Dodaj do ulubionych

Oferty na samolot szkolny - Master faworytem

20.11.13, 16:55
dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,5610,aktualnosci-z-polski,wlosi-zlozyli-najnizsza-oferte-na-ajt
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 17:00
      I to jest dobra wiadomość!:) Po 57 latach wracają do Polski samoloty skonstruowane w biurze konstrukcyjnym Jakowlewa!:)
      • wiarusik Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 17:43
        mówisz o samym płatowcu, samej puszce-to tak dla ścisłości. silniki i awionika już nowoczesna-zachodnia.
        • marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 18:39
          Same "puszki/płatowce" też trzeba umieć projektować!
      • stary_chinczyk Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 18:10
        Tylko platowiec a i tu Wlosi to i owo poprawili. Nie ludz sie ze zobaczysz tam napisy w cyrylicy.
        A na marginesie to nie jestem przekonany ze zakup najtanszy bedzie tym najlepszym. Oby.
        • marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 18:53
          Pudło Mareczku! Nic nie poprawili - zmiany dotyczą tylko i wyłącznie sposobów instalowania innych silników! Jeśli chodzi zaś o sprzedaż do Włosi są daaaaleko za Rosjanami! Sami kupili 6 sztuk (z opcją na kolejne 6) i sprzedali 32 sztuki! Rosjanie kupili 55 sztuk (z opcją nas 65 sztuk) i sprzedali 74!
          P.S. Na planach konstrukcyjnych jest napisane "grażdanką" ( - "cyrylica" w Rosji nie jest używana od 1711 roku) to wystarczy!
          • stary_chinczyk Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 20:21
            Wlosi maja inny target niz Rosjanie i innych konkurentow. To ze slabo sie sprzedaja to akurat nie jest atut przy wyborze. Poza Wlochami nikt w NATO tego nie uzywa.
            • marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 01:32
              Bo w NATO nie ma konsolidacji i każdy używa co chce?!
              - Albania - NIC
              - Belgia - DD Alpha Jet E
              - Bułgaria - L-39ZA Albatros
              - Wielka Brytania - BAe Hawk
              - Węgry - L-39ZOb Albatros
              - Niemcy - T-38 Talon
              - Grecja - T-2C/E Buckeye
              - Dania - NIC
              - Islandia- NIC
              - Hiszpania - CASA C-101
              - Włochy - MB-339A/D i MB-346
              - Kanada - BAe Hawk
              - Łotwa - NIC
              - Litwa - L-39C Albatros
              - Luksemburg - NIC
              - Holandia - NIC
              - Norwegia - NIC
              - Polska - TS-11 Iskra bis D
              - Portugalia - DD Alpha Jet A
              - Rumunia - IAR-99 Standart/IAR-99C Soim
              - Słowacja - L-39C/L-39ZA Albatros
              - Słowenia - NIC
              - USA - T-38A/B/C Talon i T-45 Goshawk
              - Turcja - T-37B/C i T-38 Talon
              - Francja - DD Alpha Jet E
              - Chorwacja - NIC
              - Czechy - L-39C/ZA Albatros
              - Estonia - L-39C Albatros
              Konkluzja Mareczku jest taka ,że w NATO po za wyjątkami albo używa się staroci albo NIC - czyli "po za Włochami nikt w NATO tego nie kupuje" to żaden argument!
          • stary_chinczyk Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 00:50
            marek_boa napisał:

> Pudło Mareczku! Nic nie poprawili - zmiany dotyczą tylko i wyłącznie sposobów i
            > nstalowania innych silników! Jeś

O zmianach platowca w M-346 mozesz znalezc w Dzienniku Zbrojnym. Zmieniny ksztalt nosa, zmienione stateczniki, zmienione mocowanie skrzydla, inne wloty i wyloty silnikow, podwozie ...
            • marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 01:42
              To się nazywa "kosmetyka"! KONSTRUKCJA płatowca pozostała nie zmieniona!
              en.wikipedia.org/wiki/File:M346-2022.jpg
              en.wikipedia.org/wiki/File:Yak-130_on_MAKS_2011.jpg
              • premier_stulecia Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 18:36
                Marku - kosmetyka? Nie żartuj sobie, bo zakres zmian konstrukcyjnych jest duży. Jak ktoś mówi, że Su-35 to tylko Su-27 z nową awioniką i unowocześnionymi silnikami to gul Ci skacze, a tu wyskakujesz z jakimiś pojęciami estetycznymi.
                • marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 18:49
                  Aj Waj ale jednak kosmetyka!:) Konstrukcja kadłuba i płatowca obu samolotów jest identyczna -( nie może być inna - bo to są te same plany) nawet materiały użyte do tego są tożsame! Pierwszy Włoski samolot z tytanowymi elementami konstrukcyjnymi!
                  Jeśli chodzi o Su-27 i Su-35 - różnice konstrukcyjne są bardzo rozległe - aczkolwiek mało widoczne - ,że jest to linia rozwojowa Su-27 trudno zaprzeczyć!
                  -Pozdrawiam!
                  • premier_stulecia Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 21:56
                    Nie, nie jest identyczna. Jeśli dla Ciebie choćby zmiana profilu płata, przeprojektowanie dźwigaru i inne jego mocowanie, czy zmiana układ wręg to kosmetyka - to ja ręce załamuję.
                    • marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 22.11.13, 01:08
                      A gdzie Widzisz zmianę profilu płata???!
                      militaryrussia.ru/i/284/571/cZRdz.jpg
                      australianaviation.com.au/wp-content/uploads/2010/09/Aermacchi_M-346.jpg
                      Niestety dalej mnie się informacje źródłowe urywają bo niestety nie mam dostępu do swojego archiwum!:(
                      -Pozdrawiam!
                      • premier_stulecia Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 22.11.13, 03:13
                        Marku - profil, czyli zmiana obrysu przekroju skrzydła, a nie zmiana obrysu krawędzi natarcia.
      • scurvy.seen Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 16:21
        Marku!Intryguje mnie taka kwestia:Ty tu jesteś z powodu własnej pasji czy też za kasę???

PS o Otrika nie pytam bo to wiadomo.
        • marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 16:57
          Pozostawię to bez komentarza!:) Elka nie chce płacić a od Wowy dostałem już zegarek!:)
    • wiarusik Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 17:40
      życie uczy, że nie należy dzielić skóry na niedźwiedziu. może inne samoloty droższe, ale serwis w naszym kraju, a nie we włoszech na przykład.
    • adam_al Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 08:54
      Dziwi mnie, że maszyna dwusilnikowa była tak wyraźnie tańsza od maszyn jednosilnikowych. Szczególnie zaskoczyła mnie cena Hawk AJT.
      Inna sprawa jak wyglądają koszty eksploatacji (dwa silniki vs jeden).
      • hien61 Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 15:59
        Mnie rowniez zaskoczyla duza roznica w cenie oferowanych samolotow.
        Jezeli nie zagraja inne czynniki roli to duzy plus dla naszego budzetu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka