Dodaj do ulubionych

Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema??

05.01.11, 16:55
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8907869,Chiny_testuja_prototyp__niewidzialnego__mysliwca_J_20.html
Z jednej strony wiemy o ogromnym zapóźnieniu technologicznemu tego kraju , z drugiej obserwuje się galopujący postęp w nadrabianiu zaległości , na dodatek dzięki sporym pieniądzom nie muszą oni tak jak kiedyś kopiować nowszych rozwiązań ,a mogą je kupować , jak trzeba to z całą fabryką (np jak z VOLVO,co od ręki rozwiązało technologiczne problemy z produkcją samochodów osobowych)
Jakby nie było to właśnie Chiny są typowane na największe mocarstwo gospodarcze XXI w.Być może i militarne.
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 05.01.11, 17:27
      jopekpl napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,8907869,Chiny_testuja_prototyp__niewidzialnego__mysliwca_J_20.html
      > Z jednej strony wiemy o ogromnym zapóźnieniu technologicznemu tego kraju , z d
      > rugiej obserwuje się galopujący postęp w nadrabianiu zaległości , na dodatek dz
      > ięki sporym pieniądzom nie muszą oni tak jak kiedyś kopiować nowszych rozwiązań
      > ,a mogą je kupować , jak trzeba to z całą fabryką (np jak z VOLVO,co od ręk
      > i rozwiązało technologiczne problemy z produkcją samochodów osobowych)
      > Jakby nie było to właśnie Chiny są typowane na największe mocarstwo gospodarcze
      > XXI w.Być może i militarne.

I to zapoznienie technologiczne, to juz tylko mit majacy zapewnic dobre asmopoczucie spoleczenstwa zachodu. W rzeczywistosci ja sklonny jestem juz uwierzyc, ze ich najnowsze SSN-y dorownuja juz amerykanskim 688, a takiego czegos nie porafi stworzyc wiekszosc panstw Zachodu.
      • jopekpl Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 05.01.11, 17:34
        bmc3i napisał:

>
        > I to zapoznienie technologiczne, to juz tylko mit majacy zapewnic dobre asmopoc
        > zucie spoleczenstwa zachodu. W rzeczywistosci ja sklonny jestem juz uwierzyc, z
        > e ich najnowsze SSN-y dorownuja juz amerykanskim 688, a takiego czegos nie pora
        > fi stworzyc wiekszosc panstw Zachodu.

I wiesz co nie wiele razy jestę skłonny się z tobą zgodzić ,ale w tej kwestii pewnie masz rację.
      • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 05.01.11, 18:44
        Ja doceniam potencjal i szybkosc rozwoju Chin ale w to cos nie wierze,a ich zdjeciom to juz w ogole ne yfam.Sami nie potrafili zrobic do tej pory porzadnego samolotu(czy nawet silnikow) a nagle tak z przyslowiowej dupy mieliby scignac Amerykanow?Watpie.
        • jopekpl Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 05.01.11, 20:27
          browiec1 napisał:

> Ja doceniam potencjal i szybkosc rozwoju Chin ale w to cos nie wierze,a ich zdj
          > eciom to juz w ogole ne yfam.Sami nie potrafili zrobic do tej pory porzadnego s
          > amolotu(czy nawet silnikow) a nagle tak z przyslowiowej dupy mieliby scignac Am
          > erykanow?Watpie.
          Nie chcę krytykować twojego zdania, ale nie koniecznie musiało by to być z" przysłowiowej dupy".Pogłoski że coś takiego robią a nawet niezbyt, fakt udane zdjęcia, już się od dosyć dawna pojawiają.Problem w tym ze zawsze uważano to za propagandę lub fotomontaż .co mogło i być na rękę chińczykom którzy by chcieli zachować tajemnicę ,bo w to co by wypłynęło i tak by nikt nie uwierzył.
          • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 05.01.11, 20:40
            Alez krytykuj jesli chcesz,po to m.in. tu jestesmy:) Po prostu wydaje mi sie to tak realne jakbysmy my nagle sami sobie zrobili atomowy OP nie potrafiac zrobic pelnego remontu Kobbenow.
        • bmc3i Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 05.01.11, 21:31
          browiec1 napisał:

> Ja doceniam potencjal i szybkosc rozwoju Chin ale w to cos nie wierze,a ich zdj
          > eciom to juz w ogole ne yfam.Sami nie potrafili zrobic do tej pory porzadnego s
          > amolotu(czy nawet silnikow) a nagle tak z przyslowiowej dupy mieliby scignac Am
          > erykanow?Watpie.

rzecz w tym, ze wcale nie musza scigac Amerykanow. Prawdopodobnie tez gdy wysla ten samolot do linii xa te 10 lat o ktorych sie mowi, to i tak nie bedzie dorowywal Raptorowi sprzed lat 30. I nie musi. To ma byc maszyna Stealth, a nie zaden V-gen, ktory znowu jest tylko medialnym okresleniem, mediow ktore zwykly utorasamiac V-gen ze stealth. Tymczasem V-gen to nie tylko stealth i supercruise.
          • kstmrv Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 06.01.11, 03:38
            bmc3i napisał:

> a nie zad
            > en V-gen, ktory znowu jest tylko medialnym okresleniem

A gdzie w mediach widziałeś zwrot "V-gen"? To ja wprowadziłem to skrótowe określenie, bo nie chciało mi się pisać "myśliwiec V generacji".
            • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 06.01.11, 23:38
              No chocby z tego artykulu mozna tak wnioskowac(jest tam i pare innych "smaczkow':)
          • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 06.01.11, 23:31
            Matrek,nie chodzi o to jak kto co nazywa.Po prostu szybciej bym uwierzyl w jakis stoczniowy cud niz lotniczy. Kraj ktory osiagnal w lotnictwie tyle ze kopiowal stare sowieckie maszyny,sam zbudowal powiekszonego Miga 21,pokombinowal troche z Lavi i klepie licencyjne(i bez:) Su-27 nagle tworzy cos takiego?Chyba zr to fajne ksztalty z silnikami od Miga 29 i przyrzadami opartymi o zegary.A kadlub z duraluminium:)
            P.S.Zeby nie bylo - nie zapomnialem o dzielach pt. FC-1 czy karakorum,ale nie robmy sobie zartow.
            • bmc3i Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 06.01.11, 23:49
              Sek w tym ze to co pisza w mediach popularnych, to niemal jak You Tube. Jak ma troche stealth radarowego to juz V-gen. I tylko do tego piłem w poprzednim poscie.
              • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 06.01.11, 23:56
                Masz racje,choc tu ma to male znaczenie:)
      • marek_ogarek Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 06.01.11, 05:06
        > I to zapoznienie technologiczne, to juz tylko mit majacy zapewnic dobre asmopoc
        > zucie spoleczenstwa zachodu.

Pstrzac na zdjecia tego samolotu widac jednak ze owo zapoznienie jest jednak na tyle duze ze wciaz nie potrafia zrobic np. nowoczesnych urzadzen mechaniki skrzydel. Przecez to wyglada jak w MiG-19...

• browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 06.01.11, 23:39
          No wlasnie,o co chodzi z tymi statecznikami?
          • marek_ogarek Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 07.01.11, 00:59
            Nie o stateczniki mi chodzi. Widzisz te bulwy na skrzydlach? One kryja silowniki poruszajace machanika skrzydla. Jakos w f-22 takich ni ma. Nie ma tez w f-15 I w wiekszosci maszyn generacji 3. Ta chinszczyzna to taka maszyna 5G z elementami 2G, albo odwrotnie jak kto woli.
            • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 07.01.11, 16:16
              A o co chodzi z tymi statecznikami? Ze one tak bardzo sie odchylaja od "pionu"?
              • bmc3i Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 07.01.11, 16:35
                browiec1 napisał:

> A o co chodzi z tymi statecznikami? Ze one tak bardzo sie odchylaja od "pionu"?

To akurat proste - zmniejszenie powierzchni odbicia wiazki radarowej.
                • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 07.01.11, 16:40
                  matrek ale ja wiem po co to jest tak zrobione w normalnych statecznikach np. w raptorze,ale ten wyglada jakby dodatkowo sie obracal czesciowo wokol wlasnej osi.To do (teoretycznie) polepszenia manewrowania,moze jako hamulec aerodynamiczny? Bo mnie to wyglada jakby moglo dzialac przy nizebyt duzych predkosciach.
                  • bmc3i Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 07.01.11, 16:47
                    browiec1 napisał:

> matrek ale ja wiem po co to jest tak zrobione w normalnych statecznikach np. w
                    > raptorze,ale ten wyglada jakby dodatkowo sie obracal czesciowo wokol wlasnej os
                    > i.To do (teoretycznie) polepszenia manewrowania,moze jako hamulec aerodynamiczn
                    > y? Bo mnie to wyglada jakby moglo dzialac przy nizebyt duzych predkosciach.

Tego drugiego zdjecia w ogole nie widzialem wczesniej. Jak na mój gust, te odchylone stateczniki trzymaja sie na zbyt wiotkim pojedynczym wysiegniku aby mógł wytrzymac opor powietrza w locie w tej pozycji. W zwiazku z tym albo to rzeczywiscie do hamowania aerodynamicznego na dobiegu, albo tylko taka makieta.
                    • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 07.01.11, 16:56
                      No wlasnie tez mi sie to za delikatne wydawalo. I bardziej bym obstawial to jako zabawke odpustowa:)) Takie dmuchawce latawce wiatr:)
                  • ramol6 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 07.01.11, 18:27
                    Pionowe usterzenie płytowe?
                    • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 07.01.11, 18:30
                      No nazwac tak to mozna ale nie jst to w tym wypadku troche dziwne?
    • say69mat Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 05.01.11, 23:18
      Amerykańscy analitycy przyznają, że niedocenili i niedoszacowali stopnia zaawansowania technologicznego uzbrojenia armii Chin. Tak więc polityka demokratów zwana 'chińskim otwarciem' święci w Waszyngtonie swoje tryumfy. Jeżeli połączyc politykę 'Chinskiego otwarcia' z redukcją budżetu Department of Defence i zaniechaniem wielu kosztownych projektów obronnych. W tym słynną batalię na rzecz obrony programu 'Raptora', przeznaczonego zamysłem Prezydenta do kasacji. To wielu politykom Partii Demokratycznej robi się ... ciepło, a na wspomnienie Perl Harbor ... wręcz gorąco. No cóż O' ...
      • bmc3i Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 05.01.11, 23:26
        say69mat napisał:

> Amerykańscy analitycy przyznają, że niedocenili i niedoszacowali stopnia zaawan
        > sowania technologicznego uzbrojenia armii Chin. Tak więc polityka demokratów zw
        > ana 'chińskim otwarciem' święci w Waszyngtonie swoje tryumfy. Jeżeli połączyc
        > politykę 'Chinskiego otwarcia' z redukcją budżetu Department of Defence i zanie
        > chaniem wielu kosztownych projektów obronnych. W tym słynną batalię na rzecz ob
        > rony programu 'Raptora', przeznaczonego zamysłem Prezydenta do kasacji. To wiel
        > u politykom Partii Demokratycznej robi się ... ciepło, a na wspomnienie Perl Ha
        > rbor ... wręcz gorąco. No cóż O' ...

Likwidacja Raptora to nie był pomysl Obamy, lecz pomysł jasnie oswieconego Sekretarza Obrony Pana Gatesa. Batalia rozpoczeła sie juz za prezydentury Busha Juniora, słynnym w USA publicznym dwuletnim konfliktem najwyzszego szefa USAF z Panem Gatesem, ktory sprawowal swa funkcję juz za rzadów Busha, zakończonym spektakularnym zwolnieniem genrała z funkcji. Pozniej to ten sam Gates, piastujacy swoje stanowisko takze u Obamy, przekonał Obame do rezygnacji z F-22. Tak skutecznie, ze aktualny opiekun White House, zgrozil zawetowaniem calego budzetu USA, jesli Kongres przydzieli srodki dalszą na produkcje Raptorów.
        • say69mat Re: Chiński "F-22" bmc3i napisał: 05.01.11, 23:49
          Pozniej to ten sam Gates, piastujacy s
          > woje stanowisko takze u Obamy, przekonał Obame do rezygnacji z F-22. Tak skutec
          > znie, ze aktualny opiekun White House, zgrozil zawetowaniem calego budzetu USA,
          > jesli Kongres przydzieli srodki dalszą na produkcje Raptorów.

... facet uwielbia Chinesee Food i chińskie antyki z dynastii Ming oraz dyskretne muśnięcia Chińskich 'motyliszek'??? Czy też niestrawi nazwy 'Raptor' na country breakfast, z ruchu 'flowerpower' mu się ostało???
          • browiec1 Re: Chiński "F-22" bmc3i napisał: 06.01.11, 23:34
            Pytasz czy stwierdzasz?
            • say69mat Re: Chiński "F-22" browiec1 napisał: 06.01.11, 23:47
              > Pytasz czy stwierdzasz?

...???
              • browiec1 Re: Chiński "F-22" browiec1 napisał: 06.01.11, 23:57
                O gatesa chodzilo.
        • browiec1 Re: Chiński "F-22" prawda czy kolejna ściema?? 06.01.11, 23:33
          Dokladnie i ktos jeszcze nad tym zaplacze ale pewnie nikt nie beknie.Dobrze Galaxy mial lepszych obroncow.
      • remov Re: Chiński "F-22"... rosyjskim MiG-iem 1.44 05.01.11, 23:38
        Jest całkiem poważna teoria, że ów J-20 to po prostu nieco zmodyfikowany MiG 1.44, którego plany zostały sprzedane przez Rosjan Chińczykom. Obie konstrukcje mają bardzo wiele elementów wspólnych, aczkolwiek na pierwszy rzut oka różnią się przekonstruowanym wlotem powietrza. Słowem, nic wspaniałego, a jedynie odkurzony pomysł sprzed kilku dekad. I mniej więcej tutaj widoczne jest zapóźnienie ChRL. Nie ma się czym podniecać.
        • berkut1 Re: Chiński "F-22"... rosyjskim MiG-iem 1.44 05.01.11, 23:44
          Obie konstrukcje m
          > ają bardzo wiele elementów wspólnych, aczkolwiek na pierwszy rzut oka różnią si
          > ę przekonstruowanym wlotem powietrza

No i buzkę mu zmienili :) Do tego chinczycy nie mają odpowiedniego silnika do napędu tak ciężkiej maszyny. To, że jest napędzany 117S można włożyć między bajki.
          • browiec1 Re: Chiński "F-22"... rosyjskim MiG-iem 1.44 06.01.11, 23:35
            Te od Suczki nie wystarcza?
            • o333 Re: Chiński "F-22"... rosyjskim MiG-iem 1.44 07.01.11, 02:23
              browiec1 napisał:

> Te od Suczki nie wystarcza?
              Do supercruse? Takim bydlem? Chińczycy mają dwa prototypy z rosyjskimi i swoimi silnikami widać to na fotkach
              • browiec1 Re: Chiński "F-22"... rosyjskim MiG-iem 1.44 07.01.11, 16:12
                Ja nie pisze o tym co jest oficjalnie podawane o tych niby osiagach tylko czy takie silniki nie wystarczylyby doi samego napedu,a nie koniecznie do supercruise.
                Odnosnie silnikow-ten ciemnogranatowy ma silniki rosyjskie(te od Su-27?) a ten jasny chinskie?Co to moze byc?
                • berkut1 Re: Chiński "F-22"... rosyjskim MiG-iem 1.44 07.01.11, 16:56
                  akie silniki nie wystarczylyby doi samego napedu,a nie koniecznie do supercruis
                  > e.

Tak starczyłyby ale tego typu maszyna ( a wygląda na jeszcze cięższą od MFI ) powinna mieć silniki o znacznie większym ciągu i nie chodzi tu o samo supercruise.
                  • browiec1 Re: Chiński "F-22"... rosyjskim MiG-iem 1.44 07.01.11, 17:07
                    Rozumie,ale w koncu to nie ma walczyc ale oderwac sie od ziemi, przelelciec nad lotniskiem i pokazac chinska potege:)
                    • berkut1 Re: Chiński "F-22"... rosyjskim MiG-iem 1.44 07.01.11, 17:10
                      > Rozumie,ale w koncu to nie ma walczyc ale oderwac sie od ziemi, przelelciec nad
                      > lotniskiem i pokazac chinska potege:)

No chyba, że tak :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka