Dodaj do ulubionych

Safe przejdzie?

18.02.26, 12:04
,,Prezydencie, nie wetuj SAFE - apelują załogi zbrojeniówek. - To ratunek dla naszych zakładów!” „Załogi i menedżerowie spółek PGZ ostrzegają, że bez programu SAFE polski przemysł zbrojeniowy straci szansę na nowe linie produkcyjne, miejsca pracy i zdolności eksportowe. Środki z UE mają trafić głównie do krajowych fabryk, co pozwoli unowocześnić wojsko i uniezależnić się od drogich zakupów za granicą. MON i związki zawodowe apelują, by nie blokować tego źródła finansowania.”"
Akurat po prezydencie nie spodziewał bym się że stanie w obronie polskiego przemysłu zbrojeniowego
Obserwuj wątek
    • stasi1 Re: Safe przejdzie? 18.02.26, 20:20
      wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198072,32607531,pis-atakujac-safe-strzela-polskiemu-wojsku-w-stope-alternatywy.html#s=BoxMMtImg1
    • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 18.02.26, 22:58
      Sa powazne watpliwości wobecSAFE

te warunkowości.

I już słychać o pierwszym szwindlu. Beneficjentem ma bc baron tuska niejaki Poncyliusz ze swoja firma krzakiem amunicja polska, która nie ma zadnego doswiadczenia ani jakiegokolwiek potencjalu i zapewne kupic w Niemczech.

Lista beneficjentów jest utajniona, gdy np w Rumunii jawna.

Rezym tuska do polskich firm zalicza firmy zarejestrowane w Polsce a nie z polskim kapitałem.

Wtedy jakiś reinmetal zaklada w Polsce tylko biuro i dostaje kase kosztem polskiego przemysłu.

NAwet te warunkowośc mozemy ominąć gdy bedziemy cos budowac w konsorcjum z innymi krajami np Czechaami.

A Gdy K2 beda produkowane w Polsce tez sie łąpia nawet Lockheed, bo ma Mielcu.

Jednak tu bym sie skupił nazamieninach w polsskim przemysle i polskim kapitale. NB Borsuk ma przekładnie Alisona czy silniki MTU, wiec europejskie
      • stasi1 Re: Safe przejdzie? 21.02.26, 07:42
        Oczywiście i ta firma krzak dostała zlecenie na produkcję amunicji juz za rządów Morawieckiego
        • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 21.02.26, 10:24
          stasi1 napisał:

> Oczywiście i ta firma krzak dostała zlecenie na produkcję amunicji juz za rządó
          > w Morawieckiego

????
          Czytałem, że sa jakies firmy, które nawet nie chca dotacji ale za swoje chca postawić fabryki 155mm byle miec kontrakt na dostawy. I od ponad 1,5 roku nie ma decyzji.
          • donvito52 Re: Safe przejdzie? 21.02.26, 17:41
            ignorant11 napisał:

> stasi1 napisał:
            >
            > > Oczywiście i ta firma krzak dostała zlecenie na produkcję amunicji juz za
            > rządó
            > > w Morawieckiego
            >
            >
            > ????
            > Czytałem, że sa jakies firmy, które nawet nie chca dotacji ale za swoje chca po
            > stawić fabryki 155mm byle miec kontrakt na dostawy. I od ponad 1,5 roku nie ma
            > decyzji.
            >
            Imiona ! nazwiska ! kontakty !!
            To, że słyszałem, czytałem NIC, NIKOMU nie mówi.
            • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 22.02.26, 15:26
              donvito52 napisał:

> ignorant11 napisał:
              >
              > > stasi1 napisał:
              > >
              > > > Oczywiście i ta firma krzak dostała zlecenie na produkcję amunicji
              > juz za
              > > rządó
              > > > w Morawieckiego
              > >
              > >
              > > ????
              > > Czytałem, że sa jakies firmy, które nawet nie chca dotacji ale za swoje c
              > hca po
              > > stawić fabryki 155mm byle miec kontrakt na dostawy. I od ponad 1,5 roku n
              > ie ma
              > > decyzji.
              > >
              > Imiona ! nazwiska ! kontakty !!
              > To, że słyszałem, czytałem NIC, NIKOMU nie mówi.
              >
              >
              >

Sa materiały w necie, to nie jest tajne info. Jak znajde to wkleje.

Oczywiscie tej informacji ja nie wytworzyłem i potwierdzenia notarialnego nie dam.

Nie mówiac o głowie czy choćby.., np paznokiec moge dac gdy bedzie do obciecia:)))
          • stasi1 Re: Safe przejdzie? 22.02.26, 13:49
            ,,5 października 2023 r., czyli na niecałe dwa tygodnie przed wyborami parlamentarnymi, premier Mateusz Morawiecki podpisuje uchwałę nakazującą Agencji Uzbrojenia zakup od konsorcjum Polska Amunicja pocisków 155 mm w latach 2023-2026. Jak donosi Onet, uchwale zostaje nadana klauzula „poufne” i nie zostaje ona opublikowana w wykazie decyzji rządu.

“6 grudnia 2023 r., a więc już po przegranych przez ugrupowanie Morawieckiego wyborach i na tydzień przed zaprzysiężeniem nowego rządu Donalda Tuska, w okresie tzw. rządu przejściowego, Rada Ministrów podejmuje kolejną uchwałę nr 233/2023, zmieniającą tę poprzednią, zgodnie z którą okres realizacji dostaw przez Polską Amunicję zostaje wydłużony o trzy lata do roku 2029"
            Ale faktycznie ta firma jest krzakiem od kilku lat. Tylko w jednym roku miała kilka milionów przychodu
            • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 22.02.26, 15:27
              stasi1 napisał:

> ,,5 października 2023 r., czyli na niecałe dwa tygodnie przed wyborami parlamen
              > tarnymi, premier Mateusz Morawiecki podpisuje uchwałę nakazującą Agencji Uzbroj
              > enia zakup od konsorcjum Polska Amunicja pocisków 155 mm w latach 2023-2026. Ja
              > k donosi Onet, uchwale zostaje nadana klauzula „poufne” i nie zostaje ona opubl
              > ikowana w wykazie decyzji rządu.
              >
              > “6 grudnia 2023 r., a więc już po przegranych przez ugrupowanie Morawieckiego w
              > yborach i na tydzień przed zaprzysiężeniem nowego rządu Donalda Tuska, w okresi
              > e tzw. rządu przejściowego, Rada Ministrów podejmuje kolejną uchwałę nr 233/202
              > 3, zmieniającą tę poprzednią, zgodnie z którą okres realizacji dostaw przez Pol
              > ską Amunicję zostaje wydłużony o trzy lata do roku 2029"
              > Ale faktycznie ta firma jest krzakiem od kilku lat. Tylko w jednym roku miała
              > kilka milionów przychodu

To chyba dobrze, że zaktualizował?
    • profes79 Re: Safe przejdzie? 19.02.26, 18:09
      Iguś włąśnie zaprezentował taką woltę, że akrobaci się chowają :P

Rezym tuska do polskich firm zalicza firmy zarejestrowane w Polsce a nie z polskim kapitałem.
      Wtedy jakiś reinmetal zaklada w Polsce tylko biuro i dostaje kase kosztem polskiego przemysłu.

Ale jak pisałem, że polską fabryką to są zakłady w Łodzi ze 100% udziałem Skarbu Państwa a nie w MIelcu które mają 100% kapitału amerykańskiego to jakoś taki wyrywny nie był :P
      • odyn06 Re: Safe przejdzie? 19.02.26, 20:32
        Nawrocki zawetuje, bo nie liczy się interes państwa. Liczy się interes partii, która go wyciągnęła z niebytu, wypromowała i pomogła zostać prezydentem. Lojalność zobowiązuje….
        • odyn06 Re: Safe przejdzie? 20.02.26, 08:39
          Mentalność Kalego w praktyce.
          Trump wielokrotnie łajał Europę za niskie nakłady na obronność. Władze UE opracowały program wsparcia finansowego państw-członków UE na produkcję i zakupy uzbrojenia, wytwarzanego w Europie.
          I to się Trumpowi nie spodobało 😂
          Miało być tak, że europejskie kraje NATO za pieniądze UE będą kupowały broń w USA i nie będą robić tego u siebie. Zarobić miały firmy amerykańskie, a nie europejskie.
          Połączenie hipokryzji ze sku...synizmem wielkim, jak Kilimandżaro.
          • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 20.02.26, 20:15
            odyn06 napisał:

> Mentalność Kalego w praktyce.
            > Trump wielokrotnie łajał Europę za niskie nakłady na obronność. Władze UE oprac
            > owały program wsparcia finansowego państw-członków UE na produkcję i zakupy uzb
            > rojenia, wytwarzanego w Europie.
            > I to się Trumpowi nie spodobało 😂
            > Miało być tak, że europejskie kraje NATO za pieniądze UE będą kupowały broń w U
            > SA i nie będą robić tego u siebie. Zarobić miały firmy amerykańskie, a nie euro
            > pejskie.
            > Połączenie hipokryzji ze sku...synizmem wielkim, jak Kilimandżaro.

Jest oczywiste, że Europejczycy preferuja własny przemysł.

Natomiast łódyn bredzi, że sa pieniadze ułe, przeciwnie to państwa narodowe zaciagają i spłacaja kredyt.

Byłóby caalkiem ok gdyby nie byłó warunkowości, czyli mozliwośći zablokowania lub przerwania finansowania w kazdym momencie na widzimisie eurokraty czli Niemców.

W innym wypadku całkiem OK bo niskooprocentowany kredyt na produkcje rodzima.
            • speedy13 Re: Safe przejdzie? 22.02.26, 22:31
              ignorant11 napisał:

> Byłóby caalkiem ok gdyby nie byłó warunkowości,

Sratatata. "Mechanizm warunkowości", doprawdy. To znaczy, że jak się pożyczkodawcy coś nie spodoba to nam nie pożyczy. No i super. Jak nam nie pożyczy to nie będziemy pożyczki oddawać. I pożyczkodawca nic a nic nie zarobi. Więc zapewne pożyczkodawca będzie nad wyraz wstrzemięźliwy z tym "niespodobaniem".

Jestem całkowicie pewien, że gdyby przy władzy był PiS i pożyczkę SAFE na identycznych zasadach wynegocjował premier Morawiecki to byłoby to otrąbione w rządowych mediach jako wielki i wspaniały sukces i ratunek dla Polski w ogólei i polskiego przemysłu obronnego w szczególności.
              • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 22.02.26, 23:17
                speedy13 napisał:

> ignorant11 napisał:
                >
                >
                > > Byłóby caalkiem ok gdyby nie byłó warunkowości,
                >
                > Sratatata. "Mechanizm warunkowości", doprawdy. To znaczy, że jak się pożyczkoda
                > wcy coś nie spodoba to nam nie pożyczy. No i super. Jak nam nie pożyczy to nie
                > będziemy pożyczki oddawać. I pożyczkodawca nic a nic nie zarobi. Więc zapewne p
                > ożyczkodawca będzie nad wyraz wstrzemięźliwy z tym "niespodobaniem".
                >
                > Jestem całkowicie pewien, że gdyby przy władzy był PiS i pożyczkę SAFE na ident
                > ycznych zasadach wynegocjował premier Morawiecki to byłoby to otrąbione w rządo
                > wych mediach jako wielki i wspaniały sukces i ratunek dla Polski w ogólei i pol
                > skiego przemysłu obronnego w szczególności.

Jest pytanie czy za to bedzie finansowany rozwój polskiej zbrojeniówki czy tez pojdą na jachty i burdele dla tuskowców.
                • stasi1 Re: Safe przejdzie? 23.02.26, 14:23
                  Ciekawe ile tych jachtów ci tuskowcy nabyli? Jeden radny z PiSu chwalił się że załatwił 10 sztuk.
                  Faktycznie burdel kuchcinskiego idzie na konto Tuska
                  • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 25.02.26, 13:03
                    stasi1 napisał:

> Ciekawe ile tych jachtów ci tuskowcy nabyli? Jeden radny z PiSu chwalił się że
                    > załatwił 10 sztuk.
                    > Faktycznie burdel kuchcinskiego idzie na konto Tuska

KPO byl wstrzymany dla złódziei od Tuska.
                    • stasi1 Re: Safe przejdzie? 25.02.26, 17:44
                      Jak są złodziejami to mam nadzieje że pójda siedzieć. Nie będę bronił złodzieji jak ty
                      • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 26.02.26, 11:47
                        stasi1 napisał:

> Jak są złodziejami to mam nadzieje że pójda siedzieć. Nie będę bronił złodzieji
                        > jak ty

Ja bronie złodziei?
                        • stasi1 Re: Safe przejdzie? 02.03.26, 13:22
                          Oczywiście że tak. Nic nie piszesz o złodziejach od Kaczyńskiego
                          • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 04.03.26, 22:34
                            stasi1 napisał:

> Oczywiście że tak. Nic nie piszesz o złodziejach od Kaczyńskiego

Których złodziejach?
              • wespazjan Re: Safe przejdzie? 27.02.26, 07:28
                > Sratatata. "Mechanizm warunkowości", doprawdy. To znaczy, że jak się pożyczkoda
                > wcy coś nie spodoba to nam nie pożyczy. No i super. Jak nam nie pożyczy to nie
                > będziemy pożyczki oddawać. I pożyczkodawca nic a nic nie zarobi. Więc zapewne p
                > ożyczkodawca będzie nad wyraz wstrzemięźliwy z tym "niespodobaniem".
                >
                > Jestem całkowicie pewien, że gdyby przy władzy był PiS i pożyczkę SAFE na ident
                > ycznych zasadach wynegocjował premier Morawiecki to byłoby to otrąbione w rządo
                > wych mediach jako wielki i wspaniały sukces i ratunek dla Polski w ogólei i pol
                > skiego przemysłu obronnego w szczególności.

To chyba jasne. Jak również to, że opozycja nie szczędziłaby krytyki.
                Demokracja zachodnia w całej krasie.
                Za dekadę i tak światem będą rządzić Chiny, więc nie ma co się tak stresować.
                • kstmrv Re: Safe przejdzie? 01.03.26, 17:06
                  wespazjan napisał(a):

> Za dekadę i tak światem będą rządzić Chiny, więc nie ma co się tak stresować.

Karma wraca. Ten "chrześcijański", "wyznający dobro i wolność" Zachód dokonywał w Chinach w czasach kolonializmu ogromnych zbrodni. Teraz pod butem chińskich komunistów Zachód będzie miał przeje*ane.
                  • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 01.03.26, 18:41
                    kstmrv napisał:

> wespazjan napisał(a):
                    >
                    > > Za dekadę i tak światem będą rządzić Chiny, więc nie ma co się tak streso
                    > wać.
                    >
                    > Karma wraca. Ten "chrześcijański", "wyznający dobro i wolność" Zachód dokonywał
                    > w Chinach w czasach kolonializmu ogromnych zbrodni. Teraz pod butem chińskich
                    > komunistów Zachód będzie miał przeje*ane.
                    >
                    >

To protestanci czyli łzechrzescijanie...

A komuna chinska wymiera nawet szybciej niż jewropka...
                • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 01.03.26, 18:22
                  wespazjan napisał(a):

> To chyba jasne. Jak również to, że opozycja nie szczędziłaby krytyki.
                  > Demokracja zachodnia w całej krasie.
                  > Za dekadę i tak światem będą rządzić Chiny, więc nie ma co się tak stresować.
                  >
                  >

Wy ludzie małej wiary Ducha nie gaście!
      • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 21.02.26, 10:25
        profes79 napisał:

> Iguś włąśnie zaprezentował taką woltę, że akrobaci się chowają :P
        >
        > Rezym tuska do polskich firm zalicza firmy zarejestrowane w Polsce a nie z pols
        > kim kapitałem.
        > Wtedy jakiś reinmetal zaklada w Polsce tylko biuro i dostaje kase kosztem polsk
        > iego przemysłu.
        >
        > Ale jak pisałem, że polską fabryką to są zakłady w Łodzi ze 100% udziałem Skarb
        > u Państwa a nie w MIelcu które mają 100% kapitału amerykańskiego to jakoś taki
        > wyrywny nie był :P
        >

A co ja napisałem? Zanim zaczniesz polemizowac przeczytaj ze zrozumieniem.
    • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 25.02.26, 13:05
      Cały safe jest mocno mętny, wiec watpliwy. Co wiecej jak sie okazuje oprocentowanie ma byc zmienne czyli za 20 moze wynieśc nawet 25% jesli won der Liar uzna, że za malo nakradła.
    • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 26.02.26, 11:49
      www.youtube.com/watch?v=5Dk4cwg2Hv8

Tu sa znacznie korzystniejsze alternatywy dla SAFE
    • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 26.02.26, 12:24
      Poroniony pomysł.

Nie tylko warunkowość, która jest bardzo istotna.

Nie wiadomo na co ma iśc ten kredyt? Skoro lista jest tajna, to znaczy, że coś chca przed nami ukryć a to oznacza, że moze to byc bardzo niekorzystne.

Zmienne % a to oznacza, że moga wyniesc nawet 30% nawet dziennie, bo nie mamy na to wpływu.

Na bieżaco mamy deficyt 300Gzł raczej mozemy poszukac oszczedności.

Zawiesic a jeszcze lepiej wypowiedziec szaleństwo ETSów i podobnych haraczów, które niczemu nie służa, poza drenowaniem Polski. To oszukańczy podatek od powietrza.

Długi okres kredytowania nawet 45lat czli bedziemy spłacać gdy aktualnie kupowany sprzet trzeba zezłómowac i wymienic.

ZDECYDOWANIE VETO!
    • stasi1 Re: Safe przejdzie? 26.02.26, 13:19
      ,,W związku z pozytywną decyzją Rady Unii Europejskiej i zatwierdzeniem polskiego Planu Inwestycyjnego w ramach instrumentu SAFE, jako przedstawiciele polskiego przemysłu obronnego podkreślamy, że program SAFE, obok kluczowego aspektu wzmocnienia bezpieczeństwa Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi bezprecedensową szansę na zwiększenie oraz przyspieszenie zdolności produkcyjnych całego krajowego przemysłu obronnego. - czytamy we wspólnym oświadczeniu polskich firm przemysłu obronnego w sprawie programu SAFE."
      Ale co oni mogą wiedzieć? Od tego jest PiS aby wiedzieć co jest dla nich dobre.
      • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 26.02.26, 13:34
        stasi1 napisał:

> ,,W związku z pozytywną decyzją Rady Unii Europejskiej i zatwierdzeniem polskie
        > go Planu Inwestycyjnego w ramach instrumentu SAFE, jako przedstawiciele polskie
        > go przemysłu obronnego podkreślamy, że program SAFE, obok kluczowego aspektu wz
        > mocnienia bezpieczeństwa Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi bezprecedensową sza
        > nsę na zwiększenie oraz przyspieszenie zdolności produkcyjnych całego krajowego
        > przemysłu obronnego. - czytamy we wspólnym oświadczeniu polskich firm przemysł
        > u obronnego w sprawie programu SAFE."
        > Ale co oni mogą wiedzieć? Od tego jest PiS aby wiedzieć co jest dla nich dobre
        > .

Ktore podmioty sie wypowiedziaały?

Jesli państwowe to sa to nominaci Tuska.
        • stasi1 Re: Safe przejdzie? 27.02.26, 16:28
          A teraz sobie pomysl. Jesteś pisowcem i masz firmę która produkuje jakiś sprzęt wojskowy. Czy ty jako jej prezes takiej firmy popierał byś aby Polska przystąpiła do tego programu czy postąpił byś jak prawdziwy pisowiec: prędzej zbankrutuję a od tej przebrzydlej UE nawet eurocenta nie wezmę?
          • odyn06 Re: Safe przejdzie? 27.02.26, 16:45
            Ja wróciłem do polskiej historii z osiemnastego wieku.
            Z niej wynika, że to Polacy sami sobie zrobili krzywdę. Zaborcy tylko wykorzystali warunki stworzone przez słabych królów elekcyjnych, magnaterię prącądo władzy za moskiewskie, berlińskie i wiedeńskie srebrniki, szlachtę nie chcącą walczyć za ojczyznę i w końcu pańszczyźniane chłopstwo, dla którego każdy był wrogiem i ciemierzycielem.
            Analogia?
            Jest. Zamiast przygotowywać państwo do obrony, warcholimy, stawiając partię ponad Polskę.
            • wespazjan Re: Safe przejdzie? 28.02.26, 06:18
              > Ja wróciłem do polskiej historii z osiemnastego wieku.
              > Z niej wynika, że to Polacy sami sobie zrobili krzywdę. Zaborcy tylko wykorzyst
              > ali warunki stworzone przez słabych królów elekcyjnych, magnaterię prącądo wład
              > zy za moskiewskie, berlińskie i wiedeńskie srebrniki, szlachtę nie chcącą walcz
              > yć za ojczyznę i w końcu pańszczyźniane chłopstwo, dla którego każdy był wrogie
              > m i ciemierzycielem.
              > Analogia?

Nie, nie ma żadnej analogii. W XVIII wieku dzietność pozwoliła na przyrost populacji z 9mln na początku wieku do 14 mln przed rozbiorami. Mimo że raczej nie były to lekkie czasy.
              A dziś ???? Po co zawracać sobie głowę obroną narodu, który i tak z własnej woli wymiera ?
              • profes79 Re: Safe przejdzie? 28.02.26, 07:13
                Jakby nie imigracja którą morduje z zapałem ICE to Amerykanie wymieraliby tak samo :)
                • wespazjan Re: Safe przejdzie? 28.02.26, 09:35
                  > Jakby nie imigracja którą morduje z zapałem ICE to Amerykanie wymieraliby tak s
                  > amo :)
                  >

1.6 urodzeń na kobietę w USA to nie jest to samo co 1.1 urodzeń w Polsce.
                  Chyba tylko ptasie móżdżki, dla których stacjonowanie wojsk USA w Polsce dziś jest tym samym co stacjonowanie radzieckich za PRLu, nie widzą różnicy.
                  • profes79 Re: Safe przejdzie? 28.02.26, 10:08
                    A czym sie różnią żołnierze w kufajkach o GI? Tak samo sa ciałem obcym, przysłanym we własnych interesach i wyłączonych spod jakiejkolwiek jurysdykcji - jak kogoś zamordują to jeszcze rodzina ofiary się będzie musiała martwić o zwrot kosztów. (patrz Sacoolas - dostałą w USA w końcu wyrok w zawieszeniu - głównie ze względu na hałas wokół sprawy).

Co do płodności - dane mam z 2020 kiedy to za globalny wskaźnik urodzeń w USA odpowiadali latynosi (1,8) i czarni (1,7). W 2022 te wskaźniki jeszcze bardziej wystrzeliły w górę, 1,96 i 1,6 odpowiednio.
                  • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 01.03.26, 18:39
                    wespazjan napisał(a):

> 1.6 urodzeń na kobietę w USA to nie jest to samo co 1.1 urodzeń w Polsce.
                    > Chyba tylko ptasie móżdżki, dla których stacjonowanie wojsk USA w Polsce dziś j
                    > est tym samym co stacjonowanie radzieckich za PRLu, nie widzą różnicy.

Dokłądnie! I kto emigruje do USA?

Ludzie ciezkiej pracy i duzych ambicji...

A do jewroki:))))

Owszem inyznierowie lekarze i poeci:))))
              • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 01.03.26, 18:37
                wespazjan napisał(a):

> Nie, nie ma żadnej analogii. W XVIII wieku dzietność pozwoliła na przyrost popu
                > lacji z 9mln na początku wieku do 14 mln przed rozbiorami. Mimo że raczej nie b
                > yły to lekkie czasy.
                > A dziś ???? Po co zawracać sobie głowę obroną narodu, który i tak z własnej wol
                > i wymiera ?

W latach po IIWS był boom demograficzny mimo wojny z komuna w zrujnowanym kraju...

To chyba jednak nie tylko nasza specyfika ale ogolnoswiatowa gdy bzykanko odseparowano od prokreacji...

Mentalnie...
            • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 01.03.26, 18:34
              odyn06 napisał:

> Ja wróciłem do polskiej historii z osiemnastego wieku.
              > Z niej wynika, że to Polacy sami sobie zrobili krzywdę. Zaborcy tylko wykorzyst
              > ali warunki stworzone przez słabych królów elekcyjnych, magnaterię prącądo wład
              > zy za moskiewskie, berlińskie i wiedeńskie srebrniki, szlachtę nie chcącą walcz
              > yć za ojczyznę i w końcu pańszczyźniane chłopstwo, dla którego każdy był wrogie
              > m i ciemierzycielem.
              > Analogia?
              > Jest. Zamiast przygotowywać państwo do obrony, warcholimy, stawiając partię pon
              > ad Polskę.

Wyjkatkowy bełkot! Bo włąsnie srebrniki z pruxeli zawrociły niektórym w głowie. Tak dalece, ze nie potrafia zaanlizowac innych warunków finasowych, które mozna znalezc korzystniejsze.., czasowe skad ten pospiech?

No i techniczne bo dlaczego nie kupilismy kolejnych leosi? tylko Abramsy i K2?
              Bo sie przejechalismy a nawet hitlerowcy nie potrafia wyprodukowac na czas.

Mamy chyba ponad 500 superczołgów w 4 lata a gebelsy umia wyprodukowac rocznie 30;))))

Samoloty?
              :))))
              Chłopcy musza latac na czymś co choc troche przypomina wspołczesny samolot a nie na drzwiach od stodoły jak migi i suki czy ten kacapskowsłoki złom...
          • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 01.03.26, 18:23
            stasi1 napisał:

> A teraz sobie pomysl. Jesteś pisowcem i masz firmę która produkuje jakiś sprzęt
            > wojskowy. Czy ty jako jej prezes takiej firmy popierał byś aby Polska przystąp
            > iła do tego programu czy postąpił byś jak prawdziwy pisowiec: prędzej zbankrutu
            > ję a od tej przebrzydlej UE nawet eurocenta nie wezmę?

Bełkoczesz:))) Bo ja ani pisowiec ani safe jedynym zbawieniem:)))
            • stasi1 Re: Safe przejdzie? 02.03.26, 13:25
              Ale piszesz jak prawdziwy pisowiec, bez zważania na to czy to ma sens czy nie. Oczywiście że safe nas nie zbawi ale daje pewne możliwości. Ty od razu be bo nie dostał tego Kaczyński a zresztą to jest od tej złej UE. A przecież ona jest gorsza niż Rosja
              • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 04.03.26, 22:36
                stasi1 napisał:

> Ale piszesz jak prawdziwy pisowiec, bez zważania na to czy to ma sens czy nie.
                > Oczywiście że safe nas nie zbawi ale daje pewne możliwości. Ty od razu be bo ni
                > e dostał tego Kaczyński a zresztą to jest od tej złej UE. A przecież ona jest g
                > orsza niż Rosja

Nie wiem czy gorszaale raczej nie lepsza.

ułe trzeba rozwiązać albo POLEXIT a pisowcy nie podnoszą wyjscia...
                • bmc3i Re: Safe przejdzie? 04.03.26, 22:43
                  ignorant11 napisał:

> ułe trzeba rozwiązać albo POLEXIT a pisowcy nie podnoszą wyjscia...
                  >

Wtedy dochody spadną Ci o 85%. Skończą się unijne dopłaty do kózek i morgów.

• stasi1 Re: Safe przejdzie? 05.03.26, 13:48
                  Właśnie to pisze że uważasz że UE jest gorsza niż Rosja. To samo mówi i PiS
      • odyn06 Re: Safe przejdzie? 26.02.26, 16:27
        Daremny trud i nadzieje płonne.
        Decyzje podjął Kaczyński i jego nominat ma ją tylko ogłosić.
        To, jak się dzisiaj zachowywał w Sejmie i oblicza jego dworu tylko mnie w tym utwierdzają.
      • odyn06 Re: Safe przejdzie? 27.02.26, 12:01
        Śmieszne to i straszne jednocześnie, bo na forum trafiają słowa i argumenty przekazywane politykom przez centralę na Nowogrodzkiej
        Vide:warunkowość
        • ignorant11 Re: Safe przejdzie? 01.03.26, 18:24
          odyn06 napisał:

> Śmieszne to i straszne jednocześnie, bo na forum trafiają słowa i argumenty prz
          > ekazywane politykom przez centralę na Nowogrodzkiej
          > Vide:warunkowość

Kiedys trepy słuchali Moskwy teraz Berlina i pruxeli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka