Dodaj do ulubionych

Armia 2022

10.11.11, 13:34
Czyli wiadomo,ze niewiele wiadomo. Poza jak zwykle ogolnymi stwierdzeniami.dobrze ze cyberprzestrzen dostrzegli.
wiadomosci.onet.pl/kraj/wytyczono-kierunki-rozwoju-polskiej-armii,1,4903114,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • rpg_7 Re: Armia 2022 11.11.11, 01:01
      ale po co robić "armię cyber-wojowników" kiedy w świecie realnym nasza armia jest do (za przeproszeniem- bo dzisiaj jest dzień niepodległości, szykują się aktywiści na wielką manifę w moim rodzinnym mieście:) ) przysłowiowej "dupy". Dlaczego "narodowcy" idący w marszach nie zadadzą pytania: "Klich dlaczego Nasza Kochana Armia jest tak ch...owa?" - przecież oni się tak martwią o Naszą Ojczyznę; "Klich dlaczego nie stworzyłeś takiej armii w której Ja chciałbym służyć na ochotnika i chciałbym, aby mój pierworodny także służył bo wiem, na czym polega wojna - na pewno nie na tym co w naszym wojsku uczą do tej pory. Ja nie chcę służyć w Takim Wojsku i nie chcę aby mój syn tam służył - bo nic nie zmieniło się w WP od 20 lat.
      ... a co do myśli początkowej - jak pie...ie światło to na h.j nam cyber-armia?
      • rpg_7 Re: Armia 2022 11.11.11, 01:05
        .. w sumie te pytania można zadać wszystkim byłym ministrom Obrony Narodowej.
      • browiec1 Re: Armia 2022 11.11.11, 15:03
        Zeby swiatlo nie pierdzielnelo to trzeba atomowe elektrownie budowac,a zeby chociazby je chronic potrzeba cyber-wojownikow jak to sie ladnie okresla.
        Mogzna powiedziec ze skoro na innych polach jest u nas srednio to chociaz tu badzmy w czolowce,szczegolnie ze patrzac na ceny realnej broni nie wychodzi to az tak drogo. Poza tym Amerykanie tez coraz bardziej ciagna w tym kierunku(Matrek tu nawet watek zalozyl niedawno). I rzecz podstawowa-teraz panstwa tzw. cywilizowane nie beda wysylac zbyt czesto realnych armii,bo po co,skoro wrogowi mozna przysrac tak,ze sie dwa razy kopytami nakryje, nie ruszajac sie z fitela? A ile to taniej? A skuteczniej mozna dziabnac niz to robilo NATO bmbami Jugoslawii.
        No i na koniec-wyobrazasz sobie obecnie jakiegos samobojce(panstwo) atakujace jawni w standardowy sposob USA? A hakerzy robia to ciegle i to calkiem skutecznie.Wszyscy wiedza ze to Chinczycy ale udowodnic na 100% im nikt tego nie moze.A ile nakradli w ten sposob to tylko I sekretarz raczy wiedziec. I dlatego juz niedlugo zaczna powstawac nie biura obrony cybernetycznej ale moze cale departamaenty wojny cybernetycznej.
        P.S.Ja bym sie wcale nie zdziwli jakby za nie tak znowy dlugi czas spelnily sie scenariusze filmowe o zolnierzach podpietych do kompow "patrolujacych" jaimis cyfrowymi awatarami rzadowe sieci,toczacych z podobny wrogiem potyczki czy cale wojny,a moze i konczyloby sie to smiercia operatora w realu(albo tesco;)
        • rpg_7 Re: Armia 2022 11.11.11, 17:17
          oki, ale dlaczego cyber-armię mają tworzyć wojskowi - organizacja która jest zbyt "sztywna" do tego typu działań (moim zdaniem), ja bym to pozostawił cywilom - trzeba było by stworzyć podmiot cywilno-rządowy: cywile działaliby bardziej efektywnie a rząd miałby informację o tym co się dzieje i zapewniał odpowiednie wsparcie logistyczne: sprzęt, środki finansowe. Część informacji i umiejętności przydatnych w życiu cywilnym można było by udostępniać (za pieniądze i z tego (między innymi) były by środki na funkcjonowanie tego podmiotu) podmiotom zewnętrznym.
          • browiec1 Re: Armia 2022 11.11.11, 18:24
            Bo sama nazwa na to wskazuje?:) Wszedzie na swiecie za tego typu dzialania odpowiada wojsko,oczywiscie rozne instytucje maja swoich specow,ale my tu gadamy o bezpieczenstwie panstwa,czyli armia plus wywiad.Ze juz nie wspomne o tym ze w wiekszosci krajow to armia ma "najlepsze zabawki".
    • wiarusik Re: Armia 2022 11.11.11, 14:03
      no jak w cyberprzestrzeni to oznacza bat na internetowych łosi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka