Dodaj do ulubionych

Jednak CAMM?

14.04.22, 20:38
defence24.pl/sily-zbrojne/szybkie-kroki-w-narwi-pierwszy-system-we-wrzesniu-komentarz
Slyszeliscie cos o wyborze?
Obserwuj wątek
    • czaja1czaja Re: Jednak CAMM? 14.04.22, 22:20
      Najlepszy wybór jak dla mnie ,,świeży'' system. Tyle, że jak zwykle w pis bez ofsetu i transferu technologii.
      • bmc3i Re: Jednak CAMM? 15.04.22, 01:12
        czaja1czaja napisał(a):

> Najlepszy wybór jak dla mnie ,,świeży'' system. Tyle, że jak zwykle w pis bez o
        > fsetu i transferu technologii.

Pierd*olić offset. Ukraińcy nie mają offsetu na Javeliny, a rozwalają nimi ruskie czołgi. W tej chwili najważniejsze jest uzbrojenie wojska, a nie przemysłu. Offsetu w tej sprawie natomiast nie wykluczam, bo MBDA oferuje ponoć szerokie możliwości współpracy przemysłowej. Ja natomiast nie słyszałem nawet nic o wyborze CAMM jako pocisku dla systemu Narew, a tu nagle ni stad ni z owąd pojawia się informacja o formowaniu jednostki z tymi pociskami. Możliwe wiec że jakieś umowy offsetowe są zawierane. O ile przez to zakup systemu i pocisków będzie droższy z tego powodu, to już inna sprawa.
        • stary_chinczyk Re: Jednak CAMM? 15.04.22, 02:39
          > Pierd*olić offset. Ukraińcy nie mają offsetu na Javeliny, a rozwalają nimi rusk
          > ie czołgi. W tej chwili najważniejsze jest uzbrojenie wojska, a nie przemysłu.
          > Offsetu w tej sprawie natomiast nie wykluczam, bo MBDA oferuje ponoć szerokie m
          > ożliwości współpracy przemysłowej. Ja natomiast nie słyszałem nawet nic o wybor
          > ze CAMM jako pocisku dla systemu Narew, a tu nagle ni stad ni z owąd pojawia si
          > ę informacja o formowaniu jednostki z tymi pociskami. Możliwe wiec że jakieś um
          > owy offsetowe są zawierane. O ile przez to zakup systemu i pocisków będzie droż
          > szy z tego powodu, to już inna sprawa.

Przypadek Ukrainy pokazuje dobitnie, że ważne jest nie tylko co, za ile, ale i od kogo.
          UK jest dość pewnym dostawcą broni, która może kiedyś być potrzebna do walki z Rosją.

• maxikasek Re: Jednak CAMM? 15.04.22, 14:59
          "Ja natomiast nie słyszałem nawet nic o wyborze CAMM jako pocisku dla systemu Narew, a tu nagle ni stad ni z owąd pojawia się informacja o formowaniu jednostki z tymi pociskami. Możliwe wiec że jakieś umowy offsetowe są zawierane. O ile przez to zakup systemu i pocisków będzie droższy z tego powodu, to już inna sprawa."
          W listopadzie 2021 podpisano z UK umowę o współpracy w sektorze obrony powietrznej i IU zarekomendował wybór rakiet CAMM do Tarczy Polski. W tym samym miesiącu podpisano z PGZ pierwszą umowęna zarządzanie projektem za 18 mln zł:
          "„Przedmiotem umowy jest usługa zarządzania projektem w sposób ciągły oraz realizacja zadań o charakterze doraźnym, zleconych przez zamawiającego, związanych z realizacją projektu. Umowa będzie obowiązywać w całym okresie realizacji programu Narew, z uwzględnieniem jego podziału na poszczególne etapy, obejmujące m.in. kontraktowanie umów wykonawczych, ich realizację, a także integrację komponentów wchodzących w skład systemu Narew”
          CAMM "wybrano " do Narwii i jako uzbrojenie nowych fregat. TYlko że z tego co kojarzę miał być to CAMM-ER. Ponoć MBDA miał uruchomić produkcję na polskie potrzeby w Polsce (ale bardziej prawdopodobny montaż jest jednak). I radary BYstra.
          WIdać zakupiono z półki "gotową" baterię z naszymi radarami SOła (ciekawe czy wznowią produkcję tych dwóch sztuk, czy wezmą gotowe z armii). Ten alarmowy zakup mógłby wsakzywac , że coś na Ukrainę poszło.
          Albo trzeba wzmocnić obronę willi na ŻOliborzu ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka