23.10.03, 20:54

Witam forumowiczów i od razu przechodzę do żeczy.

Co potrzeba lub jakie zezwolenia są potrzebne do remontu dachu ( położenie
nowej papy )oprócz uchwały?

Będę wdzięczny za dogłębną odpowiedź Ekspertów no i tych któży to przeszli .
Obserwuj wątek
    • pyckal Dachy - nic się nie da zrobić 24.10.03, 02:05
      chomik24 napisał:

>
      > Witam forumowiczów i od razu przechodzę do żeczy.
      >
      > Co potrzeba lub jakie zezwolenia są potrzebne do remontu dachu ( położenie
      > nowej papy )oprócz uchwały?
      >
      > Będę wdzięczny za dogłębną odpowiedź Ekspertów no i tych któży to przeszli .

Najpierw tżeba napisać podanie do użędu, a jak użędnik takie podanie pżeczyta,
      to pęknie ze śmiechu.
      • kaja99 Re: Dachy - nic się nie da zrobić 24.10.03, 11:07
        pyckal napisał:

> Najpierw tżeba napisać podanie do użędu, a jak użędnik takie podanie
        pżeczyta,
        > to pęknie ze śmiechu.

Prawo budowlane jest bardzo ogolnikowe w tym względzie i właściwie istnieje
        wiele sytuacji, kiedy trudno powiedzieć, w którym miejscu mamy do czynienia z
        remontem, a kiedy tylko z konserwacją (oczywiście są też przypadki
        jednoznacznie sklasyfikowane i nie pozostawiające swobody interpretacji).
        Większość urzędników własnie pęka ze smiechu, gdy zgłasza im się każdą naprawę
        ( i zwleka z pracami czekając miesiąc na reakcję!). A zdrugiej strony - są
        sytuacje, kiedy wypadałoby zachować szczególną ostrożność i rzeczywiście,
        zgłaszać prawie wszystko.
        • andrzejra99 Re: Dachy - nic się nie da zrobić 25.07.15, 16:38
          Jeśli już jesteśmy przy temacie dachy, czy położenie gontu zamiast dachówki to dobry pomysł?
          Mam ograniczony budżet, więc szukam jakiejś alternatywy. myślałem o czymś takim: matizol.pl/gonty-matizol/
          • pawelec47 remont dachu -kiedy ? 06.08.15, 12:42
            mieszkam na poddaszu w kamienicy gdzie jest wspólnota /duża/. Czy istnieją przepisy ,normy
            budowlane które zobowiązują wspólnotę do przeprowadzenia remontu dachu /wymiany pokrycia/ co ileś lat. U nas od od ostatniego remontu minęło już 20 lat. W ciągu ostatnich kilku lat miałem serię niewielkich zalań po których wspólnota przeprowadzała drobne konserwację odwlekając remont całości /wiadomo koszty/.Poruszałem temat remontu na zabraniu ,ale ciągle słyszę pytanie czy zalało?.Czy to znaczy ,ze moje mieszkanie musi zostać
            kompletnie zalane żeby wspólnota zdecydowała się na remont? czy istnieją przepisy na które
            mogę się powołać?

• koziorozka Re: remont dachu -kiedy ? 06.08.15, 16:44
              pawelec47 napisał:
              > czy istnieją przepisy na które mogę się powołać?

Nie ma takich przepisów. O tym na co wspólnota wydaje pieniądze, jakie remonty przeprowadza decyduje większość (udziałami) właścicieli podejmując uchwały.
              • pawelec47 Re: remont dachu -kiedy ? 11.08.15, 13:06
                No nie jest tak ,że wspólnota podejmuje uchwały " sobie a muzom" bo właściciel przynajmniej teoretycznie dysponuje orężem prawnym w postaci chociażby art.25 Ustawy o wł.lok.,może zaskarżyć uchwałę naruszającą zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną - chodzi mi oto , czy te zasady są gdzieś sformułowane?Ponadto istnieje art.222 par.2 kc "właścicielowi nieruchomości przysługuje roszczenie o zaniechanie naruszeń własności"
                Czy ktoś to praktycznie przećwiczył pozywając wspólnotę o remont dachu? No bo skoro łożę na fundusz remontowy to woda nie powinna lać mi się na głowę.
                • koziorozka Re: remont dachu -kiedy ? 11.08.15, 15:55
                  Pytanie: "Czy istnieją przepisy ,normy
                  budowlane które zobowiązują wspólnotę do przeprowadzenia remontu dachu /wymiany pokrycia/ co ileś lat."
                  Odpowiedź: Nie, nie istnieją.

Co rozumiesz, przez "pozywając wspólnotę o remont dachu"? Sąd miałby nakazać wspólnocie wykonanie remontu? Nie widzę takiej możliwości.
                  Roszczenia możesz mieć, ale na pewno nie z przytaczanych przez ciebie artykułów.
                  Pomyśl jak sprawić, żeby wspólnota (lub jej ubezpieczyciel) zwracały ci koszt remontu po zalaniu. Jak zapłacą raz i trzeci, to może bardziej ochoczo pomyślą o podjęciu uchwały.
                  • nowikana Re: remont dachu -kiedy ? 11.08.15, 23:42
                    Sąd nie może nakazać Wspólnocie podjęcia uchwały w jakiejś sprawie, może tylko już podjętą uchwałę uchylić. Jest w tym zakresie wyrok Sądu Najwyższego. Możesz zgłaszać Wspólnocie kolejne szkody, żądając ich rekompensaty. Jeśli Wspólnota (w praktyce jej ubezpieczyciel) odmawia wypłaty może pozwać wspólnotę o odszkodowanie. Jak napisał koziorozka jak Wspólnota zapłaci kilka razy, to może zachęci ją do remontu . Mozesz też spróbować zwrócic się do Powiatowego Nadzoru Budowlanego, ale on wkroczy dopiero jak stan dachu będzie stważał zagrożenia dla zdrowia lub życia
                    • pawelec47 Re: remont dachu -kiedy ? 12.08.15, 13:15
                      jeżeli powołujesz się na orzecznictwo SN to może jakieś konkrety ,numer sprawy itp.
                      Tak samo jak ktoś pisze,że widzi/nie widzi takiej możliwosci to może zasadna byłaby próba jakiejś analizy prawnej ,a nie czyjś osobisty punkt widzenia niczym zresztą nie poparty.
                      Dlatego zależy mi na zdaniu rzeczywistych a nie domorosłych ekspertów , no, ale cóż zdajsie są na urlopie.
                      • mire_k56 Re: remont dachu -kiedy ? 12.08.15, 14:09
                        pawelec47 - zadałeś proste pytanie
                        >>>>Czy istnieją przepisy ,normy budowlane które zobowiązują wspólnotę do przeprowadzenia remontu dachu /wymiany pokrycia/ co ileś lat.
                        Przykro ,że nie wystarczy Ci prosta odpowiedź. NIE, nie ma takich przepisów.
                      • nowikana Re: remont dachu -kiedy ? 13.08.15, 00:10
                        Chcesz porady fachowców? To idż do radcy prawnego lub adwokata. Dostaniesz opinę na kilka stron, z orzecznictwem, zapłacisz jakiś 300 zł. A sens będzie taki sam.
                        • pawelec47 Re: remont dachu -kiedy ? 13.08.15, 08:31
                          no,bez obrazy ,ale jeśli udziela się informacji to powinna ona być rzetelna i konkretna.
                          Jeszcze odnośnie tekstu ustawy o własności lokali :jest tam mowa o zasadach prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną . Czy jest to tylko pustosłowie, czy rzeczywiście istnieje jakiś dokument ,akt prawa ,który je formułuje ?.Może jakiś prawnik
                          mógłby odnieść się do przywołanych przeze mnie przepisów. ? Proszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka