galka11 25.11.05, 16:21 firma czy osoba fizyczna? jakie macie doswiadczenia i opinie, co lepsze suma sumarum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chmurka171 Re: sprzątanie 25.11.05, 22:53 markop5 napisał: > U nas we wspólnocie sprzątamy sami My również podjęliśmy taką uchwałę, lecz niestety nie wszyscy jej przestrzegają. Powiem mocniej - olewają decyzję większości. Może ktoś podpowie jak zmusić ich do sprzątania ? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: sprzątanie 25.11.05, 23:08 Posprzątaj za nich lub niech to zrobi jakaś firma i wyślij im rachunki za sprzątanie!!!!! To naprawde działa. A tak na marginesie: jak jest treść uchwały o tym sprzątaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka171 Re: sprzątanie 25.11.05, 23:20 xxxll napisał: > A tak na marginesie: jak jest treść uchwały o tym sprzątaniu? Ano taka: - "Członkowie wspólnoty xxxx na zeraniu w dniu xxxx podejmują uchwałę o rezygnacji z zatrudniania na umowę-zlecenie osoby fizycznej do sprzątania i ustalają, iż ze względu na wysokie koszty utrzymania czystości, sprzątać będą we własnym zakresie". Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: sprzątanie 25.11.05, 23:32 to trochę mało bo nic nie ma na temat co nalezy zrobić jak tego nie chca robić na biezaco . Może powiadomić sanepid , przyjdzie wlwpi mandaty właścicielom z brak czystosci> Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka171 Re: sprzątanie 25.11.05, 23:47 xxxll napisał: > to trochę mało bo nic nie ma na temat co nalezy zrobić jak tego nie chca robić > na biezaco . > > Może powiadomić sanepid , przyjdzie wlwpi mandaty właścicielom z brak czystosci > > - Mamy jeszcze harmonogram sprzątania i zakres obowiazków. To fakt, że nie pomyśleliśmy o represjach w razie nie wywiązywania się z ustaleń uchwały, lecz co to by dało? Aż tak brudno, żeby wołać sanepid to nie jest. To są tylko dwaj niesprzątający właściciele. Możnaby przeboleć, choć wkurza bardzo i chciałoby się dać im po nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: sprzątanie 28.11.05, 21:05 zaraz, zaraz, czeguś tu nie rozumiem ty ich bronisz czy sie skarżysz na nich? Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka171 Re: sprzątanie 28.11.05, 22:42 Jasne,że skarżę. Tym bardziej, że jedna z tych osób sprzątała do niedawna odpłatnie. Była zatrudniona na umowę-zlecenie. Z obowiązków wywiązywała się średnio, toteż stwierdziliśmy, że szkoda naszej kasy. Osoba ta czuje się na tyle obrażona, że na zebraniu demonstracyjnie oświadczyła aby " jej piętra nie sprzątać". Zapomniała, tylko, że we wspólnocie nie ma czegoś takiego jak "jej piętro". Na razie sprzątamy w/g grafiku także "jej" piętro. Jesteśmy naiwni? Pewno tak, choć złość w nas narasta. Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: sprzątanie 25.11.05, 19:27 My mamy umowę o dzieło i na każdy kwartał zmieniamy zakres czynności. Moim zdaniem jest OK. Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
nk45 Re: sprzątanie 25.11.05, 20:23 miro_mx napisał: > My mamy umowę o dzieło i na każdy kwartał zmieniamy zakres czynności. Moim > zdaniem jest OK. Urząd Skarbowy i ZUS chyba ma inne zdanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: sprzątanie 25.11.05, 20:27 Praca dorywcza. Zatrudniamy osoby pracujące a Karbówka i ZUS się nie czepia. Przerabialiśmy to z naszym Administratorem. Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: sprzątanie 25.11.05, 21:03 A co Cytrusiku (miro_mx) z odpowiedzialnością??? Za jakość wykonywanych czynności i odpowiedzialności wobec członków wspólnoty czy osób trzecich np:w okresie zimy? Do kogo po ewentualne odszkodowanie, no i co gdy ta "osoba" zachoruje lub porzuci stanowisko pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
nk45 Re: sprzątanie 25.11.05, 23:04 do miro_mx Wykonywanie czynności stale, powtarzalnie (np. sprzątanie od pon-pt)i pod nadzorem zarządu (lub administratora) kwalifikuje tę czynność pod umowę - zlecenie a nie pod umowę o dzieło ! A wówczas inne są obowiązki zarządu wobec US i ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: sprzątanie 25.11.05, 23:10 nk45! ----------------------------- Ale Cytrynka nie ma zamiaru płacić podatków bo i po co i dlaczego . On uznaje zasadę: wolnoć Tomku .... Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: sprzątanie 26.11.05, 08:31 Do nk45 Nie powiedziałem od pon-pt! Umowa jest tak napisana, że w zakresie czynności ma wykonać konkretne sprawy – nie tak jak z firmą. Pisałem to kiedyś na forum – dawno. A praca w Poniedziałek, środa i w piątek, odgarnianie śniegu według potrzeb ;-) US otrzymuje swoją kasę, jest ubezpieczony. Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: sprzątanie 26.11.05, 12:40 Do Cytrusika --------------------- forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=32542870&a=32556575 Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: sprzątanie 28.11.05, 21:07 A co z odpowiedzialnością . Bierzesz to na siebie Cytrusiku? czy zrzucasz na Wspólnotę? Odpowiedz Link Zgłoś
nati1011 Re: sprzątanie 26.11.05, 13:34 ja dostałam "w spadku" sprzątaczkę z umową o pracę. Pomysł jest średni - co zrobić z urlopem, zwolnieniem itp. Także kwestia odpowiedzialności np za nieodśnieżenie chodnika. Mase dodatkowych kosztów i formalności. Osobiście doradzam firmę. W mojej kamienicy niemal co zebranie padał pomysł by sprzątać we własnym zakresie - kończyło się na moim pytaniu kto wstanie o 5 rano w niedzielę, albo Boże narodzenie i odśnieży? Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: sprzątanie 26.11.05, 14:33 Ja też na razie mam firmę. Zima psuje dobrą opinię o niej. Ja do pracy na 7-mą a Pani dozorczyni ( z tej firmy) jeszcze nie odśnieżyła. Ale czy sąsiad Zenek, który sprzątałby w ramach"samozatrudnienia" wstałby rano? W zarządzie są ładne panie.Co zrobi żona jak będziemy go budzić? Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: sprzątanie 26.11.05, 15:53 Kwestia załatwienia sprawy spoczywa na gratyfikacji :-) Firmy przerabiałem i moim zdaniem nie do końca załatwia sprawę. Załóżmy, że przez 30-ci dni będzie padał śnieg. Myślicie, że przyjdą odśnieżać? Dziś napadało około 10cm śniegu – ani jeden się nie pojawił za wyjątkiem naszego ;-) Kwestia odpowiedzialności polega na dobrym ubezpieczeniu w razie wypadku a posypanie piaskiem zawsze jest. WM nie jest „pogotowiem” całodobowym do odśnieżania śniegu!!! Umówiliśmy się, że jeśli będzie padał śnieg to przed pracą przyjdzie odśnieżyć i każdy kto wychodzi do pracy jest zdziwiony, że u nas już odśnieżone. Konkurencja zaczyna po godzinie 7;00 i kończy późno a gdzie tu mowa o innych czynnościach – przecież śnieg to tylko dodatek? Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: sprzątanie 26.11.05, 22:35 Coś ta umowa przypomina mi zasady z kamienia łupanego . Lider z małego miasteczka czy co? a za takiego dobrego i ułożonego cytrusika robił. Odpowiedz Link Zgłoś
galka11 Re: sprzątanie 28.11.05, 10:53 dziekuje wszystkim za zabranie głosu. Chyba jednak rzeczywiscie pominiecie firmy, chociaz wymaga wiecej kłopotu, bardziej bedzie owocne. Miro, gdybyś mógł przesłac wzór umowy o dzieło z zakresem obowiazków, adekwatnym do zimy na adres gazetowy, będę wdzięczna. A czy ktoś był kontrolowany przez ZUS pod katem weryfikacji "dzieła"? Odpowiedz Link Zgłoś
galka11 Miro - dzięki serdeczne ! 28.11.05, 15:03 galka11 napisała: > Miro, gdybyś mógł > przesłac wzór umowy o dzieło z zakresem obowiazków, adekwatnym do zimy na adres > gazetowy, będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: Miro - dzięki serdeczne ! 28.11.05, 15:07 Sprostowanie!!! Co się tyczy umowy powinna być – Umowa Zlecenie – natomiast prace dodatkowe jak; Koszenie trawy, przycinanie żywopłoty - Umowa o Dzieło. Przeoczyłem ten malutki szczegół :-) Za co Przepraszam ;-) Pozd. Miro Ps. Poczta Odpowiedz Link Zgłoś
galka11 Re: Miro - dzięki serdeczne ! 28.11.05, 15:13 miro_mx napisał: > Sprostowanie!!! OK, nasze listy minęły się:) Odpowiedz Link Zgłoś
galka11 umowa zlecenia czy o dzieło ? 28.11.05, 15:10 Mam jednak wątpliwości czy można rzeczywiście takie zlecenie podciągnać pod umowę o dzieło. Ale może niepotrzebnie, bo czy ktoś to naprawdę odgórnie weryfikuje i sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: umowa zlecenia czy o dzieło ? 28.11.05, 18:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=24156940&a=24282547 Przeanalizuj to Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
eltob1 Re: umowa zlecenia czy o dzieło ? 04.12.05, 17:55 umowa o dzieło i zlecenie to w zasadzie to samo. Różnica polega tylko na tym czy płatność będzie cykliczna - wtedy umowa zlecenie, jeżeli jdnak ktoś dostanie zlecenie wykonywania pracy a płatność będzie jednorazowa to wtedy umowa o dzieło. Tak mi wyjaśniła pani w urzędzie skarbowym w Łukowie a potwierdziła w Mińsku Mazowieckim Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: umowa zlecenia czy o dzieło ? 04.12.05, 17:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=24156940&a=24282547 Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: sprzątanie 28.11.05, 21:02 Łatwo cię wpuscić w ....stoge siana. No ale przecież to Cytru- sik on tylko dobrze radzi. Mam pytanie kto weżmie odpowiedzialność za straty wobec osób trzecich TY , wspólnota, a może pracownik na umowę-zlecenie? Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: sprzątanie 28.11.05, 21:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=32177010&a=32254960 Odpowiedz Link Zgłoś
galka11 Re: sprzątanie 28.11.05, 23:12 xxxll napisał: > Łatwo cię wpuscić w ....stoge siana. No ale przecież to Cytru- sik on tylko > dobrze radzi. Weź na wstrzymanie i pisz o konkretach. > Mam pytanie kto weżmie odpowiedzialność za straty wobec osób trzecich TY , > wspólnota, a może pracownik na umowę-zlecenie? Jak się koś bierze za zarządzanie, to powinien być świadomy odpowiedzialności.Więc poszukaj takiego człowieka, abyś nie miał jako administrator kłopotu. Własciciel firmy sprzątającej to też tylko człowiek, więc jeśli on może odpowiadać, to i Miro i ty też. A tobie marzy sie łatwizna. Odpowiedz Link Zgłoś
eltob1 Re: sprzątanie 04.12.05, 17:51 u nas sprząta firma, powiem więcej jest ok. Początki były trudne parę razy firma musiała dawać nam upusty (zgodnie z umową) za niesolidne wywiązanie się z obowiązków. Przedstawiła także kopię dokumentu poświadczającego ubezpieczenie OC, bo gdyby nie sprzątała to wtedy wspólnota zatrudnia inną firmę/osobę i obciąża kosztami firmę z umowy. Niestety szczegułów nie znam w jaki sposób to mogło by nastą[pić (to obciążenie OC). Ale teraz wywiązuje się i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś