Dodaj do ulubionych

9-ta kompania

IP: *.era.pl 23.11.05, 10:58
Witam
polecam najnowszy hit rosyjskiego kina, oczywiście mozna sie przyczepić do
paru rzeczy ale jest to jakiś oddech po hollywódzkiej sztampie, ciekawe
wnioski się nasuwają a szczególnie po przyjrzeniu się np. takiej starej
stronie www.mhf.krakow.pl/wystawy/afgan/
w 9-ej kompanii w scenie ostatniego szturmu jest taki jeden duszman, który
nie wygląda zbyt tubylczo
w ogóle chyba kino rosyjskie wraca do łask, przynajmniej w kinie wojennym,
nie pamiętam od dawna, żebym w ciągu paru dni obejrzał DWA rosyjskie filmy a
tu jeszcze bardzo ciekawie się oglądało Kryptonim Gwiazda (notabene w obydwu
filmach skośnoookiego obywatela Sojuza zagrał ten sam aktor)
pzdr
ciekaw jestem Waszych opinii jeśli ktos miał już sposobność obejrzenia
Obserwuj wątek
    • Gość: Wolf Re: 9-ta kompania IP: *.chomiczowka.waw.pl 23.11.05, 11:43
      A Propos podanego linka.Armia Czerwona w 1946r zmieniła nazwę na Armię
      Radziecką. Najwięcej Polaków(kilkaset osób) walczyło w Afganistanie w szeregach
      Armii Radzieckiej-byli to przedstawiciele milionowej Polonii
      radzieckiej.Najwięcej Polaków-weteranów z Afganistanu mieszka obecnie na Litwie
      (wileńszczyzna) i Białorusi....
      • Gość: Wolf Re: 9-ta kompania IP: *.chomiczowka.waw.pl 28.12.05, 23:52
        W Afganistanie 1979-1989r zginęło 22 Polaków -obywateli ZSRR...
    • Gość: Misza Re: 9-ta kompania IP: *.mobicomk.ru 23.11.05, 12:00
      Gość portalu: Dom napisał(a):

> ciekaw jestem Waszych opinii jeśli ktos miał już sposobność obejrzenia

Jesli chodzi sam fil - czyli rezyseria, gre aktorska, specefekty itd. to
      normalny, a nawet doby. U nas w Rosji nic lepszego nie krecili od czasow "Wojny
      i POkoju" Bondarczuka - Ojca (ciekawie ze 9 rote nakrecil Bondaerczuk-syn).

Jesli chodzi o zgodnosc z faktami to totalna tragedia i profanacja. Szczegolnie
      ze autor podawal film jako "bazujacy sie na REALNYCH wydarzeniach".
      Ale z rzeczywistoscia to nie ma nic wspolnego:

1) Wydarzenia przesunieto o rok puzniej - z 1988 na `1989. Zeby pokazac
      jakoby "chlopaki gineli za kilka dni przed wysjsciem z Afgan" POco? Chyba zeby
      wycisnac wiecej lez z niedouczonej auditorii.

2) W filmie zginela cala kompania za wyjatkiem jednego. W rzeczywistosci z 39
      zolnierzy zgineli 60-ciu, a 12 zostalo rannych.

3) W filmie pokazano jakoby w 9 kompanii sluzyli mlodzi zielone zolnierze. Znow
      bzdura. Na 88 rok w 9 kampanii byli tylko doswiadczeni zoplnierze. Kompania
      byla najlepsza w 345 pulku VDV i wlasnie dlatego dowodca pulku (ktory zaczynal
      kariere jako dowodca tej 9 roty kilka laty wczesniej) wyslal wlasnie 9-tke na
      najwaznejszy punkt - z wys. 3540 byla prowadzona korrekcja ognia artylerii
      podczas ostatnie wieloskalowej operacji "Magistral".

4) POkazano jak przy wzlocie rozbil sie Il-76 z "dembeljami". Znow bzdura
      dla "puszczego effekt". Za CALA wojne w Afganie stracono tylko 2 Ila - i obaj
      podczas ladowania. Jeden z nich w pierwszy dzien wojny. W 1988-89 zaden z Ilow
      nie stracono.

5) POwiedzono pod koniec filmu ze "kompania byla zapomniana". Bzdura. Podczas
      walki w ciagu wszystkich 12 godzin byla stala lacznosc z kampania, ogien
      artylerii byl skuteczni korygowany z tej wlasnie wys. 3540 przez oficera
      artylerzyste (ktorego w filmie nawet nei ma !). Na nast. dzien przybyl platoon
      specnazu na helikopterach ktorzy dobili resztki modjachedow i wywiezli
      WSZYSTKICH. Nie powiedzono natomiast ze wszystkie uczestniki akcji otrzymali
      ordery a dwaj flangowi km-isci ktorzy do ostatniego naboju (to nie jest zaden
      frazes – jeden z nich zuzyl cala amunicje do RPK I granaty, a drugiego
      przegrzala sie lufa i podczas zamiany zostal zabity…) przykrywali flangi
      zostali uhonorowani jako bohaterzy ZSRR posmiertnie.

W rezultacie zolnierze i oficerzy 9 kompanii, ktorzy byli na pierwszym pokazie
      filmu byli w wiekszosci razoczarowani, lub nawet wkurzeni. A dowodca pulku
      wyszedl pod koniec filmu…
      Moj brat – officer Specnazu GRU powiedzial “Film niczego sobie. Wiele
      niescislosci I bzdur, ale odbrze ze chociaz takie kreca – bo w ogole o nas
      zapomnieli…” Za 6 lat pow ojnie nakrecono doslownie 2 (DWA) filmy o Afgnaie –
      “Afanskij izlom” i “9 rote”…

Z innych mniejszych bledow:
      1) Film byl krecony w Ukrainie – w Krymu I dlatego w filmie jezdza T64B,
      ktorych nigdy w Afganie nie bylo. Do tego oni maja oznaczenia (numery)
      Ukrainskie :)

2) Drobne niescislosci w umundorowaniu i uzbrojeniu.
      3) Mlodych zolnierzy nazywaja “duchami”. Ale tak nazywali wowczas… modzahedow.
      Ksywa “duchi” w odniesieniu do mlodziakow powstala juz w latach 90tych w armii
      Rosji. Wtedy ich nazywali “salabony”.
      4) Modzahedy maja AK-74 – a w rzeczewistosci 74-ki mieli tylko nieliczni
      dowodcy poddodzialow.

5) Zolnierze trafili z “uczebki” na wojne w tym samym skladzie. BZdura, bo
      w “uczebce” ucza na poszczegolne specjalnosci wojskowe – dlatego zolnierze
      trafiali do roznych pododdzialow.
      A w filmie chlopaki sa razem z wojenkomatu az do smierci.

6) W filmie brak oficerow – tyko sierzanci, podoficerowie i zolnierze. Tylko
      paru oficerow. BARDAK ! :))

Wiec jako film moze byc fajny, ale dla wojskowych, a tym bardziej weteranow I
      uczestnikow akcji, to cios w serdce.
      To tak jakby w Black Hawk Down pokazano jak zabili wszystkich rangers i Delta
      bo byli niedouczeni i nie umieli walczyc...

Pozdr
      Misza
      • Gość: Misza POprawka: nie 60, a 6-ciu... IP: *.mobicomk.ru 23.11.05, 12:04
        2) W filmie zginela cala kompania za wyjatkiem jednego. W rzeczywistosci z 39
        > zolnierzy zgineli 60-ciu, a 12 zostalo rannych.

mialo byc 6-ciu zabitych
      • Gość: Dom Re: 9-ta kompania IP: *.era.pl 24.11.05, 14:10
        Dziekuję
        szczególnie MIszy za fachową krytykę, choć jak zwykle powtykał znowu swoje
        ulubione tematy polsko- rosyjskie, Misza ty nie bój sie, teraz nasz nowy
        prezydent bedzie nas reprezentował więc nie musimy sie obszczekiwac na forach ;-
        ) dziękuję za szczegóły techniczne, co do An -12 zamiast Ił-76 to już ktoś
        zauważył, Czy BWP-2 bo taki jest w filmie był używany masowo w Afganie? Czy BTR
        był 60,70, 70A?
        ale ciekaw teraz jestem opinii nt. filmu Kryptonim Gwiazda lub "Zwiezda" w
        oryginale? ten film tez ponoc na faktach a właściwie to remake filmu z 1949
        (najlepsza epoka !!!!) oprócz szczegółów technicznych czy zgodności z faktami
        (tu wiem ,że włoże kij w mrowisko ;-))interesuje mnie kwestia taka: Lato 1944,
        wojska rosyjskie zbliżają się do rosyjskiej granicy, no tak, ciekawe jakiej
        granicy??? na pewno nie tej sprzed 17.09.39 czyli zbliżali się do granicy,
        której jeszcze nie było, jeden z bohaterów twierdzi podczas wykonywania
        zadania, ze ma 30 km do domu, znaczy Polak !!!(niekoniecznie etniczny)
        pzdr
        czekam na opinie
        p.s. zeby tylko znowu się w pyskówke nie zamieniło
        • Gość: Wolf Re: 9-ta kompania IP: *.chomiczowka.waw.pl 24.11.05, 14:19
          Zbliżali się do granicy ZSRR.Granica ZSRR na wchodzie(linia Curzona itd)była
          zaakceptowana przez USA i Wielką Brytanię w Teheranie,zaakceptował ją też
          powiadomiony o tym de Gaulle...
          Akcja filmu "Zwiezda"toczy się chyba na terytorium Białorusi.
        • Gość: Misza Re: 9-ta kompania IP: *.mobicomk.ru 24.11.05, 14:19
          Gość portalu: Dom napisał(a):

> Dziekuję
          > szczególnie MIszy za fachową krytykę, choć jak zwykle powtykał znowu swoje
          > ulubione tematy polsko- rosyjskie, Misza ty nie bój sie, teraz nasz nowy
          > prezydent bedzie nas reprezentował więc nie musimy sie obszczekiwac na
          forach ;
          > -
          > )

Rad bylem pomoc, ale tematy polsko-rosyjskie w omawianiu takich filmaow zawsze
          powstaja :)))

dziękuję za szczegóły techniczne, co do An -12 zamiast Ił-76 to już ktoś
          > zauważył, Czy BWP-2 bo taki jest w filmie był używany masowo w Afganie?

POd koniec wojny byli, gdzy wlasnie z dosw. Afganu (chodzi o mala celnosc i
          szybkostrzelnosc armaty oraz jej maly kat wznoszenia) powstala BMP-2.

> Czy BTR
          >
          > był 60,70, 70A?

Byli rozne.

> ale ciekaw teraz jestem opinii nt. filmu Kryptonim Gwiazda lub "Zwiezda" w
          > oryginale? ten film tez ponoc na faktach a właściwie to remake filmu z 1949
          > (najlepsza epoka !!!!)

Zgadza sie

> oprócz szczegółów technicznych czy zgodności z faktami
          > (tu wiem ,że włoże kij w mrowisko ;-))interesuje mnie kwestia taka: Lato
          1944,
          > wojska rosyjskie zbliżają się do rosyjskiej granicy,

chyba poslkiej chciales powiedziec :))

> no tak, ciekawe jakiej
          > granicy??? na pewno nie tej sprzed 17.09.39 czyli zbliżali się do granicy,
          > której jeszcze nie było, jeden z bohaterów twierdzi podczas wykonywania
          > zadania, ze ma 30 km do domu, znaczy Polak !!!(niekoniecznie etniczny)
          > pzdr
          > czekam na opinie

Mysle ze byl Bialorusinem

> p.s. zeby tylko znowu się w pyskówke nie zamieniło

Jak ze mna po normalnemu to i ja grzecznie :))

Pozdr
          Misza
    • Gość: Michal Buslik Re: 9-ta kompania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 12:20
      MOje opinie - warsztatowo - dosc dobrze jesli ktos lubi produkcje typu
      hollywodzkiego

Zgodnosc historyczna - w zasadzie zadna

Zgodnosc sprzetowa - taka sobie ( zdaje sie ze film krecono na Ukrainie i stad
      kwiatki w postaci T 64 , ale widac ze konultacja specjalistyczna szwankowala bo
      przeciez mozna bylo znalezc na Ukrainie chyba jakies T 62 ... )

ps. Misza , wlasnie przeczytalem Twojego posta , jedna uwaga - na filmie jest
      zestrzeliwany An 12 a nie Il 76
      • Gość: MIsza Racja IP: *.mobicomk.ru 23.11.05, 12:26
        > ps. Misza , wlasnie przeczytalem Twojego posta , jedna uwaga - na filmie jest
        > zestrzeliwany An 12 a nie Il 76

Kiedy juz napisalem przypomnialem.
    • Gość: MIsza Strona oficjalna IP: *.mobicomk.ru 23.11.05, 12:28
      www.9rota.ru

Ciekawie ze film zebral juz 30 milionow USD i jest to najlepszy wynik w
      historii Rosji. Wyprzedzil wszystkie zachodnie filmy.
    • Gość: Pzl Re: 9-ta kompania IP: 193.111.166.* 23.11.05, 17:03
      Przepowiadam temu filmowi wielki sukces w polskich kinach.
      Tylko musi jeszcze w tym roku trafic do kin.
      • Gość: Misza Re: 9-ta kompania IP: 195.208.237.* 23.11.05, 17:27
        Gość portalu: Pzl napisał(a):

> Przepowiadam temu filmowi wielki sukces w polskich kinach.
        > Tylko musi jeszcze w tym roku trafic do kin.

Oczywiscie - tyle ruskich ginie za 2,5 godziny ze warto zobaczyc...
        • Gość: Gamoń Re: 9-ta kompania IP: *.pl / *.smsnet.pl 23.11.05, 19:21
          Gość portalu: Misza napisał(a):

> Gość portalu: Pzl napisał(a):
          >
          > > Przepowiadam temu filmowi wielki sukces w polskich kinach.
          > > Tylko musi jeszcze w tym roku trafic do kin.
          >
          > Oczywiscie - tyle ruskich ginie za 2,5 godziny ze warto zobaczyc...

Heh, troche chyba przesadzasz. My jednak z reguły lubimy Rosjan jako ludzi, ale nie lubimy Rosji jako państwa...

Pozdrawiam,

G.
          • Gość: MIsza Re: 9-ta kompania IP: 195.208.237.* 23.11.05, 21:05
            Gość portalu: Gamoń napisał(a):

> Heh, troche chyba przesadzasz. My jednak z reguły lubimy Rosjan jako ludzi, ale
            > nie lubimy Rosji jako państwa...

Zapomniales ze nie lubicie naszej (rosyjskiej i sowieckej) armii i naszych zolnierzy, ZSRR i w konflikcie ZSRR-mudzachedy kibicujecie mudzachedom.
            Wiec ogladajac ten film 90% POlakow bedzie pocierac raczki z radochy - brawurowi szlachetni mudzachedy (patrz link z polskimi bohaterami wsrod mudzachedow wyzej :)) rozstrzeliwuja cala kampanie sowieckich zolnierzy ktorzy bandycko napadli nieszczesne panstwo.

Nieczego nie zapomnialem ? :))
            POzdr
            Misza
            • Gość: Gamoń Re: 9-ta kompania IP: *.pl / *.smsnet.pl 23.11.05, 21:48
              Mamy długą historię nienajlepszych wspomnień związanych z Waszą armią. Jakby na sprawę nie spojrzeć - od XVIII wieku ciągle (z małymi przerwami) tu była obecna. Nieproszona. Nie powinieneś więc się dziwić, że nasze uczucia do armii radzieckiej/rosyjskiej nie są zbyt ciepłe. Mamy całkiem dobre powody.

Miłego wieczoru,

G.

PS. A czy ktokolwiek tu będzie zacierał ręce oglądając film o śmierci rosyjskich żołnierzy? Nie wiem. Dobrze zrobiony film potrafi wszystko pokazać tak, że przeciętny widz nie zwraca uwagi na to, o co walczą na ekranie, a zwraca na charaktery poszczególnych postaci. Jesli Wasi żołnierze zostali pokazani jako normalni ludzie, rzuceni w niepotrzebną wojnę wbrew swojej woli i zachowujący się po ludzku - widzowie wezmą ich stronę. W takim np. "Platoon" Olivera Stone'a mamy bohatera pozytywnego i negatywnego w szeregach jednej armii.

PS2. My naprawdę nie jesteśmy rusożercami. Większość ludzi z pewnością chce żyć z Rosją w zgodzie. Ale to nie oznacza, że musimy się Rosji podporządkować tylko dlatego, że jesteśmy niewielkim i niezbyt zamożnym krajem, który w pewnym momencie w przeszłości stał się fragmentem rosyjskiego imperium i władcy na Kremlu zachowują się tak, jakby bardzo chcieli, żeby tak pozostało. Mam nadzieję, że dożyję chwili, gdy oba nasze kraje dojdą do wspólnego wniosku, że lepiej być partnerami niż na siebie warczeć. I zaczną się nawzajem traktować z szacunkiem. Bez uniżoności i bez zadzierania nosa.
              • Gość: Misza A widzisz? :) IP: *.mobicomk.ru 24.11.05, 08:05

> sprawę nie spojrzeć - od XVIII wieku ciągle (z małymi przerwami) tu była obecn
                > a. Nieproszona. Nie powinieneś więc się dziwić, że nasze uczucia do armii
                radzi
                > eckiej/rosyjskiej nie są zbyt ciepłe. Mamy całkiem dobre powody.

I o to chodzi. Dlatego uwazam ze "9 rota" bedzie dla was wiesiolym filmem dla
                calej rodziny :))

> PS. A czy ktokolwiek tu będzie zacierał ręce oglądając film o śmierci
                rosyjskic
                > h żołnierzy? Nie wiem.

Za to ja wiem. Wystarczy poczytac forumy GW i komentarze wiadomosci o stratach
                Rosji w Czecznie...

> ktery poszczególnych postaci. Jesli Wasi żołnierze zostali pokazani jako
                normal
                > ni ludzie, rzuceni w niepotrzebną wojnę wbrew swojej woli i zachowujący się
                po
                > ludzku - widzowie wezmą ich stronę.

Chyba to wlasnie bylo pokazane - film jak mowi sam Bondarczuk byl robiony
                bardziej dla zachodu a nie dla ROsjan. Dlatego prawdy w nim ZERO.

W takim np. "Platoon" Olivera Stone'a mamy
                > bohatera pozytywnego i negatywnego w szeregach jednej armii.

Ale obaj sa Amerykanami wiec POlacy sa wzruszeni.

> PS2. My naprawdę nie jesteśmy rusożercami.

Kogo masz na mysli piszac "my"? Siebie i swych kolegow?
                Ja mam na mysli spoleczenstwa polskiego wychowanego w ostatnie lata

> encie w przeszłości stał się fragmentem rosyjskiego imperium i władcy na
                Kremlu
                > zachowują się tak, jakby bardzo chcieli, żeby tak pozostało.

Ciekawie bo z naszego p. widzenia widac ze to POlska chce jak najgorszych
                stosunkow z ROsja...

> dożyję chwili, gdy oba nasze kraje dojdą do wspólnego wniosku, że lepiej być
                pa
                > rtnerami niż na siebie warczeć.

Putin to proponowal podczas wizyty w POlsce, ale w POlsce to wywolalo
                oburzenie. Wy chcecie "partnerstwa" na zasadzie - najpierw stancie na kolana i
                pocalujcie nas w dupe, a potem bedziemy zyc w przyjazni :))

• Gość: Gamoń Re: A widzisz? :) IP: *.pl / *.smsnet.pl 24.11.05, 21:57
                  Gość portalu: Misza napisał(a):

> Gość portalu: Gamoń napisał(a):

> I o to chodzi. Dlatego uwazam ze "9 rota" bedzie dla was wiesiolym filmem dla
                  > calej rodziny :))

Źle uważasz.

> Za to ja wiem. Wystarczy poczytac forumy GW i komentarze wiadomosci o stratach
                  > Rosji w Czecznie...

Ile osób pisuje regularnie na forach Wyborczej? Chyba trochę za mało, byś mógł wysnuwać uzasadnione wnioski na temat poglądów całego polskiego społeczeństwa. Krzykacze są głośni, ale jest ich mało.

> Chyba to wlasnie bylo pokazane - film jak mowi sam Bondarczuk byl robiony
                  > bardziej dla zachodu a nie dla ROsjan. Dlatego prawdy w nim ZERO.

Mnie nie chodziło o prawde historyczną, tylko o sposób pokazania bohaterów filmu.
                  Oglądałeś amerykański film "Żelazny krzyż" ("Iron cross")? Film o Niemcach walczących na froncie wschodnim. Pozytywny bohater to niemiecki żołnierz i negatywny bohater to niemiecki żołnierz. Obaj walczyli o złą sprawę, ale jednego pokazano jak człowieka szlachetnego, drugiego - jak zwykłą kanalię. O taki sposób prezentacji postaci w filmie mi chodziło. Jeżeli Bondarczuk pokazał jak dobrzy ludzie giną - choćby i za złą sprawę - to widz będzie im współczuł. Niezależnie od tego, czy to Rosjanie, Niemcy, Amerykanie czy Chińczycy.

> W takim np. "Platoon" Olivera Stone'a mamy
                  > > bohatera pozytywnego i negatywnego w szeregach jednej armii.
                  >
                  > Ale obaj sa Amerykanami wiec POlacy sa wzruszeni.

Widzę, że za wszelką cenę starasz sie wszystko upraszczać i sprowadzać do bzdurnej tezy, że Polak zawsze będzie się cieszył, jak Rosjaninowi dzieje się krzywda.

> > PS2. My naprawdę nie jesteśmy rusożercami.
                  >
                  > Kogo masz na mysli piszac "my"? Siebie i swych kolegow?

Tak. Siebie i mi podobnych, dorosłych, samodzielnie myślących, nieźle wykształconych, utrzymujących siebie i swoje rodziny. Normalnych ludzi.

> Ja mam na mysli spoleczenstwa polskiego wychowanego w ostatnie lata

Polskie społeczeństwo nie zwraca przesadnej uwagi na Rosję. Większość ludzi nie interesuje się polityką zagraniczną, może poza najważniejszymi tematami w rodzaju interwencji w Iraku.

> Ciekawie bo z naszego p. widzenia widac ze to POlska chce jak najgorszych
                  > stosunkow z ROsja...

Jak to się objawia?
                  Z kolwi z naszego punktu widzenia Rosja widzi w Polsce nie niezależne państwo, tylko zbiegłego poddanego, którego należy przywołać do porządku... A tak się składa, że my cenimy sobie naszą niezależność. Za długo trwało i za dużo kosztowało jej odzyskanie.

> Putin to proponowal podczas wizyty w POlsce, ale w POlsce to wywolalo
                  > oburzenie.

A co konkretnie proponował i jak wyglądało to polskie oburzenie? Podaj jakieś szczegóły, bo ja nie pamiętam żadnych parterskich ofert ze strony Putina. Nie twierdzę, że takich nie było - po prostu nie pamiętam.

> Wy chcecie "partnerstwa" na zasadzie - najpierw stancie na kolana i
                  > pocalujcie nas w dupe, a potem bedziemy zyc w przyjazni :))

Może jakieś szczegóły tego naszego domagania się, żebyście nas pocałowali w dupę? Jak to się przejawia? Jakieś przykłady?
                  • Gość: MIsza Re: A widzisz? :) IP: *.mobicomk.ru 25.11.05, 08:42
                    > > I o to chodzi. Dlatego uwazam ze "9 rota" bedzie dla was wiesiolym filmem
                    > dla
                    > > calej rodziny :))
                    >
                    > Źle uważasz.

Czas rozsadzi :))

> > Za to ja wiem. Wystarczy poczytac forumy GW i komentarze wiadomosci o str
                    > atach
                    > > Rosji w Czecznie...
                    >
                    > Ile osób pisuje regularnie na forach Wyborczej? Chyba trochę za mało, byś
                    mógł
                    > wysnuwać uzasadnione wnioski na temat poglądów całego polskiego
                    społeczeństwa.

Dostatecznie duzo zeby robic wywody. Jak nie zgadzasz sie to poczytaj cos o
                    metodach statystycznych.

> Krzykacze są głośni, ale jest ich mało.

:) Idz poczytaj forum Swiat w watkach ze stratami Rosji w Czeczni, to
                    pogadamy :))

> > Chyba to wlasnie bylo pokazane - film jak mowi sam Bondarczuk byl robiony
                    >
                    > > bardziej dla zachodu a nie dla ROsjan. Dlatego prawdy w nim ZERO.
                    >
                    Mnie nie chodziło o prawde historyczną, tylko o sposób pokazania bohaterów film
                    > u.

Dlatego mowie ze byl robiony dla Zachodu. Was nasza historia nie obchodzi.

> Oglądałeś amerykański film "Żelazny krzyż" ("Iron cross")? Film o Niemcach
                    walc
                    > zących na froncie wschodnim. Pozytywny bohater to niemiecki żołnierz i
                    negatywn
                    > y bohater to niemiecki żołnierz. Obaj walczyli o złą sprawę, ale jednego
                    pokaza
                    > no jak człowieka szlachetnego, drugiego - jak zwykłą kanalię. O taki sposób
                    pre
                    > zentacji postaci w filmie mi chodziło.

Wiesz gdyby film 9 rote nakrecili w Hollywoodzie to tez bym nie narzekal -
                    czego w koncu mozna oczekiwac od nich - tylko jakis szajz po typu "Enemy at the
                    gates"...

> Jeżeli Bondarczuk pokazał jak dobrzy lud
                    > zie giną - choćby i za złą sprawę - to widz będzie im współczuł.

Jest teoria ze wszystkie ludzi sa dobre, a kazda wojna jest zlem :))
                    Do tego sprawa wojny w Afganie byla dobrym dzielem.

> Niezależnie od
                    > tego, czy to Rosjanie, Niemcy, Amerykanie czy Chińczycy.

Aha, czyli gdybysmy nakrecili film o ataku na POlske w 1939 i pokazali tam
                    dobrych zolnierzy ginacych od rak polskich zonierzy to bys im wspolczul gdyz to
                    sa dobre ludzie ? :)))

> > Ale obaj sa Amerykanami wiec POlacy sa wzruszeni.
                    >
                    > Widzę, że za wszelką cenę starasz sie wszystko upraszczać i sprowadzać do
                    bzdur
                    > nej tezy, że Polak zawsze będzie się cieszył, jak Rosjaninowi dzieje się
                    krzywd
                    > a.

Bo to jest prawda. NIe mowie o wszystkich POlakach, ale o wiekszosci.

> > Kogo masz na mysli piszac "my"? Siebie i swych kolegow?
                    >
                    > Tak. Siebie i mi podobnych, dorosłych, samodzielnie myślących, nieźle
                    wykształc
                    > onych, utrzymujących siebie i swoje rodziny. Normalnych ludzi.

POwiem ci ze wg. ocen statystycznych ww. ludzie nie stanowia wiekszosci w
                    zadnym panstwie swiata. Zwykle to jest nie wiecej jak 30% ludzi.
                    Wiec dziekuje z eprzyznales mi racje.

> > Ja mam na mysli spoleczenstwa polskiego wychowanego w ostatnie lata
                    >
                    > Polskie społeczeństwo nie zwraca przesadnej uwagi na Rosję.

:) Nono. Na jakiej planecie zyjesz ? :))
                    Ciekawie tylko kto naszych dzieci pobil w W-wie :)) ?

> > Ciekawie bo z naszego p. widzenia widac ze to POlska chce jak najgorszych
                    >
                    > > stosunkow z ROsja...
                    >
                    > Jak to się objawia?

Otwarte poparcie bandytow zabijajacych Rosjan na Pld. Kaukazie
                    Wspieranie rusofobskiego rezymu na Ukrainie

> Z kolwi z naszego punktu widzenia Rosja widzi w Polsce nie niezależne
                    państwo,
                    > tylko zbiegłego poddanego, którego należy przywołać do porządku... A tak się
                    sk
                    > łada, że my cenimy sobie naszą niezależność. Za długo trwało i za dużo
                    kosztowa
                    > ło jej odzyskanie.

1) Niezaleznosc to MY wam dalismy w prezencie :))
                    2) A wy ja oddaliscie USA i Brukseli :) O losach POlski decyduja w Waszyngtonie
                    i Brukseli.

> > Putin to proponowal podczas wizyty w POlsce, ale w POlsce to wywolalo
                    > > oburzenie.
                    >
                    > A co konkretnie proponował i jak wyglądało to polskie oburzenie? Podaj jakieś
                    s
                    > zczegóły, bo ja nie pamiętam żadnych parterskich ofert ze strony Putina. Nie
                    tw
                    > ierdzę, że takich nie było - po prostu nie pamiętam.

Putin powiedzial ze chce zeby nasze narody zapomnieli przeszle wspolne krzywdy
                    i zaczeli stosunki od nowa -nawiazujac kulturowa i gospodarcza wspolprace.
                    A w POlsce to odebrano jako arogancje. No i teraz Rosja chce miec jak najmniej
                    wspolnego z POlska - ani gospodarczo ani kulturowo.

> > Wy chcecie "partnerstwa" na zasadzie - najpierw stancie na kolana i
                    > > pocalujcie nas w dupe, a potem bedziemy zyc w przyjazni :))
                    >
                    > Może jakieś szczegóły tego naszego domagania się, żebyście nas pocałowali w
                    dup
                    > ę? Jak to się przejawia? Jakieś przykłady?

Proponujecie zeby Rosja najpierw przeprosila za krzywdy jakie jej zrobila ZSRR
                    i Rosja, potem zaplacila odszkodowania, a dopiero potem chcecie rozmawiac o
                    partnerstwie.
                    Tylko ze komu takie partnerstwo jest potezebne ? :))

• Gość: technior Re: A widzisz? :) IP: 217.153.220.* 29.12.05, 10:25
                      Sorry Misza ale jak cię lubię tak muszę powiedzieć że mocno przeginasz!!!
                      Miałem cię za rozsądnego człowieka a teraz widzę ze przemawia przez ciebie bardziej kremlowska propaganda niż zdrowy rozsądek.

Napisałeś--:) Nono. Na jakiej planecie zyjesz ? :))
                      Ciekawie tylko kto naszych dzieci pobil w W-wie :)) ?

Wasze dzieci oberwały w Warszawie od zwykłych łobuzów których już prawie wszystkich wyłapano.Te zbiry nawet nie wiedziały kogo napadli ,po za tym w identycznych okolicznościach każdego dnia wpierdziel dostaje w centrum Warszawy cała masa polaków.W każdym mieście (u was pewnie też) są miejsca gdzie lepiej się nie pokazywać.
                      Natomiast zapomniałeś wspomnieć ze w Moskwie redularny wpie..dpostało kilku naszych dyplomatów ,a nie liczę już okradzionych tirów na waszych drodach i skatowanych kierowców-tylko my jakoś nie robimy z tego miedzynarodowej afery,a Putin nawet nie raczył zwrócic uwagi na napady na naszych dyplomatów.I kto tutaj ma wielkopańskie maniery !?

Napisałeś---> Otwarte poparcie bandytow zabijajacych Rosjan na Pld. Kaukazie
                      > Wspieranie rusofobskiego rezymu na Ukrainie

Nie miłuje Czeczeńców tak jak nie pałam miłoscią do wielu innych nacji ,ale o ile pamiętam to wy zaczeliście strzelać do Czeczeńców a nie oni do was !?
                      Czym według ciebie jest otwarte poparcie ,czy wolelibyście abyśmy wszem i wobec rozgłaszali o nieomylniosci waszych włądz !?
                      Dlaczego uważasz że Ukraina nie ma prawa do własnego zdania -zmianę ustroju zapoczatkowali tam ludzie i to oni wybrali Prezydenta który potrafi się wam postawić .Cóż ja rozumiem ze boli was utrata wpływów a co za tym idzie i kasy ,ale tak to już jest że imperia sie rozpadają,i pora chyba pogodzic się z tym faktem!

Napisałeś----> 1) Niezaleznosc to MY wam dalismy w prezencie :))
                      > 2) A wy ja oddaliscie USA i Brukseli :) O losach POlski decyduja w Waszyngtonie
                      >
                      > i Brukseli.

Niezalezność Miszka, to my sobie ( i większej części dawnego bloku wschodniego) wywalczyliśmy sami i z tego jesteśmy dumni,a najbardziej jestesmy dumni z tego że nic nie mogliście zrobić aby nam w tym przeszkodzić bo byliście zbyt słabi.
                      Jesli już twierdzisz że teraz mamy inną zaleznośc to niech i tak będzie ,ale tak ja, jak i wielu innych woli dostwać miliardy Euro od Brukseli jak składać wiernopoddańcze ukłony Moskwie !

Pozdrawiam technior
                      • Gość: MIsza Re: A widzisz? :) IP: *.mobicomk.ru 29.12.05, 10:55
                        Gość portalu: technior napisał(a):

> Sorry Misza ale jak cię lubię tak muszę powiedzieć że mocno przeginasz!!!

Jesli i przeginam to nie mocno, a troszeczke :)

> Miałem cię za rozsądnego człowieka a teraz widzę ze przemawia przez ciebie
                        bard
                        > ziej kremlowska propaganda niż zdrowy rozsądek.

Nie mam nic wpsolnego z kremlowska (ani jakakolwiek inna) propaganda. Podaje
                        swole wlasne wyrobione zdanie na podstawie roznych zrodel.

> Napisałeś--:) Nono. Na jakiej planecie zyjesz ? :))
                        > Ciekawie tylko kto naszych dzieci pobil w W-wie :)) ?

> Wasze dzieci oberwały w Warszawie od zwykłych łobuzów których już prawie
                        wszyst
                        > kich wyłapano.Te zbiry nawet nie wiedziały kogo napadli ,po za tym w
                        identyczny
                        > ch okolicznościach każdego dnia wpierdziel dostaje w centrum Warszawy cała
                        masa
                        > polaków.W każdym mieście (u was pewnie też) są miejsca gdzie lepiej się nie po
                        > kazywać.

Takie same wymowkie podaje nasza Moskwiewska milicj gdy ktos pobije murzynow
                        czy przybyszy z Kaukazu - "wszystkich bija - dresiarze nie wybieraja kogo bic -
                        zadnego nacjonalizmu"
                        Nie dziwie sie wcale ze wasze wladzy tez taka wymowke zastosowali.

> Natomiast zapomniałeś wspomnieć ze w Moskwie redularny wpie..dpostało kilku
                        nas
                        > zych dyplomatów ,a nie liczę już okradzionych tirów na waszych drodach i
                        skatow
                        > anych kierowców-tylko my jakoś nie robimy z tego miedzynarodowej afery,a
                        Putin
                        > nawet nie raczył zwrócic uwagi na napady na naszych dyplomatów.I kto tutaj ma
                        w
                        > ielkopańskie maniery !?

TObuie chyba brakuje informacji
                        PO pierwsze - napad na polskich dyplomatow nastapil PO napadu na dzieci
                        rosyjskich dyplomatow
                        PO drugie - Nasz MSZ publicznie osadzil napad "NacBolow" na POlskich dyplomatow.

pda.lenta.ru/news/2005/08/10/mid/
                        PO trzecie - w polsce media zrobili z napadu na POlakow taka histerie ze nawet
                        sprawa Katynska cicho stoi w rogu :))

> Napisałeś---> Otwarte poparcie bandytow zabijajacych Rosjan na Pld. Kaukazi
                        > e
                        > > Wspieranie rusofobskiego rezymu na Ukrainie
                        >
                        > Nie miłuje Czeczeńców tak jak nie pałam miłoscią do wielu innych nacji ,ale o
                        i
                        > le pamiętam to wy zaczeliście strzelać do Czeczeńców a nie oni do was !?

Z czego taki glupi wniosek?! Od 1991 w Czecznie byli przeprowadzane ciagle
                        ataki na magazyny broni i rozkwaterowania wojenne w celu pozyskania broni. Od
                        tegoz czasu masowo bito< gwalcono i wyganiano ludnosc rosyjskojezyczna z
                        CZeczni. Nasze zolnierzy nie mieli rozkazu odpowiadac ogniem na ataki
                        dudajewskich bandytow. Uwazam ze nasza armia za pozno zaczela operacje w
                        CZeczni - kiedy juz przegrala antydudajewska opozycja i on przerobil respublike
                        na jedny wielki oboz wojenny...
                        Tak samo w 1998 to CZeczeni pierwsi napadli Dagestan i zaczeli zabijac cywili i
                        zolnierzy.

> Czym według ciebie jest otwarte poparcie ,czy wolelibyście abyśmy wszem i
                        wobec
                        > rozgłaszali o nieomylniosci waszych włądz !?

Otwarte poparcie to stworzenie "komitetow czeczenskich" w POlsce, celem ktorych
                        jest szukanie ochotnikow do walki w Czeczni i zbieranie kasy na zakup broni.
                        Otwarte poparcie to jest rowniez zrobienie ronda Dudajewa w Warszawie i plany
                        zrobienia podobnych "rond" i "ulic" w innych miastach POlski.

> Dlaczego uważasz że Ukraina nie ma prawa do własnego zdania -zmianę ustroju
                        zap
                        > oczatkowali tam ludzie i to oni wybrali Prezydenta który potrafi się wam
                        postaw
                        > ić .

Ukraina ma, ale rozni rusofoby i nacjonalisci nie. Nowa wladza robi wszystko
                        zeby Ukraincy zyli jak najgorzej - skutecznie psuja stosunki z Rosja -
                        wynikicem czego moze stac totalne rozwalenie przemyslu czezkiego i maszynerii
                        Ukrainy, a w perspektywnie podzial samego panstwa na kawalki. Bez aktywnej roli
                        POlski do tego by nie doszlo.

> Cóż ja rozumiem ze boli was utrata wpływów a co za tym idzie i kasy ,ale ta
                        > k to już jest że imperia sie rozpadają,i pora chyba pogodzic się z tym faktem!

Nas boli fakt ze miliony Rosjan na Ukrainei dzis sa ludzmi drugiego gatunku, a
                        zadnych prespektyw polepszenia takiej sytuacji niema.

> Napisałeś----> 1) Niezaleznosc to MY wam dalismy w prezencie :))
                        > > 2) A wy ja oddaliscie USA i Brukseli :) O losach POlski decyduja w Waszyn
                        > gtonie
                        > >
                        > > i Brukseli.
                        >
                        > Niezalezność Miszka, to my sobie ( i większej części dawnego bloku
                        wschodniego)
                        > wywalczyliśmy sami i z tego jesteśmy dumni

:)))))))))))))))))))))))))))))
                        Tak walczyli, ojoj, tak walczyli :)))) Poprostu dwa nasze idioty - Gorbaczew i
                        Jelcyn po pijanemu wyprowadzili wojska z Europy, tym samym dajac wam
                        niezaleznosc.
                        Ale dume to wy maciee, nooo taaaak. Na kilka narodow starczy :))))))

> że nic nie mogliście zrobić aby nam w tym przeszkodzić bo byliście zbyt słabi.

:)))))))))
                        Was to w ogole nikt o nic nie pytal i nikogo nie obchodzilisice.
                        Zdrajcy narodowych interesow ROsji po prostu odprawocali pieniadze ktore
                        otrzymali od USA.

> Jesli już twierdzisz że teraz mamy inną zaleznośc to niech i tak będzie ,ale
                        ta
                        > k ja, jak i wielu innych woli dostwać miliardy Euro od Brukseli jak składać
                        wie
                        > rnopoddańcze ukłony Moskwie !

Czyli o zadna tam "niezlaeznosc" i inne pierdoly nie chodzi, tylko o nabijanie
                        zaladku za koszt zachodniej Europy :)))))))))))
                        No tak najpierw siedzieliscie na nasze pozyczki a teraz na zachodnie.
                        Ale jestescie "niezaleeezni" :))))))))

Pozdo
                        Misza
                        • Gość: technior Re: A widzisz? :) IP: 217.153.220.* 29.12.05, 17:40
                          Oj Miszka,Miszka -wykręcać kota ogonem to ty potrafisz jak przynajmniej dobry fachman od marketingu ;-)

> Takie same wymowkie podaje nasza Moskwiewska milicj gdy ktos pobije murzynow
                          > czy przybyszy z Kaukazu - "wszystkich bija - dresiarze nie wybieraja kogo bic -
                          >
                          > zadnego nacjonalizmu"
                          > Nie dziwie sie wcale ze wasze wladzy tez taka wymowke zastosowali.

Bo to Misza, to nie jest wymówka tylko cała prawda .Bandzior zawsze pozostanie bandziorem ,nawet jesli będzie podpierał sie nacjonalistycznymi frazesami.
                          Prawda jest taka ze większośc nacjonalistycznej swołoczy w naszym kraju nie ma pojecia o czym mówi i w imię czego bije.
                          Zkładaja skóry i glany nie po to aby pokazac ze są patriotami ale po to aby mieć okazje do dania komuś w mordę.
                          Sadzę że i u was wcale nie jest inaczej.
                          Co do tego pobicia w Wartszawie to juz dawno złapano prowodyrów i okazali się nimi zwykli złodzieje uliczni.
                          Natomiast czy złapano tych buraków którzy napadali na dyplomatów w Moskwie !?
                          Czy nasz MSZ zarządał w związku z tym oficjalnych przeprosin ( ciekawe co by było gdyby wpie..dostał wtedy dyplomata z Berlina ,Paryza czy Waszyngtonu)
                          Po za tym drogi kolego ja zyje w tym kraju i nie widziałem objawów histerii w czasie kiedy bili naszych w Moskwie -wręcz przeciwnie głosy były stonowane ,a prasa ograniczała sie do informacji o faktach,
                          To wy z głupiego sińca na głowie jakiegoś małolata zrobiliście aferę międzynarodową...i niesty to sa fakty !

> Z czego taki glupi wniosek?! Od 1991 w Czecznie byli przeprowadzane ciagle
                          > ataki na magazyny broni i rozkwaterowania wojenne w celu pozyskania broni. Od
                          > tegoz czasu masowo bito< gwalcono i wyganiano ludnosc rosyjskojezyczna z
                          > CZeczni. Nasze zolnierzy nie mieli rozkazu odpowiadac ogniem na ataki
                          > dudajewskich bandytow. Uwazam ze nasza armia za pozno zaczela operacje w
                          > CZeczni - kiedy juz przegrala antydudajewska opozycja i on przerobil respublike
                          >
                          > na jedny wielki oboz wojenny...
                          > Tak samo w 1998 to CZeczeni pierwsi napadli Dagestan i zaczeli zabijac cywili i
                          >
                          > zolnierzy.

A to jest ciekawa wypowiedź -ja akurat znam dokładnie odwrotny scenariusz opisywany przez Czeczeńców (i komu tu wierzyć !?)
                          Po za tym czy nie wydaje ci się ze Czeczeńcy mogą mieć prawo do samostanowienia i wcale nie jest im wasza obecność na ich ziemi potrzebna-to stary naród który zwyczajnie walczy o swoje tak ja robiło to wiele narodów.
                          Skoro weszliście tam z mieczem to nie dziwcie sie ze mieczem wam odpowiedziano.

> Otwarte poparcie to stworzenie "komitetow czeczenskich" w POlsce, celem ktorych
                          >
                          > jest szukanie ochotnikow do walki w Czeczni i zbieranie kasy na zakup broni.
                          > Otwarte poparcie to jest rowniez zrobienie ronda Dudajewa w Warszawie i plany
                          > zrobienia podobnych "rond" i "ulic" w innych miastach POlski.
                          >

Organizacje Czeczeńskie w naszym kraju działają na ogólnych zasadach zgodnie z naszym prawem,a więc mogą wypełniać jedynie statutowe zadania.Jeśli masz dowody na to że u nas werbuje sie ochotników na wojne w Czeczeni to bardzo prosze je przedstawić ,a ja powiem MASZ RACJE MISZA !!!!!
                          ale jesli nie masz takich dowodów to proszę cie o wstrzymanie sie z takimi wypowiedziami bo to są zwykłe bzdury.
                          Z organizacjam jest tak że skoro nasze prawo pozwala organizować sie Palestyńczykom ,Romom ,Białorusinom itd...to nie można robić wyjątku i zakazywac powstania organizacji Czeczeńskiej-to tez naród !
                          A z tym Rondem Dudajewa to faktycznie przegiecie ,ale to jest poilityka miasta a nie państwa -samorząd może podjąć taką uchwałe i nie ma siły która mu w tym przeszkodzi,a to że akurat w samorządzie Warszawskim było paru oszołomów ...cóż trudno .Ale jeszcze raz mówię to nie jest sprawa Państwowa a tylko lokalna .

> Ukraina ma, ale rozni rusofoby i nacjonalisci nie. Nowa wladza robi wszystko
                          > zeby Ukraincy zyli jak najgorzej - skutecznie psuja stosunki z Rosja -
                          > wynikicem czego moze stac totalne rozwalenie przemyslu czezkiego i maszynerii
                          > Ukrainy, a w perspektywnie podzial samego panstwa na kawalki. Bez aktywnej roli
                          >
                          > POlski do tego by nie doszlo.

A czemu uważasz że Ukraińcy nie maja prawa do odrobiny nacjonalizmu !?
                          Dlaczego myślisz ze tylko wasza władza nad tym pieknym krajem jest dla nich dobra !?
                          Pomarańczową rewolucję zrobili ludzie a nie politycy -bo to oni wolą nas jak was i wy tego nie możecie poerzezyć.
                          Wiem,wiem boli was Donbas -dojna krowa Moskwy gdzie swoje brzuch pasli wasi oligarchowie.Dziwię się trochę że ty popierasz tych ludzi -oni kasy z Ukrainy nie wozili do Moskwy tylko wywozli to wszystko do banków w Genewie i Londynie ( tak jak już wywieźli połowe majatku waszego kraju) a ze tą kasę kupowali sobie np.kluby piłkarskie.
                          Nie dziw się zatem ze Ukraińcy postanowili przegnać ich od siebie zaczeli życ na własny rachunek.
                          Tak sobie myślę że nawet gazem ich nie dacie rady zastraszyc -to twardy naród i przyzwyczajony do ciężkiego życia.

> Tak walczyli, ojoj, tak walczyli :)))) Poprostu dwa nasze idioty - Gorbaczew i
                          > Jelcyn po pijanemu wyprowadzili wojska z Europy, tym samym dajac wam
                          > niezaleznosc.
                          > Ale dume to wy maciee, nooo taaaak. Na kilka narodow starczy :))))))
                          >
                          > > że nic nie mogliście zrobić aby nam w tym przeszkodzić bo byliście zbyt s
                          > łabi.
                          >
                          > :)))))))))
                          > Was to w ogole nikt o nic nie pytal i nikogo nie obchodzilisice.
                          > Zdrajcy narodowych interesow ROsji po prostu odprawocali pieniadze ktore
                          > otrzymali od USA.

No i wyszło szydło z worka -tęsknisz ,oj tesknisz Misza za czasmi kiedy kiedy mawialiście "Ptica nie kurica -Polsza nie zagranica" ;-)
                          Czy wasi wodzowie byli nalani nie wiem ,ale pytać nas sie o zdanie wcle nie musieli bo my byśmy z nimi wale nie rozmawiali.
                          Zrobilismy to co było konioeczne -oblilismy ustrój i pozbylismy się was -mam nadzieje że na wieki.
                          Osobiście bardzo lubie ROSJAN (I mam wiele wspaniałych wspomnień z ROSJANAMI w tle) ale jak ktoś napisał nie lubię Rosji jako kraju który wszelkimi siłami usiłuje innym narzucać swoje zdanie (USA jest identyczne ) ,a jak mu sie to nie udaje sięga po pałkę -to nie te czasy !

> Czyli o zadna tam "niezlaeznosc" i inne pierdoly nie chodzi, tylko o nabijanie
                          > zaladku za koszt zachodniej Europy :)))))))))))
                          > No tak najpierw siedzieliscie na nasze pozyczki a teraz na zachodnie.
                          > Ale jestescie "niezaleeezni" :))))))))

Widzisz Misza my nie mamy tyle ropy i gazu jak wy więc musimy kombinowac kase w inny sposób.Dla nas jedyna szansa na rozwój to alians z UE i ściągnięcie kapitału .
                          W dzisiejszych czasch pieniądze ma zachód ,i technologie które są nam potrzebne też ma zachód-my mamy kupę dobrych robotników i dobrze wyuczonych inzynierów .
                          To jest trasakcja wiązana i wszystkim się opłaci.Oni stawiaja u nas fabryki i przekazują nam technologie -zarabiają dzieki temu ze mamuy tańszych robotników,a my zyskyjemy doswiadczenie ,kapitały i miejsca pracy.
                          Dzisiaj nie daje się nic za darmo ( kto jak kto ale wy o tym doskonale wiecie)
                          Tak więc nie ma tutaj mowy o sprzedawaniu wolności za euro.
                          I cos w tym jest -większość ludzi jednak jest zadowolona.
                          Powiem tyle !
                          Za waszego panowania nie miałem nic po za własnymi portkami -mieszkalismy w zakładowym mieszkaniu i ojciec miał rower ( a był inzynierem )
                          Teraz mam własne mieszkanie które kupiłem za zarobione uczciwie pieniadze ,mam samochód ( nawet przyzwoity ) i co roku jadę na narty na Słowacje.
                          Tak więc Misza jak mawiał chyba Lenin "BYT KSZTAŁTUJE śWIADOMOŚĆ" więc i z UE mi blizej jak z wami !

Pozdr technior ;-)
                          Pozdr technior
                          • Gość: MAREK_BOA Re: A widzisz? :) IP: 80.51.118.* 29.12.05, 18:01
                            Wyjątkowo:)Zgadzam się z większością Twojej wypowiedzi Technior! Tylko co by
                            nie było za różowo,to Złapali w Warszawie nie tych co trzeba! Dopiero (chyba
                            przed wczoraj?)udało się jednego zgarnąc!Sprawa jest raczej rozwojowa i co
                            będzie dalej nie wiadomo(jak zwykle!:))Ale z dziką satysfakcją mogę
                            powiedziec,że łysi w dresach lub w skórach,jak już są na tapecie (znaczy się
                            siedzą GRZECZNIE przy biurku i zeznają!)to po nie całych 15-stu minutach robią
                            się coraz bardziej...mali i zagubieni!:) I to bez "wstępnej" obróbki!:)
                            -Pozdrawiam!
                            P.S. Na wszelkie objawy fanatyzmu jestem "chronicznie"uczulony!:)
                          • Gość: MIsza Re: A widzisz? :) IP: *.mobicomk.ru 30.12.05, 10:05

> Oj Miszka,Miszka -wykręcać kota ogonem to ty potrafisz jak przynajmniej dobry
                            f
                            > achman od marketingu ;-)

Odbieram to jako komplement :)))

> Bo to Misza, to nie jest wymówka tylko cała prawda .Bandzior zawsze
                            pozostanie
                            > bandziorem ,nawet jesli będzie podpierał sie nacjonalistycznymi frazesami.
                            > Prawda jest taka ze większośc nacjonalistycznej swołoczy w naszym kraju nie
                            ma
                            > pojecia o czym mówi i w imię czego bije.
                            > Zkładaja skóry i glany nie po to aby pokazac ze są patriotami ale po to aby
                            mie
                            > ć okazje do dania komuś w mordę.
                            > Sadzę że i u was wcale nie jest inaczej.

No wlasnie. Ale u nas bija murzynow i kawkazcew, a u was Rosjan.
                            No i mam racje - o jakiej milosci do ROsjan mozna mowic ? :)))

> Natomiast czy złapano tych buraków którzy napadali na dyplomatów w Moskwie !?

Szczerze powiem ze nie wiem. W prokuraturze "Dielo" otworzyli. W milicji
                            stworzyli specjalna grupe operatiwnykow zajmujacych sie ta sprawa.

> Czy nasz MSZ zarządał w związku z tym oficjalnych przeprosin ( ciekawe co by
                            by
                            > ło gdyby wpie..dostał wtedy dyplomata z Berlina ,Paryza czy Waszyngtonu)

Wypowiedzili oficjalna note protestu. Wladze polskie ofiacjalnei nie powiazuja
                            faktow pobicia dzieci naszych dyplopatow a pobicie polskich dyplomatow, i nie
                            nazywaja fakt pobicia POlakow przejawem nacjonalizmu, gdyz to by oznaczalo
                            przyznanie ze incydent z rosyjskimi dziecmi tez mial przyczyny
                            nacjonalistyczne.

> Po za tym drogi kolego ja zyje w tym kraju i nie widziałem objawów histerii w
                            c
                            > zasie kiedy bili naszych w Moskwie -wręcz przeciwnie głosy były stonowane ,a
                            pr
                            > asa ograniczała sie do informacji o faktach,
                            > To wy z głupiego sińca na głowie jakiegoś małolata zrobiliście aferę
                            międzynaro
                            > dową...i niesty to sa fakty !

Wg. lekarzy naszej ambasady u dwuch pobitych dzieci byl wstrzas mozgu 1szego
                            stopnia, w dodatek otrzymali wielokrotne ciosy po glowie, piersi, brzuchu,
                            polamane zeby itd.

> A to jest ciekawa wypowiedź -ja akurat znam dokładnie odwrotny scenariusz
                            opisy
                            > wany przez Czeczeńców (i komu tu wierzyć !?)

Wierz komu chcesz, nie zamierzam nikogo przekonywac.

> Po za tym czy nie wydaje ci się ze Czeczeńcy mogą mieć prawo do
                            samostanowienia

Nie wydaje sie. W Rosji 118 narodow - jesli kazdemu dac "prawo do
                            samostanowienia" to Rosyjska Federacja przestanie istniec.
                            PO drugie, CZeczeni 2 razy juz pokazali jak potrafia zyc niezaleznie -
                            wahabizm, nacjonalizm, podbijanie Kaukazu - przeciez ich celem jest
                            nie "Iczkeria" w granicach CZeczenskiej Respubliki, a Iczkerijski Kalifat z
                            granicami do Stawropola.

> i wcale nie jest im wasza obecność na ich ziemi potrzebna-to stary naród który
                            > zwyczajnie walczy o swoje tak ja robiło to wiele narodów.

Nie zwyczajnie. Ten "stary narod" od wiekuw zyje za koszt sasiedzi - zwyklego
                            rabunku i bandytyzmu. Zyli w gorach i napadali na Gruzinow, Oraniam, Kazakow,
                            Osetynow i inych narodow. Byli nienawidzeni przez wszystkie inne narody poza
                            takimi samymi "starymi narodami" jak Ingusze i Dagestanczykami

> Skoro weszliście tam z mieczem to nie dziwcie sie ze mieczem wam
                            odpowiedziano.

Weszlismy tam z gola dupa - i po tej dupie nam nawalano w 95 w Groznym.
                            Gdyby od razu weszlismy z mieczem, to zadnej wojny nie bylo by, a byla by
                            eliminacja separatystow i bandytow.

> Organizacje Czeczeńskie w naszym kraju działają na ogólnych zasadach zgodnie
                            z
                            > naszym prawem,a więc mogą wypełniać jedynie statutowe zadania.Jeśli masz
                            dowody
                            > na to że u nas werbuje sie ochotników na wojne w Czeczeni to bardzo prosze je
                            > przedstawić ,a ja powiem MASZ RACJE MISZA !!!!!

Jakich dowodow chcesz? Oswiadczenia oficjalnego przywodniczacego komitetu ? :))
                            Bez przesady.

> ale jesli nie masz takich dowodów to proszę cie o wstrzymanie sie z takimi
                            wypo
                            > wiedziami bo to są zwykłe bzdury.

Bzdury to gadki roznych naiwnych idiotow o tym ze owe komitety czeczenskie
                            zajmuja sie zbieraniem forsy na cieple czuchy dla dzieci :)

> A z tym Rondem Dudajewa to faktycznie przegiecie ,ale to jest poilityka
                            miasta
                            > a nie państwa -samorząd może podjąć taką uchwałe i nie ma siły która mu w tym
                            p
                            > rzeszkodzi,a to że akurat w samorządzie Warszawskim było paru
                            oszołomów ...cóż
                            > trudno .Ale jeszcze raz mówię to nie jest sprawa Państwowa a tylko lokalna .

Jesli pamietasz, rozmawialismy o stosunku POlakow do Rosjan - gowno nas tak
                            naprawde obchdozi kto wydal rozkaz na poswtanie takiego rodna rzad Warszawy
                            czy rzad POlski - jest to znakomitym dowodem na to ze Rosjan w POlsce nie
                            lubia. Bo gdyby nie bylo szerokiego poparcia ze strony narodu to zadnego ronda
                            by nie bylo...
                            Przeciec podobne akcje sa robione w celach reklamowych u wyborcow - wiec jesli
                            czlowiek ktory byl inicjatorem nazwania ronda imieniem DUdajewa zyskal na tym
                            wiele glosow wyborcow (nawet podobno zostal prezydentem) to to znaczy ze jego
                            poglady podziela wiekszosc Polakow.
                            Wiec prosze nie wciskajcie nam kitu - w ROsji wszystko odebali prawidlowo -
                            zupelnie tak samo jak tego sobie zyczyli "autorzy" ronda Dudajewa...
                            Przykrywanie sie roznymi wymowkami to jest dla dyplomatow, a zwykli ludzie
                            wszystko odbieraja na innym poziomie - bez roznych pieprzen "jurydycznych"...

> A czemu uważasz że Ukraińcy nie maja prawa do odrobiny nacjonalizmu !?

Bo u nich tak samo jak w Rosji mieszka kilkadziesiat narodowosci, w tym 4
                            najwieksze - Ukraincy, ROsjanie, Tatarzy i Turki Meschetyncy.
                            Biorac pod uwage wyrazny podzial etniczny Ukrainy - Wschod, Zachod i Krym to
                            moze doprowadzic do wojny domowej i rozwalu panstwa.
                            Szkoda ze w POlsce, USA i Niemczech tego nie rozumia. Albo moze akurat
                            rozumia... To jest nawet gorzej...

> Dlaczego myślisz ze tylko wasza władza nad tym pieknym krajem jest dla nich
                            dobra !?

Nie pie..glupot - jaka nasza wladza? Mieszkalismy w dobrosasiedskich
                            stosunkach - bylismy glownymi partnerami gospodarczymi, miliony Ukraincow
                            spokojnie pracowali i zyli w Rosji i naodwrot, Ukraina otrzymala w zasadzzie za
                            darmo gaz i paliwa, a my kupowalismy ich wyroby ciezkiego przemyslu i
                            maszyneria.
                            A do czego dzis dazy nowy fuherer Ukrainy? Uszczelnic granicy, znacznie
                            zredukowac stosunki polityczne i gospodarcze z Rosjia, wyjsc z WNP.
                            Skutek - miliony Rosjan i Ukkraincow starca prace, poziom zycia na Ukrainie
                            spada i bedzie spadal jeszcze bardziej gdy beda musialei placic 4 (cztere) razy
                            wiecej za gaz, a my przestaniemy kupowac ich wyroby (bo poza granicami WNP beda
                            zupelnie inne ceny - i towar z Ukrainy bedzie niekonkurencyjny do np.
                            POlskiego)

> Pomarańczową rewolucję zrobili ludzie a nie politycy -bo to oni wolą nas jak
                            wa
                            > s i wy tego nie możecie poerzezyć.

Dziwie sie ze jeszcze sa na swiecie tay naiwniacy jak ty :))
                            Zapamietaj na zawsze techniorze - rewolucje wszedzie i zawsze robili kilka
                            ludzi, a narod to objekt sterowania specjalnie wyszkolonych i oplaconych ludzi.
                            Az nie moge uwierzyc jak skutecznie wam wyprano mozgi przez media :))

> Wiem,wiem boli was Donbas -dojna krowa Moskwy gdzie swoje brzuch pasli wasi
                            oli
                            > garchowie.

Nie pieprz znow glupot - Donbas nie ma dla ROsji wiekszego znaczenia - dobycza
                            wegla jest malozyskowna - po calym bylym ZSRR zamykaja kopalnie. Donbas zyl za
                            koszt tego ze ROsja w ramach bratniej pomocy kupowala Ukrainski wegiel.
                            A ciezki przemysl tez bez Rosji padnie, bo my bylismy glownym nabywca ich
                            produkcji.

> Dziwię się trochę że ty popierasz tych ludzi -oni kasy z Ukrainy nie
                            > wozili do Moskwy tylko wywozli to wszystko do banków w Genewie i Londynie

Ja popieram Rosjan w Ukrainie, bo mam wiele krewnych w Ukrainie i wiem jak oni
                            teraz zyja i czuja siebei na dzisiejszej Ukrainie...

> No i wyszło szydło z worka -
                            • Gość: Misza CD IP: *.mobicomk.ru 30.12.05, 10:08
                              ciag dalszy

> No i wyszło szydło z worka -tęsknisz ,oj tesknisz Misza za czasmi kiedy kiedy
                              m
                              > awialiście "Ptica nie kurica -Polsza nie zagranica" ;-)

U nas i dzis tak mowia :))

> Czy wasi wodzowie byli nalani nie wiem ,ale pytać nas sie o zdanie wcle nie
                              mus
                              > ieli bo my byśmy z nimi wale nie rozmawiali.

A kto was do podzialu lupu by dopuscil ? :)))
                              Jelcyn sobie wszystko zalapal. Niezle wyszedl na zdradzie panstwa

> Osobiście bardzo lubie ROSJAN

Ja tez osobiscie bardzo lubie POlakow - nie wszystkich a tych z ktorymi
                              zaprzyjaznilem sie podczas swych studiow w POlsce

> Widzisz Misza my nie mamy tyle ropy i gazu jak wy więc musimy kombinowac kase
                              w
                              > inny sposób.Dla nas jedyna szansa na rozwój to alians z UE i ściągnięcie kapit
                              > ału .
                              > W dzisiejszych czasch pieniądze ma zachód ,i technologie które są nam
                              potrzebne
                              > też ma zachód-my mamy kupę dobrych robotników i dobrze wyuczonych inzynierów .
                              > To jest trasakcja wiązana i wszystkim się opłaci.Oni stawiaja u nas fabryki i
                              p
                              > rzekazują nam technologie -zarabiają dzieki temu ze mamuy tańszych
                              robotników,a
                              > my zyskyjemy doswiadczenie ,kapitały i miejsca pracy.

Ale tracicie jakakolwiek niezaleznosc i wage polityczna - skoro wszystkie
                              fabryki w POlsce sa zachodie, wasze specjalisci uciekaja z POlski na Zachod, a
                              forsa idzie z Zachodu to w zasadzie jestescie ich wlasnoscia - w XV - XIX
                              wiekach to sie nazywali kolonia... Ale wam wybierac co nazywac
                              niezaleznoscia :)))

Pozdr
                              Misza
                              • wladca_pierscienii Re: CD - "sentyment" Miszy 30.12.05, 12:56
                                Misza:
                                > Ja tez osobiscie bardzo lubie POlakow - nie wszystkich a tych z ktorymi
                                > zaprzyjaznilem sie podczas swych studiow w POlsce

To po kiego **** pisujesz na tym forum????

Tu przecież twoich przyjaciół ze studiów NIE ma !!!
                                • Gość: technior Re: CD - "sentyment" Miszy IP: 217.153.220.* 30.12.05, 17:56
                                  Widzę Miszka że się nie jesteśmy w stanie dogadać-inne mamy punkty podparcia !
                                  Tak więc chyba raczej pozostańmy przy swoim zdaniu bo ani ty mnie nie jesteś w
                                  stanie przekonać ani ja ciebie !
                                  Generalnie mogę ci tylko złozyć życzenia wszystkiego najlepszego w nowym roku
                                  2006 i oby jak najmniej nas dzieliło a jak najwięcej łączyło !
                                  Trzymaj się ciepło MIszka !

POzdr technior
                                  • Gość: Misza Do techniora IP: 195.208.237.* 02.01.06, 17:37

> Widzę Miszka że się nie jesteśmy w stanie dogadać-inne mamy punkty podparcia !

A jak moglo byc inaczej ? :)

> Tak więc chyba raczej pozostańmy przy swoim zdaniu bo ani ty mnie nie jesteś w
                                    > stanie przekonać ani ja ciebie !

W odroznieniu od innych nie zamierzalem nikogo przekonywac :))
                                    Ja tylko mowia co JA osobiscie mysle.

> Generalnie mogę ci tylko złozyć życzenia wszystkiego najlepszego w nowym roku
                                    > 2006 i oby jak najmniej nas dzieliło a jak najwięcej łączyło !
                                    > Trzymaj się ciepło MIszka !

Tobie zycze tego samego! Jestes b. ciekawym dyskutantem i zrodlem wiedzy. Tak trzymac!

Pozdr
                                    Misza

P.S. Nie mogl bys zdradzic swoej imie? Chicalbym wiedziec jak masz na imie :)
                                    • Gość: technior Re: Do techniora IP: 217.153.220.* 03.01.06, 09:07
                                      Skoro chcesz wiedzieć to nie ma problemu ;-)
                                      Mam na imię Tomek
                                      • Gość: Misza Ok Tomku. IP: 195.208.237.* 03.01.06, 12:04
                                        POprostu lubie zwracac sie po imieniu :)
                              • Gość: wrobel.cwirek Re: CD IP: 213.207.131.* 30.12.05, 13:12
                                > Ale tracicie jakakolwiek niezaleznosc i wage polityczna - skoro wszystkie
                                > fabryki w POlsce sa zachodie, wasze specjalisci uciekaja z POlski na Zachod,
                                a
                                > forsa idzie z Zachodu to w zasadzie jestescie ich wlasnoscia - w XV - XIX
                                > wiekach to sie nazywali kolonia... Ale wam wybierac co nazywac
                                > niezaleznoscia :)))

Ale wlasnie to z kolonii wywozono wszystko i traktowano jak "pole uprawne nie
                                wymagajace nawozenia". co jak co, ale pieniadze DO kolonii NIE plynely.

Wynika z tego, ze to Zachod jest nasza kolonia hehe ROTFL
                      • Gość: gnull Re: A widzisz? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 11:04
                        1) Niezaleznosc to MY wam dalismy w prezencie :))

No no! Ladny mi prezent!

2) A wy ja oddaliscie USA i Brukseli :) O losach POlski decyduja w Waszyn gtonie

Roznica polega na tym, ze ta zaleznosc sami sobie wybralismy, a nie byla
                        niesiona na bagnetach milujacych pokoj wojakow sowieckich. Raz sie nie udalo
                        (lata 20), to 25 lat pozniej prezent udalo sie wepchnac. Jak widac nie
                        chcielismy go.
                • Gość: MAREK_BOA Re: A widzisz? :) IP: 80.51.118.* 24.11.05, 23:46
                  Misza a oglądałeś "Punkt Kontrolny"? Nie pamiętam kto ten film zrobił,ale
                  kilka lat temu leciał w naszej TV(fakt że dość poźno!)! Opowiadał o żołnierzach
                  służących na posterunku kontrolnym (chyba lata 90-te)na drodze w Czeczenii
                  (chyba?!)Mnie się podobał!Ciekawy jestem Twojej opinii!
                  -Pozdrawiam Pa Ka!
                  • Gość: Misza Re: A widzisz? :) IP: *.mobicomk.ru 25.11.05, 08:46
                    Gość portalu: MAREK_BOA napisał(a):

> Misza a oglądałeś "Punkt Kontrolny"?

Chyba chodzi o "Blikpost" ? Ogladalem.

> Nie pamiętam kto ten film zrobił,

Podobno Balabanow

> ale
                    > kilka lat temu leciał w naszej TV(fakt że dość poźno!)! Opowiadał o
                    żołnierzach
                    > służących na posterunku kontrolnym (chyba lata 90-te)na drodze w Czeczenii
                    > (chyba?!)Mnie się podobał!Ciekawy jestem Twojej opinii!

W miare prawdziwy film. Szczegolnie spodobal mni szczur i jego pogrzeb :))
                    POzdr
                    Misza
                    • Gość: MAREK_BOA Re: A widzisz? :) IP: 80.51.118.* 25.11.05, 09:33
                      A mnie gotowane naboje do AK-74:)
                      -Pozdrawiam! Pa Ka!
                      • Gość: MIsza Re: A widzisz? :) IP: *.mobicomk.ru 25.11.05, 10:05
                        Gość portalu: MAREK_BOA napisał(a):

> A mnie gotowane naboje do AK-74:)
                        > -Pozdrawiam! Pa Ka!

:)) Naboje do AK sa najlepsza waluta w CZecznie
                        Pozdr
                        Misza
            • Gość: wrobel.cwirek Re: 9-ta kompania IP: 213.207.131.* 30.12.05, 12:08
              > Zapomniales ze nie lubicie naszej (rosyjskiej i sowieckej) armii i naszych
              > zolnierzy, ZSRR i w konflikcie ZSRR-mudzachedy kibicujecie mudzachedom.
              > Wiec ogladajac ten film 90% POlakow bedzie pocierac raczki z radochy -
              > brawurow i szlachetni mudzachedy (patrz link z polskimi bohaterami wsrod
              > mudzachedow wyzej :)) rozstrzeliwuja cala kampanie sowieckich zolnierzy
              > ktorzy bandycko napadl i nieszczesne panstwo.

Hmm... albo jestem w tych 10% albo czas zmienic paszport :-) Polobilem
              chlopakow :-)
      • Gość: wilk Re: 9-ta kompania IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 17:28
        A był kiedyś dwuczęściowy Rosyjski film "Bitwa o Moskwę" , widział ktoś może?
        Niestety nie mam możliwości zobaczyć.
      • Gość: Michal Buslik Re: 9-ta kompania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 19:53
        Ten film nie trafi do polskich kin , nie ma dystrybutora
        I dobrze , po co maja sie kinomani stresowac ze od strony warsztatowej FR bije
        polska kinematografie na glowe
        • Gość: Gamoń Re: 9-ta kompania IP: *.pl / *.smsnet.pl 23.11.05, 21:53
          Nawet kinematografia przeciętnego Bantustanu bije naszą na głowę. My mamy tylko moralne niepokoje i "Wiedźmina" z "efektami specjalnej troski". ;-P
          Co do tego ostatniego tytułu, to do dziś nie mogę zrozumieć, jak można było tak spierteges tak świetną, plastyczną i "filmową" literaturę...
          Ech...

• feel_good_inc Re: 9-ta kompania 24.11.05, 23:38

> Nawet kinematografia przeciętnego Bantustanu bije naszą na głowę. My mamy tylko
            > moralne niepokoje i "Wiedźmina" z "efektami specjalnej troski". ;-P
            > Co do tego ostatniego tytułu, to do dziś nie mogę zrozumieć, jak można było tak
            > spierteges tak świetną, plastyczną i "filmową" literaturę...
            > Ech...

No wiesz, skoro krasnolud był wyższy od prezydenta-elekta, za palladyna wygłaszającego górnolotne kwestie robił aktor, kojarzony ogólnie ze ślepym policjantem, a na koniec autor oryginalnego scenariusza nie chciał się pod wersją ostateczną podpisać...
            Największą tragedią tego filmu było koszmarne dobranie aktorów do powierzonych im ról i dodatkowo wynajęcie chyba wszystkich drugoplanowych aktorów z najgłupszych seriali "komediowych". Naprawdę, jedyną rzeczą, która podobała mi się w tym filmie, była gra Zamachowskiego - Jaskier jak w mordę strzelił. A i Żebrowski na tym tragikomicznym tle aż tak źle nie wypadł. No, w każdym razie mógł gorzej ;)
    • wladca_pierscienii Re: kryptonim gwiazda / zwiezda 25.11.05, 09:08
      o tym filmie była już dyskusja
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=539&w=18160022&a=18160022
      • Gość: maxikasek Re: IP: *.szczecin.mm.pl 25.11.05, 16:25
        Był jeszcze film "Tank"- to chyba też rosyjski. Mnie się podobał.
        • panzerviii a straff batalion był fajny - warto obejrzeć 25.11.05, 16:41
          słyszałem o nim dobre opinie. I to w polskiej rusofobskiej prasie.

Najbardziej w rozmowie Miszy z Gamoniem rozwalił mnie fragment o popieraniu
          rusobicznego rezimu na Ukrainie. No coż w 2006 rosyjska piąta kolumna ze
          wschodu Ukrainy będzie mogła go osłabić. Może taki będzie wyrok demokracji ((
        • Gość: MAREK_BOA Re: IP: 80.51.118.* 25.11.05, 17:57
          HM?! A nie pomylieś przypadkiem z "The Best of Bist"(chyba tak to się
          pisało?)? Rzecz się dzieje w Afganistanie gdzie T-62 ucieka przed 5-cioma
          afgańczykami przez cały film!!! Oczywiście dowódca czołgu to psychopata,który
          porzuca członka załogi ,żeby go wilki zjadły,tego ratują Mudżachedini a on w
          zamian za uratowanie życia naprawia im jedynego RPG-7 jaki mają!I oczywiście
          pomaga zniszczyć czołg! Zapamiętałem ten film bo jako Mi-24 latał SuperFrelon z
          gwiazdami!A film był wyprodukowany w USA(chyba jeszcze do tej pory jest w
          wypożyczalniach Video)!
          -Pozdrawiam!
          • panzerviii Nie to inne filmy 25.11.05, 18:05
            ten który opisałeś kiedys widziałem w 1999 w naszej tv, ładny, Straff Batalion
            to nowy film rosyjski, o batalionie karnym w czasie wwII, podobno bardzo
            ciekawy i wcale nie w stylu filmów o bolszoj i narodnoj wajnie.
            • Gość: MAREK_BOA Re: Nie to inne filmy IP: 80.51.118.* 25.11.05, 18:23
              A jeśli tak to sorry Winnetou!:)
              -Pozdrawiam!
          • wladca_pierscienii Re: Afganistan - film "Bestia" 28.11.05, 17:01
            > HM?! A nie pomylieś przypadkiem z "The Best of Bist"(chyba tak to się
            > pisało?)?
            Oryginalnego tytułu nie znam,
            polski tytuł to "Bestia".

> Rzecz się dzieje w Afganistanie gdzie T-62 ucieka przed 5-cioma
            > afgańczykami przez cały film!!!

Czołg nie uciekał, czołgiści zabłądzili (mapa nadpalona) i wjechali do doliny,
            z której nie było innego wyjścia.
            Afgańczycy ich ścigali, bo Ruscy po wzięciu do niewoli rozjechali
            gąsienicą "szefa" ich wioski. Dowodził nimi jego brat.

> A film był wyprodukowany w USA
            Mi się wydawało, że francuski, ale mogę się mylić.

Ogólnie nieźle się ogląda.
            Moja ulubiona scena to jak pewien Afgańczyk mówi mniej więcej tak:

"Trzeba wierzyć w Allaha,
            ale i mieć naładowany pistolet za pazuchą".
            :-D
            • Gość: MAREK_BOA Re: Afganistan - film "Bestia" IP: 80.51.118.* 28.11.05, 17:52
              Gdzie ten film był "popełniony" nie pamiętam,ino sobie "gdybałem"! Francuzi
              mogli mieć z tym coś wspólnego ze względu na Super Frelona robiącego za Mi-
              24,bo filmach Made by USA za Mi-24 robiły zazwyczaj Sea Kingi(choć czasami i
              Pumy się trafiały)!
              -Pozdrawiam!
          • Gość: Władca Pierścieni Re: film "Bestia" IP: *.crowley.pl 03.01.06, 09:38
            MAREK_BOA:
            > porzuca członka załogi ,żeby go wilki zjadły,tego ratują Mudżachedini a on w
            > zamian za uratowanie życia naprawia im jedynego RPG-7 jaki mają!I oczywiście
            > pomaga zniszczyć czołg!

To nie takie oczywiste.
            Zależy od osobistego podejścia do siedzenia w więzieniu - żołnierze radzieccy
            za dostanie się do niewoli afgańskiej szli do radzieckiego więzienia.
            Niektórzy mogli się godzić na więzienie,
            niektózy pewnie stwierdzali, że do Sowieckowo Sojuza nei mają już powrotu...
    • Gość: Ja'05 Re: 9-ta kompania IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 31.12.05, 21:55
      No i "wpuścił'sia Micha w dysputy"... A po co? "9-tej" - nie widziałem, ale NAPEWNO obejrzę. "Gwiazda" to - wg mnie - etiuda o trudnej, młodej śmierci. Piękne zdjęcia. Czujesz jakbyś sam po tych lasach i moczarach blądził ( a propos - to Białoruś, a "granica"... Przypuszczam, że płn skrzydło 1-go FB - więc chyba (?) granica litewsko-pruska (?). A ten film o sztrafbacie to "Gu-Ga". Też dobry. Garść (prawdziwej) historii. Nie tej, przez duże H ale normalnej, ludzkiej, osobistej... I jedna uwaga. Bardziej mi pasuje "do prawdy historycznej" niż sztrafbaty pokazywane w - ambitnych i docenianych (?) - filmach zachodnich, takich jak ten "o snajperach". Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka