Dodaj do ulubionych

Zasadzka na czołg Kadafiego

22.04.11, 16:01
blogcenzurowany.blogspot.com/2011/04/zasadzka-na-czog-kadafiego-w-misracie.html
Nie raz tu pisałem jak ważne jest wsparcie piechoty w mieście, ale żołnierze Kadafiego chyba nie czytają naszego forum?.), zdjęcia z DZISIAJ............................................................

Saludos!
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 22.04.11, 17:39
      Tylko jest jeszcze kwestia czy trafił! Bo wyglądało to tak jak by chybił!:)
      -Pozdrawiam!
      • anton_pl Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 22.04.11, 19:29
        Marak - mam zdjęcia jak zdobyli ten czołg, więc Browiec może tego T 72 dopisać do strat wojennych w Libii...
        • anton_pl Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 22.04.11, 19:37
          Jeszcze raz dokładnie przejrzałem ten filmik - i nie zgadza mi się z tymi zdjęciami co mam (inne malowanie czołgu i brak fartuchów bocznych) - może to być ten T 72 co go zdobyli rebelsy pod Bengazi, bo był oliwkowy i bez fartuchów - tak więc może ty być film propagandowy zrobiony gdzieś na ulicy w Bengazi?, a podpis jest że w Misracie. Może tak być dla porównania zaraz zamieszczę te zdjęcia zdobycznego czołgu z Misraty?
          • mako75 Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 22.04.11, 22:18
            To nie ten zdobyty ( o ile mamy na myśli ten sam: img857.imageshack.us/img857/8303/800xsi.jpg)
      • mako75 Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 22.04.11, 22:16
        marek_boa napisał:

> Tylko jest jeszcze kwestia czy trafił! Bo wyglądało to tak jak by chybił!:)
        > -Pozdrawiam!
        Zdecydowanie oberwał gdzies na wysokości ostatnich kół.
        I zdecydowanie to nie ten który miał na myśli kolega jako zdobyty.
        • marek_boa Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 23.04.11, 08:51
          Mako sorry ale stwierdzenie" "zdecydowanie oberwał" przy tym materiale filmowym jest zdecydowanie nie uprawnione! Mnie to wygląda na właśnie robotę propagandową - operator filmował przygotowania do strzału dłuższą chwilę - czyli strzelec RPG wiedział dużo wcześniej ,że czołg nadjeżdża (skąd???! - siedząc ukrytym w bramie pole obserwacji miał bardzo wąskie) no i strzał został oddany w momencie gdy czołg praktycznie już przejechał - czemu operator kamery nie sfilmował trafienia - Dostrzegasz w tym coś trudnego???! Przecież w takim przypadku wystarczyłoby kręcić 3 SEKUNDY dłużej! Osobiście znam przypadki pudłowania z RPG w podobnych okolicznościach - szczególnie przez ludzi niedostatecznie wyszkolonych w zwalczaniu czołgów! Po za tym wydaje mnie się ,że (ale to już jest tylko moje przypuszczenie) ,że gość celował ponad czołg!
          -Pozdrawiam!
          • mako75 Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 23.04.11, 14:22
            marek_boa napisał:

> Mako sorry ale stwierdzenie" "zdecydowanie oberwał" przy tym materiale filmowym
            > jest zdecydowanie nie uprawnione! Mnie to wygląda na właśnie robotę propagando
            > wą - operator filmował przygotowania do strzału dłuższą chwilę - czyli strzelec
            > RPG wiedział dużo wcześniej ,że czołg nadjeżdża (skąd???! - siedząc ukrytym w
            > bramie pole obserwacji miał bardzo wąskie) no i strzał został oddany w momencie
            > gdy czołg praktycznie już przejechał - czemu operator kamery nie sfilmował tra
            > fienia - Dostrzegasz w tym coś trudnego???! Przecież w takim przypadku wystarcz
            > yłoby kręcić 3 SEKUNDY dłużej! Osobiście znam przypadki pudłowania z RPG w podo
            > bnych okolicznościach - szczególnie przez ludzi niedostatecznie wyszkolonych w
            > zwalczaniu czołgów! Po za tym wydaje mnie się ,że (ale to już jest tylko moje p
            > rzypuszczenie) ,że gość celował ponad czołg!
            > -Pozdrawiam!

Mnie to wygląda na trafienie... ja to widze tak klatka po klatce:
            img705.imageshack.us/g/840uh.jpg/
            klatka 840 zaznaczony ślad pocisku wystrzelonego chwile wcześniej pocisku.
            następna błysk i trafienie
            Na trzeciej klatce widać znikający rozbłysk i zarys czołgu
            Na ostatniej klatce widać znikający ogień po lewej stronie kształtem moim zdaniem przypominający ogień z pojazdu w trakcie toczenia..stąd lekko wydłużony kształt.
            To tyle dlatego moim zdaniem oberwał.
            Oczywiście każdy może miec inne zdanie.
            Ja mam takie a nie inne dowody.. a teraz prosze o dowody na to że to było sfingowane :D
            Pozdrawiam
            • marek_boa Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 23.04.11, 15:51
              Nie twierdzę ,że "było to sfingowane" tylko ,że "MOŻE być to sfingowane" - drobna różnica ale jednak!Przy tej prędkości podobny efekt uzyskamy gdy pocisk trafi w ścianę budynku po drugiej stronie ulicy!
              -Pozdrawiam!
              • mako75 Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 23.04.11, 22:06
                marek_boa napisał:

> Nie twierdzę ,że "było to sfingowane" tylko ,że "MOŻE być to sfingowane" - drob
                > na różnica ale jednak!Przy tej prędkości podobny efekt uzyskamy gdy pocisk traf
                > i w ścianę budynku po drugiej stronie ulicy!
                > -Pozdrawiam!
                Ok. może.. tylko zastanów sie jaki sens miałoby fingowanie trafienia jednego czołgu w misracie... żaden efekt propagandowy.. efektem propagandowym jet to że wytrzymali tam dwa miesiące w okrążeniu ( z małymi przerwami na transporty morskie).. to jest efekt propagandowy.
                Ja pozostane przy swoim...oberwał. I tyle.
                Pozdrawiam
          • wkkr marku 24.04.11, 17:17
            Jeśli jesteś taki mądry siedzac przy kompie w kapciach, to weź kamerkę, pojedź do libii i zfilmuj strzeca, nadjezdżający czołg oraz trafienie.
            Jak zdjęci ci nie wyjdą, to poproś o replay walczące strony.
            =======================================
            Problem w tym że każdy chce żyć, operator kamery też. Dlatego dość czesto zdjecia ograniczają się do obrazu tego strzelającego, zwłaszcza gdy filmuja amatory a nie reporterzy zawodowi.
            PS
            W swoim poście zupełnie abstrachowałem od zfilmowanej sytuacji. Moim zdaniem nie jestesmy w stanie rostrzygnąć czy to była propagandowa ustawka, czy też zdjęcia antentycznej zasadzki.
            • marek_boa Re: marku 24.04.11, 17:34
              A mnie co do tego?! Uważam ,że "MOŻE" być to propagandowa agitka i tyle! Żeby choć spróbowali uwiarygodnić ten strzał późniejszym zdjęciem rozwalonego czołgu to co innego a tak to kicha!Rozpatrując film jako ewentualny dowód w mojej robocie i przedstawiając go w takim wymiarze ,w jakim został opublikowany został bym przez prokuratora wyśmiany i zje...ny jak bura suka ,że mu PRZYPUSZCZENIA przynoszę a nie dowody! Gościa można by ewentualnie o PRÓBĘ zniszczenia czołgu oskarżyć!
              • stasi1 Re: marku 24.04.11, 19:14
                marku myślisz że ten czołg sam jeden jechał, wystarczyło tylko go zniszczyć i od razu ustawić się z aparatami fotograficznymi(oczywiście dzisiaj kamerami) do zdjęcia? Jak kiedyś po udanym polowaniu na lwa.Tylko że lew od początku raczej był na straconej pozycji(siła złego na jednego-dosłownie) a czołg się pchał żeby komuś kuku zrobić. Oczywiście lwu też czasami udawało się to kuku zrobiuć, ale tylko udawało
                • marek_boa Re: marku 24.04.11, 20:20
                  Stasi jeśli ścieżka dźwiękowa tego filmu nie została zmanipulowana to tak - ten czołg jechał sam - słychać tylko i wyłącznie ten jeden czołg - nie widać i nie słychać aby jakakolwiek piechota ten czołg w mieście ochraniała - gdyby tak było to czołg nie popier..ał by na pełnej prędkości a przed czołgiem piechota "wymiatała" by takich strzelców jak ten na tym filmie! W dodatku strzelec WIEDZIAŁ ,że czołg jedzie sam bez żadnej osłony - można to wnioskować po jego zachowaniu! W innym przypadku zanim pojawił by się czołg to strzelec został by sprawnie zastrzelony przez piechotę zanim by nie tyle czołg zobaczył co usłyszał!
                  -Pozdrawiam!
    • o333 Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 23.04.11, 18:59
      Nie trafił na szczęście
      • stasi1 Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 23.04.11, 20:36
        czemu na szczęście? I skąd taka pewność?
        • o333 Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 24.04.11, 00:39
          stasi1 napisał:

> czemu na szczęście? I skąd taka pewność?
          Co za ignorancja. Nie muszę niczego widzieć. Sprawa jest prosta używałem tej wyrzutni. Odległość jest zbyt mała by się zdążył uzbroić pocisk. To tak proste że nawet zabawne. Pewnie ten arab nawet nie wie po ilu metrach pocisk się uzbraja. Jakieś inne pytania?Czemu na szczęście? Bo choć w Libii nigdy nie byłem znam wiele osób które ta pracowały. Na dźwięk "Allah Akbar" szukam swojej Sajgi , ale na szczęście leży w szafie pancernej na Syberii.
          • speedy13 Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 24.04.11, 01:12
            Hej

o333 napisał:
            > Odległość jest zbyt mała by się zdążył uzbroić pocisk.
            Hmm za mała? a tutaj:
            guns.arsenalnoe.ru/m/4085
            w opisie RPG-7 piszą coś takiego:
            "Нa рaccтoянии 2,5-18 м oт дyльнoгo cрезa cтвoлa прoиcхoдит взведение взрывaтеля — электрoдетoнaтoр включaетcя в электричеcкyю цепь"
            Co oznacza:
            Na dystansie 2,5-18 m od wylotu lufy następuje odbezpieczenie zapalnika - spłonka elektryczna włącza się do sieci elektrycznej.

Strzelec na zdjęciu ma do celu raczej więcej niż 2,5 m.

-
            Pozdrawiam
            Speedy
            • o333 Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 24.04.11, 01:20
              speedy13 napisał:

>
              > "Нa рaccтoянии 2,5-18 м oт
              > ; дyльнoгo cрезa cтв
              > ;oлa прoиcхoдит вз&
              > #1074;едение взры&#
              > 1074;aтеля — элект&
              > #1088;oдетoнaтoр вклn
              > 2;чaетcя в элект
              > 088;ичеcкyю цепь"
              > Co oznacza:
              > Na dystansie 2,5-18 m od wylotu lufy następuje odbezpieczenie zapalnika - sp
              > łonka elektryczna włącza się do sieci elektrycznej
              .
              >
              > Strzelec na zdjęciu ma do celu raczej więcej niż 2,5 m.
              >
              > -
              > Pozdrawiam
              > Speedy
              Dzięki za linka , bardzo fajny oprócz tego że tego rodzaju pocisków się nie produkuje od 40 lat (zbyt wiele wypadków śmiertelnych) dlatego wprowadzono 15m minimum . Jak zapewne wiesz czas przechowywania podstawowego pisku tego typu to 25 lat . Pozdrawiam
              • o333 Edit 24.04.11, 01:20
                pocisku* pozdrawiam
                • o333 Re: Edit 2 24.04.11, 01:26
                  speedy z całym szacunkiem ale ten portal to zaowulowana reklama piwa. Poczytałem więcej i jest tam milion błędów.
                  • speedy13 Re: Edit 2 24.04.11, 10:46
                    Hej
                    o333 napisał:

> speedy z całym szacunkiem ale ten portal to zaowulowana reklama piwa. Poczytałe
                    > m więcej i jest tam milion błędów.

Pewnie tak, ale co z tego? Nie wymyślili sobie przecież tego wszystkiego tylko skądś przepisali. Znalazłem sobie oryginalną instrukcję od RPG-7 z 1986 (pobrałem stąd
                    www.mirknig.com/knigi/military_history/1181282036-nastavlenie-po-strelkovomu-delu-ruchnoj-protivotankovyj-granatomyot-rpg-7-i-rpg-7d.html ale w ogóle w rosyjskim necie jest bardzo rozpowszechniona) i stamtąd najpewniej było to przepisane (str. 63, tam padają te same liczby, tylko opis procesu uzbrajania zapalnika jest bardziej szczegółowy; niemniej sens jest poprawny, zapalnik odbezpiecza się po 2,5-18 metrach od wylotu lufy) .

Pewnie masz rację co do tego, że zostało to poprawione w późniejszych modelach, 2,5 m to ewidentne za mało. Ale co z tego? Skąd wiadomo, że w Libii nie mają właśnie tych najstarszych granatów sprzed modyfikacji? Że im gwarancja minęła po 25 latach? Pozwolę sobie wysnuć przypuszczenie, że powstańcy niespecjalnie się przejmują tym faktem i używają takiej broni jaka wpadła im w ręce, nie zważając na gwarancję producenta.
                    • o333 Re: Edit 2 24.04.11, 16:21
                      speedy może tak być jak mówisz ale hmm . Radziecki sprzęt jak się zakopie potem odkopie wyczyści to działa ale to nie działa z materiałami wybuchowymi. Chemii nie przeskoczysz. Ulega entropii.
                      • wkkr moim zdaniem 24.04.11, 17:22
                        strzelec jest w odległości większej niż 15m od czołgu.
                        • marek_boa Re: moim zdaniem 24.04.11, 17:43
                          Strzelec jest w odległości około 7 maksymalnie 8 metrów od czołgu Wkkr! Pamiętaj ,że T-72 do stropu wieży ma 2,10 m wysokości! T-72 jedzie po lewej stronie jezdni czyli bliżej strzelca a dalej od przeciwnej strony ulicy - do sklepów naprzeciwko jest w granicach 18-20 metrów! No i z filmu wynika ,że pomimo tego ,iż strzelec wie (bo słyszy) nadjeżdżający czołg to pocisk odpalił w momencie jak czołg już prawie przejechał!
                      • stasi1 Re: Edit 2 24.04.11, 19:25
                        Więc sądzisz że zamykanie ulic w miastach jak znajdą jakąś bombę(sprzed 60 lat)to pic na wodę?
                        • o333 Re: Edit 2 24.04.11, 19:45
                          stasi1 napisał:

> Więc sądzisz że zamykanie ulic w miastach jak znajdą jakąś bombę(sprzed 60 lat)
                          > to pic na wodę?
                          Sądzisz że tak sądzę? Materiał wybuchowy (używanych jest koło 500) na bazie trotylu lub heksogenu jest niestabilny po jakimś czasie . Jakieś inne głupie pytania?
                          • speedy13 Re: Edit 2 25.04.11, 00:09
                            Hej

o333 napisał:

> Sądzisz że tak sądzę? Materiał wybuchowy (używanych jest koło 500) na bazie tro
                            > tylu lub heksogenu jest niestabilny po jakimś czasie .

Co do heksogenu, pewności nie mam; ale co do TNT nie masz racji. Jeden mój znajomy badał to zagadnienie w czasie studiów i wyszło mu że dla trotylu luzem w przeciętnej glebie okres połowicznego rozkładu to albo 800 lat albo.. no właśnie tej drugiej liczby nie pamiętam, chyba 150? w każdym razie krócej, zależnie od przyjętego modelu tego rozkładu. Tym dłużej to potrwa, jeśli materiał zamknięty jest szczelnie w jakimś pojemniku, np. w pocisku.

W przypadku amunicji takiego czegoś jak RPG-7 myślę że krytycznym elementem jest silnik rakietowy na paliwo stałe. Z czasem w ziarnie paliwa mogą wystąpić mikropęknięcia, a jeśli nagromadzi się ich dużo, to spalanie paliwa moze przebiegać szybciej i bardziej gwałtownie niż planowano, a więc z wytworzeniem znacznie większego ciśnienia, może to w skrajnym przypadku doprowadzić do wybuchu/rozerwania silnika. Tyle że powtarzam, wszelkie oddziały partyzanckie, rebelianckie itp. nie będą się przecież przejmować, że im data ważności minęła, tylko będą strzelać z każdej broni jaką uda im się zdobyć. A jak jakiś silnik wybuchnie co jakiś czas no to trudno. W PG-7 silnik zapala zresztą w bezpiecznej odległości od strzelca, 10 m czy ileś tam więc nawet jak wybuchnie to może mu dużej krzywdy nie zrobi.
                            • o333 Re: Edit 2 25.04.11, 00:40
                              okej okej. tylko że trotyl jest pochodną nitrogliceryny , bardzo mało stabilnego związku . Kłocić się nie będę
                              • speedy13 Re: Edit 2 25.04.11, 10:11
                                Hej

o333 napisał:

> okej okej. tylko że trotyl jest pochodną nitrogliceryny , bardzo mało stabilneg
                                > o związku .

Oj nie. Absolutnie nie! Oba związki nie mają z sobą nic wspólnego - może poza tym że zawierają grupy nitrowe NO2.
                                TNT jest nitrozwiązkiem aromatycznym. Atom azotu grupy nitrowej połączony jest z węglem pierścienia aromatycznego. Takie wiązania są generalnie względnie trwałe. Nitrogliceryna jest nitroestrem. Estry to związki ogólnie niezbyt trwałe, tworzone przez alkohole i kwasy: reszta kwasowa "wbudowuje się" w miejsce grupy OH w alkoholu. Nitrogliceryna jest estrem gliceryny (glicerolu) i kwasu azotowego; grupy nitrowe połączone są z węglami wiązaniem estrowym, poprzez tleny. Takie wiązania są generalnie niezbyt trwałe, wiele estrów rozkłada się samorzutnie z powrotem do alkoholu i kwasu.

Uprzedzając kolejne pytania, heksogen jest nitroaminą, a więc jeszcze czymś innym. Jest to związek cykliczny, ma 6-członowy pierścień złożony z atomów węgla i azotu (naprzemiennie) i do tych azotów połączone są azoty grup nitrowych. Takie wiązanie jest też względnie trwałe choć chyba nie aż tak jak między węglem i azotem. Ale powiedzmy, że porównywalnie, bo to już nie od samego wiązania zależy, ale i od tego co jest naokoło; jeden z najtrwalszych i najstabilniejszych masowo produkowanych materiałów wybuchowych, oktogen, jest właśnie cykliczną nitroaminą, podobną do heksogenu poniekąd.

Pozdrawiam
                                Speedy
                                • o333 Re: Edit 2 25.04.11, 12:27
                                  ;)
                                  • exp255 Re: Edit 2 26.04.11, 09:53
                                    Na zwolnionym filmie widziałem jakby w ostatnie koło trafil czy tez lekko powyzyj.
                          • stasi1 Kiedyś mój profesor od matematyki 25.04.11, 08:28
                            powiadał: Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi.
                            Co do trotylu i jego pochodzeniu od nitrogliceryny. Raczej z takiego materiału wyjsciowego trudno zrobic trotyl
          • stasi1 A co się stanie jak ten pocisk uderzy w cel 24.04.11, 10:28
            zanim się odbezpieczy? Nie wybuchnie? Czy akurat jednak wybuchnie tylko z tym pewnym opóźnieniem?
            • anton_pl Re: A co się stanie jak ten pocisk uderzy w cel 24.04.11, 10:38
              Tam było dobrych 20 metrów - a zresztą ktoby tam patrzał na instrukcje - w wojsku pieprzyli że za rurą nie może być ściana, a na innym filmie z Misraty widziałem jak gostek naparza z wylotem niemal przyłożonym do ściany za nim i nic - instrukcje są do dupy, przepraszam że użyłem wulgarnego słowa ale nie mogłem się opanować...
            • speedy13 Re: A co się stanie jak ten pocisk uderzy w cel 24.04.11, 11:35
              Hej

stasi1 napisał:

> zanim się odbezpieczy? Nie wybuchnie? Czy akurat jednak wybuchnie tylko z tym p
              > ewnym opóźnieniem?

Wybuchnie po upływie 4-6 s od wystrzału (samolikwidacja)

Co do tego co anton_pl napisał:
              > na innym filmie z Misraty widziałem jak gostek naparza z wylotem niemal przyłożonym do ściany za nim i nic

Przy strzale z broni bezodrzutowej w takich warunkach generalnie fala ciśnienia odbita od ściany może przewrócicić strzelca, rzucić nim o coś, spowodować rozmaite obrażenia i kontuzje. Zależy oczywiście jak mocna to broń; działo bezodrzutowe pewnie mogłoby nawet zabić, a taki ręczny granatnik, no cóż, pamiętam jakąś niemiecką instrukcję (z czasów obrony Wrocławia chyba, cytuję z pamięci, więc mogło to być inaczej sformułowane, ale sens jest prawidłowy) że "można bezpiecznie wystrzelić z Panzerfausta przez okienko piwniczne z piwnicy o wymiarach 2 x 2 x 1,5 metra; strzelec doznaje przy tym jedynie przejściowego porażenia słuchu na 30 minut i niekiedy krótkotrwałej utraty przytomności" :).
              • marek_boa Re: A co się stanie jak ten pocisk uderzy w cel 24.04.11, 16:07
                Nie wiem co Widział Anton ale strzelałem z RPG-2 i RPG-7 , nie tylko za Chińskiego Boga nie oddał bym strzału w małym pomieszczenie ale też nie stanął bym nawet 5 metrów za strzelcem oddającym strzał!
                -Pozdrawiam!
                • stasi1 Ja byłem w twierdzy w Srebnej Górze 24.04.11, 19:08
                  naszą wycieczkę oprowadzał przewodnik w mundurze z epoki oraz z odpowiednim karabinem(był jeszcze dziecko, jak dobosz). I na koniec opowieści gość wystrzelił z tego karabinu w jednym z pomieszczeń. Huk był taki że nie porównywało się do strzelań z kbk(może dlatego że to była dość mała przestrzeń). Co by się działo gdyby z armaty wystrzelili?
                  Anton pisał o tym że ściana nie może być bliżej niż 2 metry, wypływ gazów w odległości mniejszej niż ta może odbić się od ściany i uderzyć w strzelca, co oczywiście nie zawsze może się stać
                  • marek_boa Re: Ja byłem w twierdzy w Srebnej Górze 24.04.11, 20:24
                    Przy dwóch metrach od ściany przy odpaleniu z RPG-2 strzelec uległ by poparzeniom i to dość znacznym! Podejrzewam ,że to samo stało by się przy strzale z RPG-7! No i gdyby nie było to groźne to nikt by nie wymyślał specjalnych typów granatników pepanc ,których można używać w zamkniętych ,ciasnych pomieszczeniach!
                    -Pozdrawiam!
    • misza_kazak Re: Zasadzka na czołg Kadafiego 25.04.11, 08:58
      > Nie raz tu pisałem jak ważne jest wsparcie piechoty w mieście, ale żołnierze Ka
      > dafiego chyba nie czytają naszego forum?.), zdjęcia z DZISIAJ..................

Zasadzka owszem jest, ale mysle ze facet z RPG mial za male szanse trafic w ten T-72.
      A nawet gdyby trafil, to czolg by nie zniszczyl, bo trafil by w tyl czolgu. Jak pokzauja doswiadczenia z CZeczni, Osetii i innych konfliktow, T-72 wytrzymuje spokojnie kilkanscie trafien RPG-7 i RPG_7 jest grozny dla T-72 tylko przy trafieniu w czule punkty - czyli w srodek kadluba miedzy 3-4 kolem i w tylna czesc wierzy. A tutaj gosc strzelil jak popadnie i napewno nigdzie specjalnie nie celowal. Mam nadzieje ze ten palant ktory filmowal zostal poparzony, a tego kto strzelal zastrzelila pechota LIbijska.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka