Dodaj do ulubionych

Jak pomóc Ukraincom????

02.01.06, 11:14
Jeśli nasz rząd ma jaja to teraz powinien ostro zagrać i podnieśc cenę za
tranzyt ruskiego gazu, najlepiej pięciokrotnie. Jak Polska i Ukraina zagra
blokiem to którędy ruscy będą gaz do Europy przesyłać. Gazrura na Bałtyku to
w zasadzie jeszcze plany, co najwyżej rozgrzebany plac budowy.
Jak złamią Ukrainę , o ile im się uda bo Kozacy są twardzi, to się wezmą za
nas, i każą sprzedać PERN, Naftoport, i Europol Gaz albo najlepiej PGING i
Orlen, bo jak nie to ropa i gaz razy pięć.

A my sami kupujmy ukraińskie towary. W ten sposób najlepiej pomagamy ich
gospodarce.
Ja już kupiłem ...... kilka butelek piwa Obołoń - "Magnat" i "Pszeniczne".
Bardzo dobre zwłaszcza "pszeniczne" niepasteryzowane. ))))))) W Marketach są
po jakieś 3,6 zł.

Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Jak pomóc Ukraincom???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:04
      Rzeczywiście jest to jakas koncepcja - ale czy słuszna? Jaki może być rezultat
      takiego dziaania w całości np w ciagu 5 lat - wogóle jesli chodzi o nasza
      polityke zagr.?

Pozdr!
    • piotrek_zalogowany a po co im pomagać,dość już przez nich straciliśmy 02.01.06, 12:27
      Kontakty z Rosją powinny być dla nas duuuużo ważniejsze,przede wszystkim z
      racji jej pozycji międzynarodowej i surowców naturalnych jakie
      posiada,zaanagażowaliśmy się niepotrzebnie w tą całą pomarańczową rewolucję i
      kompletnie nic z tego nie mamy a tylko same kłopoty,bez sensu!
      • Gość: Marek Re: a po co im pomagać,dość już przez nich straci IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 02.01.06, 23:39
        Kontakty z rosja powinny byc dobre. Pelna zgoda. Ale to rosja jest sprawca
        napiec na linii polska - rosja. Ukraina nie ma nic do tego. Jestesmy suwerennym
        panstwem i mozemy popierac kogo chcemy. Jako kraj demokratyczny, zawsze
        powinnismy popierac sily pro-demokratyczne, tak wiec nasze dzialania w sprawie
        ukrainy byly jak najbardziej prawidlowe.
        Rosja nie moze przebolec tego ze traci kolejne strefy wplywow, ale to jej
        problem a nie nasz. Poza tym nie mozna przymykac oka na to co wyprawiaja inni.
        Francja czy niemcy nie wahaly sie przeciwstawic USA - mimo ze to ich bliski
        sojusznik. Nie mozemy byc ulegli wobec nikogo (w tym wobec rosji). Dobre
        stosunki nie polegaja na narzucaniu przez jedne panstwa swoich warunkow drugim
        i bezwzglednemu podporzadkowywaniu sie tych drugich.
      • wieswian77 Re: a po co im pomagać,dość już przez nich straci 11.12.13, 11:16
        Szkoda że aż tyle przez nich ztraciliśmy???????????????????????
        Ja rozumiem że Rosja jest jaka jest ale wolałbym wolnej i silnej Ukrainy niż strachu i straszenia odcieciem lub podwyżką gazu ze strony tejże jakże dobrej Rosji !!!!!!!!!!!!!!!!!
    • belgrano Re: Jak pomóc Ukraincom???? 02.01.06, 15:33
      Najlepiej abyśmy tez podnieśli cenę gazu do rynkowej i sprzedali Ukrainie:-)).
      Ciekawe czemu my płacimy cenę rynkową a oni nie mogą??????
      • panzerviii to nie ceny rynkowe tylko szantaż i haracz 02.01.06, 15:51
        My płacimy 140 $, Niemcy i Francuzi po 160 $, Litwini po 110 $.

230 $ to wykorzystywanie monopolu.
        • Gość: MAREK_BOA Re: to nie ceny rynkowe tylko szantaż i haracz IP: 80.51.118.* 02.01.06, 15:59
          Jest tylko jedno "ale"! Ich gaz ,ich sprawa! A Nasi "kochani" notable
          najlepiej by zrobili...nie wtrącając się między wódkę a zakąskę! Bo z takiego
          wtrącania może zaraz wyjśc podwyżka cen dla Nas! Co ja mówię może?już wyszła,
          ino że na razie Nasz rząd, Nam podniósł!
          -Pozdrawiam!
    • Gość: Wolf Re: Jak pomóc Ukraincom???? IP: *.chomiczowka.waw.pl 02.01.06, 16:09
      Rosjanie odpowiedzieliby znaczną podwyżką cen gazu.
      Taki genialny plan mieli już Ukraincy-premier J.Tymoszenko zażądała w 2005r
      podwojenia opłat za tranzyt powołując się na zasady wolnorynkowe ....
      Jak Ukraincy na tym wyszli wiadomo....
      • Gość: MAREK_BOA Re: Jak pomóc Ukraincom???? IP: 80.51.118.* 02.01.06, 16:26
        No ale to przecie "wredne Ruskie" chcą więcej zarobic ! Ukraina jest "lelyja"
        i innym...darmo dają!:)
        -Pozdrawiam!
        • Gość: wilk Re: Jak pomóc Ukraincom???? IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 17:18
          Rosjanie robia artpodgotowke he he.
    • justyn3 kupuję kwas chlebowy firmy Obołon 02.01.06, 17:22
      jest też i polski, nieco mniej słodki. Wierzę że jest to trunek zdrowszy od Coca
      coli.
      • Gość: MAREK_BOA Re: kupuję kwas chlebowy firmy Obołon IP: 80.51.118.* 02.01.06, 17:35
        Ja kupuję Polski kwas chlebowy(nie pamiętam firmy)ale najbardziej zbliżony do
        orginalnego Rosyjskiego!:)
        -Pozdrawiam!
        • panzerviii Re: kupuję kwas chlebowy firmy Obołon 02.01.06, 18:10
          Justyn i Marek jesteście Slazakami? w Łodzi kwasu chlebowego nie uraczysz bo
          nikt nie wie co to jest.
          w kadym Slaskim domu znajdziesz go w lodówce (jestem synem Slązaka i tam często
          jezdzę)
          • Gość: MAREK_BOA Re: kupuję kwas chlebowy firmy Obołon IP: 80.51.118.* 02.01.06, 18:18
            Sorry Winetou!:) Mazowsze! W każdym sklepie spożywczym 1 litr= 1,20 zł!:)
            -Pozdrawiam!
    • marcus_crassus trzeba byc durniem 02.01.06, 18:22
      zeby uzywac retoryki "to nie nasza sprawa" - sprawa jak najbardziej nasza bo
      niezalezna ukraina jest gwarantem niezaleznej Polski. niezalezna ukraina =
      niezalezna od Rosji.

wierszyk dla baranow ktorzy mowia "to nie nasza sprawa"

Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem komunistą
      Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem związkowcem
      Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem Żydem
      Kiedy przyszli po katolików, nie protestowałem. Nie byłem katolikiem
      Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było

Martin Niemöller, był niemieckim pastorem protestanckim. Został przez
      hitlerowców skazany w 1938 za obronę prześladowanych Żydów i opozycję wobec
      reżimu nazistowskiego.
    • marcus_crassus ps-jesli chodzi o pomoc 02.01.06, 18:29
      po pierwsze ukrzyzowac millera i to na oczach publiki za to ze nie mamy
      dywersyfikacji gazu. choc problemem byla cena. ale moze daloby sie te limity
      jakos donegocjowac. mam wrazenie że ze strony millera nie bylo woli.

szkoda ze na razie siedzimy cicho- jak gazprom powiedzial ze zakreci kurek
      moldawii UKRAINA od razu obiecala pomoc (!!!)

na razie siedzimy za cicho. choc czasem moze i nie trzeba sie odzywac - nie na
      darmo kaczor na druga wizyte jedzie do kijowa.

mam nadzieje ze po cichu robia dobrze swoja robote

ps- a te barany juz poszalaly. niedlugo wstrzymaja caly import i eksport. beda
      zjadali gazowe podobizny Putina :)

biznes.onet.pl/0,1222304,wiadomosci.html
      • Gość: MAREK_BOA Re: ps-jesli chodzi o pomoc IP: 80.51.118.* 02.01.06, 21:12
        A ja mam inne motto: NIE LEŹ TAM GDZIE CIĘ NIE CHCĄ! A drugiego to mnie Babcia
        nauczyła: NIE WKŁADAJ PALUCHÓW MIĘDZY DRZWI BO CI JE PRZYTNĄ! Wracając do
        dywersyfikacji gazu to nie Pamiętasz czemu i komu zawdzięczamy nie podłączenie
        do Niemieckiej rury z gazem? Bo kto to nie chciał dac zarobic Gudzowatemu? A
        wystarczyło położyc coś kole (chyba)20 kilometrów,żeby podłączyc się do Niemców!
        Nie aby ekipa Buzka robiła wszystko byle tylko Polak nie zarobił?Woleli
        kombinowac z Norwegami za wieeelkie pieniądze(musi któryś z naszych miał
        wieeeelkie kieszenie i do tego puste)!
        -Pozdrawiam!
        • wieswian77 Re: ps-jesli chodzi o pomoc 11.12.13, 11:21
          Zauważyłem że tylko was gaz interesuje a tutaj idzie o coś więcej wolna Ukraina to bedzie przecież nasz śąsiad i ja chciałbym po prostu aby był wolny we własnym kraju!!!!!!!!!!!!
        • j-k bzdury... 15.12.13, 05:57
          do "niemieckiego" gazu i tak sie podlaczymy.
          wymogi Unii...

a gazoport w Swinoujscu...
          startuje w polowie 2014
          wazne, ze bedziemy mieli (rowniez) gaz z innych zrodel :)

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          chemik i ekonomista.
    • Gość: minecjusz ożenić się z Ukrainką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 21:23
      to ładne dziewczyny, a poza tym szybkie, sprawne i posłuszne. Nie to co nasze
      kocmołuchy.
    • tornson I przez takie puste rusofobiczne łby mamy w Polsce 11.12.13, 12:00
      takie barachło. Zamiast zarabiać na pośrednictwie między Rosją i Zachodem, przez tępych rusofobów cały świat wie że gadać z Polakami o Rosji to jak ze świnią o księżycu.
      • adam_al Re: I przez takie puste rusofobiczne łby mamy w P 11.12.13, 12:17
        > cały świat wie że gadać z Polakami o Rosji to jak ze świnią
        > o księżycu.

Takie wnioski można wysnuć bazując tylko na przekazie części gó...anych mediów internetowych, populistycznych bredni niektórych polityków czy bzdetów wypisywanych na forach.
        Mam właśnie w tej chwili bardzo ciekawy przykład, że jest zupełnie inaczej niż piszesz. Do zaprzyjaźnionej firmy, która z powodzeniem prowadzi interesy na wschodzie zwrócili się Rosjanie i Niemcy z prośbą o pośrednictwo - w sumie nalegali Rosjanie (współpracujący już wcześniej ze wspomnianą polską firmą). Sami nie mogą się skutecznie porozumieć - dla Niemców biznes to usługa syntetyczna, płatna zawsze przelewem :), dla Rosjan to także kontakty pozabiznesowe (nawiązanie nici zaufania, poznanie się na gruncie prywatnym), kult gotówki, cała sfera okoliczności niepojętych dla człowieka ze starej Unii. Poprosili Polaków o pośrednictwo, oczywiście zostawiając kawałek tortu.
        Realny świat czasem bardzo różni się od tego medialnie kreowanego.
        I jeszcze jedno, wspomniani Rosjanie uwielbiają spędzać wolne chwile w Zakopanym :)
      • anton_pl Re: I przez takie puste rusofobiczne łby mamy w P 11.12.13, 12:45
        tornson napisał:
        > takie barachło. Zamiast zarabiać na pośrednictwie między Rosją i Zachodem, prze
        > z tępych rusofobów cały świat wie że gadać z Polakami o Rosji to jak ze świnią
        > o księżycu.

Tu akurat "tornson" ma 100% racji, po co nam biedna Ukraina - gdzie nas nie lubiom itd., a Rosja bogate we wszelkie surowce, potęga militarna, itd., a nasze głupie styropianowe polityki chodzą na łańcuchu USA a nie w interesie Polski...
    • odyn06 Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 12:28
      W sensie politycznym - niewiele można zrobić. Janukowycz ma na wschodzie takie poparcie, że znowu może wygrać wybory.
      Pozostając w ogromnym szacunku do zziębniętych i spychanych przez milicję ukraińskich euroentuzjastów zastanawiam się, czy pieniędzy wydanych na "europeizację poprzez wchłonięcie" b. NRD starczyłoby na europeizację Ukrainy. Kto chciałby wydać taką masę forsy i skąd ją wziąć?
      W ludzkim odruchu - kupujmy to, co ukraińskie. Przynajmniej tak im można pomóc.
      • mad-max5 Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 12:57
        odyn06 napisał:

> W sensie politycznym - niewiele można zrobić. Janukowycz ma na wschodzie takie
        > poparcie, że znowu może wygrać wybory.
        > Pozostając w ogromnym szacunku do zziębniętych i spychanych przez milicję ukrai
        > ńskich euroentuzjastów zastanawiam się, czy pieniędzy wydanych na "europeizację
        > poprzez wchłonięcie" b. NRD starczyłoby na europeizację Ukrainy. Kto chciałby
        > wydać taką masę forsy i skąd ją wziąć?
        > W ludzkim odruchu - kupujmy to, co ukraińskie. Przynajmniej tak im można pomóc.

Jakaż znów "europeizacja"?? Ukraina,Rosja czy Białoruś zawsze były, są i będą częścią Europy. To, że nie chcą chodzić na pasku ponad-narodowych korporacji, Banku Światowego, zachodnich koncernów i polityków to chwała im za to. Paradoksalnie to taka Rosja zachowuje w ielkiej polityce międzyanrodowej resztki zdrowego rozsądku których już dawno zabrako na tzw. "zachodzie". Rosja wspiera w Syrii świecki rezim, a zachód fundamnetalistów islamskich, Rosja broni u siebie chrześcijańskiego dziedzictwa Europy, zachód wspiera zwiażki jednopłciowe,homoseksualistów, tranzwestytów itp, itd.

Polska w UE jest jedynie jednym wielkim rynkiem zbytu i dostarczyczycielem taniej siły roboczej. Ukraina ma jeszcze przemysł,huty,kopalnie,stocznie i urodzajne ziemie rolnicze. UE chce połozyć na części łapę, część rozwalić by nie było konkurencji, kilka mln Ukraińców zasili zachodni rynek pracy kosztem miejscowych pracowników np w Polsce,Niemczech itp.

• aso62 Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 14:00
        odyn06 napisał:

> W sensie politycznym - niewiele można zrobić. Janukowycz ma na wschodzie takie
        > poparcie, że znowu może wygrać wybory.

To się zmienia dzięki demografii. Powoli wymierają "ludzie ZSRR" (i ich dzieci), zwiezieni do Doniecka i okolic z całego państwa w czasie industrializacji, dla których Ukraińska SSR była tylko sztucznym tworem administracyjnym i nie czujący żadnego związku z Ukrainą. Na ich miejsce rodzą się ludzie dla których ZSRR to zamierzchła i niezrozumiała historia (jak dla naszych dzieci PRL), Rosja jest obcym, w dodatku dość wrogim, państwem a Ukraina ojczyzną.

Efekty tych zmian demograficznych już są widoczne. 20 lat temu zachód Ukrainy skłaniał się ku Europie, centrum z Kijowem było pół na pół, a wschód i Krym zdecydowanie za Rosją. Teraz zachód się zradykalizował, 80-90% chce do UE a Rosję uważa za wroga. Centrum też się zmieniło, wyraźna większość (60-65%) chce do UE. Wschód jest dalej za Rosją, ale nie jest to już przytłaczająca większość jak kiedyś. W sumie, obecnie większość Ukraińców woli się wiązać z UE a nie z Rosją, choć przeciwnicy są nadal silni.

Za 10-20 lat problem sam zniknie, zwolenników UE będzie zdecydowana większość i żaden Janukowicz na to nie poradzi. Tylko szkoda Ukraińców, kraj jest w głębokiej dupie i potrzebuje zdecydowanych działań od zarazj.
        • marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 14:48
          Czyli Twierdzisz ,że dzieci i wnuki "ludzi ZSRR" zaczynają swoich rodziców, dziadków i dalszą rodzinę mieszkającą w Rosji uważać za wrogów*??! Czasami Zastanawiasz się Aso co Piszesz?! Bo teraz to chyba jednak lekko Przegiąłeś!
          A skąd te dane demograficzno-polityczne?!
          * - w dodatku aby taką tezę obronić trzeba by było wysnuć wniosek ,iż dziadkowie i rodzice NIE MIELI żadnego wpływu na światopogląd swoich dzieci i wnuków a to jest bzdura do kwadratu!
          • aso62 Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 15:45
            marek_boa napisał:

> Czyli Twierdzisz ,że dzieci i wnuki "ludzi ZSRR" zaczynają swoich rodziców, dzi
            > adków i dalszą rodzinę mieszkającą w Rosji uważać za wrogów*??! Czasami Zastana
            > wiasz się Aso co Piszesz?! Bo teraz to chyba jednak lekko Przegiąłeś!

Boa, gdybyś ty się zastanowił na tym co piszę...

O uważaniu Rosji za wroga pisałem w odniesieniu do zachodniej Ukrainy, gdzie prawie nikt nie ma krewnych w Rosji. We wschodniej czy centralnej wrogość do Rosji jest znacznie mniejsza, ale też występuje. W końcu nie wszyscy mają krewnych w Rosji no i krewni to jedno a państwo to drugie. U nas też jest pełno ludzi którzy lubią Rosjan a nienawidzą Rosji.

Zresztą z czasem takie międzynarodowe związki rodzinne ulegają rozluźnieniu.

> A skąd te dane demograficzno-polityczne?!

Z badań socjologicznych.

> * - w dodatku aby taką tezę obronić trzeba by było wysnuć wniosek ,iż dziadkow
            > ie i rodzice NIE MIELI żadnego wpływu na światopogląd swoich dzieci i wnuków a
            > to jest bzdura do kwadratu!

Wpływ rodziców czy dziadków w kwestiach politycznych czy ideowych jest minimalny. Choćby dlatego, że wkraczając w dorosłość każde pokolenie szuka własnej tożsamości odrzucając system wartości rodziców.
            • marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 16:15
              Do Zachodniej Ukrainy się nie odnoszę bo w ich przypadku ciężko stwierdzić czy bardziej nienawidzą Rosji czy Polski!
              - Rozumiem kwestię "nie wszyscy" tylko nie bardzo wiem jak Ty ją Interpretujesz - bo oficjalnie na Ukrainie mieszka ponad 8 milionów Rosjan, dodając do tego z drugie tyle rodzin mieszanych to już Masz JEDNĄ TRZECIĄ wszystkich mieszkańców tego kraju - ciężko uwierzyć ,że są negatywnie nastawieni do swojej ojczyzny lub ojczyzny współmałżonka!
              - Że z badań to wiem - kwestią jest czyich?!
              - Absolutnie się z Tobą nie zgodzę!Wpływ wychowania w wartościach postrzeganych jako kluczowe w rodzinie jest bardzo duży na światopogląd dzieci i ich wybory!
              • aso62 Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 16:59
                marek_boa napisał:

> - Rozumiem kwestię "nie wszyscy" tylko nie bardzo wiem jak Ty ją Interpretujes
                > z - bo oficjalnie na Ukrainie mieszka ponad 8 milionów Rosjan, dodając do tego
                > z drugie tyle rodzin mieszanych to już Masz JEDNĄ TRZECIĄ wszystkich mieszkańcó
                > w tego kraju - ciężko uwierzyć ,że są negatywnie nastawieni do swojej ojczyzny
                > lub ojczyzny współmałżonka!

Boa, od kiedy to wszyscy Rosjanie kochają Putina? :) Nie mówiąc o współmałżonkach.

To, że ktoś jest Rosjaninem z pewnością utrudnia wrogość do Rosji jaku kraju, ale nie przeszkadza w niechęci do Rosji jako państwa i unii celnej z tym państwem. Iluż tu mamy na forum Polaków ewidentnie nienawidzących państwa polskiego? W przypadku Rosji powodów do niechęci jest więcej.

> - Że z badań to wiem - kwestią jest czyich?!

Wszędzie tam gdzie wyniki nie są po twojej myśli wietrzysz spisek. :)

> - Absolutnie się z Tobą nie zgodzę!Wpływ wychowania w wartościach postrzeganyc
                > h jako kluczowe w rodzinie jest bardzo duży na światopogląd dzieci i ich wybory
                > !

Boa, wartości to są np. uczciwość, prawdomówność, szacunek dla innych. Natomiast to czy ktoś woli demokrację od samodzierżawia czy socjalizm od liberalizmu, jest w większym stopniu pochodną profilu psychologicznego niż wpływu rodziców. A najczęściej, jak pisałem wcześniej, młodzi ludzi uwielbiają szokować rodziców całkowicie odmiennymi, skrajnymi poglądami. To część procesu usamodzielniania się.
                • marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 17:40
                  A dlaczego niechęć do przywódcy Przekładasz na niechęć do ojczyzny??! To akurat nie ma sensu! Czy świadomie chciał Byś utrudnić sobie kontakty z rodziną na poczet niepewnych ulg w podróżowaniu po Europie za 15-18 lat???!
                  - Bo uważam Zachodnią propagandę za skuteczniejszą od Wschodniej i wiem ,że KAŻDY wynik jakiejkolwiek ankiety w dużym stopniu uzależniony jest od tego kto ją przeprowadza i na jakie pytania się w niej odpowiada!
                  - Częściowo Masz rację - pic polega na tym ,że po czasie "buntu" ta młodzież doroślejąc podświadomie w większości przypadków wybiera te same poglądy co rodzice! Przecież my sami tacy byliśmy!
                  • stary_chinczyk Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 19:33
                    Chcesz powiedziec ze za mlodu byles proamerykanski ???
                    • marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 19:36
                      Nie,nie byłem - mój bunt miał inne objawy! - U Ciebie w domu miłośników ZSRR nie było, co nie Ogarek?!
                  • stary_chinczyk Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 20:18
                    Tu nie chodzi o niechec do ojczyzny ale o niechec do panstwa w rozumieniu rzad, ustroj polityczny itp. Przykladowo Polacy w USA niemal wszyscy kochaja swoja ojczyzne ale chyba nikt z nich nie chcialby zeby od jutra USA znalazlo sie pod dominacja Donalda Tuska.
                    • marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 11.12.13, 21:29
                      Znaczy się ja to powiedział Miller?! "Karpie złożyły petycję o przyspieszenie Bożego Narodzenia"?!:)
          • bmc3i Re: Jak pomóc Ukraincom???? 12.12.13, 06:22
            marek_boa napisał:

> Czyli Twierdzisz ,że dzieci i wnuki "ludzi ZSRR" zaczynają swoich rodziców, dzi
            > adków i dalszą rodzinę mieszkającą w Rosji uważać za wrogów*??! Czasami Zastana
            > wiasz się Aso co Piszesz?!

Wcale tak nei napisał, ale Ty jak zwykle - czego nie doczytasz, to sobie dopowiesz.

Bo teraz to chyba jednak lekko Przegiąłeś!
            > A skąd te dane demograficzno-polityczne?!
            > * - w dodatku aby taką tezę obronić trzeba by było wysnuć wniosek ,iż dziadkow
            > ie i rodzice NIE MIELI żadnego wpływu na światopogląd swoich dzieci i wnuków a
            > to jest bzdura do kwadratu!

Najwyrazniej nie mają, skoro wg ostatnich przed odmową podpisania traktatu stowarzyszeniowego badan, 40% Ukraińców chce dążyc do Europy, a jedynie 20% chce zblizenia z Rosją. Tymczasem wg Washington Post, aktualna rozróba ukrańska, jeszcze bardzie zwiększyła przewagę euroentuzjastów, nad zainteresowanymi kursem moskiewskim. Na odsetek, odsetek tych ostatnich jeszcze bardziej spadł.
            • marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 12.12.13, 11:14
              Właśnie taki kontekst ma to co napisał!
              - Próbuję się dowiedzieć już od kilku postów ,kto robił te badana i jaką metodologią!
              No i wszystko jasne :)
              • bmc3i Re: Jak pomóc Ukraincom???? 13.12.13, 04:49
                marek_boa napisał:

> Właśnie taki kontekst ma to co napisał!
                > - Próbuję się dowiedzieć już od kilku postów ,kto robił te badana i jaką metod
                > ologią!
                > No i wszystko jasne :)

Nie ważne kto robił. Badania nie na rękę, to zawsze będą nie wiarygodne.
                • marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 13.12.13, 11:52
                  Skoro nie ważne kto zrobił to znaczy ,że ich wynik można o kant dupy potłuc! Nie ma nic lepszego do manipulacji niż takie badania!
                  • bmc3i Re: Jak pomóc Ukraincom???? 15.12.13, 03:55
                    marek_boa napisał:

> Skoro nie ważne kto zrobił to znaczy ,że ich wynik można o kant dupy potłuc! Ni
                    > e ma nic lepszego do manipulacji niż takie badania!

Oczywiscie ze takj, bo tylko te badania nie sa manipulacją, które są Tobie na rękę.
                    • marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 15.12.13, 12:15
                      No coś Ty ! Miarodajne badania dla całej Ukrainy najlepiej zrobić na Majdanie!
                      • bmc3i Re: Jak pomóc Ukraincom???? 15.12.13, 17:20
                        marek_boa napisał:

> No coś Ty ! Miarodajne badania dla całej Ukrainy najlepiej zrobić na Majdanie!

Ty oczywiscie wiesz ze byly zrobione na Majdanie, zwlaszcza ze byly zrobione jeszcze przed odmowa podpisania traktatu stowarzyszeniowego, a wiec w czasie gdy na Majdanie nikt jeszze nei manifestował.

Ale rozumiem ze one kłóca się z Twoim swiatopoglądem, wiec starasz sie je za wszelką cene podważyć. nie martw sie jednak, jeszcze nie raz będziesz szczęścliwy.
                        • marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 15.12.13, 17:40
                          Nie, ja nie wiem gdzie ani przez kogo były robione! Usiłuję się dowiedzieć już od kilku postów i jakoś nikt nie potrafi na to pytanie odpowiedzieć?! Jak zauważyłem po Twoim wpisie Ty Wiesz KIEDY zostały zrobione ale jakoś nie Chcesz się tą wiedzą podzielić?! No chyba ,że po prostu Zmyślasz?!
                          • bmc3i Re: Jak pomóc Ukraincom???? 15.12.13, 17:50
                            marek_boa napisał:

> Nie, ja nie wiem gdzie ani przez kogo były robione! Usiłuję się dowiedzieć już
                            > od kilku postów i jakoś nikt nie potrafi na to pytanie odpowiedzieć?! Jak zauwa
                            > żyłem po Twoim wpisie Ty Wiesz KIEDY zostały zrobione ale jakoś nie Chcesz się
                            > tą wiedzą podzielić?! No chyba ,że po prostu Zmyślasz?!

I sie nie dowiesz, dopóki sobei nie poszukasz. Powołałem sie w tym zakresie na artykuł Washington Post, opublikowany po pierwszych protestach, ale odwolujacy sie do danych sprzed wybuchu calejm afery. Chcesz to sobie poszukaj, bo ja nie przechowuje linków do poadnai w dyskusach internetowych, a dla mnie t dyskusja nie jest warta spedzenia jakiegokolwiek czasu w celu wygrzebywania starych artukułów z internetu.

• marek_boa Re: Jak pomóc Ukraincom???? 15.12.13, 17:58
                              Czyli Powołałeś się na artykuł gazety przyłapywanej na kłamstwach co kilka miesięcy?!:) Weź no się Podeprzyj czasami Radiem Maryja albo Gościem Niedzielnym bo to się śmieszne zaczyna już robić!:)
    • mad-max5 Czego UE chce od Ukrainy wypunktowane 11.12.13, 12:58
      1. Ceny będą rynkowe, co oznacza, że Ukraina ma podnieść ceny gazu i elektryczności. Warunek rynkowych, czyli znacznie wyższych cen gazu dla ludności jest podstawowym spornym punktem w negocjacjach pożyczek od IMF, który stawia to jako warunek nie do ominięcia. Na co prezydent Ukrainy odpowiada: "nigdy". Wg EU ma nie być również niższych cen gazu i energii dla przemysłu, co oczywiście podkopie konkurencyjność ukraińskiego przemysłu ciężkiego. Nie będzie tez możliwości eksportowania energii i surowców w innych cenach niż krajowe, co też jest mechanizmem podnoszącym ceny wewnętrzne dla Ukrainy jako eksportera energii elektrycznej.

2. Zakaz naruszania tranzytu surowców, co już obowiązuje z racji Karty Energetycznej, ale czyni np. system tranzytowy z Rosji w pewnym stopniu eksterytorialnym, utrudniając odnoszenie korzyści przez nacisk na Rosję.

3. Ukraina wprowadzi system "niezależnego regulatora energetycznego" (tutaj opis modelu), który będzie działał na rzecz konkurencji w sektorze energii, co oznacza wejście zagranicznych firm energetycznych, które mają mieć takie same warunki jak firmy rodzime. W perspektywie kilku lat to oznacza oddanie znaczącego kawałka rynku zagranicznym firmom.

4. Europa gwarantuje swoim przedsiębiorstwom dostęp do zasobów surowcowych Ukrainy (również na takich samych warunkach jak firmy rodzime). Efekt - jak wyżej.

No cóż, model bardzo podobny do polskiego, polegający na utracie przewag konkurencyjnych taniej energii, otwarcie (tzn. oddanie) rynków energetycznych i dostępu do zasobów ropy i gazu. Klasyka.

szczesniak.pl/2522
      • billy.the.kid Re: Czego UE chce od Ukrainy wypunktowane 11.12.13, 13:23
        tak jakoś smiesznie ukraińcom w krew zaczyna wchodzić zmiana władfz wybranych w demokratycznych wyborach, przez awantury uliczne.
        no i co? teraz wybiorą se kliczkiego, alibo też luliję/po wypusczeniu prtzestępczyni z pierdla/,
        i za 3-4 latka znów będą sie przekomarzać na kreszcztiuy czy na majdanie z omonami, bo tą razą
        te wybrańce im się nie bedą widzieć.

no i te proporczyki,jakieś takie czerwono czarne.brrrrrrr.

chcieliście ukrainy-to ją macie
        skumbrie w tomacie....
      • aso62 Re: Czego UE chce od Ukrainy wypunktowane 11.12.13, 13:43
        Kolego, przestań pierniczyć farmazony, tylko dowiedz się czegoś.

Ukraina kupuje gaz od Rosji po >$500 i wewnętrznie sprzedaje przedsiębiorstwom po $160 a ludności jeszcze taniej. Podobnie cena węgla na rynku wewnętrznym jest silnie dotowana.

Efekt - łączne dotacje dla energetyki na Ukrainie to 5% PKB. To tak jakby w Polsce rząd dopłacał do górnictwa 80 mld PLN rocznie.

Efekt końcowy jest taki, że Ukraina bankrutuje a świat zewnętrzny uruchamia (i słusznie) procedury antydumpingowe przeciwko jej przemysłowi (ostatnio USA przeciwko dostawom rur).

Pomijam już taki szczegół, że jak coś jest "tanie" to się tego nie szanuje. Zużycie energii na Ukrainie jest takie jak w Polsce, a PKB to 1/3 naszego.

Więc urynkowienie rynku energii jest jak najbardziej w interesie samej Ukrainy. Będzie bolało ale inaczej się nie da. A MFW nie jest od pomocy socjalnej tylko od finansowania restrukturyzacji i modernizacji.
        • odyn06 Re: Czego UE chce od Ukrainy wypunktowane 11.12.13, 15:13
          Zgadzam się. Ci na majdanie nie mają chyba świadomości, że nawet jeżeli zwyciężą, to potem będzie bolało.
          • aso62 Re: Czego UE chce od Ukrainy wypunktowane 11.12.13, 15:56
            Nie mają, ale ich przeciwnicy też nie mają świadomości, że ból będzie niezależnie od tego jakiego "wyboru cywilizacyjnego" dokonają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka