Gość: Zulu IP: *.fornfyndet.se 28.09.05, 21:34 www.spikedhumor.com/Article.aspx?id=328 Pzdr.Zulu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Popatrzcie IP: *.cybergarden.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:50 Spoko wodza, widziałem, Metallica jest super.. wczujcie się w klimat bojowników Armii Mahdiego al Sadra, po latach saddamowskiej propagandy.. spotkali się oko w oko z najlepszą machiną wojenną obecnych czasów.. i jeszcze funkcjonują.. chylę czoła przed nimi.. Odpowiedz Link Zgłoś
paw_dady Guerra wojenka ;) 28.09.05, 22:12 www.spikedhumor.com/articles/2833/Strip_Question.html i to tez niezle ;) www.spikedhumor.com/articles/1211/Vida_Guerra.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Guerra wojenka ;) IP: *.cybergarden.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 23:30 dobra, ale nie rozpraszajmy swojej percepcji, ..do rzeczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
u-boot_88 Może jestem.. 29.09.05, 11:49 .. nienormalny, ale wolałbym chainguna niż tą laskę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Może jestem.. IP: *.stat.gov.pl 30.09.05, 15:09 > .. nienormalny, ale wolałbym chainguna niż tą laskę :) :) A w kwestii formalnej chciałbym jeszcze uściślić, że ta broń na filmie (M134 Minigun lub jakiś tam jego krewniak) nie jest chaingunem, ale klasycznym gatlingiem. Chaingun (nazwa zastrzeżona przez firmę Hughes bodajże) to broń napędzana za pomocą giętkiego łańcucha, przekazującego napęd od silnika umieszczonego niezależnie gdzieś tam obok. Coś takiego ma np. działko M230 w śmigłowcach Apache. Minigun napędzany jest przez silnik umieszczony bezpośrednio przy/w broni, przekazujący napęd przez przekładnię zębatą. I przy okazji: zwróćcie uwagę jak celnie strzela ten gościu na filmie. Wcale nie jest łatwo tak sobie walić z bocznego stanowiska w samolocie/śmigłowcu. Na filmach np. z Wietnamu widać często jak ktoś tak strzela, nie trafia, poprawia, ale trudno mu uwzględnić wszystkie ruchy śmigłowca i pociski a raczej ich punkty trafienia układają się w takie koło czy pętle wokół celu; na tym filmiku też to momentami widać ale w większości przypadków gość prawidłowo uwzględnia prędkość i kierunek śmigłowca i trafia prosto w cel, niezły jest, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś