Dodaj do ulubionych

odwołać zarządcę cdn

28.06.07, 22:03
Nie chcę już przebijać babczyka bo wyjaśnił już dokładnie o co chodzi ,ale
historycznie nawiążę do wątku z 2006 nr6999 , który może nie do końca jest
związany z tematem tu poruszanym ale ma jedną część wspólną nieszczęsnego
zarządcę . Dzisiejsi zarządy licencjonowani z braku zainteresowania nimi ze
strony wspólnot do podpisywania umów notarialnych gdzie faktycznie pełnią
rolę zarządcy ,chcą udawać że nimi są poprzez podpisywanie umowy zwykłej
umowy z zarządem wspólnoty gdzie starają się przejąć zarządzanie
nieruchomością ,gdzie devakto taką rolę pełni już zarząd wspólnoty. To
śmiechowisko , a co gorsze niektóre zarządy przekazują nawet pełnomocnictwo
do dysponowania kontem bankowym-samobujcy???? Podpisanie umowy z zarządcą
licencjonowanym (nie notarialnej)nie może skutkowac scedowaniem jakich
kolwiek praw decyzyjnych związanych z zarządzaniem wspólnotą . Czy treść
umowy która mówi ,że zarząd powierza a zarządca przyjmuje w zarządzanie
wogóle ma jakiś sens ? Jak zarząd wspólnoty może powierzyć zarząd ????
Obserwuj wątek
    • gosiakz fakty rodem z Łodzi 29.06.07, 11:05
      cento11 napisał:
      > To
      > śmiechowisko , a co gorsze niektóre zarządy przekazują nawet pełnomocnictwo
      > do dysponowania kontem bankowym-samobujcy???? Podpisanie umowy z zarządcą
      > licencjonowanym (nie notarialnej)nie może skutkowac scedowaniem jakich
      > kolwiek praw decyzyjnych związanych z zarządzaniem wspólnotą . Czy treść
      > umowy która mówi ,że zarząd powierza a zarządca przyjmuje w zarządzanie
      > wogóle ma jakiś sens ? Jak zarząd wspólnoty może powierzyć zarząd ????

W mieście Łódź w większości wspólnot mimo "wybranych" zarządów zakłady
      budżetowe gminy pełnią de facto rolę zarządu i mają nieograniczony dostęp do
      środków na rachunkach bankowych.
      Sąd Okręgowy II Wydział Cywilny w Łodzi, SSO Katarzyna Szymczykiewicz-
      Trzepałkowska ( funkcjonariusz państwowy- to tak na wszelki wypadek gdyby ktoś
      chciał skasować wpis ) nawet się nie zająknąła na zarzut nielegalnego
      dysponowania rachunkiem mojej wspólnoty i pominęła dowód świadczący o tym, że
      moja nieruchomość pozostaje w zarządzie zakładu budżetowego, mimo istnienia
      zarządu wybranego z osób fizycznych.
      • cento11 Re: fakty rodem z Łodzi 29.06.07, 11:50
        O działalności zarządców i firm zarządzających z Łodzi ,tam i nie tylko na
        tamtym terenie słyszało i czytało się już wiele niedobrego a i sam cento miał
        styczność z tymi sprawami. Jednego zawsze zdania nie zmienię o dobrego zarządcę
        czy administratora jak kto woli (mowa oczywiście cały czas o zwykłej umowie)
        naprawdę trudno ,choć nieżle się reklamują.Co może sprawić ,że będzie lepiej ?
        Więcej firm zarządzających ,i mniejsza ilość wspólnot z którymi taki zarządca
        podpisuje umowę, wtedy możemy mówić dopiero o solidnym wywiązywaniu się z
        umowy, no i oczywiście prężny solidny zarząd który ma pieczę nad wszystkim i
        jest cieniem takiej firmy. Tylko skoro zarząd jest prężny ,wyuczony i umie
        zarządzać wspólnotą to po cholerę podpisuje umowę z adminem???? Sam się nad tym
        zastanawiałem i według mnie to brak czasu , praca ,lenistwo członków zarządu a
        do tego naciski niektórych właścicieli typu-a weżmy do pomocy firmę-i tak się
        nieraz składa ,że ci akurat właściciele dziwnym trafem są dobrymi znajomymi
        pewnej firmy zarządzającej. Tu się nie ma co obrażać i fukać na centusia bo to
        wszystko wiem z praktyki co nie oznacza ,że jest to regóła . Wszystko co piszę
        robię to zawsze z myślą o dobrze właścicieli i wspólnot a to ,że oni sami nie
        zawsze zdają sobie sprawę z tego ,że są właścicielami a co za tym idzie to
        właśnie oni mają głos decydujący to już trudno. Wiem nie zawsze są społeczności
        które potrafią samodzielnie i zdecydowanie kierować pewnymi sprawami , ale nie
        powiecie chyba ,że nie znajdzie się dwoje lub troje ludzi do zarządu którzy
        obejmą całość i pokierują wspólnotą?? I tu dochodzimy do bardzo ważnej
        rzeczy ,a mianowicie ,że zarząd wspólnoty to jednak bardzo ważna i
        odpowiedzialna sprawa ,taki zarząd może wspaniale pokierować wspólnotą ,równie
        dobrze może wszystko schrzanić albo samodzielnie albo poprzez dobranie sobie
        kiepskiego lub cwanego zarządcę. Nie do końca chce mi się wierzyć ,że zarządca
        pozostawiony sam sobie bez nadzoru zarządu ,mający powiedzmy 40 wspólnot będzie
        interesował się problemami takiej wspólnoty z jakims szczególnym
        zainteresowaniem , będzie za to wspaniale kasował co miesiąc a petentów zbywał
        ciągłym brakiem czasu i innymi wykrętami. Już pewnie część z was mówi sobie
        zaraz zaraz zkąd ja to znam tak właśnie jest z naszą firmą ,wtedy po prostu
        stawia się warunek albo się wyrabiacie ,albo zmniejszamy wam stawkę na zebraniu
        rocznym albo żegnajcie, nie można sobie pozwolić na złą obsługę skoro płaci za
        nią wspólnota a rynek jest naprawdę nasycony zarządcami i będzie jeszcze
        więcej. pozdrawiam centusiaczek i weżcie się do roboty panowie panie zarządcy
        bo to od was dużo zależy i waszego zaangażowania we wspólnotę , jeżeli nie
        włożycie w tę pracę trochę serca to kiepsko was widzę , a życzę wam jak
        najlepiej bo jednak jesteście potrzebni ,nie każda wspólnota i jej zarząd od
        razu pociągną za lejce zarządzania sami ,pomagajcie im ale tak aby się nie
        zrazili do zarządców i mieli dobry przykład .centusiaczek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka