IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.06.07, 16:16
Proszę o opinie o wyspie .Jade tam pierwszy raz zawsze jezdziłem na wyspe KRK
i RAB teraz potrzeba moja jest zjechac na południe . Z tego co widze po mapie
to wiza wi Ciovo jest Split i pas startowy i lotnisko prosze o opinie czy nie
jest to uciążliwe? POZDRAWIAM Waldemar z Lubina
Obserwuj wątek
    • Gość: Stanley Re: CIOVO IP: *.katowice.pl 26.06.07, 17:59
      Ciovo jest OK. Sama wyspa może nie jest rewelacyjna, znajduje się na niej parę
      małych miejscowości m in. Slatine w którym wynajmowałem apartament(vila Anna,
      stałym gościem w lecie był tam Polak z Munster). Blisko stąd do Splitu, Kasteli,
      a przede wszystkim urokliwego Trogiru. Sąsiedztwo lotniska nie jest uciążliwe.
      Stanley
    • Gość: marko Re: CIOVO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 19:13
      witaj , byłem w zeszłym roku na ciovo wyspa ok , generalnie wszędzie jest
      dosłownie pod górkę wąskie uliczki (ważne jeśli jedziesz samochodem ) bardzo
      wąskie , generalnie byłem w mieścinie okrug gurnyj są tam jakby dwie plaże
      jedna typu tarasy skaliste bardzo czysta woda , druga miejska "copacabana"
      długa wysypany żwir (karimata) sklepy obok plaży , ( żwirek schodził do morza w
      odległości do 2m ,ważne jeśli masz dzieci ), czasami woda mocno zmącona przy
      brzegu , byłem tez w slatine plaza urokliwa wąska w trochę zadup... ale
      generalnie spoko , jak coś to pisz na markj@go2.pl wysle foto albo udzielę info
      o noclegach ,,, generalnie pozytywnie , polecam ciovo , nie pisze o trogirze bo
      to osobny temat , pozdrawiam
    • Gość: Wojt Re: CIOVO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 12:53
    • Gość: wojtek Re: CIOVO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 13:02
      Ja również polecam ci Ciovo a szczególnie miejscowość Slatine. Oczywiście nie
      wiem jaki tryb wypoczynku preferujesz. Slatine to raczej mała, spokojna
      miejscowość letniskowa. Jest tu kilka małych żwirowych plaż i kilka betonowych.
      Najpiękniejsze plaże żwirowe rozciągają się za miejscowością, na końcu wyspy. Np
      plaża Kava. Jest to też fajna baza wypadowa m.in. do Trogiru, Splitu, Sibenika,
      wodospadów Krka. Minusem są korki które tworzą się w sezonie przed mostem w
      Trogirze. Wdrugiej połowie sierpnia w godzinach przedpołudniowych trzeba było
      postać 20 - 30 min. by wyjechać z wyspy. Z kolei Okrug Gornyj to typowy kurort,
      większy ruch, tłok na plażach, większe korki, ale za to więcej restauracji
      kafejek itp. Samoloty czasem przelatują nad głową ale mnie to w niczym nie
      przeszkadzało.
      • Gość: kosmo Re: CIOVO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 15:23
        Dzieki wojtek za te informacje- za 4 dni wyjezdzamy do Slatine z dzieciakami.
        Bede tam pierwszy raz ( poprzednio Murter i Pag) i z twojego opisu wynika ze
        bedzie bosko. Cisza i spokój to to na czym zależmi mi . Dojeżdżamy na miejsce w
        poniedziałek to mam nadzieje że ten korek nie bedzie taki straszny :).
        Specjalnie zaplanowaliśmy takie dni, a wyjeżdżany w kolejny czwartek więc jest
        szansa ominąc wsztskie zatłoczone części autostrady no i mostu
        • Gość: wojtek Re: CIOVO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 17:12
          już ci zazdroszczę, ja jadę dopiero za dwa miechy ;( Nie wiem w której części
          Slatine będziesz mieszkał, bo miejscowość choć niewielka to jednak ciągnie się
          kilka kilometrów wzdłuż brzegu. Ale gorąco polecam plaże na końcu wyspy. Trzeba
          jechać asfaltówką do końca a później wjechać (przez otwarty szlaban) na drogę
          gruntową która ciągnie się wzdłuż brzegu jeszcze jakieś trzy km. Jak będziesz
          przed godz. 10:00 to nie zapłacisz za wjazd, później trzeba rzucić chyba 5 kun
          ale warto. Jest tam mnóstwo pięknych zatoczek, które możecie mieć wyłącznie dla
          siebie (oczywiście rano). Później też nie ma tłumów - jakoś inni wolą beton
          przy drodze ;) pozdrawiam
          • Gość: kosmo Re: CIOVO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 08:42
            Wojtek - będę pod adresem Slatine otok Ciovo ul.Pod Roka 11 ale też nie wiem w
            jakiej cześci - jade tam pierwszy raz ale zapamiętam sobie twoje wytyczne . A
            tak w ogóle to kosmo jest kobietą ;) Powiedz mi jeszcze jak tam z gastronomia-
            i raczej myslę tu tu o pizzerii - dzieckom raczej będzie trudno namówić na
            kalmary
            • Gość: wojtek Re: CIOVO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.07, 09:23
              Niestety nie wiem gdzie dokładnie znajduje się twój apartament, bo miejscowość
              pomimo że nie jest duża to ciągnie się trochę wzdłuż wybrzeża. W samej Slatine
              nigdy nie jadłem ani nie robiłem zakupów (nawet nie wiem czy są tam jakieś
              sklepy), może ktoś z forumowiczów coś wie na ten temat. Na pewno jet kilka
              knajpek po drodze do trogiru (ok. 2 km przed slatine i dalej) Jest też duży
              sklep samoobsługowy (też po drodze do Trogiru). Ale zdecydowanie najlepiej na
              jedzonko i zakupy wybrać się do Trogiru. (Samochód proponuję zostawiać przed
              mostem, jeszcze na wyspie, są tam parkingi. Szkoda czasu na korki.) A w trogirze
              znajdziesz mnóstwo restauracji, pizzerii, lodziarni, sklepików. Jest duży market
              (a może dwa), no i spory bazar z różnościami (szmatki, owoce, rakija i te sprawy
              :)) Proponuję tęż targ rybny (vis a vis bazaru), oczywiście rano. Można kupić
              świeże rybki na grilla. Może nie jest to najwygodniejsze, żeby jeździć na zakupy
              czy do restauracji 8 km, ale dla atmosfery Trogiru naprawdę warto, a dzięki temu
              tam gdzie będziecie mieszkać i plażować jest błogi spokój. Zresztą przekonacie
              się sami;) pozdrawiam i czekam na relacje po powrocie!
              • Gość: kosmo Re: CIOVO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 09:52
                Dzieki -troche jedzenia oczywiscie zabieramy ze soba ale do Trogiru to
                wybierzemy sie na pewno kilka razy, przede wszystkim na zwiedzanie i na
                wieczorne włóczenie sie uliczkami, nie za późno bo dzieci nie za duze. Dziekuje
                za uwagi związane z mostem- na pewno nie bedziemy sie pchac za każdym razem
                samochodem
                • Gość: komo Re: CIOVO IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.07, 12:29
                  wróciła wczorfaj- było cudownie. Wojtku- twoje uwagi wzięłam do serca, samochód
                  zostawialiśmy przed mostem- korki czasem byłuy na 1-3 km czyli ok godziny do
                  dwóch stania . Trogir piekny, malutka urolkiwa starówka, tyrg miejcowy to
                  osobna historia- sery io wedliny miejscowe, napitki i pamiątki- dla mnie trochę
                  badziewiaste ;) ale mój 7-letni syn był zachwycony.
                  Jeeli macie jakies pytania o ceny czy cos innego to słuze pomoca.
                  Wejściówki na wieżę i do kościoła - 15 kun to jest ok 8 zł za osobobe, dzieci
                  gratis.
                  Zdecydowanbie opłaca siępłacic kartą, stacja benzynowa z gazen- za Trogirem
                  trzeba skręcić na Split i po przejechaniu jakichś 5 km po prawej stronie.
                  Co do opieki medycznej (musieliśmy skorzystać - syn miał infekcję) było ok.
                  chociaż musieliśmy jechać do Splitu - w Trogirze Pani doktor nir upiała nam
                  pomóc. Z lekarzami bez problemu porozumiecie się po angielsku. Okazuje się że
                  Chorwacja i Polska mają międzynarodową umowę i nie trzeba dodatkowego
                  ubezpioeczenia chociaz my takie wykupilismy
                  • Gość: vz vz Re: CIOVO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.07, 13:14
                    gdzie mieszkaliscie, jak czystosc wody wokol wyspy ?
                    dzieki za odp i pozdr
                    • Gość: Kosmo Re: CIOVO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 11:46
                      Miszkalismy na Cioco w Slatinie , jakiś 1 km od głównego portu i promenady.
                      Jeżeli chodzi o czystość wody- u nas była idealna ale wiem że blizej Trogiru
                      jest róznie. Jednego dnia poburzy nawiało troche traw i śmieci morskich ale na
                      nastepny dzień juz było ok. Miszkalismy w prywatnym apartamencie który był
                      super wyposazony ( duza lodówka, piernik, kuchenka duża zmywarka, pralka) tak
                      więc jesteśmy bardzo zadowoleni
                      • Gość: zw64 Re: CIOVO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 18:34
                        Wiyam,czy może wiedz gdzie jest ulica Rovci i apartamenty "Samadan"?
                      • Gość: badi Re: CIOVO IP: 217.98.25.* 16.07.07, 23:29
                        nooo jak był piernik to podstawa ! a toruński ?

na Cioco ?

a wody na Ciovo są czyste,po prostu czyste!
                        Ktoś tu kiedyś namieszał że smród i brud .
                        Bzdura ! i teraz smród za Ciovo się ciągnie .
                        W samym Trogirze- owszem - bywa róznie,ale to nie miejsce na baze. To miejsce na wieczorny wypadzik, kolacje. Urok !
                        Pozdrawiam . Tez wróciłam z Ciovo, nie po raz pierwszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka