Dodaj do ulubionych

Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 54 mm

14.05.10, 17:45
Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 54 mmR - Rosja.
www.youtube.com/watch?v=45PnTsEYfU4&feature=player_embedded
Obserwuj wątek
    • sufler2006 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 14.05.10, 19:35
      Koleś jest wproproporcjonalny do wielkości broni;)
    • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 14.05.10, 21:57
      I tam!:) Nic nie zastąpi wrażeń ze strzelania z KPWT!:)
      -Pozdrawiam!
      • o333 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 06:21
        marek_boa napisał:

> I tam!:) Nic nie zastąpi wrażeń ze strzelania z KPWT!:)
        > -Pozdrawiam!
        jak już jesteśmy przy ee tam, na youtube jest filmik jak rosyjski żołnierz idzie
        i strzela z biodra z KORDA celność zero ;) ale strzela i idzie ;P
        www.youtube.com/watch?v=jwu3ivAJ68U głupie ale fajne
        • anton_1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 09:53
          Ale jeśli chodzi o szybkostrzelność to nic nie równa się z MG 3,
          wiadomo niemiecka robota ;)
          • swarozyc Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 10:05
            anton_1 napisał:
            Ale jeśli chodzi o szybkostrzelność to nic nie równa się z MG 3,
            > wiadomo niemiecka robota ;)
            '''''''''''''''''''''''''''''''''''''
            nie zawsze taka szybkostrzelnosc jest pozadana..
            • anton_1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 10:25
              swarozyc napisał:
              > nie zawsze taka szybkostrzelnosc jest pozadana..

To fakt, nawet niemiaszki ją celowo w MG 3 obniżył do 900 na minutę z
              1200 w MG 42 bodajże, ale mogę się mylić ;)
          • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 10:10
            Anton nie Żartuj!:) MG-3 do SzKAS-a z przed II WŚ brakuje prawie drugie tyle!:)
            -Pozdrawiam!
            • swarozyc Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 10:17
              szkas byl karabinem lotniczym, w ktorym wysoka szybkostrzelnosc jest
              wymagana..
              • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 10:31
                Hm?! Przecież Anton nie pisał ,że porównywać trzeba tylko "lądowe"?!:) Biorąc
                pod uwagę deczko większe kalibry to GSz-6-23M (9A-768) kal.23mm ma
                szybkostrzelność teoretyczną 10000 strz/min.!:)
                -Pozdrawiam!
                • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 19.05.10, 22:29
                  Ale to juz dzialko.I jakim cudem osiagneli 10tys skoro gatlingi maja
                  max.6000?
                  • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 20.05.10, 19:53
                    Przyłożyli się chłopaki ot co!:)
                    -Pozdrawiam!
                    • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 20.05.10, 21:46
                      Ale konkretniej co,opanowali jakas niedostepna dla amerykanow
                      technologie(w co w tym wypadku watpie) czy akurat Rosjanom bylo to
                      do czegos potrzebne?
                      • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 21.05.10, 18:21
                        Po prostu skonstruowali dobrą broń Browiec!
                        -Pozdrawiam!
                        • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 21.05.10, 21:33
                          Tylko ja sie pytam czemu o takich parametrach,przeciez to musialo
                          komplikowac konstrukcje.Czy realnie dawalo to jakies super
                          wlasciwosci?
                          • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 22.05.10, 07:57
                            A tego to ja już nie wiem Browiec! Wcześniejsza wersja czyli GSz-6-23 (9A620)
                            ma szybkostrzelność 6000-8000 strz./min i uzbrojono w nie samoloty Su-24 i
                            MiG-31! Po za tym ma swoją wersję zasobnikową SPPU-6! Później działko
                            zmodernizowano do postaci GSz-6-23M (9A768) z szybkostrzelnością 8000-10000
                            strz./min. i weszło na uzbrojenie Su-24M i kolejnych modernizacji MiG-31 a także
                            zasobnika SPPU-6M!
                            - Su-24/24M zabiera do działka zapas 500 naboi
                            - MiG-31 - 260 naboi
                            - SPPU-6/6M - 400 naboi
                            -Pozdrawiam!
                            P.S. Pod Su-24/24M można podwiesić 3 zasobniki SPPU-6/6M
                            • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 22.05.10, 16:01
                              Dzieki za dokladne dane.No na pewno jest to masakryczna sila
                              ognia,tyle ze celowosci w sumie dalej nie widze,no chyba zeby byc
                              lepszymi od Amerykanow:) Nie mowiac juz o tym ze amunicji strasznie
                              malo,taka szybkostrzelnosc tym bardziej wiec dziwi.Tam jest jakis
                              ogranicznik serii,jak chyba w A-10 do 3 pociskow? Wlasciwie z tego
                              co kiedys czytalem to nawet taki jeden pocisk z dzialka A-10 moglby
                              rozwalic czolg,ale na wszelki wypadek posylaja wlasnie 3:)
                              • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 22.05.10, 21:09
                                No cóż to było pierwsze wielolufowe działko lotnicze opracowane z ZSRR Browiec
                                - wszystkie późniejsze mają mniejszą szybkostrzelność!
                                -Pozdrawiam!
                                • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 23.05.10, 01:33
                                  No pisales ze to osiagajace do 10tys. to jednak modyfikacja
                                  wczesniejszego? I sa tam te ograniczniki dlugosci serii?
                                  • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 23.05.10, 08:01
                                    Modyfikacja Browiec ale na tyle "drobna",że nie spowodowała zmiany
                                    nazwy!:)Browiec nic mi o tym nie wiadomo!
                                    -Pozdrawiam!
                                    • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 23.05.10, 21:31
                                      Drobna jak drobna,szybkostrzelnosc wzrosla o jakies 20%:)
            • anton_1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 10:33
              Marek, to ja wiem, moim zdaniem szybkostrzelność koło 900 jest
              optymalna, taka jest chyba w MG 3, bo w MG 42 była 1200, a we wsparciu
              ogniowym to ma znaczenie, ważne jest żeby jak najmocniej przydusić
              przeciwnika do ziemi.
              Wiadomo, w broni lotniczej też jak największa szybkostrzelność jest
              wskazana, bo pilot za drugim zajściem już takiej okazji może nie mieć
              ;)
              • o333 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 10:59
                anton_1 napisał:

> Marek, to ja wiem, moim zdaniem szybkostrzelność koło 900 jest
                > optymalna, taka jest chyba w MG 3, bo w MG 42 była 1200, a we wsparciu
                > ogniowym to ma znaczenie, ważne jest żeby jak najmocniej przydusić
                > przeciwnika do ziemi.
                > Wiadomo, w broni lotniczej też jak największa szybkostrzelność jest
                > wskazana, bo pilot za drugim zajściem już takiej okazji może nie mieć
                > ;)
                900 jest optymalna Twoim zdaniem, ja się nie wypowiadam bo się nie znam ale
                zazdroszczę wiedzy, pewnie masz ze dwie szuflady obliczeń
          • o333 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 10:55
            anton_1 napisał:

> Ale jeśli chodzi o szybkostrzelność to nic nie równa się z MG 3,
            > wiadomo niemiecka robota ;)
            co wygram jak udowodnię że się mylisz?
            • anton_1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 11:06
              o333 napisał:

> anton_1 napisał:
              >
              > > Ale jeśli chodzi o szybkostrzelność to nic nie równa się z MG 3,
              > > wiadomo niemiecka robota ;)
              > co wygram jak udowodnię że się mylisz?

Haha, pewnie chodzi Ci o wielolufowe km systemu Gatlinga, ale znajdź
              coś co ma jedną lufę kalibru 7,62 mm (7,92 mm), i nie jest działkiem
              lotniczym, haha ;)
              • anton_1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 15.05.10, 11:07
                Miało być - karabinem lotniczym -
                • van_pomidor Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 16.05.10, 09:36
                  Coraz więcej widać tych km w służbie rosyjskiej armii, ostatnio
                  widziałem na defiladzie 9 maja, zamontowane na tych patrolowych
                  opancerzonych Gazach, nazwę zapomniałem, ale na pewno nie DOZOR.
                  • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 19.05.10, 22:39
                    Znaczy zapomniales nazwe patrolowcow czy karabinow?Bo karabiny jak
                    wielkokalibrowe to pewnie wspomniane tu Kordy.A patrolowce to jak
                    piszesz na pewno nie Dozor bo te sa ukrainskie
                    en.wikipedia.org/wiki/Dozor-B
                    A Tobie pewnie chodzi o Tigra
                    pl.wikipedia.org/wiki/GAZ-2975_Tigr
                    ten tu ma zdaje sie granatnik 30mm.
                    Ta wersja jest niezla
                    www.4wdonline.com/Mil/GAZ/3937.html
                    • van_pomidor Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 24.05.10, 09:52
                      @Browiec
                      > Znaczy zapomniales nazwe patrolowcow czy karabinow?Bo karabiny jak
                      > wielkokalibrowe to pewnie wspomniane tu Kordy.A patrolowce to jak
                      > piszesz na pewno nie Dozor bo te sa ukrainskie

O właśnie, widziałem te km na GAZ 2975_Tigr. A ten rosyjski
                      komentator mówił 'DOZOR na takie transportery 6x6 podobne
                      konstrukcyjnie do BTR 152.
                      • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 24.05.10, 18:46
                        No i dobrze mówił!:) Chodziło o Rosyjskie opancerzone samochody patrolowe
                        KamAZ-43269 "Dozor" ,które mają taką samą nazwę co Ukraińskie!
                        -Pozdrawiam!
                        • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 25.05.10, 01:30
                          To ten?Tylko on nie jest w ukladzie 6x6.
                          www.autotruck-press.ru/images/kamaz-43269_dozor.jpg
                          Swoja droga w ostatnim numerze NTW jest o nowej wersji Hibneryta.
                          • van_pomidor Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 25.05.10, 09:55
                            O właśnie Browcu, to jest ten transporter z defilady w Moskwie o nazwie
                            DOZOR (ten rosyjski komentator tak przedstawił przejazd kolumny tych
                            pojazdów), ale co mi się Pomyliło z tym 6x6, nie wiem ;)
                            • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 25.05.10, 16:53
                              Moze ten wyglad Cie zmylil:)
        • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 19.05.10, 22:25
          Te testy sa fajne,szczegolnie beczki.Ale to nie przypadkiem
          Amerykanie strzelaja?czy to jakies targi uzbrojenia nad Zatoka?
          www.youtube.com/watch?v=NTeBLcH_TKA&feature=related
          • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 20.05.10, 19:57
            Browiec a od kiedy Amerykanie chodzą w Rosyjskich mundurach?!:) Chyba ,że
            to...dywersanci!:)
            -Pozdrawiam!
            • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 20.05.10, 21:45
              No pozniej ogladalem drugi raz i tez mi ten mundur na rosyjski
              wygladal.Czyli jakies targi w krajach Zatoki?
              • misza_kazak Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 21.05.10, 08:58
                browiec1 napisał:

> No pozniej ogladalem drugi raz i tez mi ten mundur na rosyjski
                > wygladal.Czyli jakies targi w krajach Zatoki?

W Abu-Dabi chyba.
    • van_pomidor Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 17.05.10, 09:56
      A w tym "Patefonie"(nazwa wyleciała mi z głowy) z II WS lufa też chyba
      była żeberkowana.
      • anton_1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 17.05.10, 15:36
        Pewnie chodzi Ci o Diegtiariewa DP 28, lufa torze nie wymienna ale czy
        miał żeberkowaną lufę to nie wiem, może kto dobry podpowie :)
        commons.wikimedia.org/wiki/File:Korean_War_HA-SN-98-07010.jpg
        • van_pomidor Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 17.05.10, 19:51
          Tak właśnie tego DP 28 miałem na myśli, "patefon" to niemieccy
          żołnierze na niego mówili ;)
          • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 17.05.10, 20:57
            Sorry panowie ale Rosyjskie oznaczenie tej broni to nie DP 28 tylko samo "DP" -
            "Diektariew Piechotnyj"! Według Polskiej nomenklatury wojskowej to rkm DP wz.28!
            Wcześniejszy wariant czyli pierwszy produkcyjny nazywany był w ZSRR DP Obrazca
            1927 ale później już tej nazwy nie używano!
            -Pozdrawiam!
            • van_pomidor Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 17.05.10, 21:01
              Zgadza się Marek, ale czy lufa w tym DP była żeberkowana? ;)
              • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 17.05.10, 21:10
                Nie! Miała blaszaną osłonę z wyciętymi otworami - podobną do tej w pistolecie
                maszynowym PPSz ale lufa była zakończona tłumikiem płomienia! Taką "żeberkową"
                lufę miał ciężki karabin maszynowy Diektariewa DS-39 ale zasilany był z taśmy
                więc Niemiecka nazwa "patefon" do niego nie pasuje - rkm "DP" to była jedyna
                masowo produkowana broń w ZSRR z talerzowym magazynkiem mocowanym na wierzchu broni!
                -Pozdrawiam!
                • van_pomidor Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 18.05.10, 18:53
                  A Co z eksportem, czy może ktoś wie czy poza Rosją jakieś państwo
                  zakupiło już Pieczenga??? ;)
                • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 19.05.10, 22:47
                  Wlasciwie w jakim celu PPSz mial ta powycinana oslone z blachy?
                  Przeciez za lufe i tak sie go nie trzymalo(gdyby o to mialo
                  chodzic).Czy to jakies zabezpieczenie?
                  • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 20.05.10, 19:59
                    Chłodnica Browiec!:) Przy tej szybkostrzelności jaką miały PPSz bez chłodnicy
                    ani rusz!
                    -Pozdrawiam!
                    • crannmer Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 20.05.10, 20:29
                      marek_boa napisał:

> Przy tej szybkostrzelności jaką
                      > miały PPSz bez chłodnicy
                      > ani rusz!

Bzdura. Taka perforowana oslona wokol lufy chlodzenia lufy nie polepsza, lecz
                      nieco pogarsza.
                      • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 20.05.10, 21:44
                        No to po co to bylo?
                        • crannmer Brak poprawy chlodzenia 20.05.10, 22:33
                          Bo ja wiem? Coby chronic uzytkownika przed poparzeniem? Bo taka moda byla?

Jedyne, co wiem na pewno, to to, ze taka perforowana, nie majaca z lufa
                          wiekszego kontakt, oslona lufy, jaka mial PPSz, PPS, czy inne pistolety
                          maszynowe z lat ostatniej wojny, chlodzenia lufy nie poprawia, lecz wrecz
                          przeciwnie, ono chlodzenie nieco pogarsza.

BTW podobna wygladem oslona lufy MG42 tez chlodzenia nie poprawia, ale tam jest
                          koniecznym elementem konstrukcyjnym.
                          • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 21.05.10, 01:01
                            tak tez myslalem ze to oslona,ale jak pisalem wczesniej pepeszy
                            raczej sie za lufe nie trzymalo.I dlaczego takie rozwiazanie jest
                            konieczne w MG42?
                            • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 21.05.10, 08:09
                              browiec1 napisał:

> tak tez myslalem ze to oslona,ale jak pisalem wczesniej pepeszy
                              > raczej sie za lufe nie trzymalo.

1) zeby chronic rece i inne czesci ciala prze poparzeniem.
                              2) Zeby istywnic konstrukcje
                              3) Prednia czesc oslony sluzy jako kompensator podrzutu.
                              4) Zmienia balans broni zeby przednia czesc byla ciezsza i tym tez zmniejsza podrzut.

I dlaczego takie rozwiazanie jest
                              > konieczne w MG42?
                              • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 21.05.10, 21:31
                                dzieki,wszystko jasne.Ale swoja droga-nie wiem jak bylo ale na
                                filmach raczej pepesze za magazynek trzymaja.
                                • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 24.05.10, 12:29
                                  browiec1 napisał:

> dzieki,wszystko jasne.Ale swoja droga-nie wiem jak bylo ale na
                                  > filmach raczej pepesze za magazynek trzymaja.

No bo tak jest wygodniej :) Szczegolnie gdy magazynek "plaski".
                                  Ale w przypadku gdy koncza sie naboje w walce "na bagnety" wygodniej wziac pepesze jako p bejsbola i walic po mordziej. Tutaj PPSz z oslona i sztywna drewniana kolba ma wiecerj plusow niz MP-38 bez osony i ze skladana kolba :))
                                  • crannmer Re: Brak poprawy chlodzenia 24.05.10, 14:30
                                    misza_kazak napisał:
                                    > Ale w przypadku gdy koncza sie naboje w walce "na bagnety" wygodniej wziac pepe
                                    > sze jako p bejsbola i walic po mordziej. Tutaj PPSz z oslona i sztywna drewnian
                                    > a kolba ma wiecerj plusow niz MP-38 bez osony i ze skladana kolba

Jak zwykle dorabiasz filozofie o wyzszosci komunizmu radzieckiego.
                                    Zamiast napisac o tanim w produkcji, ale wiotkim polaczeniu lufy z wiotka komora
                                    zamkowa.

Przy okazji: PPS mial co prawda skladana kolbe jak MP38, ale perforowana oslone
                                    lufy mial rowniez. A skladana kolbe mial, bo mial zastapic drozszy w produkcji i
                                    za dlugi PPSz.
                                    • van_pomidor Re: Brak poprawy chlodzenia 24.05.10, 15:06
                                      Sprawa powszechnie wiadoma że MP 38, MP 40 był bez porównania lepszy od
                                      PPSz, WIADOMO :)
                                    • marek_boa Re: Brak poprawy chlodzenia 24.05.10, 18:50
                                      Crannmer z tą składaną kolbą w PPS wz.43 to chyba jednak trochę nie tak!
                                      Chodziło po prostu o przystosowanie broni dla różnych formacji! W PPs wz.43/52
                                      wrócono z powrotem do kolby stałej-drewnianej!
                                      -Pozdrawiam!
                                  • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 25.05.10, 01:31
                                    Ale w pepeszy chyba glownie plaskie magazynki sie stosowalo?
                                    • marek_boa Re: Brak poprawy chlodzenia 25.05.10, 23:32
                                      W PPSz to głównie bębnowe na 71 sztuk naboi Browiec! Dopiero 12 lutego 1942
                                      roku skonstruowano UPROSZCZONY w produkcji magazynek łukowy na 35 sztuk naboi!W
                                      latach 1942-43 w produkcji nadal panowały magazynki bębnowe ale udział ilościowy
                                      magazynków łukowych nieustannie się zwiększał!W 1944 roku produkcja magazynków
                                      łukowych przewyższyła produkcję magazynków bębnowych a w 1945 roku bębnowych już
                                      nie produkowano! Zamiana magazynków miała dwa cele
                                      - pierwszy - uproszczenie i zwiększenie produkcji
                                      - drugi - zmniejszenie całkowitej masy broni
                                      -Pozdrawiam!
                                      • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 25.05.10, 23:40
                                        No ale ja wlasnie myslalem o bebnowym jako "plaskim".
                                        • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 26.05.10, 12:59
                                          browiec1 napisał:

> No ale ja wlasnie myslalem o bebnowym jako "plaskim".

TO moj blad - powiedzialem dwuznacznie :)

Nie wiedzialem jak trzeba powiedziec (lukowy).
                                          • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 27.05.10, 16:36
                                            te sa dobre,wersja samolotowa znana
                                            www.opisybroni.republika.pl/ppsz.html
                                            Ale wymiata ta do strzelania z okopow,z noktowizowrem,a ta ostatnia
                                            spokojnie moglaby wejsc do uzbrojenia armii rosyjskiej w ramach
                                            wymiany pokoleniowej sprzetu:)
                                            A tu wyjasnienie po co skonstruowano magazynek lukowy
                                            nonsensopedia.wikia.com/wiki/Pistolet_maszynowy_PPSz
                                            • anton_1 Re: Brak poprawy chlodzenia 27.05.10, 16:45
                                              Ruskie skopiowali tą swoją PPSzę z fińskich Suomi M31.
                                              commons.wikimedia.org/wiki/File:Suomi_m31_normal_and_sectioned.jpg
                                              • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 27.05.10, 18:17
                                                anton_1 napisał:

> Ruskie skopiowali tą swoją PPSzę z fińskich Suomi M31.

Nic podobnego. TO jest kolejny mit z rzedu ze AK to kopia STg, Tu-144 kopia Konkorda itp.

JEdynie czego jest skopiowane od M31 to konstrukcja magazynku na 71 naboi.
                                            • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 27.05.10, 18:08
                                              browiec1 napisał:

> te sa dobre,wersja samolotowa znana
                                              > www.opisybroni.republika.pl/ppsz.html
                                              > Ale wymiata ta do strzelania z okopow,z noktowizowrem,a ta ostatnia
                                              > spokojnie moglaby wejsc do uzbrojenia armii rosyjskiej w ramach
                                              > wymiany pokoleniowej sprzetu:)
                                              > A tu wyjasnienie po co skonstruowano magazynek lukowy
                                              > nonsensopedia.wikia.com/wiki/Pistolet_maszynowy_PPSz

Hehe! PPSz RULEZ 4EVA :)))

Sa zdjecia zolnierzy US Army z PPSz-41 w Iraku
                                              • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 28.05.10, 02:10
                                                "Sa zdjecia zolnierzy US Army z PPSz-41 w Iraku"
                                                "Nic podobnego. TO jest kolejny mit z rzedu ze AK to kopia STg, Tu-
                                                144 kopia Konkorda itp.":)))
                                                • anton_1 Re: Brak poprawy chlodzenia 28.05.10, 09:31
                                                  A co myślicie że PPSza nie nadała by się teraz do walki w mieście? ;)
                                                  • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 28.05.10, 12:14
                                                    anton_1 napisał:

> A co myślicie że PPSza nie nadała by się teraz do walki w mieście? ;)

Dla celow CQB jak najbardziej ale, dzis mamy lepsze typy uzbrojenia - lzejsze, celnejsze i pod mocniejszy kalibr.
                                                • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 28.05.10, 11:57
                                                  browiec1 napisał:

> "Sa zdjecia zolnierzy US Army z PPSz-41 w Iraku"

perevodika.ru/articles/10926.html

> "Nic podobnego. TO jest kolejny mit z rzedu ze AK to kopia STg, Tu-
                                                  > 144 kopia Konkorda itp.":)))

Browcu, co ma jedno wspolnego z drugim?
                                                  Pierwsze to ciekawostka - widziano zolnierzy USA w Irakie z PPSz (nie twierdze ze uzywali ich bojowo :)), a drugie to mity wyssane z palca przez roznych dyletantow :)
                                                  • misza_kazak Jeszcze ciekawe zdjecia z PPSz 28.05.10, 12:02
                                                    www.newhouse.org.ua/uploads/posts/2008-09/1222701888_sejchas_.jpg

www.newhouse.org.ua/uploads/posts/2008-09/1222701845_praw_ser.jpg

PPSz na nagrodach
                                                    www.newhouse.org.ua/uploads/posts/2008-09/1222701856_izobrazh.jpg

A jak wam to :)) ?
                                                    www.newhouse.org.ua/uploads/posts/2008-09/1222701853_horwatsk.jpg
                                                  • browiec1 Re: Jeszcze ciekawe zdjecia z PPSz 31.05.10, 17:51
                                                    Ten maly calkiem fajny,produkowano cos takiego w wiekszych iloscich?
                                                  • anton_1 Nie ma jak z rana 19.07.10, 11:34
                                                    Nie ma jak z rana posłuchać melodii starego dobrego szkasa ;)
                                                  • misza_kazak W oryginale po angielsku 28.05.10, 13:50
                                                    www.1919a4.com/forums/showthread.php?t=18317
                                                  • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 31.05.10, 17:48
                                                    No wlasnie o to mi chodzilo ze nawet jesli ktos sobie zdjecie zrobil
                                                    z pepesza nie znaczy ze akurat ze wzgledu na jej wlasciwosci
                                                    zrezygnowali z M4:) Dlatego porownalem te Twoje dwie wypowiedzi.
                                      • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 26.05.10, 13:01
                                        marek_boa napisał:

> nie produkowano! Zamiana magazynków miała dwa cele
                                        > - pierwszy - uproszczenie i zwiększenie produkcji
                                        > - drugi - zmniejszenie całkowitej masy broni
                                        > -Pozdrawiam!

Zgadza sie Marku.
                                        Do tego w bebnowym magazynku byla wada ze ich dlugo trzeba bylo ladowac (i do tego w realu nie dawalo sie wcisnac 71 pocisk - zwykle na 2-4 mniej).
                                        No i bebnowe byli bardziej zawodne od lukowych.

Pozdro
                                        Misza
                                        • van_pomidor Re: Brak poprawy chlodzenia 26.05.10, 15:49
                                          Ale ostatnio zauważyłem powrót do bębnowych magazynków na przykładzie
                                          HK IAR, podobno na wypasie mają być 100 nabojowe magazynki bębnowe,
                                          widziałem już takie w akcji.
                                          • anton_1 Re: Brak poprawy chlodzenia 27.05.10, 09:55
                                            Też widziałem takie 100 nabojowe magazynki do HK 416, ale raczej dla
                                            jednostek specjalnych, w masowym zastosowaniu jeszcze ich nie ma.
                                            • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 27.05.10, 16:40
                                              Co tu daleko szukac
                                              foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=1/images2003/20030217192908.jpg
                                              Tu jeszcze MP-5
                                              www.opisybroni.republika.pl/Magazynki.html
                                              nawet beretta miala chyba cos takiego;)
                                          • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 27.05.10, 19:26
                                            van_pomidor napisał:

> Ale ostatnio zauważyłem powrót do bębnowych magazynków na przykładzie
                                            > HK IAR, podobno na wypasie mają być 100 nabojowe magazynki bębnowe,
                                            > widziałem już takie w akcji.

No za 70 lat technologie przeszli dluga droge - dzis mozna robic niezawodne, lekkie i tanie magazynki duzej pojemnosci.
                                            Mi sie najbarziej podobaja sznekowe - jak u Bizona i Calico :))
                                            • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 28.05.10, 02:08
                                              "Mi sie najbarziej podobaja sznekowe - jak u Bizona i Calico :)) " -
                                              mozesz to wytlumaczyc bo nie zrozumialem?
                                              • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 28.05.10, 12:08
                                                browiec1 napisał:

> "Mi sie najbarziej podobaja sznekowe - jak u Bizona i Calico :)) " -
                                                > mozesz to wytlumaczyc bo nie zrozumialem?

W polsce takie magazynki nazywaja chyba spiralnymi, a u nas w Rosji - sznekowymi.

Chodzi o konstrukcje magazynkow do PM PP-19 Bizon

www.gewehr.ru/2007/03/08/bizon2_pp19.html
                                                izhmash.ru/rus/product/bizon.shtml
                                                world.guns.ru/smg/smg08-e.htm

i M960 Calico
                                                world.guns.ru/smg/smg57-e.htm
                                        • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 27.05.10, 16:31
                                          No ale zaleta byla wlasnie ta duza ilosc amunicji,nie trzeba bylo co
                                          chwila magazynka zmieniac.
                                          • misza_kazak Re: Brak poprawy chlodzenia 27.05.10, 19:37
                                            browiec1 napisał:

> No ale zaleta byla wlasnie ta duza ilosc amunicji,nie trzeba bylo co
                                            > chwila magazynka zmieniac.

No nie zupelnie - pojemnisc pierwszego 71 naboj, drugiego 35 pociskow.
                                            Czyli tylko 2 razy wieksza. Zas mogles wziac ze soba wiecej lukowych magazynkow niz bebnowych. Bednowe oprawdywali siebie w walkach w miescie w skladach grup szturmowych. Wtedy czasu na zamian magazynku bylo mniej i wygrywal ten kto rzadzej przeladowywal sie :))
                                            • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 28.05.10, 02:08
                                              No i o to biega,kiedy przeciwnik przeladowuje,ty ladujesz-w niego-
                                              nadal:)
                            • crannmer Re: Brak poprawy chlodzenia 21.05.10, 09:13
                              browiec1 napisał:

> dlaczego takie rozwiazanie jest
                              > konieczne w MG42?

MG42 dziala na zasadzie krotkiego odrzutu lufy. Lufa nie jest przymocowana na
                              stale do komory zamkowej, lecz porusza sie o kilkanascie milimetrow w ta i z
                              powrotem, podparta suwliwie w okolicach komory nabojowej i wylotu.

Przy wylocie lufy znajduje sie wzmacniacz odrzutu, nadajacy po strzale zespolowi
                              lufa-zespol ruchomy predkosc konieczna do zadzialania broni. Ergo ta oslona to
                              element utrzymujacy przednia prowadnice lufy i odrzutnik we wlasciwej pozycji
                              wzgledem komory zamkowej.

Rozwiazanie spotykane i w innych karabinach maszynowych, np. MG34, Browning
                              M1919, czy w km-ach Maxima. Przy czym w tych ostatnich role elementu
                              trzymajacego odrzutnik i lufe z przodu pelnila chlodnica wodna.
                              • browiec1 Re: Brak poprawy chlodzenia 21.05.10, 21:32
                                Dzieki,teraz juz wszystko rozumiem:)
                      • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 21.05.10, 18:32
                        Kłócił się nie będę bo i nie ma o co! Za to przytoczę urywek tekstu opisującego
                        tą broń (konkretnie PPSz wz.41):
                        ..." Osłona lufy zamyka od góry komorę zamkową i ustala położenie lufy.Wykonana
                        jest w postaci wytłoczki z blachy stalowej.Przednia jej część osłania lufę,a
                        tylna tworzy pokrywę komory zamkowej. W przedniej części WYKONANYCH JEST SZEREG
                        DUŻYCH,OWALNYCH OTWORÓW POLEPSZAJĄCYCH CHŁODZENIE LUFY* i zmniejszających masę
                        broni."...
                        * podkreślenie moje!
                        -Pozdrawiam!
                        • crannmer Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 21.05.10, 21:24
                          marek_boa napisał:

> W przedniej części WYKONANYCH JEST SZEREG
                          > DUŻYCH,OWALNYCH OTWORÓW POLEPSZAJĄCYCH CHŁODZENIE LUFY* i

Autor uzyl duzego skrotu myslowego lub/i walnal glupote.
                          Duze owalne otwory w oslonie lufy polepszaja chlodzenie lufy w porownaniu do
                          rurowej oslony bez zadnych otworow.

Natomiast w porownaniu do golej lufy bez zadnych oslon perfrowana oslona
                          chlodzenie definitywnie __pogarsza__. Mozna dyskutowac o stopien pogorszenia,
                          niemniej samo pogorszenie chlodzenia jest bezdyskusyjne.

BTW swego czasu popularne bylo wyrazenie "dzialko strzelajace przez wal
                          silnika". Podobna wpadka i skrot myslowy.
                          • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 21.05.10, 21:35
                            I dlatego caly czas sie zastanawialem dlaczego nie zostawiano samej
                            lufy.Ale jesli tu wszystko dobrze zrozumialem dawniej mialo to inne
                            zastosowania,w nowoczesnych konstrujkcjach chodzi o chlodzenie.
                          • marek_boa Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 22.05.10, 08:00
                            Dlatego napisałem Crannmer ,że kłócić się nie zamierzam!:)
                            -Pozdrawiam!
            • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 19.05.10, 22:46
              A ilu z niego Janek Niemcow natlukl;)
        • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 19.05.10, 22:32
          Bajzel jak po imprezie w akademiku;)
    • f_crane Tymi filmikami z "naparzaniem" i wzywaniem do pows 19.05.10, 09:52
      zechnego dostępu do broni (coby do sąsiadów postrzelać) coś sobie kompensujesz?
    • van_pomidor Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 27.05.10, 21:53
      W Polsce wprowadzamy UKM 2000 kalibru 7,62 x 51 mm ale nie spieszą się
      z tymi zakupami nasi wojskowi, w zeszłym roku zakupili podobno coś koło
      125 sztuk jak się nie mulę, no i Niemcy nam podarowali 128 MG 3.
      • browiec1 Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 28.05.10, 02:07
        UKM to raczej sa dosc dlugo juz kupowane.Ale o co biega z tymi MG3?
    • van_pomidor Re: Gościu naparza z Pieczenieg 6P41 kal. 7,62 x 30.05.10, 08:39
      Obejrzałem ten filmik rano, nieźle tam nawet ptaki śpiewają :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka