16.08.08, 17:41
Może mi ktoś podać jakieś informacje na temat luteran żyjących w Łapach i okolicach. Myślę, że coś powinno się znależć ponieważ istnieje cmentarz ewangelicki w Łapach Osse. Może ktoś wie czy żyją jeszcze jacyś luteranie.

Za każdą informację będe wdzięczny;)
Obserwuj wątek
    • remi-ltd Re: Luteranie 28.08.08, 20:40
      To nie jest cmentarz ewangelicki. W Łapach-Osse znajduje się cmentarz parafialny
      parafii prawosławnej pw. św. Mikołaja Cudotwórcy, która niegdyś mieściła się
      przy ul. Sikorskiego 5. Jak wiadomo Łapiacy rozebrali cerkiew i przeznaczyli
      uzyskane cegły na budowę kościoła rzym.-kat. pw. śww. ap. Piotra i Pawła, wbrew
      wiernym prawosławnym.
      Do dnia dzisiejszego prawosławni chrześcijanie w Łapach nie mają swojej światyni.

Krótka historia cerkwi prawosławnej pw. św. Mikołaja Cudotwórcy w Łapach

kamunikat.fontel.net/www/knizki/historia/sosna/dziedzictwo/lapy.htm
      zdjecie cerkwi w Łapach

www.szukamypolski.com/details.php?image_id=179
      • 11rewresbo Re: Luteranie 12.12.08, 07:32
        Jejku, ale dworzec macie w Łapach !
        www.szukamypolski.com/details.php?image_id=682&sessionid=539f10c1363f5981ac803086196b45cd
        • annamaria121 Re: Luteranie 13.12.08, 20:22
          fakt...taki dworzec...ohyda...ale co to wladze miasta
          obchodzi...podobno maja dworzec w ogole zlikwidowac, bo tu beda
          handlowe budy, jak by malo tych bud w Lapach juz bylo...
          • funky.coval Re: Luteranie 13.12.08, 21:48
            Annamaria121 chyba się pomyliłaś. Link prowadzi do zdjecia łapskiego dworca z 1915 r. A Ty mówisz o dworcu dzisiejszym, czyli nie na temat.
            Dworzec przedstawiony na zdjęciu, jak czytamy w podpisie, był jednym z najdłuższych budynków kolejowych w Polsce. Ładny był, podobny styl jak w Białymstoku.
            • annamaria121 Re: Luteranie 14.12.08, 16:17
              funky...skoro mowie o lapskim dworcu, to chyba na temat...Najlatwiej
              powiedziec, ...kiedys to byly czasy, kiedys to byl dworzec...i co z
              tego, ze kiedys byl ...zyjemy tu i teraz i liczy sie wlasnie teraz,
              a to lapskie teraz jest ohydne, przyznasz i jakos kolejne wladze nie
              kwapia sie, zeby to zmienic...za to wyrastaja kolejne bohomazy
              pomnikowe i budy szumnie nazywane sklepami...Posadziliby
              przynajmniej porzadne drzewa co by ten chlam zaslonily nieco, a nie
              te wybrakowane sadzonki z wiadomego slklepiku...reka reke
              myje...wiadomo...
              Watpie by te wspominki o przedwojennym dworcu byly zapowiedzia
              restauracji obecnego wg starych zdjec,tylko wowczas powiem ze sie
              pomylilam...wiec funky nie denerwuj sie tylko czytaj uwaznie...
              • kazimierzw2 Re: Luteranie 14.12.08, 19:12
                ...tak, ruiny tego dworca pobno rozebrabno dopiero w latach 50-tych
                były w zupełnie dobrym stanie, można było go odbudować. Współczesny
                podlęga PKP i samorządom nic do tego, a my musimy oglądać ten
                ZABYTEK!!! jest to skutek kolejnych reform ...
                AnnoMario, nie obciążaj wszystkim złym burmistrza choć jego aktualne
                decyzje podobać się nie mogą, są pod "zamszowy" elektorat...
                • funky.coval Re: Luteranie 14.12.08, 22:08
                  Gdzieś tam czytałem, że dworzec całkowicie zbombardowano w 1944 r. Nie wiem, czy te ruiny były w dobrym stanie, ale gdyby do odbudowy zabrano sie od razu, to może mielibyśy nadal zabytkowy dworzec. A może dokumentacja uległa zniszczeniu ?
                • annamaria121 Re: Luteranie 15.12.08, 14:33
                  kazimierzu 2...i ty masz trudnosci ze zrozumieniem?..nie
                  podejrzewalam cie o to...
                  Fakt , dworzec nalezy do PKP, ale stoi w Lapach, a obowiazkiem wladz
                  miasta (nie tylko burmistrza) jest dbalosc o jego wizytowke ,czyli
                  wyglad, a dworzec m.in. jest taka wizytowka...dlatego dzialajac w
                  imieniu nas wszystkich (dalismy im mandat) ,powinni zabiegac u PKP o
                  przyspieszenie deyzji o odbudowie dworca, mozna nawet zaproponowac
                  partycypacje w kosztach, ale trzeba zabiegac, przypominac, w koncu
                  cel jest szczytny...prawda? Moze czas juz umiescic na widokowkach i
                  folderach ladny dworzec PKP PKS...zamiast tej
                  zalosnej "starowki"...mam racje?...
                  • kazimierzw2 Re: Luteranie 15.12.08, 16:57
                    No tak.Teraz zrozumiałem i wpełni się zgadzam: proponujesz
                    racjonalizacje wydatków naszych pieniędzy...Czy 40-dzieści lat to
                    zabytek, bo chyba tyle(ok) ma ten dworzec? bo niewiele mi brakuje
                    żeby być wpisanym na listę...a niech to; a tu kolejny kalendarz ze
                    ściany...
                    ... sorry za osobisty wtręt...ale tak jakoś?!
                  • funky.coval Re: Luteranie 15.12.08, 17:44
                    Mam dobre wieści annomario121. Po części zgadzam się z Tobą, co do wyglądu dworca, ale naprawdę nie powinnaś obwiniać tu tylko i wyłącznie samorządu. Sytuacja z majątkiem PKP to jedno wielkie poplątanie z pomieszaniem. Od momentu restrukturyzacji PKP w 2001, kiedy to PKP podzielono na kilkanaście mniejszych spółek zrobił się wielki bałagan. Zdarzają się sytuacje kiedy jednym dworcem zarządza nawet 6 spółek. Nie wiem jak jest w przypadku dworca łapskiego, ale to i tak obrazuje jaka jest sytuacja. Przeprowadzona kontrola NIK pokazuje, że dworce PKP w Polsce to obraz nędzy i rozpaczy.

-Zły stan techniczny lub estetyczny elewacji zewnętrznej wykryto w przypadku 96 procent dworców. - za portalem www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/dworce;przejda;w;rece;samorzadow,123,0,372091.html

Ten sam portal podaje :

-Według Polska w przyszłym roku, gdy ustawa wejdzie w życie, samorządy będą mogły złożyć do PKP wnioski o przejęcie dworców. Kolej nie będzie mogła odmówić, nawet jeśli majątek, który oddaje za darmo, wart jest, tak jak w przypadku Dworca Centralnego, około miliarda złotych. -

Jednak, co podkreśla
                    Polska, jest jednak warunek - samorządy będą musiały zadbać o porządek i odpowiadać za stan techniczny dworca.

Samorządy będą mogły wystąpić o pieniądze na modernizację i dofinansowanie przejmowanych obiektów z funduszy unijnych. Dotacje z Funduszu Infrastruktury i Środowiska mogą wynieść nawet 70 procent wartości inwestycji.---

Zobaczymy w przyszłym roku.
                    • annamaria121 Re: Luteranie 15.12.08, 18:45
                      funki...te "dobre" wiesci wcale nie sa wg. mnie dobre...dworzec PKP
                      przejdzie pod samorzady?...juz szkola nr 4 byla zarzadzana przez
                      samorzad ...i co?...gdzie ona jest?...Tak bedzie i z dworcem
                      zapewne...mowia juz , ze na tym miejscu ma powstac "centrum
                      handlowe",tfu, co ja mowie ...rzad ohydnych bud...( tak wiec nie mam
                      dobrych wiadomosci dla ciebie funki...sorry)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka