marek_101 20.11.13, 16:55 dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,5610,aktualnosci-z-polski,wlosi-zlozyli-najnizsza-oferte-na-ajt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 17:00 I to jest dobra wiadomość!:) Po 57 latach wracają do Polski samoloty skonstruowane w biurze konstrukcyjnym Jakowlewa!:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 17:43 mówisz o samym płatowcu, samej puszce-to tak dla ścisłości. silniki i awionika już nowoczesna-zachodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 18:39 Same "puszki/płatowce" też trzeba umieć projektować! Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 18:10 Tylko platowiec a i tu Wlosi to i owo poprawili. Nie ludz sie ze zobaczysz tam napisy w cyrylicy. A na marginesie to nie jestem przekonany ze zakup najtanszy bedzie tym najlepszym. Oby. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 18:53 Pudło Mareczku! Nic nie poprawili - zmiany dotyczą tylko i wyłącznie sposobów instalowania innych silników! Jeśli chodzi zaś o sprzedaż do Włosi są daaaaleko za Rosjanami! Sami kupili 6 sztuk (z opcją na kolejne 6) i sprzedali 32 sztuki! Rosjanie kupili 55 sztuk (z opcją nas 65 sztuk) i sprzedali 74! P.S. Na planach konstrukcyjnych jest napisane "grażdanką" ( - "cyrylica" w Rosji nie jest używana od 1711 roku) to wystarczy! Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 20:21 Wlosi maja inny target niz Rosjanie i innych konkurentow. To ze slabo sie sprzedaja to akurat nie jest atut przy wyborze. Poza Wlochami nikt w NATO tego nie uzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 01:32 Bo w NATO nie ma konsolidacji i każdy używa co chce?! - Albania - NIC - Belgia - DD Alpha Jet E - Bułgaria - L-39ZA Albatros - Wielka Brytania - BAe Hawk - Węgry - L-39ZOb Albatros - Niemcy - T-38 Talon - Grecja - T-2C/E Buckeye - Dania - NIC - Islandia- NIC - Hiszpania - CASA C-101 - Włochy - MB-339A/D i MB-346 - Kanada - BAe Hawk - Łotwa - NIC - Litwa - L-39C Albatros - Luksemburg - NIC - Holandia - NIC - Norwegia - NIC - Polska - TS-11 Iskra bis D - Portugalia - DD Alpha Jet A - Rumunia - IAR-99 Standart/IAR-99C Soim - Słowacja - L-39C/L-39ZA Albatros - Słowenia - NIC - USA - T-38A/B/C Talon i T-45 Goshawk - Turcja - T-37B/C i T-38 Talon - Francja - DD Alpha Jet E - Chorwacja - NIC - Czechy - L-39C/ZA Albatros - Estonia - L-39C Albatros Konkluzja Mareczku jest taka ,że w NATO po za wyjątkami albo używa się staroci albo NIC - czyli "po za Włochami nikt w NATO tego nie kupuje" to żaden argument! Odpowiedz Link Zgłoś
stary_chinczyk Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 00:50 marek_boa napisał: > Pudło Mareczku! Nic nie poprawili - zmiany dotyczą tylko i wyłącznie sposobów i > nstalowania innych silników! Jeś O zmianach platowca w M-346 mozesz znalezc w Dzienniku Zbrojnym. Zmieniny ksztalt nosa, zmienione stateczniki, zmienione mocowanie skrzydla, inne wloty i wyloty silnikow, podwozie ... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 01:42 To się nazywa "kosmetyka"! KONSTRUKCJA płatowca pozostała nie zmieniona! en.wikipedia.org/wiki/File:M346-2022.jpg en.wikipedia.org/wiki/File:Yak-130_on_MAKS_2011.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
premier_stulecia Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 18:36 Marku - kosmetyka? Nie żartuj sobie, bo zakres zmian konstrukcyjnych jest duży. Jak ktoś mówi, że Su-35 to tylko Su-27 z nową awioniką i unowocześnionymi silnikami to gul Ci skacze, a tu wyskakujesz z jakimiś pojęciami estetycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 18:49 Aj Waj ale jednak kosmetyka!:) Konstrukcja kadłuba i płatowca obu samolotów jest identyczna -( nie może być inna - bo to są te same plany) nawet materiały użyte do tego są tożsame! Pierwszy Włoski samolot z tytanowymi elementami konstrukcyjnymi! Jeśli chodzi o Su-27 i Su-35 - różnice konstrukcyjne są bardzo rozległe - aczkolwiek mało widoczne - ,że jest to linia rozwojowa Su-27 trudno zaprzeczyć! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
premier_stulecia Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 21:56 Nie, nie jest identyczna. Jeśli dla Ciebie choćby zmiana profilu płata, przeprojektowanie dźwigaru i inne jego mocowanie, czy zmiana układ wręg to kosmetyka - to ja ręce załamuję. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 22.11.13, 01:08 A gdzie Widzisz zmianę profilu płata???! militaryrussia.ru/i/284/571/cZRdz.jpg australianaviation.com.au/wp-content/uploads/2010/09/Aermacchi_M-346.jpg Niestety dalej mnie się informacje źródłowe urywają bo niestety nie mam dostępu do swojego archiwum!:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
premier_stulecia Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 22.11.13, 03:13 Marku - profil, czyli zmiana obrysu przekroju skrzydła, a nie zmiana obrysu krawędzi natarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
scurvy.seen Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 16:21 Marku!Intryguje mnie taka kwestia:Ty tu jesteś z powodu własnej pasji czy też za kasę??? PS o Otrika nie pytam bo to wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 16:57 Pozostawię to bez komentarza!:) Elka nie chce płacić a od Wowy dostałem już zegarek!:) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 20.11.13, 17:40 życie uczy, że nie należy dzielić skóry na niedźwiedziu. może inne samoloty droższe, ale serwis w naszym kraju, a nie we włoszech na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_al Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 08:54 Dziwi mnie, że maszyna dwusilnikowa była tak wyraźnie tańsza od maszyn jednosilnikowych. Szczególnie zaskoczyła mnie cena Hawk AJT. Inna sprawa jak wyglądają koszty eksploatacji (dwa silniki vs jeden). Odpowiedz Link Zgłoś
hien61 Re: Oferty na samolot szkolny - Master faworytem 21.11.13, 15:59 Mnie rowniez zaskoczyla duza roznica w cenie oferowanych samolotow. Jezeli nie zagraja inne czynniki roli to duzy plus dla naszego budzetu. Odpowiedz Link Zgłoś