25.05.26, 21:18
Zainspirowany dyskusja w innym watku postanowiłem zalozyc nowy watek.

Aby przedyskutować jak mały kraj i raczej peryferyjny.. potrafił zaproponiowac standart nawet wielkim mocarstwom w wielkiej wojnie?
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Bofors... 27.05.26, 02:26
      ignorant11 napisał:

> Zainspirowany dyskusja w innym watku postanowiłem zalozyc nowy watek.
      >
      > Aby przedyskutować jak mały kraj i raczej peryferyjny.. potrafił zaproponiowac
      > standart nawet wielkim mocarstwom w wielkiej wojnie?

Tak że gdy w 1928 roku na zamówienie szwedzkiej marynarki wojennej AB Bofors rozpoczęło prace nad lekkim działem przeciwlotniczym dla szwedzkich okrętów, rząd szwedzki najpierw przemyślał dobrze wymagania, a później trzymał się tych wymagań, a nie zmieniał ich co kilka tygodni czy miesięcy, cały czas stabilnie finansując prowadzony przez AB Bofors proces R&D. Słowa klucze - dobre przemyślenie wymagań przez rząd i stabilne finansowanie przez ów rząd.
      • bmc3i Re: Bofors... 27.05.26, 02:39
        bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
        >
        > > Zainspirowany dyskusja w innym watku postanowiłem zalozyc nowy watek.
        > >
        > > Aby przedyskutować jak mały kraj i raczej peryferyjny.. potrafił zapropon
        > iowac
        > > standart nawet wielkim mocarstwom w wielkiej wojnie?
        >
        > Tak że gdy w 1928 roku na zamówienie szwedzkiej marynarki wojennej AB Bofors ro
        > zpoczęło prace nad lekkim działem przeciwlotniczym dla szwedzkich okrętów, rząd
        > szwedzki najpierw przemyślał dobrze wymagania, a później trzymał się tych wyma
        > gań, a nie zmieniał ich co kilka tygodni czy miesięcy, cały czas stabilnie fina
        > nsując prowadzony przez AB Bofors proces R&D. Słowa klucze - dobre przemyślenie
        > wymagań przez rząd i stabilne finansowanie przez ów rząd.

Szwedzi mają długą tradycję.

Jako nastoletnie pacholę, czytałem jakąś książkę o bitwie pod Oliwą (1627). Z zawartego w niej porównania sytuacji gospodarczej obu krajów w przededniu bitwy wynikało, że w Szwecji znajdowało się wówczas 19 dużych ludwisarni finansowanych przez króla Gustawa II Adolfa. W tym samym czasie w Polsce nie było ani jednej ludwisarni finansowanej przez Skarb Królewski. Szczerze mówiąc nie wiem czy jakakolwiek wówczas w Polsce była.

• wespazjan Re: Bofors... 27.05.26, 07:43

> Jako nastoletnie pacholę, czytałem jakąś książkę o bitwie pod Oliwą (1627). Z z
          > awartego w niej porównania sytuacji gospodarczej obu krajów w przededniu bitwy
          > wynikało, że w Szwecji znajdowało się wówczas 19 dużych ludwisarni finansowanyc
          > h przez króla Gustawa II Adolfa. W tym samym czasie w Polsce nie było ani jedne
          > j ludwisarni finansowanej przez Skarb Królewski. Szczerze mówiąc nie wiem czy j
          > akakolwiek wówczas w Polsce była.

W RON było w tamtych czasach 12 - 15 dużych ludwisarni. Królewskich, miejskich lub magnackich. Do tego sporo mniejszych prywatnych.

1) W samym Krakowie istniały dwie duże ludwisarnie:
          Ludwisarnia Królewska - finansowana przez skarb króla
          Ludwisarnia Miejska - finansowana przez miasto

2) W Warszawie była ludwisarnia należąca do Arsenału Królewskiego

3) Państwowo-miejski arsenał lwowski

4) Kilak dużych ludwisarni w Gdańsku

5) Ludwisarnia w Elblągu

6) Ludwisarnia w Pucku

7) Ludwisarnia w Kamieńcu Podolskim

8) Ludwisarnia w Toruniu

9) Ludwisarnie magnackie w Nieświeżu, Birżach, Zamościu
          • ignorant11 Re: Bofors... 27.05.26, 08:15
            wespazjan napisał(a):

> W RON było w tamtych czasach 12 - 15 dużych ludwisarni. Królewskich, miejskich
            > lub magnackich. Do tego sporo mniejszych prywatnych.
            >
            > 1) W samym Krakowie istniały dwie duże ludwisarnie:
            > Ludwisarnia Królewska - finansowana przez skarb króla
            > Ludwisarnia Miejska - finansowana przez miasto
            >
            > 2) W Warszawie była ludwisarnia należąca do Arsenału Królewskiego
            >
            > 3) Państwowo-miejski arsenał lwowski
            >
            > 4) Kilak dużych ludwisarni w Gdańsku
            >
            > 5) Ludwisarnia w Elblągu
            >
            > 6) Ludwisarnia w Pucku
            >
            > 7) Ludwisarnia w Kamieńcu Podolskim
            >
            > 8) Ludwisarnia w Toruniu
            >
            > 9) Ludwisarnie magnackie w Nieświeżu, Birżach, Zamościu
            >
            >
            >
            >

Czyli jednak mielismy potencjał i nie sama husaria RON stała...
      • wespazjan Re: Bofors... 27.05.26, 07:57
        > Tak że gdy w 1928 roku na zamówienie szwedzkiej marynarki wojennej AB Bofors ro
        > zpoczęło prace nad lekkim działem przeciwlotniczym dla szwedzkich okrętów, rząd
        > szwedzki najpierw przemyślał dobrze wymagania, a później trzymał się tych wyma
        > gań, a nie zmieniał ich co kilka tygodni czy miesięcy, cały czas stabilnie fina
        > nsując prowadzony przez AB Bofors proces R&D. Słowa klucze - dobre przemyślenie

No dobra. ładna bajka. A teraz jak było naprawdę.
        Na początku lat 20 Bofors dłubał coś na bazie brytyjskiego 40 mm działa dwufuntowego (sławnego Pom-Pom).
        W tym samym czasie Niemcy bardzo chcieli rozwijać technologie artyleryjskie, ale zabraniał im traktat wersalski.
        Wysłali więc inżynierów do Szwecji, aby tam sobie pracowali. No i ci zaczęli sobie, a przy okazji Szwedom, rozwijać owe technologie. Jednym z projektów było właśnie 40mm działo. W 1928 szwedzka flota złożyła zamówienie na 40mm działo plot.
        Na początku lat 30 Szwedzi kompletnie przejęli kontrolę nad projektem i w krótkim czasie wysiudali Niemców. A ci zresztą po dojściu Hitlera do władzy Szwedów już nie potrzebowali.
        Główna zasługa szwedzkiego rządu, to zaproszenie inżynierów z Kruppa. Bez tego Boforos byłby co najwyżej szwedzką odmiana Pom-Poma.
        • ignorant11 Re: Bofors... 27.05.26, 08:14
          wespazjan napisał(a):

> No dobra. ładna bajka. A teraz jak było naprawdę.
          > Na początku lat 20 Bofors dłubał coś na bazie brytyjskiego 40 mm działa dwufunt
          > owego (sławnego Pom-Pom).
          > W tym samym czasie Niemcy bardzo chcieli rozwijać technologie artyleryjskie, al
          > e zabraniał im traktat wersalski.
          > Wysłali więc inżynierów do Szwecji, aby tam sobie pracowali. No i ci zaczęli so
          > bie, a przy okazji Szwedom, rozwijać owe technologie. Jednym z projektów było w
          > łaśnie 40mm działo. W 1928 szwedzka flota złożyła zamówienie na 40mm działo plo
          > t.
          > Na początku lat 30 Szwedzi kompletnie przejęli kontrolę nad projektem i w krótk
          > im czasie wysiudali Niemców. A ci zresztą po dojściu Hitlera do władzy Szwedów
          > już nie potrzebowali.
          > Główna zasługa szwedzkiego rządu, to zaproszenie inżynierów z Kruppa. Bez tego
          > Boforos byłby co najwyżej szwedzką odmiana Pom-Poma.
          >
          >

Trzeba nasladowac Ludkwistów z wysiudaniem Niemców:)))
        • bmc3i Re: Bofors... 27.05.26, 16:10
          wespazjan napisał(a):

> > Tak że gdy w 1928 roku na zamówienie szwedzkiej marynarki wojennej AB Bof
          > ors ro
          > > zpoczęło prace nad lekkim działem przeciwlotniczym dla szwedzkich okrętów
          > , rząd
          > > szwedzki najpierw przemyślał dobrze wymagania, a później trzymał się tyc
          > h wyma
          > > gań, a nie zmieniał ich co kilka tygodni czy miesięcy, cały czas stabilni
          > e fina
          > > nsując prowadzony przez AB Bofors proces R&D. Słowa klucze - dobre przemy
          > ślenie
          > > wymagań przez rząd i stabilne finansowanie przez ów rząd.
          >
          > No dobra. ładna bajka. A teraz jak było naprawdę.

W którym zdaniu napisałem nieprawdę?
      • ignorant11 Re: Bofors... 27.05.26, 08:11
        bmc3i napisał:

Konsekwencja daje wyniki. Choc czasem trzeba zamknąc program, ktorry dezaktualizuje lub po kolejnych badaniach okazuje sie śelpą uliczką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka