Dodaj do ulubionych

Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych

22.11.13, 22:39
Witam, o prowadzeniu ewidencji księgowej we wspólnotach mieszkaniowych na postawie przepisów ustawy o własności lokali trzeba zapomnieć. Trudno nie dostrzec, że ostatnio sądy administracyjne wydały kilka wyroków, z których wynika, że wspólnoty mieszkaniowej powinny prowadzić ewidencję księgową na podstawie przepisów ustawy o rachunkowości.
Obserwuj wątek
    • haneczka_wm Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 22.11.13, 23:12
      highrise napisał:
      > o prowadzeniu ewidencji księgowej we wspólnotach mieszkaniowych na postawie
      > przepisów ustawy o własności lokali trzeba zapomnieć.

A co przepisy ustawy o własności lokali konkretnie mówią o prowadzeniu ewidencji księgowej we wspólnotach ? :)

highrise napisał:
      > Trudno nie dostrzec, że ostatnio sądy administracyjne wydały kilka wyroków, z
      > których wynika, że wspólnoty mieszkaniowej powinny prowadzić ewidencję księgową na
      > podstawie przepisów ustawy o rachunkowości.

Sądy administracyjne??? Nie rozumiem... :/
      • highrise Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 23.11.13, 07:15

Ostatnio uczestniczyłem w szkoleniu prowadzonym przez Panią mgr Eugenię Śleszyńską. W materiałach ze szkolenia jest napisane, cytuję:, "O tym jaką ewidencję rachunkową ma prowadzić podatnik decydują przepisy prawa podatkowego zawsze związane z przepisami ustawy o rachunkowości , a nie inne przepisy prawa, jak np. ustawa o własności lokali. Z tego względu wspólnotę mieszkaniową , jako osobę ustawową i podatnika podatku dochodowego od osób prawnych wiążą przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych ( patrz art. 9 cyt. ustawy) w związku z ustawą o rachunkowości"

Od siebie dodam tyle, że nadmierny fiskalizm powoduje powstawanie wielokrotnie wyższych kosztów od uzyskiwanych pożytków w niedużej wspólnocie mieszkaniowej. Przypuszczam, że w większości wspólnot mieszkaniowych, np. do 30 lokali mieszkalnych w Polsce, wysokość pożytków podlegających opodatkowaniu nie jest wyższa od 1000,00 zł. W związku z tym, jaki jest sens stosowania takich kosztownych rozwiązań?
        • xxxll Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 23.11.13, 08:17
          highrise napisał:

>
          > Ostatnio uczestniczyłem w szkoleniu prowadzonym przez
          > Panią mgr Eugenię Śleszyńską.

Ta kobieta całe życie obsługiwała spółdzielnie mieszkaniowe i inaczej nie potrafi mówic o ewidencji przychodów i kosztów WM.
          Sama nie wie co oznaczają słowa "prowadzenie ewidencji pozaksięgowej'.

Jej szklenia mają służyć do całkowitej likwidacji SM więc trzeba przekonać wszystkie wspólnoty, że kończy się czas ewidencji pozaksięgowych i nadchodzi czas bata ustawy o rachunkowości.

Takie rozwiązanie przywróci konieczność zatrudniania przez wspólnoty osób / podmioty z uprawnieniami do prowadzenia rachunkowości, co spowoduje we WM wzrost kosztów utrzymania nieruchomości lub powierzenie administrowania wyspecjalizowanym podmiotom ( nawet tym post DZBM-owskich)

Obecny rząd odchodzi od genezy, która przyświecała w roku 1994, kiedy ustawa o własności lokali była tworzona .

Docierają do mnie informacje, że UoWL ma być wchłonięta w ustawę o spółdzielniach mieszkaniowy, a ta ma zmienić nazwę na ustawa o zarządzaniu nieruchomości w budynkach wielolokalowych
        • serafin666 Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 23.11.13, 12:36
          p. Śleszyńska w momencie wejścia w życie uowl była dyrektorem wydziału budynków urzędu miasta łodzi - i o wspólnotach pisała ( w urzędowych pismach ) różne głupstwa... to nie jest w żadnym wypadku autorytet... bezmyślnie powtarzasz za nią głupoty o ewidencjach pozaksięgowych...
          • highrise Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 23.11.13, 13:00
            serafin666 napisał:

> p. Śleszyńska w momencie wejścia w życie uowl była dyrektorem wydziału budynków
            > urzędu miasta łodzi - i o wspólnotach pisała ( w urzędowych pismach ) różne gł
            > upstwa... to nie jest w żadnym wypadku autorytet... bezmyślnie powtarzasz za ni
            > ą głupoty o ewidencjach pozaksięgowych...

Jako jeden bezmuzgowiec stanąłem w obronie Twojej żony na tym forum, która została "obrzucona błotem" na tym forum kilka lat temu. Widocznie wtedy też nie myślałem, o czym piszę.
            Specjalnie założyłem ten wątek, aby zwrócić uwagę na prawną otoczkę funkcjonowania wspólnot mieszkaniowych, która jest niekorzystna dla właścicieli lokali. Chyba nie zaprzeczysz, że pośrednictwo sprzedaży mediów do lokali mieszkalnych przez wspólnoty mieszkaniowe stało się już faktem, co moim zdaniem jest wielkim nieporozumieniem. Pani Eugenia Śleszyńska jest wspaniałym wykładowcą i nie interesuje mnie to, gdzie kiedyś pracowała.
            • j666 Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 24.11.13, 22:25
              Bardzo sympatyczna pani, zajęcia polecam, co do wielu spraw mam podobne poglądy, z niektórymi się natomiast zupełnie nie zgadzam (przykładowo uważam, że wspólnoty mogą wystawiać faktury vat z tytułu zaliczek na koszty zarządu bezpośrednio najemcom/podnajemcom wyodrębnionych lokali, a nie jak uważa p. Śleszyńska wyłącznie właścicielom/współwłaścicielom tych lokali - dość istotne przy lokalach niemieszkalnych).
            • posesjonat Ewidencja we.. (obowiązki, śmieci, interpretacje.) 23.12.13, 11:26
              Highrise napisał:

> ......Specjalnie założyłem ten wątek, aby zwrócić uwagę na prawną
              > otoczkę funkcjonowania wspólnot mieszkaniowych, która jest niekorzystna
              > dla właścicieli lokali...........

Cóż, takie są przepowiednie na 2014 rok:
              = www.youtube.com/jackowski 2014
              = www.strefatajemnic.onet.pl/jackowski-rok-2014-będzie-trudny-dla-polski-18ebx

Jak wobec tego odróżnić znawcę od dyletanta?

"W umyśle początkującego jest WIELE możliwości, w umyśle ZNAWCY tylko kilka"
              Shunryu Suzuki

• posesjonat Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 24.11.13, 10:11
            serafin666 napisał:

> p. Śleszyńska w momencie wejścia w życie uowl była dyrektorem wydziału budynków
            > urzędu miasta łodzi - i o wspólnotach pisała ( w urzędowych pismach ) różne gł
            > upstwa... to nie jest w żadnym wypadku autorytet... bezmyślnie powtarzasz za ni
            > ą głupoty o ewidencjach pozaksięgowych...

Czy znasz jakiś autorytet?
        • posesjonat Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 24.11.13, 10:08
          highrise napisał:

> Od siebie dodam .., że nadmierny fiskalizm powoduje powstawanie wielokrotnie
          > wyższych kosztów od uzyskiwanych pożytków w niedużej wspólnocie mieszkaniowej...
          > np. do 30 lokali ... wysokość pożytków podlegających opodatkowaniu nie jest wyższa
          > od 1000,00 zł.
          >W związku z tym, jaki jest sens stosowania takich kosztownych rozwiązań?

Odpowiadam: nie ma sensu i jest niezgodne z prawem.

POŻYTKI z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają WLAŚCIELOM LOKALI w stosunku do ich UDZIAŁÓW (art. 12 ust 2 ustawy o własności lokali).

Inaczej mówiąc, pożytki należy księgować na zmniejszenie kosztów zarządu i wtedy nie będą podlegać opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób prawnych CIT. Jeśli w okresie rozliczeniowym suma pożytków przekroczy sumę kosztów zarządu (co zdarza się rzadko), to tylko ta część będzie podlegać PIT-owaniu.

A zatem powstaje pytanie kto i po co w tej materii tworzy nadmierny fiskalizm?

W przyszłości radzę korzystać z wartościowych szkoleń i autentycznej wiedzy ekspertów ekonomicznych.

PS. Jeśli ktoś z Państwa jest zainteresowany
          rozwiązywaniem podobnych problemów ekonomicznych,
          proszę o kontakt na adres e-mail w Gazecie.

• highrise Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 24.11.13, 11:15

Pogląd Pana jest słuszny na dzień 20 grudnia 2007r.
            Jak ten czas szybko upływa.
        • haneczka_wm W materiałach ze szkolenia 24.11.13, 11:57
          highrise napisał:
          > W materiałach ze szkolenia jest napisane, cytuję:, "O tym jaką ewiden
          > cję rachunkową ma prowadzić podatnik decydują przepisy prawa podatkowego zaws
          > ze związane z przepisami ustawy o rachunkowości , a nie inne przepisy prawa, j
          > ak np. ustawa o własności lokali. Z tego względu wspólnotę mieszkaniową , jako
          > osobę ustawową i podatnika podatku dochodowego od osób prawnych wiążą przepisy
          > ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych ( patrz art. 9 cyt. ustawy) w zw
          > iązku z ustawą o rachunkowości"

To tylko materiały na szkolenie... W jakim konkretnie zakresie wiążą wspólnotę mieszkaniową przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
          Nakładają na nią obowiązek stosowania ustawy o rachunkowości...?
          Chyba to trochę nie tak...
          Po pierwsze.
          Wspólnota jest ułomną osobą prawną - to wydaje się jednak nieco zmieniać jej status, w zakresie obowiązków podatkowych.
          Po drugie.
          Wspólnoty obowiązuje w pierwszej kolejności ustawa o własności lokali, jako ustawa nadrzędna i specjalna w stosunku do pozostałych, a w niej jest mowa o możliwości prowadzenia ewidencji pozaksięgowej kosztów zarządu NW, zaliczek uiszczanych na pokrycie tych kosztów oraz rozliczeń z innych tytułów, a dotyczących NW.

highrise napisał:
          > Od siebie dodam tyle, że nadmierny fiskalizm powoduje powstawanie wielokrotnie
          > wyższych kosztów od uzyskiwanych pożytków w niedużej wspólnocie mieszkaniowej.

Jakich kosztów, poza obowiązkiem zapłacenia podatku od dodatkowych przychodów?
          Można natomiast powiedzieć, że ten obowiązkowy podatek faktycznie pomniejsza ilość uzyskanych, dodatkowych pieniędzy na cele związane z gospodarką mieszkaniową.
        • lesher Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 24.11.13, 12:25
          A niby z jakiego powodu zasady "podatkowe" miałyby decydować o sposobie prowadzenia księgowości/ewidencji pozaksięgowej kosztów???

Przecież nawet w przypadku "pełnej" księgowości zasady określone w ustawach podatkowych (w szczególności ustawie o CIT) znacznie różnią się od zasad określonych w ustawie o rachunkowości (choćby - ustawy podatkowe w wielu miejscach zakazują stosowania zasady ostrożnej wyceny wymaganej przez ustawę o rachunkowości, niektóre przychody/koszty księgowe nie są uznawane za koszty podatkowe, wreszcie moment rozpoznania przychodu/kosztu różni się w obu przypadkach).
          A co w przypadku podmiotów stosujących MSRy, czyli największych spółek notowanych na giełdzie? Przecież one nie stosują zapisów ustawy o rachunkowości.

Myślę, że wniosek o konieczności prowadzenia ewidencji rachunkowej zgodnie z ustawą o rachunkowości ze względu na wymogi określone w ustawach podatkowych (w szczególności w art. 9 ust. 1 ustawy o CIT) jest błędny.

Zupełnie niezależne od tego jest, że ewidencja pozaksięgowa kosztów powinna być prowadzona zgodnie z nadrzędnymi zasadami rachunkowości, które mimo że są implementowane przez ustawę o rachunkowości, to stanowią bardziej abstrakcyjne zasady "ponad" przepisami ustawy. Zasady te są bardziej uniwersalne i implementowane są przeze różne standardy rachunkowości (np. MSR, czy US GAAP).

Uowl oczywiście nie zawiera szczegółowych wytycznych dla prowadzenia ewidencji pozaksięgowej kosztów. Natomiast jedna zasada zawiera się w samej nazwie "ewidencja pozaksięgowa kosztów". Wynika z niej wprost konieczność prowadzenia ewidencji wg. zasady memoriałowej, ponieważ koszt ze swojej definicji jest ponoszony w okresie którego dotyczy, moment dokonywania zapłaty (wypływ środków pieniężnych) nie ma znaczenia. Ustawa wyraźnie mówi o ewidencji kosztów, a nie wypływów, wydatków, czy przepływów pieniężnych. Niedopuszczalne jest ewidencjonowanie samych wpływów i wypływów na rachunek bankowy (co jest stosowane w wielu wspólnotach przez zwolenników "ewidencji prowadzonej w zeszycie") i na tej podstawie sporządzania sprawozdania finansowego, czy rozliczania właścicieli. Niektórzy (nawet zarządcy!) argumentują że ewidencjonują "koszty gotówkowe" - takie pojęcie to oczywiście oksymoron (acz było to podejście stosowane w księgowości przed 1989 rokiem, obok podobnych tworów w jakie obfitował poprzedni ustrój w rodzaju "eksportu wewnętrznego", itp.)
    • majkowa Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 23.11.13, 13:20
      Z jednej strony rząd likwiduje licencje dla zarządców, wymóg wyższego, kierunkowego wykształcenia i obowiązek ciągłego doszkalania, czyli wkrótce zarządzać nieruchomością będzie mógł każdy.
      A z drugiej strony stale podnosi się obowiązki zarządów wspólnot mieszkaniowych, w tym próbuje się wprowadzić pełną księgowość.

Takie zachowanie to moim zdaniem objawy schizofrenii (rozdwojenia jaźni), lub skrajnej niespójności programu rządu.
    • 3krokodyl Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 23.11.13, 20:21
      higrhrise napisał:
      "Chyba nie zaprzeczysz, że pośrednictwo sprzedaży mediów do lokali mieszkalnych przez wspólnoty mieszkaniowe stało się już faktem, co moim zdaniem jest wielkim nieporozumieniem. " Napisałeś to w negatywnym tonie, mogę prosić o rozwinięcie? O jakie media chodzi i dlaczego nieporozumienie?

" Pani Eugenia Śleszyńska jest wspaniałym wykładowcą i nie interesuje mnie to, gdzie kiedyś pracowała. "
      Mam wątpliwości, co do tej wspaniałości. Na wykładach tłumaczyła, że taki twór jak Wspólnota nie powinien istnieć i wszystkie Wspólnoty powinny się przekształcać w Spółki Cywilne...
    • posesjonat Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 24.11.13, 08:00
      Proszę podać sygnatury w.w wyroków sądów administracyjnych.
      • 3krokodyl Do posesjonat 24.11.13, 10:18
        O jakie sygnatury pytasz ? Jakie wyroki ? Ja nic nie pisałem o wyrokach, nie stawiałem tez.
        • posesjonat Re: Do posesjonat 24.11.13, 14:58
          Moje pytanie dotyczyło wątku, który zaczął Highrise, w fragmencie:

> ...ostatnio sądy administracyjne wydały kilka wyroków, z których wynika, że wspólnoty
          > mieszkaniowe powinny prowadzić ewidencję księgową na podstawie przepisów ustawy o
          > rachunkowości...

Stąd była moja prośba do Highrise o podanie sygnatur ww. wyroków, a przez pomyłkę pytanie pojawiło się do 3krokodyl. Chyba mi wybaczysz?

Highrise odpisał, że mój pogląd dotyczący księgowania pożytków był słuszny na dzień 20.12.2007 r, ale dlaczego na ten wlaśnie dzień, to nie wyjaśnił.
    • 3krokodyl Do posesjonat i highrise 24.11.13, 15:07
      highrise a zatem proszę odpowiedz na dwa wcześniejsze pytania:
      1) "Proszę podać sygnatury w.w wyroków sądów administracyjnych."
      2) O jakich mediach piszesz ? Co w tym widzisz złego ?
      Posesjonat nie ma co wybaczać ;) sam się po puszczeniu tekstu zorientowałem, że to nie do mnie.
      Może doczekamy się odpowiedzi od kolegi :-)
      • highrise Re: Do posesjonat i highrise 24.11.13, 16:24
        3krokodyl napisał(a):

> highrise a zatem proszę odpowiedz na dwa wcześniejsze pytania:
        > 1) "Proszę podać sygnatury w.w wyroków sądów administracyjnych."

Pisząc o wyrokach sądów administracyjnych miałem na myśli to co pisze Pani Eugenia Śleszyńska. W związku z tym, że poruszyłem ten temat to podaje namiar na wyrok NSA z dn.
        28.01.2009r., sygn. II FSK 1508/07 oraz link do interpretacji tego wyroku www.wspolnotamieszkaniowa.pl/audyt/aktualnosci/NSA-o-rachunkowosci-wspolnoty-mieszkaniowej/534.html

> 2) O jakich mediach piszesz ? Co w tym widzisz złego ?

Proponuję również zapoznać się z opinią w sprawie sprzedaży mediów.

www.radapodatkowa.pl/pl/a/Status-wspolnoty-mieszkaniowej-jako-podatnika-VAT
    • j666 Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 24.11.13, 22:28
      A sądy powszechne wydały wyroki wręcz przeciwne (o ewidencji, o sprawozdawczości), chciałoby się nawet rzec niestety.

-----
      > Trudno nie dostrzec, że ostatnio sądy administracyjne wydały kilka wyroków, z których wynika, że wspólnoty mieszkaniowej powinny prowadzić ewidencję księgową na podstawie przepisów ustawy o rachunkowości.
      • abwehrstelle_breslau Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 28.11.13, 13:39
        W maju, przed wejściem w życie ustawy śmieciowej, zafundowałem sobie szkolenie w którym prelegentem była p.Eugenia Śleszyńska...
        Mentorskim tonem (nie znoszącym żadnego sprzeciwu - mimo sygnalizowanych przeze mnie poważnych wątpliwości) wciskała głupoty o konieczności składania (podpisywania) przez zarządców wspólnot tzw deklaracji śmieciowych...

Oczywiście, we Wrocku wielu zarządców (w tym ja) nie wzięło na siebie odpowiedzialności za ewentualne podanie nieprawdy przez właścicieli lokali i ich zaległości w płatnościach. Jak jacyś zarządcy skołowani przez p.Eugenię Śleszyńską i/lub subiektywne interpretacje urzędasów, podpisali się pod deklaracjami - to ich wybór! Wolność dzialalności gospodarczej, to także prawo do bycia jeleniem...
        • j666 Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 28.11.13, 16:50
          Dla zainteresowanych: p. E. Śleszyńska wydała książkę i jest naprawdę bardzo ciekawa (niestety strasznie małą czcionką wydrukowano), polecam.
          • xxxll Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 28.11.13, 17:02
            j666 napisał:

> Dla zainteresowanych: p. E. Śleszyńska wydała książkę i jest naprawdę bardzo ci
            > ekawa (niestety strasznie małą czcionką wydrukowano), polecam.

nie polecam , dla wspólnot mieszkaniowych jest bubel książkowy, wciska rozwiązania ze spółdzielni mieszkaniowych , na szkoleniach omija trudne pytania , a szkolenie kosztuje 490 zł
            jest to typowy warszawski blagier
    • kaska453 Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 28.11.13, 14:25
      Od znajomej się dowiedziałam że w PKO jest teraz konto dla wspólnoty mieszkaniowej Nasza Wspólnota błękitna. W której są darmowe przelewy i ułatwienie związane z obsługą masowych płatności -System Wirtualnych Rachunków Kontrahenckich. A za prowadzenie płaci się jedynie 12zł.
      • xxxll Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 28.11.13, 16:57
        kaska453 napisał(a):

> Od znajomej się dowiedziałam że w PKO jest teraz konto
        > dla wspólnoty mieszkaniowej Nasza Wspólnota błękitna.

Fajna baza potencjalnych klientów i to za friko

> W której są darmowe przelewy i ułatwienie związane z obsługą masowych płatności

Jakie to niby płatności masowe ? o płatnościach masowych możemy mówić w energetyce czy gazowni
        • abwehrstelle_breslau Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 05.12.13, 13:58
          >o płatnościach masowych możemy mówić w energetyce czy gazowni

oj xxxll, najwyraźniej nie nadążasz za postępem! brachu
          Zamiast podzękować @kaska453 za info, Ty doszukujesz się jakiegoś podstępu sugerując, że bankowcy z PKO o niczym innym nie myślą, tylko jak wykraść dane osobowe właścicieli... Maciarewicz jakiś? czy co?? :)
          W tym roku wdrożyliśmy w naszych wspólnotach "masowego płatnika" (BZ WBK SA) i generalnie to bankowe koszty nieznacznie wzrosły, ale odpadło mnóstwo roboty przy ręcznym wklepywaniu operacji bankowych, teraz to leci automatycznie! więc w ogólnym rozrachunku, jako zarządca wychodzimy na plus
          • xxxll Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 05.12.13, 22:37
            abwehrstelle_breslau napisał:

> >o płatnościach masowych możemy mówić w energetyce czy gazowni
            >
            > oj xxxll, najwyraźniej nie nadążasz za postępem! brachu
            > Zamiast podzękować @kaska453 za info, Ty doszukujesz się jakiegoś podstępu suge
            > rując, że bankowcy z PKO o niczym innym nie myślą, tylko jak wykraść dane osobo
            > we właścicieli..

Ja nie sugeruje, ja wiem ...już to przerabiałem z jednym z wchłoniętych banków ... sprawa prawie oparła się o sąd, jak reklamy tegoż banku zwaliły przegródki pocztowe...

> W tym roku wdrożyliśmy w naszych wspólnotach "masowego płatnika" (BZ WBK SA) i
            > generalnie to bankowe koszty nieznacznie wzrosły, ale odpadło mnóstwo roboty
            > przy ręcznym wklepywaniu operacji bankowych, teraz to leci automatycznie!
            > więc w ogólnym rozrachunku, jako zarządca wychodzimy na plus

ja mam odmienne doświadczenia zwłaszcza tam gdzie właściciele są 60+ ...
            a ile czasu czasu księgowa na wyjaśnienia traci to o tym nie wspomnę ...
          • sewekfalk Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 09.12.13, 08:44
            abwehrstelle_breslau napisał:

> >o płatnościach masowych możemy mówić w energetyce czy gazowni
            >
            > oj xxxll, najwyraźniej nie nadążasz za postępem! brachu
            > Zamiast podzękować @kaska453 za info, Ty doszukujesz się jakiegoś podstępu suge
            > rując, że bankowcy z PKO o niczym innym nie myślą, tylko jak wykraść dane osobo
            > we właścicieli... Maciarewicz jakiś? czy co?? :)
            > W tym roku wdrożyliśmy w naszych wspólnotach "masowego płatnika" (BZ WBK SA) i
            > generalnie to bankowe koszty nieznacznie wzrosły, ale odpadło mnóstwo roboty pr
            > zy ręcznym wklepywaniu operacji bankowych, teraz to leci automatycznie! więc w
            > ogólnym rozrachunku, jako zarządca wychodzimy na plus

W moich Wspólnotach system płatności masowych działa od 2007r i sprawdza się doskonale. W innym banku niż ten o którym piszesz ale generalnie zgadzam się,że system sprawdza się i gorąco go polecam.

P.S.
            Proponuje ignorować wpisy xxxll...To co ten człowiek wypisuje woła o pomstę do nieba...

• xxxll Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 09.12.13, 10:14
              sewekfalk napisał:

> W moich Wspólnotach system płatności masowych działa od 2007r i sprawdza się
              > doskonale. W innym banku niż ten o którym piszesz ale generalnie zgadzam się,
              > że system sprawdza się i gorąco go polecam.
              >
              >
              > P.S.
              > Proponuje ignorować wpisy xxxll...To co ten człowiek wypisuje woła o pomstę do
              > nieba...
              >
              >
              >

sewekfalk , który bank reprezentujesz ...
              że masowe płatności są dla ciebie takie zniewalające i są bez wad ....
              • sewekfalk Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 09.12.13, 10:54
                Znasz wady tego systemu to podaj.Mam wrażenie, że nawet nie wiesz na czym on polega.
                Gdym reprezentował jakiś bank to podałbym jego nazwę a tego nie zrobię.

P.S.
                Proponuję udać się do lekarza ze swoimi obsesjami.
            • j666 Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 09.12.13, 18:58
              Czy macie "nakładkę" przypisującą automatycznie wpływy na określony numer rachunku bankowego do konta konkretnego lokalu/właściciela?

-----
              > W moich Wspólnotach system płatności masowych działa od 2007r i sprawdza się doskonale.
              • sewekfalk Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 10.12.13, 08:23
                Tak,mamy.Jest to jedna z głównych zalet tego systemu.Oczywiście program do prowadzenia ewidencji tez musi spełniać odpowiednie standardy.
                • xxxll Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 10.12.13, 12:32
                  sewekfalk napisał:

> Tak,mamy.
                  > Jest to jedna z głównych zalet tego systemu. Oczywiście program do
                  > prowadzenia ewidencji tez musi spełniać odpowiednie standardy.

jak sąsiad sąsiadowi pożyczy blankiet wpłaty, to też nakładka rozpozna
                  kto wpłacił i za jaki lokal :)
                  • sewekfalk Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 10.12.13, 12:58
                    Człowieku Ty naprawdę nie rozumiesz na czym to polega:)))))
                    Jeżeli już drukuje blankiety opłat to imienne i nie ma możliwości "pożyczenia"blankietu.
                    Tak jak wspomniałem wcześniej, korzystam z tego systemu od 2007r,obsługuję ok 3500 właścicieli i nigdy nie miałem sytuacji aby jeden właściciel wpłacił na konto drugiego.
                    • xxxll Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 10.12.13, 13:53
                      sewekfalk napisał:

> Jeżeli już drukuje blankiety opłat to imienne i nie ma możliwości
                      > "pożyczenia" blankietu.

może w twoim banku tak robią, że drukują imienne blankiety ...

jakież to muszą być koszty dla 300 lokalowej WM wydrukowanie książeczek odrębnie dla eksploatacji i odrębnie na FR.

każdy lokal to odrębna matryca ....
                      • sewekfalk Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 10.12.13, 14:16
                        1.W jakim banku?!!!!!!!!Ja je drukuje sam na życzenie właściciela.Umożliwia mi to mój program księgowy.
                        2.Z blankietów opłat (książeczek) korzysta zdecydowana mniejszość właścicieli.Pewnie z jakieś 2-3% wszystkich.
                        3.Co za bzdura z drukowaniem osobno książeczek na eksploatację i FR?Po co?
                      • sewekfalk Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 14.12.13, 21:33
                        Co tak ucichłeś xxxll?
                        Pomijając twoją niewiedzę w sprawie płatności masowych,chciałbym żebyś wyjaśnił kwestię osobnych wpłat na eksploatację i FR?
                        • xxxll Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 14.12.13, 22:09
                          sewekfalk napisał:

> Co tak ucichłeś xxxll?
                          > Pomijając twoją niewiedzę w sprawie płatności masowych,chciałbym żebyś wyjaśnił
                          > kwestię osobnych wpłat na eksploatację i FR?

chcieć to nie znaczy móc ... jako dziecko chowane w systemie bezstresowym
                          wiedz, gdzie twoje miejsce w tej społeczności ...
                          • sewekfalk Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 15.12.13, 10:40
                            Hi hi hi,twoja beznadziejność staje się naprawdę zabawna:)))
                            • dami78 Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 22.12.13, 15:46
                              Pani mgr Eugenia Śleszyńska ..... hmmmm
                              Jeżeli ta Pani jest również "autorytetem" księgowości w Spółdzielniach Socjalnych to dla mnie nie jest autorytetem. Merytorycznie bardzo słaba. Wystarczy tylko dać kontrargument i już ginie.
                              Nie jestem tylko pewny czy to ta sama Pani i czy dobrze kojarzę nazwisko.
                              • highrise Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 22.12.13, 16:37
                                dami78 napisał(a):

> Pani mgr Eugenia Śleszyńska ..... hmmmm
                                > Jeżeli ta Pani jest również "autorytetem" księgowości w Spółdzielniach Socjal
                                > nych to dla mnie nie jest autorytetem. Merytorycznie bardzo słaba. Wystarczy
                                > tylko dać kontrargument i już ginie.
                                > Nie jestem tylko pewny czy to ta sama Pani i czy dobrze kojarzę nazwisko.

Rozumiem, że Pan jest dobrym znawcą problematyki finansowej wspólnot mieszkaniowych.
                                Czy mógłby Pan podać jeden przykład podejmowania czynności wspólnoty mieszkaniowej w imieniu i na rzecz właścicieli lokali? Za udzielenie odpowiedzi z góry dziękuję.

• dami78 Re: Ewidencja we wspólnotach mieszkaniowych 22.12.13, 19:09
                                  highrise napisał:
                                  Rozumiem, że Pan jest dobrym znawcą problematyki finansowej wspólnot mieszkaniowych.
                                  Czy mógłby Pan podać jeden przykład podejmowania czynności wspólnoty mieszkaniowej w imieniu i na rzecz właścicieli lokali?
                                  .....................................

Błędny wniosek. Zajmuje się czymś innym.
                                  Odpowiadając na pytanie:
                                  Nie za bardzo rozumiem o co Pan/Pani pyta. Wspólnota Mieszkaniowa to ogół członków tzn. wszyscy właściciele lokali. Czyli mam podać przykład gdzie wszyscy właściciele lokali podejmują czynność w imieniu i na rzecz właścicieli lokali ???
                                  Może chodzi o Zarząd WM ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka