Dodaj do ulubionych

Sytuacja się zaognia

16.01.16, 08:38
W Soczi "wściekły tłum wziął szturmem budynek" - cytat z Komsomolskiej Prawdy.

Coś tam jednak buzuje podskórnie w tym przypadku z okazji obcięcia socjalu. www.kp.ru/daily/26481.7/3350690/

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ignorant11 pierwsza jaskolka 17.01.16, 00:48
      Wiosny nie czyni alekazdy zwiastun rozpadu frfr jest mily:)))
    • marek_boa Re: Sytuacja się zaognia 17.01.16, 10:51
      No faktycznie to straszne! Zaprotestowali emeryci bo odebrano im prawo darmowych przejazdów komunikacją miejską - w dodatku nowe przepisy nie obejmują emerytów i rencistów o niższych dochodach!
      • gerlalt Re: Sytuacja się zaognia 17.01.16, 18:18
        Naprawdę emeryci protestowali? I Putin ich nie pożarł? Zły Putin, zły.
        • bmc3i Re: Sytuacja się zaognia 17.01.16, 19:29
          No Patrz, Putinie nie wszyscy są jednak przeszczęśliwi?
          Nie, to zapewne faszysci byli ktorzy protestowali za pieniadze CIA.
          • gerlalt Re: Sytuacja się zaognia 18.01.16, 19:36
            O czym Ty smęcisz wszędzie są niezadowoleni. Jedź do Reichu i w prywatnej rozmowie wspomnij coś o uchodźcach. Ciekawe rzeczy usłyszysz. Ale protestować? Tak ciężko o pracę teraz poza tym pałki armatki wodne i gaz. Zaraz się okaże, że unia to zamordyzm a Rosja kwitnąca demokracja. A już kompletnego wkurwu dostaję gdy jeden niemiaszek z drugim bełkocze mi, że w Polsce dyktatura. Ja pisowski nie jestem i śmieszą mnie kaczyńskie pawłowskie i inne wynalazki. Ale to moje kaczyńskie i ja ich ocenię w następnych wyborach a nie jakiś dymany przez muslimów i merkel(brrrr) hans.
            • bmc3i Re: Sytuacja się zaognia 18.01.16, 19:57
              I slusznie masz swoje zdanie, ale w Rosji to nie mozliwe. W ROsji jak ktos protestuje, to faszysta i do tego podpuszczony do protestowania przez CIA i za pieniadze CIA jedynie protestuje. Bo normalni nie zdrajcy sami z siebie w ROsji nie protestuja. Wszyscy sa tam tak szczesliwi, ze nikt o zdrowych zmyslach nie protestuje. Jak jakis protestuje, to zdrajca, faszysta i slugus CIA za jej srebrniki.
            • bmc3i Re: Sytuacja się zaognia 18.01.16, 19:57
              I slusznie masz swoje zdanie, ale w Rosji to nie mozliwe. W ROsji jak ktos protestuje, to faszysta i do tego podpuszczony do protestowania przez CIA i za pieniadze CIA jedynie protestuje. Bo normalni nie zdrajcy sami z siebie w ROsji nie protestuja. Wszyscy sa tam tak szczesliwi, ze nikt o zdrowych zmyslach nie protestuje. Jak jakis protestuje, to zdrajca, faszysta i slugus CIA za jej srebrniki.
              • gerlalt Re: Sytuacja się zaognia 18.01.16, 20:09
                Za przeproszeniem co mnie obchodzi Rosja? Ty myślisz skąd Petru ma kasę na te wszystkie akcje protesty gadżety czas telewizyjny? Dobra Matka Boska Pieniężna go co tydziń nawiedza? Dla przeciętnego niemca Polska=mafia Rosja=mafia Ukraina=mafia i korupcja. I jeszcze teraz niemiecka propaganda antypolska. To mnie interesuje i z tym walcze w rozmowach z niemcami. Myślisz, że u Rosjan jest inaczej?Zawsze znajdą się świnie co przehandlują własny kraj... za garść euro czy dolarów. Co pis mówi o Petru bankster to łagodne określenie i ja akurat zgadzam się z tym... Czytuję niemiecką prasę i czytam ten sam bełkot który uprawia Petru
                • bmc3i Re: Sytuacja się zaognia 19.01.16, 15:18
                  A co mnie obchodzi Petru? Nie z mojej bajki.
      • a4095211 Re: Sytuacja się zaognia 19.01.16, 09:20
        Może nie tyle straszne, a zastanawiające.

Bo nie pasuje do przekazu według którego w Rosji wciąż, mimo sankcji i niskich cen ropy, jest fajnie.

Moim zdaniem, jeżeli emeryci już "szturmują" (to cytat) budynki administracji lokalnej, lub blokują drogi w obronie socjalu to sytuacja jest godna zastanowienia. Czyli chodzi o formę, a nie o sam fakt że ktoś protestuje, lub ktoś jest niezadowolony.

Z artykułu wynika że tamtejsi emeryci faktycznie dostaliby dzięki tej podwyżce mocno w pupy, bo nowe opłaty będą stanowiły znaczny procent ich wydatków.

Najciekawsze są jednak komentarze pod artykułem. Emeryci z północy twierdzą że ich koledzy z południa i tak mają lepiej itd. ;-) No i ogólnie ludzie w komentarzach jadą ostro z ocenami sytuacji w kraju.

Pozdrawiam
        • gerlalt Re: Sytuacja się zaognia 19.01.16, 11:22
          I czym to się różni od polskich górników czy innych grup zawodowych walczących o swoje przywileje? Bo nie rozumiem. Świadczy chyba o tym, że demokracja w Rosji się rozwija i świadomość ludzi rośnie.
          • bmc3i Re: Sytuacja się zaognia 19.01.16, 14:18
            gerlalt napisał(a):

> I czym to się różni od polskich górników czy innych grup zawodowych walczących
            > o swoje przywileje? Bo nie rozumiem.

Tym ze w Polsce nikt nie ma 90% poparcia, jak Putin,

Świadczy chyba o tym, że demokracja w Rosj
            > i się rozwija i świadomość ludzi rośnie.

SwiadxZy to tylko o tymj, za ludziom jest w ROsji nie mkoniecznie tak dobrze jak twierdzicie.
            Co ma to wspolnego z demokracją? W PRL protesty też były, a nie było demokracji.
          • a4095211 Re: Sytuacja się zaognia 22.01.16, 13:38
            Żeby ów fakt zrozumieć trzeba mieć świadomość różnic. Rosjanie inaczej postrzegają "państwo" czy "demokrację".

W Rosji ponad 1/2 obywateli deklaruje że publiczne wyrażanie własnych opinii może się wiązać z negatywnymi konsekwencjami.

Twierdzą tak zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy aktualnej władzy - choć ci pierwsi są nieco bardziej odważni. ;-)

Fascynujący jest fakt iż 20% ankietowanych boi się wyrażania opinii nawet przed członkami najbliższej rodziny.
            :-D

Na podstawie badań wykonanych w końcu listopada 2015 r.
            regnum.ru/news/ratings/2061564.html
            Emeryci to emeryci... ich pałować nikt nie będzie + faktycznie mają przechlapane. Jak ruszą rosyjscy "górnicy" to będzie pozamiatane.

• brmtvungernsternberg Re: Sytuacja się zaognia 19.01.16, 21:04
      W koncu tam padnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka