Dodaj do ulubionych

GRU-1941r.-pytanie

15.02.06, 12:50
Witam!
Mam takie pytanie. Jak wygladała struktura wywiadu wojskowego ZSRR w dniach
poprzedzajacych wybuch wojny Ojczyźnianej?

pozdr
Obserwuj wątek
    • misza_kazak Re: GRU-1941r.-pytanie 15.02.06, 13:06
      Разведка СССР в годы Великой отечественной войны
      Со стороны Советской Армии:
      Разведывательное управление Генерального штаба КА июнь 1940 - февраль 1942
      Разведывательное управление НКВМФ 1939-
      Главное Разведывательное управление Генерального штаба КА февраль-сентябрь 1942
      Управление войсковой разведки Генерального штаба КА сентябрь 1942 - февраль
      1943
      Разведывательное управление Генерального штаба КА февраль 1943 - июнь 1945
      Главное Разведывательное управление КА (ГРУ НКО)
      Разведывательное управление ГМШ
      Главное Разведывательное управление ГШ КА июнь 1945 - 1946
      • misza_kazak Re: GRU-1941r.-pytanie 15.02.06, 13:18
        www.agentura.ru/culture007/history/ww2/ussr/razvedka/
        www.agentura.ru/culture007/history/ww2/ussr/counter/
        www.agentura.ru/dossier/russia/gru/story/
      • stalkon Re: GRU-1941r.-pytanie 15.02.06, 13:52
        Hmmm.
        A mógłbyś przetłumaczyć?
        • elde23 Re: GRU-1941r.-pytanie 15.02.06, 14:10
          Chyba powinieneś uściślić pytanie. Misza odpowiedział, jak nazywał się
          najwyższy organ zawiadujący wywiadem.
          • stalkon słusznie 15.02.06, 14:38
            Słusznie.
            Zatem chodzi o to:
            Koleś (Polak) ucieka z Rzeszy (Koningsberg) na obszar okupowanej Litwy w
            maju/czerwcu 1941r. Kto się nim 'zajmuje'? WOP--> czyli

I. Który z Zarządów NKWD? Później gościa wysłąli, jako szpiega do Rzeszy.

II. Kto? A dokładniej który z Zarządów zajmował sie głębokim (strategicznym)
            wywiadem w III Reich? A może czekiści przekazali go Razwiedpurowi? I on go
            prowadził?

W 1945 roku koleś trafia do organizowanego przez Sowietów polskiego wywiadu.

III. Jaka wydział/zarząd/departament odpowiadał za organizowanie wywiadu
            wojskowego w Polsce Ludowej?

pozdr
            • misza_kazak Re: słusznie 15.02.06, 14:46
              stalkon napisał:

> Koleś (Polak) ucieka z Rzeszy (Koningsberg) na obszar okupowanej Litwy w
              > maju/czerwcu 1941r. Kto się nim 'zajmuje'? WOP--> czyli

> I. Który z Zarządów NKWD? Później gościa wysłąli, jako szpiega do Rzeszy.

NKWD takimi rzeczami sie nie zajmowalo - tym zajmowal sie SMERSz - "Smert'
              Szpionam" - kontrwywiad RKKA.

> II. Kto? A dokładniej który z Zarządów zajmował sie głębokim (strategicznym)
              > wywiadem w III Reich? A może czekiści przekazali go Razwiedpurowi? I on go
              > prowadził?

GRU i SMERSz - GRU zajmowlao sie dywersjami i zbieraniem informacji, a SMERSz -
              walka z wrogimi dywersantami i szpiegami

> W 1945 roku koleś trafia do organizowanego przez Sowietów polskiego wywiadu.
              >
              > III. Jaka wydział/zarząd/departament odpowiadał za organizowanie wywiadu
              > wojskowego w Polsce Ludowej?

Zaleznie jakie funkcje mial pelnisc - GRU albo SMERSz
              • stalkon Re: słusznie 15.02.06, 15:02
                Otóż nie.
                1.
                > NKWD takimi rzeczami sie nie zajmowalo - tym zajmowal sie SMERSz - "Smert'
                > Szpionam" - kontrwywiad RKKA.

SMERSz powstał dużo później. Więc nie mógł się tym zajmować.
                Z moich ustaleń wynika że każdy zatrzymany uciekinier przekazany NKWD. A
                dokładniej do ‘SOCZ’ Siekrietna Operatnaja Czast – w dowództwie oddziału Wojsk
                Ochrony Pogranicza – komórki zajmującej się wywiadem płytkim, przygranicznym.

Ale nie wiem jaki miał numer Zarząd Główny Wojsk Pogranicznych NKWD???

2.Rozumiem, że wywiad NKGB nie istniał w czasie wojny?

3.Funkcje wywiadowcze - jaki wydział/zarząd/departament organizowanie wywiadu
                wojskowego w Polsce Ludowej? Myśle, że GRU, ale mi chodzi kto dokładnie
                (organizacyjnie).
                • misza_kazak Re: słusznie 15.02.06, 15:25
                  stalkon napisał:

> SMERSz powstał dużo później. Więc nie mógł się tym zajmować.
                  > Z moich ustaleń wynika że każdy zatrzymany uciekinier przekazany NKWD. A
                  > dokładniej do ‘SOCZ’ Siekrietna Operatnaja Czast – w dowództw
                  > ie oddziału Wojsk
                  > Ochrony Pogranicza – komórki zajmującej się wywiadem płytkim, przygranicz
                  > nym.

Do SMERsz bylo Razweduprawlenie GSz, a scislej UWR - Uprawlenie Wneszniej
                  Razwedki - mysle ze oni zajmowali sie szpiegami ze strony MON.

Ze strony MSW tym zajmowal sie 1-szy Wydzial NKGB - Zewnetrzny Wywiad.

> Ale nie wiem jaki miał numer Zarząd Główny Wojsk Pogranicznych NKWD???

Zobacz na stronach ktore podalem. Musi byc

> 2.Rozumiem, że wywiad NKGB nie istniał w czasie wojny?

IStnieli 1 (wywiand zewnetrzny ) i 2 (oddzilna brygada specnazu) wydzialy - do
                  walki z dywersantami i do wyslania wlasnych.

> 3.Funkcje wywiadowcze - jaki wydział/zarząd/departament organizowanie wywiadu
                  > wojskowego w Polsce Ludowej? Myśle, że GRU, ale mi chodzi kto dokładnie
                  > (organizacyjnie).

Nie wiem jaki dokladnie wydizal czy sluzba zajmowali sie poslkimi szpiegami -
                  chyba i NKWD i GRU i armijny wywiad...
        • misza_kazak Re: GRU-1941r.-pytanie 15.02.06, 14:12
          stalkon napisał:

> Hmmm.
          > A mógłbyś przetłumaczyć?

Nie zam tak dobrze polski zeby tlumaczyc takie skaplikowane slowa - wezmij
          slownik ros-pol i przetlumacz - ja takiego u siebie nie mam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka