Dodaj do ulubionych

mach 3 z dziala MK-45

02.06.15, 16:03
news.usni.org/2015/06/01/navy-researching-firing-mach-5-guided-round-from-standard-deck-guns
US NAVY testuje pocisk przeznaczony dla rail guna w standardowych dzialach okretowych MK-45. Pozwala to na dwukrotne zwiekszenie predkosci wylotowej pocisku. Rozwiazanie to, podobnie jak rail gun, nadaje sie do wielu zastosowan zdominowanych obecnie przez technologie rakietowe. Zwalcznie pozahoryzontalnych celow na ladzie, zwalcznie pociskow manewrujacych, zwalczanie glowic balistycznych, atakowanie celow morskich i powietrznych. Czyli jedna niepozorna armata moze, przynajmniej w ograniczonym zasiegu, realizowac zadania tore dzis wykonuja pociski tomahawk, SM-2/6, ESSM a nawet SM-3. I to wszystko przy wielokrotnie nizszej cenie za strzal.
Na ten rok planowany jest takze pierwszy test rail guna na okrecie.
Wyglada na to ze po kilku dekadach roli drugoplanowej artyleria lufowa jednak odzyskuje swoja dawna pozycje na pokladach okretow.
Obserwuj wątek
    • speedy13 Re: mach 3 z dziala MK-45 02.06.15, 22:12
      Hej

stary_chinczyk napisał:

> news.usni.org/2015/06/01/navy-researching-firing-mach-5-guided-round-from-standard-deck-guns
      > US NAVY testuje pocisk przeznaczony dla rail guna w standardowych dzialach okre
      > towych MK-45. Pozwala to na dwukrotne zwiekszenie predkosci wylotowej pocisku.

Nie wiesz ile on ma ważyć? Jak dobrze pamiętam, kiedyś mówiło się o masie 23 lb (około 10,4 kg). Gdyby tak było faktycznie, to w zasadzie nawet większą prędkość dałoby się uzyskać. 3 Ma to na poziomie morza jest powiedzmy 1020 m/s - sporo, ale w nowoczesnej artylerii nie jest to jakoś strasznie szokująca liczba.

W przypadku armaty 127 mm Mk.45 Mod.4 (ta najnowsza, z dłuższą lufą L/62, starsze miały L/54) standardowy pocisk odłamkowo-burzący Mk.80 ma masę 30,7 kg i prędkość początkową 831 m/s. W balistyce wewnętrznej można przyjąć, że prędkość początkowa pocisku lżejszego niż standardowy do danej broni jest w przybliżeniu proporcjonalna do pierwiastka ze stosunku mas pocisku standardowego i lekkiego. Przyjmując podaną wyżej masę pocisku lekkiego mielibyśmy prędkość początkową 1425 m/s (w praktyce być może nieznacznie mniej, bo w okolicach 1500 m/s ten przybliżony wzór się zaczyna rozjeżdżać z faktami). A więc nawet ponad 4 Ma.

Powiem więcej. Wiem że do wspomnianego standardowego pocisku Mk.80 dostępny jest specjalny super-mocny ładunek miotający EX-175 (tzn. wiem, że był testowany, nie wiem czy ostatecznie wszedł na wyposażenie). Prędkość początkowa na tym ładunku wynosi 1052 m/s, co zapewnia donośność 38400 m (donośność przy standardowym ładunku Mk.67 wynosi 23660 m). Czyli uzyskanie prędkości początkowej 3 Ma z tej broni nie jest najwyraźniej bardzo trudne.

(wszystkie liczby dla armaty Mk.45 za stroną Naval Weapons www.navweaps.com/Weapons/WNUS_5-62_mk45.htm)
      • stary_chinczyk Re: mach 3 z dziala MK-45 03.06.15, 04:49
        Ja znalazłem w jakims folderze BAE Systems że masa pocisku to 26 funtów. Ale masa całego pakietu który trzeba rozpędzić to 40 funtów.
        Prędkość wylotowa z dział MK-45 podają na ponad 3 Mach, Zasięg do 50 mil morskich.
        Railgun ma wyrzucać HVP z prędkością ponad 5mach i na dystans niemal 200km. Ponoć ma być zainstalowany na stałe na trzecim Zumwalcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka