Dodaj do ulubionych

Air Show 2005

IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.12.04, 18:27
Wiem że dyskusja o pokazach była w innym wątku, ale tu tylko chce podać
inforamcje o pokazach.
Jak wiadomo odbędą się 27-28 sierpnia 2005 roku, a zaproszenia wysłano do 22
państw w tym do większości państw europejskich, Kanady i Stanów Zjedoczonych.
W przypadku Stanów zaproszenia wysłano do Sił Powietrznych i Marynarki
Wojennej, być może przyleci F-14 :)
Obserwuj wątek
    • michalgajzler Red Arrows 18.02.05, 17:40
      Mamy pierwsze potwierdzenia:
      Red Arrows - 27 i 28 sierpnia.
      www.raf.mod.uk/reds/dates.html
      • bjbax Re: Red Arrows 11.04.05, 14:18
        Czyli jak dwa lata temu będą latali tylko w niedzielę.
        W piatek są na pokazach w Anglii, przylecą w sobotę i już latać nie będą (
        chyba że coś się zmieni).
        • michalgajzler Re: Red Arrows 11.04.05, 15:33
          bjbax napisał:

> Czyli jak dwa lata temu będą latali tylko w niedzielę.
          > W piatek są na pokazach w Anglii, przylecą w sobotę i już latać nie będą (
          > chyba że coś się zmieni).

Zwracam uwagę, że 2 lata temu w na oficjalnej Red Arrows stronie widniała tylko
          i wyłącznie data "31-Aug-03".
          Zresztą, niech tylko organizatorzy udostępnią tylko jakiś kontakt mailowy...
          • bjbax Re: Red Arrows 12.04.05, 08:04
            Wiem tylko, że dwa lata temu tłumaczono to jakimiś przepisami typu czas pracy
            pilotów itp
            W piątek 26tego są w Clacton i trochę nie chce mi się wierzyć, że wylecą z
            tamtąd w piatek.
            • michalgajzler Re: Red Arrows 12.04.05, 09:00
              Pamiętam. Tradycyjnie, pożyjemy zobaczymy. W każdym razie, jeśli dowiem się
              czegoś nowego, to pojawi się w tym wątku.
    • hatroha Re: Air Show 2005 19.02.05, 14:30
      Od paru(nastu) lat chodzę na pokazy lotnicze i zaczynam się nudzić. Nigdy o to bym siebie nie posądził sądzac po tym jak łzy cisną się do oczy gdy słyszę świst powietrza przelatującego szybowca. A jednak.
      Chciałbym zobaczyć na pokazach w końcu b-1b, b-52, wszyskie ef ilenaście (oczywiście w powolnym koszącym locie;)Chciałbym w końcu móc podejść do płyty lotniska by stracić słuch, odpalić peta od strumienia ognia ew opalić dupe sadzą. Może ktoś da polatać...
      gg5865561
      • Gość: ml Re: Air Show 2005 IP: *.chello.pl 20.02.05, 13:05
        faktycznie - też to mam... organizatorzy się podniecają ntym F-16 a ja ciągle nie widziałem F-14, 117, 5 (turecki zespół akrobacyjny!!!), MH-53 (czy tam HH - mi to obojętne), dawno nie widziałem latającego starocia (i nie mam na myśli CSSa tylko jakiegoś Spita, Hurricana czy innego Me-109)

• skyddad Re: Air Show 2005 20.02.05, 15:52
          Witaj ML.
          Takie starocia jak podales to sa w rekach prywatnych.Niedawno latalem pilotujac
          osobiscie takie grzmoty z drugiej wojny swiatowej,uciechy co niemiara.Jak sie
          na niebie zbierze pare Spitow i Mesiow i dawaj sie scigac.Wyobras sobie ze u
          nas wolno miec orginalne napisy z drugiej wojny swiatowej.Oczywiscie mesie maja
          czarne krzyze.Koledzy pomontowali na nich GPS i radary dla ulatwienia pilotarzu.
          Reszta to tak jak nasi ojcowie latali w Angli.Ostanimi latami dla floty
          prywatnej kupowane sa Jaki 51 z Rosji jeszcze w skrzynkach i orginalanym
          papierze i towocie.
          Pzdr.Sky.
          • Gość: ml Re: Air Show 2005 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 17:24
            To ciekawe - jakie niemieckie samoloty masz na myśli?? bo jeśli chodzi o np me-
            109 to latają 1 me-109E w kanadzie, kilka (ok 4) replik 1:1 me-109F w stanach 2-
            3 me-109G konwersje z Ha-1112 w Europie (jeden to czarna 10, drugi-latający ale
            nie uzywany w muzeum, i teraz nowy trzeci - prawdopodnie 2 nowe będą latały w
            następnych miesiącach lub w przeciągu roku-dwóch na węgrzech lub w niemczech -
            dodatkowo klika w stanach w perspektywie 5-10lat) - jesli chodzi o fw-190 to
            jest na świecei (nie w europie - usa i antypody) kilka niewymiarowych replik
            najczęściej 1:7/8 lub 1:3/4 oraz nowe repliki 1:1 (1 sztuka lata - w
            fazie "badań" w Niemczech) - innych niemieckich myśliwców nie ma (no i jeszcze
            3-4 sztuki nieprzerobionych Ha-1112M1L w stanach i repliki me-262 (lata jeden 2
            miejscowy i jeden jedno - ale dalej w fabryce czekają na skończenie cyklu
            badań))

montuje się na nich GPS ale radary to chyba przesadziłeś :-) (nawet pogodowe...)

Ostatni raz więcej niż 1 mesiek na raz to było za czasów czarnej 6 w Duxford :-)

pzdr ml - gratuluje wyobraźni ;-)
        • Gość: A.L. Re: Air Show 2005 IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.05, 17:06
          Radom to może nie Paryż ;-) i również b.chetnie zobaczyłbym u nas F-14, coś
          dużego typu B-52 lub B-1 (nawet tylko w przelocie) czy Rosjan z SU-XX, ale
          ciekawostki bywają i tutaj -> np. izraelskie F-15 z podwieszonym Popeye
          • michalgajzler Re: Air Show 2005 22.02.05, 17:28
            Ostatnia "duza rzecz", która u nas gościła na pokazach (nie licząc C-130) to
            chyba był brytyjski VC-10 w Dęblinie.
            Gośćmi z Izraela nie pogardzę...Gdyby znów miało sie zlecieć stado F-16 to
            poproszę izraelskie;-)...no i holenderskiego "pasiaka", którego chętnie
            zobaczyłbym ponownie.
            • Gość: Mamlas Re: Air Show 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:58
              Odpowiadasz na :
              michalgajzler napisał:

> Ostatnia "duza rzecz", która u nas gościła na pokazach (nie licząc C-130) to
              > chyba był brytyjski VC-10 w Dęblinie.
              > Gośćmi z Izraela nie pogardzę...Gdyby znów miało sie zlecieć stado F-16 to
              > poproszę izraelskie;-)...no i holenderskiego "pasiaka", którego chętnie
              > zobaczyłbym ponownie.

heh,widać byłeś ostatnio :-) Ja też :-) No popatrz jaki tenświat mały ;-))
              Pozdrawiam

• michalgajzler Re: Air Show 2005 23.02.05, 15:52
                "Pasiasty" bywał już w Polsce wcześniej;-). A być, oczywiście byłem (a jeżdżę na
                pokazy od 1991roku - ehh...ale na Ławicy był bałagan;)).
                Pozdr.
      • Gość: Mamlas Re: Air Show 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 16:27
        > Od paru(nastu) lat chodzę na pokazy lotnicze i zaczynam się nudzić. Nigdy o
        to
        > bym siebie nie posądził sądzac po tym jak łzy cisną się do oczy gdy słyszę
        świs
        > t powietrza przelatującego szybowca. A jednak.
        > Chciałbym zobaczyć na pokazach w końcu b-1b, b-52, wszyskie ef ilenaście
        (oczyw
        > iście w powolnym koszącym locie;)Chciałbym w końcu móc podejść do płyty
        lotnisk
        > a by stracić słuch, odpalić peta od strumienia ognia ew opalić dupe sadzą.
        Może
        > ktoś da polatać...
        > gg5865561

To trzeba było zdać do Dęblina :-]
        • hatroha Re: Air Show 2005 21.02.05, 15:33
          Mamlas`
          Zdawałem ale miałem (mam) kłopot z błędnikiem. Niby wszystko ok - a jednak... Mimo iż mam skoczka spadochronowego, i jakieś tanm inne bzdety związane z wspinaczką... Coś im nie pasowało i tyle...
          gg5865561
          • mamlas.1 Re: Air Show 2005 21.02.05, 15:52
            Heh,to witaj w klubie :-] Też miałem zdawać ale akurat przerwali nabór. Teraz
            już wznowiony,ja powoli kończe studia (wymagane jest teraz właśnie skończenie
            jakichś studiów),ale nie wiem,czy jeszcze bedzie mi sie chciało...

PS.też mam skoczka a do tego szybowce i motolotnie - wszystko w aeroklubie
            gliwickim :-)
            Pozdro
            • Gość: hatroha Re: Air Show 2005 IP: 213.134.169.* 21.02.05, 17:23
              MAM LAS
              Ja jestemw gorszej sytuacji - opisana sytuacyję z Dębliniątkiem miała miejsce jakieś kilkanaście lat temu... Teraz mam brzuch większy jak ambicje, jedynie meczę dżoja na Sturmowniku...:(
              Porażka
              • Gość: Mamlas Re: Air Show 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 18:22
                Hehe,ale przynajmniej na forum możesz jeszcze podyskutować ;-) Nie bój
                żaby,pozdrawiam :-)
    • michalgajzler Aero Vodochody;-) 22.02.05, 17:19
      Nie jest to co prawda specjalna atrakcja ale pojawiło się kolejne potwierdzenie.
      Tym razem nasi sąsiedzi:
      www.aero.cz/main.php?pageid=136&news_home_id=322
    • michalgajzler Patrulla Aquila 22.02.05, 20:37
      Partulla Aquila potwierdzona m.in. na oficjalnej stonie Hiszpańskich Sił
      Powietrznych. Radom, 27.08.2005r.
      www.ejercitodelaire.mde.es/(G)Publicaciones/Paginas_Web_Internet/web.nsf/CMactividad?Openframeset
      www.ak-airshows.de/patrulla__aguila.htm
      • Gość: Zulu witaj Ml IP: *.fornfyndet.se 22.02.05, 20:59
        Witaj ML,
        mopwa o szwecji.jest bardzo duzo maszyn zdrugiuej wojny swiatowej na terenie
        szwecji.Wiekszosc jest wstanie jak noiwe.Ludzie dbaja o sprzet maja
        pieniadze,te montowanie ekstra zabawek czyni lot urozmaicony.Zreszta dzisiaj
        bez GPS sie nie ruszam.To sa dziecinne koszty a tyle przyjemnosci,to samo radar
        prosty zfunkcjami prostymi.Malo to ludzie sobie montuja camery infrared dla
        zabawy chocoiaz w nocy sie nie lata.Widzialem nawet noktowizor bedacy na stanie
        mesia.Te samoloty sa w swietnym stanie,ludzie za wlasne pieniadze wymieniaja
        duzo osprzetu na blache nierdzewna ma to znaczenie szczegolnie przy silnikach
        ladnie wyglada i nie koroduje.Na takie starocia to nawet nie sa zglaszane do
        rejestracji,ludzie sami dbaja i latajana dziko,gdzy strefa w szwecji do 300m
        jest wolna od meldowania sie na jakimkolwiek lotnisku.Masz rower z skrzydlami
        wolno leciec.Kiedys lecac na wysokosci 300m zauwazylem pod lasem nad sama
        ziemia dwa prywatne skorpiony ktore grzaly ile wejdzie mowa o
        helikopterach.Fajnie to wygladalo.Stary jak jest wolnoisc wpowietrzu to jest
        naprawde zycie.To wszyscy piloci mowia.Powyzej jest strong zakazane 400m
        natychmniast trzeba sie meldowac do duzego lotniksa transkontymentalnego albo
        lokalnego.Armia tez lata na Vigenach i tych ostanich bez pytania do trzystu
        metrow,pozniej musza normalnie sluchac sie cywilnych sluzb.Dlatego kolo
        lotnisk dujzych cywilnych (transkontynentalnych)dla bezpieczenstwa schodza
        ponizej 300m.
        Pzdr.Zulu
        • Gość: ml Re: witaj Ml IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 15:47
          jaki "me" jest w Szwecji?? wiem o Mustangu, sporej liczbie drobnicy (chyba
          jakiś Spit) (może chodzi o me-108?? ) - sporo np jaków52 jest malowanych w
          barwy II wojenne dla dogfightów. Troche niedowierzam - bo znam wszystkie
          latające me-109 (tzn nie że jestem taki madry :-) tylko kazdy z nich jest takim
          wydarzeniem że jest wałkowany w necie w galeriach z kazdych pokazów - na
          wykazach numerów seryjnych latających warbirdów tez nie widziałem żadnego
          nowego)
    • michalgajzler Belgia 05.03.05, 19:37
      Kolejne potwierdzenie - belgijskie F-16:
      www.31tigersqn.be/the_site/?menu=actual&page=show&id=69
    • michalgajzler Holenderski "hasiasty" F-16 02.04.05, 19:33
      Kolejne potwierdzenie - ku mojemu zadowoleniu:-), tym razem pokazowy holenderski
      pasiasty F-16.
      Info ze strony oficjalnej:
      www.f16demoteam.nl/index.php
      • michalgajzler "pasiasty" 02.04.05, 19:34
        oczywiście miało być "pasiasty" a nie to co znalazło sie w tytule;-)
    • michalgajzler Re: Air Show 2005 09.04.05, 21:11
      Tym razem niemieckie Tornado IDS (wystawa statyczna).
      Informacja za:
      www.milaviapress.com/airshowdates/radom05.php
    • michalgajzler Re: Air Show 2005 11.04.05, 15:35
      Właściwie to dość oczywiste, ale co tam:
      "Orliki" - 27-28.VIII.2005
      Żródło:
      air.radom.pl/aktual/aktual.htm
    • michalgajzler Patrouille de France 13.04.05, 23:56
      Oficjalna strona zespołu:
      www.patrouilledefrance.com/home.htm
      oznajmia:
      28. VIII. 2005
      • bjbax Re: Patrouille de France 14.04.05, 08:16
        Ciekawe te informacje, że tylko 28. Tydzień wcześniej są w Moskwie i nie zdążą
        się wyrobić na sobotę ??
        Może to jakieś przeoczenie, bo jeżeli będzie z Red Arrows tak jak dwa lata temu
        to w sobotę będzie cieńko.

PS - Taki sam zgryz jest z datami dla Zeltweg/Austria, też nie wiadomo kto,
        kiedy będzie latał.
    • Gość: Lupac Re: Air Show 2005 IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 18:09
      Zdaje się że o Rafale możemy pomażyć, Francuzi pokażą Mirage 2000C
    • michalgajzler Kolejne F-16 16.05.05, 00:08
      Kolejne potwierdzenie (27-28. VIII. 2005). Tym razem, dla odmiany (w 2003 roku
      nawiedził nas "Viper West Demo Team", aczkolwiek samolot pochodził z Aviano)
      "Viper Demo Team" tym razem ze wschodniego wybrzeża (a czy powtórzony zostnie
      "manewr" z maszyną to juz inna sprawa;-)
      www.shaw.af.mil/f16vipereast/schedule.asp
      Gdyby komuś było jeszcze mało F-16 (potwierdzono już wcześniej samoloty z Belgii
      i Holandii;), to wg Życia Warszawy potwierdziły swój udział także Duńskie Siły
      Powietrzne (oczywiście F-16). Inna sprawa, że jeszcze w żadnym innym źródle nie
      widziałem potwierdzenia tej informacji.
      • Gość: axx Re: Andrews Air Force Base IP: *.155.popsite.net 16.05.05, 03:18
        Piekny ,naprawde super Air Show bedzie juz niedlugo bo od 20 do 22 maja.
        Joint Service Open House, Andrews Air Force Base,Washington D.C./Maryland. A
        wiec caly dzien i dwa dni sobota i niedziela.Wybieram sie tam osobiscie. Mam
        zreszta tylko z 5 mil.Co bedzie? Prosze zobaczyc www.airshow.com i otworzyc
        Joint Service Open House May 20-22 Andrews Air Force Base. Sa podane wszystkie
        szczegoly.Mozna bedzie wejsc na teren bazy,rozmawiac z personelem i robic
        zdjecia.(tylko raz w roku) Podobne imprezy ogladalem juz kilkakrotnie. Zeby
        tylko pogoda dopisala.
    • michalgajzler Biało-czerwone Iskry 24.05.05, 14:04
      Udział właściwie był oczywisty ale zawsze jest to kolejne potwierdzenie;-)
      bialoczerwoneiskry.pl/kalendarz.html27-28.VIII
    • michalgajzler BAE... 24.05.05, 19:22
      tak jak i Aero zapowiedzieli swój udział.
      www.baesystems.com/newsroom/shows/index.htm
      Przydało by się jeszcze Aermacchi;-))
    • Gość: Rob Re: Air Show 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 11:12
      Przede wszystkiem przydałaby się jakaś oficjalna stronka internetowa
      zbliżających się pokazów w naszym mieście. 2 miesiące do pokazów, a dokładnie
      nic nie wiadomo o programie (chociaż wstępnym) oraz organizacji czy mapkach
      dojazdowych dla gości. Trochę głupio przeczytać info choćby na stronce F-16 Solo
      Demoteam, że "Weblink not available". Poza tym może wreszcie rzeczywiście jakieś
      inne eF-y, Suki.
      • bjbax Re: Air Show 2005 02.06.05, 11:30
        Całkowita zgoda !! Wystarczy zobaczyć stronę Airpower w Austrii.
        Czesi stronę CIAF utrzymują cały rok, choć obecnie raczej nic ciekawego nie
        prezentują.
        Co zaś tyczy się gości to niestety nic rewelacyjnego sie nie zapowiada, a może
        jednak tak, tylko nikt się o tym dowiedzieć nie może ( w Austrii będzie A-10,
        KC-135 i B-1B a u nas tylko F-16 ).
    • michalgajzler Re: Air Show 2005 14.06.05, 17:57
      Radomskie pokazy w końcu dorobiły się oficjalnej strony www:
      www.airshow.com.pl/
      Póki co nic specjalnego się tam nie znajdzie...ale są kolejne potwierdzenia:
      - Żelazny (to w sumie było do przewidzenia)
      - udział potwierdziły także Litwa, Węgry i Dania(o tych już było wcześniej).

Na dokładkę tekst z Gazety:
      miasta.gazeta.pl/radom/1,35219,2764434.html
      (kto poszuka w nim błędów?;-)
      • michalgajzler Re: Air Show 2005 04.07.05, 18:58
        Strona oficjalna pokazów chwilowo leży martwym bykiem, natomiast Milavia
        przynosi wiadomości o udziale, po przerwie, Szwedów. Zapowiadają Gripena.
        Przy okazji - rzecznik pokazów zapowiadał rychłą aktualizacją strony www. Póki
        co (mina tydzień) zmian nie widać).
        Z innych informacji od rzecznika - o innych gościach z USA niż F-16 + samolot
        zapewniającyc wsparcie możemy raczej zapomnieć. Chyba, że znajdzie sie sponsor.
        • Gość: tak Re: Air Show 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 23:01
          Juz za chwileczkę, już za momencik, weekend z myśliwcem zacznie się kręcić...
          Tylko ponad miesiąc pozostał... nie mogę się doczekać.
    • bjbax AirPower 05 - Zeltweg 27.06.05, 12:13
      Wiem, że ma się to nijak do Radomia ale chciałem się podzielić pewnymi
      przemyśleniami z dopiero co zakończonego Airshow.
      Występowali tam między innymi:
      - Patroullie Suisse,
      - Patrulla Aquila,
      - Red Arrows,
      - Patroullie de France,
      - Frecce Tricolori.
      W Radomiu pojawią się trzy z tych zespołów i niestety dwa z tych zespołów w
      pierwszy dzień pokazów dały plamy !! Red Arrows rozpoczęli finałową ewolujcję w
      8 bo solista nie zdążył dołączyć do formacji. Podobnie jeden manewr wykonali
      Francuzi.
      Szkoda, że nie będzie Włochów bo ich "mijanki" robią wrażenie, solista też
      wypada bardzo ciekawie.
      Życzę wszystkim takiej ilości samolotów( od Boeinga Stearmana, Bf-109,
      Cataliny, przez DeHavilana Vampire, Hawker Huntera, Saaba Drakena, F/A-18 po
      Eurofightera ).
      Do zobaczenia w Radomiu.
      • Gość: ml Re: AirPower 05 - Zeltweg IP: *.chello.pl 18.07.05, 21:38
        Me-109 to szybko nie zobaczymy bo czerona siudemka rozbiła się przedwczoraj...
        • michalgajzler Re: AirPower 05 - Zeltweg 18.07.05, 21:50
          Ano za dużo to z niej nie zostało (jak na zdjęciach można zobaczyć).
          Co do Bf-109 - zobaczyć pewnie możemy maszynę nielotną stojącą zwykle w Muzeum w
          Krakowie;-). Swego czasu do Radomia już ją przytargano;-).
          Co do uczestików pokazów - poszedł kolejny mail do rzecznika - może doczekam się
          w końcu czegoś konkretnego;-)).
    • michalgajzler Re: Air Show 2005 20.07.05, 19:35
      Hehehe...rzecznik co prawda na maila nie odpowiedział... ale za to pojawiła się
      wreszcie zapowiadana aktualizacja strony www.
      Potwierdzono udział:
      Wielkiej Brytanii
      HAWKi oraz C-130
      Francji
      ALPHA JETy, TRANSALL C160, MIRAGE 2000, C-130, GAZELLE, PUMA
      Hiszpanii
      C-101 AVIOJET, CASA CN-235
      Niemiec
      TORNADO RECCE (cokolwiek to oznaczawg organizatorów - ECR?)
      Belgii
      F-16 MLU
      Holandii
      F-16 MLU
      Danii
      F-16
      Węgier
      L-39
      Czech
      L-159, L-39, L-410
      USA
      F-16CJ
      SŁOWACJI
      L-39
      FIRMY AERO VODOCHODY
      L-159
      Khm...natłok F-16 i Albatrosów...
    • michalgajzler Re: Air Show 2005 11.08.05, 13:19
      Aktualną listę uczestników pokazów można znaleźć na stronie oficjalnej:
      www.airshow.com.pl/view.do?id=3.1
      Zwrócę więc tylko uwagę na literkę N przy Mirage'u 2000;-), czy litewskie
      Albatrosy i Ana-26.
      Poza tym sprawa ewentualnej wizyty Ukraińców ma zostać wyjaśniona do końca
      tygodnia (info od rzecznika).
      Żeby rozwiać trochę wątpliwości (na stronie pokazów wisi info o identycznym
      pokazie w sobotę i niedzielę - ale różnie już bywało;-)) to jeszcze jedna
      informacja. Na stronie oficjalnej Patrulla Aguila widnieje info o występie i 27
      i 28 sierpnia:
      www.patrullaaguila.com/
    • michalgajzler Re: Air Show 2005 16.08.05, 09:09
      Dotarł mail od rzecznika. Potwierdzają się informacje z usnetu - Ukraińców nie
      będzie jako, że mają zakaz lotów na pokazach.
      Z innych informacji - Patrouille de France będzie i w sobotę i w niedzielę, to
      co wisi na ich oficjalnej stronie rzecznik tłuamczy tym, że oficjalnie to jest
      to "próba generalne";-) .
      Poza tym, dziś lub jutro, strona pokazów ma być aktualzowana.
      • Gość: Michał Buslik Re: Air Show 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:27
        Powiedz to Czechom i Slowakom bo tam sie Ukraincy regularnie pojawiaja (
        rowniez na imprezach organizowanych PO lwowskiej tragedii )

Chyba Pan rzecznik malo czasu poswiecil na opracowanie odpowiedzi :-)
        Ukraincow nie bedzie bo ktos jak zwykle dal ciala , pokazowy Su 27 z Mirogrodu
        jak najbardziej lata
        • michalgajzler Re: Air Show 2005 16.08.05, 11:35
          Gość portalu: Michał Buslik napisał(a):

> Powiedz to Czechom i Slowakom bo tam sie Ukraincy regularnie pojawiaja (
          > rowniez na imprezach organizowanych PO lwowskiej tragedii )

Póki co w Ukraińców na liści potwierdzonych gości w Brnie nie ma. Rosjanie
          owszem są.
          Co do rzecznika - rzecznik jak to rzecznik, taka jest wersja oficjalna. Mi się
          może najwyżej podobać lista uczestników lub nie.
          • bjbax Re: Air Show 2005 17.08.05, 06:44
            Witam
            A gdzie można znaleźć listę potwierdzonych uczesników dla Brna ??
            Pozdrawiam
            • michalgajzler Re: Air Show 2005 17.08.05, 08:24
              Prosze bardzo:
              www.airshow.cz/atechnika.htm
              lub tu
              www.milaviapress.com/airshowdates/brno05.php
              Ewentualnie na forum Scramble.nl gdzie powstał wątek podobny do tego.
              Pozdr.
              • bjbax Re: Air Show 2005 17.08.05, 12:42
                Dziękuję bardzo.
                Trochę Czesi mają pobożnych życzeń ale i tak ciekawie się to prezentuje (
                szczegolnie Striżi ).
                I będzie dylemat, gdzie jechać, Brno czy Radom :)
                Pozdrawiam
                • Gość: ml Re: Air Show 2005 IP: *.chello.pl 20.08.05, 19:44
                  zobaczcie co zapowiadają z Polski :-D
                  to będzie nasz zwykły F-16 czy jakiś pokazowy egzemplrz?? ;-)
    • Gość: A.L. Re: Air Show 2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:11
      Szkoda, że nad radomskim lotniskiem takich zdjęć zrobić się nie da
      www.tupolev.ru/images/pictures/Gallery/maks2005/maks2005_17_all.jpg
      bracia topolewowie ;-)(maks2005)
      • michalgajzler Re: Air Show 2005 22.08.05, 20:32
        A.L., mnie zadowoliłaby obecność greckich A-7 czy czegokolwiek z Izraela (jak
        juz przy starociach jestem to np. A-4;-), a Ty TU z rodziną Tupolewów;-))...
        • Gość: A.L. Re: Air Show 2005 IP: *.c154.petrotel.pl 22.08.05, 22:21
          > A.L., mnie zadowoliłaby obecność greckich A-7 czy czegokolwiek z Izraela (jak
          > juz przy starociach jestem to np. A-4;-), a Ty TU z rodziną Tupolewów;-))...

Na ciekawostki z Rosji oczywiście nie mamy co liczyć. Dziwi mnie natomiast, że
          nie jesteśmy w stanie czegoś ciekawego z zasobów US Air Force.
          • Gość: Dom Re: Air Show 2005 BRNO IP: *.icpnet.pl 22.08.05, 23:41
            a czy ktos wybiera sie do Brna na pokazy 10 11 wrzesnia?
            • bjbax Re: Air Show 2005 BRNO 23.08.05, 07:04
              Ja mam na razie dużą chęć, ale czy coś z tego wyjdzie ??
          • michalgajzler Re: Air Show 2005 23.08.05, 14:38
            Podobno kwestia kasy. Przynajmniej takie wytłumaczenie zaserwował mi rzecznik.
    • michalgajzler Re: Air Show 2005 25.08.05, 09:49
      www.airshow.com.pl/news.do?process=show&id=58
      Odwołano występ grupy pokazowej Skorpion (czyli 4 sztuk Mi-24).
    • Gość: ALGO Re: Air Show 2005 IP: 81.15.165.* 27.08.05, 13:25
      Obraz na Żywo
      airshow.radman.pl/
    • Gość: A.L. I jak wrażenia? IP: *.c157.petrotel.pl 28.08.05, 20:23
      W sumie nie było nic nowego nad naszym niebem, ale fajna imprezka. Publika
      dopisała. Nieźle sobie gębę przypiekłem ;-)

Nr 1 - Red Arrows

Pzdr.
      • michalgajzler Re: I jak wrażenia? 28.08.05, 20:29
        Zacznę od największego minusa imprezy (przynajmniej w sobotę)...komentatorów.
        Jeśli ktoś myślał (np. ja;-), że nie da się znaleźć gorszych niż 2 lata temu, to
        był w błędzie (zdecydowanie...). Bełkot zaserwowany w przypadku prób tłumaczeń
        przez Mr. Łuczaka (o wiele lepiej byłoby gdyby się nie odzywał w ogóle - bez
        problemu można było zrozumieć gościnnych "zapowiadaczy", natomiast Pan Łuczak
        tylko przeszkadzał) był chyba szczytowym osiągnięciem... Aczkolwiek wyczyny
        wspomnianego Pana (np. pomylenie Duńczyka z Holendrem - swoją drogą to ostatnio
        w Raporcie popularne, ciągłe mylenie mil i kilometrów...) nie były
        osamotnione... (inny nie widział różnicy między holenderskim F-16 a Mirage'm i z
        uporem maniaka mówił o "Rafaelu";-)...
        Kolejny minus – stosunkowo ubogi statyk (chwała Bogu, tym razem Seasprite został
        ustawiony „na betonie”, a i reprezentacja francuska była dość liczna) – tu na
        prawdę można było postarać się o coś ciekawego, np. greckie A-7, czy izraelskie
        A-4, może jakiegoś AMX-a czy F-5, może więcej śmigłowców…
        Co do części "powietrznej" – część albatrosową można było spokojnie okroić,
        przydałoby się za to trochę urozmaicenia... Poza tym, czy ktoś potrafi
        wytłumaczyć przerwanie pokazu MiGa 29 (zadymił zdrowo – miało to cokolwiek
        wspólnego z przerwaniem pokazu?)?
        Kolejna sprawa – dlaczego w programie nie było zaznaczone pojawienie się naszych
        C-295 (zobaczyłem je udając się już na parking…)?
        Plusy – sporą część pokazów spędziłem przy barierce w części pozbawionej
        nagłośnienia;-)), a tak serio, to zdecydowanie zespoły akrobacyjne (dla których
        warto było przyjechać) jak i tradycyjnie, pasiasty Holender (tym razem w nowym
        malowaniu). Poza tym lepszy niż poprzednio pokaz Sokoła, również Iskierka
        wypadła całkiem ładnie (a Bryzie do twarzy w okolicznościowym malowaniu;-).
        Cóż zobaczymy jak wypadną kolejne pokazy;-).
        P.S.
        Impreza co dwa lata to chyba jednak nie jest najlepszy pomysł…
        P.S.2.
        Jednak rozwine temat zespołów - Red Arrows zdecydowanie, aczkolwiek wszyscy
        postarali się o coś co warte było uwagi (np. solowe popisy hiszpana). No i
        jeszcze jedno malowanie Holendra bardzo twarzowe;-)).
        • michalgajzler Re: I jak wrażenia? 29.08.05, 11:20
          michalgajzler napisał:

>Poza tym, czy ktoś potrafi
          > wytłumaczyć przerwanie pokazu MiGa 29(...)
          No dobra - znalazłem już sam;-):
          forum.3elt.com/viewtopic.php?t=441&start=105
          • Gość: A.L. Re: I jak wrażenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 11:48
            > >Poza tym, czy ktoś potrafi
            > > wytłumaczyć przerwanie pokazu MiGa 29(...)
            > No dobra - znalazłem już sam;-):
            > forum.3elt.com/viewtopic.php?t=441&start=105

Byłem w niedzielę (Mig latał normalnie) i teraz dopiero wiem w czym rzecz.
            Z natury raczej staram się szukać plusów i fajnie, że impreza była. Jeżeli już
            mam się wypowiedzieć na temat "-" : wielki komentator to żenua (tak się
            przyzwyczaiłem do Sznuka, że źle mi się słucha kogoś innego, tym bardziej
            bełkoczącego bez sensu) no i oczywiście uboga lista typów uczestniczących
            maszyn.
            • michalgajzler Re: I jak wrażenia? 29.08.05, 12:06
              To ja dla odmiany znajdę jeszcze jeden plus - dojazd. nie było żadnych
              problemów. Strach pomyśleć jak może wyglądać gdyby przeniesiono pokazy do np.
              Łasku (co prawda mam rzut beretem, a lotnisko jest ogromne...ale dojazd
              tragiczny - kto był na pikniku rok temu ten wie o czym mówię), a i w Krzesinach
              tworzyły się podobno (przy okazji pikniku w tamtejszej bazie) korki monstra...
              Hmmm...swoją drogą wolałbym aby pokazy wróciły do cyklu rocznego;-).
          • Gość: Lupac Re: I jak wrażenia? IP: *.plusgsm.pl 29.08.05, 11:56
            Ja byłem w niedziele...I co moge powiedzieć, z zespołów Redsi byli najlepsi, aż
            szkoda, że mieli pierwsi pokaz. Do plusów zaliczyć trzeba także Bryze, Orliki,
            Iskry,Sokoła czy "pasiaka" F-16. Mig-29 dał cały pokaz.

A minusy...Cóż zaczynając od statyka. Dlaczego nie było naszej CASY czy Antka-
            26 ? Poza tym brytyjski C-130 (w wersji J) i hiszpańska CASA były daaalllleko.
            Gdyby nie to, że byłem rano to nie miałbym fotki polskiej CASY (kołowała po
            lądowaniu). Poza tym szkoda, że nie można było wejść do tych transportowców co
            stały na statyku. Pozostałe maszyny, które stały na drugim statyku OK.
            A co do pokazów w locie, szkoda że organizatorzy nie próbują ściągnąć czegoś
            innego. Wkońcu oglądanie w kółko Albatrosów i F-16 robi się nudne. Może mają
            mało kasy, ale można byłoby pomyśleć i np. nie ściągać amerykańskiego Falcona,
            a ze te pieniądze postarać się o F-18 czy F-14 z US Navy. Widowisko raczej by
            nie uciepriało na braku jednego F-16. Kwestia położenia publiczności (pod
            słońce) jest już dobrze znana. Komentarz tragiczny, uszy same opadały...

Dobrze byłoby aby organizatrzy przemyśleli kilka kwestii, bo jak dalej pójdzie
            to za dwa lata będziemy oglądać tylko F-16... Szkoda, że zabrakło śmigłowców
            transportowych, które wezmą udział w przetargu (NH-90 czy EH-101), że nie było
            części maszyn szkolnych (M-346). Szkoda, że nie było gości ze wschodu. Również
            przydałoby się ściągnąć więcej maszyn historycznych (dlaczego poza Spitfirem
            nie było innego myśliwca z II w.ś.).
            • michalgajzler Re: I jak wrażenia? 29.08.05, 12:15
              Gość portalu: Lupac napisał(a):

> A minusy...Cóż zaczynając od statyka. Dlaczego nie było naszej CASY czy Antka-
              > 26 ?
              Ano - chyba możnaby przecież jednego transala wyekspediować w inne miejsce...

>Poza tym brytyjski C-130 (w wersji J) i hiszpańska CASA były daaalllleko.

Na C-130 pomagało 300mm ogniskowej obiektywu i barierka na końcu sektora dla
              publiczności(przy okazji w sobotę obfotografowałem VIPowskiego Bella i lądowanie
              Jaka - ciekawe tylko co z tych zdjęć wyjdzie;-)). Casa dodatkowo była
              przesłonięta więc tu nawet obiektyw nie pomógł.

>Może mają
              > mało kasy, ale można byłoby pomyśleć i np. nie ściągać amerykańskiego Falcona,
              > a ze te pieniądze postarać się o F-18 czy F-14 z US Navy. Widowisko raczej by
              > nie uciepriało na braku jednego F-16.

Tylko ktoś musiałby im to chyba wytłumaczyć. Ewentualnie można olac taką
              reprezentację w ogóle i szukać F/A-18 w Europie (swego czasu w Mielcu latał
              Hiszpan - co prawda nie zrobił takiego show jak pilot Boeinga w Bydgoszczy ale i
              tak zaprezentował sie bardzo efektowanie).

>Również
              > przydałoby się ściągnąć więcej maszyn historycznych (dlaczego poza Spitfirem
              > nie było innego myśliwca z II w.ś.).

A właśnie... Może by tak ściągnąć Red Bullowskie maszyny? Co do Spitfire z MLP -
              jak zobaczyłem co gawiedź robiła z tym samolotem w sobotę to wolałbym aby
              pozostał bezpieczny w Krakowie...
              • Gość: Lupac Re: I jak wrażenia? IP: *.plusgsm.pl 29.08.05, 12:33
                Dla mnie ten C-130 był troche za daleko... Ale mam za to C-295M na drodze
                kołowania i fotki z kabiny SH-2G :)
                Bella w niedziele niestety nie było :(
                • michalgajzler Re: I jak wrażenia? 29.08.05, 12:53
                  Gość portalu: Lupac napisał(a):

> Dla mnie ten C-130 był troche za daleko... Ale mam za to C-295M na drodze
                  > kołowania i fotki z kabiny SH-2G :)

CASA niestety mnie omineła... SH-2G mam głownie od frontu, bo wszędzie pałętało
                  się sporo ludzi. Za to Gazelle z profilu wyszło ładnie.

> Bella w niedziele niestety nie było :(
                  Nie wiem czy niestety bo VIPy zwykle robią zamieszanie;-) ale skoro już był to
                  postanowiłem wykorzystać okazję;-)).
                  A jeszcze jedno - te pokazy orkiestry reprezentacyjnej mogliby sobie darować.
                  Stwarzają tylko przerwę w pokazach i prowokowały Łuczaka do głupich tekstów
                  (chwała Bogu głośników przy końcu nie ustawiono więc było ciszej, a potem
                  najbliższe siadły:-), niestety później przeniosłem się kilkadziesiąt metrów
                  dalej i nasłuchałem się tych bzdur...
              • bejlerbej Re: I jak wrażenia? 29.08.05, 13:09
                Czuje lekki niedosyt i znużenie formułą pokazów.
                Tak jak dwa lata temu kompletna klapa organizacyjna w kwestii organizacji
                sprzedaży biltów. Mało kas, totalny chaos, wygrywali sprytniejsi (a raczej
                bardziej cwani). Czy nie mozna było sprzedawać biletów od razu wraz z opłatą za
                parking?

Zaespoły akrobacyjne na wysokim poziomie ale zawiedli mnie kompletnie Francuzi,
                których pokaz w 2003 r. podobał mi sie najbardziej. Latali poprawnie ale
                dramaturgia pokazu była prawie żadna. W przeciwieństwie do Red Arrows, którzy
                pokazali prawdziwy show. Majestatyczni Hiszpanie ( naprawde świetny pokaz),
                Orliki z roku na rok coraz lepsi, Iskierki też dotrzymały kroku.
                Pasiasty Holender na F-16 i płk Janic na Mirage pokazali tak jak dwa lata temu
                niezły kunszt pilotażu (szczególnie Holender wypuszczający flary w pętli w
                półbeczce).
                Komentatorów (a szczególnie "Pana Nadredaktora") wolałbym nie komentować.
                Brakuje urozmaicenia - 2 lata temu było troche mniej akrobacji ale za to F-15 w
                pokazie lotu bojowego, Jaguary, Tornado, Spartan. A wczoraj?
                Przydałby się F-18, Harrier byłby wielką atrakcją, no i chciałbym wreszcie
                ujrzeć Su-27 w akcji. Na plus organizatorom można zapisac zakończenie
                niedzielnego pokazu w formie przelotu eskadry (?) Su-22 eskortowanych przez
                Migi-29. Wygladało to jak na wojnie.

Ps. Pytanie do lepiej zorientowanych kolegów. Pan komentator Nadredaktor (jak
                go nazywał Margański) powiedział, że Amerykanie przed pokazem F-16 poprosili o
                rozpiecie awaryjnych lin hamujacych, dodając, że tak robią na lotniskowcach.
                Z tego co się orientuje to powstało ledwie 22 sztuki F-16N, wersji dla US-Navy,
                o wzmocnionej konstrukcji. Czy samoloty te (ponoć używane do symulacji walk
                powietrznych) operują z pokładów lotniskowców? I czy rzeczywiście liny takie są
                na dużym lotnisku niezbędne ( nie wystarczy spadochron?), wraz malowaniem
                symbolizujacym pokład lotniskowca? Chyba każdy pilot, który potrafi wyladować
                na lotniskowcu zrobi to i na tak dużym pasie jak w Radomiu, nawet w sytuacji
                awaryjnej?
                Wydaje m się, że Nadredaktor plótł jakies kompletne bzdury, a F-16 na pewno nie
                był z US Navy. Może mi ktos wyjaśnić o co mu chodziło?
                • michalgajzler Re: I jak wrażenia? 29.08.05, 14:03
                  1. F-16N zostału wycofane i zastąpione przez niedoszłe pakistańskie A/B (późny
                  plock 15).
                  2. Co do lin hamujących - faktycznie moga być na lotniskach takowe stosowane. Co
                  do spadochronu - nie wszystkie F-16 takowy posiadają.
                  3. Co do kombinacji hak + F-16 to wykorzystam fragment tekstu z f-16.net (trzeba
                  skosić trawnik;-)):
                  "It is worth noting that even though the U.S. Navy F-16Ns and TF-16Ns retained
                  the standard runway arrestor hook fitted to all F-16s, it was not able to land
                  on aircraft carriers. The F-16 and its landing gear in particular are simply not
                  designed to absorb the high impact energy associated with carrier landings. The
                  arrestor hook is used only in emergencies, e.g. to prevent runway overruns.'"
                  pozdr.
                  • Gość: A.L. F-16 Aggressor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:02
                    idąc tropem wykorzystania F-16 w roli agresorów to znajdują się one (oczywiście
                    nie wer. N) na stanie 64th Aggressor Squadron w Nellis Air Force Base,
                    a tu fotka z ostatnich ćwiczeń Red Flag
                    www.webmutants.com/strategypage/agressors.jpg
                    • michalgajzler Re: F-16 Aggressor 31.08.05, 12:50
                      Cos mi ten link się nie chce otworzyć:-/
                      Dwa inne:
                      pages.prodigy.net/tim9021/images/DSC00811.jpg
                      pages.prodigy.net/tim9021/images/DSC00811.jpg
                      • Gość: A.L. Re: F-16 Aggressor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:52
                        > Cos mi ten link się nie chce otworzyć:-/
                        tu powinno być ok
                        www.strategypage.com/gallery/articles/military_photos_20058261.asp
                        (haków nie widać)
                        • michalgajzler Re: F-16 Aggressor 31.08.05, 13:00
                          No, teraz działa:-). Trzeba im przyznać że malowania mają fantazyjne;-).
                          To jeszcze dołoże link do galerii na f-16.net:
                          www.f-16.net/f-16_photos_album23.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka