marek_boa Re:Ze względu na to,że..... 09.12.17, 17:22 ....moje merytoryczne odpowiedzi na twoje głupie posty "znikają w niepojęty sposób" kończę jakąkolwiek dyskusję z tobą - szczerze powiedziawszy to sam się sobie dziwię ,że dałem się w to wciągnąć - od dzisiaj lecz swoje fobie gdzie indziej! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: ARA SAn Juan zaginął 17.11.18, 19:36 Chyba się znalazł... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24178046,zaginiony-okret-podwodny-san-juan-odnaleziony-na-dnie-rok.html W skrócie, amerykańska firma Ocean Infinity, specjalizująca się w takich poszukiwaniach, odnalazła wrak ARA San Juan w rejonie Płw. Valdez w Patagonii na głębokości 800 m. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: ARA SAn Juan zaginął 17.11.18, 21:00 speedy13 napisał: > Chyba się znalazł... > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24178046,zaginiony-okret-podwodny-san-juan-odnaleziony-na-dnie-rok.html > > W skrócie, amerykańska firma Ocean Infinity, specjalizująca się w takich poszuk > iwaniach, odnalazła wrak ARA San Juan w rejonie Płw. Valdez w Patagonii na głęb > okości 800 m. > > Na takiej glebokosci, to raczej znalazla to co z tego wraku zostalo. Zanurzenie testowe TR1700 to 300 metrow. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: ARA SAn Juan zaginął 18.11.18, 11:58 Jeśli zatonął znaczy że woda dostała się do środka, jeśli do wszystkich pomieszczeń to praktycznie może leżeć i na 11 km bez szkody dla kadłuba.. A kadłub raczej nie byłby szczelny przez rok nawet na tych 300metrach Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: ARA SAn Juan zaginął 18.11.18, 15:54 stasi1 napisał: > Jeśli zatonął znaczy że woda dostała się do środka, jeśli do wszystkich pomiesz > czeń to praktycznie może leżeć i na 11 km bez szkody dla kadłuba.. A kadłub ra > czej nie byłby szczelny przez rok nawet na tych 300metrach No sumie racja, ale nie wiadomo co sie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Niekoniecznie 19.11.18, 04:24 stasi1 napisał: > Jeśli zatonął znaczy że woda dostała się do środka, jeśli do wszystkich pomiesz > czeń to praktycznie może leżeć i na 11 km bez szkody dla kadłuba.. A kadłub ra > czej nie byłby szczelny przez rok nawet na tych 300metrach twitter.com/Armada_Arg/status/1064161358378356737/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1064161358378356737&ref_url=http%3A%2F%2Fwiadomosci.gazeta.pl%2Fwiadomosci%2F7%2C114881%2C24183450%2Csa-pierwsze-zdjecia-wraku-okretu-ara-san-juan-fotografie-publikuje.html Te zdjecia nie wskazują na brak implozji wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24183450,sa-pierwsze-zdjecia-wraku-okretu-ara-san-juan-fotografie-publikuje.html A te odgłosy na nią wskazują. Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Niekoniecznie 19.11.18, 09:14 bmc3i napisał: > > twitter.com/Armada_Arg/status/1064161358378356737/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1064161358378356737&ref_url=http%3A%2F%2Fwiadomosci.gazeta.pl%2Fwiadomosci%2F7%2C114881%2C24183450%2Csa-pierwsze-zdjecia-wraku-okretu-ara-san-juan-fotografie-publikuje.html > > Te zdjecia nie wskazują na brak implozji > Bo ja wiem? Moim zdaniem to tam widać, że wał został "wystrzelony" z pochwy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Niekoniecznie 19.11.18, 13:21 a4095211 napisała: > bmc3i napisał: > > > > > twitter.com/Armada_Arg/status/1064161358378356737/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1064161358378356737&ref_url=http%3A%2F%2Fwiadomosci.gazeta.pl%2Fwiadomosci%2F7%2C114881%2C24183450%2Csa-pierwsze-zdjecia-wraku-okretu-ara-san-juan-fotografie-publikuje.html > > > > Te zdjecia nie wskazują na brak implozji > > > > Bo ja wiem? Moim zdaniem to tam widać, że wał został "wystrzelony" z pochwy. > > Pozdrawiam Ale okrety podwodne to raczej nie jaszczurki. Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Niekoniecznie 19.11.18, 13:24 bmc3i napisał: > > Ale okrety podwodne to raczej nie jaszczurki. > Jaszczurki? Rozwiń myśl - bo nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Niekoniecznie 19.11.18, 14:07 a4095211 napisała: > bmc3i napisał: > > > > > > Ale okrety podwodne to raczej nie jaszczurki. > > > > Jaszczurki? Rozwiń myśl - bo nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi? > > Pozdrawiam O to że nie odrzucają ogona, i nie wyrasta im nowy wał. Pokazano oficjalenie jedynie pare zdjec, widac jak mowisz wał, choc ja nie wiem co to jest - może masz racje, ale moim zdaniem rozczłonkowanie jednostki swiadczy o implozji. Po słyszalnej eksplozji, media donosily o jakiś czas pozniejszych dzwiekach mogacych byc efektem implozji. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Niekoniecznie 19.11.18, 14:48 bmc3i napisał: > a4095211 napisała: > > > bmc3i napisał: > > > > > > > > > > Ale okrety podwodne to raczej nie jaszczurki. > > > > > > > Jaszczurki? Rozwiń myśl - bo nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi? > > > > Pozdrawiam > > > O to że nie odrzucają ogona, i nie wyrasta im nowy wał. Pokazano oficjalenie je > dynie pare zdjec, widac jak mowisz wał, choc ja nie wiem co to jest - może masz > racje, ale moim zdaniem rozczłonkowanie jednostki swiadczy o implozji. Po słys > zalnej eksplozji, media donosily o jakiś czas pozniejszych dzwiekach mogacych b > yc efektem implozji. > > Czyli jednak implozja. Amerykanie podaja ze okret nie lezy w jednym kawałku, lecz we wielu fragmentach. Jesli wiec wykluczyc drugą eksplozję - po tej pierwszej, po ktorej zaloga meldowała ze sytuacja jest opanowana - to doszło do implozji. Okret mogł stracic kontrole nad głebokością, i w takiej sytuacji implozja była już tylko kwestią czasu. Dobrze że znaleźli, jest szansa że dowiem się co naprawde się wydarzyło, choć ustalenie nie bedzie łatwe. Ale mi szkoda tych ludzi.... Strasznie mi przykro. RIP. Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Niekoniecznie 19.11.18, 15:19 bmc3i napisał: > O to że nie odrzucają ogona, i nie wyrasta im nowy wał. Ostry towar tam zapodajecie... ;-) > Pokazano oficjalenie je > dynie pare zdjec, widac jak mowisz wał, choc ja nie wiem co to jest - może masz > racje, ale moim zdaniem rozczłonkowanie jednostki swiadczy o implozji. Po słys > zalnej eksplozji, media donosily o jakiś czas pozniejszych dzwiekach mogacych b > yc efektem implozji. > Wał śrubowy został wypchnięty z pochwy, na co wskazuje fakt, iż jest on odsłonięty w znacznej części + samo usytuowanie (względem dna) tego elementu widoczne na zdjęciu. Jeżeli tak jest faktycznie, to uszczelnienia pochwy też "poszły się", więc woda w kadłubie ciśnieniowym jest. Całkiem podobnie było na SSN-589 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Niekoniecznie 19.11.18, 16:22 a4095211 napisała: > > > Wał śrubowy został wypchnięty z pochwy, na co wskazuje fakt, iż jest on odsłoni > ęty w znacznej części + samo usytuowanie (względem dna) tego elementu widoczne > na zdjęciu. Jeżeli tak jest faktycznie, to uszczelnienia pochwy też "poszły się > ", więc woda w kadłubie ciśnieniowym jest. > > Całkiem podobnie było na SSN-589 > > Pozdrawiam > > Okret jest caly w kawalkach. Wiec z cala pewnoscia woda w kadlubie sztywnym jest. Nie zaczyna sie zdania od wiec :) Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Niekoniecznie 19.11.18, 16:57 bmc3i napisał: > > Okret jest caly w kawalkach. Tak dla uściślenia, są jeszcze jakieś zdjęcia? Bo że on jest "cały w kawałkach", to ze zdjęć, tych "twitterowych", raczej nie wynika. > Wiec z cala pewnoscia woda w kadlubie sztywnym jes > t. > No raczej, jak jest woda, a "wał wylatał", to raczej jest to mocna przesłanka do implozji. > Nie zaczyna sie zdania od wiec :) Weź przestań, bo już myślałem, że się mnie czepiasz, iż umieściłem "więc" na początku zdania. ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Niekoniecznie 19.11.18, 17:04 a4095211 napisała: > bmc3i napisał: > > > > > Okret jest caly w kawalkach. > > Tak dla uściślenia, są jeszcze jakieś zdjęcia? Bo że on jest "cały w kawałkach" > , to ze zdjęć, tych "twitterowych", raczej nie wynika. > > > Wiec z cala pewnoscia woda w kadlubie sztywnym jes > > t. > > > > No raczej, jak jest woda, a "wał wylatał", to raczej jest to mocna przesłanka d > o implozji. > > > Nie zaczyna sie zdania od wiec :) > > Weź przestań, bo już myślałem, że się mnie czepiasz, iż umieściłem "więc" na po > czątku zdania. ;-) > > Pozdrawiam :) Nie, opublikowane zostalo tyle co jest dostepne. Ale o tym ze jest w szczatkach mozna przeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Niekoniecznie 19.11.18, 18:04 bmc3i napisał: > a4095211 napisała: > > > bmc3i napisał: > > > > > > > > Okret jest caly w kawalkach. > > > > Tak dla uściślenia, są jeszcze jakieś zdjęcia? Bo że on jest "cały w kawa > łkach" > > , to ze zdjęć, tych "twitterowych", raczej nie wynika. > > > > > Wiec z cala pewnoscia woda w kadlubie sztywnym jes > > > t. > > > > > > > No raczej, jak jest woda, a "wał wylatał", to raczej jest to mocna przesł > anka d > > o implozji. > > > > > Nie zaczyna sie zdania od wiec :) > > > > Weź przestań, bo już myślałem, że się mnie czepiasz, iż umieściłem "więc" > na po > > czątku zdania. ;-) > > > > Pozdrawiam > > > :) > > Nie, opublikowane zostalo tyle co jest dostepne. Ale o tym ze jest w szczatkach > mozna przeczytac. > > Zobacz New York Timesie. Pisza ze jest w szczątkach, partialy imploded. Implodowala rufa. Odpowiedz Link Zgłoś