obcy29 27.12.10, 23:15 Szanowny Mosze moja córka, do eseju, potrzebuje informacji na temat działania służb specjalnych Izraela.Gdybyś mógł podesłać nazwiska autorów piszących na ten temat. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosze_zblisko_daleka Spec... ;-) 28.12.10, 07:32 Mossad=CIA: www.mossad.gov.il/Eng/AboutUs.aspx Szabak=FBI (nie ma po ang.): www.shabak.gov.il/pages/default.aspx Potrzebuje tez czytac izraelskie gazety i tam od czasu do czasu pisze ktos na ten temat... ;-) Moze najlepiej poczekac ciut, ciut zaraz bedzie wszystko opisane przez Wikileaks Sorki, ze wieciej nie moge pomagac. Nie znam sie na takim temacie. Pzdr, Mosze Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Spec... ;-) 28.12.10, 20:55 Chce i mogę: forum.gazeta.pl/forum/w,539,120276720,120279611,Spec_.html?t=1293566025615 Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Spec... ;-) 29.12.10, 00:46 Chodzilo mi o to ze moze nie chcesz ujawniac zbyt duzo informacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Spec... ;-) 29.12.10, 05:47 A pan Browiec, jesli by byl w "moich butach" inaczej zachowywal by sie... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Spec... ;-) 09.01.11, 19:29 Alez ja Cie doskonale rozumiem,chodzilo mi tylko o to zeby walic prosto z mostu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Nie gniewaj sie, dowcip... 29.12.10, 07:36 Mojsze przychodzi do rabina i placze: "Rebe, ja mam 8 dzieci, tesciowa, zona. Wszyscy krzycza na mnie caly czas. Co robic, rebe? Na to rabin mowi: "masz koze? Mojsze: "tak" Rabin: "to tez wpakuj ja do mieszkania".... Mojsze: Jak to, zyc z koza i taki smrod...? Rabin: Rob co powiedzialem tobie i przyjdz za tydzien do mnie. Po tyg, Mojsze wraca do rabina, placze :"Rebe, teraz jest pieklo. Krzyki, smrod, mysle ze zwarjuje niedlugo..." Rabin:" Teraz wyjmuj nazad koze z mieszkania i przyjdz za tydzien do mnie..." Po tyg. Mojsze przychodzi do rabina. Rabin pyta: "Nu...." Mojsze: "Teraz jest cicho, nikt nie krzyczy na mnie. Raj teraz panuje ..." Odpowiedz Link Zgłoś
maciekqbn Re: Nie gniewaj sie, dowcip... 29.12.10, 21:22 A wiesz, że ten dowcip jest bardzo dobrze znany w Polsce? Czasem tak się zastanawiam, że Żydów i Polaków naprawdę wiele łączy. Choć wydaje mi się, że Polacy są bardziej tego świadomi. Mam okazję (służbowo) spotykać się z młodymi ludźmi z Izraela (20-kilku latkowie). O Polsce nic nie wiedzą, dobrze tylko, że nie są tak przesiąknięci antypolska propaganda jak ich rówieśnicy z USA (chodzi mi o amerykańskich Żydów). Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka A ten znasz? 30.12.10, 14:05 Chinczyk i Zyd siedza w pociagu i czytaja gazete. Nagle Zyd zwraca sie do chinczyka i mowi: "dlaczego atakowaliscie Pear Harbour?" chinczyk: "It's not me, this was Japanease"... Zyd: "everything is the same, Chinease, Japanease, Koreanease.." Po kilku min. chinczyk zwaca sie do zyda i mowi: "dlaczego zatopiliscie Tytanika" zyd odp: "It's not me, it's iceberg..." chinczyk: "everything is the same, iceberg, goldberg, rosenberg..." Odpowiedz Link Zgłoś
say69mat Re: A ten znasz? 30.12.10, 16:22 Po kilku min. chinczyk zwaca sie do zyda i mowi: "dlaczego zatopiliscie Tytanik > a" > zyd odp: "It's not me, it's iceberg..." > chinczyk: "everything is the same, iceberg, goldberg, rosenberg..." ... ten 'chińczyk' to ma kompletnie 'niearyjskie' poczucie humoru ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Nie gniewaj sie, dowcip... 09.01.11, 19:38 Pracujesz moze w Panstwowym Muzeum Auschwitz-Birkenau? Co do wycieczek mlodych Zydow to troche widzialem takich mieszkajac jakis czas w Krakowie. O ile Ci starsi to najczesciej tacy jak ich znamy z historii,spokojni i stateczni(ci ortodoksyjni tez) o tyle mlodzi(nie wiem skad)...no,bylo ich widac ze tak powiem.Coz,ponoc na sumeryjskich tabliczkach tez znaleziono zapis: jeszcze nigdy dotad mlodziez nie byla tak zla:) Odpowiedz Link Zgłoś
obcy29 Re: Do Mosze 28.12.10, 17:45 Rozumiem,dziękuję.Chodzi mi o oficjalne publikacje po angielsku,niekoniecznie izraelskich autorów. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Spec... 28.12.10, 18:09 en.wikipedia.org/wiki/Sayeret_Matkal en.wikipedia.org/wiki/Sayeret www.youtube.com/watch?v=SrCbFxXj4b0 www.isayeret.com/ shadowspear.com/israel-special-operations/sayeret-matkal.html golani.uppsoft.se/ dover.idf.il/IDF/English/News/today/2007/05/1001.htm en.wikipedia.org/wiki/Shaldag_Unit www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?120866-Some-pic-of-Maglan-unit(israeli-speical-unit) Czy wystarcza... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_belfast Re: Spec... 29.12.10, 10:47 Witam, wystarczy :))) choć mam zakaz używania wikipedii na studiach, ale to często bardzo dobre źródło bibliografii. Chodziło mi bardziej o książki napisane przez byłych agentów, lub specjalistów do spraw wywiadu, ale sama też mogę poszukać, tak po prostu było łatwiej :))) Tata mi zasugerował, że jesteś specjalistą od spraw bliskowschodnich, a ja mam pracę do napisania i może będziesz miał kilka sugestii i świeże spojrzenie. Temat brzmi: Wyjaśnij ważność konfliktu w badaniach nad terroryzmem. (Account for the importance attached to the Israeli-Palestinian conflict in the study of terrorism.) Postanowiłam przedstawić kilka definicji terroryzmu a potem podać przykłady z obu stron i wykazać, jaki to ma wkład w naukę. Jednak przy tym ogromie publikacji to trudne znaleźć rzeczy, które mnie interesują. Jeśli masz jakieś spostrzeżenia i zachciałbyś się nimi podzielić, chętnie skorzystam z Twojej wiedzy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Zwykly czlowiek... 29.12.10, 11:21 Witam, Twoj ojciec ma mala pomylke, nie jestem specjalista do Bliskiego Wschodu. Jestem zwyklym czlowiekiem, ktory mieszka na Ziemi Swietej. Chce zyc jak kazdy inny na swiecie. Moje nieszczescie jest w tym, ze moi sasiedzi chca wrzocic mnie nazad do morza, a ja biedny nie umiem plywac... Zalaczam link od jednej znanej strony co przyszla teraz na mysli. Jest jeszcze wiecej, pogrzebuje gdzies i podam: www.memri.org/ Co do ksiazek przez bylych agentow/wywiadow , jest sporo pisane. Nie wiem czy sa tez po ang. postaram sie poszukac. (jak nie to potrzeba sie heb. poduczyc ;-) ) P.S. czy mozna lepiej prowadzic korepondencje na priv. i nie "marudzic" tutaj forumowiczow bo nieraz nnerwy ich "zdradzaja".... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_belfast Re: Zwykly czlowiek... 29.12.10, 12:13 Ależ nie mogę się z Tobą zgodzić. To, że mieszkasz w takim miejscu już czyni Cię ekspertem. :))))) Ja mieszkam w Belfaście i moja wiedza na temat tego konfliktu jest unikatowa, ponieważ dostarczyli mi jej zwykli ludzie z obu stron barykady. Są to rzeczy, o których rzadko przeczytasz w książkach, i to właśnie mieliśmy na myśli określając Cię mianem eksperta, więc mam nadzieję, że Cie nie uraziłam. Moim daniem właśnie tak dociera się do sedna sprawy, poprzez zwykłych ludzi, a nie polityków czy kronikarzy. Ty masz to na co dzień, dlatego Twoje spojrzenie jest na pewno inne, moje wyniesione nawet z setek książek zawsze będzie uboższe. Pisałam do rabina i imama w Belfaście, ale nikt mi nie odpowiedział, więc teraz jadę do biblioteki :)))) Jeszcze raz przepraszam, jeśli Cię uraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Zwykly czlowiek... 29.12.10, 12:24 Nie moja Droga pani, nie urazilas mnie. Jestem juz za stary... na takie rzeczy. Oczywiscie ze Imam i Rabin nie moga Tobie w tym pomoc. Oni tylko mysla o swojej religii. Sek jest w tym ze kazdy wierzy w Tego Samego Boga, ile inaczej. Zalaczam jeszcze jeden link: www.intelligence.org.il/bulletin/mlme4.pdf P.S. nie martw sie, biedna nie bedziesz jesli jestes tutaj. Jest dosyc duzo forumowiczow, ktorzy znaja sie na takie tematy. Teraz tylko maja ferie zimowe...a tutaj jest lato narazie 27 stopni dzis ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Jeszcze... 29.12.10, 12:39 www.inss.org.il/ www.emmanuelmoreno.org/en/ pod.polkownik zginal w ostatnim dniu wojny 2006r. w Libanie. Do tej pory nawet zdjecie Jego nie jest odkryte. Mowia ze byl wiekszy bojownik niz Bar Kochva. Czesc Jego bohaterskiej pamieci.! Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Zwykly czlowiek... 29.12.10, 18:51 Oczywiscie ze Imam i Rabin nie moga Tobie w tym pomoc. Oni tylko mysla o swojej religii. Sek jest w tym ze kazdy wierzy w Tego Samego Boga, ile inaczej. Mieszkasz Mosze w Tel Awiwie jak słyszałem ;-)) To niedaleko Hajfy gdzie znajduje się grób Baba i świątynia Bachaistyczna. To co piszesz stanowi podstawę jej przesłania. i to że ludzie w różny sposób ale wierzą w tego samego boga i to ze celem ludzkości jest wspólny rozwój i zaprowadzenie jedności i pokoju na całej ziemi. Nie wiem jak by rabini zapatrywali się na Twoje poglądy Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: Zwykly czlowiek... 29.12.10, 19:59 Cześć, To zależny jaki rabini. Ja jestem LEWI wnukiem rabina z Lodzi. Myślę ze jestem ustami Jego. On jest w Niebie, nazywał sie Mosze. Teraz jak jestem już dziadkiem to mogę lepiej zrozumieć dziadków i babcie. Myślę ze nie kazdy, co modli sie do Pana swojego ma MONOPOL na wiedzie i mądrość. Popatrz mój drogi KAWI (wybacz ze tak nazywam Ciebie) w naszej dłoni mamy 5 palców i kazdy jest inny, wiec jeśli to tak to dlaczego mamy mieć pretensje do innych... Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Zwykly czlowiek... 09.01.11, 19:44 'w naszej dłoni mamy 5 palców i kazdy jest inny" - zapomniales chyba jedynie dodac ze palce mimo iz rozne sa czescia jednej dloni:) Odpowiedz Link Zgłoś
obcy29 Re: Do Mosze 29.12.10, 16:13 Mosze serdecznie dziękuję i życzę dużo zdrowia i spokoju w 2011 /naszego kalendarza/roku. Odpowiedz Link Zgłoś
say69mat Re: Do Mosze 30.12.10, 12:29 ... Ciekawa koniunkcja, w tym roku Święto Bożego Narodzenia przypadło na Szabat. Tak samo pierwszy dzień nowego roku wypada w Szabat. Zatem, oby ten rok, nowy rok stał się dla nas rokiem Szabatu. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Do Mosze 09.01.11, 19:40 A wiedziales ze Sylwester wypadl 13? www.youtube.com/watch?v=fF7-KF9jD_E Odpowiedz Link Zgłoś
lew.erwin To ja też dowalę Żydom kwałem o Żydach! ;) 09.01.11, 20:05 W pociągu jedzie pewna młoda ładna dziewczyna i jakiś facet. Dziewczęcie czyta jakąś książkę. Facet chcąc nawiązać rozmowę w tej dłużącej sie podróży pyta o czym jest ta książka. - A, piszą tu że najlepszymi kochankami są Żydzi i Indianie. - odpowiada dziewczyna. Na to facet wstaje, podaje rękę mówiąc: - Pozwoli Pani, że się przedstawię: Mojżesz Winnetou! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: To ja też dowalę Żydom kwałem o Żydach! ;) 09.01.11, 20:10 Ciekawe jest to ze kawaly o Zydach (pomijajac te smietnikowe) najczescij sa inteligentne i przedstawiaja ich w niezlym swietle nwet mowiac o ich wadach:) Spisek kolejny? Odpowiedz Link Zgłoś