Gość: uma.pax IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 13:45 co jest fajnego w tamtych okolicach :) oprocz nowego basenu :) przyjdzie mi sie tam niedlugo przeprowadzic i chcialabym wiedziec czy to fajne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Przemek Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 14:44 Kaufland ;-) A poważnie to np. Solar (korty, siłownia itp.) na Beskidzkim. Samo osiedle jet fajne, przynajmniej ta część gdzie Morskie Oko, Roztoki, Doliny Miętusiej ;) itp. Stosunkowo spokojnie, dużo zieleni, stosunkowo blisko na Szyndzielnie, Straconkę,do centrum też można spokojnie na piechotę się wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 14:47 Zapomniałem o najważniejszym, "Polmos" prawie pod oknami. A takie sąsiedztwo zobowiązuje :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: os karpackie IP: *.c29.msk.pl 10.05.06, 18:06 Z Karpackiego blisko do Straconki???? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
lotos.flower Re: os karpackie 10.05.06, 18:11 pewnie że blisko Andersa w dół do hotelu Magura i juz jesteśmy na Złotych a z tamtąd to juz blisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 08:43 Wiesz, ja dużo chodzę i dla mnie to blisko. Dla kogoś, kto do sklepu za rogiem jeździ autem (no offence) to straaaaaszny kawał drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkajacy Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:02 bardzo dobre polozenie: blisko w gory, do centrum, na zakupy. 2 banki na osiedlu: ing i pko, kaufland. Kosciół, szkoła podstawowa i gimnazjum, prywatna szkoła katolicka, duzo zieleni, szczegolnie nowopowstajacy park na gorkach, brak problemow z miejscami parkingowymi, parking strzezony, bardzo dobra komunikacja autobusowa do kazdej dzielnicy, basen, rzut beretem do kortów i siłowni za wiaduktem, calodobowa stacja benzynowa (alkohol), w miarę bezpiecznie po zmroku (jednostka A i B, gorzej z C), postój taksówek, fajna knajpa z tanim piwkiem, klimatem i parasolkami (Watra). Dodatkowo atutem jest to iż osiedle położone jest przy głownej drodze, od której oddzielone jest barierą dżwiekochłonna (jedn.A) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podpalacz_stodol Re: os karpackie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.06, 22:19 brak problemu z miejscami parkingowymi? no to mnie rozbawiles do łez!!! haha... tam jest koszmar z jakimkolwiek miejscem do parkowania! ciekawe co robią auta, które stoją na wzdłuż ul. Filomatów (tak, że na jej górnym odcinku często nie sposób, aby mineły się dwa auta)? hmmm.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek-bb Re: os karpackie IP: *.barbara.ds.polsl.pl 11.05.06, 09:52 ...otóż jako dziecko karpackiego:) powiem tak ... mieszkam tam od ponad 21 lat ( no teraz juz troche mniej mieszkam bo studjuje poza bielskiem) ... jest to typowe polskie blokowisko z jego wadami i zaletami ... zalety zostały już wymienione, natomiast jakoś mało wad ... mieszkam na jednostce "c" takze pewnie widze najwięcej wad ... jednostki a i b wydają się być przyjaźniejsze ... ale niewątpliwie jest cała masa patologii społeczniej, podsklepowych pijaków, niedorosłej młodzieży która włóczy się po kolejnych klatkach bloków niewiadomo czego szukając ... jest wiele włamań do piwnic, kradzieży samochodów itd ... na "c" brakuje boiska z prawdziwego zdarzenia dla dzieciaków, jak byłem młodszy to grywaliśmy na ulicy a bramką był śmietnik;) ... o dziwo w nocy jest w miare spokojnie i to chyba teraz już na wszystkich jednostkach ... ogolnie da się żyć choć trzeba się przyzwyczaić (no i mają montować kamery o ile sie nie myle takze będzie jeszcze troche bezpieczniej) ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalaMI Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:33 Nie przesadzaj z tą masą patologii. To naprawdę spokojne blokowisko, przynajmniej jedno ze spokojniejszych w Bielsku. W nocy faktycznie jest w miarę bezpiecznie. Mam porównanie bo kiedyś mieszkaliśmy na Śródmiejskim. Nie chcę obrażac nikogo, ale to dopiero było dla mnie obrzydliwe miejsce. Na Karpackim mieszka dużo młodych ludzi i to też jest jego zaletą. Polecam. Zwłaszcza jednostkę B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BylamIsieZmylam Re: os karpackie IP: *.pool8546.interbusiness.it 16.05.06, 10:59 Owszem mieszka bardzo duzo mlodych ludzi wloczacych sie po klatkach gdzie cpaja,pija alkohol i obmyslaja jak tu komus cos ukrasc. Jako mloda dziewczyna,przechadzajaca sie miedzy blokami,nikomu nie znana,mozesz zostac zgwalcona,ewentualnie okradziona lub jedno i drugie,zalezy czy jestes atrakcyjna.Jako mlody chlopak pobity i okradziony,bo to przeciez teren zamkniety karpackich ziomow.Zreszta czemu tu sie dziwic skoro okradaja nawet swoich,czego bylam swiadkiem.Pozatym bloki sa brzydkie,zaniedbane i ani troche przytulne.W nic sie nie oplaca inwestowac bo i tak zaraz zniszcza.W nocy bym tam nie przeszla nawet gdybym miala okrazyc cale bielsko.A swoje dziecko nie chcialabym tam wychowywac.Jedno wielkie smietnisko. Niestety czasami nie mamy wyboru i musimy mieszkac tam gdzie nas poniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 11:54 jasne dla tych co sie wyprowadzili do domkow jednorodzinnych kazde osiedle bedzie smietniskiem i wszedzie beda bic i gwalcic. Przesadzasz kobieto a moze w ogole tu nie mieszkalas? jesnostka A i B wszystkie bloki sa slicznie kolorowe z zewnatrz. A moze to Ty bylas takim typem zaczepnym ze wszyscy Cie chcieli bic i gwalcic? nie rozumiem takich komentarzy jak ten powyzej. Dla takich ludzi osiedla zawsze beda patologia. zaloze sie ze ona sama wystawala na klatkach. Karpackie to calkiem fajne osiedle, zwlaszcza jednostka A gdzie jest duzo zieleni. Kiedys moze i tak bywalo ze mlodziez robila zadymy ale to juz nie to pokolenie.. Teraz tamto pokolenie pozakladalo juz w większości swoje rodziny i wiekszosc sie wyprowadzila. A to o czym piszesz było 15 lat temu. Teraz tu jest cicho i spokojnie. Moze troche niebezpiecznie bywa na jednostce C (ktora ma sie nijak do pozostalej czesci osiedla (jest po drugiej stronie Alei Andersa), a wynika to z faktu, iż jest to najnowsza część osiedla a więc i towarzystwo mieszkające tam nie wyrosło.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Karpackiego Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 18:18 Mieszkaniec - chyba niedowidzisz pisząc, że wszystki bloki na jednostkach A i B są kolorowe. Chyba nie dosłyszysz pisząc, że jest cisza i spokój skoro do późnych godzin nocnych blokersi i blokersówy piją piwo, wino i t.p., rzucają tzw. mięsem, a na ławeczkach równiez spółkują. Popatrz rano na pozostawione puszki, butelki i prezerwatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: os karpackie IP: *.c31.msk.pl 16.05.06, 21:50 Sorry, ale ty chyba nie widziałeś prawdziwego blokowiska. Miałem (niestety) okazję pomieszkać przez jakiś czas na osiedlu 1000-lecia w Katowicach i dla mnie Karpackie to prawdziwa sielanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidka Re: os karpackie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.05.06, 00:32 Popieram Przemka. 20 lat w Katowicach na os. Witosa to koszmar w porównaniu z mieszkaniem na Karpackim. Niektórzy blokowiska nie widzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 11:20 to fakt... na osiedlu Witosa dzień w dzień stała ekipa za przystankiem autobusowym i patrzyli kto wysiada a jak kogoś nie znali to łomot z wielkim hukiem. na karpackim nie dostaniesz w ryj juz przy wysiadaniu z autobusu Odpowiedz Link Zgłoś
pieprz.kajenski Re: os karpackie 17.05.06, 14:51 Gość portalu: Przemek napisał(a): > Sorry, ale ty chyba nie widziałeś prawdziwego blokowiska. > Miałem (niestety) okazję pomieszkać przez jakiś czas na osiedlu 1000-lecia w > Katowicach i dla mnie Karpackie to prawdziwa sielanka. możesz rozwinąć myśl, tak z ciekawości. Też mieszkałem dwa miesiące na 1000leciu dolnym w Katowicach, ale miałem zgoła odmienne odczucia. Mieszkało się tam dosyć przyjemnie jak na osiedle bloków oczywiście. Na bezpieczeństwo też nie narzekałem i z tego co mi wiadomo źle pod tym względem tam nie jest, a osiedle ma wiele zalet moim zdaniem szczególnie jesli wziąć pod uwagę jego wielkość. Co do Witosa się zgodzę. Odkąd mieszkam w katowicach słysze o nim same niepochlebne opinie. No a samo Krapackie(A,B), choć nie mieszkałem tam wydaje się być OK. Na pewno lepsze niż np. beskidzkie, czy ZŁ przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:06 > możesz rozwinąć myśl, tak z ciekawości. W czasie mojego, okołu półrocznego mieszkania tam (1000-lecie górne): - ukradli mi podczas przeprowadzki pralkę (została dosłownie na dwie minuty niepilnowna pod windą) - włamali się do skrzynki pocztowej - na moich oczach (byłem na balkonie) wyrwał blokers babince torbę i uciekł. A oprócz tego to betonowa pustynia, bez wyrazu, z dużą rotacją mieszkańców (co o czymś świadczy). > No a samo Krapackie(A,B), choć nie mieszkałem tam wydaje się być OK. No to dla porównania. W ciagu dwóch lat mojego mieszkania na Karpackim (A) nie widziałem _ani_jednej_ sytuacji gdzie ktoś kogoś zaczepiał, itp (a łaże po nocy, bywa, że w stanie wskazującym ;-). Kilka razy przypadkowo zostawiłem otwarte auto i nic się nie stało. Dużo zieleni, ludzie się znają. Odpowiedz Link Zgłoś
pieprz.kajenski Re: os karpackie 17.05.06, 19:12 co do twoich przygód, to faktycznie nie sa zachęcające. Ja w każdym razie nie spotkałem się z takimi ekscesami, a znajomi którzy tam mieszkają długie lata też nie narzekają. Natomiast co do argumentu, że jest to betonowa pustynia, bez wyrazu i w dodatku bez zieleni, to jak dla mnie chyba musiałeś patrzeć na to osiedle skrajnie krytycznym okiem. Raz że same budynki architektonicznie są niczego sobie i mało widziałem bloków, które mogłyby im dorównać, szczególnie z tamtego okresu, dwa, że sama urbanistyka osiedla jest bardzo dobrze zaplanowana i funkcjonalna i naprawde nie rozumiem argumentu z brakiem zieleni. Jak dla mnie to osiedle jest bardziej zielone niż Karpackie-może spędziłeś tam miesiące jesienne i zimowe;- ). Park chorzowski wzdłóż osiedla też jakoś wyklucza tą pustynię. Jednym słowem życzyłbym sobie więcej tak rozplanowanych osiedli. A co do rotacji to akurat nie jest wyznacznik, większym jest cena, która na 1000leciu nie jest niska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwo2 Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 23:25 mieszkałem w bloku przy Chrobrego 32. pewnego wieczora stoję sobie na balkonie i patrzę a tam kibole ruchu leją się pasami z gieksiarzami na środku ulicy niedaleko przystanku autobusowego. Nagle nadjeżdża autobus i co się dzieje: kibole leją się dalej a kierowca autobusu miejskiego próbuje ich wyminąc UWAGA!! po chodniku. eheheh TO JEST CALE TYSIACLECIE. Na karpackim tego nie ma tak więc plus dla Karpackiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: os karpackie 22.05.06, 13:45 Jak się okazuje, takie historie zdażają się tam nadal miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3360739.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Re: os karpackie IP: *.cei.com.pl 22.05.06, 15:17 a pan pieprz kajeński to gdzie spojrzę to na siłę broni katowic i udowadnia że Bb gorsze. Powiedz mi co widzisz pięknego na tysiąclecia? Kukurydziaki? Może fajne z zewnątrz ale za wysokie i zaniedbane. 20 piętrowe klocki? Daj spokuj kolejny moloch. Zieleń? Gdzie tam masz zieleni więcej niż na Karpackim. Generalnie wolę Karpackie choć sam mieszkam na Słonecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
pieprz.kajenski Re: os karpackie 22.05.06, 17:23 nie bronię katowic twierdząc, że BB gorsze. Nigdy nawet tak nie pomyślałem i zawsze z przyjemnością wracam do Bielska. Po prostu piszę o tym gdzie moim zdaniem ktoś mylnie postrzega to miasto, a przez stereotypy często ma to miejsce. Choćby ostatnio natknąłem się w internecie na przewodnik po hotelach w Polsce w którym autor opisał Katowice jako miasto bez zabytkowej zabudowy, składające się jedynie z opustoszałych robotniczych dzielnic do których można się dostać jedynie taksówkami. Dlatego nie dziw się, że zwracam uwagę n atakie przekłamania jak choćby czyste powietrze w Bielsku, a w katowicach końca ręki nie widać. Choć pewnie często można to odebrać jako właśnie ślepą obronę Katowic. PS. Jeśli nie widzisz nic fajnego w tysiącleciu, to OK. Mnie się to osiedle podoba. Jest przede wszytkim dobrze rozplanowane i wbrew temu co piszesz jest duzo zieleni, a za rogiem WPKiW, super skomunikowane i archirektura tych budynków też jest na jako takim poziomie w przeciwieństwie do większości blokowisk w Polsce i nie chodzi mi tutaj jedynie o kukurydze i z tego co widzę to są systematycznie odnawiane i co ważne nie w jogurtowe kolorki. I info dla co poniektórych: nie sa to budynki z wielkiej płyty. www.smpiast.pl/images_galeria/fot_012.jpg x12.putfile.com/1/1416393068.jpg x12.putfile.com/1/1416471311.jpg www.wiezowce.katowice.pl/images/kukurydze4.jpg i4.photobucket.com/albums/y120/olekbest/1.jpg upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Tysiaclecie2005.jpg x12.putfile.com/1/1416435070.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BylamIsieZmylam Re: os karpackie IP: *.pool8546.interbusiness.it 17.05.06, 12:06 Masz racje,moje obserwacje tycza sie jednostki c.Wierze,ze a i b jest inne.Nie mieszkalam tam nigdy,ale przez dosc dlugi czas przebywalam codziennie.Znalam ludzi,ktorzy wlasnie sie tam wychowali i slyszalam nieraz nieprzyjemne historie. Zreszta z jakiejs przyczyny policjanci patrolowali teran wieczorami...kradzieze samochodow,podejrzane grupki na klatce itp.Mysle,ze duze osiedle w stylu karpackiego nigdy nie bedzie bardzo ladne,przytulne,do konca bezpieczne-to normalne i to negatywne strony osiedla.Nie twierdze,ze wszyscy mieszkajacy na osiedlu sa zepsuci,ale osiedle to masowka i scieranie sie wielu srodowisk ,w tym patologicznych. Nie bylam typem zaczepiajacym,nie mialabym smialosci,ani potrzeby.Znalam natomiast (nie z wyboru) tych zaczepiajacy i ich myslenie nieraz przyprawialo mnie o ciarki.I zaznacze,ze wszyscy,ktorych znalam wlasnie tam wyrosli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Karpackiego Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:47 Do tych, ktorzy uważają, że jeżeli osiedle jest lepsze od osiedla Witosa w Katowicach to znaczy, że jest dobre. Przypominam pytanie, ktore zapoczątkowalo wątek: >co jest fajnego w tamtych okolicach :) oprocz nowego basenu :) przyjdzie mi >sie tam niedlugo przeprowadzic i chcialabym wiedziec czy to fajne miejsce. Pytający/a nie prosil/a o porównanie z najgorszymi. Proszę piszcie więc o realiach osiedla Karpackiego / z ewentualnym podziałem na jednostki, bo to istotne/. Moim subiektywnym zdaniem plus to: zadowalająca ilośc sklepów, kiosków z art.spozywczymi (w tym Kaufkand). Minus - brak sklepów z art. przemyslowymi (praktycznie tylko Kaufland, brak miejsc do parkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: os karpackie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:57 > Do tych, ktorzy uważają, że jeżeli osiedle jest lepsze od osiedla Witosa w > Katowicach to znaczy, że jest dobre. Obiektywnie osiedle (jednostki A i B, C nie znam) jest dobre w porównaniu do jakiekolwiek znanego mi blokowiska. Oczywiście z zastrzeżeniem, że to jednak blokowisko, więc takiego spokoju i bezpieczeństwa jak na strzeżonym osiedlu domków nigdy tu nie będzie. >co jest fajnego w tamtych okolicach :) oprocz nowego basenu :) A o tym to już pisałem wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qbic Re: os karpackie IP: *.c31.msk.pl 04.06.06, 23:44 Jak ktoś będzie kupował mieszkanie - radzę się zainteresować w którym okresie powstawał dany blok. Ja akurat mieszkam na A, w bloku, gdzie mieszkają głównie ludzie starsi, więc cool. A z tymi pijaczkami - to tylko niektóre klatki i konkretne typki. Podczas całego życia na ośce zajobali mi tylko 10kg makulatury :) Odpowiedz Link Zgłoś