Dodaj do ulubionych

Po co Litaukasom az systemy

27.05.14, 08:11
Litwini uzytkuja juz 2 systemy rakiet plot amerykanskie Stingery, szwedzkie RBS70 i kupuja jeszcze polskie Gromy..

Czy to nie za duzo jak nq miniaturowa armie litewska?

Potrojna logistyka, potrojne szkolenie 3 zupelnie niekopatybilnych systemow.

Ja uwazam, ze nawet tak potezna armia jak polska powinna uzywac jednolitego uzbrojenia np jednych Gromow jednych Leopardow jednych KTO jdnego WSB np F16 stopniowo zastepowany F35...
Sława!
Forum Słowiańskie
gg 1728585
Obserwuj wątek
    • cie778 Re: Po co Litaukasom az systemy 27.05.14, 12:44
      ignorant11 napisał:

> Potrojna logistyka,

Nie wiem jak RBS 70, ale i przy Gromach i Stingerach logistyka ogranicza się do położenia na półeczce rury i zasobników z chłodziwem. I kontroli co rok, czy wszystko jest w porządku. Na skalę armii litewskiej starczy jeden człowiek.

> potrojne szkolenie

Znaczy się zamiast szkolenia trwającego w wersji na bogato 1 dzień, musisz szkolić 2 x po 1 dzień? ;-). Daj spokój - przy tym uzbrojeniu istotna jest taktyka działań, żeby działało to musisz szkolić do upojenia ale ćwiczysz i tak na sucho. A sama obsługa sprzętu to przy tym małe miki.

> 3 zupelnie niekopatybilnych systemow.

Jak dla mnie - same zalety. Masz jeden system naprowadzany laserowo i dwa termicznie, przy czym naprowadzane termicznie mają na pewno różne głowice. RBS 70 ma przy tym większy pułap i zasięg - jak dla mnie idealne warunki do ustawiania zasadzek plot. Systemy samoobrony śmigłowców czy samolotów będą miały kłopoty. Oczywiście Rosjanie mogą latać powyżej 5 tys m., ale wtedy jedynym sposobem wsparcia będzie broń kierowana, a tej jak na razie mają niewiele - w Gruzji używali głównie nprów i normalnych bombków. O użyciu śmigłowców nie mówiąc.

> Czy to nie za duzo jak na miniaturowa armie litewska?

IMO nie ;-)

> armia jak polska powinna uzywac jednolitego uzbrojenia np jednych Gromow jednych
      > Leopardow jednych KTO jdnego WSB np F16 stopniowo zastepowany F35...

KTO czy Leopard tak, NSM i RBS Mk 15 nie ;-). Koszty użytkowania i problemy logistyczne różnych typów urządzeń mechanicznych to duży problem. Koszty użytkowania różnych ustrojstw załadowanych do kontenerów i leżących na półkach to problem niespecjalny.

pozdrawiam
      jasiol
      • bmc3i Re: Po co Litaukasom az systemy 28.05.14, 14:50
        Dopiero rzeczywista wojna weryfikuje skutecznosc systemu broni. Z tego punktu widzenia dobrze miec rozne systemy aby samemu moc byc elastycznym a wrogowi uteudnic zwalczaNiue I skomplikowac taktyke.
        • ignorant11 do ciebmc... 29.05.14, 04:12

No jasne mamy kupic po trzy rozne karabiny kazdy z rozna amunicja..
          I np utrzymuwac 7 rodzajow samolotow bojowych ja migi suki, ktore juz dawno powinnismy zezlomowac lub komus podarowac..
          I kupic same f16 a za oszeczedsone kase dokupic akcesoria do f 16...

Sława!
          Forum Słowiańskie
          gg 1728585
          • ignorant11 Re: do ciebmc... 29.05.14, 04:18
            ignorant11 napisał:

>
            > No jasne mamy kupic po trzy rozne karabiny kazdy z rozna amunicja..
            > I np utrzymuwac 7 rodzajow samolotow bojowych ja migi suki, ktore juz dawno pow
            > innismy zezlomowac lub komus podarowac..
            > I kupic same f16 a za oszeczedsone kase dokupic akcesoria do f 16...
            Jasne ze nonsens...
            Mozna kupic nawet 27 systemow tej samej broni jako pojedyncze sztuki nowki do testowanaia w naszych wlasnych warunkach, ktore dla dla malego kraju sa jednolite...
            Ocxywiscie dla Litaukasow najlepsze sa polskie Gromy bo w razie pozie potrzeby dostarczymy im odpowiednio duzo, a przy ich potrzebach mozemy relatywnie dostarczyc nieograniczona ilosc sprawdzonego sprzetu na ruskich samolotach
            >
            > Sława!
            > Forum Słowiańskie
            > gg 1728585
    • brmtvungernsternberg Re: Po co Litaukasom az systemy 28.05.14, 12:38
      Faktycznie absurd . Chyba kupuja co sie da .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka