Dodaj do ulubionych

Mistrale nie dla Rosji:)))

04.06.15, 11:13
www.rp.pl/artykul/29,1204059.html
Skoro oni sami potrafia sami je zrobic, to czemu zamawiali we Francji???

Ciekawi polski udział w zablokowaniu Mistrali, czyzby to była przyczyna wyboru Caracali?

To znaczyłoby, ze przetarg ze wzgledu na "inne korzysci polityczne"
Obserwuj wątek
    • gangut Jeżeli rzeczywiście miał miejsce deal 04.06.15, 11:47
      "nie dajcie ruskim Mistrali, to my od was coś kupimy" to znaczy że w Warszawie siedzą zdrajcy, którzy nad interesy polskiego przemysłu i polskiej obronności przedkładają nawet nie geopolityczne mrzonki, tylko dziecinne "na złość mamie odmrożę sobie uszy".
      • wasyl_szuja Rosyjska polityka wcale nie wygląda inaczej. 04.06.15, 12:52
        Na złość mamie zabiorę swojemu motłochowi żarcie.
        Wiele powodów przemawiało za Caracalem. Po pierwsze techniczne, po drugie kontrola nad serwisem, po trzecie koncerny trzeba uczyć dostarczania maszyn potrzebnych (AW i Sikorsky poszli na łatwiznę) i w konkurencyjnej cenie (AW zaoferował śmigłowiec najmniej dopracowany i najdroższy).
      • bmc3i Re: Jeżeli rzeczywiście miał miejsce deal 05.06.15, 07:36
        gangut napisał:

> "nie dajcie ruskim Mistrali, to my od was coś kupimy" to znaczy że w Warszawie
        > siedzą zdrajcy, którzy nad interesy polskiego przemysłu i polskiej obronności p
        > rzedkładają nawet nie geopolityczne mrzonki, tylko dziecinne "na złość mamie od
        > mrożę sobie uszy".

Ale bełkot.
        • ignorant11 Re: Jeżeli rzeczywiście miał miejsce deal 05.06.15, 08:27
          bmc3i napisał:

> gangut napisał:
          >
          > > "nie dajcie ruskim Mistrali, to my od was coś kupimy" to znaczy że w Wars
          > zawie
          > > siedzą zdrajcy, którzy nad interesy polskiego przemysłu i polskiej obronn
          > ości p
          > > rzedkładają nawet nie geopolityczne mrzonki, tylko dziecinne "na złość ma
          > mie od
          > > mrożę sobie uszy".
          >
          > Ale bełkot.
          >

jasne kacapofilia jest takim samym zboczeniem jak np pedofilia czy nekrofilia
        • gangut A coś merytorycznie? 05.06.15, 09:06
          Czy jak zwykle?
          • ignorant11 Re: A coś merytorycznie? 05.06.15, 16:10
            gangut napisał:

> Czy jak zwykle?

akurat TY sam uprawiasz czcza propgande prokacapska bez zadnego wkładu własngo ani uzasadnienia
            • gangut Iguś, ty przynajmniej jesteś zabawny :-) 05.06.15, 17:57
              Matrek ma mentalność świeżego emigranta zachwyconego że złapał pracę przy zrywaniu azbestu.
              • ignorant11 Re: Iguś, ty przynajmniej jesteś zabawny :-) 05.06.15, 21:45
                gangut napisał:

> Matrek ma mentalność świeżego emigranta zachwyconego że złapał pracę przy zrywa
                > niu azbestu.

a ja mysle o sobie żem raczej ponury.., a bawie sie Wami kacapolubami bez najmniejszych kwalifikacji ani zawodowych ani intelektualnych...
                A matrek nie wyglada na chłoptasia z łopata jak Ty:))
                • krzy-czy Re: Iguś, ty przynajmniej jesteś zabawny :-) 06.06.15, 05:00
                  matulu,chwalom nas.
          • marek_boa Re: A coś merytorycznie? 05.06.15, 23:20
            Gangut od kogo Ty żądasz merytorycznej odpowiedzi?! Zlituj się chłopie!:( Merytorycznie to z "Mistralami" są jaja i jeszcze długo będą! Francuzi zerwali już raz (w tamtym tygodniu) "pokazowo" negocjacje w Moskwie licząc na to ,że Rosjanie się obrażą i zerwą kontrakt a wtedy musieli by tylko oddać przedpłatę (prawie 900 mln Euro) - temu samemu służyło wcześniej opublikowane Francuskie oświadczenie w mediach ,że "Oddadzą 750 mln Euro ale jak Rosjanie podpiszą zgodę na sprzedaż innemu odbiorcy" - jednym słowem na forum publicznym chcieli Rosjan oskubać na ponad 100 mln Euro! No ale pokazało się ,że "Rosoboroneksport" zatrudnił lepszych prawników niż Francuzi! Na chwilę obecną drugi okręt ukończył próby morskie i tak jak pierwszy zostanie zakonserwowany! Sprzedać ich bez zgody Rosjan nigdzie się nie da a każdy miesiąc przy nabrzeżu kosztuje stocznię 5 mln Euro! Holland przeszarżował - o tym piszą wszelkiej maści Francuscy specjaliści w tej dziedzinie a po ostatnich wyskokach "negocjatorów" Rosjanie nie popuszczą za cholerę - niżej 1,5 mld Euro nie zejdą!
            -Pozdrawiam!
            • bmc3i Re: A coś merytorycznie? 06.06.15, 05:02
              marek_boa napisał:

> Gangut od kogo Ty żądasz merytorycznej odpowiedzi?! Zlituj się chłopie!:( Mery
              > torycznie to z "Mistralami" są jaja i jeszcze długo będą! Francuzi zerwali już
              > raz (w tamtym tygodniu) "pokazowo" negocjacje w Moskwie licząc na to ,że Rosjan
              > ie się obrażą i zerwą kontrakt a wtedy musieli by tylko oddać przedpłatę (prawi
              > e 900 mln Euro) - temu samemu służyło wcześniej opublikowane Francuskie oświadc
              > zenie w mediach ,że "Oddadzą 750 mln Euro ale jak Rosjanie podpiszą zgodę na sp
              > rzedaż innemu odbiorcy" - jednym słowem na forum publicznym chcieli Rosjan osku
              > bać na ponad 100 mln Euro! No ale pokazało się ,że "Rosoboroneksport" zatrudnił
              > lepszych prawników niż Francuzi! Na chwilę obecną drugi okręt ukończył próby m
              > orskie i tak jak pierwszy zostanie zakonserwowany! Sprzedać ich bez zgody Rosja
              > n nigdzie się nie da a każdy miesiąc przy nabrzeżu kosztuje stocznię 5 mln Euro

Ło la boga, jaki Ty jesteś zatroskany o finanse Francuzow....
              :Lepiej sie martw o miliardy dolarów miesiecznie rosysjskich strat z powodu zachodnich sankcji gospodarczych wobec Rosji. Bo niedlugo zamiast Funduszu Przydszlych Pokolen, bedziecie mieli debet ktore Wasze przyszle pokolenia beda musiały splacac.

> ! Holland przeszarżował - o tym piszą wszelkiej maści Francuscy specjaliści w
              > tej dziedzinie a po ostatnich wyskokach "negocjatorów"

ZNaczy frncuskiego tez sie juz nauczyles, ze juz czytasz "francuskich specjalistów", na dodatek nawet różnej maści? Może i Homera w oryginale już czytasz?

Rosjanie nie popuszczą z
              > a cholerę - niżej 1,5 mld Euro nie zejdą!
              > -Pozdrawiam!

... podobnie jak rosysjka gospodarka nie popusci i nie odczuje zachodnich sankcji, nie mowiac juz o Rosjanach.
              • marek_boa Re: A coś merytorycznie? 06.06.15, 12:53
                Matrek Głupiejesz coraz bardziej! Walą mnie Francuskie finanse - jak dla mnie to Rosjanie powinni z nich ostatnią koszulę zedrzeć za ten kontrakt!
                Niestety nie jesteś na bieżąco -= Rosyjska gospodarka zaczęła odrabiać zastój pierwszych miesięcy tego roku i rezerwy finansowe Rosji zaczęły z powrotem rosnąć!
                • wiarusik Re: A coś merytorycznie? 06.06.15, 19:07
                  pamiętaj boa-około 10 lotniskowców do 2020:
                  www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/zapowiadali-lotniskowce-stac-ich-tylko-na-plany,155503.html

kiedyś obiecywałeś, a ja dalej trzymam cię za słowo. jeszcze 5 lat.
                  • marek_boa Re: A coś merytorycznie? 06.06.15, 19:27
                    A tak a pro po, po za bredzeniem to Masz coś konkretnie do powiedzenia?! Kto i gdzie mówił/pisał o "10 lotniskowcach"??! No i trzeba przyznać ,że Znalazłeś Sobie strasznie wiarygodne źródło informacji!:) Szkoda tylko ,że jak 99% Polskich mediów przegięte w jedną stronę! Gdyby się rzetelnie wzięli do roboty to musieli by napisać ,że owszem plany budowy pierwszego lotniskowca atomowego zostały przesunięte na rok 2023 i wpisane w plany budżetu obronnego 2020-2025! Jeśli zaś chodzi o plany konstrukcyjne to gotowe, zostały zatwierdzone tydzień temu!
                    W drugą stronę:
                    - RAH-66 "Comanche" - miało powstać 4300 śmigłowców - wydano prawie 50 mld$ - powstały.....2 sztuki - najdroższy śmigłowiec na świecie - 24,5 mld $ za sztukę!
                    - F-22 "Raptor" - miało powstać 750 sztuk - wydano 66,7 mld $ - powstało 195 samolotów - koszt za sztukę - 361 mln$
                    - B-2 - miało powstać 132 sztuki - wydano 44 mld$ - powstało 21 sztuk, koszt jednostkowy - 2,1 mld$!
                    • wiarusik Re: A coś merytorycznie? 06.06.15, 19:43
                      widzisz boa, ale powstały. choćby za krocie, ale zabronisz bogatemu?
                      natomiast mowa o rosyjskich lotniskowcach, których ilość do 2020 roku szczęśliwy ogłaszałeś, a dzisiaj wstydzisz się nawet przyznać. pamiętaj, że ja pamiętam. a plan budżetu na lata 2020-25, to sorry, he he, ale tyle się jeszcze do tego czasu może wydarzyć.
                      • marek_boa Re: A coś merytorycznie? 06.06.15, 20:57
                        Powstało 4300 śmigłowców RAH-66 "Comanche"????! W jakiejś alternatywnej rzeczywistości czy w Twojej jakże ubogiej wyobraźni?! Akurat w przeciwieństwie do was Rusofobów nie mam problemu z przyznawaniem się w razie pomyłki - tylko ,że w ZMIANIE planów Rosyjskiego MON jakoś ciężko mnie jest dostrzec MOJĄ pomyłkę no ale co ja tam wiem co nie?! Ty tam Wiesz lepiej co mówiłem albo myślałem!:)
                  • ignorant11 Ja wierze w 110 kacapskich lotniskowców:)) 07.06.15, 05:56
                    wiarusik napisała:

> pamiętaj boa-około 10 lotniskowców do 2020:
                    > www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/zapowiadali-lotniskowce-stac-ich-tylko-na-plany,155503.html
                    >
                    > kiedyś obiecywałeś, a ja dalej trzymam cię za słowo. jeszcze 5 lat.

Tak samo realne jak owych 10 a nawet 6...

Kacapstwo jak dotad nie zbudowałó ani jednego porzadnego lotniskowca.., wiec skad mieliby ich zbudowac od razu 6..?

Moze 60..?

A jak gledzenie nic nie kosztuje.

Zreszta warto zapytac kacapofilii i nekrofili dlaczego kacapy tak marza o lotniskowcach, skoro podobno one nie nadaja sie na powazna wojna gdyz sa rzekomo tak łatwe do zniszczenia?
          • bmc3i Re: A coś merytorycznie? 06.06.15, 04:58
            gangut napisał:

> Czy jak zwykle?

Właśnie na tym polega Twoj bełkot, że nie napisales nic merytorycznie.
            Jedynie wlasne chciejstwo.
    • rzewuski1 Re: Mistrale nie dla Rosji:))) 05.06.15, 18:02
      Skoro Polacy zablokowali Mistrale kupując CAracale to jak wytłumaczyć działania Macierewicza i PiSu skierowane przeciwko temu kontraktowi?
      Dla mnie to ewidentna robota na rzecz kacapów.
      • ignorant11 Re: Mistrale nie dla Rosji:))) 05.06.15, 21:46
        rzewuski1 napisał:

> Skoro Polacy zablokowali Mistrale kupując CAracale to jak wytłumaczyć działania
        > Macierewicza i PiSu skierowane przeciwko temu kontraktowi?
        > Dla mnie to ewidentna robota na rzecz kacapów.

albo walczacych frakcji kacapolubskich:)))
      • koza16 Re: Mistrale nie dla Rosji:))) 06.06.15, 23:13
        Taz od wielu lat wiadomo ze sa to agenci kacapii i przez kacapie finansowani
      • say69mat Re: Mistrale ;))) nie dla Rosji:))) 07.06.15, 06:42
        rzewuski1 napisał:

> Skoro Polacy zablokowali Mistrale kupując CAracale to jak wytłumaczyć działania
        > Macierewicza i PiSu skierowane przeciwko temu kontraktowi?
        > Dla mnie to ewidentna robota na rzecz kacapów.

say69mat:
        Drogi Przyjacielu ... Po pierwsze, to PiS sprzedał Mielec amerykanom, zanim ktokolwiek w tym kraju zaczął myśleć poważnie na temat konieczności zakupu śmigłowca. Stąd Platforma zrobiła wszystko aby armia nie kupiła koncepcji biznesowej PiS-u. Ponieważ, np. w Turcji, amerykanie musieli się dogadywać z tureckim rządem i przemysłem lotniczym w kwestii produkcji licencyjnej BH na wyposażenie tureckiej armii. Gdzie to turecki przemysł lotniczy jest partnerem i kooperantem amerykanów. Z kolei, w naszym kraju amerykanie nie musieli się o nic starać, dostali wszystko co chcieli na tacy. W dodatku za przysłowiową ... złotówkę. Wszystko - oczywiście - za wyjątkiem ... kontraktu. I nie jestem bynajmniej przekonany, że jest to jakąkolwiek miarą sukces naszego kraju. Tak wygląda w praktyce realizacja polityki, według modelu ... 'spieprzyć' i 'dziadować'
        Po drugie, to że Francja zablokowała sprzedaż Mistrali Rosji. Nie oznacza, że rzeczone Mistrale do Rosji nie trafią, na ten przykład sprzedane po cenie złomu Chinom. A następnie przez Chiny, odsprzedane po cenie złomu w punkcie skupu złomu we Władywostoku. Przy tej okazji, DCNS zaserwuje bezpłatny eksport nowoczesnej technologii okrętowej do krajów, co najmniej ... trzecich.
        Po trzecie, historia zakupu śmigłowców dla naszej armii kojarzy mi się z doskonale znaną z kart naszej historii zabawą w ... pomroczność polską. Gdzie dwóch szlachciórów z zapałem i zacietrzewieniem okłada się karabelami po łbach. A sytuację z niemałym i nieskrywanym rozbawieniem obserwuje ekipa kremlowskich rozjemców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka