Dodaj do ulubionych

KOTKA 15 LAT - POMOCY

25.06.05, 15:25
Moja kotka, cały czas przebywająca w domu od jakiegoś czasu dławi się
płynami. Mam wrażenie, iż po piciu kociczka "odkrztusza płyny", wygląda tak
jakby nawet noskiem jej wypływało. Boję sie, że się zadławi. Byłam u lekarzy -
nic nie pomogli - zdjęcie rtg nie wykazało żadnych zmian, kociczka nie ma
problemów z zapaleniem krtani itp. Je normalnie, normalnie się załatwia,
tylko ten problem z piciem:( Czy mają Państwo jakieś sugestie? Proszę o
pomoc. Ewa
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: KOTKA 15 LAT - POMOCY 25.06.05, 18:05
      Rozumiem, że ogólny stan kotki nie budzi zarzutów. Węzły chłonne nie sa
      powiększone? Jak tam stan klatki piersiowej (bo rozumiem, że zrobione było
      zdjecia własnie klatki), serduszka, płuc? Nie ma czasem problemów z gardłem???
      A co dajesz jej do picia??? A czy ma problemy z przyjmowaniem pokarmów?
      Czy Twój kot czasem kaszle (jeśłi tak to kiedy najczesciej), czy problemy
      pojawiają się tylko podczas picia???
      Czekam na info - ava
      • eni1976 Re: KOTKA 15 LAT - POMOCY 25.06.05, 18:41
        Ogolny stan jest bardzo dobry - zdjecie rtg wykazalo, ze wszystkie narzady sa w
        porzadku (oczywiscie biorac pod uwage wiek mojej kici), wezly chlonne w
        porzadku - brano pod uwage przetoke (z racji usunietego kla) ale takze nie ta
        opcja. Zdjecia rtg ma robione raz w roku, z racji nowotworu gruczolu mlecznego -
        aby wiedziec jak sie rozwija guz. Nie ma przerzutow na pluca (szczerze mowiac
        to byla pierwsza rzecz o jakiej sobie pomyslalam) ale takze nic nie wykazano.
        Zapalenie gardla wykluczone. Do picia dostaje wode oraz (mniej wiecej raz na
        tydzien) mleko. Nie ma tych problemow jak je sucha karme - to kaszlenie z
        dlawieniem wystepuje tylko przy plynach - w trakcie picia oraz po. Boje sie ze
        sie zadlawi. Nie ma zadnych innych problemow - jest raczej dziarska, moze
        bardziej "stateczna" ale to raczej z racji wieku. Przy badaniach temperatura w
        normie (lekko obnizona), wezly w normie - dziasla, zeby (resztka:) wszystko
        dobrze. Konsultuje sie z dwoma lekarzami. Jeden z nich zaproponowal zmiane
        diety (mala miala powiekszone zoladek, watrobe i jelita - zasugerowano, ze
        dlawi sie ze wzgledu na uciska na pluca) w tej chwili je karme dla seniorow -
        uklad pokarmowy juz nie wykazuje odstepstw a krztuszenie pozostalo :(
        Ewa
        • avasawaszkiewicz Re: KOTKA 15 LAT - POMOCY 26.06.05, 20:28
          Może to dziwnie zabrzmi ale być może, po usunięciu kła jak mówisz - choć nie
          wiem kiedy to było, wypada jej język stąd przy pokarmach wilgotnych ślini się.
          Być może dlatego, że teraz lubi tak właśnie jeść po "świńsku". Być może ma przy
          tym ubaw, że jej się tak robi i czyni to specjalnie lub też podświadomie tak
          się ucząc jeść bez jednego zęba - na podobnej zasadie jak ludziom lepiej
          smakuje zupa gdy siorbią :). Być może przyczyną tego stanu jest jakas nowa
          miska, czy lub niesmaczna karma? A moze ma porażoną jedna stronę nerwów
          jezyka??? Trudno mi powiedzieć.
          O ile kotka ma apetyt i bez problemu sobie z tym radzi może poporstu kontroluj
          jej posiłki - na wszelki wypadek i zobaczymy czy po pewnym czasie jej to nie
          minie.
          Pozdrawiam - ava
          • wiesia.and.company Re: KOTKA 15 LAT - POMOCY 27.06.05, 12:12
            A może postaw jej miseczkę z płynem troszeczkę wyżej? Ja tak stawiałam na
            książce na tyle dużej, że miska z niej nie zjeżdżała. Nie za wysoko, ale też i
            nie na podłodze. A nuż?
            Pozdrawiam Ciebie i dzielną kicię i życzę zdrowia. No i żeby się nie
            zachłysnęła.
            Trzymajcie się!
            • jul-kot Re: KOTKA 15 LAT - POMOCY 28.06.05, 17:10
              Witaj!
              Jeden z moich kocurów miał usuwany kieł, nie ma kłopotów z językiem, je i pije
              normalnie.
              Może Twoja kotka ma niedrożny nos z powodu przerostu śluzówki lub polipa w
              jamie nosowej, zdarza się to np. po przebytym i nie doleczonym w przeszłości
              kocim katarze skomplikowanym stanem zapalnym zatok. Sprawdź jak kotka oddycha,
              czy bez kłopotów i cicho oddycha nosem. Być może, jeśli ma zatkany próbuje
              oddychać pyszczkiem i stąd może mieć kłopoty przy piciu, gdy płyn dostaje się
              do dróg oddechowych. W razie wątpliwości poproś lekarza o sprawdzenie.
              Pozdrawiam, Juliusz.
    • weatherwax Re: KOTKA 15 LAT - POMOCY 29.06.05, 00:39
      Spróbuj postawić jej miseczkę wyżej, albo podać wodę w czymś wysokim. Moja
      kotka chętniej piła wodę z wazonu, do którego w ogóle nie musiała się schylać.
      Z tym, że ona miała przerzuty na płuca. Ale sapróbować można.
      Pozdrawiam.
    • eni1976 Re: KOTKA 15 LAT - POMOCY 05.07.05, 23:30
      BARDZO DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA DOBRE RADY - KOLEJNE KONSULTACJE NIC NIE WNIOSLY
      NIE POZOSTAJE MI WIEC NIC INNEGO TYLKO OBSERWACJA MOJEGO SLONCA. ZYCZE
      WSZYSTKIEGO DOBREGO WSZYSTKIM WAM I WASZYM STWORZONKOM. POZDRAWIAM. EWA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka