Dodaj do ulubionych

Bat na kacapów?

21.03.13, 19:34
Ciekawy pomysł.
Obserwuj wątek
    • igor_uk A kim sa kacapy? 21.03.13, 19:57
      Czy mogl by to wyjasnic?

p.s. Robicie z tematycznego forum smietnik. Mam duza chec okazac wam w tym pomoc.
      • tanebo Re: A kim sa kacapy? 21.03.13, 20:08
        Kacap - wrogo nastawiony Rosjanin.
        • igor_uk Tanebo. 21.03.13, 21:35
          A jak nazwac wrogo nastawionego Polaka?
          • tanebo Re: Tanebo. 21.03.13, 21:39
            A są tacy na rosyjskich forach?
            • igor_uk Re: Tanebo. 21.03.13, 21:46
              Musisz byc bardziej precyzyjny ,zakladajac watki.Ty nie napisales,ze to co Amerykanom marzy sie zrobic,to tylko bat na "forumowych kacapow".
      • misza_kazak Re: A kim sa kacapy? 21.03.13, 22:04
        igor_uk napisał:

> Czy mogl by to wyjasnic?

"Кaцáп — презрительнoе нaциoнaльнoе прoзвище, дaвaемoе рyccким yкрaинцaми-нaциoнaлиcтaми.
        Пo oпределению cлoвaря Ушaкoвa (1935—1940) — «шoвиниcтичеcкoе oбoзнaчение рyccкoгo в oтличие oт yкрaинцa в ycтaх yкрaинцев-нaциoнaлиcтoв, вoзникшее нa пoчве нaциoнaльнoй врaжды (Прoклятые кaцaпы едят щи дaже c тaрaкaнaми. Н. В. Гoгoль)»[4]."

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%86%D0%B0%D0%BF
        • igor_uk Misza ,ja to wiem bardzo dobrze. 21.03.13, 22:15
          Mnie bylo ciekawo,jak to wytlumaczy zalozyciel watku .
    • eshelon Ale to już było 21.03.13, 20:04
      (pomysł tunelów dla ICBM), chciałoby się zaśpiewać -> en.wikipedia.org/wiki/Project_Iceworm
      • tanebo Re: Ale to już było 21.03.13, 20:08
        Tak. Tylko że teraz w tunelach ma być próżnia co bardzo przyspieszy transport (brak oporów).
        • eshelon Re: Ale to już było 21.03.13, 20:17
          Tanebo, to nie jest nic innego jak marzenia. Brak im kasy na lotniskowce, to skąd wezmą grube miliardy na te tunele.
          • ignorant11 Re: Ale to już było 21.03.13, 20:25
            eshelon napisał:

> Tanebo, to nie jest nic innego jak marzenia. Brak im kasy na lotniskowce, to sk
            > ąd wezmą grube miliardy na te tunele.

a za socjalistycznwgo bandyty Rosevelta wzieli?

to teraz tez wezma:-)

moze sprzedza ruskim obligacje:-):-):-):-):-)
          • igor_uk Re: Ale to już było 21.03.13, 21:38
            eshelon napisał:

> Tanebo, to nie jest nic innego jak marzenia. <

To prawda,wiele wskazuje na to,ze USA ,jakie sa znane nam dzis,za kilkadziesiat lat nie beda istniec.
            • ignorant11 Re: Ale to już było 21.03.13, 21:44
              igor_uk napisał:

> eshelon napisał:
              >
              > > Tanebo, to nie jest nic innego jak marzenia. <
              >
              > To prawda,wiele wskazuje na to,ze USA ,jakie sa znane nam dzis,za kilkadziesia
              > t lat nie beda istniec.

zapewne tak...
              100 lat temu nikt nie marzyl o Alasce...
              :-)

zapewne bedzie ze 100 stanow Unii np z Czukotka Jukucja... ale ktoz moze przewidziec dzisiaj czy Wyspa Wrngla bedzie odrebnym stanemczy razme Jakucja....

Ktoz moze teraz powiedziec czy Nowa Ziemia bedzie chcial nalezec do Unii Europejskiej c:-)y Amerykanskiej...

Kto wie ile bedzie Stanow na Ksiezycu czy Marsie...
            • tanebo Re: Ale to już było 21.03.13, 21:45
              Myślę że może to być tańsze niż budowa i utrzymywanie broni jądrowej bazowania podwodnego. Co musisz zrobić? Po pierwsze zbudować tunel. Ten pod kanałem La Manche (50 km) kosztował 4,65 miliarda dolarów. USS Gerald R Ford kosztował 11,5 miliarda. A zbudować trzeba kilka. Po drugie trzeba usunąć powietrze. Trudne? Ale są ułatwienia - terminy nie gonią, musisz zrobić to raz a potem tylko utrzymywać próżnię. Co jeszcze? Nic. Czyli za 1 USS Gerald R Forda mamy tunel długości 100 km.
              • igor_uk przeciez to poroniony pomysl. 21.03.13, 21:48
                To tylko proba oskubac ,po raz kolejny ,amerykanskiego podatnika.
                • panzerviii etymologia słowa Kacap 21.03.13, 22:56
                  jasne, że to raczej fantastyka.

a co do słowa Kacap. To skojarzenie z nazwą Sowietskiego Sojuza pisaną cyrilcą czyli CCCP czytaną alafabetem łacińskim w polskiej fonetyce. W końcu skrót CCCP czytany po rosyjsku brzmi SSSR. Jednak w polskim alfabecie dzięki przypadkowej zbieżności to litery (łacinskie CCCP), które polska ulica czytała jako " Cep Cepa Cepem pogania". Cep to narzędzie rolnicze teraz nie używane do młócenia zboża. Bruce Lee wywiając nunchaku na Wejsciu Smoka wymachiwał właśnie cepem. Otóż w czasach mojego dzieciństwa za komuny Kacap to był obywatel Sojuza. Ponieważ Sojuz był kojarzony z Rosją, to przylgneło to do Rosjan.

i tu mała ciekawostka, otóż będac na ukrainskim forum pro ua w 2005, widziałem jak Ukraincy Rosjan wyzywali od Kacapów, czyli polskie wpływy są wszedzie. :) Robili to po rosysjku. Ale ponoać niesamowite wrażenie robi ryczacy cały stadion dynama Kijów " bij Moskala" podczas meczów z Szachtarem. OCzywiscie wyzwiska padają po rosysjku.
                  • o333 Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 04:38
                    panzerviii napisał:

> jasne, że to raczej fantastyka.
                    >
                    > a co do słowa Kacap. To skojarzenie z nazwą Sowietskiego Sojuza pisaną cyrilcą
                    > czyli CCCP czytaną alafabetem łacińskim w polskiej fonetyce. W końcu skrót CCC
                    > P czytany po rosyjsku brzmi SSSR. Jednak w polskim alfabecie dzięki przypadkowe
                    > j zbieżności to litery (łacinskie CCCP), które polska ulica czytała jako " Cep
                    > Cepa Cepem pogania". Cep to narzędzie rolnicze teraz nie używane do młócenia zb
                    > oża. Bruce Lee wywiając nunchaku na Wejsciu Smoka wymachiwał właśnie cepem. Otó
                    > ż w czasach mojego dzieciństwa za komuny Kacap to był obywatel Sojuza. Ponieważ
                    > Sojuz był kojarzony z Rosją, to przylgneło to do Rosjan.
                    >
                    > i tu mała ciekawostka, otóż będac na ukrainskim forum pro ua w 2005, widziałem
                    > jak Ukraincy Rosjan wyzywali od Kacapów, czyli polskie wpływy są wszedzie. :) R
                    > obili to po rosysjku. Ale ponoać niesamowite wrażenie robi ryczacy cały stadio
                    > n dynama Kijów " bij Moskala" podczas meczów z Szachtarem. OCzywiscie wyzwiska
                    > padają po rosysjku.
                    Bzdura panzer. Totalna bzdura ma zupełnie inne pochodzenie i to o wiele starsze.
                    • billy.the.kid Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 05:40
                      horacy safrin-przy szabasowych świecach.
                      szmoncesy raczej 19-wieczne.kilkakrotnie uzyte słowo KACAP.
                      • wilczypysk Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 09:55
                        witam
                        od brodatych Rusinów
                        kacap -kak cap -jak kozioł

• igor_uk Uzywacie slow,etymologii ktorych nie znacie. 22.03.13, 10:14
                          Kacap,to zaden kak cap,poniewaz w jezyku ukrainskim niema slowa - kak,a tylko jak (tak samo ,jak i w polskim),a w jezyku rosyjskim niema slowa - cap .
                          • misza_kazak Re: Uzywacie slow,etymologii ktorych nie znacie. 22.03.13, 13:52
                            igor_uk napisał:

> Kacap,to zaden kak cap,poniewaz w jezyku ukrainskim niema slowa - kak,
                            > a tylko jak (tak samo ,jak i w polskim),a w jezyku rosyjskim niema slowa - cap

Mysle ze nie nalezy zbytnio trudzic sie z wyszukiwaniem etymologii.
                            Wystarczy wiedziec ze ta ksywe wymyslili Malorusy w stosunku do Wielkorusow.
                            Tak samo jak Wielkorusy nazywali Malorusow "chochlami", a Bialorusow "bulbaszami"
                        • o333 Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 14:39
                          wilczypysk napisał:

> witam
                          > od brodatych Rusinów
                          > kacap -kak cap -jak kozioł
                          >
                          Kolejny idiotyzm.
                          • panzerviii Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 14:50
                            nie upieram się przy moich mądrościach ludowych. :)))

Chciecie powiedzieć, że to pomysł Ukrainców, którzy wymyślili to w XIX wieku, a Polacy podchwycili? Też fajnie.
                            • o333 Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 16:38
                              panzerviii napisał:

> nie upieram się przy moich mądrościach ludowych. :)))
                              >
                              > Chciecie powiedzieć, że to pomysł Ukrainców, którzy wymyślili to w XIX wieku, a
                              > Polacy podchwycili? Też fajnie.
                              Mniej więcej. Bynajmniej nie ma nic wspólnego z capem ani CCCP.
                              • brigada_di_bandito Re: etymologia słowa Kacap 22.03.13, 19:54
                                pl.wikipedia.org/wiki/Kacap_%28okre%C5%9Blenie%29
                  • igor_uk panzervill. 22.03.13, 10:16
                    Rozbawiles mnie do lez .Slowo kacap istnialo za dlugo do powstania ZSRR( CCCP),tak co z tymi cepami tobie nie zle wyszlo :-)))))))
                    • misza_kazak Re: panzervill. 22.03.13, 13:59
                      igor_uk napisał:

> Rozbawiles mnie do lez .Slowo kacap istnialo za dlugo do powstania ZSRR( CCCP),

Zgadza sie. O kacapach pisal jeszcze Gogol na poczatku 19 wieku
                • bmc3i Re: przeciez to poroniony pomysl. 22.03.13, 06:05
                  igor_uk napisał:

> To tylko proba oskubac ,po raz kolejny ,amerykanskiego podatnika.

Bo to pomysł wierszokletów, nie majacy nic wspólnego z prawda, ani z amerykańskim wojskiem.

• bmc3i Re: Ale to już było 22.03.13, 06:04
                tanebo napisał:

> Myślę że może to być tańsze niż budowa i utrzymywanie broni jądrowej bazowania
                > podwodnego. Co musisz zrobić? Po pierwsze zbudować tunel. Ten pod kanałem La Ma
                > nche (50 km) kosztował 4,65 miliarda dolarów. USS Gerald R Ford kosztował 11,5
                > miliarda. A zbudować trzeba kilka. Po drugie trzeba usunąć powietrze. Trudne? A
                > le są ułatwienia - terminy nie gonią, musisz zrobić to raz a potem tylko utrzym
                > ywać próżnię. Co jeszcze? Nic. Czyli za 1 USS Gerald R Forda mamy tunel długośc
                > i 100 km.

Broń jądrowa w okrętach podwodnych stanowi 65% potencjału jadrowego amerykańskiej triady nuklearnej, ale generuje jedynie 25% jej kosztów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka