Dodaj do ulubionych

Thanks Guys!

05.02.10, 14:33
Przejdziem Wisle,przejdziem Warte,bedziem latac Herculesami;)
wiadomosci.onet.pl/2124292,11,afganistan_awaryjne_ladowanie_polskiego_samolotu,item.html
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Thanks Guys! 05.02.10, 14:34
      browiec1 napisał:

> Przejdziem Wisle,przejdziem Warte,bedziem latac Herculesami;)
      > wiadomosci.onet.pl/2124292,11,afganistan_awaryjne_ladowanie_polskiego_samolotu,item.html

Ciebie choroab rynsztokowa tez juz dotknela?
      • browiec1 Re: Thanks Guys! 05.02.10, 14:45
        Niby czemu?
        • bmc3i Re: Thanks Guys! 05.02.10, 14:52
          browiec1 napisał:

> Niby czemu?

te kpiny to rodem wprost z NIE i amerykanscyantychrysci.com.pl
          • browiec1 Re: Thanks Guys! 05.02.10, 14:57
            To nie kpiny a jedynie smutna prawda.
            • bmc3i Re: Thanks Guys! 05.02.10, 16:19
              browiec1 napisał:

> To nie kpiny a jedynie smutna prawda.

To prawda powinna brzmiec, ze Klich powinien kupic jednego C-130J zamiast kilku
              nikomu niepotrzebnych Bryz, a nie "Przejdziem Wisle,przejdziem Warte,bedziem
              latac Herculesami"
      • maciekqbn Re: Thanks Guys! 05.02.10, 21:58
        bmc3i napisał:
        > Ciebie choroab rynsztokowa tez juz dotknela?

A Ty uważasz, że wszystko co jest 'Made in USA' jest the best, nawet jeśli jest
        złomem?
        Cos mi to przypomina podejście niektórych w okresie komuny do sprzętu 'Zdjełano
        w SSSR'. Też był 'łutszyj wsjech', nie ważne, że przestarzały i nadawał się na złom.
    • wiarusik Re: Thanks Guys! 05.02.10, 16:08
      to cudo nam nasz frendszip gadblesju sprezentował w ramach za wolność waszą i naszą.
      ciekawe kiedy skończą jako przydrożny zajazd z frytkami?
      • bmc3i Re: Thanks Guys! 05.02.10, 16:20
        wiarusik napisała:

> to cudo nam nasz frendszip gadblesju sprezentował w ramach za wolność waszą i n
        > aszą.
        > ciekawe kiedy skończą jako przydrożny zajazd z frytkami?

Jacys urzednicy amerykanscy byc moze czytaja to forum, wiec kiedys przestana
        "Wam" darowac konie - bedziecie sami ciągac wozy drabiniaste.
        • wiarusik Re: Thanks Guys! 05.02.10, 16:31
          to są szkapy matrek,i dla mnie mogą sobie je wsadzić.to zarobek dla
          amerykańskiego serwisu,nic więcej.zresztą co nam ameryka jeszcze fajnego
          sprezentowała? aha-te nieszczęsne łajby.
          • bmc3i Re: Thanks Guys! 05.02.10, 16:34
            wiarusik napisała:

> to są szkapy matrek,i dla mnie mogą sobie je wsadzić.to zarobek dla
            > amerykańskiego serwisu,nic więcej.zresztą co nam ameryka jeszcze fajnego
            > sprezentowała? aha-te nieszczęsne łajby.

Nie rozumiesz - Ameryka nic nie musi Polsce prezentowac. Najwyzej zezlomuje i
            Chinczycy beda mogli sprzedac Amerykanom nieco mniej stali w zwiazku z tym.
            Gorzej na tym wyjdzie Polska, ktora nie bedzie miala czym latac - wobec znanych
            w swiecie polskich nakladow na wlasne sily zbrojne.
            • wiarusik Re: Thanks Guys! 05.02.10, 16:38
              super,przyznałeś że to złom.
              • bmc3i Re: Thanks Guys! 05.02.10, 16:39
                wiarusik napisała:

> super,przyznałeś że to złom.

Nic Cie tak nie cieszy. To czym chcesz latac?
                • wiarusik Re: Thanks Guys! 05.02.10, 16:43
                  chłopie,za ten szajs można by kupić mniej ale nowych c-130j.nie wiem kim jesteś
                  i gdzie jesteś,ale próbujesz wmawiać nam,że my to bambusy i najlepiej żebyśmy
                  kupowali i brali co z amerykańskiego stołu spadnie.zapewne ci którzy
                  zaaprobowali przyjęcie szmelcu,mają coś na sumieniu-za szmalc oczywiście(czyt.
                  dulary).
                  • bmc3i Re: Thanks Guys! 05.02.10, 16:56
                    wiarusik napisała:

> chłopie,za ten szajs można by kupić mniej ale nowych c-130j.nie wiem kim jesteś
                    > i gdzie jesteś,ale próbujesz wmawiać nam,że my to bambusy i najlepiej żebyśmy
                    > kupowali i brali co z amerykańskiego stołu spadnie.zapewne ci którzy
                    > zaaprobowali przyjęcie szmelcu,mają coś na sumieniu-za szmalc oczywiście(czyt.
                    > dulary).

Bynajmniej, a nawet wrecz przeciwnie. Poki jednak wiekszosc spoleczenstwa uwaza
                    wydatki z budzetu panstwa na wlasne bezpieczenstwo - w tym na zakup sprzetu - za:
                    1. szykowanie sie aby zaatakowac Rosje;
                    2. nabijanie tylkow darmozjadom z wojska

... gdy jest tyle wazniejszych potrzeb, masz do wyboru albo brac bez zagladania
                    koniowi w zeby co inni nam za darmo darują, albo kazać polskim żołnierzom
                    juexdzic furmankami jak w 1939. Ale to i tak lepiej, bo mogliby chodzic pieszo.

• gangut A po co nam w ogóle samoloty klasy Herculesa? 05.02.10, 17:48
                      Wozić sprzęt z Gdańska do Krakowa? Wolne żarty, koleje w Polsce jeszcze istnieją...
                      • bmc3i Re: A po co nam w ogóle samoloty klasy Herculesa? 05.02.10, 19:24
                        gangut napisał:

> Wozić sprzęt z Gdańska do Krakowa? Wolne żarty, koleje w Polsce jeszcze istniej
                        > ą...

A po co Ci byly w 39 furmanki? Nogi wszedzie doniosa
                        • gangut Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 20:09
                          poza misjami zagranicznymi.
                          • bmc3i Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 20:11
                            gangut napisał:

> poza misjami zagranicznymi.

A ja powaznie odpowiadam. W armii jest wile potrzeb szybkiego transporu z
                            Gdanska do Krakowa. Nawet nie wspominac juz o tym, ze Grom musi latac ...
                            wlasnie, czym on lata?

• gangut Do rozwożenia szefostwa, znaczy się? 05.02.10, 20:23
                              Żeby tylko się nie skończyło jak z tą Casą...
                              • wkkr Wojsko potrzebuje 05.02.10, 22:48
                                samolotow transportowych dalekiego zasiędu i konkretnej ładowności.
                                Nasze panstwo potrzebuje takiego transportu.
                                Są rózne sytuacje.
                                Nie zawsze da się coś szybko wynająć...
                                Nie zawsze wypada wynajmowac...
                          • marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 21:46
                            W tym sęk Gangut ,że akurat na misje zagraniczne to w ramach NATO mamy
                            wykupione loty Rosyjskich An-124 "Rusłan" i Ił-76! Więc Herkulesy są potrzebne
                            jak ząb w du..ie! Wszystko mniejsze można przewieźć CASA-mi (łącznie z "Gromem"
                            i "Formozą")!
                            -Pozdrawiam!
                            • bmc3i Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 22:05
                              marek_boa napisał:

> W tym sęk Gangut ,że akurat na misje zagraniczne to w ramach NATO mamy
                              > wykupione loty Rosyjskich An-124 "Rusłan" i Ił-76! Więc Herkulesy są potrzebne
                              > jak ząb w du..ie! Wszystko mniejsze można przewieźć CASA-mi (łącznie z "Gromem"
                              > i "Formozą")!
                              > -Pozdrawiam!

Do Casy oczywiscie zabierzesz wozy terenowe Gromu
                              • bibolek1234 Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 22:15
                                jak chcesz zapakowac do herkulesa GROM plus wozy? to mnie ciekawi to
                                co dostalismy to szrot jeden pewnie niedlugo pojdzie na kanibalizacje
                                • bmc3i Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 22:28
                                  bibolek1234 napisał:

> jak chcesz zapakowac do herkulesa GROM plus wozy?

A no tak, ze C-130 zabiera 3 do Humvee albo jeden M113

to mnie ciekawi to
                                  > co dostalismy to szrot jeden pewnie niedlugo pojdzie na kanibalizacje

Ale ja bym bardzo chcial zeby Polska kupiła fabrycznie nowa wersje 130J, A400,
                                  czy C-17. Rzecz w tym, ze mon nie ma na to kasy. Wiec jak chcesz wybrzydzac, to
                                  wyskocz z wlasnej forsy i dorzuc monowi na kupke. Inaczej to jest zwykle
                                  grzebanie paluchem w nosie.

• bibolek1234 Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 22:59
                                    co mozna zaladowac na herkulesa to ja wiem dlatego pytam jak masz
                                    zamiar zmiescic ludzi i sprzet przy przerzucie CALEGO gromu te
                                    samoloty beda zlomowane w ciagu kilku lat,o ile same sie nie
                                    zezlomuja oby nie,bo podtrzymanie tego zlomu kosztuje duuuzo
                                    kasiorki ktorej jak sam piszesz brakuje
                                    • bmc3i Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 23:47
                                      bibolek1234 napisał:

> co mozna zaladowac na herkulesa to ja wiem dlatego pytam jak masz
                                      > zamiar zmiescic ludzi i sprzet przy przerzucie CALEGO gromu

O kórcze... "Caly Grom". Grom to nie jest radziecka dywizja piechoty idaca
                                      szturmem przez pole minowe. Prawdopodobnei nigdy sie nei zdarzy, aby cala
                                      jednostka Grom byla skierowana jednoczesnie do jednej akcji. Oni dzialaja w
                                      malych grupach, a nie frontalnie szutmuja linie Maginota

te
                                      > samoloty beda zlomowane w ciagu kilku lat,o ile same sie nie
                                      > zezlomuja oby nie,bo podtrzymanie tego zlomu kosztuje duuuzo
                                      > kasiorki ktorej jak sam piszesz brakuje

jestes juz ktoras osoba w tym watku, ktora wprost unika odpowiedzi na pytanie
                                      skad wziac kase na nowe samoloty i co w zamian.
                                      • bibolek1234 Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 23:57
                                        skad wziasc kase?przestac kupowac buty bryzy przyjmowac stare
                                        graty .powiedzmy ze leci 20 gromowcow czyli oni plus 200 kg sprzetu
                                        na glowe plus pojazdy niezla zagwozdka jak to zmiescic
                                        • bmc3i Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 06.02.10, 00:05
                                          bibolek1234 napisał:

> skad wziasc kase?przestac kupowac buty bryzy przyjmowac stare
                                          > graty

nawet jak przestaniesz kupowac bryzy to nie wystarczy na kilka nowych C-130, nie
                                          mowaic o czymkolwiek wiekszym. Umowmy sie - takich samolotow nie kupuje sie z
                                          oszczednosci. Trzeba nauszyc prawdziwy budzet. Za zaoszczedzona kase na Bryzach
                                          kupisz najwyzej jednego C-130, a zawsze beda jakies przekrety, jak z ta bryza,
                                          przez ktore wyciekac bedzie jakas kasa. Tak jest zawsze i to zadna polska
                                          specyfika. Wswzedzie tak sie dzieje z publicznym groszem. U nas o tyle gorzej,
                                          ze kasa wycieka, a na nic nie ma pieniedzy.

.powiedzmy ze leci 20 gromowcow czyli oni plus 200 kg sprzetu
                                          > na glowe plus pojazdy niezla zagwozdka jak to zmiescic

ale sie zmiesci.
                              • marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 22:32
                                Matrek ale ostatni okręt baza grupy "Formoza" czyli ORP "Xawery Czernicki"
                                również się do Herkulesa nie mieścił!:( Trzeba by kupić chyba "super-super-super
                                Mriję"?! Wypada się cieszyć ,że "Grom" nie używa czołgów! Nie wiem czy zakup
                                C-17 by wystarczył?! Po za tym tak się jakoś dziwnie składa ,że głównym środkiem
                                transportu "Gromu" jest Land Rover Defender ,który po zdjęciu dachu mieści się
                                bez problemu w ładowni CASY!
                                • bmc3i Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 05.02.10, 23:48
                                  marek_boa napisał:

> Matrek ale ostatni okręt baza grupy "Formoza" czyli ORP "Xawery Czernicki"
                                  > również się do Herkulesa nie mieścił!:( Trzeba by kupić chyba "super-super-supe
                                  > r
                                  > Mriję"?! Wypada się cieszyć ,że "Grom" nie używa czołgów! Nie wiem czy zakup
                                  > C-17 by wystarczył?! Po za tym tak się jakoś dziwnie składa ,że głównym środkie
                                  > m
                                  > transportu "Gromu" jest Land Rover Defender ,który po zdjęciu dachu mieści się
                                  > bez problemu w ładowni CASY!

A jak wyjmiesz karoserie i zosatawisz sama rame i silnik, to zmiweszcza sie
                                  nawet dwa :)

• marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 06.02.10, 07:47
                                    No Popatrz Matrek a ja byłem przekonany ,że w samochodach terenowych tego typu
                                    to normalne ,że dach jest zdejmowany i kładziona przednia szyba do transportu?!
                                    Nawet jest takie zdjęcie CASY z terenówką w ładowni!:)
                            • marek_ogarek Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 06.02.10, 22:06
                              Skoro polska nie potrzebuje srednich samolotow transportowych to proze
                              mi wytlumaczyc po co dziesiatki takich maszyn kupuja inne duze kraje
                              europejskie? Po co program a400? Po co c130j kupuja tkie kraje jak
                              norwegia ? Wreszcie ile godzin Polska moze dostac na ruslanach I
                              wszysrkich 3ch c17 nato? Argument o przydatnosci jedynie w misjac<
                              zagranicznych jest tez o tyle bezzasadny iz takie misje beda
                              prawdopodobnie glownym wyzwaniem w 21 wieku. Watpie zeby jakis front
                              rozwinal sie w europie srodkowej.
                              • marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 07.02.10, 08:40
                                No Popatrz Panie Marek jak to pięknie zabrzmiało "inne DUŻE kraje europejskie"
                                !:) Bo ich stać?! Norwegia kupiła 4 samoloty C-130J-30 ,którymi zastąpiła 6
                                samolotów C-130H - To według Ciebie Marku zwiększenie ilości posiadanych
                                samolotów tego typu???!
                                - Polska w ramach SALIS miała przed 2009 rokiem wykupione od 50 do 120 godzin
                                lotu samolotów An-124 "Rusłan" a w 2009 roku 300 godzin!
                                - Od 2011 roku kiedy C-17 osiągną zdolność operacyjną mamy zarezerwowane 150
                                godzin lotu - no i co za niespodzianka - Norwegia również uczestniczy w tym
                                programie?!:)
                                -Pozdrawiam!
                                • marek_ogarek Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 07.02.10, 09:08
                                  > No Popatrz Panie Marek jak to pięknie zabrzmiało "inne DUŻE kraje
                                  europejskie"
                                  > !:) Bo ich stać?! Norwegia kupiła 4 samoloty C-130J-30 ,którymi
                                  zastąpiła 6
                                  > samolotów C-130H - To według Ciebie Marku zwiększenie ilości
                                  posiadanych
                                  > samolotów tego typu???!

Nie stac was ??? Tej wyspy dobrobytu na oceanie recesji nie stac ???
                                  A na placenie emerytur 40toletnim policjantom to was k...wa stac !
                                  Gdzie ja napisalem ze norwegia zwieksza ilosc transportowcow ???
                                  Choc fakt ze kraje europejskie nato zwiekszaja swoje floty tych
                                  maszyn.

> lotu samolotów An-124 "Rusłan" a w 2009 roku 300 godzin!

I uwazasz ze to wystarczajace zeby zaopatrywac ponad tysieczny
                                  kontyngent przez caly rok ???

> - Od 2011 roku kiedy C-17 osiągną zdolność operacyjną mamy
                                  zarezerwowane 150
                                  > godzin lotu - no i co za niespodzianka - Norwegia również
                                  uczestniczy w tym
                                  > programie?!
                                  Bo C-17 to inna klasa niz c-130J...
                                  > - Polska w ramach SALIS miała przed 2009 rokiem wykupione od 50 do
                                  120 godzin
                                  > lotu samolotów An-124 "Rusłan" a w 2009 roku 300 godzin!
                                  > - Od 2011 roku kiedy C-17 osiągną zdolność operacyjną mamy
                                  zarezerwowane 150
                                  > godzin lotu - no i co za niespodzianka - Norwegia również
                                  uczestniczy w tym
                                  > programie?!:)
                                  • marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 07.02.10, 10:05
                                    Jak by Ci tu napisać?! Hm?! - Wyobraź sobie ,że Polska nie jest w stanie
                                    wykorzystać przydzielonych godzin lotu w ramach SALIS! Po za tym gdzie do jasnej
                                    ciasnej jest napisane ,że Polska MUSI zaopatrywać swój kontyngent w Afganistanie
                                    w NAJDROŻSZY z możliwych sposobów???! Toż zaopatrywanie o ile mnie wiadomo sobie
                                    płynie statkami?!
                                    -Pozdrawiam!
                                    • marek_ogarek Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 07.02.10, 23:44
                                      > Jak by Ci tu napisać?! Hm?! - Wyobraź sobie ,że Polska nie jest
                                      w stanie
                                      > wykorzystać przydzielonych godzin lotu w ramach SALIS!

Bo posylanie dostawy czystych majtek takimi maszynami moze sie nie
                                      oplacac. Posylanie jej wlasnym c-130 juz tak.

> Po za tym gdzie do jasne
                                      > j
                                      > ciasnej jest napisane ,że Polska MUSI zaopatrywać swój kontyngent
                                      w Afganistani
                                      > e
                                      > w NAJDROŻSZY z możliwych sposobów???! Toż zaopatrywanie o ile mnie
                                      wiadomo sobi
                                      > e
                                      > płynie statkami?!

Wiesz co podam Ci jeden przyklad z zycia. Jakis rok temu pewien
                                      amerykanski zolnierz zostaal ranny, Kula utkwila w glowie. W USA
                                      natychmias wystartowal C-17 (z tego co pamietam odwolano go z
                                      jakichs pokazow lotnichych). Przywiezli goscia na czas i urotowali
                                      mu zycie.
                                      Gdyby cos takiego przytrafilo sie Polakowi (pomijam juz fakt czy
                                      ktorys z polskich szpitali bylby w stanie go uratowac) jego szanse
                                      na przezycie bylyby znacznie mniejsze. Fakt ze Polska posiada pare C-
                                      295, ale to nie sa maszyny na takie misje i lataja w nich bo nie ma
                                      nic innego. Moim zadniem polski kontyngent powinien byc mniejszy,
                                      ale dobrze wyposazony i wspierany przez odpowiedni transport
                                      lotniczy. Mam tu na mysli kilka transportowcow sredniego zasiegu.
                                      Byc moze wyremontowane herkulesy to nie szczyt marzen i nowe C-130J
                                      bylyby znacznie lepsze, ale lepsze to niz nic. Zresza mpodobnych
                                      maszyn wciaz uzywaja i uzywac przez jakis czas jeszcze beda i sami
                                      amerykanie.
                                      • marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 08.02.10, 08:53
                                        Marku transport lotniczy jest najdroższy na świecie i posyłanie czystych majtek
                                        czy to "Rusłanem" czy to "Herculesem" było by czystą głupotą!:) Akurat
                                        "Rusłanami" do Afganistanu poleciały interwencyjnie "Rosomaki" - niestety do
                                        "Herculesa" nie włażą , no i śmigłowce Mi-24/Mi-17 -też trudno by je było
                                        upchnąć do C-130!
                                        - Marku fajny przykład podałeś ale do czego on się odnosi?!? C-17 trudno nazwać
                                        średnim samolotem transportowym po za tym mamy swój udział w użytkowaniu trzech
                                        takich samolotów przecież!
                                        -Pozdrawiam!
                                        • marek_ogarek Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 08.02.10, 17:45
                                          Transport lotniczy nie jest az tak bardzo drozszy niz ladowy to raz. Dwa
                                          to ze istnieje duzo rzeczy ktore nie moga byc transportowane dlugimi
                                          tygodniami. A trzy to ze w warunkach wojennych gdzie kazdy transport
                                          ladowy musi byc eskortowany I narazony jest na ataki, miny, grabieże
                                          it'd to relacje kosztowe miedzy transportem ladowym a lotniczym wrecz
                                          sie odwracaja.
                                          • marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 08.02.10, 19:29
                                            Tak,tak Mareczku!:) Zapomniałeś tylko dodać,że w warunkach wojennych transport
                                            lotniczy jest jeszcze droższy niż zwykle! Dodatkowe opancerzenie montowane na
                                            samoloty,które zmniejsza ich użyteczną masę,montaż systemów samoobrony na
                                            samolotach no i groźba zestrzelenia - taki samolot jest wart circa about (no
                                            zależnie od wersji) 4-5 czołgów lub 300 ciężarówek w dodatku jeśli dojdzie do
                                            zestrzelenia to zazwyczaj giną wszyscy na pokładzie! Masz jeszcze jakieś
                                            Przemyślenia???! Co drozsze a co tańsze?!
                                            • marek_ogarek Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 09.02.10, 06:39
                                              Boa. A ile herkulesow, C-17 czy innych maszyn transportowych
                                              utracono w afganistanie ? Bo pojazdow zostalo juz zniszczonych
                                              pewnie pareset.
                                              Ale wiesz co, w oszczednosciach mozna isc dalej. Zamiast samochodow
                                              wielblady i muly ! Jaka oszczednosc na paliwie ! I moze isc to na
                                              przelaj wiec problem przydroznych min odpada. A jak beda
                                              wielbladzice to mozna po drodze doic i serek robic. Nie bedzie
                                              trzeba wtedy nabialu z polski samolotami wozic i problem talibskich
                                              mysliwcow czatujacych na polski c-130 odpadnie.
                                              Czy ty chlopie nie byles jakims politycznym w LWP ??? Generalnie to
                                              straszne bzdury opowiadasz.
                                              • marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 09.02.10, 08:56
                                                Mareczku drogi w Afganistanie z WSZELKICH przyczyn koalicja straciła jak dotąd
                                                samolotów transportowych:
                                                - 4 C-130 Hercules
                                                - 1 C-12 Huron
                                                - 1 Ił-76
                                                - 1 An-26
                                                - 1 CASA-212
                                                Śmigłowców transportowych:
                                                - 2 Mi-26
                                                - 3 Mi-8
                                                - 2 Mi-17
                                                - 2 AB-212
                                                - 21 CH-47 Chinook
                                                - 11 UH-60 Black Hawk
                                                - 5 CH-53
                                                - 1 CH-146 Griffon
                                                - 2 AS-532 Cougar
                                                - 3 UH-1N
                                                - Styknie???!
                                                -Pozdrawiam!
                                                • marek_ogarek Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 09.02.10, 18:16
                                                  Pytalem ile samolotow utracono od ognia nieprzyjaciela. Odpowiedziales
                                                  nie na temat. BTW. Na twojej liscie sa mi17. Nie slyszalem zebys plakal
                                                  ze polska marnuje pieniadze na ich zakup bo taniej by bylo jakby
                                                  zolnierze chodzili piechota.
                                                  • marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 09.02.10, 19:49
                                                    Marek Przestań Bajdurzyć! W czasie wojny strata jakiegokolwiek samolotu czy to
                                                    zestrzelonego czy to tylko uszkodzonego ,który "rozdupcył" się podczas
                                                    awaryjnego lądowania i został później skasowany nie ma żadnej różnicy! Samolotu
                                                    nie ma i szlus! Po za tym wszystkie straty jakie Ci wypisałem są związane z
                                                    wykonywaniem zadań dla wojska a nie podczas wożenia kurczaków w Kentucky!
                                                    - Po za tym Pytałeś ile "Herculesów" utracono a nie ile zestrzelono!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                    P.S. Do tej listy możesz jeszcze śmiało dopisać trzy samoloty specjalne
                                                    wykorzystujące płatowiec C-130 utracone w Afganistanie 1 KC-130/1 MC-130P/ 1
                                                    MC-130H!
                                                    P.S.- 2 - No cóż akurat jeśli chodzi o transport taktyczny to nigdy nie pisałem
                                                    ,ze nie potrzeba mieć do tego własnych maszyn!
                                                  • marek_ogarek Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 10.02.10, 03:21
                                                    > Marek Przestań Bajdurzyć! W czasie wojny strata jakiegokolwiek
                                                    samolotu czy to
                                                    > zestrzelonego czy to tylko uszkodzonego ,który "rozdupcył" się
                                                    podczas
                                                    > awaryjnego lądowania i został później skasowany nie ma żadnej
                                                    różnicy!

Tylko ze awaryjne ladowania i katastrofy trafiaja sie i podczas
                                                    pokoju. Chocby ostatni C-130J we wloszech. Te kilka transportowcow w
                                                    ciagu prawie 10 lat wojny w afganistanie to nie jest jakas
                                                    katastrofalna ilosc. Jak juz pisalem, tylko w Polsce w ostatnim
                                                    czasie rozbito dwie maszyny prze zwykla ludzka niekompetencje.

> P.S.- 2 - No cóż akurat jeśli chodzi o transport taktyczny to
                                                    nigdy nie pisałem
                                                    > ,ze nie potrzeba mieć do tego własnych maszyn!

Tylko wytlumacz mi prosze jak to jest. Wg Ciebie transport
                                                    strategiczny nie jest Polsce potrzebny. To czemu polskie C-295,
                                                    ktore maszynami strategicznymi w zadnym wypadku nie sa, sa
                                                    zalatywane wykonujac wlasnie misje strategiczne, ktore w normalnych
                                                    silach powietrznych obsluguja wlasnie samoloty klasy C-130 ?
                                                  • marek_boa Re: Ale ja pytam poważnie. Nie widzę zastosowania 10.02.10, 08:11
                                                    Marku umówmy się ,ze katastrofy lotnicze to trochę inna bajka dobrze?!
                                                    Szczególne te nie związane z wykonywaniem ŻADNYCH misji dla wojska w danym
                                                    konflikcie - toż nikt czegoś takiego nie wlicza!
                                                    - Marku Polskie C-295 latają do Afganistanu wykonując misje
                                                    transportowo-szkoleniowe - Tak jak już pisałem nie jesteśmy w stanie nawet
                                                    wykorzystać swojego przydziału SALIS!
                                                    -Pozdrawiam!
                    • bibolek1234 Re: Thanks Guys! 05.02.10, 20:10
                      tyle lat na zachodzie i taka naiwnosc za darmo to mozesz usmiech
                      dostac;P
                    • wkkr W 39 05.02.10, 22:42
                      piechota poruszała się pieszo, kawaleria konno.
                      A tabory furmankami. Taka była wtedy technika i dotyczyła wszystkich
                      ówczesnych armii.
                      • bmc3i Re: W 39 05.02.10, 23:51
                        wkkr napisał:

> piechota poruszała się pieszo, kawaleria konno.
                        > A tabory furmankami. Taka była wtedy technika i dotyczyła wszystkich
                        > ówczesnych armii.

Armii Hitlera rowniez? Co do tego ze kawaleria poruszala sie konno nie musisz
                        mnie przekonywac :)

• wkkr Re: W 39 06.02.10, 07:53
                          bmc3i napisał:
                          > Armii Hitlera rowniez?
                          ============================
                          Owszem. W Armii Hitlera transport konny przeważał.
                          Choć oczywiście była to armia w najwyższym stopniu zmotoryzowana z
                          ówcześnie istniejących.

• bmc3i Re: W 39 06.02.10, 15:30
                            wkkr napisał:

> bmc3i napisał:
                            > > Armii Hitlera rowniez?
                            > ============================
                            > Owszem. W Armii Hitlera transport konny przeważał.
                            > Choć oczywiście była to armia w najwyższym stopniu zmotoryzowana z
                            > ówcześnie istniejących.
                            >

niemieckie dywizje piechoty nie przerzucano jednak ani furmankami, ani tym
                            bardziej pieszo.
                            • wkkr Re: W 39 06.02.10, 19:28
                              bmc3i napisał:
                              > niemieckie dywizje piechoty nie przerzucano jednak ani furmankami,
                              ani tym
                              > bardziej pieszo.
                              ====================================
                              Transport niemieckiej dywizji piechoty w 1939 roku:
                              4842 konie
                              919 pojazdów zaprzęgowych
                              394 samochody osobowe
                              615 samochodów ciężarowych
                              3 pojazdy opancerzone
                              527 rowerów
                  • wkkr Re: Thanks Guys! 05.02.10, 22:40
                    wiarusik napisała:
                    ale próbujesz wmawiać nam,że my to bambusy
                    =========
                    Moze nie bambusy.
                    Ale jak się jest dziadem i nie ma sie kasy na nowe zabawki to sie
                    kupuje uzywki.
                    Tak jak w życiu.
                    Mozesz kupic samochod w salonie z pełnym wyposażeniem dodatkowym za
                    np. 100000 lub taki sam 5letni model bez bajerow ze sporym
                    przebiegiem za 20000
                    • marek_boa Re: Thanks Guys! 05.02.10, 22:43
                      Wkkr a kupił Byś ten 5 letni samochód wiedząc,że aby jeździł trzeba by w niego
                      włożyć drugie tyle co kosztował na remont a w tym samym czasie nie stać by Cię
                      było aby go ubezpieczyć???!
                      • wkkr Re: Thanks Guys! 05.02.10, 22:52
                        marek_boa napisał:

> Wkkr a kupił Byś ten 5 letni samochód wiedząc,że aby jeździł
                        trzeba by w niego
                        > włożyć drugie tyle co kosztował na remont a w tym samym czasie nie
                        stać by Cię
                        > było aby go ubezpieczyć???!
                        ====================================
                        Kupilem 3letni samochod. Przez rok nic w niego nie włożyłem.
                        (no musialem kupić zimowki).
                        No ale ja szukałem okazji przez dobre pół roku.
                      • bmc3i Re: Thanks Guys! 05.02.10, 23:52
                        marek_boa napisał:

> Wkkr a kupił Byś ten 5 letni samochód wiedząc,że aby jeździł trzeba by w niego
                        > włożyć drugie tyle co kosztował na remont a w tym samym czasie nie stać by Cię
                        > było aby go ubezpieczyć???!

A moze chociaz Ty odpowiesz co zrobic, gdy nie ma sie kasy na nowy, a niezbednie
                        potrzebuje sie samochodu na dojazdy do pracy? Jezdzisz taksówką?
                        • wkkr Faktem jest, że 06.02.10, 07:54
                          używkę trudniej kupić niz nowkę.
                          Trzeba naprawdę uważać na to co się kupuje i za ile.
                          • marek_boa Re: Faktem jest, że 06.02.10, 08:38
                            Wkkr tylko ,że Twój przykład jest niestety do bani!:( Różnica jeśli chodzi o
                            Herculesy wynosi nie 3-5 lat tylko....40-ści! Samoloty mają być przekazane w
                            ramach bezzwrotnej pożyczki z USA ale infrastrukturę aby ich używać trzeba sobie
                            samemu wybudować (617 mln PLN) no i o częściach zamiennych w ramach tej pożyczki
                            NIC NIE SŁYCHAĆ! Serwis jest za Oceanem....!
                        • marek_boa Re: Thanks Guys! 06.02.10, 08:01
                          Matrek sorry ale to prostsze niż pierdo...ie!:) Kupuję bilet miesięczny na
                          autobus (SALIS /NSAC) albo jeżdżę z kolegą,który samochód ma (Niemcy/USA/Francja)!
                          • bmc3i Re: Thanks Guys! 06.02.10, 13:45
                            marek_boa napisał:

> Matrek sorry ale to prostsze niż pierdo...ie!:) Kupuję bilet miesięczny na
                            > autobus (SALIS /NSAC) albo jeżdżę z kolegą,który samochód ma (Niemcy/USA/Francj
                            > a)!

Rozumiem, ze sugetrujesz wyslanie zołnierzy pociągiem osobowym, relacji Poznań
                            koluszki.
                            • marek_boa Re: Thanks Guys! 06.02.10, 17:13
                              Jeśli Ci nic skróty SALIS i NSAC nie mówią to już nie do mnie pretensje!
          • marek_ogarek Re: Thanks Guys! 06.02.10, 17:38
            > to są szkapy matrek,i dla mnie mogą sobie je wsadzić.to zarobek dla
            > amerykańskiego serwisu,nic więcej.zresztą co nam ameryka jeszcze
            fajnego
            > sprezentowała? aha-te nieszczęsne łajby.

To trzeba bylo nie brac. Nie przypominam sobie zeby USA zmuszaly
            Polske do przejecia fregat czy herkulesow.
      • marek_ogarek Re: Thanks Guys! 06.02.10, 17:43
        Poza tym, polscy piloci w ostatnim czasie rozpieprzyli dwie nowe
        transportowe maszyny. Herkulesa jeszcze, odpukac, sie nie udalo...
    • jorl Re: Thanks Guys! 05.02.10, 17:23
      bmc3i napisał:

> Nie rozumiesz - Ameryka nic nie musi Polsce prezentowac. Najwyzej zezlomuje i
      > Chinczycy beda mogli sprzedac Amerykanom nieco mniej stali w zwiazku z tym.
      > Gorzej na tym wyjdzie Polska, ktora nie bedzie miala czym latac - wobec znanych
      > w swiecie polskich nakladow na wlasne sily zbrojne.

Polska jak co to potrzebuje tych samolotow tylko dlatego ze uczestniczy w
      amerykanskich wojnach kolonialnych. Wystarczy w nich nie uczestniczyc i zaraz
      takich samolotow nie potrzeba.
      Poza tym jakby Polska w tych kolonialnych wojnach amerykanskich nie
      uczestniczyla to by na wojsko bylo wiecej pieniedzy. Do wydania na obrone w kraju.
      A te fregaty podarowane sa tez Polsce tylko potrzebne aby plywac poza Baltykiem
      znowu w wojnach kolonialnych. Co prawda one na takowa nie doplynely ale zamysl
      byl wlasnie taki.
      Pozdrowienia
    • wkkr darowanej chabecie 05.02.10, 22:36
      w pysk się nie zagląda.
      • marek_boa Re: darowanej chabecie 05.02.10, 22:40
        Tylko ,że co to za interes skoro więcej żre niż pracuje?!
        • wkkr Re: darowanej chabecie 05.02.10, 22:53
          marek_boa napisał:

> Tylko ,że co to za interes skoro więcej żre niż pracuje?!
          ==========================\
          Nie wiem. Jeśli tak to do rzeźni.
    • wkkr Kwestia zakupów 05.02.10, 22:55
      ciekawe kiedy kupią jakies porzadne samoloty dla VIPów?
      Przeciez to wstyd czymś takim latac....
      www.nettg.pl/media/site/files/images/Katastrofy/pyrzowice_serb_samolot.jpg
      • marek_boa Re: Kwestia zakupów 06.02.10, 08:16
        No Popatrz Wkkr wstyd latać samolotami wyprodukowanymi w 1990 roku(Tu-154M Lux)
        a nie wstyd latać samolotami wyprodukowanymi w 1970 roku(C-130E)????!:)
        • wkkr Re: Kwestia zakupów 06.02.10, 11:06
          Do trabanta rocznik '89 bym nie wsiadł.
          Natomiast jazda BMW 7 z '80 roku to czysta przyjemność.
          :)
          • marek_boa Re: Kwestia zakupów 06.02.10, 13:17
            Wkkr ale w ten sposób Dajesz do zrozumienia ,że nie interesuje Cię
            "przemieszczenie się z punktu A do punktu B" czyli dotarcie do celu tylko
            subiektywne wrażenia z samej jazdy - w tym przypadku to tylko sztuka dla sztuki
            i z racjonalnością nie ma to nic wspólnego!
            • wkkr Re: Kwestia zakupów 06.02.10, 15:23
              marek_boa napisał:

> Wkkr ale w ten sposób Dajesz do zrozumienia ,że nie interesuje Cię
              > "przemieszczenie się z punktu A do punktu B" czyli dotarcie do
              celu tylko
              > subiektywne wrażenia z samej jazdy - w tym przypadku to tylko
              sztuka dla sztuki
              > i z racjonalnością nie ma to nic wspólnego!
              ================================================
              Jesli chodzi o przemieszczanie się z punktu A do punktu B to
              wystarczą własne nogi.
              Czy z tego mozna wnioskować, że zakupy jakiego kolwiek sprzętu są
              bezsensowne?
              Aby przelecieć z punktu Ado punktu B spokojnie wystarczy leciwy
              Herkules a nawet poczciwy Kukurużnik.
              Tylko że takie założenia pozbawione są sensu.
              Czasem stare jest lepsze - wszystko zalezy od tego kto to
              wyprodukował, jak bylo to eksploatowane oraz do jakich celów ma
              służyc.
              • bibolek1234 Re: Kwestia zakupów 10.02.10, 16:56
                www.altair.com.pl/start-4107
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka