Dodaj do ulubionych

Mauser K98, skrocony

IP: *.nyc.res.rr.com 29.11.05, 04:31
Wpadl mi niedawno w rece ciekawy Mauser K98 z Gdanska, profesjonalnie
skrocony do pierwszego sciagu na lozu. Muszka jest fachowo przelozona w nowe
miejsce, wiec nie wyglada to na domowa przerobke, raczej dobry warsztat
rusznikarski.
Czy ktos sie spotkal z tak przerobionym K98?
Obserwuj wątek
    • Gość: MAREK_BOA Re: Mauser K98, skrocony IP: 80.51.118.* 29.11.05, 05:42
      A nie jest to przypadkiem wersja tak zwana "artyleryjska"? Mój Tato jako
      myśliwy posiadał sztucer z przerobionego fabrycznie Mosina wz.1891/31/52
      właśnie takiej wersji! Z tego co się orientuję to wszystkie państwa ,które
      brodukowały tego typu broń,robiły też wersje skrócone właśnie dla artylerzystów!
      -Pozdrawiam!
      • Gość: shooter Re: Mauser K98, skrocony IP: 209.227.6.* 29.11.05, 16:57
        Nie, to nie jest wersja aryleryjska - bardziej mi to wyglada na rusznikarska
        przerobke z dlugiej wersji na kbk, wg. nabitych znakow prawdopodobnie zrobiona
        w 1943. Poza skrocona lufa karabin jest pelna wersja Kar98.
        • Gość: maxikasek Re: Mauser K98, skrocony IP: *.szczecin.mm.pl 29.11.05, 19:35
          Bicia dublowane?? a może dobrze zrobiony "obrzyn"
          • Gość: MAREK_BOA Re: Mauser K98, skrocony IP: 80.51.118.* 29.11.05, 20:58
            HM?! Przyszła mi do głowy myśl nowa: a może była to broń przerabiana dla
            policji albo innych służb mundurowych?Trzeba by znaleźć w co takie sużby były
            uzbrajane i może się dojdzie? Równie dobrze mogła być przerobiona na zamówienie
            jednostkowe,ale wtedy dupa blada! Chyba żeby ktoś dotarł do dokumentów
            rusznikarni która to zrobiła!(ale po tylu latach????)-nie sądzę!
            -Pozdrawiam!
    • hens Re: Mauser K98, skrocony 12.12.05, 22:22
      .....Były produkowane 2 modele mauzera skracane moze nawet kawaleryjskie
      niewiele odbiegające wyglądem od mod.98 jest to model 1891,teoretycznie
      produkowany w argentynie oraz model 2 produkowany w hiszpanii model 1985.Obydwa
      modele produkowane były z osadą do początku lufy.W obydwu modelach muszka była
      zakryta jażmem.model 1895 odróżnia się na wizus magazynkiem ukrytym w
      osadzie.Pamietam że ojciec takie przyrządy otwierał na specjane polecenie
      "klijentów" To były lata 60-te. Bibligrafia A.Żuk < sprawocznik postrełkowomu
      orużiu > mod.1891 str.510 poz 2-2 mod 1895 .str.518 poz.13.3 oznaczenia gdańska
      nie są niczym dziwnym, w tych czasach,produkowano tam na cały swiat komory
      zamkowe i zamki.Należy zwrócić uwage na sygnature(czyt.punce) przestrzelenia na
      pewno nie jest polska. Polecam sie. hens
      • hens Re: Mauser K98, skrocony 14.12.05, 17:34
        sorry czeski błąd/powinno być:/......oraz model 2 produkopwany w hiszpanii model
        1895...../
        • Gość: shooter Re: Mauser K98, skrocony IP: 209.227.6.* 14.12.05, 22:09
          Ten karabinek to jest na pewno Kar98 z Gdanska, nie rozniacy sie niczym, poza
          skrocona lufa od typowego Kar98. Poniewaz w trakcie wojny zaczeto robic
          karabinki bazowane na Kar98, ten mi wyglada na przerobke wykonana w dobrym
          warsztacie rusznikarskim. Nie jest na pewno z Argentyny lub Hiszpanii, bo mimo
          swoich lat nadal wszystko dziala jak nalezy. Zamek chodzi duzo lepiej niz w
          fabrycznie nowym 1955 KBK z Radomia.
          Poza tym wszystko jest jak w twoim opisie - lufa scieta rowno z lozem, ale
          muszka bez jarzma. Za tydzien postaram sie gdzies zamiescic zdjecia.
          • Gość: hens Re: Mauser K98, skrocony IP: *.man.bydgoszcz.pl 14.12.05, 22:36
            Ciesze sie że przeczytałeś,tu ja pisałem o komorach zamkowych i zamkach
            produkowanych do remontażu- a produkowanych na eksport w Gdańsku, było tego
            zrobione ponoć dużo,jak ci napisałem ja pare szt. takich widziałem.Podwójne
            sygnowanie jest możliwe,zamek bity gdansk,-patrz na punce przestrzelenia, będzie
            argentynska lub hiszpańska.pozdrowienia hens
          • Gość: hens Re: Mauser K98, skrocony IP: *.man.bydgoszcz.pl 14.12.05, 22:48
            Bardzo ważne z jakiego drewna jest osada(kolba) tam palety,opakowania i skrzynki
            na towary przemysłowe robili z palisandru.hens
            • Gość: shooter Re: Mauser K98, skrocony IP: *.nyc.res.rr.com 15.12.05, 04:00
              lze jest z dobrego materialu, chyba orginalne. Wyglada na dab lub klon. Jedyne
              co rozni ten karabin od kAR 98 to skrocona lufa. poza tym detalem, jest to
              Kar98 w idealnym stanie, z orginalnym lozem, komora i zamkiem.
              • hens Re: Mauser K98, skrocony 15.12.05, 17:17
                Nigdy nie zdażyło mi się, abym nie znalazł, interesującej mnie broni u A. ŻUKA
                pod warunkiem że była seryjna.Przemyśl to.Sam mam problem czytaj >>>>>>>>broń
                ostatniej szansy,<SAS> ale to inna bajka.hens

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka