highalt The Utter Normality Of Ethnonationalism—Except For 02.05.09, 16:31 The Utter Normality Of Ethnonationalism—Except For Whites www.vdare.com/macdonald/080327_muller.htm The Utter Normality Of Ethnonationalism—Except For Whites By Kevin MacDonald Jerry Z. Muller’s Foreign Affairs article, Us and Them: The Enduring Power of Ethnic Nationalism (March/April, 2008), is a grim and timely reminder of the power of ethnicity in human affairs. It has explosive implications for the future of the United States and the West. Muller demonstrates that, over the last 150 years or so, the general trend in Europe and elsewhere has been toward the creation of ethnically-based states—“ethnostates”. This trend did not end with the close of World War II. In Europe, the war was followed by a forced resettlement of peoples—mainly Germans—to create ethnically homogeneous states. Indeed, the high point of ethnic homogenization in Europe was in the two generations in the immediate aftermath of World War II. Muller writes: “As a result of this massive process of ethnic unmixing, the ethnonationalist ideal was largely realized: for the most part, each nation in Europe had its own state, and each state was made up almost exclusively of a single ethnic nationality. During the Cold War, the few exceptions to this rule included Czechoslovakia, the Soviet Union, and Yugoslavia. But these countries' subsequent fate only demonstrated the ongoing vitality of ethnonationalism.” This point is crucial. While the recent spreading of the European Union imperium has given rise to a great deal of “post-nation” rhetoric, it has in fact been accompanied by an astonishing multiplication of ethnostates, split out of Yugoslavia and the former USSR — not to mention, of course, the Czech/Slovak division Ethnic conflict is apparent as well throughout the developing world, and will likely lead to more partitioning and nation-creation. As Muller notes: “In areas where that separation has not yet occurred, politics is apt to remain ugly”. But a huge anomaly has arisen. Recently, Western societies have embarked on a public policy project in which the ethno nationalism of white people is officially proscribed as an unadulterated evil. Multiculturalism only is encouraged and viewed as morally superior. As Muller notes: “Americans … find ethnonationalism discomfiting both intellectually and morally”. As a social scientist who takes the biological component of ethnicity seriously (although I readily agree that there is a cultural component as well), I can speak from personal experience about the hostility and moral disdain one faces from other academic social scientists when one points to these unfashionable facts. www.vdare.com/macdonald/080327_muller.htm Odpowiedz Link Zgłoś
highalt Dr. Kevin MacDonald Speaks with Hesham Tillawi abo 02.05.09, 16:32 Dr. Kevin MacDonald Speaks with Hesham Tillawi about Jews video.google.com/videoplay?docid=4635234956967114827 Odpowiedz Link Zgłoś
highalt Pour olus de securite 02.05.09, 16:39 www.brendan-nyhan.com/photos/uncategorized/2007/10/09/swisssheepl_468x635.jpg video.yahoo.com/watch/285286/2019393 Odpowiedz Link Zgłoś
highalt po szwajcarsku 02.05.09, 16:47 czy szwajcarja to 3 swiat? Prosze! link ponizej... www.saputnik.net/pictures/svp.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
highalt Prawdziwy rasistowski atak! 02.05.09, 17:10 Israeli Brutality www.youtube.com/watch?v=ABfJR_pUjhU&feature=player_embedded Odpowiedz Link Zgłoś
doopa1 Wysłać ich za karę do Johannesburga! 02.05.09, 17:30 najlepiej na Hillsbrow - ciekawe czy tam też takie kozaki będą Odpowiedz Link Zgłoś
lisek_k Kolejny rasistowski atak! 02.05.09, 18:26 Wiadomo ściana wschodnia,zadupie,niedofinansowane każda dziedzina życia KMIOTY PIEPRZONE. Odpowiedz Link Zgłoś
kooksss Zal mi dupe sciska 02.05.09, 19:04 Co to za narod? Co to za ludzie? Spotkalem tego czlowieka 2 godziny pozniej na przystanku. Gdy do nas podszedl byl centralnie przestraszony, powiedzial tylko dzien dobry i odszedl za przystanek. Ludzie to jest nienormalne. Czekajac na mpk i jadac im troche pogadalismy. Ludzie w mpku patrzyli na Jego jak na jakis brud. Gdziie jest ku*wa tolerancja? Mily i ciekawy czlowiek, co z tego ze czarny?! Ogarnicje troche. Dla mnie jest za przeproszeniem do chu*a nie podobne zeby w bialy dzien banda glupich nastolatkow w dresach pobila czlowieka przy tlumie ludzi. Swoja rozmowe z nami zaczal slowami, Polska to fajny kraj, juz 3 razy mnie pobito... To jest porazka. Mam nadzieje ze przekonal sie ze nie kazdy polak to bezmozgi balwan!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert white power? 02.05.09, 19:44 Jaki 'power' - podlaskiego bezrobotnego analfabety z wodogłowiem? No rzeczywiście, wypisz wymaluj przykład rasowej doskonałości. Odpowiedz Link Zgłoś
k_rej Kolejny rasistowski atak! 02.05.09, 20:18 Gdyby Kononowicz wygrał nie byłoby rasizmu, niczego by nie było Odpowiedz Link Zgłoś
leov Rasizm jest w Polsce powszechny. 02.05.09, 23:04 Polacy są skażeni nazizmem, rasizmem i ksenofobią. Takie postawy spotyka się na codzień. Poza tym nie ma solidarności międzyludzkiej, w obliczu napaści w miejscach publicznych, zwykle ludzie są obojętni, nie ma zwyczaju współpracy z policją. Odpowiedz Link Zgłoś
ptr0 Najpierw pobicie 03.05.09, 00:10 A potem to: podblanc.com/russian-beheading Tym się to kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
diukstukpuk Rasizm, ksenofobia, nazim, fetyszyzm i dendrofilia 03.05.09, 01:33 Gdy pobity zostanie przez sforą zwyrodniałych zwierząt siedemnastoletni Polak, uczeń gimnazjów w Skierniewicach Dolnych, to zwykły akt chuligaństwa. Gdy natomiast ktoś podniesie rękę na Żyda - od razu rozlegają się wrzaski o antysemityzmie, gdy na Murzyna (nie wiem już, jak mam pisać, żeby nie urazić. Może MURZYNA - same wielkie litery) - o rasizmie. A tymczasem to wciąż ten sam akt chuligaństwa. Różnica polega jedynie na tym, że do Murzynów krzyczą "white power", do Żydów "Żydy do gazu" a do Polaków "wy****alaj sk****synu, bo ci tak "do***ię, że k***s ci d**ą wyjdzie". I może moja opinia jest odosobniona, ale mniemam, że to ta ostatnia z cytowanych wypowiedzi jest najbardziej agresywna i napastliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Rasizm, ksenofobia, nazim, fetyszyzm i dendro 03.05.09, 10:26 Tak, bo to był atak rasistowski. Ten człowiek został napadnięty tylko dlatego, że był Czarny. Po prostu znalazł się wśród idiotów i rasistów. Nic nie ma na usprawiedliwienie takiego czynu. On był gościem; każdy z nas, będąc gdziekolwiek na świecie, chciałby być przyjęty przyjaźnie. Po prostu. Więcej empatii, ludzie! Mieszkańcom Białegostoku powinno być wstyd za to, tak samo jak jako poznaniak powinienem się wstydzić, gdyby coś takiego stało się w Poznaniu. A tak wstydzę się jako Polak za Polaków (chociaż chciałbym, żeby Polacy nie byli rasistami). Druga sprawa, to gadanie, że Białysttok to nie jest cywilizacja, że to Wschód, Azja itd. Kolejne kretyństwa; Białystok i Podlasie to taka sama Polska jak Poznań, Warszawa czy Lublin. Piękne miasto (Podlasie to najpiękniejsze rejony Polski), gdzie żyją świetni ludzie. Wielokrotnie tam byłem. Niestety, idioci też tam mieszkają. Jak wszędzie... Ludzie, po prostu to, co się stało, trzeba potępić. Bez żadnego "ale". Odpowiedz Link Zgłoś
doopa1 Czego się można spodziewać? 03.05.09, 13:29 Białystok i okolice to wieś, prymitywizm i XIX wiek, zacofanie totalne sami kretyni mieszkają. Odpowiedz Link Zgłoś
kajmir Re: Czego się można spodziewać? 03.05.09, 13:40 Tolerancyjny debil się odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Czego się można spodziewać? 03.05.09, 14:15 doopa1 napisał: > Białystok i okolice to wieś, prymitywizm i XIX wiek, zacofanie totalne sami > kretyni mieszkają. Z takimi poglądami nie warto w ogóle polemizować, chociaż może czasem trzeba; Białystok to naprawdę fajne miasto. Na pewno jedno z moich ulubionych w Polsce. Nie mówiąc już o okolicach i całym Podlasiu, które jest niezwykłe i wyjątkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend pozwolę sobie się nie zgodzić 03.05.09, 22:46 do czego, jako pochodzący z B-stoku i tutejsze realia znający, mam pewne prawo. Stan dzisiejszy należy rozpatrywać w odniesieniu do historii regionu. A tu mamy niestety kolosalną różnicę pomiędzy Białostoczyzną a Wielkopolską. Podczas gdy tłamszenie polskości w Wlkp skutkowało pracą organiczną, w tym samym czasie o rozwoju gospodarczym B-stoczyzny decydowali głównie Żydzi. Ich brak obnażył niską zaradnosc i apatię tzw rdzennych mieszkancow tych okolic. Na dzien dzisiejszy, z malymi wyjątkami, przedsiębiorczosc (glownie mlodych) mieszkancow B-stoku i okolic przejawia sie w wyjezdzie do Chicago i Londynu. Reszta, zamiast brac sprawy w swoje rece (pojecie szerzej nie znane) zdaje sie na "nich", "ich" też winą obarcza wlasne niepowodzenia. Taka przypadłość ludzi ze wschodu. Celem ujrzenia jeszcze jaskrawszego obrazu opisywanej postawy proponuję udać się do Białorusi, na Ukrainę, do Rosji, gdzie od jednostki generalnie nie zależy nic. > Druga sprawa, to gadanie, że Białysttok to nie jest cywilizacja, że to Wschód, > Azja itd. Kolejne kretyństwa; Białystok i Podlasie to taka sama Polska jak Pozn > ań, Warszawa czy Lublin. Piękne miasto (Podlasie to najpiękniejsze rejony Polsk > i), gdzie żyją świetni ludzie. Wielokrotnie tam byłem. Niestety, idioci też tam > mieszkają. Jak wszędzie... Ludzie, po prostu to, co się stało, trzeba potępić. > Bez żadnego "ale". Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: pozwolę sobie się nie zgodzić 04.05.09, 13:41 Tak naprawdę trudno mi pisać o różnicach mentalnych mieszkańców Podlasia i Wielkopolski. Na pewno wciąż widać granice zaborów w kulturze, infrastrukturze, pewnie też w mentalności. Ale nie chcę w ten sposób patrzeć na ludzi. Cały czas myślę o Podlasiu (i o całej tak zwanej "ścianie wschodniej) jak o części mojego kraju. Po prostu. Znam wschodnią Polskę tylko przez pryzmat turysty (chociaż znam dobrze), więc nieznane są mi problemy, z którymi się borykają te rejony Polski na co dzień. Jako turysta widzę inaczej, na co innego zwracam uwagę i Białystok z okolicami (bliższymi i dalszymi) to moje ulubione miejsca w Polsce. W Białymstoku nigdy nie czułem, że jestem na prowicji, tylko widziałem duże, fajne miasto - stolicę regionu. I wracałem tu z przyjemnością. Ty jesteś stąd, ja - tylko turystą. Twoja znajomość realiów z racji pochodzenia jest po prostu dużo większa. Ja byłem w miejscach, w których dobrze się czułem, poznałem miasto, do którego zawsze będę miał sentyment, i poznałem pomocnych ludzi. I z mojego punktu widzenia zawsze będę protestował, kiedy ktoś mówi, że "ściana wschodnia" to Azja i że nie ma tam cywilizacji. Takie słowa to kretyństwo. wuetend napisał: > do czego, jako pochodzący z B-stoku i tutejsze realia znający, mam pewne prawo. > Stan dzisiejszy należy rozpatrywać w odniesieniu do historii regionu. A tu mamy > niestety kolosalną różnicę pomiędzy Białostoczyzną a Wielkopolską. Podczas gdy > tłamszenie polskości w Wlkp skutkowało pracą organiczną, w tym samym czasie o > rozwoju gospodarczym B-stoczyzny decydowali głównie Żydzi. Ich brak obnażył > niską zaradnosc i apatię tzw rdzennych mieszkancow tych okolic. Na dzien > dzisiejszy, z malymi wyjątkami, przedsiębiorczosc (glownie mlodych) mieszkancow > B-stoku i okolic przejawia sie w wyjezdzie do Chicago i Londynu. Reszta, zamias > t > brac sprawy w swoje rece (pojecie szerzej nie znane) zdaje sie na "nich", "ich" > też winą obarcza wlasne niepowodzenia. Taka przypadłość ludzi ze wschodu. Celem > ujrzenia jeszcze jaskrawszego obrazu opisywanej postawy proponuję udać się do > Białorusi, na Ukrainę, do Rosji, gdzie od jednostki generalnie nie zależy nic. Odpowiedz Link Zgłoś
tegie4 Kolejny rasistowski atak! 03.05.09, 07:29 Wcale nie jestem zaskoczony, że to w Białymstoku taka wiocha zdarza się tak często, taka mentalność niepiśmiennego chłopa, nieprzypadkowo to właśnie tam wypromowano Kononowicza, to miasto niestety staje się coraz bardziej miastem głupków wioskowych w dresach, którzy takie akcje jak nakopanie czarnemu, a najlepiej Żydowi, traktują po prostu jako zabawę, a przy okazji wynika to z przekonania, że obcy to zły, mentalność zupełnie jak w Konopielce. Szkoda, bo to kiedyś było zupełnie fajne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
prostowicz Oddać Białystok dla Łukaszenki! 03.05.09, 14:05 W Białorusi nie ma miejsca na polski szowinizn, nazizm i rasizm. Odpowiedz Link Zgłoś
disnemar Kolejny rasistowski atak! 03.05.09, 19:16 W ogóle nie rozumiem jak z bandą gó...arzy , którymi kieruje kilku przygłupów nie można zrobić porządku.zacznijcie od ich "mentoró", jednego z nich "Dragona" znajdziecie na stadionie podczas meczu Jagi.jego młodszy braciszek prowadzi doping. Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Kolejny rasistowski atak! 03.05.09, 19:30 "- W obronie tego mężczyzny stanęły dwie starsze kobiety, co potwierdza tezę, że Białystok nie jest miastem rasistów - upiera się Arłukowicz" i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
filozof.bialostocki Re: I o co bylo tyle krzyku???? 04.05.09, 19:29 Obejrzyjcie sobie wieczorny Kurier albo video na stronie: ww6.tvp.pl/2837,20090504903647.strona -sam Francuz mowi ze Bialystok to tolerancyjne i NIE rasistowskie miasto a bbyli to zwykli chuligani. Odpowiedz Link Zgłoś
antydebilizm Re: I o co bylo tyle krzyku???? 11.05.09, 15:13 NAWET NIE ZDAJECIE SOBIE SPRAWY ZA KOGO TAK WALCZYCIE, OPLUWACIE SIĘ NAWZAJEM W PRZENOŚNI I DOSŁOWNIE PRZEZ MONITORAMI. WSPOMNICIE MOJE SŁOWO, ŻE CZARNI W SWOIM CZASIE DADZĄ NAM TAK POPALIĆ, ŻE TO GŁOWA MAŁA. NIE POPIERAM TEGO ZACHOWANIA TYCH CHŁOPAKÓW, BO TO ZWYKŁA NAPAŚĆ. ALE NIE JESTEM TEŻ ZDANIA, ŻEBY ROBIĆ Z TEGO AFERĘ NAJWYŻSZEJ DLA NAS WAGI. TO TAK, JAKBY NASTĄPIŁ ZAMACH STANU:) A WYSTARCZYŁABY JEDNA INFORMACJA SKROMNA, A NIE WIELKIE HAPPENINGI, JAK TO W POLSCE JEST CZARNYM I INNYM ŹLE I JAK SĄ POKRZYWDZENI PRZEZ LOS. TO SZTUCZNIE NADMUCHANA PROPAGANDA, ŻEBY ZROBIĆ LUDZIOM WODĘ Z MÓZGU. ATAKI RASISTOWSKIE SĄ NA CAŁYM ŚWIECIE. CO SIĘ DZIEJE W UK, CAŁY CZAS SĄ JAKIEŚ NAPADY NA POLAKÓW, A TO ŻE ZABIERAJĄ PRACĘ ANGLIKOM ITP ITD. I CO? JEST TAK O TYM GŁOŚNO TAM? CZY LUDZIE TAM, TAK JAK MY TUTAJ LAMENTUJĄ I WYZYWAJĄ SIĘ NAWZAJEM? NIE TAKIEGO CZEGOŚ TAM NIE MA. A U NAS WIELU LUDZIE PRZEZ NADMIERNĄ POPRAWNOŚC POLITYCZNĄ NAWET, JAK ZACZĘLIBY SIĘ PRZYJEZDNI ZJADAĆ NAWZAJEM I POWIEDZIELIBY ŻE TO ICH KULTURA I TRADYCJA, TO NIKT Z WAS BY NIE ZAREAGOWAŁ. BO, JAKIE JEST ZDANIE WSPÓŁCZESNYCH OTUMANIONYCH POLEK I POLAKÓW? WSZYSTKO CO Z ZAGRANICY JEST LEPSZE. TO PODEJŚCIE LUDZI BEZ WYKSZTAŁCENIA, ALBO Z SŁABYM WYKSZTAŁCENIEM. NALEŻY PAMIĘTAĆ, ŻE NIE WSZYSTKO CO CZYTAMY W MEDIACH OPIERA SIĘ TYLKO NA PRAWDZIE, MEDIA STARAJĄ SIĘ NAMI MANIPULOWAĆ. CHCECIE DRUGIEJ AFRYKI I ISLAMU W POLSCE??? TO BĘDZIECIE TO MIELI Z CZASEM, DOPÓKI NIE ZACZNIECIE RACJONALNIE, LOGICZNIE MYŚLEĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
masok3 Kolejny rasistowski atak! 27.05.09, 20:16 Absolutnie nie powinni w tej sytuacji jechać do Białegostoku.Nie potrzebne są Im nowe traumatyczne przeżycia To tak, jakby owce podprowadzać wilkom. Odpowiedz Link Zgłoś
weronika08 Kolejny rasistowski atak! 27.05.09, 23:14 To wstrętne śledzie, sami jeżdżą poświecie za pracą,wszystkie domy wybudowane w tym regionie są przez osoby przebywające w Stanach Zjednoczonych lub Belgii, chlają tam, kradną, wstyd nam przynoszą, trudno tam spotkać inną rejestrację polską niż zaczynającą się na B.. Kiedyś Belg zapytał moją siostrę Anna kto tu jest, bo jak pojechałem do Polski do Warszawy i Krakowa tam są inni polacy niż Ci których znam w Belgii. Moja siostra odpowiedziała mu na to - to nie polacy to śledzie ich nikt w Polsce nie lubi i wszyscy się z nim śmieją Odpowiedz Link Zgłoś
nick_llatarnika Do szkoły, analfabetko... 28.05.09, 14:40 Być może łudzisz się, że potrafisz napisać poprawnie kilka zdań po polsku, he he he Nie spamuj i nie wklejaj podobnych tekstów w wielu wątkach. Nie chce mi się powtarzać, więc wkleję odpowiedź... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=95881356&a=95905947 Odpowiedz Link Zgłoś