Dodaj do ulubionych

Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów

21.10.10, 18:12
tutaj: www.pol-niem.pl/index.php?page=1170600000

znalazłem coś takiego:
"16 września
W Świętochowie odbyła się uroczystość przekazania 10. Brygadzie pancernej 15 niemieckich czołgów Leopard 2 A4. Zgodnie z umową podpisaną między ministerstwami obrony Polski i Niemiec Polska otrzyma od Bundeswerhy łącznie 128 czołgów tego typu."

Jak sprawdziłem używane Leopardy mają też armie Hiszpanii, Norwegii, Szwecji, Austrii, Turcji, Kanady itd.
Czy takie przekazanie broni za darmo jak dla Wojska Polskeigo to był wyjątek czy może też jest to częściej spotykana praktyka w NATO?
Obserwuj wątek
    • browiec1 Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 21.10.10, 19:35
      A kto powiedzial ze za darmo?:)
      • aardwolf_ge Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 09:26
        a słowo 'przekazane' na to nie wskazuje?
        Może tam były jakieś dodatkowe kruczki ale wydaje mi się, że nie był to zwykły zakup.
        • aardwolf_ge Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 09:30
          słowo 'otrzyma' wskazuje jeszcze bardziej
    • van_pomidor Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 11:05
      Leopard 2 - to aktualnie najlepszy czołg na świecie.
      • swarozyc Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 11:11
        czytalem gdzies ze za te czolgi polska zaplacila tylko za "rozkonserwowanie", ale obsluga biezaca jest bardzo droga. Np. wymiana oleju przez Niemca kosztuje 4000 PLN.
        • maxikasek Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 13:25
          Cóż kolega w ASO za przegląd i wymianę oleju za BMW zapłacił 3 tys. ;-)
          Za rozkonserwoanie i przywrócenie do stanu uzywalności- zapłaciliśmy 25 mln euro. Za czołgi i pojazdy symboliczne euro (od sztuki?).
          Nie wiem jak umowa serwisowa, ale chyba podstawowe naprawy dokonuje się w jednostce. Polacy kupuja dośc tanio części z zapasów BW.
          Radze też nie zwracać uwagi na koszty eksploatacji - 128 Leo kosztowało nas 85 mln zł, zaś 232 Twardych coś ok. 45 mln. Po prostu leo są bradziej eksloatowane.
          • aardwolf_ge Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 15:41
            Ale to tylko Polsce udało się dostać czołgi z 'wystawki' czy innym krajom też się zdarza?
            • browiec1 Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 17:30
              Nie wiem jak z czolgami,ale czesto bywa ze sprzetem wojskowym tak,ze nadwyzki wlasciciel oddaje za darmo,ale pozniej zarabia na rozkonserwowaniu,serwisie,modernizacjach itd.Tak ze nie jest to prezent mikolajkowy:)
              • rzewuski1 Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 18:10

• browiec1 Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 18:18
                  Dlatego go "dali" a zarobili na sprawach okolodarowych.Poza tym i wspolpeaca sprzetowa jednostek jest latwiejsza.
          • browiec1 Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 17:30
            Jesli sie nie myle to derwis jakis wiekszy jest niemiecki(i o to biega),byly chyba jakies proby przeniesienia go do nas,ale nie wiem czy cos z tego wyszlo.
    • adam_al Second hand 22.10.10, 22:08
      W najbliższym czasie naród polski zakochany w second handach mógłby wzmocnić swą obronność - m.in. redukcje armii Niemiec, Wielkiej Brytanii powodują, że dużo ciekawego sprzętu znajdzie się na wystawkach (zdecydowanie bardziej wartościowych niż amerykański sprzęt z drugiej reki). Myślę, że warto popatrzeć przychylnie na Leosie (choć nie wierzę - związkowcy, strzelający już Anders...), F-16 MLU, które przy odrobinie szczęścia można nabyć w krajach beneluksu - kupić 24 sztuki, trochę - odpicować i jak znalazł zajęcie dla pilotów złomowanych Su-22.
      No gdyby Pan Roztowski oparł się ogólnoświatowej recesji i postanowił ciąć budżet Krus nie Mon to dość korzystnie można kupić Eurofightery z puli zamówionych samolotów przez państwa uczestniczące w programie. Myślę, że w przypadku Tranche 1 można ostro się targować. Może Niemcy mogliby opie...lic tanio ze trzy baterie Patriotów, mają tego trochę, a za chwilę ruszą z MEADS.
    • wiarusik Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 22.10.10, 23:35
      pytanie czy to ma sens? niemcy konstruują coś w ten sam deseń co anders(leoparda 3 nie będzie),amerykanie też.
      • browiec1 Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 23.10.10, 01:28
        Oj ma,ma,zdziwilbys sie jaki wielki.Ale nie bede tu przepisywal postow z ilus watkow:)
        P.S.Co konstruuja Niemiachy?
        • wiarusik Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 23.10.10, 22:46
          pumę z lekkim działem 120 mm w wieży.co ci to przypomina?
          • browiec1 Re: Pytanie o sposób pozyskania m.in. Leopardów 25.10.10, 17:39
            Czolg sredni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka