Dodaj do ulubionych

Protokół -obowiązkowy?

03.10.05, 15:23
Mój deweloper nie chce przedstawić nam protokołu ze spotkania mieszkanców - 1-go założycielskiego.
Na podstawie jakich przepisów moge to egzekwować?
Dodam, ze z tego spotkania wyszliśmy w 98% frekwencja i na spotkaniu obecnych było tylko 47% uprawnionych do głosowania ( 46% to deweloper).
Oni głosowali pod uchwałami np. nad wyłonieniem zarzadu i resztę chca dozbierac w trybie indywidualnego zbierania głosów ( a to moze zbierac/zadecyzdowac tylko zarzad).

Jak moge wymusic od dewelopera by protokół ze sprawozdania uzyskać/miec na pismie i z podpisami? - jako dowód w sądzie?
Czy zagrozic ze jesli w ciągu np. 7 dni nie dostanę to sama sporządze i przedstawie im do wiadomości ( mam na dvd)?

Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Protokół -obowiązkowy? 03.10.05, 15:59
      A pozostałe 7% to czyje?
      Protokół z zebrania jest częścią dokumentacji z tego zebrania.

Wszystkie dokumenty sa do wglądu przez właścicieli lub ich pełnomocników. Jak
      wam nie chce pokazać to nalezy w pozwie że dokumentacjia z zebrania jest u
      developera. Jako dokument w sprawie developer bedzie musiał okazać go w sądzie.
      • babczyk Re: Protokół -obowiązkowy? 03.10.05, 18:20
        xxxll napisał:
        > A pozostałe 7% to czyje?
        > Protokół z zebrania jest częścią dokumentacji z tego zebrania.

A gdzież to jest napisane, że musi być coś takiego jak protokół z zebrania

> Wszystkie dokumenty sa do wglądu przez właścicieli lub ich pełnomocników. Jak
        > wam nie chce pokazać to nalezy w pozwie że dokumentacjia z zebrania jest u
        > developera. Jako dokument w sprawie developer bedzie musiał okazać go w
        sądzie.

Masło maślane. Kto, co, gdzie i kiedy musi.

Lubisz robić sobie z pytających, jaja. Nie wciskaj im ciemnoty o sądach, bo
        widać że nie miałeś z nimi dosłownie żadnej styczności w sprawach wspólnotowych.
        • xxxll Re: Protokół -obowiązkowy? 03.10.05, 18:28
          I znowu złote przemyslenia BABCZYKA - a gdzie to napisane.
          U was gdzie prawo sobie a Babczyk sobie a najlepiej by nie było żadnej
          dokumentacji .Po co mamy się później tłumaczyć na następnym zebraniu .
          Pogadali ,pokłócili i ....wrócili do domu. Kto tam bedzie pamietał do czego
          zobowiązał sie Babczyk?

Jaja to koleś robisz Ty , przegrywasz sprawę za sprawą i jesteś pieniaczem,
          namawiasz do "wolnej amerykanki" we wspólnotach , a to jak na jednego to.....
    • mrozik.jarek Re: Protokół -obowiązkowy? 03.10.05, 16:13
      lara_croft napisała:

> Mój deweloper nie chce przedstawić nam protokołu ze spotkania mieszkanców - 1-
      g
      > o założycielskiego.

Protokół z zebrania nie powinien być dla Pani waznym dokumentem.
      Istotne są uchwały podjete przez właścicieli lokali, a takie na zebraniu nie
      zostały podjęte z uwagi na niewystarczającą ilość głosów.
      W związku z tym, że zarząd wspólnoty nie został wybrany na zebraniu właścicieli
      lokali, należy zwołać kolejne zebranie.

Pozdrawiam

• babczyk Re: Protokół -obowiązkowy? 03.10.05, 18:22
        mrozik.jarek napisał:

lara_croft napisała:

>Mój deweloper nie chce przedstawić nam protokołu ze spotkania mieszkanców - 1-g
        > o założycielskiego. Protokół z zebrania nie powinien być dla Pani waznym
        dokumentem.

Nie jest obowiązkowy, ale ważnym dokumentem.

Dlaczego? Ano dlatego że ktoś kto nie był na zebraniu wie jakie podejmowano
        uchwały i ile one będą wspólnotę kosztowały.

>Istotne są uchwały podjete przez właścicieli lokali, a takie na zebraniu nie
        >zostały podjęte z uwagi na niewystarczającą ilość głosów.

I tu się zgadzamy. Przynajmniej wiadomo w jakim trybie były one podejmowane.
        • xxxll Re: Protokół -obowiązkowy? 03.10.05, 18:30
          babczyk napisał:

MASŁO MAŚLANE z prawem na bakier!!!!

Tak trzymać Babczyk.

Pozdowienia dla czerwonych ....
          • babczyk Re: Protokół -obowiązkowy? 03.10.05, 19:49
            Powiedział PANTOFELK z Wrocka.
            • xxxll Re: Protokół -obowiązkowy? 03.10.05, 20:56
              babczyk napisał:

> Powiedział PANTOFELK z Wrocka.

333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333

Uwaga ! Uwaga! Gronkowce z Łodzi atakują.
        • mko Re: Protokół -obowiązkowy? 03.10.05, 23:08
          a mnie się wydaje, że jednak jest obowiązkowy. Bo skąd wiadomo, że za uchwałą
          głosowało te obecne 47% udziałów? właśnie z protokołu.

A co do dozbierania reszty głosów w trybie indywidualnym. Domyślnym zarządcą
          jest deweloper (jako właściciel nieruchomości przed wyodrębnieniem pierwszego
          lokalu-patrz art. 26 pkt.2), więc on ma prawo i obowiązek dozbierać głosy, ale
          także ma obowiązki wynikające z funkcji zarządcy/zarządu.

pozdr
          mko
          • lara_croft Re: Protokół -obowiązkowy? 04.10.05, 07:57
            Mko - no to mnie zmartwiłeś. Myslałam, ze nie deweloper nie ma prawa dozbierac tych głosów i ze bedzie musiał zwołać nowe zebranie w sprawie wyboru zarzadu.
            na tym zebraniu ( wiem nieoficjalnie,nieformalnie) ze wybranych uchwałą zostało 3 przedtsawicieli.

Deweloper zgodził udostepnic ale tylko do wgladu protokół.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka