Dodaj do ulubionych

rozliczenie zuzycia cieplej wody

12.07.11, 20:41
Witam
Jesli temat nie dotyczy tego forum prosze o wyrozumialosc.
Mieszkam w bloku od 6lat i dwa razy w roku mam rozliczenie zuzycia cieplej wody i wody z tzw.cyrkulacji. Faktyczne zuzycie stanowi roznica miedzy tymi dwoma odczytami. Przez 6 lat poziom zyzycia byl staly i wynosil jak dla mnie okolo 2m3 cieplej wody na miesiac. Po obowiazkowej wymianie licznika w zeszlym roku otrzymalem nowe rozliczenie zuzycia i okazalo sie, ze zuzylem jakies 50m3 co daje okolo 7m3 na miesiac(ponaddwukrotny wzrost przy nic a nic nie zmienionym trybie zycia, braku zmywarek itd.). Oznacza to koniecznosc doplaty ponad 600zl. Wspolnota tlumaczy sie ze taki jest odczyt ale dla mnie taki gwaltowny wzrost jest podejrzany i znikad sie nie wzial. Zwazyzwszy ze poziom wody wplywajacej jest prawie taki sam wedlug polrocznych odczytow, natomiast poziom wody z cyrkulacji wynosi prawie 0. Jak moge "powalczyc" z moim nadzorca nieruchomosci skoro firma wymianiejaca zawory sama potwierdzila ze takie zuzycie jest dziwne choc wykluczyla bledne dzialanie samego licznika? Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 13.07.11, 05:35
      krakow31 napisał:

> Mieszkam w bloku od 6lat ,,,,. Przez 6 lat poziom zużycia był stały i wynosił
      > jak dla mnie okolu 2m3 cieplej wody na miesiąc.
      > Po obowiązkowej wymianie licznika w zeszłym roku otrzymałem nowe rozliczenie
      > zużycia i okazało się, ze zużyłem jakieś 50 m3 co daje około 7m3 na miesiąc
      > (ponad dwukrotny wzrost przy nic a nic nie zmienionym trybie
      > życia, braku zmywarek itd.). Oznacza to konieczność dopłaty ponad 600 zl.
      > Wspólnota tłumaczy się ze taki jest odczyt ale dla mnie taki gwałtowny wzrost jest
      > podejrzany i znikąd się nie wziął.

Zmywarki nie podłącza się do CW lecz ZW.

Przed wnioskami należy rozważyć następujące kwestie

- Poprzedni wodomierz był technicznie zużyty i zaniżał zużycie (ile osób korzysta z tego ujęcia?)

- Czy obecnie zanotowane wodomierz jest tej samej klasy co ten poprzedni oraz czy ma zamontowany zawór antykropelkowy?

- Czy odczyty wskazań są prawidłowe? (początkowy - końcowy przyjęte do rozliczenia)
    • serafin666 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 14.07.11, 14:58
      czy macie uchwałę wspólnoty regulującą zasady wszelkich rozliczeń ?

zażądaj, na podstawie art. 29 ust. 3 uowl szczegółowego rozliczenia ( całościowego ) kosztów dostaw wody/ ścieków i energii cieplnej
      • krakow31 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 14.07.11, 19:05
        Witam
        Pan z firmy, ktora montowala wodomierz twierdzi ze on dziala bez zarzutu. To co jest niepokojacego, ze zuzycie wody wzroslo z poziomu okolo 1,5m3 na miesiac do....6metrow, czyli minimum 4 razy i daje to jak dla mnie 200litrow wody cieplej dziennie. To chyba niemozliwe dla jednej osoby , ktora raczej wode oszczedza. Na razie Pani ze wspolnoty jest a jakze na urlopie i na razie szukam konkretow aby te sprawe wyjasnic bo mi sie wierzyc nie chce ze zuzycie az tak moglo wzrosnac albo, ze przez 5,5 roku wczesniej bylo tak niedoszacowane. Prosze o kojenje argumenty na moja obrone. Z gory dziekuje.
        • stary-4 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 15.07.11, 01:10
          W przedstawionym opisie nie rozumiem jednego. Czy wodomierze znajdują się w lokalach czy na klatkach schodowych?. Dlaczego wymieniono jeden wodomierz a nie dwa. Na zasilaniu i powrocie. Jeżeli rozliczenie zużycia wody odbywa się na zasadzie różnicy wskazań wodomierza na zasilaniu i powrocie to powinny być wymieniane w jednym czasie i tej samej klasy dokładności.Jeżeli cyrkulacja ciepłej wody przechodzi przez baterie w lokalu to wodomierz na powrocie nie może wskazywać zera. Przecież po to stosuje się powroty (cyrkulacje) aby woda w baterii była zawsze ciepła, czyli obieg wody wymuszany jest pompą cyrkulacyjną zamontowaną na wymienniku ciepła w wężle cieplnym. Wtedy gdy wody nie zużywamy pompa cyrkulacyjna wymusza ciągły ruch wody ciepłej i wtedy wskazania tych wodomierzy się znoszą. Wynoszą tyle samo. A może niesprawny jest wodomierz na powrocie?. Proponuję wystąpić do zarządu wspólnoty o udostępnienie rozliczenia całościowego ciepłej wody w budynku. Osobiście nie spotkałem się aby w lokalach montowane były dwa wodomierze na zasilaniu i powrocie.
          • czajnik5 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 17.07.11, 01:39
            stary-4 napisał:

> Dlaczego wymieniono jeden wodomierz a nie dwa. Na zasilaniu i powrocie.

Ja nie odniosłem takiego wrażenia. Ja przeczytałem, że mowa była o wymienianych wodomierzach (w liczbie mnogiej).

> Jeżeli rozliczenie zużycia wody odbywa się na zasadzie różnicy wskazań
            > wodomierza na zasilaniu i powrocie to powinny być wymieniane
            > w jednym czasie

Niekoniecznie. Ważne, żeby zapisać stan przy wymianie.

> Jeżeli cyrkulacja ciepłej wody przechodzi przez baterie w lokalu
            > to wodomierz na powrocie nie może wskazywać zera.

W jaki sposób cyrkulacja miałaby przechodzić przez baterie? Z przewodu zimnej do przewodu ciepłej wody? Gdzie widziałeś takie cuda? (pomijając oczywiste przypadki, jak np. uszkodzonej baterii termostatycznej)

> Osobiście nie spotkałem się aby w lokalach montowane były dwa
            > wodomierze na zasilaniu i powrocie.

To znaczy Stary-4, że jeszcze jesteś nie dość stary. Czasem tak się robi, jeżeli instalacja w lokalu jest rozległa, lub jeśli po prostu objętość wody w instalacji w lokalu przekracza 3 dm3. Osobiście nie pochwalam takiego rozwiązania, ponieważ pod względem technicznym jest co najmniej kontrowersyjne. Jednakże, przy instalacji lokalowej o dużej pojemności spełnienie wymagań przepisów techniczno-budowlanych jest dość skomplikowane. Jednym z wyjść z tej trudnej sytuacji jest niezachowanie wymagań przepisów, albo zastosowanie właśnie tego kuriozalnego rozwiązania z dwoma wodomierzami i różnicowaniem odczytów.

Nigdy nie wiadomo, co jest gorsze: dżuma, czy syfilis.
            • czajnik5 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 17.07.11, 01:47
              czajnik5 napisał:

> stary-4 napisał:

>>> Dlaczego wymieniono jeden wodomierz a nie dwa.
              >>> Na zasilaniu i powrocie

> Ja nie odniosłem takiego wrażenia. Ja przeczytałem,
              > że mowa była o wymienianych wodomierzach (w liczbie mnogiej).

Doprecyzujmy:

krakow31:

> Po obowiazkowej wymianie licznika w zeszlym roku...
              > Pan z firmy, ktora montowala wodomierz twierdzi...
              > licznki wykazuja maly ruch. Z tego co wiem byly wymieniane oba. ...
    • nk45 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 14.07.11, 23:18
      Prosta metoda polega na częstym obserwowaniu obracających się elementów wodomierzy mając pewność, że wszystkie punkty poboru wody w mieszkaniu są zakręcone. Nie ma odbioru wody - wskazówki powinny stać nieruchomo.
      • krakow31 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 15.07.11, 07:44
        Jak zauwazylem nawet gdy woda nie leje sie z kranu licznki wykazuja maly ruch. Z tego co wiem byly wymieniane oba. Ja przyczepilem sie tych licznikow poniewaz jeden z nich(wplyw) pokazuje stany podobne jak w popzrednich miesiacach a drugi(wyplyw) niewiele ponad 0 a moje zuzycie rosnie na potege.
        • pawelec47 a propos 15.07.11, 14:11
          czy sa jakies przepisy odnosnie legalizacji liczxnikow zuzycia wody w lokalach,a w szczegolnosci
          tzw.glownego licznika,kto takiej legaqlizacji dokonuje,czy licznik powinien miec jakies dokumenty
          legalizacyjne,ile lat sa wazne takie dokumenty?
          • owner_wm legalizacja wodomierzy 15.07.11, 14:54
            pawelec47 napisał:
            > czy sa jakies przepisy odnosnie legalizacji liczxnikow zuzycia wody w lokalach,a w
            > szczegolnosci tzw.glownego licznika,

Tak, są takie przepisy:
            Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 7 stycznia 2008 r. w sprawie prawnej kontroli metrologicznej przyrządów pomiarowych (Dz. U. nr 5, poz. 29). Załącznik nr 6 poz. 4.

> kto takiej legaqlizacji dokonuje

Do legalizacji lub wymiany wodomierzy na nowe jest zobowiązany ich właściciel. W przypadku wodomierza głównego - dostawca wody, czyli przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne. Legalizacja jest ważna 5 lat.

Dowodem dokonania legalizacji jest świadectwo legalizacji (dokument) lub cecha legalizacji umieszczana na przyrządzie pomiarowym.
            • kklekss Re: legalizacja wodomierzy 15.07.11, 21:33
              Może żle zamontowane liczniki ?nie powinne się krecić jak krany nie są odkręcone.
        • czajnik5 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 17.07.11, 01:25
          krakow31 napisał:

> Jak zauwazylem nawet gdy woda nie leje sie z kranu
          > licznki wykazuja maly ruch.

to normalne. na tym polega idea cyrkulacji c.w.u., dzieki ktorej w przewodach jest utrzymywana temperatura c.w.u. na zadanym poziomie. istotna jest odpowiedz na pytanie, czy liczniki kreca sie z taka sama predkoscia obrotowa, kiedy nie zuzywasz cieplej wody.

Jednakowoz, dalej piszesz, że:

> jeden z nich(wplyw) pokazuje stany podobne jak w popzrednich miesiacach
          > drugi(wyplyw) niewiele ponad 0

tak wiec, skoro oba liczniki wykazuja maly ruch, to dlaczego drugi licznik (wyplyw) pokazuje niewiele ponad 0? to w koncu wykazuje maly ruch, czy nie?

odpowiedz, czy:

1. masz w mieszkaniu baterie termostatyczne (np. przy umywalce, wannie, prysznicu, zlewozmywaku)?

2. masz w mieszkaniu wanne z hydromasazem?

3. sasiedzi przypadkiem nie instalowali ostatnio urzadzen typu hydromasaz, albo innych urzadzen mieszajacych ciepla i zimna wode?

4. masz zawory zwrotne za wodomierzami, ktore uniemozliwilyby zwrotny przeplyw?

5. sprawdzales, czy gdzies w lokalu nie ma przecieku? moze byc tak, ze przewody sa prowadzone w bruzdach, szachtach instalacyjnych, obudowach itp., przecieku nie widac, a gdzies moze sie saczyc, chocby pod wanna, brodzikiem prysznica...

6. (juz nie pytanie, ale sugestia) mimo wszystko przyjrzyj sie wodomierzowi na odplywie, w razie potrzeby nalezy go sprawdzic, na przyklad niech firma, ktora go montowala zamieni te wodomierze ma przewodach (po uprzednim zapisaniu stanow) i zobacz wtedy, jak sie beda zachowywac.

pozdrawiam
    • nk45 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 17.07.11, 16:09
      Jeżeli na 100% nie pobierasz wody w całym mieszkaniu ( nawet minimalnie np. przez spłuczkę ) a wodomierze kręcą się - masz nieszczelność na baterii ( wewnątrz ) między ZW i CW mimo zakręconego kranu. Największą trudnością jest zlokalizowanie uszkodzonej baterii. Należy kolejno eliminować dopływ wody do KAŻDEJ z baterii obserwując wodomierze po wcześniejszym zakręceniu wody do spłuczki. Jeżeli nie wierzysz w tą teorię - zdemontuj baterię i w to miejsce połącz wężykiem dopływy ZW i CW a się przekonasz do tej teorii. Ucieka CW przez USZKODZONĄ baterię lub mieszacz do zimnej wody czyli tam gdzie jest mniejsze ciśnienie. W obwodzie ciepłej wody jest większe ciśnienie bo zwiększa je w instalacji pompa cyrkulacyjna w węźle ciepła. Prawdopodobnie masz mniejsze zużycie ZW - ale o tym nic nie informujesz. A szkoda. szybciej sprawa by się wyjaśniła. Ważną sprawą jest upewnienie się, że brzy braku odbioru - wodomierze kręcą się w JEDNAKOWĄ STRONĘ.
      • czajnik5 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 17.07.11, 17:31
        nk45 napisał:

> Jeżeli na 100% nie pobierasz wody w całym mieszkaniu
        > a wodomierze kręcą się - masz nieszczelność na baterii
        > ( wewnątrz ) między ZW i CW mimo zakręconego kranu.

Zwracam delikatnie uwagę, że mowa jest nie o dwóch wodomierzach: zw i c.w.u., lecz o dwóch wodomierzach: oba c.w.u. - jeden na przewodzie zasilającym, drugi na cyrkulacyjnym.
        • krakow31 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 17.07.11, 21:06
          W odpowiedzi głownie czajnikowi5: nie mam zadnego z tych urzadzen o ktorych wspominales; ruch licznikow jest w te sama strone i od tygodnia codziennie o tej samej porze mierze zuzycie i wychodzi mi ze na wplywie mam stan okolo 0,420 na cyrkulacji jakies 0,20 m3 co daje zuzycie 0,25-0,30m3 razy 30 dni i mam zuzycie 1m3(chyba tak by to wygladalo). Niestety nie kontrolowalem odczytow wczesniej ale skoro teraz stan cyrkulacji jest 28m3 to znaczy ze od 1 maja kiedy byl wykonywany odczyt moja cyrkulacja wynosi dokladnie 20m3 a od wrzesnia 2010 do 30kwietnia 2011 wynosila 8m3.O wartosc okolo 20m3 wzrosl od ostatniego odczytu takze odczyt na wplywajacej wodzie z 56m3 do 77m3 na dzis. I tu moim zdaniem jest juz chyba cos nie tak. Firma ktora montowala liczniki twierdzi ze sam licznik "raczej" dziala poprawnie ale ze to dziwne, ze cyrkulacja wynosila okolo 1,15M3 na miesiac. Cikniecia wody nie widze. Mam zlew, umywalke i wanne i jak zajrzalem pod nia to jest tam sucho. Oczywsicie na razie tylko szukam argumentow z administracja bo Pani jest na urlopie.
          Zimna woda nie ma tu znaczenia bo jest wciaz na tym samym poziomie miesiac w miesiac.
        • nk45 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 17.07.11, 23:18
          Zwracam delikatnie uwagę "czajnikowi", że nie ma pomyłki w tym co napisałem wcześniej i wiem, że rzecz tyczy się wodomierzy CW i cyrkulacji. Zachowanie wodomierza ZW też ma tutaj znaczenie ( kierunek obracania się ) bo pozwoli potwierdzić lub obalić moją teorię "uciekaniu" wody ciepłej do instalacji wody zimnej.
          Pewien gość remontował kuchnię i połączył wężykiem dwie rurki zamiast baterii ( tak mu było wygodniej ) - UBYŁO MU ZIMNEJ WODY na wodomierzu. Za ciepłą by się nie wypłacił gdyby trwało to dłużej. Nie miał wodomierza cyrkulacji.
          • niewiem77tychy Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 20.01.12, 18:55
            dobrze że u mnie ciepła ma mniejsze ciśnienie niż zimna i czasem to wykorzystuje wiecie jak???
            • czajnik5 Re: rozliczenie zuzycia cieplej wody 23.01.12, 09:52
              niewiem77tychy napisał:

> dobrze że u mnie ciepła ma mniejsze ciśnienie niż zimna i czasem to wykorzystuj
              > e wiecie jak???

Wiemy. Łączysz przewód ciepłej wody z przewodem zimnej i ta ostatnia na skutek różnicy ciśnień wpływa do instalacji c.w.u., co w konsekwencji powoduje cofanie się licznika.

Jeśli możesz tak robić, to znaczy, że u ciebie nieprawidłowo zamontowano wodomierze, albowiem za każdym urządzeniem powinno być zamontowane zabezpieczenie przed przepływem zwrotnym, chociażby w postaci zwykłego zaworu zwrotnego.

Najlepiej będzie, jeśli prześlesz mi swoje dane na priv, wtedy ja cię zadenuncjuję, ponieważ uważam, że działania takich śmieci i szmaciarzy, jak ty należy eliminować. Nie chodzi tu nawet o kradzież wody, ale o to, że na skutek twojej działalności może dojść do wtórnego skażenia instalacji. Mam przynajmniej nadzieję, że myjesz ręce po wypróżnieniu, a przed tymi kombinacjami.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka