06.12.15, 22:10
Ciągle nam go brakuje i ciągle przegrywa z nowościami, którym nie potrafię się oprzeć.
Dzieje się tak dlatego, że mam głowie dziwne przeświadczenie, że ma sporo wspólnego z Carcassonne i nie warto dubować. Słusznie czy nie? Są podobe?
Obserwuj wątek
    • agus1976 Re: Catan 06.12.15, 23:31
      Są zupełnie różne, w ogóle bym ich nie porównywała. U nas też Catan przegrywał z nowościami, ale to już się zmieniło i egzemplarz został kupiony i wyląduje pod choinką w tym roku. Poza tym jest całkiem sporo dodatków żeby urozmaicić grę, więc już się cieszę.
    • per-vers Re: Catan 07.12.15, 18:21
      To dwie kompletnie rozne gry. W Catanie jest inny poziom losowosci, sa kosci, ktore decyduja o tym kto i jakie surowce zdobedzie w danej rundzie. Jest tez inny rodzaj strategii, niz w Carcasonne, zupelnie inne drogi dochodzenia do zwyciestwa.
      Ja na przyklad Catan uwielbiam, a Carcasonne niekoniecznie. Niestety w Catan trzeba miec min. 3graczy, a u nas czesto ktos nie ma czasu...
      Slyszalam, ze nowa wersja podrozna tej gry ma wersje dwuosobowa, jak by ktos wiedzial jak to wyglada to bede wdzieczna za opis tutaj.
      • sylwina76 Re: Catan 07.12.15, 18:52
        Też jestem ciekawa tej wersji dwuosobowej..Osadników z Catanu mieliśmy pożyczonych, średnio nam się podobały, właśnie, ze względu na dużą losowość. Za to uwielbiamy Carcassone. Na pewno to nie są podobne gry., ale często występują razem jako must have smile
      • anatewka11 Re: Catan 13.04.16, 16:04
        Mamy wersję podróżną. Wcześniej mieliśmy pożyczoną normalną i graliśmy głównie w 2 osoby. Po prostu na początku nie doczytaliśmy, że jest od 3 i tak już zostało. Wymieniamy się znacznie rzadziej ale czasem się zdarza. Ta wersja 2 os. w podróżnej wydaje nam się przekombinowana, jest podobnie jak w 7 cudach świata, że gra też trzecia osoba fikcyjna. Jakoś do nas to nie przemówiło. Poza tym wersja podróżna jest super! Szybciutko się rozkłada, zajmuje mało miejsca, w ogóle jest super. Tyle, że nie pasują i nie będzie do niej żadnych dodatków.
    • alienqa Re: Catan 08.12.15, 13:51
      a ja chciałbym zapytać jaki dodatek do Catana polecacie?
      ja posiadam tylko podstawkę, ale już troszkę się nudzi. Chciałbym coś nowego i zastanawiam się nad żeglarzami..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka