Dodaj do ulubionych

CEO Lock Martu w Polsce

13.02.24, 17:30
Do polski przylecieć ma CEO Lockheeda Martina - największej amerykańskiej firmy zbrojeniowej. Mam nadzieję że to nie tylko jakaś kurtuazyjna wizyta, celem udziału w jakiejś konferencji, lecz że coś dobrego z tego wyniknie dla polskiego przemysłu zbrojeniowego i dla wojska.

Błaszczak wspoominał coś o zakupie 32 kolejnych F-35 dla dwóch kolejnych eskadr, może coś w tym względzie? Zakup w sumie 64 maszyn dawałby już może jakiesz szanse na współudział w produkcji, może jakieś centrum remontowe (w tej chwili cały program cierpi na niedostatek centrów remontowych, a jedeno już jest w Europie), może też współpraca w jakiejś innej dziedzinie?

Obserwuj wątek
    • bmc3i "Jak Polska staje się kolosem" 13.02.24, 19:31
      Zupełnie nie na temat wątku, ale żeby nie zaczynać nowego. Artykuł jednego z think tanków pt. "Jak Polska staje się kolosem"

Omawia polskie wydatki obronne i krótko gospodarkę, oraz rolę Polski w regionie i w Europie, a także historyczne przypadki gdy Polska obroniła Europę.

Po angielsku, ale każdy może wrzucic sobie choćby w Google Translate. Praca napisana przez kilku zagranicznych ambasadorów oraz naukowców.

cepa.org/article/poland-becomes-a-defense-colossus/

Tu tylko zajawka

The military build-up is on a grand scale and moves Poland to a different league in European defense. The armed forces are now on track to become the continent’s most capable land force, and the anchor of the European Union (EU)/NATO’s Eastern Flank capable of deterring and defeating Russia.

[...]

Many have observed that Putin never imagined his war in Ukraine would push Finland and Sweden into NATO. Perhaps even more impactful on Putin’s imperial designs would be Poland and Ukraine becoming Europe’s leading land powers, united in a common cause to deter and defeat Russia while reshaping and fortifying the Eastern Flank of Europe for decades to come.

• ignorant11 Re: "Jak Polska staje się kolosem" 13.02.24, 19:39
        64 nowoczesne samoloty to jeszcze nie koniec...

Załozyłem taki sam watek ale nie zauwazyłem Twojego.

Cieszy mnie, że nie moga sie doczekać kolejnych G$ od Polski...
        defence24.pl/przemysl/prezes-zbrojeniowego-giganta-w-polsce-spotkania-na-szczycie-defence24-news
        • bmc3i Re: "Jak Polska staje się kolosem" 13.02.24, 19:57
          ignorant11 napisał:

> 64 nowoczesne samoloty to jeszcze nie koniec...
          >
          > Załozyłem taki sam watek ale nie zauwazyłem Twojego.
          >
          > Cieszy mnie, że nie moga sie doczekać kolejnych G$ od Polski...

Oby słowo stało się ciałem, ale zupełnie inaczej wygladałoby zamwienie na raz 96 F-35, zamiast zakup nacratyvw 2 odtrębnych kontraktach. Za zamowienie niemal 100 samolotów, Polska mogłaby liczyć na wejscie w poważny udział w jego produkcji.

Choć gdyby zyskała centrum remontowe, albo produkcję czesci zamiennych, to bylby to już big deal.

• ignorant11 Re: "Jak Polska staje się kolosem" 13.02.24, 20:10
            bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
            >
            > > 64 nowoczesne samoloty to jeszcze nie koniec...
            > >
            > > Załozyłem taki sam watek ale nie zauwazyłem Twojego.
            > >
            > > Cieszy mnie, że nie moga sie doczekać kolejnych G$ od Polski...
            >
            >
            > Oby słowo stało się ciałem, ale zupełnie inaczej wygladałoby zamwienie na raz 9
            > 6 F-35, zamiast zakup nacratyvw 2 odtrębnych kontraktach. Za zamowienie niemal
            > 100 samolotów, Polska mogłaby liczyć na wejscie w poważny udział w jego produkc
            > ji.
            >
            > Choć gdyby zyskała centrum remontowe, albo produkcję czesci zamiennych, to bylb
            > y to już big deal.
            >

Nie wiem jaki jest udział w podtrzymaniu zycia samolotu szczególnie taaaakiego w stosunku do urodzenia. Dla czołgów podano,ze 60/40% w samolotach znacznie wiecej.... Dlatego centrum serwisowe to GD ale chyba sa wieksi klienci niz 64 szt? To chyba poziom Belgi a 32 Rumuni czy Czech...
            • bmc3i Re: 13.02.24, 20:16
              ignorant11 napisał:

> Nie wiem jaki jest udział w podtrzymaniu zycia samolotu szczególnie taaaakiego
              > w stosunku do urodzenia. Dla czołgów podano,ze 60/40% w samolotach znacznie w
              > iecej.... Dlatego centrum serwisowe to GD ale chyba sa wieksi klienci niz 64 sz
              > t? To chyba poziom Belgi a 32 Rumuni czy Czech...

Ale ja mowię o łącznym zamowieniu na 96 sztuk, a nie o podziale - raz 32 a potem 64. 96 maszyn nacraz to juz ogromny kontrakt. Indie za zamowienie 108 sztuk Rafale domagaly sie przeniesienia calej produkcji do Indii.

Amerykanie przewiduja laczny koszt calego 50-letniego cyklu cyklu życia typu F-35 na kilka trylionów USD. Wyobrażasz sobie zyski z produkcji czesci zamiennych przez 50 lat?

• bmc3i Re: 13.02.24, 20:31
                bmc3i napisał:

> Ale ja mowię o łącznym zamowieniu na 96 sztuk, a nie o podziale - raz 32 a pote
                > m 64. 96 maszyn nacraz to juz ogromny kontrakt. Indie za zamowienie 108 sztuk R
                > afale domagaly sie przeniesienia calej produkcji do Indii.
                >
                > Amerykanie przewiduja laczny koszt calego 50-letniego cyklu cyklu życia typu F
                > -35 na kilka trylionów USD. Wyobrażasz sobie zyski z produkcji czesci zamiennyc
                > h przez 50 lat?
                >

Holandia jako partner 2 poziomu wyłożyła na program JSF 800 mln USD. Już kilka lat temu czytałem, że na jego produkcji tylko do tej pory zarobiła 3 mld usd. I poyśleć że dwukrotnie Amerykanie proponowali Polsce partnerstwo.
                • ignorant11 Re: 13.02.24, 21:51
                  bmc3i napisał:

> bmc3i napisał:
                  >
                  >
                  > > Ale ja mowię o łącznym zamowieniu na 96 sztuk, a nie o podziale - raz 32
                  > a pote
                  > > m 64. 96 maszyn nacraz to juz ogromny kontrakt. Indie za zamowienie 108 s
                  > ztuk R
                  > > afale domagaly sie przeniesienia calej produkcji do Indii.
                  > >
                  > > Amerykanie przewiduja laczny koszt calego 50-letniego cyklu cyklu życia
                  > typu F
                  > > -35 na kilka trylionów USD. Wyobrażasz sobie zyski z produkcji czesci zam
                  > iennyc
                  > > h przez 50 lat?
                  > >
                  >
                  >
                  > Holandia jako partner 2 poziomu wyłożyła na program JSF 800 mln USD. Już kilka
                  > lat temu czytałem, że na jego produkcji tylko do tej pory zarobiła 3 mld usd. I
                  > poyśleć że dwukrotnie Amerykanie proponowali Polsce partnerstwo.

No ale rządzili geniusze, co sie cieszyli, że polscy lotnicy poleca na drzwiach ze stodoły.., czego skutkiem był Mirosławiec, a potem Smoleńsk.
                  • bmc3i Re: 14.02.24, 00:50
                    ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:

> > Holandia jako partner 2 poziomu wyłożyła na program JSF 800 mln USD. Już
                    > kilka
                    > > lat temu czytałem, że na jego produkcji tylko do tej pory zarobiła 3 mld
                    > usd. I
                    > > poyśleć że dwukrotnie Amerykanie proponowali Polsce partnerstwo.
                    >
                    >
                    > No ale rządzili geniusze, co sie cieszyli, że polscy lotnicy poleca na drzwiach
                    > ze stodoły.., czego skutkiem był Mirosławiec, a potem Smoleńsk.

Jeden za rządów Millera, drugi za rządów Tuska. Ale za pierwszych rządów PiSu - Marcinkiewicza i Jarosława Kaczyńskiego, też nic nie zrobiono w tej mierze. W 2005 do 2007 program JSF wciąż jeszcze był otwarty - Japonia dołączyła do programu w 2007 roku, a Południowa Korea dopiero w 2014.
                    • ignorant11 Re: 14.02.24, 11:36
                      bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
                      >
                      > > bmc3i napisał:
                      >
                      > > > Holandia jako partner 2 poziomu wyłożyła na program JSF 800 mln USD
                      > . Już
                      > > kilka
                      > > > lat temu czytałem, że na jego produkcji tylko do tej pory zarobiła
                      > 3 mld
                      > > usd. I
                      > > > poyśleć że dwukrotnie Amerykanie proponowali Polsce partnerstwo.
                      > >
                      > >
                      > > No ale rządzili geniusze, co sie cieszyli, że polscy lotnicy poleca na dr
                      > zwiach
                      > > ze stodoły.., czego skutkiem był Mirosławiec, a potem Smoleńsk.
                      >
                      > Jeden za rządów Millera, drugi za rządów Tuska. Ale za pierwszych rządów PiSu -
                      > Marcinkiewicza i Jarosława Kaczyńskiego, też nic nie zrobiono w tej mierze. W
                      > 2005 do 2007 program JSF wciąż jeszcze był otwarty - Japonia dołączyła do progr
                      > amu w 2007 roku, a Południowa Korea dopiero w 2014.

Za 1szych pisnietych można było...

Za psychola juz nie...
                      • ignorant11 Re: 14.02.24, 11:38
                        ignorant11 napisał:

> Za 1szych pisnietych można było...
                        >
                        > Za psychola juz nie...
                        >

A czzy na prawde nie mozna juz wejsc? Przeciez program sie nie zakończył, przeciwnie beda kolejne blocki...
                        • stasi1 Re: 15.02.24, 13:00
                          Ale kto wpuści teraz? Program polegał na tym że ktoś wykładał na produkcję nowego typu samolotu. I jeśli wejdzie do produkcji to będzie miał zyski. Oraz zobowiązanie że ilość sztuk musi kupić, nawet jak samolot nie będzie udany. Te różne blocki to pewnie już firma robi we własnym sumpcie bo to już tylko niewielka przeróbka
                          • bmc3i Re: Przystąpienie 15.02.24, 15:23
                            stasi1 napisał:

> Ale kto wpuści teraz? Program polegał na tym że ktoś wykładał na produkcję nowe
                            > go typu samolotu. I jeśli wejdzie do produkcji to będzie miał zyski. Oraz zobow
                            > iązanie że ilość sztuk musi kupić, nawet jak samolot nie będzie udany. Te różne
                            > blocki to pewnie już firma robi we własnym sumpcie bo to już tylko niewielka p
                            > rzeróbka

Zapewne nikt. Teraz, gdy już wiadomo że samolot jest sukcesem i szybko sie sprzedaje, ryzyko programu jest minimalne - po co im teraz kolejny do dzielenia tortu i spijania śmietanki?
                            • ignorant11 Re: Przystąpienie 15.02.24, 15:57
                              bmc3i napisał:

> stasi1 napisał:
                              >
                              > > Ale kto wpuści teraz? Program polegał na tym że ktoś wykładał na produkcj
                              > ę nowe
                              > > go typu samolotu. I jeśli wejdzie do produkcji to będzie miał zyski. Oraz
                              > zobow
                              > > iązanie że ilość sztuk musi kupić, nawet jak samolot nie będzie udany. Te
                              > różne
                              > > blocki to pewnie już firma robi we własnym sumpcie bo to już tylko niewi
                              > elka p
                              > > rzeróbka
                              >
                              > Zapewne nikt. Teraz, gdy już wiadomo że samolot jest sukcesem i szybko sie sprz
                              > edaje, ryzyko programu jest minimalne - po co im teraz kolejny do dzielenia tor
                              > tu i spijania śmietanki?

To rozsądne.... Ale ja bym chicał aby nie przyjacielele... ale właśnie nieprzyjaciele bali sie WP...

Ateraz dzięki Obajtkowi nawet cała Zatoka Perska i Meksykańska sie zgłosza aby cus robic albo nie robic...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka