Dodaj do ulubionych

M-16 A4 Pytania

16.03.06, 19:03
Witam! mam pytanko do szanownego grona forumowego :) Czy ktos może mi
przybliżyć tą konstrukcje ? Szukałem informacji na jego temat po polsku ale
nie bardzo mi idzie :( Chodziło by mi konkretnie o uzyskanie informacji: czym
ta konstrukcja różni sie od wersji poprzednich oprócz dodanego celownika
optycznego i zestawu szyn uniwersalnych (gdzies słyszałem ,że wyeliminowano
błędy poprzednich wersji ale co zmieniono w konstrukcji?), dlaczego została
wybrana tylko przez korpus piechoty morskiej a nie przez US Army, jak
sprawdziła sie w działaniah wojennych i jak ma sie ona do konstrukcji takich
jak H&K G36 i M4 (zdecydowanie częściej go widziałem w rękach armii
amerykańskiej niż M-16 A3).
Obserwuj wątek
    • wist1994 Re: M-16 A4 Pytania 16.03.06, 21:28
      Wyprowadzam z błędu, napisałeś:
      "czym ta konstrukcja różni sie od wersji poprzednich oprócz dodanego celownika
      optycznego".
      M16A4 nie zawsze ma celownik optyczny. Widuje się egzemplarze, które na szynie
      nad komorą zankową mają zamontowany klasyczny uchwyt do przenoszenia z
      celownikiem mechanicznym. Oczywiście na poczekaniu można zdjąć uchwyt i
      zamontować celownik optyczny.
      • roman_g_love Re: M-16 A4 Pytania 16.03.06, 22:11
        Faktycznie, masz racje, mój błąd.Czy znasz moze jakies stronki o tym modelu ?
        aaa no i jeszcze jedno pytanie :) dlaczego kolba nie jest składana ? tak jak
        np: w AK-103 lub M-4, przecież ułatwiło by to poruszanie sie z nią w pojazdach
        i różnych ciasnych pomieszczeniach...
        • remov Re: M-16 A4 Pytania 16.03.06, 22:57
          > dlaczego kolba nie jest składana ?
          Z powodu konstrukcji tego karabinka, a konkretniej umieszczenia szyny powrotnej
          za suwadłem (cofające się po strzale suwadło ściska sprężynę i wchodzi do
          wnętrza rury umieszczonej za komorą zamkową). Stąd też jedyna możliwa kolba
          składana w M16 to kolba teleskopowa, oparta na rurze, w której wnętrzu mieści
          się ta sprężyna.

Doskonale to ilustruje poniższe zdjęcie:
          img105.imageshack.us/img105/1663/m16cut020dg.jpg
    • zwiadovvca Re: M-16 A4 Pytania 16.03.06, 22:44
      M16A4 to prosta modyfikacja M16A2, rozni sie od niego tym czym M4A1 od M4,
      czyli gorna czescia pokrywy komory zamkowej (upper reciever). Ma ona szyne, do
      ktorej mozna montowac roznego rodzaju celowniki lub po prostu chwyt
      transportowy. Byc moze sa tez inne mniej istotne szczegoly (nie chce mi sie
      szperac ;-)

Co do skladania kolby w M16 - tego nie bylo nigdy w seryjnej produkcji poza
      wersjami skroconymi. M16 i kolejne A1, A2 itd to prostu kawal nieporecznego
      metrowego draga i tyle. Sam sie dziwie, ze czegos z tym nie zrobia. Car15 M4 i
      M4A1 (i spolka) to co innego - krotsza lufa, skladana teleskopowo kolba. IDF
      (armia izraelska) przyjela wlasnie M4 / M4A1 do uzbrojenia.

Jak sie ma do G36, SG550 itd? Ano mimo wszystko niezle, choc rozwiazanie z
      cienka rurka gazowa bez tloka musi byc bardziej zawodne niz klasyczne systemy
      gazowe konkurencji. Zapewne jednak brak dodatkowej poruszajacej sie masy
      zwieksza celnosc (przy zalozeniu dobrej jakosci wykonania broni).

• remov Re: M-16 A4 Pytania 16.03.06, 23:03
        > Sam sie dziwie, ze czegos z tym nie zrobia.
        Przestałbyś się dziwić, gdybyś choć raz strzelał z M16Ax i M4 (lub porównał
        nawet AKM do AKMS-a). Generalnie zasada lufa strzela - kolba trafia, jest nadal
        zachowana, po prostu pełna kolba umożliwia na bardziej wygodne złożenie się do
        strzału, a co za tym idzie celne prowadzenie ognia. Składane są wygodne do
        transportu, ale nie do precyzyjnego ognia.
      • wist1994 Re: M-16 A4 Pytania 17.03.06, 08:39
        M16 i kolejne A1, A2 itd to prostu kawal nieporecznego
        > metrowego draga i tyle. Sam sie dziwie, ze czegos z tym nie zrobia.

Przemawia przez Ciebie człowiek, który uważa, że broń służy głównie do
        noszenia. A czasami trzeba z niej strzelić, dość często na odległosć większą
        niż długość krawata.
        W technice nie mam nic za darmo. Kolba składana, a nawet teleskopowa zawsze
        będzie gorsza ergonomicznie dla strzelca od stałej. Krótka lufa karabnka zawsze
        będzie dawać gorszą balistykę od długiej karabinowej.
        Co prawda niektóre oddziały potrzbują broni wybitnie portatywnej i
        niekoniecznie doskonałej balistycznie, ale jest ich zdecydowana mniejszość. Jak
        mówia najnowsze wnioski karabin indywidualny powinien zapewniać celność i
        skuteczne rażenie celu (również za lekką osłoną) na odległości do 300 m.
        Karabinki z krótkimi lufami (co przy naboju 5,56 x 45 oznacza plus minus mniej
        niż 40 cm) raczej sobie z tymi wymaganiami nie radzą.
        • remov Re: M-16 A4 Pytania 17.03.06, 10:48
          > Kolba składana, a nawet teleskopowa zawsze będzie
          > gorsza ergonomicznie dla strzelca od stałej.
          Z większością się zgadzam, ale z tym fragmentem bym polemizował, konkretnie
          chodzi mi o słówko "zawsze". Znam przykłady kolb składanych, które niczym nie
          ustępują stałym, np. kbk G36 czy nowy Mk 16 Mod 0 (FN SCAR), a podejrzewam, że
          może być ich więcej. Tylko, żebyśmy się dobrze zrozumieli, chodzi mi o kolby w
          karabinkach automatycznych (choć jako przykład składanej z kbw można podać AI
          AW, czym ustępuje ona stałej?).
          • wist1994 Re: M-16 A4 Pytania 17.03.06, 11:57
            Znam przykłady kolb składanych, które niczym nie
            > ustępują stałym, np. kbk G36 czy nowy Mk 16 Mod 0 (FN SCAR), a podejrzewam,
            że
            > może być ich więcej. Tylko, żebyśmy się dobrze zrozumieli, chodzi mi o kolby
            w
            > karabinkach automatycznych (choć jako przykład składanej z kbw można podać AI
            > AW, czym ustępuje ona stałej?).

Teoretycznie nie ustępują. Ale rzeczywistość w polu czasami daleko odbiega
            (nawet w tak bogatej i mającej mocno rozbudowaną logistykę armii jak
            amerykańska) od ideotypu jakim jest egzeplarz oglądany na targach, prezentowany
            na ministerialnych pokazach, czy udostępniany prasie do testów. W polu
            żołnierz - nawet amrykański - musi często posługiwać się bronią w jakimś
            stopniu zużytą, w której pojawiają się objawy tego zużycia. A takim objawem
            jest np. luz na zawiasie kolby składanej, czy podobny luz na zatrzasku kolby
            teleskopowej. To czasami bardzo pogarsza komfort, i co za tym idzie szybkość i
            celność strzelania. Błędne jest przekonaniem, że w każdym miejscu i czasie do
            dyspozycji żołnierza jest magazyn pełen nowych karabinów, lub rusznikarz.
            Czasami przez wiele dni trzeba posługiwać się bronią wymagającą interwencji
            spejalisty. Kolba stała nie ma zawiasu ani zatrzasku.
          • zwiadovvca Re: M-16 A4 Pytania 17.03.06, 12:13
            Owszem kolby skladane byly duzo mniej ergonomiczne niz skladane, ale te czasy
            juz minely, przynajmniej na zachodzie. W przypadku takich konstrukcji jak G3,
            AKM / AKMS itd. zgoda, kolba skladana jest gorsza. Ale juz np kolba G36 czy
            SG550 jest nie gorsza niz stala M16Ax. Nastrzelalem sie w zyciu troche z AKMS i
            uwazam, ze jego kolba to pomylka. Juz po 70-100 strzalach czulem, ze mam brode.
            Po prostu ciezko bylo sie zlozyc porzadnie do strzalu.

Portatywnosc jest wazna cecha dla wiekszej ilosci formacji nizby sie wydawalo.
            Czasy dzielnie maszerujacych piechurow z karabinami dlugosci 1.2 metra minely -
            wozy boowe jakies ciasne sa ;-)
            • wist1994 Re: M-16 A4 Pytania 17.03.06, 12:45
              Ale juz np kolba G36 czy
              > SG550 jest nie gorsza niz stala M16Ax.

Może być gorsza w przypadku, o którym pisalem.

Portatywnosc jest wazna cecha dla wiekszej ilosci formacji nizby sie wydawalo.
              > Czasy dzielnie maszerujacych piechurow z karabinami dlugosci 1.2 metra
              minely ->
              > wozy boowe jakies ciasne sa ;-)

Z moich obserwacji wynika, że w warunkach możliwego zagrożenia, żołnierze w
              pojazdach zawsze maja karabiny i karabinki z kolbami rozłozonymi. Złożone kolby
              widuje się tylko w bazie.
              • zwiadovvca Re: M-16 A4 Pytania 17.03.06, 13:26
                > Może być gorsza w przypadku, o którym pisalem.

Pisalismy swoje poprzednie posty niemal rownoczesnie ;-) Fakt, zuzycie moze
                zawiasow moze pogarszac celnosc, ergonomia wiele sie nie zmieni. Ale to teoria,
                ciekawe jak to wyglada w praktyce.

> Z moich obserwacji wynika, że w warunkach możliwego zagrożenia, żołnierze w
                > pojazdach zawsze maja karabiny i karabinki z kolbami rozłozonymi. Złożone
                kolby
                >
                > widuje się tylko w bazie.

Pewnie tak wlasnie jest, ale poprosze o linki do odpowiednich zdjec, wykonanych
                w sytuacjach bojowych.
                • wist1994 Re: M-16 A4 Pytania 17.03.06, 13:31
                  > Pewnie tak wlasnie jest, ale poprosze o linki do odpowiednich zdjec,
                  wykonanych
                  >
                  > w sytuacjach bojowych.

Ja będe miał taką możliwość, to co ciekawsze obrazki opublikuję, ale wszystko w
                  swoim czasie. Na razie muszisz pogodzić się z faktem, że mój wzrok nie jest
                  połączony z siecią.
                  • zwiadovvca Re: M-16 A4 Pytania 17.03.06, 14:36
                    > swoim czasie. Na razie muszisz pogodzić się z faktem, że mój wzrok nie jest
                    > połączony z siecią.

A szkoda ;-)
        • roman_g_love Dziękuje wszystkim za informacje, troche mi sie 17.03.06, 18:40
          rozjaśniło :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka