Dodaj do ulubionych

Pz III ausf. B

31.08.15, 23:13
czy ktoś zna może wymiary pojazdu jak w temacie?

pytam bo wlaśnie zaczyna mi się wyłaniać plastikowa całość. Ustawiłem ją obok dwu typowych trójek na półce (F i L) i zdziwilem się, jak bardzo B był niższy od późniejszych wersji. Tak na oko róznica była może i pół metra.

No i tu problem. Ja coś źle skleiłem? Producent (MiniArt) dał ciała? Czy faktycznie wczesne wersje były tak niskie?
Obserwuj wątek
    • patmate Re: Pz III ausf. B 31.08.15, 23:47
      windows3.1 napisała:

> czy ktoś zna może wymiary pojazdu jak w temacie?
      >
      > pytam bo wlaśnie zaczyna mi się wyłaniać plastikowa całość. Ustawiłem ją obok d
      > wu typowych trójek na półce (F i L) i zdziwilem się, jak bardzo B był niższy od
      > późniejszych wersji. Tak na oko róznica była może i pół metra.
      >
      > No i tu problem. Ja coś źle skleiłem? Producent (MiniArt) dał ciała? Czy faktyc
      > znie wczesne wersje były tak niskie?
      >
      >

Wieża i wanna się wymiarowo nie zmieniała, tak samo i podwozie, 50cm niżej to już by szorował dnem po drodze. Sprawdź ustawienia wahaczy.

de.wikipedia.org/wiki/Panzerkampfwagen_III#/media/File:Panzer_III_LW.svg
      pzdr
      • patmate Re: Pz III ausf. B 31.08.15, 23:48
        oczywiście pominąłem zmiany grubości pancerza..

pzdr
    • maxikasek Re: Pz III ausf. B 01.09.15, 00:27
      ausf B- 2,39m; Ausf N- 2,44m, Ausf L-2,5 m.
      • windows3.1 dzięki, sprawa jasna 01.09.15, 13:03
        dzięki, sprawa raczej jasna. Wygląda na to, że ja pochrzaniłem coś z zawieszeniem, zwłaszcza z kołem naciągowym z tyłu.

Niestety rzecz jest już nie do odratowania, bo klej chwycił. Albo będzie taki stał na półce ku mojej wiecznej hańbie, albo go rozwalę i zrobię z niego pojazd trafiony przez naszych artylerzystów na Ochocie, albo dam dziecku do zabawy i skleję nowy (120 złotych w plecy)
        • z.huszcz Re: dzięki, sprawa jasna 01.09.15, 15:18
          albo zrób z niego bryczkę księcia von Ratibora...
        • patmate Re: dzięki, sprawa jasna 01.09.15, 18:34
          Szkoda włożonej pracy. Z instrukcji osiągalnej w necie widać że to kwestia wahaczy. Warto odciąć na łączeniu i przekleić. No może dodatkowo nawiercić i włożyć np dociętą igłę. Btw kidyś można było rozpuszczać polistyren w tri.
          Pzdr
    • patmate Re: Pz III ausf. B 01.09.15, 22:31
      Trochę na kłamał em.
      Kolejno wymiary: dług. kadłuba / szer. / wys. / prześwit / dług. Oporowa gąsiennicy

Ausf B 6000 mm 2870 2450 375 3200 mm
      Ausf F 5380 2910 2435 385 2860mm
      Ausf L 5560 2950 2500 385 2860mm

Wersje B i D miały dłuższy kadłub ze względu na większą ilość kół jezdnych, co ciekawe w cegle Trojcy wersja C mimo także 8 kół jest 5690 mm i dług. oporowa gąsiennic 3200 mm

Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka