wkkr 31.07.14, 23:06 je codziennie jabłka, polskie jabłka.... A na objada schabowy z ziemniakami i kapustą... :) Smacznego! PS A Putin niech wpie... ropę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: Patriota 31.07.14, 23:10 Putin za gaz i ropę pier..a Astrachański kawior o ,którym taki leszczyk jak Ty może co najwyżej pomarzyć wpieprzając jabłka nie pierwszego gatunku ,których Rosja nie kupi! Odpowiedz Link Zgłoś
szto_tawariszczi Re: Patriota 31.07.14, 23:17 Kawior to takie słonawe świństwo. Nie ma czego zazdrościć... Co do prapolskości ziemniaków i kapusty to mam poważne wątpliwości :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Patriota 31.07.14, 23:21 A po kapuście się pierdzi a też lubię! Co do ziemniaków i kapusty to akurat Twoje wątpliwości są dobrze umotywowane! Jak już by tak chciał całkiem po Polsku to kasz i groch! Odpowiedz Link Zgłoś
panibiedroniowa Re: Patriota 31.07.14, 23:32 marek_boa napisał: > Putin za gaz i ropę pier..a Astrachański kawior o ,którym taki leszczyk jak Ty > może co najwyżej pomarzyc Putin pewnie tak(za te ukradzione miliardy i to nie kopiejek)ale nie przeciętny Rosjanin.Gdy poprzednio wprowadzono embargo na polski nabiał jego ceny poszły w kacapii w górę o 30%.Pozostanie mu co najwyżej opychanie się serem do produkcji którego użyto mleka w którym wykąpało się paru tępych "parniej" (filmik pewno jeszcze do zobaczenia w sieci). Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Patriota 01.08.14, 00:05 No ba! Przecież w ramach tych kilku % co to na zmianę Piszecie z Ignorantem Polskiego eksportu do Rosji było pewnie z 3 miliony ton sera i w ogóle miliony ton nabiału!:) Bo żeby tak z jednego kraju wyżywić nabiałem 150 miliony luda to nie wiem czy starczyło by całego województwa przerobionego na mleczarnię?!:) Widocznie wolą mleko po kąpieli niż ze szczynami z Polskich mleczarni! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Patriota 01.08.14, 23:12 marek_boa napisał: > Putin za gaz i ropę pier..a Astrachański kawior o ,którym taki leszczyk jak Ty > może co najwyżej pomarzyć wpieprzając jabłka nie pierwszego gatunku ,których R > osja nie kupi! Jadłem kiedyś kawior ,oryginalny rosyjski,paskudztwo jakich mało , według mnie nie warte kilograma naszych jabłek.Osobiście wolę zostać przy schabowym z ziemniakami:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Patriota 02.08.14, 00:12 Jopuś Twoja wola! Ja nie pogardzę dobrym schabowym i kawiorem również! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
eagel222 Re: Patriota 24.08.14, 11:54 Jest pewne, że Putina zawsze będzie stać na kawior. Ciekawe tylko czy Rosjanie przyjezdzający na zakupy do Bartszyc, Braniewa, Lidzbarka Warmińskiego robią to dla hobby. Oni nie ukrywają jest taniej i są lepsze produkty niż w sklepach, w których pospolite społeczeństwo w Rosji robi zakupy. Robią nawet usługi typu naprawy samochodów bo jest dużo taniej. Polacy tam jeżdżą tylko po trzy produky paliwo, wódka i papierosy. Fajki przywożą głównie ich marek u nas zupełnie nie znanych bo tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Patriota 24.08.14, 16:54 Fajna gadka ale głupia! Remont samochodu w Rosji czy na Białorusi dla wszelkich Rosyjskich marek jest tańszy tak z 10 razy niż w Polsce! Nie Przyrównuj Kaliningradzkiej Obłastii bo to nie jest wyznacznik całej Rosji! U nas gatunki papierosów z Kaliningradu są bardzo dobrze znane i jakościowo są dużo lepsze niż te z Ukrainy - wszystkie Ukraińskie,Litewskie czy Łotewskie papierosy robione są w Szwajcarii i jest to najgorszy syf jaki może być! Ukraińskie "Marlboro" lub Litewskie "L-M" w porównaniu do produkowanych w Kaliningradzie "Jing-Ling-gów" to siano połączone ze zgniłą słomą - nie nadają się do palenia! Odpowiedz Link Zgłoś
eagel222 Re: Patriota 25.08.14, 21:15 Rosjanie z Kaliningradu są innej kategorii czy jak - rozumiem, że nie są patryiotami bo przyjeżdżają robić zakupy do Polski. Takie są zasady rynku w normalnych krajach, że ludzie sami dokonują wybou!!! Jeśli chodzi o naprawy samochodów to miałem na myśli auta technologocznie z 21 wieku - który teraz mamy. Wiadomo, że nikt nie przyjedzie naprawiać Łady do Polski. Rosjanie sam wiesz, że lubią dobre fury. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Patriota 25.08.14, 22:46 Rosjanie z Kaliningradu mieszkając w specjalnej strefie nie mają u siebie takich cen jak w Rosji Centralnej - to raz, dwa ceny na różne produkty są różne! Nie ,które są mniejsze jak w Polsce a nie ,które większe! Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Patriota 26.08.14, 02:33 marek_boa napisał: > Rosjanie z Kaliningradu mieszkając w specjalnej strefie nie mają u siebie takic > h cen jak w Rosji Centralnej - to raz, dwa ceny na różne produkty są różne! Ni > e ,które są mniejsze jak w Polsce a nie ,które większe! wdzięczny będę za te niektóre "niższe" ceny, poza wymienionymi przez Twoich adwersarzy.... bo regularnie jak nasze pismaki robią porównania, to nijak nie mogą tych niższych znależć, pewnie rusofoby.... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Patriota 24.08.14, 15:26 marek_boa napisał: > Putin za gaz i ropę pier..a Astrachański kawior o ,którym taki leszczyk jak Ty > może co najwyżej pomarzyć To niech wpieradla kawior bez ustanku i zapija żabim skrzekiem. Az mu sie uszami wyleje. Dosc mało urozmaicona dieta. Życzę zdrowia (to przenosnia) wpieprzając jabłka nie pierwszego gatunku ,których R > osja nie kupi! Rosja moze teraz o takich jedynei pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Patriota 24.08.14, 16:48 No pewnie! Bo przecież tylko w Polsce są jabłka!:) Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Patriota 26.08.14, 04:09 marek_boa napisał: > No pewnie! Bo przecież tylko w Polsce są jabłka!:) Nie, ale w warunkach deficytu, prawdziwosci nabiera przyslowie ze na bezrybiu i rak ryba. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Patriota 31.07.14, 23:15 No nie? A można było przecież wespół z Putinem rozpie...ć Ukraińców. To tak samo jakby z Hitlerem pójść na Moskwę... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Patriota 31.07.14, 23:22 To już zmieniłeś zdanie na temat Twoich ulubionych Nazistów?! Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Patriota 31.07.14, 23:24 Nadal uważam że to ulubieni koledzy Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Patriota 01.08.14, 00:06 U to już nie Twoi?! Szybko Zmieniasz uczucia! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Wyobrazam sobie to embargo 01.08.14, 01:07 Latwo przewidziec czym skonczy sie rosyjskie embargo na firmy z krajow ktore obnl;ozyly ROsje sankcjami. - brak komputerow, bo wszystckie jada na czesciach z tych krajow - brak telewizorow, z tych samych powodow - brak telefonow komorkowych - jak wyzej - samochody, jedynie rosyjskie Lady, a i to zubozone, bo bez zachodnich czesci - zamiast czekolady, wyroby czekoladopodobne, o szwajcarskich czekoladach, nie wspominajac juz nawet o belgisjkich, Rosjanie beda mogli zapomniec - wino; Sowieckoje Igristoje zamiast Szampana czy Cremone. Zamiast Cabernet Savignone rodzime Jabole i Czar Kolchozu O braku inwestycji nie wspominam, bo tu pisze o tym co dotnie przecietnego konsumenta rosysjkiego, a znakomita wiekszosc inwestycji przemyslowych jedzie na zachodnich maszynach i technologiach. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wyobrazam sobie to embargo 01.08.14, 01:49 Noi prawie się popłakałem ze śmiechu!:) - 1) To komputerów nie robi się w Chinach?! - 2) Telewizorów nie robi się w Chinach?! - 3) Telefonów komórkowych nie robi się w Chinach?! - 4) Samochody i to Niemieckie również robi się w Chinach! - 5) Rosyjskie czekolady są bardzo smaczne ale te z wyższej półki niestety drogie - tak wiem - nie Jadłeś bo Cię nie stać! Zamiast szampana będą pić wina z Krymu , z Abchazji , Krasnodaru i Azerbejdżanu! ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%83-%D0%94%D1%8E%D1%80%D1%81%D0%BE_%28%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%29 Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Wyobrazam sobie to embargo 01.08.14, 04:48 marek_boa napisał: > Noi prawie się popłakałem ze śmiechu!:) > - 1) To komputerów nie robi się w Chinach?! To jednak Rosja dopóści amerykanskie firmy na swoj rynek? Bo chińszczyzny w chińszczyznie nie ma wcale. > - 2) Telewizorów nie robi się w Chinach?! A znasz jaką dobrą markę? > - 3) Telefonów komórkowych nie robi się w Chinach?! To kup telefon chiński telefon nie majacy nic wspolnego z Amerykanami > - 4) Samochody i to Niemieckie również robi się w Chinach! To jednak Rosja dopusci niemieckie fiirmy na swoj rynek? Powoli to rosyjskie embargo zaczyna sie robic mało szczelne.... > - 5) Rosyjskie czekolady są bardzo smaczne ale te z wyższej półki niestety drog > ie - tak wiem - nie Jadłeś bo Cię nie stać! Wierzę. Amertykanie tez uważają ze Hershey jest dobry, mimo ze nie jest, a jak świat długi i szeroki, belgijska czekolada uwazana jest za najlepsza i najsmaczniejszą, taki synonim smaku czekolady. Zamiast szampana będą pić wina z Kr > ymu , z Abchazji , Krasnodaru i Azerbejdżanu! > ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%83-%D0%94%D1%8E%D1%80%D1%81%D0%BE_%28%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%29 Alez oczywiscie ze maja wlasne wino. Niemal kazdy kraj na swiecie produkuje wlasne wino. Ale sprobuj zapytac Rosjanina, ktory lubi Tokaja, Gewurztraminer, reńskie, czy alzackie, czy bedzie szcześliwy jesli nagle mu je zabiorą. Jak Ci zakazą seksu z kobietą, to bedziesz usatysfakcjonowany jesli w zamian pozwola Ci uprawiac seks z mezczyzną? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wyobrazam sobie to embargo 01.08.14, 11:04 Masz oczywiście rację - Chińczycy nie produkują komputerów i nie sprzedają ich pod swoimi markami a jak ktoś twierdzi inaczej to jest "sowiecka propaganda"! www.wprost.pl/ar/386347/Chinskie-komputery-podbijaja-swiat/ - E tam nikt nie zna - Hisense lub TCl Corp pieniadze.gazeta.pl/Kupujemy/1,124630,13178212,Chinskie_telewizory_podbija_swiat__Maja_wszystko_.html - Zatrzymałeś się w rozwoju Matrek - nawet jeśli chodzi o telefony chinasmart.pl/chinskie-smartfony-przeglad-marek-lenovo/ - Niczego nie musi dopuszczać - Chińskie fabryki mają prawo do sprzedaży! Po za tym na terenie Rosji produkowane są samochody Japońskie i Francuskie ! - No i znowu mnie Rozśmieszyłeś!:) W Rosji od zawsze pito dużo wina Gruzińskiego i Mołdawskiego - Słyszałeś o jakich rozruchach Anty Putinowskich po zakazie sprowadzania i sprzedaży tych win w Rosji?!:) Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Boa pajacu 01.08.14, 05:29 taki kraj jak Rosja to powinien inne rynki tym wszystkim zasypywać! A co ruscy potrafią? Wyszarpywać kopaliny z ziemi i przepijać zyski z handlu nimi! PS Przed pierwszą wojną światową Rosja zasypywała Europę tanią pszenicą. Rosyjska pszenica była na tyle tania, że w Kongresówce nie opłacała się je uprawa. Ale bolszewicy skutecznie potrafili oduczyć Rosjan przedsiębiorczości. Obecna faszystowska kleptokracja która zagnieździła się na Kremlu skutecznie zniechęca Rosjan do jakiejkolwiek niezależnej od niej działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wkkr tumanie 01.08.14, 11:12 Rosja jest EKSPORTEREM zbóż liczącym się na światowym rynku - rocznie eksportują około 25 milionów ton!:) Tylko trzeba coś czytać aby o tym wiedzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Wkkr tumanie 01.08.14, 21:58 marek_boa napisał: > Rosja jest EKSPORTEREM zbóż liczącym się na światowym rynku - rocznie eksportuj > ą około 25 milionów ton!:) Tylko trzeba coś czytać aby o tym wiedzieć! ================== A co z jabłkami... kapustą... itd... itd... A co do pszenicy Z tego co ja wiem, to Rosja jest jednym z ważniejszych IMPORTERÓW pszenicy. wyborcza.biz/biznes/2,114423,,Pszenica,,160146526,11603.html Podaj swoje źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Wkkr tumanie 01.08.14, 23:43 Google cię opuścił? finanse.wp.pl/kat,1034079,title,Rosja-wyeksportowala-w-minionym-sezonie-ponad-25-mln-ton-zboz,wid,16740763,wiadomosc.html " Rosja w sezonie 2013/2014, tj. od 1 lipca 2013 do 30 czerwca 2014 r. wyeksportowała 25,4 mln ton zbóż, czyli o ponad 60 proc. więcej niż sezon wcześniej - poinformował portal agronews.ru, powołując się na dane tamtejszego ministerstwa rolnictwa. W tym czasie Rosja wywiozła za granicę ponad 18 mln ton pszenicy, 2,7 mln ton jęczmienia, 4 mln ton kukurydzy i ponad 300 tys. ton innych rodzajów zbóż. Według rosyjskiego urzędu statystycznego, zapasy ziarna na 1 lipca br. wyniosły 11,4 mln ton, tj. były o 4,3 proc. wyższe niż rok wcześniej. Tamtejszy resort rolnictwa szacuje, że w tym sezonie eksport zbóż może być na poziomie zbliżonym do poprzedniego sezonu. Rosja jest jednym z najważniejszych eksporterów pszenicy na świecie. W tym roku rosyjskie ministerstwo rolnictwa szacuje, że zbiory zbóż będą na poziomie 95 mln ton, co oznacza 3-proc. wzrost w porównaniu do ubiegłego roku. Tegoroczna produkcja pszenicy jest prognozowana na 53 mln ton." Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Wkkr tumanie 02.08.14, 00:17 To źle Wiesz agropolska.pl/aktualnosci/603/rosja-chce-pozostac-jednym-z-liderow-eksportu-pszenicy www.agrowill.lt/pl/agromedia/pszenica-morza-czarnego-powraca-na-rynek-wiatowy Odpowiedz Link Zgłoś
sowietolog44 Po pierwsze, to naprawdę polskie jabłka, z polskic 01.08.14, 01:52 h jabłoni, z polskich sadów - jest trudno w Polsce kupić. To, co masowo jest sprzedawane Polakom w super- i hiper-marketach to zazwyczaj jabłka z importu. Po drugie, jabłka, tak jak i pomidory czy marchew, są tego typu owocami, które są zdrowsze po lekkiej obróbce termicznej. Czy pieczone. Dla wielu, w tym także i mnie, również smaczniejsze. Po trzecie, to warto się zainteresować rynkiem cydru w Polsce. Ten trunek staje się popularny, już jest modny wśród studentów i chyba jest obecnie alkoholem o największym wzroście produkcji i spożycia w Polsce. I bdb. Po czwarte, to jak podejrzewam, Putin spożywa najlepsze delikatesy dostępne na świecie, dowożone mu przez FSB. Zatem tym się nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Po pierwsze, to naprawdę polskie jabłka, z po 01.08.14, 02:02 Dorloff mieszkam w kraju gdzie najtańszym "jabolem" jest właśnie cydr! 3,70 funta za trzy litrową butelkę - aby na cydrze zarobić trzeba dać w chudy byk chemii - za przeproszeniem bardziej je...e wątrobę niż stary jabol "Patykiem Pisane" czy "Truskawkowe" z Warki z dodatkiem SO3! Kupują to albo czerwononosi Angole albo Litwini! Jeśli zacznie się produkcja cydru w Polsce to będzie na zasadach unijnych czyli to samo co w Anglii! Na szlachetne gatunki w masowej produkcji bym nie liczył! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Pitolisz jak potłuczony 01.08.14, 05:23 Polskie jabłka w niezliczonych odmianach są dostępne na wszystkich targach, u każdego ulicznego handlarza owocami a nawet w Biedronce oraz licznych mniejszych lub większych sklepach. W zagranicznych marketach rzeczywiście królu jabłka "bezodmianowe" tzn. czerwone i zielone, co z punktu widzenia kogoś kto choć trochę na jabłkach się zna jest ZBRODNIĄ! Polscy sadownicy to już nie są chłopki małorolne którzy jedyny eksport szykowali dla sowietów. To są potężne grupy producenckie operujący w skali całego świata. Np. w Piwoninie (wioska w powiecie otwockim) ma siedzibę jedna z najnowocześniejszych przechowalni i sortowni jabłek w Europie. Rozmawiałem ostatnio z ludźmi zaangażowanymi w ten biznes i oni naprawdę nie bardzo przejmują się embargiem Putina, co nie znaczy że nie będą płakać w mediach bo mogą na tym płaczu sporo ugrać. wilgafruit.pl/polPS Znam się na tym, bo pochodzę z rodziny o bogatych tradycjach sadowniczych. Mój dziadek miał sad jeszcze przed wojną (skromny ale miał), dwóch moich stryjów ma po kilkadziesiąt hektarów sadu. Sam sporo czasu spędziłem zbierając jabłka. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Pitolisz jak potłuczony 01.08.14, 05:27 Kilka lat temu, pewien Amerykanin chwalił mi się "My mamy pięć odmian jabłek". Chciałem byc grzeczny wiec powiedziałem jedynie "fajnie", czy coś takiego, ale w w duchu powiedziałem sobie - "hm, my mamy dwadzieścia". Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Odmian jabłek są setki 01.08.14, 05:37 z tego w handlu przez cały sezon dostępnych jest kilkadziesiąt. W tej chwili są już w handlu jabłka tegoroczne. Odmian nie warto zapamiętywać bo co tydzień zaczynają owocować kolejne. Dopiero jesienią sytuacja się stabilizuje. Zaczynają owocować odmiany które lubię. ==== Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Odmian jabłek są setki 01.08.14, 11:24 Odmian jest mnóstwo cytrynowa siła i praktycznie dzięki instytutowi sadownictwa założonemu przez prof. Pieniążka żadne nie giną! Można w instytucie kupić drzewka odmian ,których owoców za Chiny ludowe nie kupisz w sklepie czy na bazarku - Smalcówka,Starking,Grafsztyn,Kronselka czy Żeleźniak! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr boa ty się opamiętaj 01.08.14, 22:01 wypisuje oczywiste oczywistości dla kogoś kto ma cokolwiek wspólnego z jabłkami w Polsce. Z tym że twój tekst wali na odległość wiedzą zdobyta w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: A niby czemu?! 02.08.14, 00:23 Nigdy nie twierdziłem ,że wszystko wiem z głowy! Kolega mi drzewka w Polsce z instytutu przywoził to wiem - konkretnie Starking i nowsze Goldem Delicius! Starkinga bardzo lubię za ten jego gorzkawy posmak skórki a Golden Delicius to jabłko ,którego na moim terenie się nie spotykało - u rodzinki w Lubelskim spróbowałem i bardzo mi smakowało! Oczywiście mówię o zakupie detalicznym do ogródka a nie hurtowym! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Jeszcze jedno 01.08.14, 22:08 gdybyś wiedział coś więcej na temat sadów grójeckich, to byś wiedział, że obszar ten obejmuje także dolinę Wisły pomiędzy Otwockiem a Wilgą. Wiedział byś też że obszar na których produkowane są jabłka grójeckie zdefiniowane są w ramach produktu regionalnego. Ale co taki troll jak ty może a ten temat wiedzieć. www.jablkagrojeckie.pl/index.php/jablka-grojeckie/produkt-regionalny/ Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Jeszcze jedno 02.08.14, 00:26 Taki "Troll "jak ja na co dzień sadownictwem się nie interesuje a z Kozienic do Grójca jest trzy rzuty beretem bez antenki! Więc nie pieprzcie mnie Wkkr głodnych kawałków coście je z sieci wydłubali! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Pitolisz jak potłuczony 01.08.14, 11:09 No właśnie - Pitolisz jak Potłuczony! Nigdy nie Byłeś w okolicach Grójca to i skąd Masz wiedzieć gdzie i na jaki rynek produkuje się najwięcej jabłek w Polsce! Cieszyć się tylko należy ,że Polski minister od rolnictwa ma więcej rozumu od takich przygłupów i wystąpił wczoraj do UE z prośbą o rekompensatę strat dla sadowników ze względu na sankcje! Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Obduził się. 01.08.14, 11:12 Teraz będzie nadawał jak potłuczony przez 16 godzin bez przerwy. Boa ty wogóle wychodzisz ze swojej nory? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: ???? 02.08.14, 00:27 Przetłumaczysz na Polski ?! Czy trzeba translatora użyć??! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Boa weź ty 02.08.14, 00:28 Czyżby Twój miał już Cię dosyć?! Chyba się nie dziwię! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: A cydr 01.08.14, 11:26 A to Sobie Rób! Tylko nie Porównuj tego co Robisz dla Siebie w ilości 40 litrów rocznie do produkcji masowej ,która w UE jest normowana! Jest tego w UK od hektara i jak to wyrób masowy zawiera więcej chemii niż wody! Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Ależ ty jesteś głupi 01.08.14, 21:54 Cydr robię z własnych jabłek. Z porzeczek robię wino. Z dyni i jabłek - dżem. Grzyby susze a ogórki kiszę. Kapustę zaś uwielbiam w postaci surówki. ==== Marku weź ty zacznij myśleć po europejsku. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Szkoda Mi cię! 02.08.14, 00:41 Ale widzę ,że problemy ze zrozumieniem czytanego prostego tekstu występują?! - To Jeszcze raz - To Sobie rób! Nikt Ci nie broni - tylko nie Wypisuj głupot ,że oto nagle w Polsce zacznie się na przemysłową skalę przetwarzanie jabłek na cydr - bo jak się zacznie to ten cydr ze sklepu w porównaniu z tym co Ty Robisz będzie miał wspólną tylko nazwę! - Cydru w Polsce nie robiłem bo nie ma u mnie w rodzinie takiej tradycji - Wino robiłem z winogron albo wieloowocowe - Z jabłek (Papierówka) mus na szarlotkę - z gruszek, truskawek,wiśni,czereśni,śliwek (różnych),porzeczek czerwonych,agrestu - kompot - z malin,śliwek,truskawek - dżemy,powidła - ogórki kiszone , konserwowe, pikle - no i małosolne - grzyby suszone i konserwowe - z pigwy sok a później nalewkę a kapustę tradycyjnie do beczki! I tego wszystkiego tu mi kur..a brakuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Po pierwsze, to naprawdę polskie jabłka, z po 24.08.14, 09:52 sowietolog44 napisał(a): > h jabłoni, z polskich sadów - jest trudno w Polsce kupić. To, co masowo jest s > przedawane Polakom w super- i hiper-marketach to zazwyczaj jabłka z importu. Rraczej nie oprocx polskich sa owszem importowane ale polskie dominuja. > > Po drugie, jabłka, tak jak i pomidory czy marchew, są tego typu owocami, które > są zdrowsze po lekkiej obróbce termicznej. Czy pieczone. Dla wielu, w tym także > i mnie, również smaczniejsze. > > Po trzecie, to warto się zainteresować rynkiem cydru w Polsce. Ten trunek staje > się popularny, już jest modny wśród studentów i chyba jest obecnie alkoholem o > największym wzroście produkcji i spożycia w Polsce. I bdb. > > Po czwarte, to jak podejrzewam, Putin spożywa najlepsze delikatesy dostępne na > świecie, dowożone mu przez FSB. Zatem tym się nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
krzy-czy Re: Po pierwsze, to naprawdę polskie jabłka, z po 24.08.14, 11:38 no pewnie.i cygara tyż mu z kuby sprowadzają. że o ośmiorniczkach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
fidziaczek Węgierski patriota 24.08.14, 19:13 www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/bankowosc/austriackie-banki-zaplaca-za-gest-wegierskiego-rzadu/?k=analizy Zabiera austriakom a daje Węgrom Odpowiedz Link Zgłoś