Dodaj do ulubionych

przeglądy budowlane

30.08.04, 20:12
Temat był już częściowo omawiany, niemniej dalej nurtuje mnie pytanie, jak
praktycznie podchodzicie do problemu. Wizje tylko części wspólnej czy też
wszystkich/wyrywkowych prywatnych lokali? Co z instalacjami wewnątrz
mieszkań, skoro brak uregulowań, co przynależy do części wspólnej?
Formalność, dla papierków czy rzeczywista troska o stan budynku? Co w
przypadku, gdy dany protokół zupełnie merytorycznie odbiega od opinii
wyrażanych we wcześniejszych przeglądach, ekspertyzach; ponowne zlecenie dla
weryfikacji? I pytanie częściowo związane z toczącą się obok dyskusją;
obowiązek zlecenia przeglądu kontra brak planu gospodarczego (stosownej
uchwały). Finansowanie z funduszu remontowego czy nie?
No i wreszcie CENY...
Obserwuj wątek
    • zib1 Re: przeglądy budowlane 31.08.04, 18:46
      Cześć! przegląd budowlany należy dokonac zgodnie z prawem budowlanym,nie
      wchodzimy do mieszkań skoro prowadzimy rejestry napraw i awarii, stad wiemy ,że
      np instalacja wodna kanalizacyjna jest do wymiany (zuzycie
      techniczne,przecieki..),co nalezy do części nieruchomości wspolnej proponuję
      okreslic w Statucie Wspolnoty, ktory uchwala Wspólnota,W przypadku kilku
      sprzecznych ze sobą protokołow należy porozumieć się z osoba posiadająca
      stosowne uprawnienia budowlane.
      Koszt przeglądu budowlanego,ktory musi być wykonany, wchodzi w skład
      zaliczkowej opłaty na koszty zarządu nieruchomościa wspólną,gdy pozycja ta
      została pominieta proponumje zwołać zebranie i zweryfikować opłaty z tego tytułu
      pozdrawiam
      • babczyk Re: przeglądy budowlane 31.08.04, 19:17
        Fajna odpowiedź, ale co np; z instalacją elektryczną w mieszkaniach np; w
        łazience lub kuchni z reguły utrzymuje się duża wilgotność. A co gdy nie ma
        rejestru napraw i awarii? Ten temat nurtuje mnie już od dłuższego czasu i
        trudno o konkretną odpowiedź. Sam będę dokładnych odpowiedzi w tym temacie.

Pozdrawiam
        • zib1 Re: przeglądy budowlane 31.08.04, 20:26
          instalacja wewnatrz mieszkań nie należy do części nieruchomości wspolnej - tak
          jest uchwalone w statucie.Ale pomiary pięcioletnie to co innego - wtedy firma
          posiadająca stosowne uprawnienia dokonuje pomiarów głównych pionów oraz
          wewnątrz mieszkań.
          • kaja99 Re: przeglądy budowlane 31.08.04, 21:39
            zib1 napisał:

> wewnątrz mieszkań

Na jakiej podstawie zarządca może zlecać pomiary nie w cześci wspólnej?
            • gstumpf Re: przeglądy budowlane 31.08.04, 22:47
              Witaj Kaju!
              Kopę lat. W Satucie vel Regulaminie wspolnoty niezbedny jest zapis :
              wspolwlasciciel ma obowiązek udostepniaclokal w celu wykonania niezbednych
              napraw i przeglądów.
              Delegacja do wykonywania przegladu gazowego, elektrycznego i kominiarskiego
              wynika z zapisów prawa budowlanego. Przeglad calosci instalacji bez wzgledu czy
              stanowi część wspólna, czy nie ; gdyz chodzi o bezpieczeństwo użytkowania
              części wspólnej.
              GrzesiekStumpf
              • kaja99 Re: przeglądy budowlane 31.08.04, 23:22
                Hej!
                Miło znowu dysputy prowadzić.

gstumpf napisał:

> W Satucie vel Regulaminie wspolnoty niezbedny jest zapis :
                > wspolwlasciciel ma obowiązek udostepniaclokal w celu wykonania niezbednych
                > napraw i przeglądów.

Taki obowiązek wynika juz z samej UWL, teoretycznie i bez statutu powinien
                działać.

> Delegacja do wykonywania przegladu gazowego, elektrycznego i kominiarskiego
                > wynika z zapisów prawa budowlanego.

Zgodnie z prawem budowlanym obowiązek spoczywa na zarządcy lub właścicielu.
                Tylko, że zarządca nie zarządza ... prywatnym lokalem, pozostaje więc nam
                właściciel.

No i dalej otwarte są pozostałe pytania ...

Pozdrawiam,

• kaja99 Re: przeglądy budowlane 31.08.04, 21:53
          babczyk napisał:

> Ten temat nurtuje mnie już od dłuższego czasu i
          > trudno o konkretną odpowiedź.

No, coż, nie pierwszy i nie ostatni nurtujący nas temat. Ja jednak opowiadam
          się za tym, że za licznikiem to sprawa prywatna danego właściciela (to na nim
          spoczywa obowiązek zlecenia ewentualnych pomiarów). A jak tam Twoje sprawy i
          sądzenie?
          • babczyk Re: przeglądy budowlane 02.09.04, 16:53
            A jak tam Twoje sprawy i sądzenie?

Jak sądzę idą w dobrym kierunku ale aby nie zapeszać, poczekaj dowiesz się
            wszystkiego .

A apropo przeglądow instalacji elektrycznej. U mnie zrobiono to tak że
            wywieszono zawiadomienie na tablicach ogłoszeń o przeglądzie instalacji w bloku
            i mieszkaniach z prośbą o wpuszczenie fachowców do mieszkania.Nadmieniam że
            mamy w statucie zapisany taki obowiązek gdy jest to konieczne. A co zrobiłmój
            zarządca.Sprawdzono tylko instalację na korytarzu a dokładniej w tym miejscu
            gdzie jest dostęp do bezpieczników.I właśnie tak wyglądał przegląd instalacji
            elektrycznej. Jest mi aż głupio ale chyba nie ma tu i w mojej wspólnocie
            większego pieniaczcza i złożyłem odpowiednie pismo do Powiatowego Inspektora
            Madzoru Budowlanego. To tyle.

Pozdrawiam

• kaja99 Re: przeglądy budowlane 03.09.04, 13:03
              babczyk napisał:

> Jest mi aż głupio ale chyba nie ma tu i w mojej wspólnocie
              > większego pieniaczcza i złożyłem odpowiednie pismo do Powiatowego Inspektora
              > Madzoru Budowlanego. To tyle.

No cóż, niektórzy mają zdrowie i czas. A może czasami lepiej pogodzić się z
              tym, że nigdy tak całkiem idealnie i perfekcyjnie nic nie funkcjonuje?
              Z tego, co wiem spółdzielnie (przynajmniej niektóre)też pomiarów elektrycznych
              wewnątrz mieszkań nie zlecają i ludzie nie protestują, bo nie są zainteresowani
              dodatkowymi kosztami. Podobnie z ogólnym przelądem budowlanym, co najwyżej
              wyrywkowe mieszkania lub te ze zgłoszonymi usterkami są lustrowane.
              A jeśli chodzi o protokoły...no, dużo by pisać. Mieszkałam w mieszkaniu, gdzie
              nie działała wentylacja ( i zgodnie z prawami fizyki w związku z fuszerką
              budowlaną działać nie mogła), co nie przeszkadzało kominiarzom rokrocznie
              podpisywać protokół, że wszystko jest w porządku.

Pozdrawiam,

• babczyk Re: przeglądy budowlane 03.09.04, 18:45
                Niestety nie mam już zdrowia a o czasie wolnym dawno zapomniałem, to raz. W tym
                kraju nic nie mogę zrobić ale we wspólnocie taktym bardziej że dotyczy to moich
                żywotnych spraw.Po prostu ( bliższa koszula ciału ).Ale dalej nie wiem, jaki
                przepis mówi jak ma wyglądać przegląd instalacji elektrycznej.Co wchodzi w jego
                skład lub też co i gdzie powinno być sprawdzone .

Pozdrawiam
      • kaja99 Re: przeglądy budowlane 31.08.04, 21:50
        zib1 napisał:

> Cześć! nie
        > wchodzimy do mieszkań skoro prowadzimy rejestry napraw i awarii, stad wiemy

Tu zdania są już podzielone, tymbardziej gdy w prywatnych lokalach są również
        części wspólne

> W przypadku kilku
        > sprzecznych ze sobą protokołow należy porozumieć się z osoba posiadająca
        > stosowne uprawnienia budowlane

Na ogół wszystkie protokoły, nie mówiąc już o tych z obowiązkowych przeglądów
        sporządzane są przez osoby z uprawnieniami budowlanymi

> zaliczkowej opłaty na koszty zarządu nieruchomościa wspólną,gdy pozycja ta
        > została pominieta proponumje zwołać zebranie i zweryfikować opłaty z tego
        tytułu

Chodzi mi o przypadek taki, jak ostatnio omawiany: niemozność podjęcia
        stosownej uchwały kontra obowiązek oraz czy dominuje podejście, że raczej z
        funduszu remontowego czy z bieżących zaliczek.

A coś na temat cen?

• jarastel Re: przeglądy budowlane 01.09.04, 12:35

Temat omawiany, ale jakże ogólnikowo! Dla mnie jest to obecnie podstawowy
      problem, bo „nie dorobiłem” się jeszcze własnej ekipy. Fachowcy, do których
      dotarłem albo kosztują za dużo albo nie wiedzą, o co chodzi (chociażby nie
      potrafią sporządzić protokołu). Kilku inżynierów po pierwszych rozmowach
      zapadła się gdzieś w niebyt i nie odzywa sie do dziś. Nie zależy im na pracy
      czy co? Jednak w końcu udało mi się zebrać wszystkich specjalistów
      (konstruktora do stanu technicznego budynku, hydraulika oraz elektryka) jednego
      dnia i został przeprowadzony przegląd pięcioletni. I uwaga! pracuję na terenie
      Warszawy a jeden z fachowców przyjechał aż z Gdańska i się okazał najbardziej
      kompetentnym. Gdy poprosiłem o pisemne podanie podstaw prawnych do uwag w
      przedstawionych w protokołach panowie zapadli się jak kamień w wodę! To tyle
      pokrótce na temat fachowców i jeśli macie kogoś godnego polecenia, to bardzo
      chętnie skorzystam.
      Badany budynek jest już w podeszłym wieku i każdy z mieszkańców był żywo
      zainteresowany przyprowadzeniem przeglądu w mieszkaniach i nie było żadnego
      problemu w udostępnieniu mieszkań. Podzielam zdanie, że bezpieczeństwo
      nieruchomości równa się bezpiecznym mieszkaniom i odwrotnie. Temat ten został
      omówiony podczas uchwalania planu gospodarczego. Umieszczenie tego wydatku w
      palnie gospodarczym jest konieczne gdyż koszt przeglądu pięcioletniego jest o
      wiele większy od przeglądów rocznych a zaliczka na koszty zarządu zwykle jest
      skalkulowana na minimalnym poziomie. Na zwiększenie wydatków konieczna jest
      zgoda wspólnoty w postaci uchwały z podaniem źródła jej finansowania.
      Sfinansować można z bieżących środków jak i z funduszu remontowego (na FR
      pozwalana rozporządzenie ministra).
      A CENY? ..od Sasa do Lasa.
      • kaja99 Re: przeglądy budowlane 03.09.04, 13:20
        jarastel napisał:

> Temat omawiany, ale jakże ogólnikowo!
        Tak, to raczej były teoretyczne dysputy, a tym razem bardziej chodziło mi o
        samo życie. Dziękuję za przytoczone refleksje.

>Dla mnie jest to obecnie podstawowy
        > problem, bo „nie dorobiłem” się jeszcze własnej ekipy. Fachowcy, do
        > których
        > dotarłem albo kosztują za dużo albo nie wiedzą, o co chodzi

O "fachowcach", zwłaszcza budowlanych, można wiele... Szczęśliwi ci, co mają
        sprawdzone ekipy.

>Kilku inżynierów po pierwszych rozmowach
        > zapadła się gdzieś w niebyt i nie odzywa sie do dziś. Nie zależy im na pracy
        > czy co?

Czyżby to było regułą, również przy mniejszych robotach budowlanych?

> A CENY? ..od Sasa do Lasa.

Targuj się kto może?
        • gstumpf Re: przeglądy budowlane 04.09.04, 00:45
          Witaj Kaju!
          Z mojego doswiadczenia, cena nie zawsze podstawowym parametrem doboru oferty.
          Oto jedna z moich wspólnot (a precyzyjniej jej przewodniczący)uparla sie na
          przegląd gazowy za 5 zlotych/mieszkanie (piec 2 funkcyjny + kuchenka). Oto
          efekty protokól przdtsaiwla kilkanaście lokali w których jest wszystko ok. Ale
          co do tych do których nie dotarli lub bylo coś nie tak , ani slowa. Brak
          jakiegokolwiek poswiadczenia od lokatora, brak wiadomosci nt ilosci lokali do
          których nie bylo wejscia, brak wiadomosci nt ilosci lokali z usterkami, jakie
          suterki, o potwierdzeniu przez osobe znajdującą sie w loklau o tym że przyjela
          do wiadomości że sa nieszczelności ani slowa. Coz tanie mieso psy jedzą.
          Ewidentna bumelka. Bedę musial powtórzyc przegląd, na szczęscie nie zaplacilem
          ani grosza.
          Pozdrawiam\Gstumpf wroclaw
          • kaja99 Re: przeglądy budowlane 10.09.04, 19:07
            gstumpf napisał:

> Witaj Kaju!
            > Z mojego doswiadczenia, cena nie zawsze podstawowym parametrem doboru oferty.

Tak, zgadzam się z Tobą całkowicie. Tylko to działa na różnych płaszczyznach.
            Mam tu na myśli zarówno ceny niskie, które poniżej pewnego poziomu nie mogą
            zapewnić fachowości, jak i te wysokie, które również AUTOMATYCZNIE nie dają
            gwarancji rzetelności. Tak więc pytanie o średnie, czy też najczęściej
            pojawiające się CENY (przedziały) pozostaje nadal aktualne.
            Ja obserwuję rózne skrajności, z jednej strony właścicieli, dla których liczy
            się tylko i wyłacznie cena (byle jak najniższa), a z drugiej - prawidła
            marketingowe, które nakazują niektórym podświadomie myśleć, że bardzo wysoka
            cena musi być związana z wyższą jakością produktu.
            Pozdrawiam serdecznie,
            Kaja
            • babczyk Re: przeglądy budowlane 10.09.04, 20:03
              A jakie ceny byłyby normalne, gdzie zarządcy lub zarządy uniemozliwiają dostep
              do jakichkolwiek dokumentów. Gdzie nie można sprawdzić zdnych dokumentów bo są
              utrudnienia przez zarządcę lub popierających ich zarządy.
              Przecierz na tym forym zarządcy pytają ekspertów jak u...........ć członków
              wspólnot mieszkaniowych.

Proszę sie bawić dalej. Szanuję ekspertów , ale to forum schodzi na
              psy...niestety.

Myślałem że może pomagać takim jak Ja ale niestety się myliłem.

Pozdrawiam
              • kaja99 Re: przeglądy budowlane 10.09.04, 20:46
                babczyk napisał:

> A jakie ceny byłyby normalne, gdzie zarządcy lub zarządy uniemozliwiają
                dostep
                > do jakichkolwiek dokumentów. Gdzie nie można sprawdzić zdnych dokumentów bo

> utrudnienia przez zarządcę lub popierających ich zarządy.

Mogę jedynie współczuć i ... wspólnie ponarzekać na naszą rzeczywistość.

> Przecierz na tym forym zarządcy pytają ekspertów jak u...........ć członków
                > wspólnot mieszkaniowych.
                > Proszę sie bawić dalej. Szanuję ekspertów , ale to forum schodzi na
                > psy...niestety.

Nie rozumiem, to niby do mnie? Jaki związek z głównym wątkiem?

> Myślałem że może pomagać takim jak Ja ale niestety się myliłem.

Niestety, życie jest brutalne i choć to przykre czsami musimy pogodzić się z
                tym, że możemy liczyć wyłącznie na siebie samych.
                Ale patrząc tak globalnie na to forum, trzeba jednak przyznać, że wiele osób,
                nie wyłączając również Ciebie, w jakiś sposób służy jednak pomocą. A że
                człowiek chcialby więcej, że marzy mu się instytucja, która weźmie go pod swoje
                skrzydła ...

Głowa do góry!
                • babczyk Re: przeglądy budowlane 11.09.04, 09:21
                  Dzięki kaja 99.Twoja odpowiedź to jak poranne słońce za oknem. Mogę tylko
                  prosić o wybaczenie forumowiczów że niekiedy na nich napadam ( słownie ).
                  To fakt życie jest brutalne.

Pozdrawiam
                  • wprost5 Przeglądy instalacji elektrycznej w mieszkaniach 21.09.04, 07:27
                    Mam nadzieję, że ktoś z tego wątku poda mi, gdzie można znaleźć szczegóły jak
                    należy dokonać pomiarów instalacji elektrycznej w mieszkaniach. U mnie w
                    spółdzielni takie coś przeprowadzono, ale podejrzewam, że niezgodnie z tzw.
                    regułami sztuki i wobec tego ktoś wziął kasę za żle wykonana robotę. Tylko
                    proszę o nie rozpoczynanie dyskusji, do kogo należy instalacja w mieszkaniu,
                    czy należy wpuścic mierzącego do mieszkania, czy zarząd może podjąć taką
                    uchwałę czy nie itp.

Przy okazji proszę o informację, gdzie jest na forum wzmianka o rozliczeniu
                    tzw. opłaty stałej za ciepło, bo kiedyś gdzieś takie coś widzialem, teraz jest
                    to mi potrzebne, ale nie mogę znaleźć. Może ktoś z tego watku sobie to
                    przypomni. Z góry dziekuję.
              • mucha2 Re: przeglądy budowlane 22.09.04, 15:52
                Masz problem z dostępem do dokumentów wspólnoty? A kto zarządza wspólnotą,
                firma która zajmuje się zarządzaniem nieruchomościami? Jeżeli tak to przecież
                Ty jej płacisz i to Ty jesteś jej pracodawcą a nie ona Twoim. To zebranie
                wspólnoty w drodze uchwały wybiera zarządcę i zarząd wspólnoty, który
                reprezentuje wspólnotę i własciwie pilnuje zarządcę. Jeżeli u Was tak nie jest
                to lepiej zmiencie zarządcę i być może własny zarząd wspólnoty.
                U mnie zarządca tylko raz powiedział, że dokumenty nie są naszą własnością, ale
                jego i po niespełna trzech miesiącach juz nie zarządzał tą nieruchomością (tyle
                czasu nam zajęło znalezienie nowego zarządcy, przygotowanie odpowiednich
                dokumentów, zwołanie zebrania zgodnie z ustawą i przejęcie nieruchomości).

Pozdrawiam
                • wprost5 Następny facet(a może babka) z ikrą! 22.09.04, 18:34
                  Mucha2, chyba tego co napisałeś, nie kierowałeś do mnie, ja pytałem o warunki
                  wykonywania pomiarów instalacji elektrycznej.

Ale to co napisałeś jest bardzo cenne dla innych wspólnotowców, którzy
                  narzekają na zarządców. Ja też chyba napisałem, że złych zarządców(takich, co
                  miedzy innymi ukrywaja dokumenty) należy gonić na cztery wiatry i jeszcze dawać
                  cynk innym, aby ich nie angażowali do zarządzania.
                  • babczyk Re: Następny facet(a może babka) z ikrą! 22.09.04, 19:31
                    A może jak poszukasz pod tym adresem www.wm.info.pl/index.php?
                    coś znajdziesz.

Pozdrawiam
                  • mucha2 Re: Następny facet(a może babka) z ikrą! 22.09.04, 19:53
                    Pierwszy raz ktoś mnie tak nazwał. Dla takich frazesów chce się dalej działać.
                    Ostanio nie mogę zmobilizowac swoich sąsiadów do jakichkolwiek działań w
                    sprawie egzekwowania zobowiązań dewelopera. I tak naprawdę niewiele potrzeba,
                    aby ktoś (właściwie całkiem nieznajomy) ponownie zmobilizował do "walki" o
                    swoje prawa, za które się już zapłaciło.

Wracjąc jednak do głównego watku - przeglądy elektryczne - niewiele na ten
                    temat moge powiedzieć choć podaję jako lekturę Rozporządzenie ministra spraw
                    wewnętrznych i administracji z 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków
                    technicznych użytkowania budynków mieszkalnych (Dz. U. nr 74 z dnia 9 września
                    1999 r., poz. 836). Nie wiem czy jest to aktualne rozporządzenie, ale to jest
                    do sprawdzenia. Niewiele tam jest na temat przeglądów, ale zawsze coś (głównie
                    § 53. punkt 2).

cytat rozporządzenia:
                    "Rozdział 15
                    Użytkowanie instalacji elektrycznej
                    § 52. Instalacja elektryczna powinna w okresie jej użytkowania zapewniać
                    możliwość bezpiecznego korzystania z odbiorników energii elektrycznej, zgodnego
                    z ich przeznaczeniem i warunkami założonymi w projekcie tej instalacji.
                    § 53. 1. Właściciel budynku jest obowiązany do dokonywania okresowych kontroli
                    stanu sprawności technicznej urządzeń i insta-lacji elektrycznych w budynku.
                    2. Stan sprawności technicznej urządzeń i instalacji elektrycznych w budynku
                    powinien być kontrolowany tak, aby zapewnione było właściwe ich funkcjonowanie,
                    w tym sprawność połączeń, osprzętu, sprzętu, zabezpieczeń i środków ochrony od
                    porażeń, uziemień oraz oporności izolacji przewodów.
                    § 54. Instalacja elektryczna w budynku nie może być użytkowana, jeżeli:
                    1) nie dokonano prób końcowych i jej ostatecznego odbioru,
                    2) nie zainstalowano urządzeń do pomiaru zużycia energii elektrycznej.
                    § 55. Do obowiązków właściciela budynku w zakresie właściwego utrzymania stanu
                    technicznego instalacji elektrycznej należy:
                    1) zapewnienie realizacji napraw i wymian przez osoby posiadające kwalifikacje
                    zawodowe wymagane przy świadczeniu usług oraz wykonywaniu napraw lub dozoru nad
                    eksploatacją urządzeń i instalacji elektrycznych,
                    2) zapewnienie nadzoru nad realizacją robót konserwacyjnych, napraw i wymian
                    oraz nadzoru nad wykonawstwem usług związanych z realizacją zaleceń
                    wynikających z okresowych kontroli w lokalach,
                    3) zapewnienie realizacji zaleceń pokontrolnych wydawanych przez upoważnione
                    organy,
                    4) w razie zagrożenia dla zdrowia lub życia użytkowników, dla środowiska lub
                    mienia - przeprowadzenie kontroli jej stanu technicznego,
                    5) odłączenie z użytkowania instalacji elektrycznej w lokalach, w których w
                    wyniku kontroli stwierdzono występowanie za-grożeń, o których mowa w pkt 4."

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka