Dodaj do ulubionych

Reforma? Co Wy NATO?

22.01.23, 23:36
Czyli refoma NATO aby organizacja zyskała nowa dynamike i sprawnośc, bo niewatpliwie wiele rozwiązań sie dezaktualizuje i staja sie ociezałe i nieefektywne. Jednomyślnośc OK ale jak widać rózni hamulcowi jak FraNIe blokuja pomoc dla Ukrainy i niewiele mozna zrobic. Zapewne gdyby zaatakowane zostały kraje bałtyckie czy Polska lub Rumunia to byłoby to samo, co z Ukraina.

Pomyslałem aby wydzielić flanke wschodnia, w której wymagana byłąby jednomyślność ale ograniczona była włądza krajów peryferyjnych jak Francja czy Niemcy.
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Reforma? Co Wy NATO? 23.01.23, 08:46
      Główna reforma to polska bomba atomowa.
      • krzy-czy Re: Reforma? Co Wy NATO? 23.01.23, 10:05
        przy wolskiej b.a.
        mogą się kaczorowi i antkowi guziki polmylić.
      • ignorant11 Re: Reforma? Co Wy NATO? 23.01.23, 10:08
        tanebo001 napisał:

> Główna reforma to polska bomba atomowa.
        >

:)))) Najpierw nuklear sharring aby zdobyc przenoszenie:)))

Ale lepiej byłoby denuklearyzowac frfr:)))
    • stasi1 Re: Reforma? Co Wy NATO? 23.01.23, 18:24
      Tylko kto im by tą władzę ograniczył?
      • ignorant11 Re: Reforma? Co Wy NATO? 23.01.23, 18:55
        stasi1 napisał:

> Tylko kto im by tą władzę ograniczył?

No my ESW! Zawierajac bi i multilatralne porozumienia o współpracy w koalicji chetnych omijajac hamulcowych FraNie i innych sojusznków kremla.
        Jak widać cały czas FraNie i inne agentury kremla ida w dól, a my w góre:)))
        Pan Mateusz przecież powiedział, że olewam dzicz germańska i wyslemy czołgi bez zgody Berlina i to LEOSIE!

A Amerykanie zastapia cały postsowieki szrot jak T72 i leosie za ich przekazanie Ukrainie.
        I nic nie pomoga gorzkie Berlina Paryza i Moskwy...
        • stasi1 Re: Reforma? Co Wy NATO? 24.01.23, 11:06
          Tylko że my i ta niby nasza koalicja to jesteśmy takim drugim sortem. Jeśli wyjdziemy z tego to jak sądzisz z kim zostaną amerykanie?
          • ignorant11 Re: Reforma? Co Wy NATO? 24.01.23, 13:48
            stasi1 napisał:

> Tylko że my i ta niby nasza koalicja to jesteśmy takim drugim sortem. Jeśli wyj
            > dziemy z tego to jak sądzisz z kim zostaną amerykanie?

Wobec USA nie nikogo kto byłby im równy raczej kazdy bedzie mniej czy bardziej waznym juniorpartnerem.
            Po prostu taki maja potencjał pod kazdym wzgledem ze zawsze beda liderem.

Tu nie chodzi aby sie hołdowac ale jak w społce wiedziec jakie mamy udziały i nimi realizowc nasze interesy w 1szym rzedzie te zbiezne z USA, potem niekonflitowe, a sprzeczne w negocjacjach i Amerykanami daje sie negocjowac przeciwnie niz Niemcami, czy kacapia.
            • stasi1 Re: Reforma? Co Wy NATO? 27.01.23, 10:41
              Nie wiem czy akurat z USA da się wszystko negocjować. Jeszcze dwa lata temu chciała nasza władza robic deal z Chinami jako przeciwwagę do USA. Bez powodu tego przecież nie chcieli.
          • menel13 Re: Reforma? Co Wy NATO? 27.01.23, 11:50
            stasi1 napisał:

> Tylko że my i ta niby nasza koalicja to jesteśmy takim drugim sortem.

Aby na pewno? Popatrz na mapę.
            • ignorant11 Re: Reforma? Co Wy NATO? 27.01.23, 16:52
              menel13 napisała:

> stasi1 napisał:
              >
              > > Tylko że my i ta niby nasza koalicja to jesteśmy takim drugim sortem.
              >
              > Aby na pewno? Popatrz na mapę.

Niektórzy chca aby tak było ale na szczęscie im nie wychodzi...
            • stasi1 Re: Reforma? Co Wy NATO? 01.02.23, 07:42
              Tak teraz jak trwa wojna w Ukrainie, ale ona nie będzie trwała wiecznie, wtedy wrócimy na miejsce takiego kapryszącego dziecka
              • menel13 Re: Reforma? Co Wy NATO? 01.02.23, 09:47
                A na czym polega to kapryszenie?
                • ignorant11 Re: Reforma? Co Wy NATO? 01.02.23, 11:53
                  menel13 napisała:

> A na czym polega to kapryszenie?

I dziecinność?

Ja myslę,że raczej FraNie sa kapryszacym dzieckiem, które nie potrafi asertywnie powiedziec ale we wszystkich sprawach kreci, jak w czołgach, samolotach, czy rafinerii w Swieciu...
                  • menel13 Re: Reforma? Co Wy NATO? 01.02.23, 12:02
                    ignorant11 napisał:

> Ja myslę,że raczej FraNie sa kapryszacym dzieckiem,
                    >
                    Raczej ciężko przerażonym. Jeżeli powstanie szeroka koalicja polityczno-ekonomiczna(UK, USA, Kanada, Korea, Japonia) inwestująca w międzymorze to mają przegwizdane.
                    • ignorant11 Re: Reforma? Co Wy NATO? 01.02.23, 17:59
                      menel13 napisała:

> ignorant11 napisał:
                      >
                      >
                      > > Ja myslę,że raczej FraNie sa kapryszacym dzieckiem,
                      > >
                      > Raczej ciężko przerażonym. Jeżeli powstanie szeroka koalicja polityczno-ekonomi
                      > czna(UK, USA, Kanada, Korea, Japonia) inwestująca w międzymorze to mają przegwi
                      > zdane.

Nie wiem czy zaraz az przegwizdane skoro nikt nie zamierza ani ich atakowac ani w inny sposób krzywdzic.

Ale faktycznie beda mieli mniej do powiedzenia w ESW i w całej łe.
                • stasi1 Re: Reforma? Co Wy NATO? 02.02.23, 14:29
                  Na tym że nie potrafimy dostosować się do zasad normalnych w cywilizowanym świecie. Wychodzi z nas ta wschodnia dusza
                  • ignorant11 Re: Reforma? Co Wy NATO? 02.02.23, 14:41
                    stasi1 napisał:

> Na tym że nie potrafimy dostosować się do zasad normalnych w cywilizowanym świe
                    > cie. Wychodzi z nas ta wschodnia dusza

???????????????

A co jest dla Ciebie "cywilizowany świat"...?
      • ignorant11 Re: Reforma? Co Wy NATO? 24.01.23, 15:05
        stasi1 napisał:

> Tylko kto im by tą władzę ograniczył?

Wcale nie trzeba by było ogranicza ich waaadzy ale po prostu nie beda stronami w tych umowach bi i multilateralnych. Podobnie jak waaadzy Gorbaczowa nikt nie ograniczał a zrobili nowe podmioty... Ja nie jestem i nie postuluje rozwiazania NATO niech zostanie jako forum głownie polityczne dla ogólnego sojuszu ale uzupełnione o scislejsze mniejsze bardziej konkretne sojusze...
    • ignorant11 Re: Reforma? Co Wy NATO? 24.01.23, 21:13
      defence24.pl/polityka-obronna/litwa-chce-nowej-strategii-obrony-wschodniej-flanki-nato

Jak widać nie tylko ja tak myslle ale podobnie nawet w innych krajach.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka