Dodaj do ulubionych

OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE

11.02.03, 19:02
Poradźcie co może zrobić Zarządca lokatorowi który niE chce wpuścić do
mieszkania osoby które mają przeprowadzić obowiązkowe przeglądy techniczne?
Czy może na przykład zakręcić gaz delikwentowi aż do czasu wykonania
przeglądu instalacji gazowej?? Może są jakieś sposoby na lokatorów którzy
notorycznir uniemożliwiają wykonywanie przeglądów . POZDROWIONKA
Obserwuj wątek
    • janka35 Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 12.02.03, 15:23
      A może tak wykorzystać art.69 prawa budowlanego i poprosić o pomoc właściwy
      organ, który wyda decyzję nakazującą "usunięcie stwierdzonych nieprawidłowości"?
      Zgodnie z art. 62 prawa budowlanego, obowiązek dokonywania okresowych kontroli,
      ciązy na zarządcy lub właścicielu.......

Proszę podzielić sie z nami sposobem załatwienia tej sprawy.
      Pozdrawiam
      • zarzadca Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 12.02.03, 21:46
        janka35 napisała:

> A może tak wykorzystać art.69 prawa budowlanego i poprosić o pomoc właściwy
        > organ, który wyda decyzję nakazującą "usunięcie stwierdzonych
        nieprawidłowości"

Działanie organu nadzoru budowlanego, podejmowane na podstawie
        art. 69 prawa budowlanego mają na celu usunięcie niebezpieczeństwa dla ludzi
        lub mienia poprzez zastosowanie niezbednych środków zabezpieczających.
        Autor listu nie wspominał o żadnym niebezpieczeństwie...
        Nie ten numer Panie EKSPERCIE.

Pozdrawiam
        • janka35 Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 21.02.03, 22:05
          Może i nie ten numer, ale może zna Pan lepszy, Panie Mądraliński?
          • zarzadca Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 21.02.03, 22:17
            janka35 napisała:

> Może i nie ten numer, ale może zna Pan lepszy, Panie Mądraliński?

Znam różne numery, Wielce szanowny PANIE EKSPERCIE.
          • abcd17 Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 22.02.03, 00:00
            janka35 napisała:

> Może i nie ten numer, ale może zna Pan lepszy, Panie Mądraliński?

Odnosze wrazenie, ze jeden z uczestnikow naszego forum cierpi na jakas fobie.
            Moze powinnismy sie postarac mu pomoc?
            Jak pomoc takim "zarzadcom"?
            :-)
            Pozdrawiam,
            • zarzadca Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 22.02.03, 08:32
              abcd17 napisał:

> janka35 napisała:
              >
              > > Może i nie ten numer, ale może zna Pan lepszy, Panie Mądraliński?
              >
              > Odnosze wrazenie, ze jeden z uczestnikow naszego forum cierpi na jakas fobie.
              > Moze powinnismy sie postarac mu pomoc?
              > Jak pomoc takim "zarzadcom"?
              > :-)
              > Pozdrawiam,
              >

Nie mam takich środków technicznych aby udowodnić,
              Wam DRODZY EKSPERCI, ze robicie sobie na tym
              forum żarty. Mnie to nie przeszkadza, możecie to robic
              talej. Chciałem tylko zasygnalizować o tym fakcie pozostałym
              uczestnikom tego forum. Dziekuję Panu za chęć udzielenia mi
              pomocy. Może jeszcze do tego tematu wrócę jak będe miał
              więcej wolnego czasu.
              Pozdrawiam

zarzadca2@wp.pl
              • abcd17 Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 22.02.03, 23:08
                zarzadca napisał:

> Może jeszcze do tego tematu wrócę jak będe miał
                > więcej wolnego czasu.

Jak dotad to Pan krytykuje wszystkich wokol, domysla sie spisku, neguje
                doswiadczenia i opinie prezentowane przez osoby gotowe sie nimi dzielic nawet
                wtedy, gdy nie sa do konca po linii ze wszystkimi (nieprecyzyjnymi) przepisami.
                Drwi Pan sobie z szeregu osob, odnoszac sie do nich w sposob pejoratywny per
                EKSPERCIE. Nie pamietam by kiedykolwiek podal Pan swoje rozwiazanie, czy
                podzielil sie swoim doswiadczeniem. Czesto za to odnosi sie Pan do braku
                wlasnego czasu co rozumiem. Nie rozumiem jednak dlaczego uwaznie sledzi Pan tak
                dokladnie posty na tym forum i czesto wtraca swoje uwagi w sposob opisany
                powyzej.

Uwazam to za brak szacunku do osob starajacych sie pomoc drugiej osobie.
                • zarzadca Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 23.02.03, 13:33
                  abcd17 napisał:

> Jak dotad to Pan krytykuje wszystkich wokol, domysla sie spisku, neguje
                  > doswiadczenia i opinie prezentowane przez osoby gotowe sie nimi dzielic nawet
                  > wtedy, gdy nie sa do konca po linii ze wszystkimi (nieprecyzyjnymi)
                  przepisami.
                  >
                  > Drwi Pan sobie z szeregu osob, odnoszac sie do nich w sposob pejoratywny per
                  > EKSPERCIE. Nie pamietam by kiedykolwiek podal Pan swoje rozwiazanie, czy
                  > podzielil sie swoim doswiadczeniem. Czesto za to odnosi sie Pan do braku
                  > wlasnego czasu co rozumiem. Nie rozumiem jednak dlaczego uwaznie sledzi Pan
                  tak
                  >
                  > dokladnie posty na tym forum i czesto wtraca swoje uwagi w sposob opisany
                  > powyzej.
                  >
                  > Uwazam to za brak szacunku do osob starajacych sie pomoc drugiej osobie.
                  >

Szanowny Panie Ekspercie

Jeżeli mnie pamięć nie myli, to nie „krytykuję wszystkich wokół”, jak to
                  łaskawie Pan określił. Jak już wcześniej powiedziałem, że bardzo wysoko cenie
                  sobie wypowiedzi
                  Pana „Asam11”, który nie tylko zna przepisy, ale jeszcze je rozumie. Nie
                  przypominam sobie mojej bezpośredniej i obraźliwej krytyki innych osób.
                  Bardzo proszę aby Pan
                  nie czytał moich myśli, bo jeszcze niektórzy Uczestnicy tego Forum pomyślą, że
                  jest Pan magiem. Może Pan jeszcze w przyszłości ze wspólnoty mieszkaniowej
                  stworzyć spółdzielnie mieszkaniową i popadnie Pan w niełaskę u innego mędrca.
                  Ja, na tym forum powiedziałem tylko, że JEDNA OSOBA występuje pod innymi
                  nickami. Nie można mówić o spisku, jeżeli sprawa dotyczy tylko jednej osoby.
                  Wobec tego stwierdzenie Pana odnoszące się do mnie „domyśla się spisku” nie
                  jest niczym uzasadnione. Kolejna łatka: „neguje doświadczenia”. Doświadczeń
                  innych osób chyba nie można zanegować. Można je tylko oceniać, że są np.
                  dobre lub złe. Mogłem negować potrzebę dyskusji na jakiś temat, ale nie
                  negowałem opinii prezentowanych na tym FORUM przez inne osoby. Nie miałem
                  nawet takich myśli aby negować wypowiedzi innych osób, natomiast nie zgadzałem
                  się z wieloma opiniami prezentowanymi na tym forum przez Pana Szanownego
                  Eksperta Witolda Kalinowskiego. Jeżeli Ktoś nazywa siebie Ekspertem, to
                  najczęściej w ten sposób zwracam się do tej osoby . Sam Pan powiedział, że na
                  tym forum jest wielu ekspertów.
                  Moim zdaniem jest Naczelny Ekspert i jeszcze kilku innych. Pana określiłem
                  Ekspertem Dyżurnym, ponieważ czasami udzielał Pan wypowiedzi na pytania
                  kierowane do Eksperta Naczelnego i mam wrażenie, że pełni Pan całodobowy dyżur
                  na tym forum. Nie wiem dlaczego uznaje pan słowo „ekspert” o ujemnym znaczeniu
                  odnoszące się do osób, które w miesięcznikach piszą artykuły i są autorami
                  kilku książek.
                  Pozostaje z poważaniem

zarzadca2@wp.pl

• abcd17 Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 23.02.03, 14:50
                    zarzadca napisał:

>Nie
                    > przypominam sobie mojej bezpośredniej i obraźliwej krytyki innych osób.

Dla mnie (i dla autora/autorki wypowiedzi) odniesienie sie w sposob "nie ten
                    numer Panie ekspercie" jest niestosowne:
                    www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=523&w=4596022&a=4612106
                    > Bardzo proszę aby Pan
                    > nie czytał moich myśli, bo jeszcze niektórzy Uczestnicy tego Forum pomyślą,
                    że
                    > jest Pan magiem.

To kolejna frywolna docinka. Moim zdaniem oczywiscie.

> Może Pan jeszcze w przyszłości ze wspólnoty mieszkaniowej
                    > stworzyć spółdzielnie mieszkaniową i popadnie Pan w niełaskę u innego
                    mędrca.

Nie mam takiego zamiaru. Kolejny dowod, ze swobodnie porusza sie Pan po moich
                    zamiarach, a ten komentarz jest zupelnie nietrafiony, wiec uwazam, ze jego
                    zastosowanie przez Pana jest niekulturalne.

> Ja, na tym forum powiedziałem tylko, że JEDNA OSOBA występuje pod innymi
                    > nickami.

Ktora? Ja takiej pewnosci nie mam. Stad tez uwazam, ze Panskie komentarze do
                    kilku osob, wskazujace na to, ze sa one ta sama osoba, sa nie na miejscu. Moim
                    zdaniem oczywiscie. Moze tym osobom sie podoba.

> Kolejna łatka: „neguje doświadczenia”. D
                    > oświadczeń
                    > innych osób chyba nie można zanegować. Można je tylko oceniać, że są np.
                    > dobre lub złe.

Czepia sie Pan tu sformulowania. Chodzi dokladnie o to co Pan robi. Moim
                    zdaniem stwierdzenie ze czyjes doswiadczenie jest zle bez wskazania na
                    prawidlowe rozwiazanie jest nie fair.

> Mogłem negować potrzebę dyskusji na jakiś temat, ale nie
                    > negowałem opinii prezentowanych na tym FORUM przez inne osoby. Nie miałem
                    > nawet takich myśli aby negować wypowiedzi innych osób, natomiast nie
                    zgadzałem
                    >
                    > się z wieloma opiniami prezentowanymi na tym forum przez Pana Szanownego
                    > Eksperta Witolda Kalinowskiego.

OK, Pan nie sie zgadza z opiniami WK, natomiast nie daje argumentow na
                    podtrzymanie swojego zdania.

> Jeżeli Ktoś nazywa siebie Ekspertem, to
                    > najczęściej w ten sposób zwracam się do tej osoby . Sam Pan powiedział, że
                    na
                    >
                    > tym forum jest wielu ekspertów.

Tak, wywodzacyuch sie z zespolu MiW.

> Moim zdaniem jest Naczelny Ekspert i jeszcze kilku innych. Pana określiłem
                    > Ekspertem Dyżurnym, ponieważ czasami udzielał Pan wypowiedzi na pytania
                    > kierowane do Eksperta Naczelnego i mam wrażenie, że pełni Pan całodobowy
                    dyżur
                    >
                    > na tym forum.

Na tym polega profesjonalizm by poswiecajac niewiele czasu i wysilku sprawic
                    wrazenie na kliencie, ze jest sie caly czas przy nim i jest on dla nas
                    najwazniejszy. Ciesze sie, ze takie wrazenie Pan odnosi. Nie sprawia mi to
                    wiekszych problemow zajrzec na forum raz czy dwa razy dziennie. Pracuje przy
                    komputerze, wiec wystarczy tylko kliknac odpowiednia ikone by przyczytac i
                    odpowiedziec. To dla mnie piece of cake.
                    • janer Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 23.02.03, 17:09
                      Popieram Pana stanowisko Panie Macieju.
                      A na dodatek jestem wdzięczny za Pana obecność tutaj.
                      I chociaż czasami inaczej interpretuję niektore nieprecyzyjne przepisy (nie
                      uważam też, że muszą być precyzyjne), to szanuję Pana opinie i oczywiście
                      wykorzystuję gdy jest mi to wygodne.
                      Pozdrawiam, bez Pana to forum by nie istniało.
                    • zarzadca Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 23.02.03, 17:54
                      abcd17 napisał:

>
                      > > Może Pan jeszcze w przyszłości ze wspólnoty mieszkaniowej
                      > > stworzyć spółdzielnie mieszkaniową i popadnie Pan w niełaskę u innego
                      > mędrca.
                      >
                      > Nie mam takiego zamiaru. Kolejny dowod, ze swobodnie porusza sie Pan po moich
                      > zamiarach, a ten komentarz jest zupelnie nietrafiony, wiec uwazam, ze jego
                      > zastosowanie przez Pana jest niekulturalne.

Pragnę wyjasnic, że na jednym z forów prywatnych zadał Pan pytanie
                      dotyczące zmiany praw wspólnoty mieszkaniowej w związku z trwającymi pracami w
                      Sejmie nad nowelizacja przepisów Kodeksu cywilnego.
                      Zinterpretowałem oczywiście to zbyt przesadnie, bo uważałem że Ekspert nie
                      powinien zadawać takich pytań.

• dozorca1 Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 24.02.03, 07:59
                    Nie
                    > przypominam sobie mojej bezpośredniej i obraźliwej krytyki innych osób.

Ja sobie przypominam szereg pańskich idiotycznych wypowiedzi. Uwagi pod moimi
                    tekstami jakbym miał do czynienia z kimś chorym umysłowo.
    • asam11 Re: OKRESOWE PRZEGLĄDY TECHNICZNE 23.02.03, 22:58
      radom369 napisał(a):

> Poradźcie co może zrobić Zarządca lokatorowi który niE chce wpuścić do
      > mieszkania osoby które mają przeprowadzić obowiązkowe przeglądy techniczne?
      > Czy może na przykład zakręcić gaz delikwentowi aż do czasu wykonania
      > przeglądu instalacji gazowej?? Może są jakieś sposoby na lokatorów którzy
      > notorycznir uniemożliwiają wykonywanie przeglądów . POZDROWIONKA

Przede wszystkim należy zwrócić sie do właściciela lokalu z żądaniem
      udostepnienia lokalu. On powinien mieć w umowie z lokatorem zagwarantowane to
      prawo. Zobowiazanie do udostepniania lokalu na cele związane z utrzymaniem
      stanu technicznego nieruchomości zawarte jest zarówno w ustawie o ochronie praw
      lokatorów jak i w ustawie o własności lokali. Sankcje za nierespektowanie
      ustawy są na pewno trudne. Konsekwentna odmowa jest na pewno uporczywym
      naruszaniem regulaminu , zasad współżycia i ustaw, ale kontrakcje wymagaja sądu
      (nakazy, eksmisje), chyba że interwencja wymaga natychmiastowego działania, ale
      przy przeglądach nie ma to miejsca.
      Odcięcia dostaw gazu w opisanej sytuacji może dokonać dostawca gazu po
      zawiadomieniu go o braku wymaganego prawem pozytywnego wyniku próby szczelności.
      Urząd Nadzoru Budowlanego wyda nakaz zarządcy budynku a nie lokatorowi, nie
      warto mu głowy zawracać.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka