se_nka0 Re: a terasz JA 07.03.12, 18:04 To ubiegłoroczne? ;) Świeżutkie, kolorowe - cudo. Odpowiedz Link
lellapolella Re: a terasz JA 07.03.12, 18:20 spoko, przełknę i nawet pochwalę- pięęękne:) a co, ma się styl;) co to jest na przedostatnim zdjęciu? Odpowiedz Link
radzido Re: a terasz JA 07.03.12, 18:23 lellapolella napisała: > co to jest na przedostatnim zdjęciu? Wygląda jak fiołek wonny. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: a terasz JA 07.03.12, 18:33 To niebieskie nie szafirek i nie neizapominajka. Też nie wiem co to. Odpowiedz Link
leloop Re: a terasz JA 07.03.12, 18:48 no toć fniołek wonny jako Radzido rzecze :) TEGOROCZNY !!! Odpowiedz Link
newill6 Re: a terasz JA 07.03.12, 19:04 fielka sprawa......w ubiegłym roku takie miałem:) Odpowiedz Link
hesperia1 Re: a terasz JA 07.03.12, 19:18 Pięknie,bardzo podnoszą na duchu bo toć kwintesencja wiosny!Az zapach poczułam:)I ta rosa!Smakowite zdjęcia dla serca ogrodnika:) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: a terasz JA 07.03.12, 19:25 Kocia, jak dodasz kwiaty do liści, to wychodzi niezapominajka. Taka, co się dopiero wydobywa, a na dodatek została sfotografowana z góry. Ja też się wykażę klasą i nie będę zazdraszczać na forum, tylko sobie po cichu, w kąciku siądę i tak sobie będę siedziaaaałaaaa... Odpowiedz Link
yoma Re: a terasz JA 07.03.12, 19:29 To do mnie przemawia, ale nie wiem, co mówi. To może być wszystko :) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: a terasz JA 07.03.12, 19:55 Rzodkiefka ma czerwone nogi, a to jakieś brokuły albo inna kararepa. Odpowiedz Link
leloop Re: a terasz JA 07.03.12, 20:06 > Rzodkiefka ma czerwone nogi, a to jakieś brokuły albo inna [i]kararepa[/ > i]. rzodkiefka, tak było napisane na resztkach torepki, może biała :) Odpowiedz Link
kocia_noga Re: a terasz JA 08.03.12, 12:35 Przez te krople nijak mi to niezapominajki nie przypominało. U mnie tak będzie za jakiś miesiąc. Odpowiedz Link
leloop Re: a terasz JA 08.03.12, 12:54 > Przez te krople nijak mi to niezapominajki nie przypominało. bo ona ma jeszcze szyje schowana, w nocy zimno > U mnie tak będzie za jakiś miesiąc. gwoli wytłumaczenia, to są pierwsze najodważniejsze, na łan mniezapominajek jeszcze muszę trochę poczekać :) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: a terasz JA 08.03.12, 16:01 Proponuję zażądać. Wiedźma z niej straszna, ale cóż ona może nieboga? Nie przeprowadzi się przecież z powrotem do tego kraju szarego i ponurego. Jednakże (szukając pełnej połowy szklanki) dzięki niej wiemy, że ta szarość i ponurość się kiedyś (całkiem niedługo!) skończy. No to ja żądam więcej. Odpowiedz Link
yoma Re: a terasz JA 08.03.12, 16:09 I to jest ta, co mieszka jeszcze dalej niż Północ :) No dobra. Wię-cej! Wię-cej! Odpowiedz Link
se_nka0 Re: a terasz JA 08.03.12, 16:26 Więcej - może dzięki temu uwierzę, że istnieje gdzieś świat bez mrozu ;) Odpowiedz Link
leloop Re: a terasz JA 08.03.12, 19:29 picasaweb.google.com/vlk.obecny/20120307?authkey=Gv1sRgCPX7otqA0PupZQ Odpowiedz Link
leloop Re: a terasz JA 08.03.12, 22:03 > Zawiść, zawiść mnie ji. niech Cie nie zji, bo przegapisz swoja wiosnę ;) Odpowiedz Link
leloop Re: a terasz JA 08.03.12, 19:27 > I to jest ta, co mieszka jeszcze dalej niż Północ :) kurde Yoma globus Ci kupie, jakie dalej niż północ, toć ja niżej niż Hes i jeszcze mnie ocean dogrzewa Odpowiedz Link
leloop Re: a terasz JA 08.03.12, 22:02 > Ale na północy Chrancji, nie? :) opisywani jesteśmy jako zachodnia, ale jak już tak chcesz to po północnej stronie Loary (ogrodniczo Francja dzieli się na północną i południową stronę Loary) Odpowiedz Link
bei Re: a terasz JA 11.03.12, 14:47 Zemglałam:)...jejku, powiedz, ze to z domu do ogrodu wrzucilas tylko do fotek, bom zazdrosna strasznie o ciepło u Ciebie:) Fajnie masz, tzn masz PIEKNIE, wiosennie.....a tu sloneczko i marcowy garniec wysypuje snieg, dobrze, ze trawnik juz go nie zatrzymuje! Odpowiedz Link
leloop Re: a terasz JA 11.03.12, 20:33 a dziś był pierwszy motyl, taki zeszłoroczny się obudził, przyleciał nachlać się cidre'u ;) Odpowiedz Link
bei motyl 11.03.12, 20:35 a jaki kolor mial?- W Muminkach pierwszy motyl wrozy pogodę- bialy i cytrynowy OK, a paź krolowej :(-czyli moze w nastepnym roku bedzie dobra pogoda. - olaromanska.blox.pl/html www.dlaleszka.cba.pl/ Odpowiedz Link
leloop Re: motyl 11.03.12, 20:42 oj wiem :) nic nie pisałam bo brązowy był jak to zawsze o tej porze czyli lato do doopy :/ w moich Muminkach motyle nie tyle pogodę przepowiadały (u Muminków chyba zawsze jest ładnie ;) ) ale generalnie czy lato będzie udane pełne atrakcji i fajerwerków czy nudne Odpowiedz Link
leloop Re: motyl 12.03.12, 14:58 dzisiaj przyuważyłam 5 cytrynków, po cholerę ja tego pijanego pazia wczoraj widziałam .. Odpowiedz Link
leloop Re: motyl 14.03.12, 13:56 mimoza cala w kwiatach, prawdziwy kolor ma cytrynkowy ale mój gupi telefon tego najwidoczniej nie widzi. a jak pachnie :) somsiedzki rododendron zabiera się do kwitnięcia, za tydzień przekwitnie i wokół będzie śmietnik moje kruskawki oraz magnolia, "na mieście" widziałam już cala w kwiatach :) Odpowiedz Link
se_nka0 Re: motyl 14.03.12, 14:12 Kwitnące truskawki... no te mnie dobiły. Przypominam, mamy 14 marca. Za miesiąc moje nie będą takie. Odpowiedz Link
leloop Re: motyl 14.03.12, 14:32 > Kwitnące truskawki... no te mnie dobiły. Przypominam, mamy 14 marca. Za miesiąc > moje nie będą takie. to są nufki, pewnie pobyt w szklarni im dobrze zrobił, a ze u mnie grzeje ostatnio to i życie na dworze nie zaszkodziło. moje stare dopiero nowe liście zaczynają puszczać. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: motyl 14.03.12, 14:14 Ty, Lelupa, trawa mydlana ci wykiełkowała? Bo mi z tych kilku nasion WRESZCIE jedno pokazało ząbek. Dzisiaj uroczyście dokonam przenosin z ligniny na ziemię z piaskiem wg wskazówek Mirzana. Odpowiedz Link
leloop Re: motyl 14.03.12, 14:34 > Ty, Lelupa, trawa mydlana ci wykiełkowała? do trawy jeszcze nie doszłam, za dużo, oj za dużo nakupiłam i teraz się martwię, ze nic mi z tego nie wyrośnie :/ co to Mirzan ? Odpowiedz Link
yoma Re: motyl 14.03.12, 14:52 Mirzan to taki pan, co na Ogrodzie występuje. Donoszę, że wyniosłam 1 kfiotek na balkon. Jak go to nie zabije, to go wzmocni. Odpowiedz Link
kocia_noga Re: motyl 14.03.12, 20:26 Mirzan to szpec od lilii, więc się zna, bo trawa mydlana z tej rodziny. U mnie stgrasznie długo kiełkowała, już straciłam nadzieję,aż postraszyłam ją wsadzając do lodówki i ząbek wyszedł. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: motyl 15.03.12, 07:59 A wiecie, że ta roślina ma polską nazwę? "Miądrzyga" - jak dla mnie, pierwsze miejsce w rankingu dziwacznych nazw. Ktoś musiał długo myśleć i wymyślił... Odpowiedz Link
lellapolella Re: motyl 15.03.12, 14:58 mnie się ostatnio trafiła okazja zakupu Podophyllum peltatum i jak zaczęłam szperać, wyszło, że też ma niezłą polską nazwę- biedrzyga tarczowata:) Mówi się jeszcze 'stopowiec' ale już wiem, że będzie biedrzygą;) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: motyl 16.03.12, 09:13 Z formą "gdula" nie zetknęłam się, ja znam nazwę "gduła". Odpowiedz Link
yoma Re: motyl 16.03.12, 09:14 Obie dobre, ale gdula chyba pierwotniejsza www.sjp.pl/gdula www.sjp.pl/gdu%B3a Odpowiedz Link
leloop Re: motyl 15.03.12, 19:13 > Ty, Lelupa, trawa mydlana ci wykiełkowała? posiałam,wg. wskazówek Mirzana (znalazłam na FO). teraz zobaczymy. ile czasu Tobie kiełkowała ? Odpowiedz Link