Dodaj do ulubionych

Zarząd z przekrętami

05.08.06, 23:04
Mieszkam w domu który jest własnością WP. Zarząd tego domu robi co chce, nie
informując innych mieszkańców o pracach wykonywanych bez ich zgody. Jak można
prawnie zmusić zarząd do rezygnacji z zajmowanych stanowisk, i jak w razie
przekrętów finansowych postępować? Zgłosić sprawę w prokuraturze?
Obserwuj wątek
    • mieszkanie.i.wspolnota Re: Zarząd z przekrętami 06.08.06, 00:52
      burka11 napisała:
      > Mieszkam w domu który jest własnością WP. Zarząd tego domu robi co chce, nie
      > informując innych mieszkańców o pracach wykonywanych bez ich zgody. Jak można
      > prawnie zmusić zarząd do rezygnacji z zajmowanych stanowisk, i jak w razie
      > przekrętów finansowych postępować? Zgłosić sprawę w prokuraturze?

Zaprzestać płacenia do czasu wyboru nowego zarządu, wybrać nowy zarząd,
      przeciwko staremu skierować pozew do sądu i zawiadomienie o podejrzeniu
      popełnienia przestępstwa do prokuratury.
      Skorzystajcie z pomocy adwokata - opłaci się!
      • mieszkanie.i.wspolnota Re: Zarząd z przekrętami 06.08.06, 00:56
        mieszkanie.i.wspolnota napisał:
        > Zaprzestać płacenia do czasu wyboru nowego zarządu

Oczywiście nastąpi zwłoka w płatnościach, a w rezultacie - kary za zwłokę.
        Kary zapłacić, obciążyć (notą obciążeniową) stary zarząd, bo to on zawinił.
      • serafin666 Re: Zarząd z przekrętami 06.08.06, 07:56
        WP - to chyba Wojsko Polskie i rady wprowadzają w błąd
        • mieszkanie.i.wspolnota Re: Zarząd z przekrętami 06.08.06, 10:25
          serafin666 napisał:
          > WP - to chyba Wojsko Polskie i rady wprowadzają w błąd

Prawda. Przydałoby się trochę więcej precyzji w pytaniach.
          • dobud Re: Zarząd z przekrętami 06.08.06, 13:57
            Ze wszystkim się zgadzam, oprócz ZAPRZESTANIA PŁACENIA !
            To daje argumenty przeciwnikowi. W końcu nie płaci się WAM-owi (zapewne
            zarządcy) tylko wspólnocie. Umowa o zarządzanie zapewne też nie przeiwduje kary
            w postaci zaniechania płacenia, ale TYLKO wynagrodzaenia za zarządzanie, ale
            zapewne reguluje sprawe wypowiedzienia umowy.

Tak naprawdę trzeba by znać szczegóły, a nie strzelać Panu Bogu w okno :-).
            Ciekawe jaki to garnizon ? Może mój ? :-)
      • okemot Re: Zarząd z przekrętami 07.08.06, 23:58
        Jak na eksperta do dość lekko feruje Pan wyroki mając zerową wiedzę na temat
        stanu faktycznego. Dodatkowo niezależnie od tego czy pytający ma rację czy nie,
        rada z niepłaceniem jest dla niego szkodliwa.
        A w życiu bywa różnie. We wspólnocie, w której mam mieszkanie /nie jestem w
        zarządzie/ jest taki jeden który wszędzie widzi oszustwo, kradzież i działania
        niezgodne z prawem /nie wiem czy ma brata bliźniaka/. Raz nawet sam sobie
        ustawę wymyślił aby udowodnić naruszenie prawa przez zarząd. Dopiero co swoimi
        ciągłymi atakami i pomówieniami wykończył całkiem przyzwoity zarząd
        właścicielski, a przede wszystkim doprowadził do tego, że z całą pewnością nikt
        do zarządu się juz nie zgłosi, w obawie przed obrzuceniem łajnem, chociaż i
        wcześniej tłumów chętnych nie było. Temu egzemplarzowi z mojej wspólnoty tez
        Pan sypnie poradą aby nie płacił?

Miłego dnia
        Tomek
    • macrad kilka pytań i wnioski 08.08.06, 00:47
      Nie rozumiem - jeśli dom jest WŁASNOŚCIĄ WP (WP to Wojsko Polskie?), to przecież
      właściciel nie ma obowiązku informowania mieszkańców o tym na co i jak wydaje
      pieniądze! Sam jestem właścicielem kilku domów i moją sprawą jest jakie prace w
      nich wykonuję (oczywiście nie naruszając przy tym praw najemców).
      Z drugiej strony czytam, że w domu jest zarząd. To by znaczyło, że dom nie ma
      jednego właściciela, a co najmniej ośmiu współwłaścicieli (tzw. duża wspólnota
      mieszkaniowa), a WP jest tylko jednym z nich. No ale w takiej sytuacji wystarczy
      przecież skorzystać z praw, zapisanych w ustawie (o własności lokali) - czyli
      skontrolować działania zarządu (takie prawo przysługuje każdemu z
      współwłaścicieli), a potem ewentualnie zarząd zmienić. Oczywiście w przypadku
      uzasadnionego podejrzenia o "przekręty" sprawę można zgłosić w prokuraturze. Ja
      bym tylko przestrzegał przed pochopnymi działaniami, bo można wylać dziecko z
      kąpielą. Czasami spokojna rozmowa i rzeczowe wyjaśnienie wątpliwości daje lepsze
      rezultaty, niż ogłaszanie społecznego buntu. Zaprzestanie wnoszenia opłat uważam
      za działanie po pierwsze bezsensowne (bo bije w samych współwłaścicieli), a po
      drugie - niezgodne z prawem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka