezbyt dobrze świadczyło to o białostoczanach i
                                udawanie, że nic się nie dzieje pod pozorem obrony dobrego imienia białostoczan
                                byłoby działaniem cokolwiek śmiesznym.

Co do białostoczan, to mam do nich szacunek, bo sam nim jestem. Nieraz pisałem,
                                że niewielu jest tych prawdziwych. Niektórzy przybysze ze wsi szybko się
                                przystosowali, ich dzieci trudno odróżnić od dzieci rodowitych białostoczan, ale
                                niektórzy hodowali kury na balkonie a i ich wnukom słoma z butów wystaje. O
                                regionach, z których poszczególne grupy przyjeżdżały, przez grzeczność przemilczę.

3. Proszę nie mylić pojęć. Przeciwieństwem szczerości nie jast kłamstwo.
                                Szczerość to rodzaj wylewności a więc wstrzemięźliwość, małomówność już są
                                bliższe, ale też nie oddają istoty rzeczy. Jeżeli jakaś moja znajoma nałoży
                                krótką obcisłą spódnicę, to nie mówię, że wygląda jak zawodnik sumo, tylko dużo
                                brzydziej, ale dyplomatycznie stwierdzam, że w dłuższych, luźniejszych wygląda
                                duuużo lepiej.

Wszystkie chwyty dozwolone? Tak jakoś się składa, że to moi oponenci stosują
                                brudne chwyty, wklejają chamskie, wulgarne obrazki. Ja nie muszę. Radzę sobie
                                bez tego. Pominę więc to milczeniem.

Na koniec pewna refleksja. Była już na forum pewna nauczycielka, co miała
                                podobne poglądy, podobny sposób argumentowania. Pisywała jako niezalogowana,
                                była wulgarna, niezbyt inteligentna, za to bardzo pracowita. Pod jakim nickiem
                                pisała nie przypomnę, bo się brzydzę. Miejmy nadzieję, że to dwie różne osoby,
                                czego sobie i wszystkim życzę.
                                • tomaszz.3 Re: Ależ Pani Shiva 17.07.08, 11:42
                                  Kultury to ty innych nie ucz, ponieważ mógłbym wymienić kilkadziesiąt epitetów,
                                  które są używane przez ciebie. Poza tym ty jako "antypolskie" uważasz wszystko,
                                  co nie jest prymitywną fanatyczną propagandą pisowczyków, olszewików i
                                  przydatków, że o całej masie "tropicieli żydowskich spisków" nie wspomnę
                                  • pan_gerwazy Re: Ależ Pani Shiva 17.07.08, 16:53
                                    Najlepiej mosiek zacytuj swój własny post, który jest stekiem bzdurnych kłamstw
                                    i chamskich oszczerstw. Po co szukać daleko, buuuueeechachachacha!

Czy ty mosiek sztyrlic jeszcze nie zrozumialeś, że jeżeli w każdym poście
                                    próbujesz wystawić mi opinię, to bardzo mnie to bawi. Co więcej, gdyby taki
                                    tchórz zakłamany jak ty, wychwalający antypolskiego oszczercę Grossa, napisał o
                                    mnie coś pozytywnego, to bym chyba zaprotestował.

Ponieważ masz trudności ze zrozumieniem tego co czytasz, specjalnie dla ciebie
                                    streszczę swój post:

Mam w doopie twoje debilne kłamliwe oszczerstwa i twoją opinię o mnie. Ani to
                                    mnie ziębi ani grzeje.
                                    • tomaszz.3 Re: Ależ Pani Shiva 17.07.08, 17:05
                                      "Ani to
                                      mnie ziębi ani grzeje."
                                      Czyżby? To po jakiego grzyba ciągle mi odpowiadasz?
                                      • 141288bs Re: Ależ Pani Shiva 18.07.08, 00:44
                                        Kosekwentny jestes jak P.Oszustow,albo masz mocno zakorzeniona
                                        skleroze,sklaniam sie ku temu,ze to jest skuteczne wygladzenie rozumu
                                        wzbogaconym trollizmem.
                                        - tomaszz3,okaz udanego eksperymentu michnikoeskiej kliniki.
                                        • tomaszz.3 Re: Ależ Pani Shiva 18.07.08, 17:10
                                          Mówiłem ci juz J07. Nie masz intuicji za grosz
                                          • 141288bs Re: Ależ Pani Shiva 18.07.08, 18:57
                                            Nie mowiles,a pisales ciagle powtarzajac sie.- Popros by cie
                                            przeprogramowali.
                                            • tomaszz.3 Re: Ależ Pani Shiva 18.07.08, 19:48
                                              Najpierw niech ciebie przeprogramują J07
                                              • 141288bs Re: Ależ Pani Shiva 19.07.08, 00:00
                                                tomaszz.3 napisał:

> Najpierw niech ciebie przeprogramują J07

Cep zawsze wali to samo.
                                                • tomaszz.3 Re: Ależ Pani Shiva 19.07.08, 07:14
                                                  Ta już twoja, cepie, natura
                                                  • 141288bs Re: tomaszz-u 3-krotnie 19.07.08, 13:59
                                                    Po prostu jestes kmiot przetracony cepem.
                                                  • tomaszz.3 Re: tomaszz-u 3-krotnie 19.07.08, 20:30
                                                    Kmioty zwykle nienawidzą obcych, zwłaszcza żydów, więc raczej o sobie mówisz
                                                  • pan_gerwazy Re: tomaszz-u 3-krotnie 19.07.08, 23:49
                                                    tomaszz.3 napisał:

> Kmioty zwykle nienawidzą obcych, zwłaszcza żydów, więc raczej o sobie mówisz

To już wiem kmiocie scyzorykiem chrzczony dlaczego nienawidzisz Polski i Polaków
                                                    a wychwalasz antypolskiego oszczercę, Grossa.
                                                  • tomaszz.3 Re: tomaszz-u 3-krotnie 20.07.08, 10:13
                                                    Nie odpowiadam za to, że tumany twojego pokroju nie rozumieją co piszę. Będzie
                                                    ci się pogłębiać. Tłuszcz zwierzęcy podnosi cholesterol, a piwsko trójglicerydy
                                                  • 141288bs Re: tomaszz3 okreslil sie 20.07.08, 00:03

...i dowiodl,ze jest narodowosci...wstydliwej.
                                                  • tomaszz.3 Re: tomaszz3 okreslil sie 20.07.08, 10:11
                                                    Ja się nie wstydzę tego, że jestem Polakiem i przyjmuję bez fałszywej "dumy"
                                                    także te bardziej wstydliwe dzieje swojego narodu, ale jeśli ty się wstydzisz
                                                    swojej polskości, to ja z tobą rozmawiał nie będę
                                                  • 141288bs Re: tomaszz3 okreslil sie 22.07.08, 03:39
                                                    tomaszz.3 napisał:

> Ja się nie wstydzę tego, że jestem Polakiem i przyjmuję bez
                                                    fałszywej "dumy"
                                                    > także te bardziej wstydliwe dzieje swojego narodu, ale jeśli ty
                                                    się wstydzisz
                                                    > swojej polskości, to ja z tobą rozmawiał nie będę
                                                    Podszywasz sie...wara mi od polskosci,jestes moskiem i nie uda ci
                                                    sie nigdy tego zmienic.
                                                  • tomaszz.3 Re: tomaszz3 okreslil sie 22.07.08, 16:11
                                                    "wara mi od polskosci". Skoro tak piszesz to rzeczywiście wara ci od polskości
                                                  • 141288bs Re: tomaszz3 okreslil sie 23.07.08, 04:39
                                                    tomaszz.3 napisał:

> "wara mi od polskosci". Skoro tak piszesz to rzeczywiście wara ci
                                                    od polskości

Trafiam,mam kolejna "dziesiatke".
                                                  • 141288bs Re: tomaszz3 jest chory... 27.07.08, 03:25

za schizofrenie.
                                                    - Wreszcie jestes szczery.Doceniam i oferuje pomoc.
                                                  • tomaszz.3 Re: tomaszz3 jest chory... 27.07.08, 11:28
                                                    "Za"? Pleć pleciugo byle niedługo. Miałem nadzieję, że już nie będziesz podbijał
                                                    tej "dyskusji", ale widocznie cię to kręci...
                                                  • 141288bs Re: tomaszz3 jest chory... 28.07.08, 01:09
                                                    Zrob cos juz teraz,nie zwlekaj,bo wkrotce moze byc za pozno.
                                                  • 141288bs Re: Ależ Pani Shiva 23.07.08, 04:30
                                                    tomaszz.3 napisał:

> Ta już twoja, cepie, natura

Nie mam nic przeciwko temu,ze przyjmujesz moje okreslenia,a wrecz
                                                    przeciwnie - mam pewnosc,ze trafiam w "10".
                                              • 141288bs Re: Ależ Pani Shiva 19.07.08, 04:03
                                                Na 100%,ze J07?
                                      • pan_gerwazy Re: Ależ Pani Shiva 18.07.08, 01:41
                                        tomaszz.3 napisał:

> "Ani to
                                        > mnie ziębi ani grzeje."
                                        > Czyżby? To po jakiego grzyba ciągle mi odpowiadasz?

ale ty mosiek sztyrlic głupi jesteś. Nie pisz do mnie więcej, to nie będę ci
                                        odpowiadał. Czy ktoś zmusza ciebie byś mi głowę zawracał swymi żałosnymi,
                                        kłamliwymi pierdułami???

Dam ci nawet szansę. Ciekawe czy z niej skorzystasz. Oto ta szansa:

- bez odbioru!
                                        • tomaszz.3 Re: Ależ Pani Shiva 18.07.08, 17:09
                                          Z wzajemnością. Mam nadzieję, że na wakacje wyjedziesz gdzieś daleko i bez
                                          dostępu do netu. Prznajmniej na czas jakiś odetchnę od twoich obelg
                                          • pan_gerwazy Re: Ależ Pani Shiva 19.07.08, 23:46
                                            A skąd wiesz mosiek sztyrlic, że nie jestem teraz na wakacjach, he,he,he? Ty się
                                            interesuj swoim urlopem a nie cudzym wścibski burku. Kiss my ass, mosiek.
                                            • tomaszz.3 Re: Ależ Pani Shiva 20.07.08, 10:13
                                              Musiałbyś najpierw pracować
                                • shiva772 Re: Ależ Panie Gerwazy! 23.07.08, 00:05
                                  pan_gerwazy napisał:

Jeżeli jakaś moja znajoma nałoży
                                  > krótką obcisłą spódnicę, to nie mówię, że wygląda jak zawodnik
                                  sumo, tylko dużo
                                  > brzydziej, ale dyplomatycznie stwierdzam, że w dłuższych,
                                  luźniejszych wygląda
                                  > duuużo lepiej.
                                  --------------------------------------------------------------
                                  No i po co krytykować dziewczynę? Nie lepiej dać jej szansę żeby
                                  miała miły wieczór i powiedzieć poprostu , że fajnie wygląda?
                                  Lepiej zachować się prymitywnie i prostacko i dać jej do
                                  zrozumienia, że wygląda jak wieloryb?? A może lepiej poprostu
                                  przemilczeć? Dla mnie to typowo wioskowe zachowanie - "jak mi sie
                                  nie podoba to muszę to powiedzieć". Chyba, żeby siebie podnieść na
                                  duchu. Ech :(
                                  --------------------------------------------------------------
                                  • shiva772 Re: Ależ Panie Gerwazy! 23.07.08, 00:32
                                    Aaaaa i zapomniałam na koniec zapytać odnośnie tego tekstu:

>Co do białostoczan, to mam do nich szacunek, bo sam nim jestem.
                                    Nieraz pisałem,
                                    że niewielu jest tych prawdziwych. Niektórzy przybysze ze wsi szybko
                                    się
                                    przystosowali, ich dzieci trudno odróżnić od dzieci rodowitych
                                    białostoczan, ale
                                    niektórzy hodowali kury na balkonie a i ich wnukom słoma z butów
                                    wystaje. O
                                    regionach, z których poszczególne grupy przyjeżdżały, przez
                                    grzeczność przemilczę.>

To znaczy, że rodowity Białostoczanin to taki, który mieszka tu od
                                    ilu pokoleń?
                                    Moja babka od strony męża do niedawna miała kury i srała w wygódce,
                                    stwierdzono w archiwum korzenie białostockie do XVIII -ego wieku (-
                                    a nigdy nie powiedziała złego słowa o Żydach :) )
                                    Białostoczanka która od lat 60-ch pracowała w banku. Ma teraz 92
                                    lata.

Moja rodzina od lat 70-ch w Białym, z okolic Trześcianki. Od zawsze
                                    na poziomie toalety w w domu :) Ja po studiach - uczycielka :)))
                                    Nie zasługuję raczej na miano Białostoczanki choć tu sie
                                    urodziłam :))

Człowieku o nicku Pan Gerwazy, zastanów się co Ty wypisujesz, bo to
                                    się realnie kupy nie trzyma!!!
                                    • pusta_flaszka Re: Ależ Panie Gerwazy! 23.07.08, 00:45
                                      Trześcianka ? a gdzie to jest ?
                                      To ty na złe forum trafiłaś , to jest forum miasta Białystok ,
                                      a nie wioskowe...........
                                      A co u sołtysa słychać ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka