misza_kazak 12.04.12, 09:48 Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Rosjan regnum.ru/news/polit/1517251.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patmate Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 10:47 Tu masz LINK do kontaktu z rosyjskimi archiwami gdzie są zawarte ustalenia co do ilości zmarłych sowieckich wojennoplennych w latach 1919-21. Pozostaje tylko wydać 380 rubli i przestać wypistywać bzdury na tym forum. Polskich jeńców nie wróciła połowa z sowieckiej niewoli - znaczy, co ? - wybrali wolność w Sowietach? (z 45 tysiecy wróciło 26 tys) Do poczytania pod prysznicem także o polskich jeńcach w Sowietach - mołodcy Budionnego poczynali sobie jak kryminaliści Dirlewangera 20 lat później w Warszawie . Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 11:03 patmate napisał: > Polskich jeńców nie wróciła połowa z sowieckiej niewoli - znaczy, co ? - wybra > li wolność w Sowietach? (z 45 tysiecy wróciło 26 tys) > Pzdr Tu akurat nie masz racji , znam wiele Polaków którzy po odbyciu kary osiedlali się na Syberii a w zasadzie 90% Polaków mieszkających na Syberii to potomkowie własnie tych Polaków. Na pytanie czy chcieliby wrócić do Polski odpowiadali że teraz Rosja jest ich krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 11:26 Repatriacja z Sowiet była utrudniana po 1921. Określono arbitralnie że o powrót mogą się starać Polacy żyjący w Rosji do maxymalnie 2 pokolenia. Po 1922 powroty zostały znacznie utrudnione. Z wymianą jeńców po 1921 było podobnie Sowiety utrudniały powrót, dopiero gdy II RP wstrzymała repatriację sowieckich jeńców - polskich przestano przetrzymywać. Co do propagandy - z waszym systemem nie mamy co się równać - nie mamy aż takich tradycji. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 12:15 patmate napisał: > Repatriacja z Sowiet była utrudniana po 1921. Określono arbitralnie że o powró > t mogą się starać Polacy żyjący w Rosji do maxymalnie 2 pokolenia. Po 1922 powr > oty zostały znacznie utrudnione. Z wymianą jeńców po 1921 było podobnie Sowiety > utrudniały powrót, dopiero gdy II RP wstrzymała repatriację sowieckich jeńców > - polskich przestano przetrzymywać. > Co do propagandy - z waszym systemem nie mamy co się równać - nie mamy aż taki > ch tradycji. > Pzdr Pat, nie masz pojęcia jak było na Syberii. Dla chcącego nic trudnego tym bardziej że komuniści nie mieli tam takiej władzy i wpływów. Ogólnie mało się wtrącali aż do lat 50. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 11:42 Na pytanie czy chcieliby wrócić do Polski odpowiadali że > teraz Rosja jest ich krajem. Pewnie jak ci Polacy z Kazachstanu, albo Niemcy nadwołżańscy w latach 90-tych ;) Nie będę twierdził że całe 26 tysięcy jeńców zginęło w obozach, pytanie tylko ilu? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 12:18 patmate napisał: > Na pytanie czy chcieliby wrócić do Polski odpowiadali że > > teraz Rosja jest ich krajem. > > Pewnie jak ci Polacy z Kazachstanu, albo Niemcy nadwołżańscy w latach 90-tych > ;) > > Nie będę twierdził że całe 26 tysięcy jeńców zginęło w obozach, pytanie tylko > ilu? > > Pzdr Nie mam pojęcia co myślą ci z Kazachstanu ale ci z Syberii nie chcą wracać i uważają Rosję z swój dom. I zupełnie mnie nie obchodzi co sądzisz na ten temat bo takie są fakty. Ba nawet Polka z mojego miasta skończyła tu studia i wróciła do Irkucka. Choć sam dobrze wiesz że nawet ludzie z Mławy czy innej Łomży nie wracają do siebie po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 13.04.12, 01:34 o333 napisał: > Nie mam pojęcia co myślą ci z Kazachstanu ale ci z Syberii nie chcą wracać i uw > ażają Rosję z swój dom. I zupełnie mnie nie obchodzi co sądzisz na ten temat bo > takie są fakty. Ba nawet Polka z mojego miasta skończyła tu studia i wróciła > do Irkucka. Choć sam dobrze wiesz że nawet ludzie z Mławy czy innej Łomży nie w > racają do siebie po studiach. Bo gdy ktos zyje gdzies od pokolen, gdzies sie urodzil i wychował, to to jest jego dom, bez wzgledu na to jaką nazwe nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 13.04.12, 01:26 Za czasow carskich,owszem,wielu zostalo.System moze i byl ciulowy ale po odbyciu kary mozna bylo normalnie zyc i robic nawet kariere. Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 11:03 I ciągle was karmią jeszcze takimi kłamstwami? Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 11:04 sjs2011 napisał: > I ciągle was karmią jeszcze takimi kłamstwami? I tak zdecydowanie mniejszą ilością niż was. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 12:19 sjs2011 napisał: > Katyń I jakie to pretensje masz do Rosji za takie ewentualne orzeczenie w Strasburgu?? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 12:07 sjs2011 napisał: > I ciągle was karmią jeszcze takimi kłamstwami? TO jest prawda. Nasza prawda. Tak samo jak dla nas klamstwem jest ze polskich oficerow wymordowalo NKWD. Kazdy narod ma wlasna prawde. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 jest tylko różnica w tym taka 12.04.12, 14:13 że jakby nie patrzył Wasi prezydenci przyznali że jednak to NKWD ich mordowalo. Nawet stronie polskiej przekazywali dokumenty o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 12.04.12, 15:03 misza_kazak napisał: > sjs2011 napisał: > > > I ciągle was karmią jeszcze takimi kłamstwami? > > TO jest prawda. Nasza prawda. Tak samo jak dla nas klamstwem jest ze polskich o > ficerow wymordowalo NKWD. Więc kto? Marsjanie? Bo nie Niemcy (co wykazano w Norymberdze). > > Kazdy narod ma wlasna prawde. > > Każdy naród rosyjski i owszem, inne już się dogadują Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 13.04.12, 11:30 misza_kazak napisał: > sjs2011 napisał: > > > I ciągle was karmią jeszcze takimi kłamstwami? > > TO jest prawda. Nasza prawda. Tak samo jak dla nas klamstwem jest ze polskich o > ficerow wymordowalo NKWD. > > Kazdy narod ma wlasna prawde. Bo w Rosji kłamstwo jest prawda najwyzsza:)) Stare polskie przyłowie mowi: "Łże jak Moskal" > > Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 11:59 Rzeczowe posty, ale dotyczące spraw luźno związanych z obronnością, choć z bezpieczeństwem państwa jak najbardziej, jak mój wczorajszy dot. gazu łupkowego, są kasowane. Brednie w rodzaju powyższych opowieści o o "polskich obozach koncentracyjnych" (to cytat, jakby co) mogą liczyć na niezrozumiałą pobłażliwość moderatora. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 12:23 gangut napisał: > Rzeczowe posty, ale dotyczące spraw luźno związanych z obronnością, choć z bezp > ieczeństwem państwa jak najbardziej, jak mój wczorajszy dot. gazu łupkowego, są > kasowane. > Brednie w rodzaju powyższych opowieści o o "polskich obozach koncentracyjnych" > (to cytat, jakby co) mogą liczyć na niezrozumiałą pobłażliwość moderatora. > > Jest to taka sama prawda jak opowieści jeńców z obozów Sowieckich czy Niemieckich . Każdy ma prawo do pisanie o tym co przeżył ze swojego punktu widzenia . Liczby są jak najbardziej prawdopodobne. Co do jakiejś tam komisji do ustaleń . Z tego co pamiętam to było to za Jelcyna a on chciał wszystkim dogodzić. Sukinsyn jeden . Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 12:27 Ja nie mówię o dyskutowaniu o faktach tylko o ciągnięciu na forum wypocin rewizjonistów historycznych. O ile wiem na szanujących się historycznych forach rosyjskich za teksty typu "sowietskije konclageria" dostaje się bana, a wątek jest kasowany. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 12:32 o333 napisał: > Jest to taka sama prawda jak opowieści jeńców z obozów Sowieckich czy Niemiecki > ch . Każdy ma prawo do pisanie o tym co przeżył ze swojego punktu widzenia . Li > czby są jak najbardziej prawdopodobne. Co do jakiejś tam komisji do ustaleń . Z > tego co pamiętam to było to za Jelcyna a on chciał wszystkim dogodzić. Sukinsy > n jeden . Dokladnie. Owczesne "elity" Rosji byli gotowe podpisac i powiedziec wszystko zeby spodobac sie swym panom z USA,Niemiec i Anglii. A Katyn to byl jeden z powodow zeby pocalowac w dupe zachod... Ale prawda wychodzi na jaw - gorbi i jelcyn sfalszowali dowody katynskie a zarazem zgodzili sie przemilczac genocid naszych zolnierzy i cywli w polskich lagrach koncentracyjnych. Senatorzy planuja stworzyc w Rosji nasz Instytut Pamieci Narodowej, ktorzy bedzie zajmowal sie zbieraniem dowodow na temat klamstwa katynskiego i masowego mordu naszych zolnierzy w polskich lagrach. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 12:44 i znowu idiocie forumowemu się odbiło i zaśmierdziało gnojówką................. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 14:11 Senatorzy planuja stworzyc w Rosji nasz Instytut Pamieci Narodowej, ktorzy bedzie zajmowal sie zbieraniem dowodow na temat klamstwa katynskiego i masowego mordu naszych zolnierzy w polskich lagrach. No popatrz jak to możliwe - Stalinowi nie udało się w Norymberdze zwalić Katynia na III Rzeszę a waszym senatorom się to uda? Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 12:56 o333 napisał: > Jest to taka sama prawda jak opowieści jeńców z obozów Sowieckich czy Niemiecki > ch . Każdy ma prawo do pisanie o tym co przeżył ze swojego punktu widzenia . Li > czby są jak najbardziej prawdopodobne. Co do jakiejś tam komisji do ustaleń . Z > tego co pamiętam to było to za Jelcyna a on chciał wszystkim dogodzić. Sukinsy > n jeden . Tak, począwszy od Piotra Wielkiego, przez Katarzynę II, Mikołaja II, Lenina, Stalina, Chruszczowa, Breżniewa, Gorbaczowa, Jelcyna - wszyscy chcieli uszczęśliwić caaały świat, a zwłaszcza Polskę I ci wredni Polacy wciąż kąsają rękę pana ;) A z tych uszczęśliwień, to chyba najlepiej wyszła sprzedaż Alaski Amerykanom ;) ............ Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sjs2011 Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 13:00 > > A z tych uszczęśliwień, to chyba najlepiej wyszła sprzedaż Alaski Amerykanom ; Bo Polak sprzedawał i Polak kupował Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 13:11 no to, że Kazak pali zioło, to wiedziałem, kontkakt mu sie dawno z rzeczywistością odkleił, wiekszość jego watków ignoruję, szkoda proądu. No ale, że nasz biały Rusek gada jakby się trawy opalił. no to mnie jeszcze szokuje. walić ten wątek, bo jest debilny, a już kurde powórnywanie sytuacji karsnoarmiejcówl którzy woleli zostac w II RP lub wiać na zachód, niż wracać do komunizmu wojennego z sytuacją Polaków, którzy mieskzają na Syberii od 2-3 pokoleń i po polsku mówią z trudem, to już w ogóle jakaś aberacja. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 13:05 patmate napisał: > Tak, począwszy od Piotra Wielkiego, przez Katarzynę II, Mikołaja II, Lenina, S > talina, Chruszczowa, Breżniewa, Gorbaczowa, Jelcyna - wszyscy chcieli uszczęśli > wić caaały świat, a zwłaszcza Polskę I ci wredni Polacy wciąż kąsają rękę pana > ;) > > A z tych uszczęśliwień, to chyba najlepiej wyszła sprzedaż Alaski Amerykanom ; > ) ............ > > Pzdr O czym ty piszesz? Pisałem o czasach Jelcynowskich. I tylko o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 14:54 o333 napisał: > patmate napisał: > > > > Tak, począwszy od Piotra Wielkiego, przez Katarzynę II, Mikołaja II, Len > ina, S > > talina, Chruszczowa, Breżniewa, Gorbaczowa, Jelcyna - wszyscy chcieli usz > częśli > > wić caaały świat, a zwłaszcza Polskę I ci wredni Polacy wciąż kąsają rękę > pana > > ;) > > > > A z tych uszczęśliwień, to chyba najlepiej wyszła sprzedaż Alaski Ameryk > anom ; > > ) ............ > > > > Pzdr > O czym ty piszesz? Pisałem o czasach Jelcynowskich. I tylko o nich. a kto wspomniał o Syberii? Starałem się, powołując na międzyrządowe ustalenia wykazać pewne sprawy. Ale z waszych wynurzeń wychodzi że Rosja lat dziewięćdziesiątych była wasalem III RP i innych państw ościennych ;( Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 15:33 patmate napisał: > a kto wspomniał o Syberii? > > Starałem się, powołując na międzyrządowe ustalenia wykazać pewne sprawy. > Ale z waszych wynurzeń wychodzi że Rosja lat dziewięćdziesiątych była wasalem > III RP i innych państw ościennych ;( > > Pzdr Ja wspomniałem o Syberii i przytoczyłem konkretne przykłady , ty natomiast pisałeś w stylu " To nie możliwe by zostali na zesłaniu z własnej woli " czyli w domyśle pewnie zostali zamordowania . Co jest tylko i wyłącznie twoim domniemaniem. Dlatego przytoczyłem przykłady które znam. I tak Rosja lat 90' za rządów Jelcyna polewała się sama gnojem ku uciesze świata. Jeśli dziś odkręca się historię to jest to prosta konsekwencja tego co nam próbowano wmówić w latach 90' . Prawda nie jest taka oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 16:04 o333 napisał: > patmate napisał: > > > > a kto wspomniał o Syberii? > > > > Starałem się, powołując na międzyrządowe ustalenia wykazać pewne sprawy. > > Ale z waszych wynurzeń wychodzi że Rosja lat dziewięćdziesiątych była wa > salem > > III RP i innych państw ościennych ;( > > > > Pzdr > Ja wspomniałem o Syberii i przytoczyłem konkretne przykłady , ty natomiast pisa > łeś w stylu " To nie możliwe by zostali na zesłaniu z własnej woli " czyli w do > myśle pewnie zostali zamordowania . Co jest tylko i wyłącznie twoim domniemanie > m. Dlatego przytoczyłem przykłady które znam. I tak Rosja lat 90' za rządów Jel > cyna polewała się sama gnojem ku uciesze świata. Jeśli dziś odkręca się histori > ę to jest to prosta konsekwencja tego co nam próbowano wmówić w latach 90' . Pr > awda nie jest taka oczywista. Oczywiście po 1920 w Sowietach paszport brał kto chciał i kiedy chciał, zresztą tak jak po II wojnie światowej ;)))) Tak samo jak było z przyjazdem turystów/korespondentów. I ruble można było wymienić na dolary albo złotówki........ Priviet Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 16:13 patmate napisał: > Oczywiście po 1920 w Sowietach paszport brał kto chciał i kiedy chciał, zreszt > ą tak jak po II wojnie światowej ;)))) > Tak samo jak było z przyjazdem turystów/korespondentów. I ruble można było wym > ienić na dolary albo złotówki........ > Priviet Możesz to sobie obracać i przekręcać jak chcesz. Dało się wyjechać jeśli się chciało. Legalnie, nielegalnie ale dało. Po za tym mówili mi to przodkowie tych ludzi i oni kochają swój kraj którym obecnie jest Rosja , czyli jednak ich rodzice i dziadkowie nie wychowali w nienawiści. Mało wiesz o Syberii i jej specyfice dlatego bajdurzysz, to ze tobie się coś w głowie nie mieści nie znaczy że tak nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 17:42 o333 napisał: > patmate napisał: > > > > Oczywiście po 1920 w Sowietach paszport brał kto chciał i kiedy chciał, > zreszt > > ą tak jak po II wojnie światowej ;)))) > > Tak samo jak było z przyjazdem turystów/korespondentów. I ruble można by > ło wym > > ienić na dolary albo złotówki........ > > Priviet > Możesz to sobie obracać i przekręcać jak chcesz. Dało się wyjechać jeśli się ch > ciało. Legalnie, nielegalnie ale dało Rozmawiamy o sprawach typu: jestem szarym obywatelem, mam paszport w szufladzie, w wyjeździe za granicę limituje mnie jedynie moja ekonomia. Mówisz że pływałeś z wujkiem, mamą, tatą. OK widziałeś jak wyglądała wycieczka sowieckiej załogi statku handlowego do miasta w Europie Zachodniej do lat 90-tych? Ja widziałem - otóż tylko grupą i to z politrukiem który był prawie równy kapitanowi. Ciekawe po co był potrzebny politruk - pewnie za tłumacza ;)))) (z ruskiego na sowiecki). > Po za tym mówili mi to przodkowie tych l > udzi i oni kochają swój kraj którym obecnie jest Rosja , czyli jednak ich rodzi > ce i dziadkowie nie wychowali w nienawiści. Mało wiesz o Syberii i jej specyfic > e dlatego bajdurzysz, to ze tobie się coś w głowie nie mieści nie znaczy że tak > nie było. Owszem mało wiem, a to nie było tematem wątku. Rozmydliłeś temat sowieckich obozów jenieckich. Pisałem o bilansie gdzie pod znakiem zapytania stoi dość znaczna liczba jeńców o których nie wiadomo co się stało. Gdyby zgłosili chęć pozostania w Rosji Sowieckiej - grupa ćwierć setki tysięcy ludzi w raju komunistycznym, znalazłoby to odbicie w dokumentach. Nic na ten temat. Raczej w odwrotną stronę, znane jest pismo Dzierżyńskiego do Ksenofontowa: podkreślał konieczność prowadzenia propagandy komunistycznej w obozach jeńców i wykazywania troski o nich po to by..."jeńcy wróciwszy do Polski byli naszymiî, a także wyszukiwania wśród nich agentów w celu rozwinięcia działalności szpiegowskiej oraz umożliwiania jeńcom, którzy ulegli propagandzie ucieczek i powrotu do Polski".... Jak widać można się było raczej spodziewać repatriacji. Inna sprawa, rozumiem że wg Twojej czy miszy logiki, sytuacja gospodarcza państwa nie wpływa na życie w obozie jenieckim? Polska po I wojnie światowej była wyniszczonym i zrujnowanym państwem - przypomnę to tutaj przechodziły kilkakrotnie linie frontu i jak zapewnie mniemasz, miejscowa ludność była codziennie zaopatrywana przez wojka rosyjskie albo niemieckie w torty i pączki, o kotletach schabowych i zupie z kalmarów nie wspominajac ;). Moja babcia ledwo przeżyła wtedy tyfus. Więc jak rozumie podobnie się działo polskim jencom w obozie w np. Irkucku. Żarty na bok - wg informacji agenturalnych w Irkucku na tyfus chorowało 30-40% jeńców, z tego zmarło 20%. A teraz rozwiążmy proste działanie arytmetyczne: 80 tys jeńców sowieckich x 20% śmiertelność = 16 tys. coś się nie zgadza? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 18:32 Co do tego jak wyglądało pływanie w latach 90' to nic nie wiem. Ojciec nie pływa od 30 lat . Co do ludzi którzy kontrolowali marynarzy za granicą byli i co z tego. Nie przeszkadzało to mojemu ojcu pójść na koncert Rolling Stones w San Farancisco. I wiele wiele innych rzeczy. Ja rozmydliłem? Ja zwróciłem uwagę na to twoje twierdzenie że część zesłańców tam zostało i się osiedliło , założyło rodziny. Co według ciebie jest niemożliwe. Podajesz jakieś statystyki które nie mają nic do tematu. Śmiertelność jeńców , spieranie się o procenty kto kogo bardziej też jest idiotyczne. Porównując warunki tam a tu . Gdyby to były obozy jenieckie obok siebie i śmiertelność byłaby mocno rozbieżna moglibyśmy coś wnioskować. Jednak mówimy o zupełnie różnych rzeczach. Do tego patrzysz na to oczyma człowieka który jest tu i teraz a nie tam i wtedy . Wylansowaliście sobie obraz Polaka bohatera ,honorowego , światłego demokratę. Prawda jest taka że jesteście tak samo plugawi i sukinsyńscy jak każdy inny naród który miał na to szansę . Nie bohaterscy a głupi , nie dumni honorowi a butni zadufani. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Problem z moderacją tego forum 12.04.12, 23:38 o333 napisał: > Co do tego jak wyglądało pływanie w latach 90' to nic nie wiem. napisałem: Do lat 90-tych, czyli przed, np w 1955, 1978. >Ojciec nie pływ > a od 30 lat . Co do ludzi którzy kontrolowali marynarzy za granicą byli i co z > tego. Nie przeszkadzało to mojemu ojcu pójść na koncert Rolling Stones w San Fa > rancisco. Oczywiście nie przeszkadzało to marynarzom sowieckim uciekać ze statków (sam to widziałem w amerykańskiej newsach w TV) ale en masse jak ktoś mocno nie zakombinował, albo był za tzw "sterami" władzy to mógł się tylko oblizać. >I wiele wiele innych rzeczy. Ja rozmydliłem? Ja zwróciłem uwagę na to > twoje twierdzenie że część zesłańców tam zostało i się osiedliło , założyło ro > dziny. Co według ciebie jest niemożliwe. Podajesz jakieś statystyki które nie m > ają nic do tematu. Śmiertelność jeńców , spieranie się o procenty kto kogo bard > ziej też jest idiotyczne. Porównując warunki tam a tu . Gdyby to były obozy jen > ieckie obok siebie i śmiertelność byłaby mocno rozbieżna moglibyśmy coś wniosko > wać. Jednak mówimy o zupełnie różnych rzeczach. Mówimy o rzekomych morderstwach w polskich obozach jenieckich i trudnościach powrotu z Sowiet w 1920-21. To Ty odbiegłeś w stronę Syberii. O asymilacji z ludnością miejscową co nieco słyszałem. > Do tego patrzysz na to oczyma c > złowieka który jest tu i teraz a nie tam i wtedy . No cóż rozumiem, że Ty masz osobiste doświadczenia jenieckie roku 1920 ;) ..... > Wylansowaliście sobie obraz > Polaka bohatera ,honorowego , światłego demokratę. Twoja opinia, możesz tak myśleć, twoja sprawa. > Prawda jest taka że jesteści > e tak samo plugawi i sukinsyńscy jak każdy inny naród który miał na to szansę . Tu się zgodzę, więc także z ruskiej hołoty nie róbmy świętych. Tak jakoś się od jakiegoś czasu składa że macie więcej takich szans niż wasi sąsiedzi. > Nie bohaterscy a głupi , nie dumni honorowi a butni zadufani. I vice-wersa (znaczy po obu stronach. >Taka jest prawda I tu zgoda ;) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Problem z moderacją tego forum 13.04.12, 00:12 Ciesze się ze doszliśmy do konsensusu. Co do "No cóż rozumiem, że Ty masz osobiste doświadczenia jenieckie roku 1920 ;) ...." Ba mam bardzo dużą empatię ;) . Jeśli chodzi o pływanie to hmm nie przypominam sobie by ich nie wypuszczano na ląd. Ba nawet dawano im miejscową kasę za którą kupował różne różności. Kiedyś na czekając na odprawę celną stali na redzie obok polskiego statku (poznali po słowiańskim akcencie angielskiego w wymianie miedzy portem a statkiem) zostali zaproszeni na polski statek na "zawody" kupa śmiesznych historyjek. Natomiast stoczniowcy z Gdańska omal nie zabili mojego tatę na Pacyfiku ;) . Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Problem z moderacją tego forum 13.04.12, 00:46 o333 napisał: > Ciesze się ze doszliśmy do konsensusu. Co do > "No cóż rozumiem, że Ty masz osobiste doświadczenia jenieckie roku 1920 ;) .... > " > Ba mam bardzo dużą empatię ;) . > > Jeśli chodzi o pływanie to hmm nie przypominam sobie by ich nie wypuszczano na > ląd. nie, nie tak - wychodzili, ale z dłuuugą ręką sprawiedliwości/prawomyślności czyli z politrukiem. W naszej flocie politruków wywalono po odwilży 1956. Oczywiście była zawsze jakaś ku..wa która kablowała, ale nie było to tak ostentacyjne jak we flocie "narzędziowców" ;) (od znaku armatorskiego na kominie - w przypadku sowieckich statków zawsze to był sierp i młot - czyli właśnie narzędzia) > Ba nawet dawano im miejscową kasę za którą kupował różne różności. Zgoda u nas był ten sam system a nazywało się to "dodatkiem dewizowym" - kieszonkowe, w zamyśle coś co miało starczyć na bilet tramwajowy i do kina a stał się podstawowym sposobem zarobku - czyli zakup "exkluzywnych" dóbr Made in "Zapad" które korzystnie sprzedawano w krajach socjalistycznych. >Kiedyś > na czekając na odprawę celną stali na redzie obok polskiego statku (poznali po > słowiańskim akcencie angielskiego w wymianie miedzy portem a statkiem) zostali > zaproszeni na polski statek na "zawody" kupa śmiesznych historyjek. No cóż "rozrywki" marynarskie ..... > Natomiast s > toczniowcy z Gdańska omal nie zabili mojego tatę na Pacyfiku ;) . ??????????? co oni tam robili? Po tamtej stronie były nasze statki rybackie i w latach 80-tych łowili co pozwolili Amerykanie w ich strefie na Morzu Beringa. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Problem z moderacją tego forum 13.04.12, 01:10 Pierwszy rejs nowiutkiego kontenerowca czy choler wie czego . Sztorm na Pacyfiku , fala pond 20 metrów. Stoczniowcy w podwójnej powłoce nad mostkiem zaspawali kilkaset kilogramów ciężkich śrub i nakrętek , każdy przechył i latało to tam i z powrotem ale to pikuś. Pękła rura do wspomagania hydraulicznego steru i statek wali się na fale , z kluz walą strumienia wody na kilkadziesiąt metrów , i jakiś mały Tungus trzymany za nogi przez wielkiego Ukraińca spawał rurę ;) głową do dołu . Co do zawodów na pokładzie polskiego statku . Wyszedł duży Polak w rękawicach bokserskich , no to wołają ojca "Sasza u nas od tego jesteś ty" po czym ojciec zakłada rękawice , dostają po zawiązanym woreczku i rozsupływanie węzła na czas :D . Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Problem z moderacją tego forum 14.04.12, 00:59 o333 napisał: > Pierwszy rejs nowiutkiego kontenerowca czy choler wie czego . Sztorm na Pacyfi > ku , fala pond 20 metrów. raczej byłbym ostrożny z takimi liczbami, brzmią jak wiadomości TASS odnośnie plonów kukurydzy na Syberii... ;) >Stoczniowcy w podwójnej powłoce nad mostkiem raczej chodzi o tzw "przestrzeń instalacyjną" nad sufitem (rozbieralnym) a pod pokładem pokładu pelengowego. >zaspawal > i kilkaset kilogramów ciężkich śrub i nakrętek , każdy przechył i latało to tam > i z powrotem ale to pikuś. Stawiam na inną wersję - po prostu ktoś wsypał garść kulek ze starych łożysk w tą przestrzeń instalacyjną - sposób "tani i prosty". Prawdopodobnie odbiór techniczny właściciela statku był baardzo wymagający zdaniem stoczniowców i "odwdzięczyli się". Podobne rzeczy zdarzały się polskim armatorom - wychodziły takie psikusy już daleko w morzu i niestety nikomu nie było do śmiechu. >Pękła rura do wspomagania hydraulicznego steru i st > atek wali się na fale Sytuacja przykra (załoga powinna uruchomić awaryjne sterowanie- systemy powinny być zdublowane - wymóg międzynarodowy - statek MUSIAŁ go spełniać przy odbiorze). Każdy spawacz stoczniowy musiał mieć certyfikat PRS, taka ewidentna fuszerka łatwo wykrywalna/identyfikowalna mogła chłopu narobić kłopotu - to sprawa gwarancji/rękojmi. > , z kluz walą strumienia wody na kilkadziesiąt metrów , przymykam oko na barwny opis ;)) > i > jakiś mały Tungus trzymany za nogi przez wielkiego Ukraińca spawał rurę ;) gł > ową do dołu . W kwestii formalnej, bo dla laika może to zabrzmieć jak cyrkowa sztuka wśród morskich otmętów. maszynka sterowa jest w "środku statku" i owszem ciasno gorąco i dojście niewygodne, zwłąszcza gdy kołysze, ale zalanie tą wodą przez kluzy nie grozi. > Co do zawodów na pokładzie polskiego statku . Wyszedł duży Polak > w rękawicach bokserskich , no to wołają ojca "Sasza u nas od tego jesteś ty" po > czym ojciec zakłada rękawice , dostają po zawiązanym woreczku i rozsupływanie > węzła na czas :D Marynarska brać lubiła podpuszczać/ładować innych. Sam jako kilkulatek stałem się ofiarą mniej wybrednych "wpuszczeń w maliny" Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Problem z moderacją tego forum 14.04.12, 06:32 Pat, nie chce mi się gadać . Czy ty nazwałeś mojego ojca kłamcą? Po pierwsze to był ostatni kontrakt , po tym tata stwierdził że już wystarczająco nadużył szczęścia. Po drugie nie ważne jak nazwiesz sku...syńskie zachowanie debili ze stoczni Gdańskiej , ci ludzie ( w tym mój ojciec) nie mieli nic wspólnego z komunizmem albo tyle samo co oni , oni zrobili tamci chodzili. Kumasz? Nie wiem ile razy byłeś na Pacyfiku ale fala 20m się tam zdarza dość często . Pat nie wiem czy system był zdublowany. Ale przeżyłem kilka sztormów i szkwałów , gdzie fala przewalała się przez maszt( 18m minimum) Nie jestem tym którego przekonasz że widział coś innego niż widział. CO lepsze mi się to podobało bo miałem jakieś lat 8 bo w sztormie udawałem że jestem kosmonautą ;D Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Problem z moderacją tego forum 14.04.12, 10:50 o333 napisał: > Pat, nie chce mi się gadać . Czy ty nazwałeś mojego ojca kłamcą? W którym miejscu / odnośnie której relacji (śrub czy steru)? >Po pierwsze to > był ostatni kontrakt , po tym tata stwierdził że już wystarczająco nadużył szc > zęścia. Po drugie nie ważne jak nazwiesz sku...syńskie zachowanie debili ze sto > czni Gdańskiej , ci ludzie ( w tym mój ojciec) nie mieli nic wspólnego z komuni > zmem albo tyle samo co oni , oni zrobili tamci chodzili. Kumasz? Kumam, dlatego podałem tobie podobny przykład który odnosił się do Szczecina i polskiego armatora, podałem też domniemaną przyczynę. Roztrząsanie tego w kategoriach wojny polsko-rosyjskiej nie musi być właściwym rozwiązaniem. > Nie wiem ile > razy byłeś na Pacyfiku ale fala 20m się tam zdarza dość często . Pat nie wiem c > zy system był zdublowany. Ale przeżyłem kilka sztormów i szkwałów , gdzie fala > przewalała się przez maszt( 18m minimum) Jeżeli to było tak powszechne - wychodzi że zwyczajnie mylisz wysokość fali z rozbryzgami tejże po uderzeniu w kadłub statku. Ale masz prawo, nie twoja działka. > Nie jestem tym którego przekonasz że w > idział coś innego niż widział. CO lepsze mi się to podobało bo miałem jakieś la > t 8 bo w sztormie udawałem że jestem kosmonautą ;D Nie zamierzam - wspomnienia z takich okoliczności i w podobnym wieku, zadecydowały o moich wyborach. Jeszcze raz chciałem podkreślić: podana relacja może być niestety nieścisła. SOLAS precyzyjnie definiuje konstrukcję statku. System sterowania jest ZAWSZE zdublowany, a ponadto ma możliwość sterowania awaryjnego. Mogło chodzić o rodzaj sterowania silnikiem głównym (czytaj: napędowym), czy śrubą nastawną. Ale ostrożny byłbym w ferowaniu wyroków w stylu sabotaż - gdyby to wyszło - odszkodowania dla właściciela statku byłyby znaczne. Inna sprawa: systemy jak maszynki sterowe przychodzą od producenta. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Problem z moderacją tego forum 14.04.12, 13:20 Pat, jasne że jest nieścisła pierwszy i ostatni raz słyszałem ją 25 lat temu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 14:36 z tematyką militariów, a polską mitologię trzeba w końcu odbrązowić. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 14:55 tornson, może jakieś konkrety? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 15:28 patmate napisał: > tornson, może jakieś konkrety? > Pzdr Och jest ich bardzo wiele , szczególnie na poziomie edukacji podstawowej i średniej. Spotkałem się z tłumaczeniem że to przez brak godzin historii , obszerny materiał. A prawda jest taka że może rzadko tam kłamią w żywe oczy ale bez pewnych szczegółów wypacza się historię . Historia jest ciągiem przyczynowo skutkowym. W Polsce się uczy wycinków historii która pasuje , koloryzując to i owo. Większość z tych dzieciaków nigdy już nie sięgnie po książki by zgłębić temat . Nie zada pytania dlaczego? I bzdury idą w świat. czego najlepszym przykładem są komentarze na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 16:00 o333 napisał: > patmate napisał: > > > tornson, może jakieś konkrety? > > Pzdr > Och jest ich bardzo wiele , szczególnie na poziomie edukacji podstawowej i śred > niej. Spotkałem się z tłumaczeniem że to przez brak godzin historii , obszerny > materiał. A prawda jest taka że może rzadko tam kłamią w żywe oczy ale bez pewn > ych szczegółów wypacza się historię . Historia jest ciągiem przyczynowo skutkow > ym. W Polsce się uczy wycinków historii która pasuje , koloryzując to i owo. Wi > ększość z tych dzieciaków nigdy już nie sięgnie po książki by zgłębić temat . N > ie zada pytania dlaczego? I bzdury idą w świat. czego najlepszym przykładem są > komentarze na forach. i kto to mówi - sprawdź sowieckie książki do historii. Podsumujmy: - była wspólna komisja polsko-rosyjska dot sowieckich jeńców? Była. Doszło do wspólnych ustaleń. Czy został podpisany protokół rozbieżności? Czy jeżeli tak - czy możesz go przytoczyć? Bo inaczej twoje posty na forum są bajeczką i sowiecką propagandą w którą wierzą tylko Rosjanie. I nie odwołuj się do słabości Rosji w czasach Jelcyna, sprawa Katyń-jeńcy roku 1920 w waszej polityce istnieją li tylko dla równowagi i rozpoczął to Gorbaczow. Katyń - Twój krajan a nasz idiota forumowy nigdy nie wyjaśni w racjonalny sposób kto był winny, jakoś nie udało się tego zrzucić na Niemców w Norymberdze, gdzie warunki ku temu były wprost wymarzone. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 16:09 patmate napisał: > i kto to mówi - sprawdź sowieckie książki do historii. > > Podsumujmy: > - była wspólna komisja polsko-rosyjska dot sowieckich jeńców? Była. Doszło do > wspólnych ustaleń. Czy został podpisany protokół rozbieżności? Czy jeżeli tak - > czy możesz go przytoczyć? > > Bo inaczej twoje posty na forum są bajeczką i sowiecką propagandą w którą wier > zą tylko Rosjanie. I nie odwołuj się do słabości Rosji w czasach Jelcyna, spra > wa Katyń-jeńcy roku 1920 w waszej polityce istnieją li tylko dla równowagi i ro > zpoczął to Gorbaczow. > > Katyń - Twój krajan a nasz idiota forumowy nigdy nie wyjaśni w racjonalny spos > ób kto był winny, jakoś nie udało się tego zrzucić na Niemców w Norymberdze, gd > zie warunki ku temu były wprost wymarzone. > > Pzdr Po pierwsze nigdy nie mówiłem że w Rosji czy ZSRR uczono historii lepiej i mniej stronniczo. Mnie martwi że obecnie ani jedni ani drudzy nie uczą prawdziwej historii i faktów. Nie uczą rozumienia historii. Historia jest analogią naszej przyszłości. Jak się jej nie zna nie ma się korzeni i ma się mylny obraz obecnej rzeczywistości .Co do Katynia, ja jestem przekonany że rozstrzelało ich NKWD i nie mam z tym żadnych problemów. CO do jakichś tam komisji , spoko możemy przyjąć taką normę . Jest papier, to siedzieć cicho. Zobaczymy jaki wyrok będzie 16 kwietnia i mam nadzieję że też wszyscy stwierdzą o "komisja to klepnęła widocznie tak musi być" Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 16:14 o333 napisał: > Po pierwsze nigdy nie mówiłem że w Rosji czy ZSRR uczono historii lepiej i mnie > j stronniczo. Mnie martwi że obecnie ani jedni ani drudzy nie uczą prawdziwej h > istorii i faktów. A jak bys chcial ? Zeby u nas uczyli ze faszysci napadali ZSRR w obronie przed atakiem ZSRR na Europe? Ze nasze zolnierzy rozstrzelali POlakow w Katyniu? Ze ZSRR celowo doprowadzil do glodu na Ukrainie? I tak dalej? PO co nam uczyc naszych dzieci rusofobskiej wizji historii? My mamy wlasna prawde i historie, a oni swoja. Na wiele spraw poglad dyametralnie przeciwny. Porownaj wizje historii Polski a ROsji, Turcji a Armenii, USA i Wietnamu, Gruzji i Rosji, Indii i Pakistanu, Izraela i panstw Arabskich. Jesli my zaczniemy uczyc dzieci zachodniej rusofobskiej wizji, to za 20-30 lat nie bedzie Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 16:31 misza_kazak napisał: > A jak bys chcial ? Zeby u nas uczyli ze faszysci napadali ZSRR w obronie przed > atakiem ZSRR na Europe? Ze nasze zolnierzy rozstrzelali POlakow w Katyniu? Ze Z > SRR celowo doprowadzil do glodu na Ukrainie? I tak dalej? > > PO co nam uczyc naszych dzieci rusofobskiej wizji historii? > My mamy wlasna prawde i historie, a oni swoja. > Na wiele spraw poglad dyametralnie przeciwny. > Porownaj wizje historii Polski a ROsji, Turcji a Armenii, USA i Wietnamu, Gruzj > i i Rosji, Indii i Pakistanu, Izraela i panstw Arabskich. > > Jesli my zaczniemy uczyc dzieci zachodniej rusofobskiej wizji, to za 20-30 lat > nie bedzie Rosji. > > > Prawda jest jak dupa , każdy ma własną , prawda nie jest nawet często faktem. Kiedyś czytałem ciekawy wywód logiczny gdzie autor wykazuje że prawda jako termin "ultymatywny" nie istnieje. Co do Katynia to jestem przekonany że zrobili to żołnierze NKWD co prawda nie do końca nasi ;) ale na pewno Radzieccy. Co do ataku ZSRR na Reich , to nie ma na to żadnych dowodów. Puki archiwa były zamknięte można było snuć spekulacje ale są otwarte wszystkie archiwa do 1945 roku. I nic , żadnego dowodu , rozkazu , stenogramu z posiedzenia. Co do głodu na Ukrainie , nie było planem zagłodzić Ukraińców ale ze głód był jest faktem. Głód był na Ukrainie w Rosji i Kazachstanie. Liczby podawane przez tak zwanych "svidomyh" są z dupy , przesłanki wyssane z palca by dolać oliwy do ognia. Ale do głodu doprowadziły działania Politbiura , kolektywizacja i klęska nieurodzaju. Rosja była eksporterem zboża , nawet jakby go zabrano Ukraińcom to komuś musiano by go dać? Prawda? A głód był wszędzie . Ja chcę by historia była opata na faktach a nie ku pokrzepieniu serc. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 23:48 o333 napisał: > Prawda jest jak dupa , każdy ma własną , prawda nie jest nawet często faktem. O to chodzi. I kazdy narod ma swoja. > Co do Katynia to jestem przekonany że zrobili to żołnierze NKWD co prawda nie do końca nasi ;) ale na pewno Radzieccy. Otrku czego ty jestes przekonany to jest twoja wlasna sprawa i twojego sumienia. A wiekszosc naszych rodakow sa innego zdania. I dowody na to ze za morderstwami stoja Niemcy sa wiele. ROwniez sa dowody ze dowody antysowieckie zostali sfalszowane. I ja (i nie tylko ja) chce zeby moich dzieci w szkolach uczyli naszej prawdzie i wizji historii, a nie gebbelsowskiej. Co do reszty to sie zgadzam, podalem tylko zeby pokazac przyklad ze kazde panstwo ma swoja wizje. I uczy swych dzieci tej prawdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 13.04.12, 01:17 Przypomnijmy, że część zbiorowych mogił zostało odkrytych w Miednoje gdzie Niemców nie było. Rozumiem, że to Sonderkomando der Luftwaffe używając szybowców DFS 100 bezszelestnie spadło pewnej bezksieżycowej nocy na lasek w Miednoje i zakopali zwłoki polskich oficerów i policjantów. Potem o poranku, nie zdradzeni wycofali się na rakietach V2 ;) . a tak na marginesie dziadek mojego kumpla, granatowy zresztą, w 1939 wyjechał na wycieczkę do Sowiet. Ślad po nim urywa się w Ostaszkowie i jakoś nikt nie posądza Niemców................. Priviet Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 13.04.12, 01:35 patmate napisał: > a tak na marginesie dziadek mojego kumpla, granatowy zresztą, w 1939 wyjechał > na wycieczkę do Sowiet. Ślad po nim urywa się w Ostaszkowie i jakoś nikt nie po > sądza Niemców................. > > > Priviet Wybrał złe biuro podróży, prawdopodobnie . Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 13.04.12, 01:49 Był monopol, zero wyboru :( Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 17:15 Jesli my zaczniemy uczyc dzieci zachodniej rusofobskiej wizji, to za 20-30 lat > nie bedzie Rosji. i tu Kazak powiedział jedno prawdziwe zdanie. Jak uswiadomią sobie swoją historię, i że jest do dupy i nic nie warta. to nie ma takiej ilości wódki na świecie, która znieczuliłaby skowyt rosyjskiej duszy. Takie poświęcenia, tyle ofiar, tyle zbrodni i wszystko do dupy. dlatego szkoda wchodzić w takie dyskusje z Rosjanami. Nie moga przyjąc prawdy bo ich zabije. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 18:19 panzerviii napisał: > i tu Kazak powiedział jedno prawdziwe zdanie. Jak uswiadomią sobie swoją histor > ię, i że jest do dupy i nic nie warta. to nie ma takiej ilości wódki na świecie > , która znieczuliłaby skowyt rosyjskiej duszy. Takie poświęcenia, tyle ofiar, t > yle zbrodni i wszystko do dupy. dlatego szkoda wchodzić w takie dyskusje z Rosj > anami. Nie moga przyjąc prawdy bo ich zabije. Historia Rosji jest do dupy? O czym ty mówisz to kawałek pięknej literatury pełen , wojen , smutku, łez i okrucieństwa ale i tak nasz w końcu na wierzchu. Nie wiele państw może się pochwalić choćby cząstką tak wspaniałej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 18:26 MAsz racje. Bardzo malo panstw moze sie chwalic tyloma masowymi morderstwami i szajbnietymi wladcami. W tym to napewno Rosja przoduje. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 18:37 manny-jestem napisał: > MAsz racje. Bardzo malo panstw moze sie chwalic tyloma masowymi morderstwami i > szajbnietymi wladcami. W tym to napewno Rosja przoduje. Dlatego że nigdy nie zdałeś sobie trudu zbadać historię równie ciekawych i wielkich państw jak Wielka Brytania czy też USA, Chiny. O tym mówię. Patrzycie na Rosję przez pryzmat historii Polski. Uważacie się za znawców historii Rosji a gó... wiecie tak naprawdę . Relacje Polsko-Rosyjskie to mały wycinek historii Rosji ale nie wy Polacy wiecie lepiej. I to jest to co mnie w was śmieszy . Uważacie się za pępek świata a Rosji na żadnym poziomie nawet do pięt nie dorastacie. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 18:49 Otrik, nie denerwuj sie kolego bo wejdziesz na poziom Twojego rodaka Kazaka. Ja rozumiem patriotyzm. Piekna idea to jest. Tylko dobrze zachowac troche oleju w glowie bo inaczej mozna stac sie najzwyklejszym naziolem. Kazak juz wszedl na ten poziom. Ciebie zawsze uzwazalem za madrego faceta. ja kocham Polske, ale sa momenty z ktorych dumny nie jestem. Na tym forum nie zauwyzalem zebyscie Wy kiedys byli w astanie powiedziec cos nie tak o matiuszce. Wiec oskarzenia ze to my uwazamy sie za pepek swiata sa dosc smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 12.04.12, 19:05 manny-jestem napisał: > Otrik, nie denerwuj sie kolego bo wejdziesz na poziom Twojego rodaka Kazaka. > > Ja rozumiem patriotyzm. Piekna idea to jest. Tylko dobrze zachowac troche oleju > w glowie bo inaczej mozna stac sie najzwyklejszym naziolem. Kazak juz wszedl n > a ten poziom. Ciebie zawsze uzwazalem za madrego faceta. > > ja kocham Polske, ale sa momenty z ktorych dumny nie jestem. Na tym forum nie z > auwyzalem zebyscie Wy kiedys byli w astanie powiedziec cos nie tak o matiuszce. > Wiec oskarzenia ze to my uwazamy sie za pepek swiata sa dosc smieszne. Ależ ja jestem rozsądny. Do tego u nas jest zasada. Nigdy nie mówi się źle o swojej ojczyźnie obcym. Nigdy . Jest jaka jest a jest jedyna. Do tego by mówić Rosji , pisać o Rosji lub ją krytykować trzeba ją znać. Znać od podstaw. Ja się nie denerwuje ale ile można w kółko powtarzać to samo. Jako naród macie fiksacje na temat przeszłości . Rosjan obchodziła zawsze tylko przyszłość. To co było to było. Ale kiedy wylewa się szambo na naszych dziadów i pradziadów bez żadnej wiedzy , faktów bo tak to można spodziewać się reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Otrik uwierz mi na slowo 12.04.12, 19:13 ze jakolwiek samochwalnie to brzmi to watpie aby moja wiedza o Rosji byla duzo mniejsza niz Twoja. A co do Twojej maksymy to ok . Moge zaakceptowac. Tylko mam problem z tym ze holdujac tej maksymie jednoczesnie uwazasz ze masz prawo dowalac Polakom na polskim forum. Nie uwazasz ze to jednak troche hipokryzja? Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Otrik uwierz mi na slowo 12.04.12, 19:24 manny-jestem napisał: > ze jakolwiek samochwalnie to brzmi to watpie aby moja wiedza o Rosji byla duzo > mniejsza niz Twoja. > > A co do Twojej maksymy to ok . Moge zaakceptowac. Tylko mam problem z tym ze ho > ldujac tej maksymie jednoczesnie uwazasz ze masz prawo dowalac Polakom na polsk > im forum. > > Nie uwazasz ze to jednak troche hipokryzja? Nie uważam bo tu mieszkam i jakby to samochwalnie nie brzmiało wątpię bym wiedział mniej niż ty. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Otrik uwierz mi na slowo 12.04.12, 19:30 No ladne, ladne, tylko troche obok :) Bo jak sie ma zasade ze sie nie krytykuje wlasnego narodu to wydawaloby sie ze czlowiek rozsadny bedzie wstrzemiezliwy i nie bedzie krytykowal innego na forach tego narodu. A jak juz sie decydujesz krytykowac to miejsca na zasade numer jeden juz niestety nie ma. Sprawa jest prosta. Przeproscie i proscie o wybaczenie. To sie nalezy kazdemu Polakowi od kazdego Rosjanina. A jak przelamiecie te lody to wtedy dopiero bedzie mozna rozmawiac po ludzku. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Otrik uwierz mi na slowo 12.04.12, 19:39 manny-jestem napisał: > No ladne, ladne, tylko troche obok :) > > Bo jak sie ma zasade ze sie nie krytykuje wlasnego narodu to wydawaloby sie ze > czlowiek rozsadny bedzie wstrzemiezliwy i nie bedzie krytykowal innego na forac > h tego narodu. A jak juz sie decydujesz krytykowac to miejsca na zasade numer j > eden juz niestety nie ma. > > Sprawa jest prosta. Przeproscie i proscie o wybaczenie. To sie nalezy kazdemu P > olakowi od kazdego Rosjanina. A jak przelamiecie te lody to wtedy dopiero bedzi > e mozna rozmawiac po ludzku. Po pierwsze żeby pokazać tło , dajmy na to konfliktu polsko-rosyjskiego jak można to uczynić bez mówienia o Polsce? Nie bardzo prawda? Do tego niby dlaczego zasada nie krytykowania swojego kraju w obecności inostrancov miałby się przelewać na zasadę nie krytykowania innego kraju.(tym bardziej że nie robię tego na ślepo , z czystej nienawiści i uprzedzenia jak spora ilość osób tutaj) . Przepraszać? Ja przeprosin nie żądam i żadnych przeprosin nie dam. Było minęło to wasz problem. Z resztą przeprosiny już były w latach 90' i nic to nie dało. Prócz zachęcenia tych i owych do silniejszego ujadania. Czyli jak brzmi motto OMONu "Litość nie znamy i o litość nie prosimy" . Przepraszać za to ze daliście zlać sobie tyłki? Przesada, znajdziecie winnego u siebie. Hasło "moralne zwycięstwo wymyślili przegrani by poczuć się trochę lepiej" Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Otrik uwierz mi na slowo 12.04.12, 19:47 o333 napisał: Do tego niby dlaczego z > asada nie krytykowania swojego kraju w obecności inostrancov miałby się przelew > ać na zasadę nie krytykowania innego kraju.= Jak tego nie rozumiesz to nie ma o czym gadac. "Wokol klamstwa skupiaja sie bowiem ludzie jak muchy przy plastrze miodu, a slowa basniarza pachna jak kadzidlo, choc siedzi on w gnoju na rogu ulicy. A od prawdy ludzie stronia." Sinuhe, syn Senmuta. <a href "forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25220" target="_blank">RPON</a> Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Otrik uwierz mi na slowo 12.04.12, 19:54 manny-jestem napisał: > o333 napisał: > Jak tego nie rozumiesz to nie ma o czym gadac. Jeśli dla ciebie zasada "Swoje brudy pierzemy sami" jednocześnie musi iść w parze "Wolno ci Tomku w swoim domku" to faktycznie się nie rozumiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Otrik uwierz mi na slowo 12.04.12, 20:31 Chodzi o elementarna ludzka uczciwosc. Jesli nie jestes w stanie prac swoich brudow przed innymi to nie dowalaj sie do ich brudow na ich podworku. Zreszta ta zasada tu malo ma do rzeczy. Bo zwykle jesli pisze sie o rosyjskich "brudach" na tym forum to w kontekscie spraw ktore dotyczly tez, albo przede wszystkim, Polakow. I w tym kontekscie jak chcesz miec uczciwa rozmowe to krycie sie za ta zasade to nic innego jak chowanie glowy w piasek- nie uczciwe i nie w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Otrik uwierz mi na slowo 12.04.12, 22:49 manny-jestem napisał: > Chodzi o elementarna ludzka uczciwosc. Jesli nie jestes w stanie prac swoich br > udow przed innymi to nie dowalaj sie do ich brudow na ich podworku. > manny, będąc uczciwym tracisz przewagę . Żyję wystarczająco długo by wiedzieć że uczciwość nie popłaca , dobre uczynki nie zostaną ci wybaczone a ludzka pamięć jest krótka i zawodna. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Otrik uwierz mi na slowo 12.04.12, 23:10 No ok otri. Przynajmniej teraz wiadomo gdzie stoimy. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Moralnośc Rosjanina:)) 13.04.12, 11:57 o333 napisał: > manny-jestem napisał: > > > Chodzi o elementarna ludzka uczciwosc. Jesli nie jestes w stanie prac swo > ich br > > udow przed innymi to nie dowalaj sie do ich brudow na ich podworku. > > > manny, będąc uczciwym tracisz przewagę . Żyję wystarczająco długo by wiedzieć ż > e uczciwość nie popłaca , dobre uczynki nie zostaną ci wybaczone a ludzka pamię > ć jest krótka i zawodna. To przeciez moralnośc Kalego czyli dzikusa. Rosjanin jest nieuczciwy bo mu sie nie opłaca:))) Rosjanin kradnie i morduje i kłamie bo mu sie opłaca:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 13.04.12, 11:51 manny-jestem napisał: > MAsz racje. Bardzo malo panstw moze sie chwalic tyloma masowymi morderstwami i > szajbnietymi wladcami. W tym to napewno Rosja przoduje. Czy oni w ogóle maja jakiegos władce, który nie byłby szajbniety albo i szajbniety i ludobójca? Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 13.04.12, 11:15 Otrik znowu degradujesz się do myslenia Kazaka, chociaż wiesz o co chodzi. I nie chodzi o Polaków tylko Rosjan. My sobie damy radę. Twardo chodzimy po ziemi. Wy musicie zyc w opałach absurdu. Mój drogi, nie chodzi o historię Rosji jako taką. tylko ocenę komuny. Tyle ofiar, tyle gwałtu, cierpienia - h... z cieprieniami Polaczków, chodzi o Rosjan i dupa, wszystko bez sensu, wasi bohateroiwe - same szumowiny, gwałciciele - jeszcze zaby tylko obcych mordowali ch... z tym, ale Rosjan. Dowódcy ignoranci, maskujący swoje ignoranctwo duzymi liczbami. Można sobie straszyć zachodem Rosjan, ale jak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 13.04.12, 12:50 panzerviii napisał: > Otrik znowu degradujesz się do myslenia Kazaka, chociaż wiesz o co chodzi. I ni > e chodzi o Polaków tylko Rosjan. My sobie damy radę. Twardo chodzimy po ziemi. > Wy musicie zyc w opałach absurdu. > > Mój drogi, nie chodzi o historię Rosji jako taką. tylko ocenę komuny. Tyle ofia > r, tyle gwałtu, cierpienia - h... z cieprieniami Polaczków, chodzi o Rosjan i d > upa, wszystko bez sensu, wasi bohateroiwe - same szumowiny, gwałciciele - jeszc > ze zaby tylko obcych mordowali ch... z tym, ale Rosjan. Dowódcy ignoranci, mask > ujący swoje ignoranctwo duzymi liczbami. > > Można sobie straszyć zachodem Rosjan, ale jak długo. Panzer lepiej ci wychodzi pisanie o historii bo o obecnej Rosji nie wiesz nic. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Obozy jenieckie są jak najbardziej zgodne 13.04.12, 11:47 misza_kazak napisał: > o333 napisał: > > > Po pierwsze nigdy nie mówiłem że w Rosji czy ZSRR uczono historii lepiej > i mnie > > j stronniczo. Mnie martwi że obecnie ani jedni ani drudzy nie uczą prawdz > iwej h > > istorii i faktów. > > A jak bys chcial ? Zeby u nas uczyli ze faszysci napadali ZSRR w obronie przed > atakiem ZSRR na Europe? Ze nasze zolnierzy rozstrzelali POlakow w Katyniu? Ze Z > SRR celowo doprowadzil do glodu na Ukrainie? I tak dalej? Dokładnie tak było:))) > > > > Jesli my zaczniemy uczyc dzieci zachodniej rusofobskiej wizji, to za 20-30 lat > nie bedzie Rosji. Oby szybciej:)) > > > Odpowiedz Link Zgłoś
m87orkan Tornson, pożyteczny idioto, 12.04.12, 21:08 na Militariach pojawił się niedawno rozbudowany, niezwykle interesujący wątek o rakiecie Tomahawk i możliwościach jej zwalczania, tam ludzie są naprawdę dobrze zorientowani w temacie, nawet ksmrv pozytywnie zaskoczył, czemu się tam nie wykazałeś? Za trudne? Za daleko ci było do książek? Za tępy jesteś na takie dyskusje? Potrafisz tylko zasrywać tematy o Rosji swoimi paranojami, zresztą bez żadnego pokrycia w faktach historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Misza! To było milion razy! 12.04.12, 17:22 Już dawno wyjaśniono, że żadnych masowych mordów nie było. Śmiertelność w obozach jenieckich w Polsce była niższa, niż w Rosyjskich. Zginęło kilka tysięcy żołnierzy, ale głównie na tyfus. W skrócie - w Polsce na 80 tys. jeńców zginęło 20 tys. W Rosji na 51 tys. jeńców zginęło 20 tys. Dane te oficjalnie potwierdził prof. Giennadij Matwiej z Uniwersytetu Moskiewskiego. Jeżeli chcesz - tu możesz zamówić oficjalny, rosyjski raport na temat losu rosyjskich jeńców w Polsce: Rosyjskie Państwowe Archiwum Wojskowe w Moskwie, ul. Admirała Makarowa 29, 125212 Moskwa, Rosja, tel. (0-07-095) 159 80 91, e-mail: rgvarchive@mtu-net.ru , cena ok. 380 rubli. Praca nazywa się "Krasnoarmiejcy w polskom plenu w 1919–1922 g. Sbornik dokumentow i materiałow" Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Misza! To było milion razy! 12.04.12, 17:45 cytowałem to w pierwszym poście-odpowiedzi w wątku. Jak grochem ościanę Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Misza! To było milion razy! 12.04.12, 23:38 wielki_czarownik napisał: > Już dawno wyjaśniono, że żadnych masowych mordów nie było. Juz dawno wyjasniono, ze polskich oficerow rozstrzelali Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr W 40 roku na terenie sowietów 13.04.12, 07:42 Niemcy rozstrzeliwali polskich oficerów? I Sowiecki rząd na to pozwalał? ===================== misza jesteś kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Polakom pisać takie brednie? 13.04.12, 07:51 Trzeba mieć tupet i brak szacunku do narodowej traumy. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Misza Kazak 12.04.12, 18:10 to ze jestes duren to wiedza wszyscy od dawna. Naprawde nie musisz wiec udawadniac tego kazdym postem. Goebbels wlosy z glowy by wyrywal czytajac propagande tej jakosci... Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Misza Kazak 12.04.12, 20:13 manny-jestem napisał: > to ze jestes duren to wiedza wszyscy od dawna. Naprawde nie musisz wiec udawadn > iac tego kazdym postem. > > Goebbels wlosy z glowy by wyrywal czytajac propagande tej jakosci... Ty się tak nie narażaj bo jak zrobi rewolucje w Rosji pozabija z parę milionów su........ynów to pewnie zrobią go gubernatorem Polszy a wtedy będziesz miał problem Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Misza Kazak 12.04.12, 22:14 Przypuszczam ze Kazak to taki gieroj tylko na forum. W realu wsytarczyloby koso spojrzec i pofajdalby sie biedak. Zreszta calkiem jak soldaty w Czeczenii co bohaterskie byly naprzeciw kobiet i dzieci a jak cos powazniejszego to od razu w spodenki... Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Misza Kazak 12.04.12, 22:49 manny-jestem napisał: > Przypuszczam ze Kazak to taki gieroj tylko na forum. W realu wsytarczyloby koso > spojrzec i pofajdalby sie biedak. Zreszta calkiem jak soldaty w Czeczenii co b > ohaterskie byly naprzeciw kobiet i dzieci a jak cos powazniejszego to od razu w > spodenki... Ha ha manny , twoja wiedza o wojnie w Czeczenii powala. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Misza Kazak 13.04.12, 00:13 manny-jestem napisał: > Nu a co Otrik? Myle sie? :) Mówisz o jakimś konkretnym przypadku czy uogólniasz? I w której wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr w swoim czasie rzeczywiście 13.04.12, 07:45 w Czeczenii Rosjanie dawali dupy. A muzułmanie ich dymali jak chcieli. Potem to się zmieniło. Ale cnoty nie da się wrócić. Bandan pastuchów upokorzyła imperium. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: w swoim czasie rzeczywiście 13.04.12, 16:39 To pewnie dlatego Czeczenia jest częścią Rosji a nie Rosja Czeczenii!:) Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: w swoim czasie rzeczywiście 17.04.12, 18:49 marek_boa napisał: > To pewnie dlatego Czeczenia jest częścią Rosji a nie Rosja Czeczenii!:) ================== Jesteś pewien? No to zastanów się: - kto komu co roku płaci miliardy (w przeliczeniu na $)? Kiedyś to się nazywało daniną. - kto rządzi w Czeczenii? Na pewno to nie jest Kreml. - jaka religia rozkwita w Czeczenii? To na pewno nie jest prawosławie. - kto w środku Moskwy bezkarnie morduje tych którzy z aktualnymi władcami Groznego zadarli? Ręka Kadyrowa sięga nawet po rosyjskich wojskowy winnych zbrodni. Moim zdaniem z całej tej awantury Czeczenii całkiem nieźle się wybronili. Cena spokoju jest dla Kremla ogromna. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: w swoim czasie rzeczywiście 17.04.12, 22:31 Jestem pewien! - Bzdury - wszystkie części składowe Federacji otrzymują dotacje z budżetu Federalnego! - Bzdury - w Czeczenii rządzi Kadyrow bo Kreml tego chce! - Bzdury - W Czeczenii "rozkwita" religia związana z regionem - na tej samej zasadzie w innych częściach składowych federacji "rozkwitają" inne religie: ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B5_%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8 - Bzdura - Tylko i wyłącznie Polskie media forsują taką interpretację zdarzeń NIE PO PARTYCH żadnymi faktami! - Kolejna bzdura - to nie cena spokoju Kremla tylko trochę dłuższa smycz Kadyrowa - tyle może nafikać co mu pozwolą - jak za bardzo nafika to prezydentem szybko zostanie ktoś inny! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: w swoim czasie rzeczywiście 18.04.12, 09:01 marek_boa napisał: > Jestem pewien! > - Bzdury - wszystkie części składowe Federacji otrzymują dotacje z budżetu Fed > eralnego! =========== No i co z tego. Wygląda to tak że za spokój Kreml płaci miliardy. Czy różni się postępowanie Kremla od zachowania kupców i przedsiębiorców opłacających si mafii? PS Jeśli dopłacają do tych wszystkich republik, to po jaką cholerę je trzymają? Rosjanie najwyraźniej są pojebani. =========== > - Bzdury - w Czeczenii rządzi Kadyrow bo Kreml tego chce! =========== Kreml nie miał wyboru. Albo czeczen bedzie rzadził czeczenią, albo bedzie tam wojna. =========== > - Bzdury - W Czeczenii "rozkwita" religia związana z regionem - na tej samej z > asadzie w innych częściach składowych federacji "rozkwitają" ===== Teraz to ty bzdurzysz. ===== > - Bzdura - Tylko i wyłącznie Polskie media forsują taką interpretację zdarzeń > NIE PO PARTYCH żadnymi faktami! ===== Ja mogę się powołać na polskie media. Ty zaś niemsz nic poza własnym zdaniem. ===== > - Kolejna bzdura - to nie cena spokoju Kremla tylko trochę dłuższa smycz Kadyr > owa - tyle może nafikać co mu pozwolą - jak za bardzo nafika to prezydentem szy > bko zostanie ktoś inny! ===== Klasyczny przypadek gdy złapał kozak tatarzyna a tatarzyn za łeb trzyma. W Rosji od ponad 300 lat nic się nie zmieniło. Rosja jedyne co osiągnęła w czeczenii to zachowanie twarzy. Tak naprawdę czeczenia jest rodzajem lenna rosyjskiego. W sumie to czeczenii wojna się opłacała. Może nie są niepodlegli a na pewno niezalezni. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: w swoim czasie rzeczywiście 18.04.12, 17:49 Pieprzysz farmazony nie mając bladego pojęcia o temacie! Zacznij od tego jak wygląda PAŃSTWO FEDERACYJNE! - USA płaci miliardy Minesocie ,Florydzie etc... - znaczy się Washington opłaca się mafii???! - Zapodaj ten tekst Rosjanom to po padają ze śmiechu! Poczytaj dzięki komu Kadyrow został prezydentem! - Ty nie Bzdurzysz Ty BREDZISZ! No ale na lenistwo nikt nie wymyślił lekarstwa - nie chciało Ci się poczytać w linku ,który wkleiłem ile ludzi i jaką wiarę wyznają w państwach federacji - no ale to już Twój problem! - Nie licząc własnego zdania jest jeszcze od hektara Rosyjskich źródeł w tym temacie! - Może w Twoim świecie ogon merda psem - w realu wygląda to jednak inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 13.04.12, 01:26 Nie za starys na bajki?:) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 13.04.12, 08:59 browiec1 napisał: > Nie za starys na bajki?:) Kazde panstwo ma swoje prawdy i swoje bajki. Dla Polski wybicie dziesiatkow tysiecy Rosjan to bajka. Dla Rosji to prawda. Tak samo dla Armenii wybicie przez TUrkow milionow Ormia to genocyd. Dla Turkow - bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Z faktami powazni ludzie nie dykutują. 13.04.12, 11:52 ty zaś w każdym zdaniu dowodzisz tego że poważny nie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Polacy zabili dziesiatki tysiacy ROsjan - to 13.04.12, 12:26 fakt - to taka polska gadzinówka, szmatławiec którego się nie czyta - bo to gó...no podobnie jak twoje upieranie się. ale to nic nowego. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Oj kazaczku duraczku 13.04.12, 22:23 a skad te soldaty wziely sie w ogle w Polszy? Kto byl odpowiedzialny za to ze wybrali sie na wycieczke nad Wisle? Robaczku, nawet jesli bylaby to prawda ze tysiace soldatow zmarlo sobie u nas, to i tak wciaz bylaby ogromna roznica jakosciowa miedzy tym wydarzeniem a Waszym mordem w Katyniu. Bo chyba robaczku nie placzesz z losem niemieckich jencow ktorzy nie wrocili do siebie z waszje niewoli po II wojnie swiatowej? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oj kazaczku duraczku 13.04.12, 22:31 To może tak nie zakłamujmy historii?! Chyba ,że IPN (po trzeźwemu) stwierdził ostatnio ,że żadnej wyprawy na Kijów Piłsudski w kwietniu 1920 roku nie przedsięwziął?! No pytam bo nie wiem - nie jestem na bieżąco z działalnością tej instytucji?! Według tej historii co ja się uczyłem to nie Bolszewicy zaatakowali Polskę tylko Polska Bolszewików! Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Oj kazaczku duraczku 13.04.12, 23:07 marek_boa napisał: > To może tak nie zakłamujmy historii?! Chyba ,że IPN (po trzeźwemu) stwierdził o > statnio ,że żadnej wyprawy na Kijów Piłsudski w kwietniu 1920 roku nie przedsię > wziął?! No pytam bo nie wiem - nie jestem na bieżąco z działalnością tej instyt > ucji?! Według tej historii co ja się uczyłem to nie Bolszewicy zaatakowali Pols > kę tylko Polska Bolszewików! No o tym cały czas pisałem w wątku. Niektórzy moi polscy znajomi nie chcą wierzyć w wyprawę na Kijów. I mów tu z takim. Odpowiedz Link Zgłoś
durny1 Re: Oj kazaczku duraczku 13.04.12, 23:26 Nie znam Polaka, który negowałby wyprawę na Kijów. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Oj kazaczku duraczku 14.04.12, 00:36 O co chodzi z tą wyprawą kijowską w kontekście rozpoczęcia wojny polsko-sowieckiej? Mylicie przyczyny ze skutkami. Coś mówi wam nazwa Mosty i data 14 lutego 1919? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Oj kazaczku duraczku 14.04.12, 06:39 patmate napisał: > O co chodzi z tą wyprawą kijowską w kontekście rozpoczęcia wojny polsko-sowieck > iej? > Mylicie przyczyny ze skutkami. > Coś mówi wam nazwa Mosty i data 14 lutego 1919? > > Pzdr Coś ci się pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Oj kazaczku duraczku 14.04.12, 11:09 Odnoszę się do rozpoczęcia wojny, wyprawa kijowska była tylko skutkiem konfliktu tak jak i bitwa warszawska. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Oj kazaczku duraczku 14.04.12, 13:23 patmate napisał: > Odnoszę się do rozpoczęcia wojny, wyprawa kijowska była tylko skutkiem konflik > tu tak jak i bitwa warszawska. > > Pzdr eh polecam "Biały orzeł.Czerwona gwiazda." No i tak i nie Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej historii 14.04.12, 04:27 Bo wyprawa kijowska to kwiecien 1920 a wojna z bolszeikami zaczela sie w lutym 1919 bolszewickim atakiem na Mosty. Trzeba by poczytac troche podrecznikow wydanych po 1989 i nie koniecznie na wschod od Bugu :) "Wokol klamstwa skupiaja sie bowiem ludzie jak muchy przy plastrze miodu, a slowa basniarza pachna jak kadzidlo, choc siedzi on w gnoju na rogu ulicy. A od prawdy ludzie stronia." Sinuhe, syn Senmuta. <a href "forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25220" target="_blank">RPON</a> Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 06:40 manny-jestem napisał: > > Bo wyprawa kijowska to kwiecien 1920 a wojna z bolszeikami zaczela sie w lutym > 1919 bolszewickim atakiem na Mosty. > > Trzeba by poczytac troche podrecznikow wydanych po 1989 i nie koniecznie na wsc > hod od Bugu :) > > > "Wokol klamstwa skupiaja sie bowiem ludzie jak muchy przy plastrze miodu, a slo > wa basniarza pachna jak kadzidlo, choc siedzi on w gnoju na rogu ulicy. A od pr > awdy ludzie stronia." Sinuhe, syn Senmuta. > > > <a href "forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25220" target="_blank">RPON</a> Hah ha ha ha , zabawne , wielce zabawne Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 09:48 Proponuję zrobić Manny to samo! Napisz co robiła w 1919 roku Polska Armia na terenie Rosji?! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 10:32 Wg formalnej wykładn Wojsko Polskie zajmowało ziemie będące pod administracją Ober Ost-u (przypomnę że Lenin klepnał to z Niemcami w Traktacie Brzeskim) z których wycofywały sie wojska niemieckie, na podstawie umowy zawieszenia broni podpisanego w Compiegne. Ze strony polskiej posługiwano się wykładnią granic I RP sprzed rozbiorów. Przypomnę że ziemie te ETNICZNIE NIE były rosyjskie (białoruskie, litewskie, ale nie sowieckie), co nie znaczy że się upieram pzy polskiej etniczności. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 10:42 Patmate ziemie te z ,której strony Byś nie Patrzył przed 1917 rokiem należały do Imperium Rosyjskiego! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 13:24 marek_boa napisał: > Patmate ziemie te z ,której strony Byś nie Patrzył przed 1917 rokiem należały d > o Imperium Rosyjskiego! > -Pozdrawiam! ;) ano. Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem To ze nalezaly do Imperium Rosyjskiego 17.04.12, 20:35 do 1917 ma sie nijak do rzeczy. Mowimy o konflikcie bolszewicko-polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 14:24 A przed 1772? No chociażby 1793? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 14:38 patmate napisał: > A przed 1772? No chociażby 1793? > Pzdr Nie będę złośliwy, ciągle mówimy o 1919 i 1920 Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 15:28 Nie badź ;) Wciąż doszukujemy się jakichś legitymacji do tych ziem. W 1918 zrzekliście się tych ziem na rzecz Niemców - Traktat Brzeski. Odpowiesz ze po paru miesiącach go wypowiedzieliście (po zawieszeniu broni), my powiedzmy nie uznaliśmy rozbiorów Polski. Remis. poza tym np Lwów - od kiedy był w Imperium Rosyjskim? I inne ziemie zaboru austriackiego do których nagle poczuliście nieodparty pociąg i miłość w latach 20-tych? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 17:17 o333 napisał: > patmate napisał: > > > A przed 1772? No chociażby 1793? > > Pzdr > Nie będę złośliwy, ciągle mówimy o 1919 i 1920 Mówimy o genezie konfliktu polsko-sowieckiego. Po Traktacie Brzeskim to już nie były ziemie sowieckie, Imperium Rosyjskie już wtedy NIE istniało. Odnieś się do ustaleń powyższego traktatu a nie "bądź złośliwy" Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Tak wlasnie 17.04.12, 20:37 o wojnie 1919-1920 miedzy Polska i bolszewikami, ktora, wedlug waszej itnerpretacji, zaczela sie w kwietniu 1920 od ataku Pilsudskiego na Ukrainska Republike Ludowa. Dobra propagande tez trzeba umiec robic inaczej sie wychodzi na idiotow. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 15:46 A co ma piernik do wiatraka Patmate??! Piszemy przecież o KONKRETNEJ sytuacji w konkretnym czasie! Czyli o przynależności tych ziem przed rozpoczęciem I Wojny Światowej! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 15:33 marek_boa napisał: > Patmate ziemie te z ,której strony Byś nie Patrzył przed 1917 rokiem należały d > o Imperium Rosyjskiego! > -Pozdrawiam! a przed 1914? np. Lwów? toże pozdravlaju! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 15:54 Po upadku Austro-Węgier do Ukrainy! Tylko co ma do tego Lwów?! Przecie chodzi o Wilno ,które należało do Niemiec! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 17:26 marek_boa napisał: > Po upadku Austro-Węgier do Ukrainy! Czyli NIE do Imperium Rosyjskiego. >Tylko co ma do tego Lwów?! Znaczy że Sowieci tam nie doszli? >Przecie chodzi o > Wilno ,które należało do Niemiec! > -Pozdrawiam! Odpowiedziałem już o333, Sowieci oddali te ziemie właśnie II Rzeszy, ta wycofywała się z Ober-Ostu, więc wyjaśnij więc jeżeli Rosja Radziecka rościła sobie prawo do utraconych ziem byłego Imperium Rosyjskiego, dlaczego odradzająca się Rzeczpospolita nie miałaby mieć podobnych aspiracji? Może dosadniej: jak ukradną samochód emerytowanemu policjantowi samochód marki BMW M6 (mówimy o emerycie z Bundespolizei ;) ), a potem dresiarz np. bułgarski ukradnie ten samochód dresiarzowi czeskiemu, to jeżeli samochód jakimś cudem znajdzie się nad Wisłą (tzw. cud nad Wisłą) to komu należy go zwrócić, Chińczykowi? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 18:35 A czy ja gdzieś pisałem ,że nie "nie miała mieć aspiracji"???! Tylko ,że te "aspiracje" przeczą tezie ,że wojna Polsko-Bolszewicka wzięła się stąd ,iż to Bolszewicy zaatakowali Polskę! -Pozdrawiam! P.S. Samochód należy zwrócić towarzystwu ubezpieczeniowemu ,które wypłaciło odszkodowanie emerytowanemu Niemieckiemu policjantowi - znaczy się trzeba zwrócić Niemcom! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 18:45 > A czy ja gdzieś pisałem ,że nie "nie miała mieć aspiracji"???! Tylko ,że te "as > piracje" przeczą tezie ,że wojna Polsko-Bolszewicka wzięła się stąd ,iż to Bols > zewicy zaatakowali Polskę! OK. Konflikt tak czy siak był nieunikniony. drugorzedną sprawą wydaje się kto pierwszy kogo zaatakował. Pozostaje jeszcze sprawa tzw. "exportu rewolucji". ad PS: Właściwa odpowiedź, gratuluję! pod warunkiem że Niemiec miał wykupioną strachowkę. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 18:48 Czyli doszedłszy do konsensusu będzie tego na tyle!:) -Pozdrawiam! P.S. Niemiecki policjant by nie wykupił polisy???! Eta nie wazmożna!:) Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 20:14 Może wyjechał w ramach łączenia rodzin Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 17:38 marek_boa napisał: > Po upadku Austro-Węgier do Ukrainy! Tylko co ma do tego Lwów?! Przecie chodzi o > Wilno ,które należało do Niemiec! > -Pozdrawiam! no i proszę nie wyjeżdżać z tym Wilnem. Bolszewicy byli dopiero 4 siłą która rościła sobie prawo do Wilna po Litwinach, Białorusinach i Polakach. I to oni atakowali miasto z zewnątrz regularnymi oddziałami. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 18:39 Hm?! A to przypadkiem nie Polacy pierwsi zajęli Wilno?! pl.wikipedia.org/wiki/Samoobrony_kresowe_%281918-1919%29 Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 14.04.12, 20:16 Mniemam że to był spolszczony żywioł litewski pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 17.04.12, 17:44 marek_boa napisał: > Hm?! A to przypadkiem nie Polacy pierwsi zajęli Wilno?! > pl.wikipedia.org/wiki/Samoobrony_kresowe_%281918-1919%29 > Pozdrawiam! Marku a przypadkiem to Polacy niczego nie musieli zajmować bo od wielu lat byli tam na miejscu??? i to w ogromnej większości oni byli mieszkańcami Wilna ,po nich żydzi po nich parę innych nacji a dopiero gdzieś na końcu peletonu Litwini, nie wiem jak to procentowo wychodziło, ale naszych było coś od 55do 65% mieszkańców żydów od 20do 30% ,a Litwinów raptem coś ok 2% . nie wiem czy przy takim układzie prawidłowym powiedzeniem jest ze wolni zajęli Polacy , jeżeli tak to zrobili to grubo przed 1918r ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 17.04.12, 18:08 Jopuś ale jakoś się tak porobiło ,że Wilno nijak nie było Polskie w tamtych czasach! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 17.04.12, 18:31 Tym bardziej sowieckie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 17.04.12, 18:43 Jopuś ale jakoś się tak porobiło ,że Wilno nijak nie było Polskie w tamtych cza > sach!-- A co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 17.04.12, 22:33 A to znaczy ,że było Niemieckie! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 18.04.12, 18:12 marek_boa napisał: > A to znaczy ,że było Niemieckie! tak, niemieckich czukczów Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 18.04.12, 19:19 marek_boa napisał: > Jopuś ale jakoś się tak porobiło ,że Wilno nijak nie było Polskie w tamtych cza > sach! > -Pozdrawiam! Marku ,ale to się w równym stopniu tyczy też Litwinów litewskie też w tamtych czasach nie było. Na dobra sprawę to można stwierdzić że żadna wieś ,ani miasto w tamtych czasach nie było polskie, bo tej od 126 lat nie było na mapie świata. Ale biorąc pod uwagę skład narodowościowy mieszkańców Wilna to było bardziej polsko-żydowskie niż litewskie;-). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 18.04.12, 22:46 Jopuś nie rozpatrujemy składu narodowościowego tylko przynależność państwową! W tamtych czasach Wilno było Niemieckie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 19.04.12, 12:15 marek_boa napisał: > Jopuś nie rozpatrujemy składu narodowościowego tylko przynależność państwową! W > tamtych czasach Wilno było Niemieckie! > -Pozdrawiam! Ok pomijając fakt że było przez 3 lata okupowane, co trudno mówić o niemieckim mieście(to tak samo jak warszawa w 1943 roku była miastem niemieckim), no ale skoro było Niemieckie to co do niego mieli litwini? Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 17.04.12, 17:51 marek_boa napisał: > Hm?! A to przypadkiem nie Polacy pierwsi zajęli Wilno?! > pl.wikipedia.org/wiki/Samoobrony_kresowe_%281918-1919%29 > Pozdrawiam! Marku od marca 1918 w Wilnie urzędował rząd Litewski więc siłą rzeczy Wilno teoretycznie zajęli pierwsi Litwini pewnie za zgodą Niemców którzy jeszcze w nim urzędowali. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 17.04.12, 19:10 marek_boa napisał: > Patmate ziemie te z ,której strony Byś nie Patrzył przed 1917 rokiem należały d > o Imperium Rosyjskiego! ===================== weź mapę i sprawdź jakie były granice Rosji. A portem zastanów się jak Polska miała odzyskać niepodległość pozostawiając granice Rosji bez zmian. PS Ciekawe że w przypadku Polski rusofile tyle pieją o etniczności lub nieetniczności tych lub innych ziem. Natomiast zupełnie im nie przeszkadza że większość terytorium Rosji to nie są tereny etnicznie rosyjskie! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 17.04.12, 22:50 Hej marek_boa napisał: > Patmate ziemie te z ,której strony Byś nie Patrzył przed 1917 rokiem należały d > o Imperium Rosyjskiego! > -Pozdrawiam! Zaraz zaraz. Ale przecież dekretem z 29 sierpnia 1918 Rada Komisarzy Ludowych, której przewodniczył tow. Lenin - czyli najwyższa władza w państwie - anulowała traktaty dotyczące rozbiorów Polski. Jak dla mnie oznacza to automatycznie przywrócenie status quo sprzed owych traktatów, czyli uznanie za obowiązującą granicy przedrozbiorowej (z 1772 r.). Jak to można inaczej interpretować?? Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Juz mu to napisalem 17.04.12, 22:55 tylko jakos przeoczyl... Jak ktos wiedze czerpie ze sowieckich podrecznikow, jak mu sie poda fkaty ktorych tam nie ma, pozostaje jedynie ignorowac. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Cos slabo chyba sie Mareczku uczyles tej hist 17.04.12, 22:56 Wszystko ładnie - pięknie Speedy ale w tym dekrecie o ile się dobrze orientuję nawet jednego słowa nie ma o tym ,że Rosja Radziecka uznaje za obowiązujące granice z przed rozbiorów! - W polityce WSZYSTKO można! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Mozna wszystko 17.04.12, 23:26 co nie zmienia faktu ze jak sie stosuje agresje to sie jest agresorem. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mozna wszystko 18.04.12, 17:50 No tak! Agresorami mogą być tylko "ci inni" co nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Na terenie Rosji???????????????????????? 14.04.12, 20:24 1. Polska stala na gruncie ze wazne sa granice z 1772. Przekroczenie tej granicy stanowilo agresje. Zanim sie do tego dobierzesz przypomnij sobie ze: a. Sowiecie tez uznawali rozbiory za nielegalne b. co wazniejsze podpisali traktat Brest-Litovsk. Pamietasz gdzie ten stanowil granice? Obecnosc wojsk sowieckich na zachod od tej granicy stanowil agresje wobec Niemeic jak i panstw , ktore powstaly na tamtejszym teryrorium po kapitulacji Niemiec. 2. Idac dalej Sowieci byi REBELIANTAMI. Byli agresorami nei tylko wobec legalnej wladzy albo, z natury rzeczy, wobec kazdego panstwa zagranicznego. Ba, jesli sie nie myle panstwa sasiadzkie maja prawo pomoc legalnej wladzy w obaleniu rebelii. 3. Najwazniejsze wreszcie, wyprawa kijowska Pilsudskiego nie byla przeciw Rosji Sowieckiej tylko przeciw Ukraniskiej Republice Ludowej, ktora kreowala sie wtedy na byt odrebny od Sowietow w Moskwie. I tu Pilsudski szedl na pomoc koalicjontowi wobec rebelientom a zaangazowanie Moskwy bylo agresja zarowno wobec Petlury i neipodlglej Ukrainie jak i wobec Polski. Mozecie stawiac sprawy na glowie ile chcecie co nie zmienia faktu ze na kazdym poziomie, wedle kazdego faktu, i z kazdego kata, Sowieci byli agresorami w wojnie z Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr boa jest głupcem albo 17.04.12, 19:06 zdrajca. On Polakiem nie jest. To taki polskojęzyczny idiota na usługach Moskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: boa jest głupcem albo 17.04.12, 19:14 wkkr napisał: > zdrajca. On Polakiem nie jest. To taki polskojęzyczny idiota na usługach Moskwy > . Przeciez ja to zawsze twierdziełem syn matrioszki albo ubola sam sie chwalił, ze ojciec utrwalał włądze ludowa wiec jak niejaki WojciechJ sługus mokswy... Zreszta ona cały czas uprawia propagande moskiewska Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: boa jest głupcem albo 17.04.12, 22:36 Znowu szambem zaleciało?! Umył Byś się po robocie! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Znajdź betonową ścianę! 17.04.12, 22:35 I się dobrze Rozpędź! Choć i tak podejrzewam ,że Twój pusty łeb od tej ściany odbije się bez żadnej szkody! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: To nie ta ściana! 18.04.12, 17:51 Wybrałeś działową?! No to się nie dziwię! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Znajdź betonową ścianę! 18.04.12, 15:40 marek_boa napisał: > I się dobrze Rozpędź! Choć i tak podejrzewam ,że Twój pusty łeb od tej ściany > odbije się bez żadnej szkody! Tiaaa marzy Ci sie sciana.., abys z innymi Rosjanami mordował Polaków... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Znajdź betonową ścianę! 18.04.12, 17:52 Idź no się Umyj szambonurku bo znowu śmierdzi! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Tereny Rosji!!!???? 17.04.12, 19:05 boa bo za chwilę uznam ciebie za rusofilskiego zdrajce! Zgodnie z twoją logika ówczesna Rosja kończyła się na Prośnie! PS To taka rzeka która przepływa przez Kalisz. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr boa biedaku 17.04.12, 19:02 a gdzie ciebie takich bzdur uczyli? A o walkach w roku 1919 to ty się nie uczyłeś? A kto się pchał wtedy na zachód jak po swoje za odchodzącymi Niemcami to ty nie uczyłeś się? === Wiki jest kiepska ale i tak ciebie oświeci pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_polsko-bolszewicka Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: boa biedaku 17.04.12, 22:41 Wiki jest pełna bzdur dla takich jak Ty! Już w pierwszych zdaniach jest nieścisła i nielogiczna w tym temacie! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr głupcowi mozna 18.04.12, 09:04 prawdę pod nos podtykać a on i tak zaprzeczy. Boa weź ty sie ogarnij, zacznij czytać. Potem może będzie można z tobą poważnie rozmawiać. Znasz się trochę na uzbrojeniu i wojskowości za z historii to ty jesteś DUPA! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i "Polsko-rosyjska komisja do spraw trudnych" 13.04.12, 09:02 Na mocy umowy miedzyrzadowej, iles lat temu powolano rosyjsko-polska komisje ds. trudnych, zajmujacą sie rpzede wszystkim historia. Zasiadajacy w tej komisji wydezielenie przez rządy historycy polscy i rosyjscy, juz dawno zalatwili ta sprawe, stwierdzajac przyczyny smierci radzieckich żołnierzy, i nie bylo wsrod nich masowego mordu. Odpowiedz Link Zgłoś
big_gadu tradycyjnie wrócil misza z tematem ! 13.04.12, 16:46 nie ma po co z miszą_kazak dyskutowac ! kolejny raz wyciąga ten sam temat ! chce wybielić swój kraj ktory ma na sumieniu mordy całych narodów i swoich własnych obywateli ! A ten kraj i jego władza jest taki sam ! przyklad ostatnio morderstwo zrobione polonem czy wysłanie zabójców za czeczenami na bliski wschód ! Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 13.04.12, 19:41 kazak, ty wiesz żeś cymbał. krzyż na drogę cymbale. Odpowiedz Link Zgłoś
kawitator Re: Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Ros 14.04.12, 14:40 A taki fajny był watek daję pod rozwagę -Prawdę swą głoś spokojnie i jasno, słuchając też tego, co mówią inni: nawet głupcy i ignoranci, oni też mają swą opowieść. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Misza a jaki los spotkał tych którzy wrócili ..... 14.04.12, 19:24 misza_kazak napisał: > Polska niewola:jak wybito dziesiatki tys. Rosjan > > regnum.ru/news/polit/1517251.html Na łono matki Rosji???. Pewnie tylko przez wrodzoną skromność nie napisałeś ze do 1940 praktycznie wszyscy byli żołnierze którzy "gościli" w polskich obozach jenieckich zostali u siebie w Rosji wymordowani przez papkę Józia. Z resztą to samo się dotyczy jeńców przebywających w Fińskiej nie woli , jak i tych co po roku 1945 powrócili z Oświęcimia. większość z nich sami własnymi łapami zamordowaliście, a teraz bezczelnie pochylacie się nad ich niedolą??? Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak tez ciekawy artykul 17.04.12, 15:50 expert.ru/2012/04/17/skuchnaya-pravda-katyini/ Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: tez ciekawy artykul 17.04.12, 15:53 Вcе прocтo… Чтo же нa caмoм деле прoизoшлo c пoльcкими вoеннoпленными из лaгерей пoд Смoленcкoм? Пo мaтериaлaм «кoмиccии Бyрденкo», пoзднейшим cвидетельcким пoкaзaниям и cтенoгрaммaм Нюрнбергcкoгo прoцеcca их cyдьбy мoжнo ycтaнoвить c бoльшoй дoлей верoятнocти. Немцы пoдoшли к Смoленcкy через три недели пocле нaчaлa вoйны. В cyмaтoхе эвaкyaции aдминиcтрaции лaгерей не дaли вaгoнoв, чтoбы вывезти пленных, a идти пешкoм oни не зaхoтели. Вooбще, пo дaнным ocведoмителей НКВД, пoляки oтнocилиcь к немцaм c кyдa бoльшей cимпaтией, чем к рyccким. Охрaнa лaгерей и чacть пленных (в ocнoвнoм, евреи) yшли нa вocтoк, прoчие дocтaлиcь немцaм. В aвгycте 1941 гoдa в пяти килoметрaх oт Кaтыни нaчaлocь cтрoительcтвo штaбa грyппы aрмий «Центр». Обычнo при cтрoительcтве cекретных oбъектoв немцы иcпoльзoвaли пленных, кoтoрых пoтoм yничтoжaли. А пocкoлькy в их рacпoряжении были гoтoвые рaбoчие кoмaнды пoльcких лaгерей, нaмнoгo бoлее лoяльные к немцaм, чем рyccкие пленные, тo иcпoльзoвaть их для тaкoгo вaжнoгo cтрoительcтвa был прямoй cмыcл. Пocле oкoнчaнии cтрoительных рaбoт пoлякoв вывезли в кaтынcкий леc и рaccтреляли. Ничегo ocoбеннo выдaющегocя в этoм нет, гермaнцы прaктикoвaли тaкoй метoд вcю вoйнy. Дрyгoе делo, чтo ни в Стрacбyрге, ни где-либo еще этoй иcтoрией никoгo не yдивишь. Фильмoв o ней не cнимешь, пеcен не cпoешь и книг не Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl CO to misza nie masz odwagi... 17.04.12, 17:57 napisać co zrobili staliniści z tymi co wrócili z polskich "obozów koncentracyjnych" jak pięknie ich uhonorowaliście udekorowana kulką którą dostali w łeb? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Pisz w jakims ludzkim jezyku i ludzkim alfabetem:) 17.04.12, 19:12 misza_kazak napisał: > Вcе прocтo… Sława! Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
manny-jestem Tyle fajnych ludzi tu pisze 17.04.12, 20:34 Nie rozumiem tylko dlaczego traca czas na dyskusje z tym kazackim idiota... Odpowiedz Link Zgłoś