igor_uk A kim sa kacapy? 21.03.13, 19:57 Czy mogl by to wyjasnic? p.s. Robicie z tematycznego forum smietnik. Mam duza chec okazac wam w tym pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Tanebo. 21.03.13, 21:46 Musisz byc bardziej precyzyjny ,zakladajac watki.Ty nie napisales,ze to co Amerykanom marzy sie zrobic,to tylko bat na "forumowych kacapow". Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: A kim sa kacapy? 21.03.13, 22:04 igor_uk napisał: > Czy mogl by to wyjasnic? "Кaцáп — презрительнoе нaциoнaльнoе прoзвище, дaвaемoе рyccким yкрaинцaми-нaциoнaлиcтaми. Пo oпределению cлoвaря Ушaкoвa (1935—1940) — «шoвиниcтичеcкoе oбoзнaчение рyccкoгo в oтличие oт yкрaинцa в ycтaх yкрaинцев-нaциoнaлиcтoв, вoзникшее нa пoчве нaциoнaльнoй врaжды (Прoклятые кaцaпы едят щи дaже c тaрaкaнaми. Н. В. Гoгoль)»[4]." ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%86%D0%B0%D0%BF Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Misza ,ja to wiem bardzo dobrze. 21.03.13, 22:15 Mnie bylo ciekawo,jak to wytlumaczy zalozyciel watku . Odpowiedz Link Zgłoś
eshelon Ale to już było 21.03.13, 20:04 (pomysł tunelów dla ICBM), chciałoby się zaśpiewać -> en.wikipedia.org/wiki/Project_Iceworm Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Ale to już było 21.03.13, 20:08 Tak. Tylko że teraz w tunelach ma być próżnia co bardzo przyspieszy transport (brak oporów). Odpowiedz Link Zgłoś
eshelon Re: Ale to już było 21.03.13, 20:17 Tanebo, to nie jest nic innego jak marzenia. Brak im kasy na lotniskowce, to skąd wezmą grube miliardy na te tunele. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Ale to już było 21.03.13, 20:25 eshelon napisał: > Tanebo, to nie jest nic innego jak marzenia. Brak im kasy na lotniskowce, to sk > ąd wezmą grube miliardy na te tunele. a za socjalistycznwgo bandyty Rosevelta wzieli? to teraz tez wezma:-) moze sprzedza ruskim obligacje:-):-):-):-):-) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ale to już było 21.03.13, 21:38 eshelon napisał: > Tanebo, to nie jest nic innego jak marzenia. < To prawda,wiele wskazuje na to,ze USA ,jakie sa znane nam dzis,za kilkadziesiat lat nie beda istniec. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Ale to już było 21.03.13, 21:44 igor_uk napisał: > eshelon napisał: > > > Tanebo, to nie jest nic innego jak marzenia. < > > To prawda,wiele wskazuje na to,ze USA ,jakie sa znane nam dzis,za kilkadziesia > t lat nie beda istniec. zapewne tak... 100 lat temu nikt nie marzyl o Alasce... :-) zapewne bedzie ze 100 stanow Unii np z Czukotka Jukucja... ale ktoz moze przewidziec dzisiaj czy Wyspa Wrngla bedzie odrebnym stanemczy razme Jakucja.... Ktoz moze teraz powiedziec czy Nowa Ziemia bedzie chcial nalezec do Unii Europejskiej c:-)y Amerykanskiej... Kto wie ile bedzie Stanow na Ksiezycu czy Marsie... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo Re: Ale to już było 21.03.13, 21:45 Myślę że może to być tańsze niż budowa i utrzymywanie broni jądrowej bazowania podwodnego. Co musisz zrobić? Po pierwsze zbudować tunel. Ten pod kanałem La Manche (50 km) kosztował 4,65 miliarda dolarów. USS Gerald R Ford kosztował 11,5 miliarda. A zbudować trzeba kilka. Po drugie trzeba usunąć powietrze. Trudne? Ale są ułatwienia - terminy nie gonią, musisz zrobić to raz a potem tylko utrzymywać próżnię. Co jeszcze? Nic. Czyli za 1 USS Gerald R Forda mamy tunel długości 100 km. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk przeciez to poroniony pomysl. 21.03.13, 21:48 To tylko proba oskubac ,po raz kolejny ,amerykanskiego podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii etymologia słowa Kacap 21.03.13, 22:56 jasne, że to raczej fantastyka. a co do słowa Kacap. To skojarzenie z nazwą Sowietskiego Sojuza pisaną cyrilcą czyli CCCP czytaną alafabetem łacińskim w polskiej fonetyce. W końcu skrót CCCP czytany po rosyjsku brzmi SSSR. Jednak w polskim alfabecie dzięki przypadkowej zbieżności to litery (łacinskie CCCP), które polska ulica czytała jako " Cep Cepa Cepem pogania". Cep to narzędzie rolnicze teraz nie używane do młócenia zboża. Bruce Lee wywiając nunchaku na Wejsciu Smoka wymachiwał właśnie cepem. Otóż w czasach mojego dzieciństwa za komuny Kacap to był obywatel Sojuza. Ponieważ Sojuz był kojarzony z Rosją, to przylgneło to do Rosjan. i tu mała ciekawostka, otóż będac na ukrainskim forum pro ua w 2005, widziałem jak Ukraincy Rosjan wyzywali od Kacapów, czyli polskie wpływy są wszedzie. :) Robili to po rosysjku. Ale ponoać niesamowite wrażenie robi ryczacy cały stadion dynama Kijów " bij Moskala" podczas meczów z Szachtarem. OCzywiscie wyzwiska padają po rosysjku. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 04:38 panzerviii napisał: > jasne, że to raczej fantastyka. > > a co do słowa Kacap. To skojarzenie z nazwą Sowietskiego Sojuza pisaną cyrilcą > czyli CCCP czytaną alafabetem łacińskim w polskiej fonetyce. W końcu skrót CCC > P czytany po rosyjsku brzmi SSSR. Jednak w polskim alfabecie dzięki przypadkowe > j zbieżności to litery (łacinskie CCCP), które polska ulica czytała jako " Cep > Cepa Cepem pogania". Cep to narzędzie rolnicze teraz nie używane do młócenia zb > oża. Bruce Lee wywiając nunchaku na Wejsciu Smoka wymachiwał właśnie cepem. Otó > ż w czasach mojego dzieciństwa za komuny Kacap to był obywatel Sojuza. Ponieważ > Sojuz był kojarzony z Rosją, to przylgneło to do Rosjan. > > i tu mała ciekawostka, otóż będac na ukrainskim forum pro ua w 2005, widziałem > jak Ukraincy Rosjan wyzywali od Kacapów, czyli polskie wpływy są wszedzie. :) R > obili to po rosysjku. Ale ponoać niesamowite wrażenie robi ryczacy cały stadio > n dynama Kijów " bij Moskala" podczas meczów z Szachtarem. OCzywiscie wyzwiska > padają po rosysjku. Bzdura panzer. Totalna bzdura ma zupełnie inne pochodzenie i to o wiele starsze. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 05:40 horacy safrin-przy szabasowych świecach. szmoncesy raczej 19-wieczne.kilkakrotnie uzyte słowo KACAP. Odpowiedz Link Zgłoś
wilczypysk Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 09:55 witam od brodatych Rusinów kacap -kak cap -jak kozioł Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Uzywacie slow,etymologii ktorych nie znacie. 22.03.13, 10:14 Kacap,to zaden kak cap,poniewaz w jezyku ukrainskim niema slowa - kak,a tylko jak (tak samo ,jak i w polskim),a w jezyku rosyjskim niema slowa - cap . Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: Uzywacie slow,etymologii ktorych nie znacie. 22.03.13, 13:52 igor_uk napisał: > Kacap,to zaden kak cap,poniewaz w jezyku ukrainskim niema slowa - kak, > a tylko jak (tak samo ,jak i w polskim),a w jezyku rosyjskim niema slowa - cap Mysle ze nie nalezy zbytnio trudzic sie z wyszukiwaniem etymologii. Wystarczy wiedziec ze ta ksywe wymyslili Malorusy w stosunku do Wielkorusow. Tak samo jak Wielkorusy nazywali Malorusow "chochlami", a Bialorusow "bulbaszami" Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 14:39 wilczypysk napisał: > witam > od brodatych Rusinów > kacap -kak cap -jak kozioł > Kolejny idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 14:50 nie upieram się przy moich mądrościach ludowych. :))) Chciecie powiedzieć, że to pomysł Ukrainców, którzy wymyślili to w XIX wieku, a Polacy podchwycili? Też fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 16:38 panzerviii napisał: > nie upieram się przy moich mądrościach ludowych. :))) > > Chciecie powiedzieć, że to pomysł Ukrainców, którzy wymyślili to w XIX wieku, a > Polacy podchwycili? Też fajnie. Mniej więcej. Bynajmniej nie ma nic wspólnego z capem ani CCCP. Odpowiedz Link Zgłoś
brigada_di_bandito Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 19:54 pl.wikipedia.org/wiki/Kacap_%28okre%C5%9Blenie%29 Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk panzervill. 22.03.13, 10:16 Rozbawiles mnie do lez .Slowo kacap istnialo za dlugo do powstania ZSRR( CCCP),tak co z tymi cepami tobie nie zle wyszlo :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: panzervill. 22.03.13, 13:59 igor_uk napisał: > Rozbawiles mnie do lez .Slowo kacap istnialo za dlugo do powstania ZSRR( CCCP), Zgadza sie. O kacapach pisal jeszcze Gogol na poczatku 19 wieku Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: przeciez to poroniony pomysl. 22.03.13, 06:05 igor_uk napisał: > To tylko proba oskubac ,po raz kolejny ,amerykanskiego podatnika. Bo to pomysł wierszokletów, nie majacy nic wspólnego z prawda, ani z amerykańskim wojskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Ale to już było 22.03.13, 06:04 tanebo napisał: > Myślę że może to być tańsze niż budowa i utrzymywanie broni jądrowej bazowania > podwodnego. Co musisz zrobić? Po pierwsze zbudować tunel. Ten pod kanałem La Ma > nche (50 km) kosztował 4,65 miliarda dolarów. USS Gerald R Ford kosztował 11,5 > miliarda. A zbudować trzeba kilka. Po drugie trzeba usunąć powietrze. Trudne? A > le są ułatwienia - terminy nie gonią, musisz zrobić to raz a potem tylko utrzym > ywać próżnię. Co jeszcze? Nic. Czyli za 1 USS Gerald R Forda mamy tunel długośc > i 100 km. Broń jądrowa w okrętach podwodnych stanowi 65% potencjału jadrowego amerykańskiej triady nuklearnej, ale generuje jedynie 25% jej kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś