stalkon 15.02.06, 12:50 Witam! Mam takie pytanie. Jak wygladała struktura wywiadu wojskowego ZSRR w dniach poprzedzajacych wybuch wojny Ojczyźnianej? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misza_kazak Re: GRU-1941r.-pytanie 15.02.06, 13:06 Разведка СССР в годы Великой отечественной войны Со стороны Советской Армии: Разведывательное управление Генерального штаба КА июнь 1940 - февраль 1942 Разведывательное управление НКВМФ 1939- Главное Разведывательное управление Генерального штаба КА февраль-сентябрь 1942 Управление войсковой разведки Генерального штаба КА сентябрь 1942 - февраль 1943 Разведывательное управление Генерального штаба КА февраль 1943 - июнь 1945 Главное Разведывательное управление КА (ГРУ НКО) Разведывательное управление ГМШ Главное Разведывательное управление ГШ КА июнь 1945 - 1946 Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: GRU-1941r.-pytanie 15.02.06, 13:18 www.agentura.ru/culture007/history/ww2/ussr/razvedka/ www.agentura.ru/culture007/history/ww2/ussr/counter/ www.agentura.ru/dossier/russia/gru/story/ Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: GRU-1941r.-pytanie 15.02.06, 14:10 Chyba powinieneś uściślić pytanie. Misza odpowiedział, jak nazywał się najwyższy organ zawiadujący wywiadem. Odpowiedz Link Zgłoś
stalkon słusznie 15.02.06, 14:38 Słusznie. Zatem chodzi o to: Koleś (Polak) ucieka z Rzeszy (Koningsberg) na obszar okupowanej Litwy w maju/czerwcu 1941r. Kto się nim 'zajmuje'? WOP--> czyli I. Który z Zarządów NKWD? Później gościa wysłąli, jako szpiega do Rzeszy. II. Kto? A dokładniej który z Zarządów zajmował sie głębokim (strategicznym) wywiadem w III Reich? A może czekiści przekazali go Razwiedpurowi? I on go prowadził? W 1945 roku koleś trafia do organizowanego przez Sowietów polskiego wywiadu. III. Jaka wydział/zarząd/departament odpowiadał za organizowanie wywiadu wojskowego w Polsce Ludowej? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: słusznie 15.02.06, 14:46 stalkon napisał: > Koleś (Polak) ucieka z Rzeszy (Koningsberg) na obszar okupowanej Litwy w > maju/czerwcu 1941r. Kto się nim 'zajmuje'? WOP--> czyli > I. Który z Zarządów NKWD? Później gościa wysłąli, jako szpiega do Rzeszy. NKWD takimi rzeczami sie nie zajmowalo - tym zajmowal sie SMERSz - "Smert' Szpionam" - kontrwywiad RKKA. > II. Kto? A dokładniej który z Zarządów zajmował sie głębokim (strategicznym) > wywiadem w III Reich? A może czekiści przekazali go Razwiedpurowi? I on go > prowadził? GRU i SMERSz - GRU zajmowlao sie dywersjami i zbieraniem informacji, a SMERSz - walka z wrogimi dywersantami i szpiegami > W 1945 roku koleś trafia do organizowanego przez Sowietów polskiego wywiadu. > > III. Jaka wydział/zarząd/departament odpowiadał za organizowanie wywiadu > wojskowego w Polsce Ludowej? Zaleznie jakie funkcje mial pelnisc - GRU albo SMERSz Odpowiedz Link Zgłoś
stalkon Re: słusznie 15.02.06, 15:02 Otóż nie. 1. > NKWD takimi rzeczami sie nie zajmowalo - tym zajmowal sie SMERSz - "Smert' > Szpionam" - kontrwywiad RKKA. SMERSz powstał dużo później. Więc nie mógł się tym zajmować. Z moich ustaleń wynika że każdy zatrzymany uciekinier przekazany NKWD. A dokładniej do ‘SOCZ’ Siekrietna Operatnaja Czast – w dowództwie oddziału Wojsk Ochrony Pogranicza – komórki zajmującej się wywiadem płytkim, przygranicznym. Ale nie wiem jaki miał numer Zarząd Główny Wojsk Pogranicznych NKWD??? 2.Rozumiem, że wywiad NKGB nie istniał w czasie wojny? 3.Funkcje wywiadowcze - jaki wydział/zarząd/departament organizowanie wywiadu wojskowego w Polsce Ludowej? Myśle, że GRU, ale mi chodzi kto dokładnie (organizacyjnie). Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: słusznie 15.02.06, 15:25 stalkon napisał: > SMERSz powstał dużo później. Więc nie mógł się tym zajmować. > Z moich ustaleń wynika że każdy zatrzymany uciekinier przekazany NKWD. A > dokładniej do ‘SOCZ’ Siekrietna Operatnaja Czast – w dowództw > ie oddziału Wojsk > Ochrony Pogranicza – komórki zajmującej się wywiadem płytkim, przygranicz > nym. Do SMERsz bylo Razweduprawlenie GSz, a scislej UWR - Uprawlenie Wneszniej Razwedki - mysle ze oni zajmowali sie szpiegami ze strony MON. Ze strony MSW tym zajmowal sie 1-szy Wydzial NKGB - Zewnetrzny Wywiad. > Ale nie wiem jaki miał numer Zarząd Główny Wojsk Pogranicznych NKWD??? Zobacz na stronach ktore podalem. Musi byc > 2.Rozumiem, że wywiad NKGB nie istniał w czasie wojny? IStnieli 1 (wywiand zewnetrzny ) i 2 (oddzilna brygada specnazu) wydzialy - do walki z dywersantami i do wyslania wlasnych. > 3.Funkcje wywiadowcze - jaki wydział/zarząd/departament organizowanie wywiadu > wojskowego w Polsce Ludowej? Myśle, że GRU, ale mi chodzi kto dokładnie > (organizacyjnie). Nie wiem jaki dokladnie wydizal czy sluzba zajmowali sie poslkimi szpiegami - chyba i NKWD i GRU i armijny wywiad... Odpowiedz Link Zgłoś
misza_kazak Re: GRU-1941r.-pytanie 15.02.06, 14:12 stalkon napisał: > Hmmm. > A mógłbyś przetłumaczyć? Nie zam tak dobrze polski zeby tlumaczyc takie skaplikowane slowa - wezmij slownik ros-pol i przetlumacz - ja takiego u siebie nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś